Jump to content

panr05

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    300
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    3

panr05τελευταία νίκη στο Φεβρουάριος 3 2023

Το panr05 είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

Σχετικά με panr05

  • Γενέθλια Οκτώβριος 13

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της panr05 Επιτεύγματα

Rising Star

Rising Star (9/14)

  • Dedicated Σπάνιος
  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter

Recent Badges

27

Φήμη

  1. Ναι την είχα χρησιμοποιήσει μια φορά και κατάλαβα ότι άλλαξα τα settings του default mode ώστε να κάνει tracking μόνο για 30sec οπότε το ξαναρυθμισα και δουλεύει κανονικά.
  2. Καλησπέρα στην παρέα και καλά Χριστούγεννα. Έλαβα ως Χριστουγεννιάτικο δώρο την star adventurer της sky watcher και την δοκίμασα μερικές φορές από την ταράτσα του σπιτιού μου. Το πρόβλημα που έχει είναι λίγο περίεργο οπότε θα προσπαθήσω να το αναλύσω όσο πιο πολύ μπορώ. Αφού λοιπόν στήσω την κάμερα και έχω κάνει πολική ευθυγράμμιση ξεκινάω να βγάλω μια φωτό 30sec και όλα πάνε καλά. Βλέπω την φωτό μετά στην κάμερα τα αστέρια είναι σημειακά οπότε λέω δουλεύει. Πάω να βγάλω την δεύτερη φωτό χωρίς να πειράξω τίποτα και βλέπω ότι είναι κουνημενα με trail. Κλείνω λοιπόν την στήριξη και ξανά από την αρχή. Το πρόβλημα επαναλαμβάνεται συνεχώς η πρώτη φωτό είναι καλή και όλες οι υπόλοιπες είναι κουνημενες. Σήμερα αποφάσισα να βάλω αντί για αστρική ταχύτητα παρακολούθησης έβαλα σεληνιακή για δοκιμή. Παραδόξως όσες φωτογραφίες έβγαλα (κοιτώντας αστέρια και όχι φεγγάρι) βγήκαν ακουνητες. Μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  3. Γεια σας. Έχω μαζέψει ένα αρκετά αξιόλογο πόσο και σκέφτομαι να το επενδύσω σε εξοπλισμό. Το ποσό είναι γύρω στα 1500€. Το δίλημμα μου: Επειδή ασχολούμαι τόσο με την παρατήρηση όσο και με την αστροφωτογραφια δεν μπορώ να αποφασίσω που να επενδύσω. Η μία επιλογή μου είναι να αγοράσω μια στήριξη eq5 η heq5 με goto για να με βοηθήσει στην παρατήρηση και στην φωτογραφία μόνο με κάμερα και με τον stock φακό. Επίσης έτσι έχω την δυνατότητα να αγοράσω αργότερα μεγαλύτερο σωλήνα για παρατήρηση η φωτογραφία. Άλλη επιλογή είναι να πάρω την asteomaster eq και τον samyang 135mm οπότε θα ασχοληθώ πιο εντατικά με την φωτογραφία. Ο λόγος που είμαι δυστακτικος για την στήριξη είναι ότι κοστίζει περίπου 1100 ευρώ και δεν ξέρω αν πρέπει να χαλάσω όλα τα λεφτά στην στήριξη. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι δεκτή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  4. Για σου φιλε. Κα εγω ασχολουμαι με την αστροφωτογραφια στο ιδιο επιπεδο περιπου και θα σου πω οτι εχω μαθει. Το διαφραγμα καλο ειναι να ειναι οσο πιο ανοιχτο γινεται αρα το f οσο πιο μικρο γινεται. Τα iso γενικα κινουνται απο 800 - 1600 προσωπικα βαζω 1600. Για τον χρονο εκθεσης χρησιμοποιω αυτην την ιστοσελιδα http://web.archive.org/web/20200220123345/https://www.sahavre.fr/tutoriels/astrophoto/34-regle-npf-temps-de-pose-pour-eviter-le-file-d-etoiles οπου βαζεις καποια στοιχεια της καμερας και του αντικειμενου που θα τραβηξεις καο σου βγαζει προτεινομενο χρονο εκθεσης. Συνηθως ειναι μικρος για αυτο πρεπει να τραβας πολλες φωτογραφιες. Οι φακοι που εχεις οπως εχω και εγω ειναι πολυ μικρης εστιακης για να δωσουν πολυ καλα αποτελεσματα σαν αυτα που βλεπεις στο ιντερνετ. Εγω εχω βγαλει μερικες φωτο με φακο 55μμ και σκεφτομαι σε λιγο καιρο να αγορασω ενα φακο στα 135μμ. Μπορεις εναλακτικα να ψαξεις και καποιον φθηνο ζουμ της canon.
  5. Καλησπερα φιλε. Συμφωνω με τον kondyli οτι τα dob 6 και 8 ειναι η καλυτερες αγορες που μπορεις να κανεις. To dob 6 καινουργιο ειναι γυρω στα 450 ευρω. Μεταχειρισμενο μπορεις να το βρεις στα 300. Αξιζει να περιμενεις να μαζεψεις τα λεφτα για αυτο διοτι θα μπορεις να δεις πολλα πραγματα απο νεφελωματα μεχρι γαλαξιες σε σκοτεινο ουρανο. Τα dob επισης εχουν το πιο ευκολο στησιμο και μεχρι το dob6 χωρανε ανετα στα πισω καθισματα ενος αυτοκινητου ποτε στο πορτ μπαγκαζ. Για φωτογραφιες με κινητο χρειαζεται να παρεις ενα ειδικο ανταπτορα. Δεν καταλαβαινω γιατι θες η βαση να εχει τριποδα μιας και του dob δεν ειναι τριποδας. Πρεπει να ξερεις ομως οτι αν η βαση εχει τριποδα τοτε θα ειναι ισημερινη η αλταζιμουθιακη που ειναι πιο δυσκολες στον χειρισμο και στο στησιμο. Αν νομιζεις οτι τα dob 6 και 8 βγαινουν πολυ εκτος budget μπορεις να αγορασεις τα heritage 130 η 150μμ που μπορουν και να μαζευουν οποτε χωρανε σχεδον παντου ομως θελουν ενα σταθερο τραπεζακι για υψος. To heritage 150 ειναι στα 350 περιπου.
  6. panr05

    Φακος

    Ευχαριστώ φίλε. Σύμφωνα με αυτά που μου λες αφού χρειάζομαι τηλεσκόπιο για τους περισσότερους γαλαξίες θα πρέπει να κινηθώ γύρω στα 100-200 μμ εστιακή. Άρα θα ψάξω κάποιον rokinon η samyang σε καλή τιμή μεταχειρισμένο η καινούργιο για αρχή.
  7. panr05

    Φακος

    Ευχαριστω φιλε. Βασικα εχω δει οτι εστιακες 50-150 ειναι για νεφελωματα ενω 200 και ανω για γαλαξιες. Προφανως θα ξεκινησω με νεφελωματα αλλα παιρνοντας εναν ζουμ θα μπορω να βγαλω και γαλαξιες χωρις να παρω αλλο φακο. Γνωριζω οτι και οι rokinon φακοι ειναι καλοι. Αξιζουν ομως τα λεφτα τους?
  8. Καλησπερα φιλε. Ειναι πιθανο να υπαρχει προβλημα ευθυγραμμισης αλλα δυσκολα να ειναι τοσο μεγαλο το προβλημα ωστε να μην βλεπεις τιποτα. Εισαι σιγουρος οτι ειχες εστιασει σωστα? εισαι σιγουρος οτι υπηρχε αντικειμενο στο προσοφθαλμιο? Για να δεις αν δουλευει το τηλεσκοπιο δοκιμασε το την ημερα σε καποιο μακρινο κτιριο και δες πως ειναι. Αν θες τεχνικο το πλανηταριο θεσσαλονικης ειναι εγγυημενη επιλογη.
  9. panr05

    Φακος

    Καλησπερα στην παρεα. Μετα απο αρκετο καιρο που εχω αγορασει την canon eos 800d αποφασισα να παρω ενα φακο και για ημερισια αλλα κυριως για αστροφωτογραφια. Ο μονος που εχω βρει σε λογικη τιμη και που καλυπτει μεγαλο ευρος εστιακων ειναι ο Canon Crop Φωτογραφικός Φακός EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM στα 340 ευρω. Επειδη εψαξα οτι ο ιδιος φακος πριν χρονια ειχε κατω απο 200 ευρω δεν θα τον αγορασω τωρα γιατι πιστευω οτι η τιμη του θα πεσει. Θα ηθελα να μου προτεινεται αλλες εναλλακτικες περιπου στην ιδια τιμη και με εστιακη 100 - 200μμ. Παντως γνωριζω οτι θα ασχοληθω με την φωτογραφια γενικα και με την αστροφωτογραφια στα επομενα χρονια οποτε δεν αγοραζω ενα φακο με φοβο μην τον χρησιμοποιησω. Θελω ενα φακο που να με βοηθησει κυριως στην αστροφωτογραφια. Η καμερα μου δεν ειναι modded.
  10. Φιλε ο barlow της celestron ειναι πολυ καλος. Στο λεω γιατι τον παρελαβα προσφατα και η διαφορα που εχει με τον εργοστασιακο barlow ειναι τεραστια. Ειναι μεταλλικος στιβαρος με ειδικο λαστιχενιο δαχτυλιο για καλυτερη αφη στο σκοταδι. Το αξιοσημειωτο για την σχεδιαση του ειναι οτι εκει που εχει την βιδα για να σφιγκεις τα προσοφθαλμια υπαρχει ενας δακτυλιος που σφιγκει μαζι με την βιδα ωστε να μην δημιουργουνται χαρακιες στο προσοφθαλμιο. Ειναι λιγο ακριβος αλλα μολις τον παρεις στα χερια σου θα καταλαβεις οτι αξιζει.
  11. Καλωσηρθες φίλε στο astrovox. Όπως προείπε και ο φίλος το dob6 είναι πολύ καλό τηλεσκόπιο και θα άξιζε να το αγοράσεις αν μπορείς. Εναλλακτικά μπορείς να αγοράσεις το heritage 150. Να ξέρεις όμως ότι για τα heritage θα χρειαστείς και φωτοχιτωνιο για να εμποδίζει αδέσποτο φως. Επίσης καλό θα ήταν να μας πεις από τι περιοχή παρατηρείς, αν μπορείς να μεταφέρεις το τηλεσκόπιο σε σκοτεινό ουρανό και τι θες να παρατηρείς, πλανήτες, σμήνη, γαλαξίες κτλ. Το heritage επίσης δεν φημίζεται για τον εστιαστη του. Επίσης λόγω της κατασκευής του πρέπει να το βάλεις σε κάποιο κουτί για να παρατηρείς όρθιος η να κάθεστε σε καρέκλα για να παρατηρείς καθιστός. Δώσε μας παραπάνω πληροφορίες για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε.
  12. Φίλε όσον αφορά τον 6μμ ίσως να πρέπει να πας σε κάποιον 8μμ ίσως. Αυτό γιατί με τον 6 θα έχεις 200 μεγεθύνσεις που είναι λίγο δύσκολο να τις πιάσεις ειδικά στην πόλη. Θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα τον televue plossl 8μμ που έχω για πλανητική. Σου δίνει 150 μεγεθύνσεις πολύ ικανοποιητικές για πλανήτες και θα τον χρησιμοποιήσεις και περισσότερες φορές. Επίσης σκέψου ότι εφόσον έχεις dob τηλεσκόπιο ο 6μμ θα έχει πολύ μικρό πεδίο και θα πρέπει να τρέχεις πολύ το τηλεσκόπιο για να κρατάς τον πλανήτη στο κέντρο με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς θολό το είδωλο.
  13. Φιλε καλησπερα. Γενικα με ολα τα τηλεσκοπια στο τελος καταληγουμε να θελουμε 3 προσοφθαλμια, ενα εντοπισμου με μεγαλη εστιακη και πεδιο, ενα βασικο με μετρια εστιακη συνηθως 2χ τον εστιακο λογο, και ενα πλανητικο με πολυ μικρη μεγεθυνση κατω αποοχτω συνηθως ορθοσκοπικο η plossl. Μαζι με εναν barlow εχεις 6 διαφορετικες μεγεθυνσεις και καλυπτεσαι παντου. Αρα οπως λεει και ο φιλος ο Γιαννη ενα barlow 2χ ειναι καλη επιλογη. Ο εστιακος λογος του τηλεσκοπιου σου ειναι 1200μμ/150μμ = 8 αρα επι δυο παει 16. Αρα τα 15μμ που επελεξες ειναι πολυ καλη επιλογη για βασικο. Τωρα απο αυτα που ανεφερες προσωπικα πιστευω χωρις να εχω δοκιμασει κανενα οτι το explore scientific ειναι πολυ καλο. Γενικα η μαρκα τους εχει πολυ καλης ποιοτητας προσοφθαλμια. Απο την αλλη με τον super wide angle θα εχεις μεγαλυτερο πεδιο και θα ειναι πιο απολαυστικη η παρατηρηση. Η αποφαση ειναι δικη σου. Ψαξε και δες κριτικες και για τους δυο φακους πριν επιλεξεις.
  14. Ξεχασα να σου αναφερω οτι για το heritage επειδη εχει ανοιχτο σωληνα θα πρεπει να αγορασεις ενα φωτοχιτωνιο για να μην μπαινει αδεσποτο φως στον σωληνα.
  15. Το κινητο σου μπορεις να το βαλεις με την χρηση ειδικου ανταπτορα οπως αυτον https://planitario.gr/gr/antaptoras-prosarmogis-smartphone-levenhuk-a10.html . Κανει 40 ευρω αλλα ειναι καλος. Τον εχω και εγω προσωπικα και δουλευει μια χαρα απλα θελει λιγο να το μαθεις πως να μενει σταθερο.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης