Jump to content

dim.petros

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    26
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

του/της dim.petros Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

1

Φήμη

  1. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Αυτό με τους πλανήτες το παρατήρησα ξανά, καθώς ακόμα και σε σε σημείο με πολύ λιγότερη φωτορύπανση και με το φεγγάρι να είναι μισοφέγγαρο, οι λεπτομέρειες πάνω στους πλανήτες αλλά και την σελήνη ήταν «αχνές» Εντομεταξύ, την Πέμπτη που πέρασε, είχα στήσει το τηλεσκόπιο, όπως είπα, σε μέρος μακριά από φώτα (συγκεκριμένα εδώ: https://goo.gl/maps/DhdweznMjou), αν και τελικά είχε αρκετή φωτορύπανση για μην μπορέσω να δω με λεπτομέρεια κάποια αντικείμενα στον ουρανό. Αρχικά προσπάθησα να βρω τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Το πρώτο λάθος μου ήταν πως νόμιζα πως δεν είναι αρκετά μεγάλος για να φανεί εύκολα στο τηλεσκόπιο μου, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ το προσοφθάλμιο των 24mm με το 2x barllow, τα οποία είχα προηγουμένως χρησιμοποιήσει για να εντοπίσω τον Άρη. Το δεύτερο λάθος (ή κάποιος θα το έλεγε τεχνικές δυσκολίες) είναι ότι για κάποιο λόγο ούτε η εφαρμογή SkyMaps, ούτε η SkEye μπορούσε να μου δώσει σωστά στην τοποθεσία του γαλαξία με αποτέλεσμα να με καθυστερήσει αρκετά. Τελικά μετά από πολύ ώρα αναζήτησης χωρίς αποτέλεσμα έβαλα μόνο το προσοφθάλμιο των 24mm (χωρίς το 2x barllow) και αποφάσισα να βρω την θέση του γαλαξία σύμφωνα με την θέση των τεσσάρων αστεριών: Σχεάτ, Αλφεράτζ, Αλτζενίμπ και Μαρκάμπ, που σχημάτιζαν ένα νοητό ρόμβο.Τελικά κατάφερα και τον βρήκα! Φαινόταν ως ένα σύννεφο, μία θολούρα στον ουρανό. Πιο μετά το έψαξα λίγο και βρήκα πως έτσι φαίνεται όταν έχει φωτορύπανση (http://www.deepskywatch.com/Articles/what-can-i-see-through-telescope.html Στην παράγραφο: Effects of Light Pollution) Παρομοίως, έτσι φάνηκε και το Νεφέλωμα Μ27, το οποίο και πάλι εντόπισα χωρίς την βοήθεια κάποιας εφαρμογής. Μετά που εμφανίστηκε το φεγγάρι ήταν πολύ δύσκολο να δω κάτι άλλο, γιατί ακόμα και αν δεν ήταν «γεμάτο», ήταν αρκετά φωτεινό. Το ηθικό δίδαγμα εκείνη την βραδιά ήταν πως οι εφαρμογές δεν είναι πάντα σωστές
  2. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω καποια πραγματα καθώς και να επισημάνω κάποια προβλήματα τα οποία προέκυψαν. Καταρχάς και χθες και σημερα, προσπάθησα να δω τον Δία και τον Άρη. Το θέμα είναι πως κανένας από τους δύο πλανήτες δεν φαίνεται καλά και συγκεκριμένα εννοώ πως φαινόντουσαν θολοί ή (στη περίπτωση του Δία) πολύ φωτεινοί. Γενικώς δεν καλύπτουν μεγάλο μέρος του οπτικού πεδίου όταν έχω το Barllow και το προσοφθάλμιο των 10mm, αλλά ο Κρόνος φαίνεται με αρκετά μεγάλη ακρίβεια (μπορώ να διακρίνω τα δακτυλίδια και τα διαφορετικά χρώματα τους). Έπειτα, βρίσκομαι σε ένα επαρχιακό χωριό και τελικά η φωτορύπανση μέσα σε αυτό μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ουράνια αντικείμενα που είναι ορατά. Φταίει ότι όπου και να βρεθώ στην αυλή μας έχει κάποιο φως από κολώνα της ΔΕΗ, αλλά γενικώς το τηλεσκόπιο συλλέγει πολύ ανεπιθύμητο φως. Τελος, κάποια στιγμή εστίασα πάνω σε ένα σώμα που νομίζω ήταν ο ανταρης, αλλά αυτό λαμπύριζε γαλάζιο, κόκκινο και πράσινο χρώμα, ενώ διαβάζω πως ο ανταρης είναι διπλό άστρο με το ένα να είναι πράσινο και το άλλο να είναι κόκκινος γιγαντας. Γίνεται να λαμπυρίζει έτσι και αν ναι γιατί συμβαίνει αυτό?
  3. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Και πάλι ευχαριστώ πολύ!
  4. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Όσων αναφορά την ερώτησή σου κάπου είχα διαβάσει ότι μπορείς να κάνεις μετρήσεις στις Σεληνιακές επιπροσθήσεις και να στείλεις αυτές τις μετρήσεις στην IOTA, μόλις βρω την πηγή θα σε ενημερώσω περαιτέρω Τελεια! Περιμένω πηγες!
  5. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Το δοκίμασα μόνο το βράδυ που το συναρμολογησα. Δυστυχώς τις επόμενες μέρες είχε πολύ συννεφιά ή έβρεχε, ενώ χθες που είχε ξαστεριά είχα κάποιες υποχρεώσεις και δεν πρόλαβα να το βγάλω... Όσο αναφορά το πρώτο φως.: Ξεκίνησα με τον Αρη, αλλά καθώς πήγα να τοποθετήσω το Barllow μπήκε ένα σύννεφο από μπροστά ( ναι ακόμα και το Σάββατο είχε σύννεφα, αλλά δεν ήταν πολλά). Έτσι συνέχισα με το φεγγάρι το οποίο ετοιμαζόταν να "κρυφτεί" πίσω από τα βουνά. Μπορώ να πω ότι η εικόνα ήταν πολύ καλή. Η αντίθεση καλή, η ευκρίνεια εντυπωσιακή και η μεγένθυση τέτοια ώστε να φαίνονται με λεπτομέρεια και οι μικρότεροι κρατήρες. Μετά που κρύφτηκε το φεγγάρι, αποφάσισα να δω τον Κρόνο. Εδώ χρησιμοποίησα εξαρχής Barllow, στην αρχή με τον 20mm για να τον βρω και έπειτα με τον 10mm για να τον δω από "κοντά". Η εικόνα δεν ήταν κάτι εκπληκτικό, αλλά μπορούσα να δω τον Κρόνο και τα δακτυλίδια του (νομίζω πως είδα και κάποιους δορυφόρους του, υποθέτοντας ότι ήταν τα μαύρα σημεία από μπροστά του). Απλά το περιθώριο του ήταν λίγο πολύχρωμο. Αυτό συμβαίνει λόγω του τηλεσκοπίου ? Τέλος, γύρισα το τηλεσκόπιο προς το σμήνος Μ13, αλλά είχε ως προϋπόθεση να το μετακινήσω λίγο πιο μακριά από την αρχική μου θέση. Όμως απέναντι από το νέο σημείο υπάρχει μια κολώνα φωτισμού και έτσι χαλούσε την ορατότητα σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα το Μ13 να φαίνεται πολύ αχνα. Λογικά θα ξαναπροσπαθήσω να το βρω στην επόμενη παρατήρηση. Γενικώς είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση του! Στόχος μου είναι να το ξαναβγαλω σήμερα το βράδυ, που ο καιρός φαίνεται αίθριος. Μια ερωτηση. Πέρα από την χαρτογράφηση, πως μπορώ να αξιοποιήσω την παρατήρηση με κάποια καταγραφή δεδομένων ή θέσεων με πρακτική χρήση? Νομιζω ήταν γύρω γύρω. Πρέπει να το ξανατσεκαρω για να βεβαιωθω. Ευχαριστώ για την απάντηση!
  6. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Το δοκίμασα μόνο το βράδυ που το συναρμολογησα. Δυστυχώς τις επόμενες μέρες είχε πολύ συννεφιά ή έβρεχε, ενώ χθες που είχε ξαστεριά είχα κάποιες υποχρεώσεις και δεν πρόλαβα να το βγάλω... Όσο αναφορά το πρώτο φως.: Ξεκίνησα με τον Αρη, αλλά καθώς πήγα να τοποθετήσω το Barllow μπήκε ένα σύννεφο από μπροστά ( ναι ακόμα και το Σάββατο είχε σύννεφα, αλλά δεν ήταν πολλά). Έτσι συνέχισα με το φεγγάρι το οποίο ετοιμαζόταν να "κρυφτεί" πίσω από τα βουνά. Μπορώ να πω ότι η εικόνα ήταν πολύ καλή. Η αντίθεση καλή, η ευκρίνεια εντυπωσιακή και η μεγένθυση τέτοια ώστε να φαίνονται με λεπτομέρεια και οι μικρότεροι κρατήρες. Μετά που κρύφτηκε το φεγγάρι, αποφάσισα να δω τον Κρόνο. Εδώ χρησιμοποίησα εξαρχής Barllow, στην αρχή με τον 20mm για να τον βρω και έπειτα με τον 10mm για να τον δω από "κοντά". Η εικόνα δεν ήταν κάτι εκπληκτικό, αλλά μπορούσα να δω τον Κρόνο και τα δακτυλίδια του (νομίζω πως είδα και κάποιους δορυφόρους του, υποθέτοντας ότι ήταν τα μαύρα σημεία από μπροστά του). Απλά το περιθώριο του ήταν λίγο πολύχρωμο. Αυτό συμβαίνει λόγω του τηλεσκοπίου ? Τέλος, γύρισα το τηλεσκόπιο προς το σμήνος Μ13, αλλά είχε ως προϋπόθεση να το μετακινήσω λίγο πιο μακριά από την αρχική μου θέση. Όμως απέναντι από το νέο σημείο υπάρχει μια κολώνα φωτισμού και έτσι χαλούσε την ορατότητα σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα το Μ13 να φαίνεται πολύ αχνα. Λογικά θα ξαναπροσπαθήσω να το βρω στην επόμενη παρατήρηση. Γενικώς είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση του! Στόχος μου είναι να το ξαναβγαλω σήμερα το βράδυ, που ο καιρός φαίνεται αίθριος. Μια ερωτηση. Πέρα από την χαρτογράφηση, πως μπορώ να αξιοποιήσω την παρατήρηση με κάποια καταγραφή δεδομένων ή θέσεων με πρακτική χρήση?
  7. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Ευχαριστώ πολύ! Και έλεγα να μην κάνω την πολική ευθυγράμμιση τώρα στην πρώτη δοκιμή 😝. Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Το αστείο είναι πως την δεύτερη την έχει και το manual που ήρθε παρέα με το τηλεσκόπιο.
  8. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Ευχαριστώ! Δεν ανέβαιναν πριν. Τουλάχιστον τώρα τα καταφερα. ΥΓ. Οι φωτό ήταν πάνω από 5MB και για αυτό τις απορρίπτει το φόρουμ. Το τελικό αποτέλεσμα Κουτιά και κουτάκια Η κούτα Κάποια από τα εξαρτήματα
  9. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Ήρθε εχθές το απόγευμα. Σήμερα το πρωί το άνοιξα και το έστησα! Πολύ στιβαρή κατασκευή, τόσο της βάσης όσο και του ίδιου του σωληνα. Μόνο κάποιες λεπτομέρειες έχω να παρατηρήσω: - Τα πλαστικά καλύμματα των προσοφθάλμιων ή του εστιαστή είναι λίγο χοντροκομμένα, αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο πρακτικό πρόβλημα. - Νιώθω πως το μέταλο του σωληνα με κάποιο χτύπημα θα λυγίσει. Το red dot finder, μετά από την ευθυγράμμιση που του εκανα, δουλεύει άψογα. Τώρα το μόνο που το περιμένει είναι το πρώτο του φως. Ελπίζω σήμερα το βράδυ να μην έχει συννεφιά και βρω την ευκαιρία να δω οτιδήποτε. Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο, αλλά και ότι είχε το κουτί.
  10. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Ευχαριστώ και πάλι. Η παραγγελία εγινε χθες απο το first light optics και (παράδοξως) στάλθηκε σήμερα. Σύμφωνα με την DHL, θα έρθει 21 Αυγούστου. Οπότε πρέπει να κανω υπομονή μεχρι τότε!
  11. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Είμαι έτοιμος να το παραγγείλω. Αλλά παρατήρησα πως το φίλτρο δεν το έχουν διαθέσιμο στο site από όπου θα τα παραγγείλω. Οπότε μπορώ να πάω σε ένα άλλο φιλτρο, όμως 30€ πιο ακριβό. Ταυτόχρονα όμως παρατήρησα πως εκτός από τα ND φίλτρα για το φεγγάρι υπάρχουν και τα polarized, με τα οποία μπορείς και να ρυθμίσεις το "μπλοκάρισμα" (μπορεί να είναι και αποροφηση, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι η σωστή ορολογία). Ποιο από τα δύο είναι καλυτερα? Καθως και το ND που καταλήγω και το polarized έχουν την ίδια τιμη
  12. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Αρκετά ενδιαφέρον! Υποθέτω τα παραπάνω βιβλία έχουν οτιδήποτε παρόμοιο και απαραίτητο?
  13. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια αλλά και το υλικό από προσωπική σας δουλειάς που μου προσφέρετε. Όσο αναφορά τον χάρτη, αυτό το φαινομενικό μέγεθος των άστρων βασίζεται σε κάποια κλίμακα ή είναι σε σύγκριση με κάποια άστρο (πχ τον ήλιο)? Επίσης για την δημιουργία του, απλά χρειάστηκε μία φώτο όπως αυτήν: www.instagram.com/p/Bbb7kiPFV8b/?taken-by=dim.petros ?
  14. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές και την καθοδήγηση σας. Με το που το παραλάβω θα σας ενημερώσω!
  15. dim.petros

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Οπότε λογικά θα πάω για το 130/900. Κάτι τελευταίο. Πραγματικά συγνώμη αν έχω κουράσει. Πέρα από ένα Moon Filter που έχω βάλει στο μάτι, θα χρειαστώ τίποτε άλλο?
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης