Jump to content

Vensius

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    295
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Vensius Επιτεύγματα

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Δεν απαγορεύεται η συνάθροιση κοινού αρκεί να τηρεί τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας. Αν ρωτάς, αν θα διοργανωθούν, η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να διοργανωθούν εκδηλώσεις που να περιλαμβάνουν αστροπαρατήρηση γιατί η χρήση του ίδιου προσοφθάλμιου δεν μπορεί να είναι ασφαλής.
  2. Το πάθος κι ο ενθουσιασμός οδηγούν συχνά σε υπερεκτίμηση των γνώσεων και των δυνατοτήτων μας με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι γνωρίζουμε κάτι εκτιμώντας εσφαλμένα ότι οι γνωστικές μας ικανότητες, είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι. Κι εγώ έμαθα τον χειρισμό των τηλεσκοπίων και τις βασικές αρχές της αστροφωτογραφίας από "ερασιτέχνες" μεν αλλά ειδικούς σε αυτά τα θέματα δε. Η πίεση εκφυλισμού όμως δεν είναι κάτι πρακτικό κι εφαρμοσμένο, είναι θεωρητική φυσική.
  3. Να το συζητάς όσο θέλεις και να παρουσιάζεις και ότι θέλεις. Αλλά ανέφερες ότι μπορείς να βοηθήσεις όποιον ερασιτέχνη θέλει να ασχοληθεί. Αμφισβητώ ότι μπορείς να βοηθήσεις. Για να μην βγει αρνητικό το μήνυμα, η παρουσίαση σου για τους Blue Stragglers μου άρεσε, φάνηκε τεκμηριωμένη και ενδιαφέρουσα χωρίς να γνωρίζω κάτι ειδικό για το θέμα. Αλλά η πίεση εκφυλισμού νομίζω είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο.
  4. Κύριε Παπασωτηρίου, η πίεση εκφυλισμού είναι ένα δύσκολο θέμα που απαιτεί γνώσεις που σχεδόν βέβαια δεν έχει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος. Επίσης δεν είναι ένα θέμα που άπτεται της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Φιλικά.
  5. Συγχαρητήρια Απόστολε και για την κατασκευή και για την πολύ καλή παρουσίαση.
  6. Vensius

    Πρόβλημα φυσικής

    Αν είσαι σε ένα διαστημόπλοιο που έχει αέρα και πίεση ατμόσφαιρας τότε το νερό σε όποιο δοχείο και να βρίσκεται, δέχεται πίεση μίας ατμόσφαιρας. Για να το αναρροφήσεις θα πρέπει να ασκήσεις πίεση μεγαλύτερη της μίας ατμόσφαιρας. Προφανώς αγνοούμε επιφανειακές τάσεις κτλ.
  7. Από χτες το βράδυ είμαι συγκλονισμένος με αυτή την απώλεια. Μάθαινα τα νέα του τις τελευταίες 20 μέρες που ήταν στην εντατική αλλά παρόλη την επιδείνωση και την απαισιοδοξία των γιατρών δεν μπορούσα να το χωνέψω ότι ο Γιώργος θα καταλήξει. Δεν μπορούμε να του πούμε αντίο ούτε στην κηδεία του. Οπότε όλα αυτά ίσως έχει ένα νόημα να ειπωθούν εδώ. Ο Γιώργος ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος, ευαίσθητος και ζωντανός. Αποφάσισε στα 45 του να σπουδάσει Φυσική ύστερα από δεκαετίες στην ερασιτεχνική αστρονομία. Αυτή η περιέργεια κι η διαρκης αναζήτηση, του χάρισαν κουράγιο κι η υπομονή κι ύστερα από 12 σχεδόν χρόνια σπουδών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, κατάφερε να τελειώσει το πτυχίο του Φυσικού και το μεταπτυχιακό του στην Αστροφυσική. Ο Γιώργος διάλεξε το δύσκολο δρόμο στην επιστήμη που αγάπησε, ήρθε σε σύγκρουση από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης με όσους προωθούν την ψευδοεπιστήμη ή παρουσιάζουν ψευδεπίγραφες επιστημονικές ιδιότητες και γνώσεις. Απειλήθηκε με μηνύσεις αλλά ποτέ δε σώπασε. Αντιμετώπιζε τη ζωή πάντα από τη σωστή μεριά της ιστορίας. Πρώτος να διδάξει δωρεάν, να ενημερώσει για την κλιματική αλλαγή, να στήσει το τηλεσκόπιο του για να δουν τα παιδιά τον ουρανό, να γράψει δημοσίως κατά του ρατσισμού, της βίας, του πολέμου. Ο Γιώργος είχε ξεκινήσει πριν λίγες βδομάδες το διδακτορικό του στην Αστροφυσική. Ένας άνθρωπος τόσο ζωντανός και μαχητικός. Στις 30 Ιανουαρίου, μόλις πριν 2,5 μήνες, ο Γιώργος έγραψε: Αυτό το σύμπαν κουβαλάει μέσα του την ματαιότητα της ύπαρξής του, τον αυτοσαρκασμό του δημιουργού του, ενός δημιουργού που παρατηρεί τον εαυτό του μόνος του, αυτοθαυμάζεται και νοιώθει μοναξιά. Αόρατος και ανύπαρκτος, μέσα στην απέραντη αιωνιότητα βαρέθηκε να στοχάζεται για το μηδέν και το άπειρο και αποφάσισε να φτιάξει ένα σύμπαν από το μηδέν στο άπειρο.... Όλοι κάποτε θα ενωθούμε στη βουβή σιωπή του τίποτα φίλε Γιώργο. Στο μηδέν και στο άπειρο. Αντίο σου.
  8. Μπορούμε σας παρακαλώ να διαγράψουμε τον χρήστη από το γκρουπ;
  9. Επειδή είμαστε εν μέσω μίας πανδημίας που γίνεται χειρότερη επειδή κάποιοι αμφισβητούν την επιστημονική γνώση, θα μιλήσω όπως αρμόζει. Η επιστήμη είναι ότι καλύτερο έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στον σύντομο βίο του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Η επιστήμη δεν λέει ασυναρτησίες, εσύ λες ασυναρτησίες. Η επιστήμη αποδεικνύεται ακόμα και μέσω του υπολογιστή που χρησιμοποιείς, τη στιγμή που γράφεις, όταν ανάβεις την λάμπα. Μπούρδες μεταφυσικές, ψευτομεταμοντέρνες φιλοσοφικές αναζητήσεις, σοφιστίες και ανυπόστατοι αφορισμοί δεν πρόκειται ποτέ να πλήξουν το κύρος της επιστήμης παρά μόνο καταδεικνύουν τα βαθειά μεσάνυχτα αυτού που τις γράφει.
  10. Θεωρείς ότι η δανειοδότηση είναι κάποιου είδους υποτροφία δηλαδή;
  11. Αν μένεις Αθήνα πέρνα στο Φυσικό Αθήνας. Αν είσαι Θεσσαλονίκη πέρνα στο ΑΠΘ, είναι ισάξια. Το Φυσικό Αθήνας είναι το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας κι έχει κατεύθυνση Αστροφυσικής και μεταπτυχιακό Αστροφυσικής. Μην πας στο Φυσικό Κρήτης αν περνάς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Δεν μπορείς να πάρεις υποτροφία εξωτερικού ή εσωτερικού για προπτυχιακές σπουδές.
  12. Vensius

    Καταδίκη της ΕΕΦ

    Ντροπή και μόνο που εξισώνετε τα πανεπιστήμια με την εεφ και εκφράζετε την παντελή ασχετοσύνη σας με τέτοιες συνωμοσίες "μοιρασιάς". Την επόμενη να μας πείτε και για τη συνωμοσία για την κλιματική αλλαγή ή για τη ψεύτικη προσελήνωση.
  13. Vensius

    Καταδίκη της ΕΕΦ

    Και οι Εταιρεία Εξελικτικής Βιολογίας κατά της ΕΕΦ. https://www.kathimerini.gr/1064607/article/epikairothta/ellada/h-8ewria-ths-e3eli3hs-kai-h-dyspistia-gia-thn-episthmh Μέχρι στιγμής έχουν βγάλει καταγγελίες: 1) Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ 2) Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ 3) Τμήμα Φυσικής Κρήτης 4) Τμήμα Φυσικής Ιωαννίνων 5) Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία 6) Eταιρεία Κοσμολογίας και Βαρύτητας 7) Εταιρεία Φυσικής Υψηλών Ενεργειών 8.) Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία Τα έχω μαζέψει όλα σε ένα pdf και τα ανεβάζω για λόγους αρχείου. Φυσικής και Εταιρειών κατά ΕΕΦ.pdf
  14. Vensius

    Μια χαζή ερώτηση...

    Τα μέταλλα δεν έχουν μόνιμη παραμόρφωση όσο παραμένουν φορτισμένα στην ελαστική περιοχή τους. Δε γίνεται δηλαδή να αφήσεις κάτι πολύ καιρό και να παραμορφώσει λόγω καιρού το μέταλλο γιατί αυτό παραβιάζει βασικές αρχές της φυσικής.
  15. Εσύ λες δικαιολογημένα, ότι ο ορισμός της οποιαδήποτε ικανότητας θα πρέπει πάντα να συνδέεται με ένα μέγεθος με γραμμική σχέση ή τουλάχιστον με ίδια μονοτονία: Αυξάνεται η ικανότητα <=> αυξάνει το μέγεθος. Εντούτοις, όταν δίνεται ένας ορισμός σε όλα τα πανεπιστημιακά βιβλία, πρέπει να συμμορφωνόμαστε σε αυτόν τον ορισμό. Το μέγεθος διακριτική ικανότητα = 1/ω, όπου ω=γωνία διαχωρισμού, δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία. Κι αν υπήρχε, καταργήθηκε. Οπότε ναι μεν έχεις δίκιο στη συλλογιστική σου αλλά δεν έχεις δίκιο όταν με διόρθωσες γιατί εγώ παραμένω σωστός ως προς τη συνέπεια μου με την επίσημη αστρονομία -όπως αυτή διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Και όταν γίνεται μία συζήτηση πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας, κι αυτός ο μπούσουλας είναι η επίσημη επιστήμη. Παρόλο που η επίσημη αστρονομία, σε αυτό το σημείο, έχει συνδέσει τη λέξη ικανότητα με ένα μέγεθος που γίνεται καλύτερο όσο μικραίνει. Σου δίνω δηλαδή όλο το δίκιο για την επισήμανση αλλά Δ.Ι. = ω και όχι 1/ω γιατί έτσι (κακώς αν θες) ορίζεται.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης