Jump to content

Dart

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Dart Επιτεύγματα

Rookie

Rookie (2/14)

  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για τον αναλυτικό οδηγό! Πλέον όμως δεν φαίνονται οι φωτογραφίες και είναι λίγο δύσκολος στην ανάγνωση. Μήπως υπάρχει σε κάποια άλλη μορφή για κατέβασμα; (π.χ. word / pdf).
  2. Dart

    Skywatcher Dobsonian 10" (truss-tube)

    Χμμμ, μάλιστα. Σε ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια!
  3. Dart

    Skywatcher Dobsonian 10" (truss-tube)

    Ναι ούτε στα καθίσματα χωράει (ούτε μισό-μισό πορτ-μπαγκάζ και καθίσματα). Σε ευχαριστώ!
  4. Dart

    Skywatcher Dobsonian 10" (truss-tube)

    Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις! Είναι πολύ βοηθητικές! Δυστυχώς η μετακίνηση είναι πολύ σημαντική για μένα καθώς μένω σε προάστιο της Αθήνας (οπότε δε νοείται για μένα αστροπαρατήρηση χωρίς αυτοκίνητο) και το αυτοκίνητό μου δεν χωράει ούτε το 8αρι αντίστοιχο ενιαίου σωλήνα της Skywatcher (το έχει φίλος και το έχω δει). Το κόστος το έχω αποδεχτεί, πιο πολύ οι ενδεχόμενες κακοτεχνίες με προβληματίζουν... Το φωτοχιτώνιο υπέθετα ότι περιλαμβάνεται στη συσκευασία.. και τώρα που το κοιτάω βλέπω είναι πανάκριβα!
  5. Dart

    Skywatcher Dobsonian 10" (truss-tube)

    Χαιρετώ την παρέα! Σκέφτομαι να αγοράσω το 10" Dobsonian της Skywatcher, στην truss-tube εκδοση για ευκολία στη μετακίνηση. Από ό,τι έχω διαβάσει γενικότερα τα σχόλια είναι θετικά, απλά θα ήθελα να κάνω 2 συγκεκριμένες ερωτήσεις, αν κάποιος έχει το συγκεκριμένο ή έχει εμπειρίες με αυτό: 1. Ο μηχανισμός που έχει για την επέκταση/σύμπτυξη (truss-tube) πόσο αξιόπιστος είναι; μήπως παρουσιάζει προβλήματα, ή χάνει την ευθυγράμμιση εύκολα; 2. Διάβασα ότι με εστιακό λόγο f/4.7 θα υπάρχει παραμόρφωση πεδίου η οποία ακόμα κι αν δεν την προσέχεις μειώνει την αντίθεση και την καθαρότητα της εικόνας, ιδίως σε πιο φωτεινά αντικείμενα όπως πλανήτες. Η ερώτησή μου είναι: δηλαδή χρειάζεται coma corrector για να απολαύσεις παρατήρηση σε τέτοια αντικείμενα; Ευχαριστώ!
  6. @sevax σε ευχαριστώ για την απάντηση! Πιο σταθερός ως προς την πιθανότητα να "τουμπάρει", είναι σίγουρα με τα πόδια ανοιχτά. Αλλά για τους κραδασμούς από ό,τι βλέπω δεν παίζει ρόλο. Δεν έχω θέμα να μπω στα έξοδα για αυτό, απλά το θέμα μου ήταν με ποια σειρά είναι καλύτερα να τα κάνω. Από ό,τι βλέπω όμως η καλή κεφαλή και ο καλός σύνδεσμος με τα κιάλια είναι απαραίτητα ανεξαρτήτως του πόσο καλό είναι το τρίποδο, οπότε θα ξεκινήσω με αυτά και αν ακόμα έχω θέματα το κοιτάω και αυτό!
  7. Χαιρετώ την παρέα! Κατ'αρχάς να πω ότι είμαι τελείως αρχάριος στο όλο θέμα της στήριξης των κιαλιών, και διαβάζοντας το άρθρο εδώ είπα να ξεκινήσω τη δική μου προσπάθεια για να φτιάξω μια ράβδο προέκτασης. Παρεμπιπτόντως, οι οδηγίες είναι πολύ επεξηγηματικές!! Αγόρασα το εξής τρίποδο, το οποίο αναφέρεται και στο άλλο θέμα με τις προτάσεις: https://www.amazon.co.uk/gp/product/B003SQEAY0/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1 Παρατήρησα όμως δύο θεματάκια και είπα να τα συζητήσω πριν προχωρήσω με την παραγγελία της ράβδου. Τα κιάλια που έχω είναι τα Bresser Hunter 8-24X50, βάρους 826 γραμμαρίων, ελαφριά δηλαδή. Για σύνδεσμο των κιαλιών με το τρίποδο έχω ένα πλαστικό από το ebay, ο οποίος μεν κάνει την δουλειά του, αλλά έχει λίγο "τζόγο" οπότε αν στρέψεις τα κιάλια σε μεγάλη κλίση, τότε μόλις τα αφήσεις χαλάει λίγο η θέση τους και σταθεροποιούνται λίγο πιο κάτω. Αυτό είναι το πρώτο θέμα που έχω, φαντάζομαι ο μεταλλικός σύνδεσμος που προτείνεται είναι πιο σταθερός ε; Δεύτερον, οι ταλαντώσεις που βλέπω στο όλο σύστημα είναι αρκετά μεγάλες, και κρατείστε κατά νου ότι δεν έχω ακόμα τη ράβδο! Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν έχω την κεντρική κολώνα στην χαμηλότερη θέση και βάλω τα κιάλια, τότε οι κραδασμοί δημιουργούν ταλαντώσεις 5 δευτερολέπτων. Αν υψώσω την κολώνα, οι ταλαντώσεις αγγίζουν τα 7 δευτερόλεπτα, ακόμα και από το παραμικρό άγγιγμα στα κιάλια. Η γωνία στην οποία έχω τα πόδια του τριπόδου ανοιχτά δεν φαίνεται να επηρεάζει το γεγονός. Ένα δεδομένο που φαντάζομαι παίζει σημαντικό ρόλο, είναι ότι η κεφαλή μπίλιας που έχω και πάνω στην οποία βιδώνω τα κιάλια είναι αυτή που είχε μαζί το τρίποδο (και κατά συνέπεια δεν είναι ιδιαίτερης ποιότητας - όλο μαζί κόστιζε 55€). Αξίζει πιστεύετε να μπω στην διαδικασία να αγοράσω μία καλή, ή μήπως παίζει ρόλο και το τρίποδο και θα ήταν καλύτερα να επενδύσω τα χρήματα σε ένα καλύτερο;
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης