Jump to content

Nikos SaM

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    72
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Nikos SaM Επιτεύγματα

  1. Nikos SaM

    STARSENSE EXPLORER™ LT 70 AZ

    Και εγώ ξεκίνησα με ένα 70/700. Edit ( επίγεια βόλτα στην διάρκεια της μέρας είναι ότι πρέπει για να συνηθίσεις την κίνηση του τηλεσκόπιου και τις θέσεις του εστιαστη , της υποδοχής των προσοφθάλμιων) Ο καλύτερος στόχος για αρχή είναι το φεγγάρι. Είναι ο πιο εύκολος στόχος τόσο στον εντοπισμό αλλά είναι και ένας καλός στόχος για να μάθεις το τηλεσκόπιο σου, τι κάνει το κάθε προσοφθάλμιο , η θέση του ερευνητή , και η εστίαση. Οι πλανήτες δεν είναι σε βολική θέση αυτή την στιγμή αλλά σίγουρα θα φαίνονται όμορφα. Μόλις νιώσεις λίγο πιο άνετα με τον εξοπλισμό δοκίμασε τα ανοιχτά σμήνη μετά τα σφαιρικά, και τέλος τα πλανητικά νεφελώματα. Από εκεί και πέρα θα μπορούσες να παρατηρήσεις και άλλους στόχους αλλά μόνο αν είσαι σε πολύ σκοτεινό ουρανό. Αν είναι καλή αγορά θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά βγαίνει (λένε οι παλιοί στο φόρουμ) το συγκεκριμένο μοντέλο δεν το ξέρω για να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο
  2. Σε πλανητική και σε φωτογράφηση της σελήνης θα είσαι παρά πολύ καλά (δύσκολα αλλά καλά). Για EAA όμως, εγώ με χειροκίνητο 8αρι Dob και την ASI224 δεν κατάφερα τίποτα. Εάν προχωρήσεις να χρησιμοποιήσεις των ερευνητή 9-50 και να τον ρυθμίζεις πριν από κάθε προσπάθεια (μέρα και με την κάμερα στο προσοφθάλμιο ) με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Το πεδίο σου θα είναι κάτω από 0,2 της μοίρας όποτε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
  3. Έκανα 10 dark frames καθόλου flats. Να είμαι ειλικρινής δεν έχω εντοπίσει ακριβώς αν άξιζε η χρήση του φίλτρου . οπτικά κάνει διάφορα αλλά στην κάμερα δεν ξέρω ακόμα. Σκέφτομαι σύντομα να ξαναδοκιμάσω χωρίς φίλτρο στον ίδιο στόχο… θα δούμε.
  4. Μετά από πολύ καιρό επιτέλους είχαμε λίγη ξαστεριά. Ngc 2359 75x64s gain 250 Skywatcher 150/750 Asi 224 , EQ5 ,svbony UHC Πειραματικά δοκίμασα να βάλω οδήγηση και πρώτη φορά τα κατάφερα με Asi 120 και έναν ερευνητή 9x50. Επεξεργασία μόνο από το sharpcap.
  5. Γιατί δεν κάνεις απλά ένα μωσαϊκό με 2-4 φωτογραφίες. Εγώ χρησιμοποίησα το gimp που είναι δωρεάν. Η αλλαγή του εστιαστη θέλει προσοχή και είναι και ακριβούτσικος και η μεταφορά του πρωτεύοντος κατά μπροστά εμένα με τρομάζει. Τσέκαρε αν μπορείς να μειώσεις την απόσταση του οπτικού στοιχείου του Barlow. Όσο πιο κοντά είναι στον αισθητήρα τόσο μειώνεται και η δύναμη του. Ίσως είναι αρκετό για να φτάσεις σε σημείο εστίασης με μικρή μεγέθυνση.
  6. Nikos SaM

    Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου

    Καλησπέρα, έχουν περάσει από τα χέρια μου το Dobson 8 και το star discovery. Για παρατήρηση οι 8 ίντσες είναι απλά καλύτερες. Το goto που έχει το star discovery είναι βολικό στην αρχή αλλά μόλις μάθεις τον ουρανό θα βρίσκεις στόχους το ίδιο γρήγορα με το χειροκίνητο. Μια άλλη διαφορά είναι ότι το star discovery ακολουθεί τους στόχους και είναι βολικό σε μεγάλη μεγενθυση αλλά μόλις νιώσεις άνετα με το Dobson δεν θα έχεις πρόβλημα. Από προσοφθάλμια το Dobson έχει ωραία δεν χρειάζονται αναβάθμιση για πολύ καιρό , ίσως ένας Barlow για αρχή. Τα προσοφθάλμια του star discovery δεν μου άρεσαν. Παρόλα αυτά πούλησα το Dobsonian και κράτησα το star discovery γιατί διάλεξα τον δρόμο της βιντεοαστρονομιας (ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη αστρονομία). Σημαντική διάφορα που πρέπει να υπολογίσεις είναι ο όγκος και το βάρος των τηλεσκοπιών τόσο για την μεταφορά τους ,όσο και για την φύλαξη τους.
  7. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Δήμο ναι δέχεται κινητό για φωτογραφία εάν αγοράσεις έναν ανταπτορα. Γενικά σε όλα μπαίνει πάνω στο προσοφθάλμιο και μπορείς ακόμα και χωρίς ανταπτορα, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κρατάς σταθερό με το χέρι. Tasman75 έχω και εγώ αγοράσει το 70/700 για την κόρη μου και ήταν η αφορμή για να ασχοληθώ και εγώ. Μετά από ένα χρόνο αγόρασα για μένα το 8ιντσο dobsonian γιατί ήθελα και άλλο για μένα. Το 70/700 το χρησιμοποιεί πλέον και μόνη της για να δουν το φεγγάρι και τους πλανήτες με τους φίλους της . Μπορεί να το στήσει μόνη της και είναι πολύ ανθεκτικό στα άτσαλα χέρια των παιδιών και συχνά στα λαδωμένα χέρια από πατάκια . τι μπορούμε να δούμε; Πέρα από το φεγγάρι και τους πλανήτες (Δίας Κρόνος , Άρης, Αφροδίτη)τα φωτεινά αστρικά σμήνη είναι καλοί και εύκολοι στόχοι ορατοί και από την πόλη. Όλα το υπόλοιπα φοβάμαι ότι χρειάζονται σκοτεινό ουρανό. Όταν βρεθείτε σε σκοτεινό ουρανό θα μπορέσετε να δείτε πολύ περισσότερα πράγματα.Tουλάχιστον στην αρχή πρέπει να μάθεις εσύ να το χρησιμοποιείς πολύ καλά και μετά να μεταφέρεις της πληροφορίες στο παιδί τόσο για την χρήση του τηλεσκόπιου όσο και για τον νυχτερινό ουρανό. Είναι άλλο να δείχνεις με το δάχτυλο μερικά φωτεινά σημεία στον ουρανό και άλλο την αλυσοδεμένη πριγκίπισσα Ανδρομέδα (Αυτό το λέω γιατί περάσαμε ένα μεγάλο διάστημα αδιαφορίας γιατί τις πρώτες μέρες που το είχαμε βασανιζόμουνα να βρω και να της δείξω πράγματα με αποτέλεσμα να γίνει βαρετό και αδιάφορο για το παιδί) . Τέλος τα παιδία το βρίσκουν πολύ διασκεδαστικό και σε επίγεια παρατήρηση. Ο ερευνητής του δεν μου άρεσε καθόλου και τον άλλαξα με έναν red dot. Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία ως αρχάριος και εγώ από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, για το άλλο δεν ξέρω τίποτα.
  8. Ναι έχει οδηγίες την ώρα που το κάνεις . Έχω και εγώ μια δανεική eq5 και έχει αναβαθμίσει πολύ την εμπειρία. Κατάφερα να βάλω και οδήγηση για δόκιμη. Από κάτω είναι ο ngc 7331 περίπου μιάμιση ώρα.. (Αν θέλω πραγματικά να κάνω μια αστροφωτογραφια του 7331 με κεντρική κάμερα την asi224 που τον καδραρει ωραία τι θα έπρεπε να κάνω; Asi 224 (χωρίς ψύξη) με το TS 65mm f/6.5 Quadruplet , eq5 και sharpcap pro. Σε ουρανό που βλέπω μέχρι 3-3,5 mag. Τι εκθέσεις να προσπαθήσω; πόση συνολική διάρκεια στο περίπου EDIT Η ερώτηση που έκανα δεν ταιριάζει στο νήμα . θα ψάξω και άλλο μόνος και εάν προκύψει ανάγκη θα ανοίξω νέο. Θα ξεκινήσω με το sensor analysis του sharp cap και βλέπουμε..
  9. Το polar alignment του sharp cap δουλεύει και με μικρότερο fov από αυτό που αναφέρει στο manual το έχω δοκιμάσει με fov κάτω από ½ της μοίρας. Επίσης μια από τις προϋπόθεσης για να δουλέψει είναι η στήριξη να έχει ευθυγραμμιστεί στο πολικό χοντρικά μέχρι και 5 μοίρες. Όποτε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμα και χωρίς την διόπτρα.
  10. Αρχάριος και εγώ και τα αντιμετώπισα όλα πρόσφατα. Δύσκολο αυτό που προσπαθείς να κάνεις λόγο της στήριξης. Νομίζω ότι το κλειδί είναι το μέγεθος του πεδίου , δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπεις από το κινητό σου. Παραθέτω μια φωτογραφία με πρόχειρους υπολογισμούς του πεδίου. Είναι εφικτό αλλά πολύ δύσκολο. Επίσης ο ερευνητής σου πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένος όσο καλύτερα γίνεται. Ακόμα και λεπτά της μοίρας απόκλιση μπορεί να σε βασανίσει να βρεις τον στόχο. Ελπίζω να μην ενεργοποιείς το ROI πριν έχεις τον στόχο στην οθόνη σου. Τώρα συγκεκριμένα για την εστίαση θα πρότεινα την εστίαση σε άστρα πριν πας στον στόχο σου, ή ιδανικά μάσκα και εστίαση σε κάποιο φωτεινό αστέρι . Νομίζω πρώτο βήμα είναι η καλή αντίληψη του μικροσκοπικού πεδίου που δίνει το τηλεσκόπιο με την asi 120 και δεύτερο η <<απόλυτη >> ευθυγράμμιση του ερευνητή (με το μεγαλύτερη δυνατή μεγέθυνση και προσοφθάλμιο και σε δεύτερο χρόνο με την ίδια την κάμερα.)
  11. Καλησπέρα arsentsol , Έτυχε κάποια στιγμή να κάνω μια δοκιμή με εξοπλισμό σαν τον δικό σου. Με το skywatcher dob 8in και μια DSLR Sony δοκίμασα το Μ13. Ο μέγιστος χρόνος από το πρόχειρο πείραμα ήταν λίγο πάνω από 0,5s αλλά κάτω από 1 sec. Όσο για το πρόγραμμα έχει αναφερθεί στο ίδιο νήμα το Astrotoaster για live. Υποθέτω ότι είναι εφικτό για εξαιρετικά φωτεινούς στόχους ( ίσως μόνο αστρικά σμνοι) και μόνο αν ο χρηστής είναι υπομονετικός και επίμονος σε μυθικό επίπεδο. Kondyli καλή αρχή.. νομίζω (επειδή ρώτησες) ότι το επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση του Sharpcap σε Pro. Θα σου δώσει πολλές περισσότερες δυνατότητες σε καλή τιμή. Εμένα έπεσε στα χέρια μου για λίγο καιρό μια heq5 και είναι μαγική. Ακόμα την μαθαίνω αλλά μόλις στηθεί παει μονη της . Πολύ πιο ξεκούραστη από την alt-az που έχω. Μπορεί καποιος να παρατηρεί για ώρες χωρίς κανένα θέμα καμία περιστροφή πεδίου και φυσικά με τεραστία διάφορα στον χρόνο έκθεσης. Εξαιρετικά ανθεκτική στον μόνιμο αεράκι που έχουμε στις Κυκλάδες. test dob dslr heq5
  12. Καλή αρχή ! Έχουμε μια μικρή άστρο-παρέα στην Σαντορίνη . Δώσε αν θες κάποιο link ή στοιχεία επικοινωνίας της λέσχης να δούμε πως μπορούμε να συμμετέχουμε.
  13. Nikos SaM

    Βοήθεια στο goto

    Εμένα μου έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο σε alt –az goto ,όταν η μπαταρίες ήταν στα όρια τους.
  14. Nikos SaM

    Astro 130 Eq

    Είδα στο facebook την ίδια δημοσίευση με περισσότερες φωτογραφίες. Δεν λείπει κομμάτι από τον εστιαστη, το είδα σε άλλη φωτογραφία. Το σημαντικότερο κομμάτι είναι οι καθρέφτες . αν μπορείς να βγάλεις μια φωτογραφία από αυτούς θα μπορούσαμε τουλάχιστον να εκτιμήσουμε αν θα μπορούσε να δουλέψει έστω και με ελαττώματα. Το τηλεσκόπιο ήταν παρατημένο σε αποθήκη, αν γίνετε να φτάσει σε σημείο να σου δείξει έστω και μια φορά και μόνο την σελήνη θα αξίζει τον κόπο. Προσπάθησε να ψάξεις λίγο ακόμα στην αποθήκη να βρεις αν έχουν επιβιώσει τα προσοφθάλμια και ο ερευνητής . Αν τα βρεις και οι καθρέφτες είναι σε καλή κατάσταση τότε έχεις κερδίσει το ελάχιστο μια βόλτα στο φεγγάρι δωρεάν. Αν χρειαστεί να τα αγοράσεις τότε πρέπει να υπολογιστεί καλύτερα και σοβαρότερα η σχέση κόστους-οφέλους.
  15. Σε άλλο νήμα αναφέρεται το astrotoaster για αυτή την χρήση. Προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν έχω περισσότερες πληροφορίες.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης