Jump to content

gvogiatzis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με gvogiatzis

  • Γενέθλια 07/04/1987

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της gvogiatzis Επιτεύγματα

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στην Αστρονομική Ένωση Σπάρτης και όλους τους ευθελοντές της ΠΕΕΑ, για την άψογη διοργάνωση και τη ζεστή φιλοξενία τους! Ανυπομονούμε για την επόμενη εξόρμηση!
  2. gvogiatzis

    Αγορά 7X50 vs 10X50

    Καλησπέρα και από εμένα. Έχοντας εμπειρία από τα Nikon Acculon 7x50 (και 10x50 και 16x50), τα συνιστώ ανεπιφύλακτα, έναντι των 10x50. Όντας και εγώ μύωπας (2.25), είναι πολύ ξεκούραστα για νυχτερινή παρατήρηση, με πολύ καλή χρωματική απόδοση. Έχοντας ίδια μυωπία και στα δύο μάτια, τα χρησιμοποιώ χωρίς γυαλιά. Σε περίπτωση διαφορετικών βαθμών μυωπίας/πρεσβυωπίας, μπορεί να διορθωθούν διαφορές από -1.5 έως +1.5 ανάμεσα στα δύο μάτια. Όλη η σειρά των Acculon Α211 έχουν εξαιρετική απόδοση για τα λεφτά τους, με τα 7x50 να υπερτερούν έναντι των υπολοίπων της ίδιας σειράς.
  3. Καλησπέρα και από εμένα, μετά από μερικές μέρες... Λοιπόν, απαντώντας στις ερωτήσεις του stellar82, σχετικά με το modification της μηχανής, όντως, απλά από τα υπάρχοντα φίλτρα αφαίρεσα το φίλτρο του white balance. Αυτό το έκανα στην Ολλανδία, https://www.dutchdigitalworks.nl/ όπου κατοικούσα παλιά. Βέβαια, ο κύριος του Dutch Digital Works με εξυπηρέτησε μέσω ταχυδρομείου, έστειλα τη μηχανή, έγινε το modification και μου την έστειλε πίσω με ταχυδρομείο. Πιθανά να μπορεί να αναλάβει και δουλειές εκτός Ολλανδίας, αλλά με το χαμό που γίνεται αυτές τις μέρες, θα είναι κάπως πιο δύσκολο. Εκτός από το φίλτρο του white balance, οι DSLR μηχανές έρχονται εξοπλισμένες με UV/IR cut φίλτρο, το οποίο κόβει το φάσμα για μήκη κύματος μικρότερα από 400 nm και μεγαλύτερα από 700 nm. Οπότε, η ύπαρξη του φίλτρου UV/IR καθιστά τη χρήση του CLS/CCD της Astronomik περιττή, καθώς σε μία DSLR χωρίς white balance φίλτρο, συνεχίζει να υπάρχει το φίλτρο που κόβει UV και IR. Έτσι, στην περίπτωσή μου επέλεξα το απλό Astronomic CLS clip-in filter. Αντίθετα, αν από τη μηχανή έχουν αφαιρεθεί όλα τα φίλτρα μπροστά από τον αισθητήρα, "full modification", όπως συνήθως ονομάζεται, χρειάζεται και φίλτρο που να κόβει το φάσμα στο range 400-700 nm. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται το CLS/CCD filter, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο UV τμήμα του φάσματος, π.χ. "UV star bloating". Στη σελίδα της astronomik μπορείς να βρεις και τα αντίστοιχα φάσματα για να συγκρίνεις. Καθαρούς ουρανούς!
  4. Καλησπέρα σε όλους, χρησιμοποιώ κοντά 2 χρόνια το astronomik CLS με modified Canon 1300D. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σε μέτρια φωτορύπανση, π.χ., στα όρια μίας επαρχιακής πόλης. Βέβαια ακόμα και σε σκοτεινούς ουρανούς το έχω πάνω στη μηχανή για να κόβει τυχόν airglow και άλλα ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση, το astronomik CLS είναι πολύ καλό, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Η φωτογραφία θέλει εκτενή επεξεργασία για την απομάκρυνση των gradients. Όσον αφορά το white balance, η φωτογράφιση ενός gray card, μεσημέρι μίας ηλιόλουστης ημέρας με καθαρό ουρανό και χωρίς σκιές, γλιτώνει πολλά προβλήματα αν η επεξεργασία της φωτογραφίας γίνει με photoshop ή άλλο πρόγραμμα εικόνας. Σε μηχανές Canon, κάποιος μπορεί κατόπιν να ορίσει αυτή τη φωτογραφία ως custom white balance για να γλιτώσει κάποιο χρόνο από το να το ρυθμίζει αργότερα. Βέβαια, επιστημονικά το white balance είναι παντελώς αδιάφορο. Η πληροφορία που περιέχει η φωτογραφία πρέπει να "μεταφραστεί" με βάση πρότυπα "λευκότητας", δηλαδή συγκεκριμένα αστέρια ή γαλαξίες, που ορίζουμε ως "λευκά". Η εναλλακτική, που χρησιμοποιώ εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι το pixinsight. Εκεί κάποιος αδιαφορεί πλήρως για το white balance, καθώς υπάρχει ειδική υπο-εφαρμογή (applet) για τη σωστή φωτομετρία της εικόνας. Κάνοντας πρώτα plate solving για την ακριβή θέση της φωτογραφίας, κατόπιν ανατρέχει σε λίστες με πρότυπα "άσπρα" αστέρια και ταιριάζει το χρώμα τους στη φωτογραφία, ρυθμίζοντας το white balance (αναμιγνύνοτας κατάλληλα R,G,B). Συνημμένη ανεβάζω μία φωτογραφία του νεφελώματος του Ωρίονα, από περιοχή με υψηλή φωτορύπανση. Η έκθεση είναι σχετικά μικρή (1 hr σε iso 1600) αλλά με λίγη προσεκτική επεξεργασία κατάφερα να διώξω πολύ επίμονα gradients. Κατόπιν, με φωτομετρία απεκατέστησα το white balance, ώστε τα κατά συνθήκη "λευκά" αστέρια του Ωρίονα να βγαίνουν λευκά και στη φωτό. Συνοψίζοντας, έχω πολύ καλές εντυπώσεις από το astronomik και το συνιστώ. Παράλληλα, συνιστώ και τη χρήση κάποιου λογισμικού που να μπορεί να αφαιρέσει gradients από την τελική εικόνα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης