Jump to content

mcrn

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    22
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

του/της mcrn Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Το Orion έχει Sirius Plossl 25.0mm. Στην αρχή θα προτιμούσα να έχω καλά ποιοτικά προσοφθάλμια και αργότερα στο μέλλον να επενδύσω σε καλά προσοφθάλμια, γι αυτό ψάχνω κάτι που να είναι ποιοτικό ως ολοκληρωμένο set. Πολυ δυσκολη η αγορα τηλεσκοπιου, δεν περιμενα οτι θα ειναι τοσο περιπλοκο η η διαδικασια επιλογης. πανω που καταληγεις σε ενα μοντελο, μετα ανακαλυπτεις όλο μειονεκτήματα. Αρκεί η χαμηλή τιμή του τηλεσκοπίου να υπερτερεί των μειονεκτημάτων αυτών, απλώς στην περίπτωση του SW Dobson 6" απο το πλανηταριο δεν ισχυει. Βρηκα σε διαφορα sites του εξωτερικου πολυ φθηνοτερα, το teleskop-express στα 295, το FLO 245.. Δηλαδη στη τιμη του 6" απο πλανηταριο θα μπορουσα να βρω που λεει ο λογος και 8". ΒΡΗΚΑ ακομα και ενα GSO 6" στα 249+ μεταφορικα https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7222_GSO-Dobsonian-Telescope-150C---6-inch-aperture-with-fine-Crayford-focuser.html αλλα δεν μπορω να εμπιστευτω ιντερνετικα μαγαζια.
  2. Το Omegon είναι 152mm/1200mm και κάτι που μόλις πρόσεξα είναι ότι ως προσοφθάλμια αναφέρει K 25mm και Κ 10mm. Εννοεί Kellner? Αυτά δεν είναι κατώτερα των Plossl? Τα οπτικά της (κάτοπτρα, προσοφθάλμια) είναι ποιοτικά; Δεν μου πάει να δώσω τόσα λεφτά για το SW από το πλανητάριο γνωρίζοντας ότι τα προσοφθαλμια του είναι μάπα, άμα ήταν φθηνότερο, τουλάχιστον τότε θα έπαιρνα απλώς ξεχωριστά προσοφθαλμια.
  3. Χαίρετε, καλημέρα σε όλους! Θέλω να αγοράσω το 1ο μου τηλεσκόπιο, Dobsonian έχω κατασταλάξει και ζητάω βοήθεια σας για το ποιο να διαλέξω και από ποιο μαγαζί να το πάρω. Σκέφτομαι τηλεσκόπια είτε από το ελληνικό μαγαζί skyandweather.gr το οποίο ανακάλυψα εδώ στο forum και ελπίζω να είναι αξιόπιστο-να μείνω ικανοποιημένος με αυτό είτε από το Πλανητάριο είτε να αγοράσω από εξωτερικό αν μου το προτείνετε (Teleskop-Express,Astroshop,FLO). Προτιμώ από ελληνικό μαγαζί για να μην αντιμετωπίσω προβλήματα-καθυστερήσεις-ελαττωματικό προϊόν. Αυτά που μου άρεσαν: -SW Dobson 6” από πλανητάριο (334€) https://www.planitario.gr/dobsonian-6.html -Omegon Dobson Advanced N 152/1200 (299€) https://www.skyandweather.gr/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/394-159-omegon-dobson-advanced-n-1521200.html -Orion XT6 classic (299€) https://www.skyandweather.gr/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/241-100-orion-dobson-n-1501200-skyquest-xt6-classic-dob.html Προβληματίζομαι ποιο από αυτά είναι το ποιοτικότερο. Το Omegon αν και έχει ερευνητή κόκκινης κουκκίδας, έχει Crayford εστιαστή 2” αν δεν κάνω λάθος και λογικά τα προσοθφάλμια του θα είναι καλής ποιότητας. Το Orion παρόμοιο με το SW αλλά φθηνότερο, όμως έχει ερευνητή κόκκινης κουκκίδας και 1 μόνο προσπφθαλμιο. Το SW αν και καλύτερη μάρκα και έχει κανονικό ερευνητή 6x30 ο εστιαστης του δεν αναφέρεται πουθενά αν είναι Crayford, και τα προσοφθάλμια του είναι άγνωστης ποιότητας. Το πλανητάριο τα αναφέρει απλώς ως Super 25mm και 10mm. Παλιότερα, πριν πέσει η τιμή του, όταν το είχε 349€ ανέφερε Super Plossl 25 & 10mm http://web.archive.org/web/20200421122527/https://www.planitario.gr/dobsonian-6.html Άρα υποψιάζομαι πτώση τιμής-> χαμηλότερη ποιότητα προσοφθάλμια. Τα προσοφθαλμια παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στην ποιότητα; Τι θα μου προτείνατε να επιλέξω;
  4. mcrn

    ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ

    ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ
  5. Ωραία, σε ευχαριστώ φιλέ, θα το σκεφτώ. Πράγματι, τα μεταχειρισμένα καλύτερα θα είναι από άποψη τιμής, απλώς θέλει υπομονή για να εμφανιστεί αυτό που θες.
  6. Κατάλαβα, μάλλον θα είναι ασταθής η EQ2 για αυτή τη διάμετρο.
  7. Καλησπέρα σας, Θέλω να αγοράσω το 1ο μου τηλεσκόπιο, και είμαι ανάμεσα στα: 1)Skywatcher Heritage 130mm https://www.planitario.gr/dobsonian-truss-130mm.html 2)Skywatcher 130/900 EQ2 https://www.planitario.gr/130-900-eq2.html Ποιο θα προτείνατε; Αρχικά, σκόπευα κάποια στιγμή να πάρω το Heritage 130P αλλά τώρα το πλανητάριο έχει σε black friday αυτό(όχι καμιά σπουδαία έκπτωση, στα ~186 EUR) αλλά και το 130/900 EQ2(~219 EUR). Πρώτα απ'όλα είναι καλές οι προσφορές αυτές ή καλύτερα να περιμένω μήπως πέσουν οι τιμές του χρόνου? Δεύτερον, εφόσον η διάμετρος είναι ίδια, είναι ισάξια σε ποιότητα εικόνας? Τρίτον, μήπως το 130/900 είναι με σφαιρικό κάτοπτρο και όχι με παραβολικό, και άρα δεν αξίζει? Τέλος, τη πλεονεκτήματα έχει το τηλεσκόπιο αν βρίσκετε σε στήριξη και η EQ2 θα είναι στιβαρή για αυτό το τηλεσκόπιο?
  8. mcrn

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Για όποιον ενδιαφέρεται, το πλανητάριο έχει το Skywatcher Heritage 130mm σε έκπτωση στα 199€ https://www.planitario.gr/dobsonian-truss-130mm.html Τι λέτε, αξίζει αυτή η προσφορά για να αγοράσω το πρώτο μου τηλεσκόπιο? Μήπως να περιμένω καλυτερα σε περίπτωση που το βάλουν σε καλύτερη τιμή στο μέλλον? Από ότι κατάλαβα σε αυτό το thread, το τηλεσκόπιο αυτό είναι πολύ καλό για αρχάριους σωστά?
  9. Το πήρα το hama star 78, και προς το παρόν μου φαίνεται υπέροχο. Σίγουρα προσφέρει περισσότερη σταθερότητα από όταν κρατούσα τα κιάλια μου στα χέρια. Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Σχετικά με την ευθυγράμμιση, δεν είμαι 100% σίγουρος ότι είναι αυθυγράμμιστα, απλώς όταν κοιτάω και από τα δύο προσοφθάλμια μου φαίνονται περίεργα, δηλαδή ένα αντικείμενο μισό από το ένα, μισό από το άλλο προσοφθάλμιο, μπορεί να είναι ιδέα μου, μπορεί και όχι. Έτσι κι αλλιώς πέρασαν 2+ χρόνια, αμφιβάλλω να μου τα φτιάξουν δωρεάν και ούτως ή άλλως παρατηρώ άνετα αντικείμενα, απλώς κοιτάω από το ένα προσοφθάλμιο μόνο, δεν με πειράζει τρελά.
  10. λίγο χαζή ερώτηση αλλά γιατί το Mounting head έχει δύο σιδερένια(screws)?? Θα υπάρχει πρόβλημα με το tripod adapter του skymaster, το οποίο έχει μόνο μια τρυπούλα από κάτω, και το μέγεθος της βίδας? Τέλος, μια πρόχειρη αστροφωτογράφιση θα είναι εφικτή με το μονόποδο( από άποψη σταθερότητας)?
  11. OK, αφού μιλάς και από εμπειρία θα επιλέξω το hama https://www.e-shop.gr/hama-04178-star78-camera-monopod-p-PER.566324 και όχι το konig. Θα δω και τις κριτικές στο amazon. Σε ευχαριστώ και συγγνώμη για τον κατακλυσμό ερωτήσεων και αποριών.
  12. Ωραία, σε ευχαριστώ, αυτό θα πάρω. Τι εννιαία όμως τις γωνίες? Τα τρίποδα δηλαδή περιορίζουν τη κίνηση? Το τρίποδο όμως δεν θα είναι πιο σταθερό εφόσον θα ακουμπάει μόνο του στο έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα skymaster 15x70 είναι σχετικά μεγάλα και βαριά κιάλια? Έχει το e-shop και τρίποδες γύρω στα 20€. https://www.e-shop.gr/hama-04133-tripod-star-700-ef-digital-p-PER.566338
  13. Ένα τέτοιο μονόποδο θα έκανε???: https://www.e-shop.gr/konig-kn-tripod-45n-aluminum-monopod-p-PER.141212 Πως μπορώ να καταλάβω ότι το tripod adapter που έχω θα ταιριάζει στο μονόποδο? Θα είναι σταθερό, ενώ θα πρέπει να το κρατάω στη θέση με το πόδι μου?
  14. Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και τις συμβουλές σας , νομίζω ότι, όπως είπατε, καλύτερα να μην πάρω ακόμα τηλεσκόπιο, θα περιμενώ πρώτα να μάθω και να κατανοήσω κάποια πράγματα σχετικά με τις στηρίξεις και τον ουρανό και θα έχω υπόψη μου τα αστροπάρτυ και τις εξορμήσεις που γίνονται από συλλόγους, κλπ. Συγκεκριμένα, η συμβουλή σας για τη θέση παρατήρησης μου φάνηκε πολύ χρήσιμη, καθώς πράγματι, πρωτίστως έχει σημασία η αστρική παρατήρηση να είναι άνετη και να "ακολουθείς" εύκολα ένα στόχο, πόσο μάλλον για αστροφωτογράφηση(στο μακρινό μέλλον), χρησιμοποιώντας μια ισημερινή στήριξη, πράγμα που δεν προσφέρει μια απλή dobsonian στήριξη χωρίς GoTo. Παράλληλα όμως, νομίζω ότι θα αξιοποιήσω τα κιάλια που ήδη έχω, skymaster 15x70 παίρνοντας ένα μονόποδο/τρίποδο για λίγο πιο άνετη παρατήρηση.
  15. Ευθυγράμμιση λίγο πολύ κατάλαβα τη σημαίνει, πρέπει κάτι το 2ο κάτοπτρο να είναι ευθυγραμμισμένο με το πρωτεύον, κλπ, διαβάζω ήδη διάφορα άρθρα και βιβλία, νομίζω θα το καταλάβω πλήρως. Αυτό που συνεχίζει να με φοβίζει και να μην μπορώ να καταλάβω είναι η ισημερινή στήριξη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει ο άξονας(δεν θυμάμαι πως λέγεται) πρέπει να κοιτάει στο βόρειο πόλο, πως πρέπει να βάζω τα αντίβαρα, κλπ. γενικά όλη η διαδικασία στησίματος μιας EQ στήριξης που φαίνεται υπερβολικά περίπλοκος και χρονοβόρος και δεν έχω όρεξη να ασχοληθώ. Η AZ στήριξη και τα dobsonians μου φαίνονται πολύ πιο εύκολα. Δυστυχώς πάνω από 200 ευρώ δεν θέλω να ξοδέψω σε τηλεσκόπιο επειδή δεν είμαι 120% σίγουρος ότι δεν θα το βαρεθώ, ότι δεν θα χάσω ενδιαφέρον και ότι θα μάθω πραγματικά να περιηγούμαι στον ουρανό. Μέχρι στιγμής το μόνο που ξέρω είναι να καταλαβαίνω αν ένα φωτεινό "αστερί" π.χ. στα δυτικά είναι ο πλανήτης τάδε με βάση την εφαρμογή ή το stellarium. Πως ακριβώς δηλαδή μαθαίνω τον ουρανό, απομνημονεύοντας τα ονόματα των αστερισμών? Πρέπει να ξέρω που βρίσκεται π.χ. ο Δίας αυτόν τον μήνα χωρίς να το ψάξω? Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι θέλω να δω περισσότερα, π.χ. δεν μου αρκεί το να βλέπω με τα κιάλια μόνο τη σελήνη ή η Αφροδίτη ή άλλος πλανήτης να μου φαίνεται απλώς ως μια απλή φωτεινή κουκίδα. Πάντως αυτά τα αστροπάρτυ ακούγονται καλή ιδεά, θα το σκεφτώ. Από ότι κατάλαβα τα 70mm διοπτρικά είναι απαγορευτικά. Το Heritage 130P φαίνεται καλό και σε καλή τιμή απλώς από ότι διάβασα στο forum ένα φωτοχιτώνιο είναι άκρως απαραίτητο, ειδικά στη πόλη?? Και πως το φτιάχνω, και πως το τοποθετώ, θα είναι κάπως μόνιμο ή πρόχειρο? Πουλάει έτοιμα το πλανητάριο? γιατί δεν μπόρεσα να βρω στην ιστοσελίδα τους. Εναλλακτικά το 90mm διοπτρικό skywatcher στα ~240 θα άξιζε?? Πράγματι τα dobsonian 6" ή 8" φαίνονται δελεαστικά αλλά 1) είναι λίγο ακριβό, ειδικά αν το βαρεθώ και δεν ασχοληθώ άλλο με αστρονομία, 2) δεν είναι ογκώδες και βαρύ για εύκολη μεταφορά? Κυρίως στο σπίτι μου θα το έχω, απλώς αν θέλω να το πάρω π.χ. στις διακοπές, θα είναι εύκολη η μεταφορά του? Κλείνοντας, διαβάζοντας ένα βιβλίο αστρονομίας, συγκεκριμένα το backyard astronomer's guide, τι πρέπει να προσέξω, να κάνω? Και μετά και να τα μάθω πως να τα εφαρμόσει κανείς στη πράξη όταν δυστυχώς λόγω φωτορύπανσης δεν μπορείς να δεις και πολλά με γυμνό μάτι?
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης