Jump to content

Αντωνης Τ.

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    49
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Αντωνης Τ.

  • Γενέθλια 01/08/1980

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Αντωνης Τ. Επιτεύγματα

Contributor

Contributor (5/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Λοιπόν φίλε ας τα πάρουμε από την αρχή. Η μέγιστη μεγέθυνση είναι περίπου 2 φορές η διάμετρος του τηλεσκοπίου σε α ρ ι σ τ ε ς ατμοσφαιρικες συνθήκες. Το βαρελάκι που λες είναι ο εστίασης του τηλεσκοπίου. Το κακό με την μικρή διάμετρο του εστίαση είναι ότι δύσκολα θα βρεις ταιριαστά προσοφθαλμιο. Οι τύποι των προσοφθαλμιων που καταλαβαίνουμε από τα γράμματα δεν τους ξέρω. Μάλλον επειδή το τηλεσκόπιο είναι παλιό. Το μέγιστο mag με τα μικρά τηλεσκοπια είναι 12. Τωρα επειδή μένεις σε προάστιο και ο ουρανός δεν είναι και πολύ σκοτεινός πέφτουμε στο 9.5 με 11 μάλλον. Φυσικά και μπορείς να δεις ορισμένα νεφέλωμα τα και σμήνη. Για γαλαξίες σίγουρα μπορείς να δεις πολλούς γαλαξίες αλλά μόνο σαν δίσκους.
  2. Γεια σου. Χαιρομαστε πολυ που μυησαμε καποιον στον πανεμορφο κοσμο της ερασιτεχνικης αστρονομιας. Το τηλεσκοπιο σου ειναι αποχρωματικο η οχι. Τα διοπτρικα γενικα ειναι πολυ καλα για παρατηρηση πλανητων αλλα οχι για νεφελωματων και γαλαξιων. Οποτε για αναβαθμισεις θα σου πω αυτα που κυκλοφορουν περισσοτερο. 1) Νευτωνειο κατοπτρικο. Αυτα τα τηλεσκοπια γενικα ειναι καλα για ολα τα ειδη παρατηρησης. Για πολη καλα ειναι να εχουν διαμετρο 6-8 ιντσες 150-200mm. Επισης αυτες οι διαμετροι ειναι και πολυ φορητοι. 2) Στηριξη dob. Τα dob ειναι αυτα με την ομονημη στιριξη την dobsonian. Αυτα δεν χρησιμοποιουνται για αστροφωτογραφια αλλα εχουν πολυ καλη σχεση αποδοσης-τιμης. Επισης παρολο που εχουν μεγαλες διαμετρους ειναι φθηνα λογο στηριξης. Απο 200-650 ευρω. 3) Ισημερινη στηριξη. Αυτου του τυπου οι σατηριξεις ειναι πολυ πιο ακριβες( μπορουν να φτασουν και τα 3000 ευρω μονο η στηριξη) αλλα μπορει να χρησιμοποιηθει και για αστροφωτογραφια. Αν παρεις με ισημερινη μην προτημησεις eq1-2 γιατι ειναι πολυ "μαπα". 270-800 ευρω Τα ποσα αναφερονται σε νευτωνεια κατοπτρικα με διαμετρο 150-254mm. Ελπιζω να βοηθησα. Επισης μπορεις να μας πεις απο τι ουρανο παρατηρεις (πολη,προαστιο,χωριο) μεχρι ποσα χρηματα διατηθεσαι να δωσεις. Και τι τυπος ειναι τα προσοφθαλμια(λογικα θα εχουν ενα γραμμα διπλα απο την εστιακη αποσταση π.χ pl25 η k25.)
  3. Οχι. Ο telrad είναι ο ερευνητής. Απλώς κάνει μεγέθυνση χ1 δηλαδή αυτό που βλέπεις αλλά έχει και σκοπευτικους κύκλους.
  4. Την συγκεκριμενη δεν την ξερω αλλα δοκιμασε τα φρενα και το αντιβαρο οπως ειπαν πιο πανω τα παιδια. Λογικα κατι απο εκεινα θα φταιει. Τα γραναζια τριζουν οταν τα κουνας. Επισης το goto δουλευει σωστα.
  5. Παιδια για τι στηριξη μιλαμε( μοντελο).
  6. Παιδια μετα απο αρκετα χρονια παρατηρησης του ουρανου αποφασισα να ασχοληθω με τους μεταβλητους αστερες και γιατι οχι με την ανακαλυψη νεων. Εχω ηδη αρχισει να παρατηρω τον πρωτο μου που δεν ειναι αλλος απο τον Θαυμασιο. Μπορειται να μου πειτε καποια εταιρια, site η κατι αλλο. Ξερω μονο την AAVSO. Θα ηθελα απο τους πιο εμπειρους στο θεμα βοηθεια οσο αναφορα σε: τι προσεχουμε για να καταλαβαινουμε την μικρη αλλαγη φωτεινοτητας τους. Και πως χρησιμοποιηται ο αστερας οδηγος για να τους συγκρινουμε. Ευχαριστω.
  7. Κανε restart τον υπολογιστη και δοκιμασε παλι. Μπορει να ειναι προβλημα του οδηγου. Δοκιμασε να τον βγαλεις και να τον ξαναβαλεις. Δοκιμασε επισης να βαλεις πρωτα την καμερα και μετα τον οδηγο.
  8. Οπως ειπε και ο φιλος ο HOMO θα πρεπει ο υπολογιστης και οι οδηγοι να δουν την καμερα σαν νεο λιγισμικο. Εγω δεν ειχα ποτε προβλημα. Εβαζα την καμερα εβαζα και τους οδηγους και δουλεβε τελεια.
  9. Αντωνης Τ.

    Πρώτο τηλεσκόπιο

    Το 8ιντσο ισως σου βγει ακριβο γιατι ειναι 150 ευρω εκτος του budget αλλα το 6ιντσο ειναι πολυ καλη επιλογη. Θα σου ελεγα να μην παρεις μικροτερης διαμετρου γιατι θα χρηαστει να παρεις καινουργιο ξανα πιο γρηγορα. Και επειδη αν βλεπεις απο πολη δεν θα βλεπει καποια αντικειμενα. Το 6ιντσο εχει ικανοποιητικη διαμετρο και μπορει να δει ολα τα βασικα αντικειμανα (νεφελωματα, γαλαξιες, πολλαπλπυς αστερες κτλ.). Παντως κοιτα και στις αγελιες κατω δεξια στην αρχικη σελιδα. Πουλιουνται dob8 με τιμη 300 ευρω καποιες φορες σχεδον αχρησιμοποιητα. Για οτι αλλες ερωτησεις εχεις εδω ημαστε.
  10. Με μπερδεψες λιγο ως προς πιο ειναι το προβλημα. Τα windows 10 δεν φταινε μαλλον γιατι και την δικια μου σε windows 10 την τρεχω. Το οτι αναβει το φωτακι σημαινει οτι ο υπολογιστης την αναγνωρισε ως μοντελο. Αλλα μπορει ακομα και με αναμενο φωτακι να μην αναβει. Οταν το παθαινω εγω αυτο κανω επαννεκινηση τον υπολογιστη και συνηθως δουλευει μετα.
  11. Το dob8 είναι εύκολο στην χρήση και πολύ φορητό. Χωράει άνετα σε ένα καθημερινό αμάξι με τον σωλήνα οριζόντια στα πίσω καθίσματα και την βάση πίσω στο πορτ μπαγαζ.
  12. Εγω προτεινω να παρεις το dob 8 γιατι ειναι ενα τηλεσκοπιο μεγαλο και μπορεις να δεις παρα πολλα αντικειμενα μεχρι να αποφασισεις να παρεις κατι μεγαλυτερο. Το 200 ειναι οντως αυτο που πωλειτε στο πλανηταριο. Το flex tube ειναι μικρης διαμετρου και επειδη ο σωληνας ειναι ανοικτος επηρεαζεται απο το φως γυρω του ειδικα αν εισαι σε πολη με φωτορυπανση. Υπαρχουν ειδηκα καλυπτρα για σωληνες αλλα εχουν και 50 ευρω το ενα. Παρε το dob 8 και δεν θα το μετανιωσεις.
  13. Αντωνης Τ.

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Δυο πολυ καλα βιβλια ειναι το nightwatch και το the backyard astronomers guide. Το πρωτο εχει 30 ευρω και το δευτερο 50 αλλα αξιζουν τα λεφτα τους. Σε συμβουλευω να παρεις πρωτα το nightwatch γιατι εχει καλους χαρτες και γενικα ειναι πιο εισαγωγικο και ευκολο στην κατανοηση απο εναν αρχαριο σε σχεση με το αλλο που ειναι πολυ πιο δυσκολο να κατανοηθει σαν πρωτο βιβλιο. Προσπαθησε να βρεις και μερικα αντικειμενα βαθεως ουρανου απο μονη σου. Και φυισικα να μαθεις τους αστερισμους.
  14. Λοιπον φιλε για αρχη να σου πω οτι τα περισσοτερα τηλεσκοπια ασχετος κατασκευαστη μεχρι 5 ιντσες εχουν σχεδον παντα σφαιρικο κατοπτρο αλλα αν παρεις το 8αρι δεν θα εχεις προβλημα. Το 1,25 ιντσες ειναι η διαμετρο του εστιαστη στο σημειο που μπαινει το προσοφθαλμιο. Το 2 ιντσων δεν εχει καποιο σοβαρο πλεονεκτημα μονο το οτι προσοφθαλμια με μεγαλες εστιακες 30 και πανω δουλεουν καλυτερα σε εστιαστη 2. Το 8αρι dob απο το πλανηταριο εχει εστιαστη 2 και ανταπτορα 1,25 οποτε μπορεις να χρησιμοποιησεις και τα δυο. Τα προσοφθαλμια που περιεχονται δεν ξερω τι διαμετρο εχουν 1,25 η 2. Ενα ακομα ειναι οτι τα προσοφθαλμια που ταιριαζουν στον 2 ειναι πιο ακριβα απο τα 1,25. Τα dob αποτελουνται απο τον σωληνα και την βαση. Βαζεις τον σωληνα στην βαση και τελιωσες. Για μοντελα κατω των 16 ιντσων. Σε καμια περιπτωση δεν βαζεις τον σωληνα στο πορτ μπαγαζ γιατι λογω κραδασμων μπορει να απευθυγραμμιστουν τα κατοπτρα. Τον σωληνα τον βαζεις στο πισω καθισμα και του βαζεις και ζωνες. Προσπαθεις γενικα να τον κανεις να ειναι οσο πιο σταθερος γινεται. Την βαση την βαζεις στο πορτ μπαγαζ. Αν ειχες truss θα ηταν πιο ευκολο γιατι κοντενει ο σωληνας και πιανει μονο το ενα καθισμα και στο αλλο βαζεις την βαση. Αλλα ειναι πιο ακριβο και το πλανηταριο δεν εχει. To truss ειναι η ιδιοτητα του σωληνα να μαζευει.
  15. Λυπάμαι φίλε αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό γιατί δεν χρειάστηκα ποτέ κάτοπτρα η φακούς.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης