Jump to content

Fotoalexandros

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    54
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Fotoalexandros

  • Γενέθλια 11/09/1967

του/της Fotoalexandros Επιτεύγματα

Contributor

Contributor (5/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Fotoalexandros

    Προσοφθαλμιο

    Οι διαφορές μεταξύ φακών δεν είναι τόσο δραματικές όσο τις παρουσιάζουν, εκτός κι αν μιλάμε για φακό τελείως χώμα - κινεζούρα σε σχέση με έναν κορυφαίο. Να δώσει 200 ευρώ για ένα προσοφθάλμιο σε σχέση με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο τα θεωρώ πεταμένα λεφτά. Το είδωλο, ακόμα και έτσι, θα είναι αυτό που οι περισσότεροι περιγράφουν ως θολό. Το πρόβλημα που σπάει την οξύτητα είναι η ατμόσφαιρα από ένα σημείο και ύστερα. Αν δεν ξέρουμε τι θέλει ή τι εντύπωση ή γνώσεις έχει ο άνθρωπος, δεν μπορούμε να δώσουμε γνώμη. Μερικοί νομίζουν πως θα δουν από το τηλεσκόπιό τους εικόνες παρόμοιες με αυτές που βλέπουν σε ντοκιμαντέρ ή στο διαδίκτυο. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
  2. Fotoalexandros

    Προσοφθαλμιο

    Αυτό σημαίνει ότι φταίνε οι συνθήκες και όχι τόσο οι φακοί. Η Σελήνη σαν ποιο φωτεινή που είναι εστιάζεται ευκολότερα, αν όμως η ατμόσφαιρα έχει αναταράξεις από τα θερμικά ρεύματα και σε συνδυασμό με το σκοτεινό είδωλο των πλανητών, τότε η εστίαση είναι δύσκολη. Στην πραγματικότητα το είδωλο των πλανητών δεν παρουσιάζεται ποτέ με απόλυτη οξύτητα, απλά ψάχνεις να βρεις το σημείο που θα είναι λιγότερα θολό.
  3. Fotoalexandros

    Προσοφθαλμιο

    Ο φακός από ότι βλέπω είναι ο στάνταρ 25mm που συνοδεύει τα τηλεσκόπια αυτής της κατηγορίας, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά δεν είναι και τελείως μάπα, στο κέντρο το είδωλο είναι μια χαρά. Ο barlow είναι ο πλέον απλός που υπάρχει, ίσως εκεί να οφείλεται περισσότερο το πρόβλημά σου. Με σκέτο το φακό η ποιότητα είναι καλή; Το δεν εστιάζει είναι λιγάκι αόριστο. Νομίζω πως χρειάζεσαι καλύτερο barlow και έναν ποιοτικό 10mm. Ας προτείνουν κάτι οι εμπειρότεροι.
  4. Fotoalexandros

    Πρώτα κιάλια

    Τα Pentax που αναφέρεις είναι τα κιάλια που είχα πριν πάρω τα Olympus. Πολύ βαριά και δύσχρηστα με αρκετή χρωματική εκτροπή με μέτρια οξύτητα. Ευτυχώς κατάφερα και τα έδωσα
  5. Fotoalexandros

    Πρώτα κιάλια

    θα διαφωνήσω πως η διάμετρος 35mm είναι ανεπαρκέστατη για τον απλούστατο λόγο πως η διάμετρος από μόνη της χωρίς τον λόγο μεγέθυνσης δεν μας λέει τίποτε. Το κατώφλι για ικανή φωτοσυλεκτική ικανότητα στην αστροπαρατήρηση ισούται με τον λόγο 5Χ μεταξύ σχέσης μεγέθυνσης και διαμέτρου. Έτσι λοιπόν ένα ζευγάρι κιάλια 7Χ35 (7φορές μεγέθυνση επί 5 =35) έχει την ίδια φωτοσυλεκτική ικανότητα με ένα ζευγάρι κιάλια 10Χ50 (10 φορές μεγέθυνση επί 5 = 50). Αντιστρόφως ένα ζευγάρι κιάλια 20Χ80 έχει μικρότερη φωτοσυλεκτική ικανότητα. Αν αυτή η σχέση φυσικά ανεβεί, π.χ. 10Χ80 (Χ, τόσο το καλύτερο, αλλά αντιστρόφως θα ανεβεί το κόστος και κυρίως το βάρος. Πέραν τούτου η μεγέθυνση είναι ένας αρκετά παρεξηγημένος και υπερτιμημένος παράγοντας. Όσο αυξάνεται η μεγέθυνση τόσο αυξάνεται το βάρος και ο κραδασμός, ''σπάζοντας'' έτσι την οξύτητα του παρατηρήσιμου ειδώλου. Αντιστρόφως μια χαμηλότερη μεγέθυνση με λιγότερο κραδασμό, θα μας αφήσει να δούμε καθαρότερα τις λεπτομέρειες, αντισταθμίζοντας το πλεονέκτημα μιας ισχυρότερης. Οτιδήποτε πάνω από 10Χ είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί χωρίς στιβαρό τρίποδα, καθώς τα άστρα θα μοιάζουν με κυκλάκια που χορεύουν. Τα κιάλια δεν τα έχουμε για μεγάλες μεγεθύνσεις αλλά για να σαρώνουμε τον ουρανό. Όταν κάποια στιγμή πάρεις τηλεσκόπιο τα 7Χ35 θα κρατήσουν την χρήση τους, που δίνει μια άλλη ομορφιά από την στενή περιορισμένη οπτική των μεγάλων μεγεθύνσεων. Μην ξεχνάς πως τα άστρα είναι όπως τα φράκταλς: όσο και να τα μεγεθύνεις παραμένουν σημεία.
  6. Fotoalexandros

    Πρώτα κιάλια

    Πάρε με κλειστά μάτια αυτά εδώ στα 50 ευρώ https://www.skroutz.gr/s/84304/Olympus-7x35-DPS-I.html Έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλά κυάλια έως και τα 400 ευρώ, σαν την οπτική ποιότητα των συγκεκριμένων δεν έχω συναντήσει, όσο και αν ακούγεται παράδοξο. Τα ανακάλυψα σε ένα σύλλογο παρατήρησης άγριας φύσης στην Γερμανία, όπου είχαν καταλήξει μετά από δοκιμές στα συγκεκριμένα. Μηδέν στην κυριολεξία χρωματική εκτροπή, τα άστρα είναι σαν απόλυτα σημεία στο 80% Συν ότι είναι πανάλαφρο και όχι γκομούτσες. Θα είναι τα καλύτερα 50 ευρώ που ξόδεψες ποτέ!!
  7. Fotoalexandros

    Ευθυγραμμιση Heritage 130p

    Πάντως καλό είναι να αγοράσεις έναν ευθυγραμμιστή Λέιζερ, εγώ προσωπικά σώθηκα καθώς ακόμα και στο σκοτάδι μπορείς να κάνεις έναν γρήγορο έλεγχο της ευθυγράμμισης. Το κακό είναι πως αν βιάζεσαι εδώ τους έχουν 40+ ευρώ ενώ από το ebay 20..
  8. Το κακό με όλους τους 6mm είναι πως έχουν μικρό eye relief εκτός από κάποιους ακριβούς σχεδιασμένους για μεγάλο. Οι συγκεκριμένοι στο λινκ που έβαλες είναι από τους λίγους φθηνούς και με μεγάλο eye relief. Εκτός αν δώσεις παραπάνω και πας σε κάτι τέτοιο:https://www.firstlightoptics.com/vixen-eyepieces/vixen-slv-eyepieces.html Μια άλλη λύση - εφόσον έχεις και το barlow - να πάρεις έναν 10-15mm που θα έχει μεγάλο οπτικό πεδίο και σε συνδιασμό με το 2Χ θα γίνει 5-12,5mm αντίστοιχα. Εγώ πλέον αυτό κάνω για μεγάλες μεγεθύνσεις. Εχω ένα ποιοτικό 15mm και τον βάζω με τον barlow.
  9. Καλημέρα σας. Έχω το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο και έχω πάρει τον ''SKYWATCHER'' 6mm του λινκ που παραθέτεται, αλλά από το ebay. Εδώ οι τιμές που τα πουλάνε είναι διαστημικές, τρεις φορές πάνω.. Το ''skywatcher'' το βάζω σε εισαγωγικά καθώς πρόκειται για Κινέζικο φακό που κολλάνε μετά ότι μάρκα θέλουν. Ο συγκεκριμένος μάλιστα στο Πλανητάριο είναι ο τελείως Κινέζικος, καθώς τον είδα από κοντά μιας και ενδιαφερόμουν να τον αγοράσω, και δεν αναγράφει πουθενά skywatcher, ασχέτως αν έτσι γράφουν στην σελίδα. Στο ebay λοιπόν ο φακός αυτός κάνει 25-30 ευρώ... Είναι καλός γενικά αν και πρέπει να έχεις το μάτι σε συγκεκριμένο σημείο για να δεις όλη την εικόνα. Φυσικά σε τόσο μεγάλη μεγέθυνση είναι το είδωλο σκοτεινό, αλλά για παρατήρηση πλανητών αν συνδυαστεί με Barlow είναι μονόδρομος.
  10. Κατατοπιστικό το βίντεο σας. Δεν συμφωνώ πως είναι δύσκολη η ευθυγράμμιση. Είναι μια διαδικασία που δεν παίρνει παραπάνω από δέκα λεπτά και το θεωρώ ως πλεονέκτημα το ότι έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια. Τουλάχιστον ξέρεις πως το έχεις πάντοτε τέλεια ευθυγραμμισμένο, σε αντίθεση με τα κρύσταλλα που αν χτυπηθούν στη μεταφορά ή δεν ευθυγραμμιστούν σωστά στην γραμμή παραγωγής, δεν μπορείς να κάνεις κάτι πάρα να το στείλεις στο σέρβις.
  11. Πόσο απλά και λογικά το έθεσες Γιάννη!! Για έλεγχο της ευθυγράμμισης του ίδιου του collimator δεν απαιτείται παρά η περιστροφή του μέσα στον εστιαστή του τηλεσκοπίου, (κοινή λογική!!) Αν η προβολή της ακτίνας του collimator στον καθρέπτη είναι σταθερή και δεν κάνει κύκλο, τότε είναι εντάξει. Είχα δει βίντεο όπου για να το ρυθμίσουν σκόπευαν την ακτίνα σε ένα τοίχο στα 4-5 μέτρα. Βρίσκανε μια απόκλιση της τάξης των 2-3 εκατοστών (στα 5 μέτρα!!..) που σημαίνει πως στην απόσταση του ενός μέτρου μέσα σε ένα μέσο τηλεσκόπιο, αυτή η απόκλιση θα πέσει σε ελάχιστα χιλιοστά.. (πιάσε το αυγό και κούρευτο.. ) Μετά παιδεύονταν να εξαλείψουν αυτή την απόκλιση στα πέντε μέτρα περιστρέφοντας τα ανάλογα βιδάκια στον collimator ξεφεύγοντας η απόκλιση πότε από την μια και πότε από την άλλη.. Στο τέλος λέει κι ο εκφωνητής ''εχμ.. οκ κάπου εδώ!!''..
  12. Πωλούνται τα γνωστά κιάλια του τίτλου στα 120 ευρώ. Γνωστά για την ποιότητά τους, με πεντακάθαρα οπτικά και λίγη χρήση. Το επάνω καπάκι ως γνωστόν φεύγει εύκολα εξ ου και η φθορά του καθώς με το παραμικρό πέφτει. Τα υπόλοιπα μέρη είναι καθαρά και δεν υπάρχουν σημάδια σοβαρά πέραν μιας φυσιολογικής φθοράς. Τα είχα μόνιμα με την βάση του τρίποδα - την οποία θα κρατήσω - αλλά δυστυχώς έχω χάσει το κάλυμμα της βάσης. Τα δίνω λόγο του ότι με ενδιαφέρει κάτι με χαμηλότερη μεγέθυνση βάρος και μέγεθος που να το έχω πάντα μαζί. Προτιμώ να δοθούν με έλεγχο από τον αγοραστή, οπότε θα προτιμήσω κάποιον από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
  13. Fotoalexandros

    Ηλιακό φιλτρο

    Οι εμπειρότεροι θα απαντήσουν καλύτερα αλλά νομίζω πως το παρακάτω είναι το κλασικό που το κόβεις και το προσαρμόζεις με ένα χάρτινο στεφάνι στο μπροστά μέρος του τηλεσκοπίου. Οι οδηγίες υπάρχουν μέσα στο σέτ. Είναι φθηνό και αποτελεσματικό. Το μόνο που θέλει προσοχή είναι πως πρέπει να είναι λίγο τσαλακωμένο ώστε να μην δημιουργούνται εσωτερικές αναλαμπές - πράγμα που το γράφει και μέσα. https://www.planitario.gr/hliako-filtro-diastasewn-29-x-20-cm.html Πέραν αυτού να έχεις υπόψιν πως ο ήλιος βρίσκεται σε διάστημα καταστολής των κηλίδων του καθώς μπαίνει στην ολοκλήρωση ενός ακόμη κύκλου. Εδώ και μήνες δεν έχει εμφανιστεί ούτε μια κηλίδα πράγμα που θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Οπότε πέραν από την κοκκίδωση δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον να δεις. Κι εγώ αγόρασα φίλτρο και τώρα κάθεται..
  14. Έχεις δίκιο Κώστα, είναι θέμα συνήθειας και προσαρμογής. Παρεμπιπτόντως, περιμένοντας τον Barlow της Celestron με ανυπομονησία, ήθελα να δω περίπου πως θα φαινόταν το είδωλο με πολλαπλασιαστή 2Χ. Σκέφτηκα κι έφτιαξα μια πατέντα μέσα στον σωλήνα του εστιαστή με ένα φωτογραφικό converter 2X που είχα. Δούλεψε μια χαρά και το αποτέλεσμα ήταν άνω του αναμενόμενου! Περιμένω τώρα το Celestron και πιστεύω πως θα αξίζει τον κόπο!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης