Jump to content

nikgreg

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    25
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της nikgreg Επιτεύγματα

Explorer

Explorer (4/14)

  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

4

Φήμη

  1. Η αγγελία ολοκληρώθηκε!

    • Πώληση
    • Μεταχειρισμένο

    Πωλείται barlow Celestron X-cel LX 3x σε άριστη κατάσταση. Τιμή 60€. Τυχόν έξοδα βαρύνουν τον αγοραστή. Νίκος Γρηγοριάδης - κιν. 6977523951 email: ngrigxgs@gmail.com

    60.00 EUR

  2. Ευχαριστώ για τη απάντηση. Είχα την ελπίδα ότι ίσως μπορεί να γίνει κάτι. Οπότε η καλύτερη λύση είναι να βγούμε λίγο εκτός Αθήνας για παρατήρηση. Ποιο σημείο θα πρότεινες ως κοντινότερο σε μένα που είμαι σχεδόν κέντρο Αθήνας και λίγο βόρεια (Περισσός). Έχω διαβάσει σε άλλο θέμα για νότια απέναντι από τη βραχονησίδα Πάτροκλος. Αυτό είναι το κοντινότερο ?
  3. Γεια σας και από εμένα. Συγχαρητήρια για το site είναι πραγματικά μια μεγάλη πηγή πληροφοριών για όλους μας που ασχολούμαστε με το αντικείμενο. Θέλω να αναφερθώ στο θέμα του seeing στην Αθήνα το οποίο και εμπειρικά έχω διαπιστώσει ότι τα τελευταία 2 χρόνια 2022 και 2023 έχει χειροτερέψει πολύ !! Ειδικότερα παρατηρώ (κυρίως Δία, Κρόνο, Άρη και Σελήνη) τα τελευταία 4-5 χρόνια αρκετά συχνά ειδικά τα πρώτα 2 χρόνια που είχε καλό seeing κάθε εβδομάδα από το σαλόνι του σπιτιού με ένα ΜΑΚ 127 το οποίο στήνω και ξεστήνω σε 5`. Παρατηρώ από Περισσό από το ψηλότερο σημείο του κοιτάζοντας νότια. Η διαφορά στο seeing σε σχέση με το 2019-2020 είναι πολύ μεγάλη. Σχεδόν έχω απογοητευτεί τόσο που τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρώ όλο και πιο αραιά αφού όσες φορές το κάνω βλέπω αυτό το βράσιμο...άλλοτε πολύ και άλλοτε λιγότερο. Μέσα στο 2023 έχω πετύχει 1 ή 2 φορές καθαρή παρατήρηση ενώ παλιότερα (2019-2020) σχεδόν κάθε εβδομάδα.! Η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι αν μπορούμε τεχνικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του κακού seeing.? ή η μόνη λύση είναι πάμε για παρατήρηση εκτός Αττικής. Π.χ. αυτός ο Διορθωτής ατμοσφαιρικής διασποράς που έχω διαβάσει μπορεί να κάνει κάτι.?
  4. Καλώς ήρθες, συμφωνώ με αυτό που αναφέρουν και οι άλλοι όσο αφορά το θέμα των συνθηκών ειδικά μέσα στην πόλη η διαύγεια και το seeing είναι πολύ σημαντικά. Όμως πολύ σημαντική είναι και η ποιότητα των φακών (προσοφθάλμια και barlow). Και εδώ γενικά ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. Θα το μάθεις ρωτώντας, διαβάζοντας και δοκιμάζοντας. Αξίζει όμως να επενδύσεις σε καλούς φακούς γιατί θα σου μείνουν και για το επόμενο τηλεσκόπιο. Κάντο σταδιακά. Άποψή μου η τιμολογιακή βάση σε συνάρτηση με αξιόλογη ποιότητα είναι περίπου στο εύρος των 50-100€ ανά φακό, ενώ η ποιότητα ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα στο εύρος από 100 έως 200€ ανά φακό.
  5. Χαιρετώ, και καλώς ήρθες. Η γνώμη μου είναι αν δεν θέλεις να ασχοληθείς με συντήρηση και ρυθμίσεις τουλάχιστο τώρα στην αρχή που ξεκινάς να αγοράσεις ένα καταδιοπτρικό. Δεν χρειάζεται συντήρηση και ρυθμίσεις και στήνετε και ξεστήνεται στο 5 λεπτο, ή ένα διοπτρικό μόνο που αναλογικά το τελευταίο είναι ακριβότερο σε σχέση με το μέγεθος του κατόπτρου. Εγώ ξεκίνησα με μικρό διοπτρικό και μετά πήρα καταδιοπτρικό. Και τα δύο τα έχω καταευχαριστηθεί.
  6. Καλησπέρα φίλε. Ο καλύτερος όλων είναι ο τελευταίος που αναφέρεις (nexyz 3 axis) τον οποίο έχω και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Τον αγόρασα από έξω πριν 2-3 χρόνια στα 40€, εδώ νομίζω δεν ήταν διαθέσιμος. Πριν καταλήξω σε αυτόν είχα αγοράσει άλλους 2...πιο φτηνούς χωρίς αποτέλεσμα όσον αφορά την ευχρηστία, και ακρίβεια.
  7. Φωτογραφίες διαδοχικές από την έκλειψη ηλίου σήμερα. Εξοπλισμός. ΜΑΚ 127, Eyepiece Celestron Omni 40mm, Adaptor Celestron NexYZ 3-Axis Universal, Solar filter, Smartphone Xiaomi redmi note 7.
  8. Επειδή σε αρκετές φωτογραφίες καλές που έχω δει αναρτημένες στο facebook χρησιμοποιούν το εν λόγω εξάρτημα ξέρει κανείς αν κάνει δουλειά όσον αφορά στη βελτίωση της ποιότητας της λήψης ?
  9. Η αγγελία ολοκληρώθηκε!

    • Πώληση
    • Μεταχειρισμένο

    Πωλείται προσοφθάλμιο CELESTRON OMNI 40mm ελάχιστα χρησιμοποιημένο 40 €. Πωλείται λόγω μη χρήσης και αγοράς άλλου μεγαλύτερης μεγέθυνσης κατάλληλου για πλανητική παρατήρηση. Τυχόν έξοδα βαρύνουν τον αγοραστή. Νίκος Γρηγοριάδης κιν.6977523951 e-mail: ngrigxgs@gmail.com

    40.00 EUR

  10. Καλησπέρα φίλε. Έχεις το ίδιο τηλεσκόπιο με αυτό που είχα και εγώ ως πρώτο τηλεσκόπιο. Πολύ τίμιο για τα χρήματα που κοστίζει και ιδανικό για να ξεκινήσεις. Από την εμπειρία μου λοιπόν θα σου πρότεινα να μην πάρεις προσοφθάλμιο μικρότερο των 10mm γιατί δεν είναι καθόλου πρακτικό στο μάτι λόγω μικρής διαμέτρου. Αναφέρομαι πάντα σε προσοφθάλμια οικονομικά. Συστήνω ανεπιφύλακτα να πάρεις ένα καλό Barlow 2x ή 3x έχει και η Celestron τέτοια της σειράς Omni σε συνδυασμό με προσοφθάλμιο 15αρι ή 12-13 της σειράς Omni της Celestron θα σε αναβαθμίσει ποιοτικά και σε συνδυασμό με τον Barlow θα έχεις μεγάλη διαφορά στην ποιότητα και φυσικά στη μεγέθυνση. Αυτά που σου προτείνω τα έκανα και εγώ και έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Καλή αρχή, και καλές θεάσεις.
  11. Η αγγελία ολοκληρώθηκε!

    • Πώληση
    • Νέο

    Πωλείται ZWO CAMERA ASI 120 MC-S λόγω μη χρήσης 160 €. Είναι καινούργια αχρησιμοποίητη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες αγορασμένη από το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ. Ο λόγος που πωλείται είναι η χαμηλή κατά την άποψή μου πρακτικότητα. Ίσως δεν κάνω κάτι σωστά εγώ αλλά όσο κι αν το έψαξα δεν κατάφερα να πάρω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα δεν μπόρεσα να εστιάσω ικανοποιητικά τουλάχιστο στο βαθμό που περίμενα. Προτιμώ και επέλεξα τη λύση με ένα πολύ καλό προσαρμογέα κινητού που είναι πολύ πιο πρακτικό. Τυχόν έξοδα βαρύνουν τον αγοραστή. Νίκος Γρηγοριάδης - κιν. 6977523951 email: ngrigxgs@gmail.com

    160.00 EUR

  12. Πωλούνται σε άριστη κατάσταση λόγω μη χρήσης και αντικατάστασης : 1)Barlow TS 3x ED 30€ INFO https://www.planitario.gr/gr/apochromatikos-fakos-barlow-3x-1-25.html 2)Προσοφθάλμιο CELESTRON 1.25`9mm 66-degree 20€ Τυχόν έξοδα βαρύνουν τον αγοραστή. Νίκος Γρηγοριάδης - κιν. 6977523951 email: ngrigxgs@gmail.com Καλές θεάσεις να έχετε.!
  13. Νίκο, όπως προανέφερα, δεν έχω φωτογραφική εμπειρία, αλλά φοβάμαι ότι αυτό που προσπαθείς να κάνεις με την AZ3 είναι αρκετά δύσκολο. Η κίνηση της γης σε μεγάλες μεγενθυσεις είναι αρκετά αισθητή, άρα πραγματικά δεν ξέρω πως θα καταφέρεις να κρατήσεις στο κέντρο του πεδίου οποιαδήποτε αντικείμενο και να το ακολουθείς σε δύο άξονες, βλέποντας από την οθόνη του λάπτοπ. Είναι κάπως στάνταρ ότι για να φωτογραφήσεις χρειάζεσαι στήριξη με μοτέρ που θα ακολουθεί το αντικείμενο. Πιστεύω θα σε κατατοπισουν καλύτερα οι γνώστες, αλλά εικάζω ότι αυτή είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος. Αυτό ισχύει στην αστροφωτογράφηση που χρειάζεσαι μεγάλες εκθέσεις όχι στον Δία και τον Κρόνο. Και αυτό αποδεικνύεται επειδή με το κινητό μπορώ και τραβάω βίντεο για 30 δεύτερα το λιγότερο χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσω το τηλεσκόπιο.
  14. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Απαντώ σχετικά με ότι αναφέρετε. Ο εξοπλισμός που έχω τον έχω αναφέρει στην πρώτη καταχώρηση. Skywatcher Maksutov 127 με βάση skywatcher AZ3, επίσης έχω ένα barlow celestron x-cel 3x, και αρκετά προσοφθάλμια. Για τη χρήση της κάμερας ακολούθησα πιστά τις οδηγίες. Καταρχήν δεν χρησιμοποίησα barlow, κατόπιν βάσει των οδηγιών έβαλα ένα προσοφθάλμιο (25άρι ES) και εστίασα. Κατόπιν οι οδηγίες λένε βγάλε το προσοφθάλμιο και βάλε την κάμερα αφού προηγουμένως έχεις αφαιρέσει τον φακό που έχει μπροστά και βιδώνοντας τον σχετικό αντάπτορα ο οποίος εφαρμόζει στο τηλεσκόπιο. Τόσο απλό αλλά αποτέλεσμα τίποτα. Η προσπάθεια συνεχίζεται βέβαια. Νίκος Γρηγοριάδης
  15. Μέχρι στιγμής στο μόνο που έχω καταφέρει να εστιάσω με αυτό το πράγμα...είναι σε κάτι επίγειες λάμπες σε απόσταση 2χλμ. περίπου χωρίς barlow και πάλι όμως η εικόνα στον υπολογιστή δεν είναι καλή ως προς την εστίαση σε σύγκριση με αυτή που παίρνω με το κινητό. (έχω ένα Xiaomi redmi note7) Ξαναπροσπαθώ ακολουθώντας βήμα-βήμα τις οδηγίες του κατασκευαστή χωρίς αποτέλεσμα. Τόσο δύσκολο είναι λοιπόν να βρεις και να εστιάσεις με αυτή την κάμερα το Δία ή τον Κρόνο..?! Σε προσπάθεια που έκανα για να βρω τον Κρόνο δεν τον βρήκα καν...βέβαια με άθλιο seeing σήμερα αλλά οκ και χωρίς barlow εννοείτε...αν βάλω το barlow με το ζόρι βρίσκω και τις επίγειες λάμπες.. Σκέτη απογοήτευση. Ξοδεύεις ατελείωτο χρόνο χωρίς ανάλογο αποτέλεσμα και γενικά όσον αφορά την ευκολία και πρακτικότητα βαθμολογία ΜΗΔΕΝ ειδικά σε σύγκριση με τη χρήση κινητού με προσαρμογέα. Θα συνεχίσω βέβαια την προσπάθεια συλλέγοντας πληροφορίες από το ίντερνετ και φυσικά αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει θα το εκτιμούσα. Πάντως μέχρι τώρα η εντύπωση που έχω είναι ότι η εν λόγω κάμερα δεν αξίζει τα χρήματα που δίνεις (περίπου 190€). Πιστεύω με τα χρήματα που κοστίζει και κάτι ακόμα αν πάρεις ένα κινητό με καλή κάμερα θα πάρεις καλύτερο και κυρίως απείρως ευκολότερο αποτέλεσμα... Όσον αφορά τα προγράμματα επεξεργασίας που υπάρχουν για μετά τη λήψη τα βρήκα πολύ καλά, ενδιαφέροντα και αρκετά πρακτικά. Νίκος Γρηγοριάδης
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης