Jump to content

xkls

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    25
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    1

xklsτελευταία νίκη στο Νοέμβριος 17 2021

Το xkls είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

Σχετικά με xkls

  • Γενέθλια 10/17/1978

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της xkls Επιτεύγματα

Explorer

Explorer (4/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

11

Φήμη

  1. Πήρα κι εγώ το Asiair plus για μεγαλύτερη φορητότητα, αλλά μου κάνει συχνές αποσυνδέσεις... Ξέρω ότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα του Asiair Pro που το Plus θα έλυνε με την εξωτερική κεραία που διαθέτει... Και δεν είναι ότι βρίσκομαι πολύ μακριά ή παρεμβάλονται τοίχοι ανάμεσά μας. Το δοκίμασα στο σπίτι με τη τηλεσκόπιο στο μπαλκόνι κι εμένα μέσα, καθώς και σε εξωτερικό χώρο με εμένα μέσα στο αυτοκίνητο σε απόσταση λιγότερο από 10 μέτρα μακριά. Έχει κανείς το ίδιο πρόβλημα: Μπορώ να κάνω κάτι για να το διορθώσω; Δεν ξέρω αν φταίει το asiair η το κινητό μου. Πάντως το plan συνεχίζει κανονικά, οπότε δε δημιουργεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, απλά μου φέρνει μια ανασφάλεια... Να σημειώσω ότι χρησιμοποιώ το δίκτυο των 2.4GH.
  2. xkls

    Andromeda Galaxy

    Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Η επεξεργασία είναι ένα κομμάτι που έχω ακόμα δρόμο να διανύσω! Ευτυχώς είναι κάτι που μπορεί να γίνει και τις βροχερές νύχτες του χειμώνα Φωτογραφίζω λίγο έξω από Κατερίνη σε περιοχή Bortle 4.
  3. xkls

    Andromeda Galaxy

    Andromeda Galaxy aka M31 Η δική μου λήψη της Ανδρομέδας. Είμαι ακόμα νέος στην αστροφωτογράφηση και κατά βάση αυτοδίδακτος (να ναι καλά αυτό το φόρουμ και το youtube!), οπότε κάθε παρατήρηση - συμβουλή δεκτή! 25x180sec λήψεις (θα ήταν περισσότερες, αλλά κάπου στα μισά συνειδητοποίησα ότι είχα θέμα με το focus επειδή είχα ξεχάσει να το κλειδώσω) Camera ASI 533MCPRO OTA William Optics 71GT + 0.8x Reducer/Flattener Mount AZ-EQ6 Guiding: ASI OAG + ASI 120MM mini Software: Astro Photography Tool Astro Pixel Processor Photoshop

    © Christos Kalitsis

  4. xkls

    Pleiades

    Πλειάδες! Η πρώτη μου απόπειρα να βγάλω τις πλειάδες έγινε πριν ένα χρόνο που πρωτοξεκίνησα την αστροφωτογράφηση και ήταν -όπως αναμενόταν- επιοικώς άθλια! Επέστρεψα λοιπόν φέτος με περισσότερη εμπειρία και πιο κατάλληλο εξοπλισμό για να πάρω το αίμα μου πίσω. :) 40x180 sec λήψεις Bortle 4 sky Filter: Baader Neodymium Moon & Skyglow Camera ASI 533MCPRO OTA William Optics 71GT + 0.8x Reducer/Flattener Mount AZ-EQ6 Guiding: ASI OAG + ASI 120MM mini Software: Astro Photography Tool Astro Pixel Processor Photoshop

    © Christos Kalitsis

  5. xkls

    C/2021 A1 (Leonard)

    Είπα να πειραματιστώ λίγο με κομήτες.... O κομήτης C/2021 A1 (Leonard) στις 12/11/2021. Χρησιμοποιήθηκαν 12 λήψεις των 2 λεπτών. Το stacking έγινε με σημείο αναφοράς των κομήτη. Camera ASI 533MCPRO OTA William Optics 71GT + 0.8x Reducer/Flattener Mount AZ-EQ6

    © Christos Kalitsis

  6. xkls

    Αγορά νέου τηλεσκόπιου

    Αυτή την αίσθηση να έχεις καταφέρει μετά από πολύ ψάξιμο να βρεις αυτό που θέλεις αλλά να μην υπάρχει σε διαθεσιμότητα το έχω βιώσει κι εγώ 😂 Το πλανητάριο μεγαλα δέματα θα σου τα στείλει με μεταφορική. Μπορείς επιλέξεις μια δικιά σου η να επιλέξουν αυτοί μια, προσοχή όμως γιατί μπορεί να χρειαστεί να πας εσύ να τα παραλάβεις από την εδρα της μεταφορικής στην περιοχή σου. Από telescope-express.de έχω παραγγείλει αρκετά πράγματα που δεν έχω βρει Ελλάδα και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Το μεγαλύτερο πακέτο ήταν ενα διοπτρικό 70ρι που ήρθε σε άψογη συσκευασία. Ειχαν τοποθετήσει το κουτί του τηλεσκοπίου σε μεγαλύτερο κουτί γεμάτο αφρωδη υλικά συσκευασίας και πλήρωσα μεταφορικά 28 ευρώ. Τότε ακόμα ίσχυε το 19% φπα της Γερμανίας, τώρα στο site σου βγάζει απευθείας τιμές Ελλάδας με τον αντίστοιχο φπα. Για μεγάλα ογκώδη αντικείμενα (τηλεσκόπιο, βάση) εγώ θα επέλεγα Ελλάδα ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ακριβά, κυρίως για να έχω υποστήριξη πιο κοντά, αλλά αν δεν υπάρχει άλλη λύση νομίζω μπορείς να εμπιστευτείς τα μεγάλα καταστήματα εξωτερικού.
  7. Γνωρίζει κάποιος κάποιο καλό σημείο για παρατήρηση στην Πιερία? Ιδανικά ψάχνω για μέρος σχετικά εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο (οκ αν εχει χωματόδρομο, αρκεί να μη θέλει 4x4), και σχετικά ασφαλές (μη μας φάνε και οι αρκούδες!)
  8. Μπορείς να βάλεις την κάμερα μέσω προσοφθάλμιου χρησιμοποιώντας κατάλληλους αντάπτορες και αποστάτες, αλλά γενικά δε συνίσταται. Για αρχή θα λεγα να μην χρησιμοποιήσεις καν barlow, ώστε να έχεις και ευρύτερο πεδίο, πράγμα που θα σε βοηθήσει να βρεις το στόχο σου πιο εύκολα. Για να εστιάσεις σωστά ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάποιους αντάπτορες ή /και αποστάτες για να τοποθετηθεί η κάμερα στη σωστή απόσταση. Έχε υπόψιν σου ότι σε άλλο σημείο εστιάζει το προσοφθάλμιο και σε άλλο η κάμερα. Στην περίπτωση της κάμερας το είδωλο του τηλεσκοπίου πρέπει να σχηματιστεί πάνω στον αισθητήρα, οπότε η θέση εστίασης θα είναι πιο μπροστά από ότι στον προσοφθάλμιο. Επίσης η κάμερα του κινητού επειδή έχει μπροστά φακό είναι ουσιαστικά σαν να κάνεις projection, οπότε θα εστιάσει σε διαφορετικό σημείο. Παρεπιπτόντως, η asi 120MC δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω έρχεται με έναν ευρυγώνιο φακό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να τη δοκιμάσεις εκτός τηλεσκοπίου. Βεβαιώσου ότι δεν τον χρησιμοποείς αυτό τον φακό όταν την τοποθετείς στο τηλεσκόπιο. Αυτά μπόρεσα να σκεφτώ... Δεν ξέρω αν βοήθησα, ελπίζω πάντως να καταφέρεις να τα σετάρεις σωστά. Οι αστροκάμερες προσθέτουν σίγουρα ένα βαθμό πολυπλοκότητας...
  9. Υπόψιν ότι το τηλεσκόπιο δείχνει ενα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού, οπότε είναι πολύ πιθανό αν είσαι εκτός στόχου να μην υπάρχει τίποτα. Διαφορετικά μπορεί να μη βλέπεις κάτι γιατί είναι πολύ εκτός η εστίασή σου. Από όλους αυτούς τους προβληματισμούς πέρασα κι εγώ τους πρώτους μήνες με το τηλεσκόπιό μου, οπότε μην αγχώνεσαι, είσαι στο σωστό δρόμο! Όπως έγραψε και ο rash48 μπορείς να κάνεις κάποιες δοκιμές τη μέρα σε επίγειους στόχους μέχρι να εξοικειωθείς, προσέχοντας βεβαίως τον ήλιο.
  10. xkls

    πολικη ευθυγραμμιση

    Εγώ μετακινώ όλο το τρίποδο μέχρι να δω τον πολικό αστέρα στο κέντρο περίπου της διόπτρας και μετά με τις βίδες το μετακινώ ακριβώς εκεί που πρέπει. Φρόντισε επίσης να βρίσκεται η στήριξη στην αρχή στο μέσο περίπου του περιθωρίου μετακίνησης που σου δίνουν οι βίδες. Αν π.χ. κάθε βράδυ πρέπει με τις βίδες να το μετακινεις προς τα αριστερά, κάποια στιγμή θα φτασεις στο τερμα και δε θα έχεις άλλο περιθώριο, οπότε πρέπει να το φέρεις με τις βιδες δεξιά, να μετακινησεις όλο το τρίποδο αριστερά μέχρι να έρθει κοντά στο κέντρο ο πολικός αστέρας και μετά να κάνεις την τελική ρύθμιση με τις.βιδες.
  11. Νομίζω αυτό που αναφέρεις ως Barlow είναι ο προσοφθάλμιος, οπότε αν είναι 20mm σου δίνει μεγένθυση 1500/20=75. Η μεγένθυση βρίσκεται αν διαιρέσεις την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου με την εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου. Άρα για 200x θα χρειαστείς προσοφθάλμιο 7,5mm. Ο Barlow είναι ένας ειδικός φακός που τοποθετείται πριν τον προσοφθάλμιο και πολλαπλασιάζει την ισχύ του τηλεσκοπίου. Βέβαια, όπως θα έχεις μάλλον ήδη διαβάσει κάπου, η μεγαλύτερη μεγένθυση δεν είναι πάντα το καλύτερη σε ενα τηλεσκόπιο!
  12. Αν οι σκιές δεν αλλάζουν θέση στο frame όταν μετακινεις την κάμερα, τότε μάλλον το πρόβλημα είναι στην κάμερα. Ίσως έχει σκόνη στον αισθητήρα. Αν πρόκειται για dslr μπορείς να το τσεκάρεις βγάζοντας μια φώτο σε λευκό φόντο με οσο δυνατόν μικρότερο διάφραγμα (μεγάλο f) και out of focus.
  13. Το πόσο κρατάει μπορούν να το πουν πιστεύω καλύτερα αυτοί που το χρησιμοποιούν. Η κατανάλωση της βάσης προφανώς δε θα ναι η ίδια κατά το slewing και κατά την οδήγηση. Όπως και η κάμερα άλλη κατανάλωση θα χει μέχρι να φτάσει στη θερμοκρασία στόχο κι άλλη για να τη διατηρήσει.
  14. Να ρωτήσω, σε αυτά τα power tanks η έξοδος των 12 volt είναι αξιόπιστη? Ρωτάω γιατί ενα στοιχείο μπαταρίας λιθίου δίνει 3.6 volt, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να πας στα 12 volts χωρίς κάποιου είδους μετατροπής τάσης. Επίσης αυτό από banggood λέει οτι η dc ξοδος είναι 9-12.5 volt, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τη ρυθμίσεις ή οτι παίζει κάπου εκεί ανάμεσα? edit: τώρα είδα και στο bresser γράφει η έξοδος dc είναι 9~12.6 volt. Θα το εκτιμούσα αν κάποιος μπορεί να το τσεκάρει με ένα πολύμετρο ή ακόμα καλύτερα με έναν παλμογράφο...
  15. Εξωτερικό HDD δε θα συνιστούσα σε καμία περίπτωση. Οι HDD είναι αρκετά πιο επιρρεπείς σε μηχανικές βλάβες, οπότε η φυσική τους θέση κατά τη γνώμη μου είναι σε ενα σταθερό σύστημα. Οι SSD από την άλλη ναι μεν μετά από συνεχή εγγραφή-διαγραφή περιορίζεται η διάρκεια ζωής τους, αλλά το ξεπερνούν εν μέρει αυτό το πρόβλημα με το να εναλλάσσουν τα transistors που χρησιμοποιούν κάθε φορά. Φρόντισε απλά να έχουν τουλάχιστον 10% free space κάθε φορά και με βάση τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών η διάρκεια ζωής του θα υπερκαλύψει αυτή του laptop. Ένα άλλο αρνητικό των ssd είναι ότι πιο δύσκολα θα ανακτήσεις δεδομένα που έχουν διαγραφεί κατά λάθος, οπότε θέλει κι εκεί προσοχή. Προσωπικά εγώ αποθηκεύω προσωρινά τις εικόνες στον ssd του laptop και μετά τις μεταφέρω σε hdd του desktop για αποθήκευση.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης