Jump to content

taxiarchis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    84
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με taxiarchis

  • Γενέθλια 12/22/1957

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της taxiarchis Επιτεύγματα

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Γεια σου Κώστα. Εχω τους super plossl 20,10,7.5 απο το κατοπτρικο και τους super 25 και 10 που ειχε το διοπτρικο. Zoom πηρα τον super plossl 7-21 απο το πλανηταριο. Ηταν φτηνος και αρκετα καλος για αυτην τη φαση. Παντα αυτον βαζω εχοντας μαζι μου και τον barlow x2. Ο zoom δινει πολυ καθαρη εικονα πλην ομως λιγο πιο σκοτεινη απο τα στατικα προσοφθαλμια αντιστοιχης εστιακης αποστασης. Για τα x100 πρεπει να βαλω 10αρι και barlow. Σκεφτομαι οτι θα ηταν καλυτερα να πιανω αυτην την μεγεθυνση με ενα μονο καλο στατικο προσοφθαλμιο 4 mm ωστε να ειναι πιο φωτεινη και ευκρινης η εικονα. Τι λες θα εχει διαφορα;
  2. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Ναι ένα τέτοιο φιλτρακι θα πάρω. Χρειάζεται μιας και περνά καθημερινά σχεδόν μια ώρα κοιτάζοντας τον. Εδώ που τα λέμε και αντηλιακό πρέπει να βάζω τόση ώρα εκτεθειμένος! Πάντως είναι ωραίο εργαλείο. Στον Δία με 10αρι και barlow βλέπω την μία ζώνη του. Με καλή ατμόσφαιρα δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα αλλα μάλλον θα πιάσω και την κηλίδα του. Στον κρόνο καθαρά τα δαχτυλίδια του. Βέβαια στην περίπτωση της Αφροδίτης δεν μπόρεσα σε καμία μεγέθυνση να πιάσω την φάση της. Έβγαζε πολύ χρωματικό σφάλμα. Το καλύτερο πάντως ήταν που είδα τις κόρες των ματιών γλάρων που καθόντουσαν σε μια σκεπή 1 Km μακρια. Με x100-110!
  3. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Ακριβως αυτο το φιλτρο εχω και ειναι οπως το περιγραφεις. Κηλιδοκυνηγος θα γινω! 😁 Σημερα δεν ειχε τιποτα. Ενα μικρο μονο.
  4. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Κωστα αυτη ειναι η πατεντα που εφτιαξα για την διαχειριση της στροφης για το υψος. Απο ενα μπουλονοκλειδο που ειχα για ενα παλιο αλυσοπριονο. Το εκοψα και το εβαψα! Σαν το ειχε η συσκευασια του τηλεσκοπιου. Με 45 μοιρες ξεσφιγγει, στρεφεις το τηλεσκοπι, και το σφιγγεις.
  5. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    χαχα Κώστα οτι με ερεθίζει... Εκτός των επίγειων στόχων που έχω ενθουσιαστεί με την πληροφορία που συλλέγει το τηλεσκόπιο και την αξιοποιησή της με την μεγέθυνση, παρατηρω ήλιο, σελήνη και κανένα Δία-κρόνο. Ειδικά τον ήλιο τον χαίρομαι με x50 βλέπεις λεπτομέρειες στις κηλίδες. Ναι είναι λίγο πρόχειρη η διόρθωση με το παξιμάδι αλλα ειναι το πιο εύκολο. Όπως είπα η πληροφορία που συλλέγει απο τον μακρινό στόχο είναι αρκετή. Πάνω απο μια μεγέθυνση x50-60 φέρνεις το μέγεθος του μακρινού στόχου στα πλαίσια της διακριτικής ικανότητας του ματιού και έτσι μπορείς να αξιοποιήσεις αυτή την πληροφορία που λαμβάνει ο αντικειμενικός. Πάνω απο τα x60 απλα διακρίνεις τις λεπτομέρειες πιο άνετα λόγω μεγαλύτερου μεγέθους και ίσως να διακρίνεις και κάτι ελάχιστο ακόμα (Δεν βάζω τώρα τις ατμοσφαιρικές συνθήκες/αυτο είναι άλλο θέμα). Όμως για να το πετύχεις αυτό στα x80-100 πρέπει να ρυθμίσεις απόλυτα την εστίαση κάτι που ο εστιαστής δεν σου επιτρέπει εύκολα λόγω του ότι είναι λίγο σκληρός και έχει και μια ελαφρώς διακοπτόμενη συμπεριφορά στην διαδρομή του. Πώς θα μπορούσα να τον κάνω πιο ευαισθητο στις κινήσεις τού; Σκέφτηκα αντι για γράσο που έχουν βάλει να βάλω κάποιο ποιο ευρευστο λάδι. Έχεις καμια ιδέα; Πράγματι στα x100 θέλει εξαιρετικά λεπτές μετατοπίσεις ο εστιαστής για να έχει ευκρινή εικόνα και για να το πετύχεις πρέπει να πηγαίνεις ελάχιστα πιο μπροστα την εστιάση για να πέσει μόνο του λίγο πιο πίσω εκει που θές.
  6. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Σκεφτομαι μήπως προσαρμόσω κάποιο μοχλοβραχιωνα πάνω στο παξιμάδι και σφιγγει/ξεσφιγγει με το χέρι. Μισή στροφή το πολύ θέλει για να χαλαρώσει αρκετα. Βέβαια έτσι θα θέλει προσοχή μη πέσει το τηλεσκόπιο απότομα προς τα πίσω. Τουλάχιστον αποδεσμεύεσαι απο το ένα επιπλέον βάρος του αντίβαρου.
  7. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Κώστα καλησπερα. Τελικά προχθες πηρα το 400/80. Μ αρεσει. Ο ΑΖ3 τριποδας εξαιρετικός. Ενα σημείο του δε μου αρεσε. Το παξιμάδι για την στροφη της αρθρωσης καθ' υψος. Πρεπει μαζι σου να εχεις και ενα γαλλικο κλειδι για να το μετακινησεις ελευθερα και μετα να το κλειδωσεις. Το τηλεσκοπιο καλο. Το χρωματικο του σφαλμα πολυ μικρο.
  8. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Κώστα με την αναλυτικότητα και περιγραφικότητα του λόγου σου επιβεβαιώνω πολλά πράγματα προτού σε ρωτήσω και φυσικά οι συμβουλές όπως και οι προτάσεις σου πολύτιμες. Ναι θα βάλω 45 μοιρών διαγώνιο εαν δεν το έχει ήδη στο πακέτο. Κάποιες φορές τα αναρτημένα στο site διαφέρουν απο ότι έχω δεί σε επικοινωνία μαζί τους. Ναι και ο zoom θα βολέψει αρκετά. Όπως τα λες, με ένα x40-60 είμαι ευτυχής. Κάτι παραπάνω απο τα x15 των κιαλιών που θα τα έχω και αυτα μαζί πάντα-είναι εξαιρετικά. Σε καλές συνθήκες πάω και στο x80-100. Θα πάω αύριο πλανητάριο και θα δω και τα δύο το 80/400 και το 90/900. Θα το ξανα ζυγίσω τότε. Εαν μου κάθεται αστο μάτι το 90/900 σίγουρα αυτο θα πάρω. Πάνω κάτω ίδια τιμή έχει αλλα ειναι 90αρης ο φακός.
  9. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Κώστα τελικά κατέληξα STARTRAVEL 80 AZ3 με 400mm εστιακή της skywatcher. Θα ήθελα το 102/500 που είναι και αυτό αρκετά φορητό αλλα δεν είναι διαθέσιμο εδω Ελλάδα πουθενά και μάλλον θα αργήσει να εμφανιστεί. Οπότε θα έχω και την AZ3 στήριξη και όταν στο μέλλον (μπορει και άμεσο ) να χρειαστώ κάτι πραγματικά ισχυρό παίρνω τον οπτικό σωλήνα μόνο. Το συγκεκριμένο με έναν 7.5αρη προσφθάλμιο που έχω ήδη και barlow φτάνω τα x106 και όντας αρκετά compact τον μεταφέρω και το διαχειρίζομαι άνετα έξω.
  10. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Πολύ σωστά αυτά που λες Κώστα. Αυτά σκέφτομαι τόσο καιρό και δεν έχω αγοράσει ακόμα το οπτικό μεγέθυνσης που αναζητώ. Είχα καταλήξει στο 90/900 τόσο καιρό αλλά στο τέλος σκέφτηκα την φορητότητα. Η αλήθεια είναι ότι την φοβάμαι λίγο την διόπτρα για την ικανοποίηση μου τελικά. Το συγκεκριμένο 90/900 είναι ιδανικό. Καλό αντικειμενικό, μεγάλη εστιακή και δυνατότητα μεγάλης μεγέθυνσης. Και όπως λες επιβεβαιωμένη ποιότητα οπτικών. Πρέπει να πείσω τον εαυτό μου ότι θα το κουβαλάω έξω άσχετα με το όγκο του και τον μη compact χαρακτήρα του σε αντίθεση με μια διόπτρα. Αλλά και πάλι με την διόπτρα θέλω και τρίποδα άρα και εδώ θέλει κουβαλημα.
  11. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Ευχαρίστω Κώστα. Δεν πήρα ακόμα διοπτρικό τηλεσκόπιο γιατι δεν είχα καταλήξει ακόμα για την φορητοτητά του. Μάλλον θα πάω σε διοπτρα 90-100mm διάμετρο αντικειμενικού με zoom μέχτι x75. Το 80% των παρατηρήσεων έτσι κι αλλιώς θα είναι έξω. Το τηλεσκόπιο θα είναι μπελάς για μια μικρή βόλτα. Σκέφτομαι για την Levenhuk blaze pro 100mm. Τώρα για την ποιότητα των οπτικών της δεν γνωρίζω αλλα δεν υπάρχει και κάτι άλλο σε αυτες τις διαμέτρους.
  12. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Κώστα σε παραπάνω απάντηση έγραψες ότι οι διόπτρες δίνουν καλά αποτελέσματα σε κοντινές αποστάσεις; Γιατί; Τι περιορισμούς έχει σ επολύ μακρινά αντικείμενα;
  13. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Κώστα με κάλυψες σε όλα! Έτσι θα κάνω όπως είπες. Τώρα θα δώ τι γίνεται με SW τηλεσκόπια. Βλέπω ότι υπάρχει έλειψη σε όλα τα παραπάνω μοντέλα απο την εταιρία. Μάλλον λόγω πανδημίας.
  14. taxiarchis

    KONUS PROXIMO

    Κοίτα η διαύγεια της ατμόσφαιρας στην περιοχή είναι μέτρια λόγω υγρασίας. Είναι παραθαλάσσιο μέρος και όταν δεν έχει προηγηθεί κάποιος βοριάς ή βροχή είναι μειωμένη. Παρόλαυτα υπάρχουν αρκετές στιγμές καλής διαύγειας. Το seeing μέτριο προς καλό πολλές φορές. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες πηγές δημιουργίας θερμικών. Η φωτορύπανση τερατώδης λόγω της Θεσσαλονίκης απέναντι αν και αυτό επηρεάζει την αστροπαρατηρηση. Με τα κιάλια πολλές φορές βλέπω σπίτια του Πανοράματος Θεσσαλονίκης στα 15km με αρκετά καθαρή εικόνα. Άλλες φορές απλά δε φαίνονται. Νομίζω άνευ δοκιμής ότι τα x100-120 μπορώ να τα αξιοποιήσω στην περιοχή.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης