Jump to content

sozein.ta.phainomena

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    47
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

του/της sozein.ta.phainomena Επιτεύγματα

Contributor

Contributor (5/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Εγώ θα έμενα -και μένω- στην απλή προσέγγιση γιατί μετά τρέχα γύρευε...(πχ ιδέ 1, 2) Οπότε οι απλοϊκές προσεγγιστικές απαντήσεις που θα έδινα στις αρχικές ερωτήσεις θα ήταν 1) η ίδια, 2) άρα αν AFOVa=AFOVb τότε τα διαφορετικά FL και αν FLa=FLb τότε τα διαφορετικά AFOV, σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον.
  2. Βρε φίλε η σειρά ΕΟS είναι της Canon. Ο σύνδεσμος που παρέθεσες πάλι σε Canon EOS αναφέρεται. Εσύ όμως λες για Nikon και δείχνεις (ανηρτημένο μάλιστα) σχετικό παλιό φακό (Nikkor). Εεε;!;!;! Ή κάτι έχεις μπλέξει ή χρειάζονται σοβαρές διευκρινίσεις. ΥΓ Μήπως παρέλειψες (ενδιάμεσα ανηρτημένο αν και δεν διακρίνεται κάτι τέτοιο στις φωτογραφίες) προσαρμογέα φακών από NIKON (F ή αλλιώς non-AI) σε CANON (EF,EF-x); Ή μήπως (κάτι πολύ πιθανότερο) ήθελες να γράψεις και να βάλεις προσαρμογέας Nikon F (ΑΙ)* σε Τ2, αυτόν δηλαδή αντί αυτού. *Που μάλλον σημαίνει επίσης ότι ο φακός έχει υποστεί την αλλαγή από non-AI σε ΑΙ.
  3. Το λευκό παρατηρητήριο των προηγουμένων ημερών αντικαταστάθηκε προσωρινά σήμερα από πορτοκαλί/κίτρινο τόπο από τον οποίο μόλις γύρια αλλά και πάλι ο κομήτης δεν ήταν ορατός δια γυμνού οφθαλμού ούτε εντυπωσιακός διά κυαλιών. Καλλιτέρος από πριν σαφώς αλλά δεν ξέρω αν άξιζε το ταξίδι.
  4. Κάθε βράδυ έξω (ή για την ακρίβεια, πάνω, ταράτσα) προσπαθώντας να τον πετύχω. Ε κατάφερα μόλις επιτέλους να τον δω νύχτα κι αυτό μόνο και μόνο επειδή ήταν πολύ εύκολο να τον εντοπίσω όντας ψηλότερα ακριβώς δίπλα, δεξιά των ι και κ της Μεγάλης Άρκτου. Ε όπως και όταν τον είχα δει χαράματα πάλι (με κυάλια μόνο ορατός) τεράστια απογοήτευση όντας παρατηρητής από περιοχή με έντονη φωτορρύπανση και όντας αντικείμενο στο πιο φωτισμένο κομμάτι του ουρανού μου. Ελπίζω για τους παρατηρητές από σκοτεινότερους ουρανούς να είναι ακόμα εντυπωσιακός. Αλλά από περιοχές τύπου Bortle 7,8,9 (διά γυμνών οφθαμλών ή με χαμηλή μεγέθυνση τουλάχιστον) ουδόλως ας μην περιμένει κάποιος καταστάσεις τύπου των φωτογραφιών/περιγραφών που κυκλοφορούν εδώ ή γενικότερα στο διαδίκτυο.
  5. Όχι αν παρεμβάλλεται όλη η Αθήνα δυστυχώς, τουλάχιστον ως τώρα... Όπως σου έγραψα παραπάνω από ανατολικά δεν διακρίνεται τίποτα απολύτως (το βράδυ)... ----------- Προσάρτηση: Μόλις γύρισα από παρατήρηση (από κοντινό ανοιχτό χώρο με θέα). Μετά βίας ορατός με κυάλια (5:05-5:25). Απογοήτευση τελείως.
  6. Αν δοκιμάσεις (από κέντρο πρωί) ενημέρωσε για τα αποτελέσματα. Εγώ από την ταράτσα δεν έχω θέα (την κόβουν οι δπλανές πολυκατοικίες) στο πρωινό αζιμούθιο (~30μοίρες) τόσο χαμηλά, μόνο στο βραδυνό (~320μοίρες) έχω ορτατότητα στο οποίο ως τώρα τίποτα. Έχει υπ'όψιν ότι τουλάχιστον κατά το Στελλάριο ο κομήτης αντέλλει 03:45 και αν και κατά τις 5 θα έχει ανέβει πολύ ψηλότερα μετά τις 5 θα έχει φωτίσει και στις 6 και κάτι ανατέλλει ο ήλιος.
  7. Έχω δοκιμάσει από Αθήνα βράδυ σήμερα και εχθές. Παταγώδης αποτυχία ως τώρα, από ταράτσα διά γυμνών οφθαλμών ή με κυάλια (τηλεσκόπια δεν μπορώ να ανεβάσω ταράτσα). Τόσο χαμηλά με τόση φωτορρύπανση και νέφος, τα σύννεφα στα δυτικά (πάνω από τα βουνά) και την Πάρνηθα (Πάστρα/Πατέρα/...) να ανεβάζει τον ορίζοντα, δεν φαίνεται τίποτα. Ή τουλάχιστον εγώ έχω τελείως ατυχήσει/αποτύχει. Και να η επιτυχία από τα δυτικά προάστεια (αν θέση λήψεως το Περιστέρι Ατιικής). Εμείς οι Ανατολικώτεροι έχουμε όλην την Αθήνα να παρεμβάλλεται μάλλον αποτυφλώνοντάς μας.
  8. Στις δικές μου συνήθεις παρατηρησιακές συνθήκες τα αστροάλματα απλά αδύνατα· οι (D-)SC άρα μου λύνουν τα χέρια και τα μάτια... Και για την αρχική βαθμονόμηση (αν έχει εν τω μεταξύ μετακινηθεί το τηλεσκόπιο από την προηγούμενη παρατήρηση) δεν μετακινώ την βάση, μετακινώ/περιστρέφω είτε το αζιμουθιακό μοιρογνωμόνιο είτε τον αζιμουθιακό δείκτη στοχεύοντας προς κάποιο ορατό άστρο του οποίου το αζιμούθιο μου δίνει το Stellarium. Δεν αμφιβάλλω. Κάθε σχεδιασμός έχει τα καλά του και τα κακά του, αμφοτέρα δε εξαρτώνται απ'τα ζητούμενα και τους περιορισμούς του σχεδιαστή. Όταν έφτιαχνα το δικό μου είχα λάβει αυτόν τον τύπο υπ'όψιν, στην αρχή για κάτι τέτοιο σαν το δικό σου πήγαινα μάλιστα αλλά τελικά είχα καταλήξει αλλού. 52cm είναι και του οχταριού. Άρα οι όποιες διαφορές σε άλλα σημεία. Ευχαριστώ για την πληροφόρηση! Αναλογικό μοιρογνωμόνιο/SC για το ύψος/ανύψωση είναι πολύ χονδροειδές/υποτυπώδες, πολύ μικρής ακρίβειας επειδή αναγκαστικά πολύ μικρής ακτίνας. Το ηλεκτρονικό/ψηφιακό κλισιοσκόπιο/μοιρογνωμόνιο είναι εκ των ων ουκ άνευ εν προκειμένω.
  9. Από περιέργεια πόση η ακτίνα/διάμετρος της βάσης του 10'' της SW (όσες φορές κι αν έχω ψάξει στο παρελθόν δεν έχω βρει πουθενά τις σχετικές προδιαγραφές της βάσης των dobsonian SW άνω των 8 ιντσών); Γιατί μεταξύ άλλων δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είχες μείνει σε υποδιαίρεση μιας μοίρας (κρίνοντας από τις φωτογραφίες) στο αζιμουθιακό μοιρογνωμόνιο όταν το έφτιαχνες. Άνετα θα μπορούσες να φτάσεις στην μισή κι αυτό πάλι με το μάτι οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν μάλιστα το 10άρι έχει αρκετά μεγάλη βάση (ιδέ κάτωθι) ακόμα μικρότερη υποδιαίρεση και ακόμα άρα μεγαλύτερη ακρίβεια είναι δυνατή. Τώρα συνειδητοποιώ ότι είχες επιλέξει εναλλαγές λευκού και μαύρου δίνοντας, δημιουργώντας έτσι υποδιαιρέσεις μισής μοίρας. Μάλιστα. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να κρίνω πόσο ευδιάκριτο/ακριβές είναι αυτό στο σκοτάδι. Το λέω αυτό δεδομένου ότι εγώ έχω φτιάξει και βάλει παρόμοια όργανα στο 8ιντσο SW μου με 0,5 μοίρες ελάχιστη υποδιαίρεση που με το μάτι οδηγεί σε ακρίβεια 0,1 μοίρας περίπου (μπορώ και καλλίτερα νομίζω αλλά δεν το έχω προσπαθήσει επειδή είναι άχρηστο λόγω της πολύ μικρότερης ακρίβειας του κλισιοσκοπίου· ιδέ κάτωθι). Περισσότερο ανακριβές είναι τελικά σε μένα το ψηφιακό κλισιοσκόπιο κάτι που ακυρώνει την μεγαλύτερη ακρίβεια του αναλογικού οργανικού αδερφού του. Ελάχιστη υποδιαίρεση του είναι η 0,1 μοίρα αλλά δίνει τελικά ακρίβεια 0,2 μοιρών από όσο έχω υπολογίσει/μετρήσει. Βέβαια η δική μου κατασκευή διαφέρει κυρίως στο ότι: -Δεν είναι μόνιμη επέμβαση στην βάση, δηλαδή δεν έκοψα ούτε τρύπησα κάτι για να την βάλω. -Το αζιμουθιακό μοιρογνωμόνιο εξέχει από την βάση, δηλαδή ο κύκλος του έχει μεγαλύτερη ακτίνα από την βάση (όσο μεγαλύτερη η ακτίνα τόσο μεγαλύτερη η ακρίβεια αλλά βέβαια προφανώς μεγαλώνοντάς την προκύπτουν άλλες δυσμενείς συνέπειες οπότε πρακτικά υπάρχει άνω όριο).
  10. Τον θεϊκότατο για τα ελάχιστα λεφτά του ασφαιρικό 23άρη 62 μοιρών σού συνιστώ να πάρεις από eBay, ειτε μόνον του είτε καλλίτερα στην 3άδα με τoν 10άρη και τον 4άρη. Καλλίτερη τιμή προς απόδοση αποκλείεται κατ'εμέ να βρεις σε προσοφθάλμιο. Εξ ιδίας πείρας: 1.Έχει ελαφρώς μεγαλύτερο πραγματικό εύρος πεδίου (ΠΕΠ/TFOV) από τα φθηνά τουλάχιστον 32άρια Πλοσλλ, είναι στο όριο ουσιαστικά του μέγιστου field-stop/TFOV για προσοφθάλμια 1,25 ιντσών. 2.Οι 40άρηδες Πλοσλλ του θέματος έχουν ακόμα μεγαλύτερο ελαφρώς TFOV αλλά όπως ήδη ὲχει ειπωθεί με καταφανές βινιετάρισμα. ΥΓ1 Ο 23άρης είναι/θεωρείται ο καλλίτερος της εν λόγω τριάδος· ο δε 4άρης ο χειρότερος, έχει ενσωματωμένο στοιχείο barlow. Η τιμή της τριάδος (το πρώτο αποτέλέσμα δηλαδή που παρεθεσα στο eBay) είναι σημειωτέον χαμηλότερη του ορίου δασμολογητέων/φορολογητέων εισαγομένων αντικειμένων με προέλευση εκτός ΕΕ. Ακόμα και αν κρατηθεί από τελωνείο θα σου στείλουν απλά χαρτί για αποστολή απόδειξης αγοράς (PayPal) με email στα ΓΕΤΑ (παλιότερα πρώτα το φορολογούσαν και μετά έπρεπε να μην το αποδεχθείς αλλά να το επιστρέψεις κάνοντας αίτηση αναδασμολόγησης, κάτι δηλαδή πολύ πολύ πολύ πολύ πιο χρονοβόρο). Τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις εσχάτως μόνο έχε υπ'όψιν στις αγορές από Άπω Ανατολή (περνάνε μήνες για να περάσουν ελεύθερα δασμών ή μη από το τελωνείο στο Ελ.Βεν.) αν το πάρεις είτε σου τύχει να κρατηθεί και να σου ζητήσουν αποστολή απόδειξης είτε όχι. ΥΓ2 Όσοι ενδιαφέρονται ας διαβάσουν αυτό το νήμα στο cloudynights. Οι ίδιοι φακοί είναι πωλούμενοι υπό διάφορες επωνυμίες.
  11. Ένας άλλος τρόπος να σκεφθείς γιατί πρωτεύει, γιατί επείγει η αύξηση της ισοδύναμης διαμέτρου είναι να λύσεις τον τύπο της διακριτικής ικανότητος R=λ/D συγκρίνοντας *καθημερινή, οικεία περίπτωση οπτικού τηλεσκοπίου δηλαδή λ της τάξεως των 10^-7 m και D των 10^-1 m και *περίπτωση ραδιοτηλεσκοπίου δηλαδή λ της τάξεως χονδρικά των 10^-3 m έως 10^0 m και D των 10^1 m Χρόνια πολλά!
  12. Μην μπλέκεσαι πάλι. Ξέχνα συστοιχίες. Ξέχνα συμβολομετρίες. Ξέχνα ραδιοτηλεσκόπια. Ξέχνα φασματογραφίες. Απλό κάνε νοητικό ή πρακτικό (το δυνατό κομμάτι τουλάχιστον) πείραμα στο νευτώνειο τηλεσκόπιό σου έστω διαμέτρου πρωτεύοντος D0. Φαντάσου ή φτιάξε λοπόν καλύμματα από μαύρο χαρτόνι. που να καλύπτουν την μπροστινή είσοδο του τηλεσκοπίου σου: *Ένα που θα αφήνει μόνο ένα στενό δακτύλιο στην εξωτερική πλευρά να περνά φως. Αυτός έχει εξωτερική διάμετρο D=D0. Τα στηρίγματα του που τον κρατάνε στον σωλήνα πολύ λεπτά, αδιαφόρου εμβαδόυ έστω. *Ένα που θα αφήνει μόνο ένα στενό μικρότερο δακτύλιο λίγο πιο μέσα από την εξωτερική πλευρά. Αυτός έχει D=D1 *Ένα που θα αφήνει μόνο ένα εσωτερικό πλήρη κύκλο στο κέντρο. Αυτός με την σειρά του έχει D=D2 Ας ξεχάσουμε χάριν απλότητος τελείως το δευτερεύον κάτοπτρο, ας πούμε αν θέλουμε ότι η σχετική ανάκλαση γίνεται μαγικά προς τον προσοφθάλμιο χωρίς να χρειάζεται να είναι αυτό εκεί, έστω μάλιστα ότι δεν είναι εκεί, δεν καλύπτει, δεν αχρηστεύει δηλαδή κανένα μέρος του πρωτεύοντος.* Έστω επίσης ότι είναι μέρα, καταμεσήμερο κατακαλόκαιρα, έστω δηλαδή ότι τα φωτόνια επαρκέστατα εν πάση περιπτώσει, όποιο κάλυμα και να έχεις βάλει και προσπαθείς να διακρίνεις σε ένα τοίχο ενός κτίσματος σε κάποιο νησί μακριά δυο φωτεινές τελείως κολλητές τρύπες (άπλετο φως του ηλίου περνά δια μέσου αυτών από πίσω έστω). Έστω ένας ο προσοφθάλμιος φακός επαρκέστατος για να δεις αν φαίνονται τις δυο τρύπες άνετα, είτε ως μια ενιαία είτε ως δύο διακριτές. Έστω επίσης ότι η απόσταση των τρυpών μεταξύ τους και από σένα είναι τέτοιες ώστε η γωνία που σχηματίζουν ως προς εσένα είναι οποία τύχη ρ=λ/D1. Μην σε νοιάζει τί είναι το λ. Έστω σταθερό. Η ελάχιστη διακριτή γωνία ενός τηλεσκοπίου είναι R=λ/D. Είπαμε ότι το λ δεν σε νοιάζει τί είναι, είναι σταθερό. Για ποια-ες τιμές του D από τις D0, D1, D2, και άρα για ποια των αντιστοίχων καλυμμάτων μπορείς να διακρίνεις τις δυο τρύπες ως ξεχωριστές, για ποια-ες ως ξεχωριστές αλλά πιο καθαρά, για ποια-ες ως μια ενιαία φωτεινή τρύπα; ΥΓ Προσπάθησε να τώρα διανοηθείς το ανάλογο των παραπάνω αντί για καλύμματα έχοντας στον νου συστοιχία τηλεσκοπίων (ξεκίνα με 2 τηλεσκόπια και άυξανε) που σχηματίζει/καλύπτει μέρος τεράστιου νοητού τηλεσκοπίου διαμέτρου D0 και που προσπαθεί να αναλύσει ένα πολύ μακρινό διπλό αστέρα, όπου δηλαδή πολύ κοντά τα δύο άστρα του συστήματος για να είναι διακριτά από τα απλά τηλεσκόπια ξεχωρίστα το καθένα. ΥΓ1 Στο αρχικό νοητό πείραμα άλλαξε τώρα νοητικά προσοφθάλμιο φακό σε πολύ μεγαλύτερου εστιακού μήκους. Με αυτό το φακό όποιο κάλυμμα και να έχεις βλέπεις τις τρύπες ως μια ενιαία σημειακή τρύπα. Προσάρτηση παράλειψης: Γιατί; Τί σημαίνει αυτό για το τηλεσκόπιο και τα μάτια σου; Άλλαξε τώρα, βάλε τρίτο προσοφθάλμιο μικρότέρου εστιακού μήκους του αρχικού. Τί βλέπεις αναφορικά με τις τρύπες; ΥΓ2 Στην παργματικότητα φυσικά και μας ενδιαφέρει και το εμβαδό και η συλλογή φωτός τρομερά και άλλα πολλά σχετικά και στις συστοιχίες/συμβολομετρία. Τρομερή απλοποίηση κάνω εν προκειμένω. Σιγά μην κάνουμε τώρα και την σχετική ανάλυση Fourier και συνθετικού ανοίγματος/aperture και την λοιπή επεξεργασία των σημάτων και εικόνων (και να ήθελα να τα κάνω φυσικά δεν μπορώ ). Αλλά χρήσιμη η απλοποίηση εν προκειμένω προσπαθώντας να δείξω ότι πρώτιστα μας ενδιαφέρει να πιάσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα οπότε σε πρώτη φάση προέχει, πρωτεύον το D και όχι το D^2 δεδομένου μάλιστα ότι άπιαστο κατασκευαστικά ή και συνθετικά τέτοιο εμβαδόν. Ή αλλως πώς αν θεωρώντας ως δεδομένο ότι κάπως μπορούμε να επιτύχουμε επαρκή συλλογή φωτός αν θέλουμε να μεγεθύνουμε κάτι εξαιρετικά μακρινό ώστε να ξεχωρίσουμε τμήματά του, τότε προέχει να έχουμε πρωτεύον με D αρκετά μεγάλο ώστε το R αρκούντως μικρό. Άρα λοιπόν δεδομένου ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε κατά βούλησιν μεγάλα τηλεσκόπια ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε κατά βούλησιν ευκρινή και χρήσιμη (δηλαδή αρκετής διακριτικής και μετά πχ φωτοσυλλεκτικής ικανότητας) μέγιστη δυνατή μεγέθυνση, σε πρώτο βαθμό μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε συστοιχίες συμβολομετρικών τηλεσκοπίων όπου τα τηλεσκόπια να έιναι αρκούντως μακριά μεταξύ τους σχηματίζοντα ένα αρκούντως μεγάλου D νοητό τηλεσκόπιο. * Ήδη το ότι στα νευτώνεια και άλλα τηλεσκόπιο καλύπτεται το κεντρικό τμήμα του πρωτεύοντας είναι από μόνο του μερικό ανάλογο αυτού που θέλω να πω αν το σκεφθεί κανείς. Όπως και τα μικρά ανοίγματα με μικρά καπάκια των μπροστινών καπακιών.
  13. Γιάννη τα έχεις μπλέξει λίγο ως πολύ νομίζω. Ή εγώ τουλάχιστον μπλέκω τα γραφόμενά σου. Με την συμβολομετρική χρήση συστοιχίας τηλεσκοπίων (κυρίως ραδιοτηλεσκοπίων) δεν επιτυγχάνεται ίσο/αντίστοιχο εμβαδό, τουναντίον· επιτυγχάνεται ίση/αντίστοιχη διάμετρος (ή ισοδύναμα ακτίνα). Η γωνιακή διακριτική ικανότητα, η μέγιστη ανάλυση είναι γραμμική συνάρτηση της διαμέτρου του πρωτεύοντος (ισοδύναμα η ελάχιστη διακριτή γωνία -αυτή συνήθως ονομάζεται διακριτική ικανότητα αλλά αυτό μπερδεύει διότι ικανότητα κατά γλωσσικήν σύμβασιν είναι καλλίτερο να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και όχι όσο το δυνατόν μικρότερη κάτι, το δε, το οποίο θέλουμε να ισχύει για την εν λόγω γωνία- είναι αντιστρόφως ανάλογη της διαμέτρου). Η φωτοσυλλεκτική ικανότητα είναι γραμμική συνάρτηση του εμβαδού της πρωτεύοντος και άρα συνάρτηση του τετραγώνου της διαμέτρου του πρωτεύοντος. Συμβολομετρία συστοιχίας γίνεται για να αυξήσεις την διακριτική ικανότητα, πρακτικά την (μέγιστη δυνατή ευκρινή) μεγέθυνση ή «μεγέθυνση». Όμως επειδή ακριβώς ουδόλως θα έχεις ίσο εμβαδό και άρα επαρκές συγκριτικά φως, επικεντρώνεται η έρευνα/παρατήρηση κυρίως σε πολύ ισχυρά και σημειακά/σημειακότερα κατά προτίμησιν ουράνεια αντικείμενα· στο να κάνεις λόγου χάριν ανάλυση διπλών αστέρων.
  14. Στείλε και σε μένα παρακαλώ αυτήν την προσφορά. Είμαι πολύ περίεργος πού την βρήκες τόσο. Γιατί το κιτ της D3400 με ένα και όχι δύο φακούς φακό είτε στο skroutz είτε στο bestprice ξεκινά από 444,98€ δίχως μεταφορικά, τρίποδα κτλ.. Προσάρτημα: Ή από τα 369€ αλλά αυτό είναι με άλλον μάλλον φακό (όχι VR), πάλι όμως μόνο ένα, και cashback 50€ το οποίο δεν είμαι βέβαιος τί είναι (δεδομένου ότι δεν τον βλέπω να αναγράφεται εδώ).
  15. Για ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών οργάνων ανά τηλεσκόπιο είναι πιθανότατα και όχι για ταυτόχρονη παρατήρηση διαφορετικών περιοχών του ουρανού· πολύ κουλό δοκώ θα ήταν το δε.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης