Jump to content

thanasisZ

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    39
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

1 ακόλουθος

Σχετικά με thanasisZ

  • Γενέθλια 03/13/1979

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της thanasisZ Επιτεύγματα

Contributor

Contributor (5/14)

  • One Year In
  • Dedicated Σπάνιος
  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

6

Φήμη

  1. Δε γνωρίζω μερος στη Θεσνικη εκτος από την ταράτσα της πολυκατοικίας, και θα ηθελα να μαθω πού ειναι αυτο το κιόσκι.
  2. Καλησπέρα, Για Meade κοίταξες στο Sky & Weather στο Αιγάλεω; https://www.skyandweather.gr/
  3. Και τώρα που το λες... Βλέπω και στο δικό μου φίλτρο skywatcher ότι όντως έχει μαύρο χρώμα η πίσω μεριά. Ταυτόχρονα κοιτάζω και ενα φύλλο (εγγυημένο) Astrosolar που πηρα πρόσφατα (μεγεθος Α4... το γνωστο της baader για diy).....Καμία σχέση. Ειναι μπρος-πισω ασημί και κάμπτεται πιο εύκολα... Να δουμε τι μας πούλησε τελικά η SW.....
  4. Σχετικά με το πορτοκαλί χρώμα, το ιδιο θέμα είχα κι εγω με το αντίστοιχο φίλτρο για 70αρι διοπτρικό... και είχα αρχίσει να ανησυχώ για το την όρασή μου 😁... Όλες οι περιγραφές ανέφεραν λευκό χρώμα. Είχα μάλιστα ρωτήσει στο Πλανητάριο, από όπου το αγόρασα. Μου είπαν ότι ίσως είναι ο συνδυασμός της χαμηλής εστιακής του τηλεσκοπίου και της ποιότητας του φακού (70/400 travelscope στην περίπτωσή μου.... Να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα πώς εξηγείται αυτό βάσει της Οπτικής). Επιβεβαίωσαν παντως ότι τα φίλτρα ηλίου της Skywatcher χρησιμοποιούν την μεμβράνη Astrosolar. Σχετικά με τα θέματα ποιότητας, γρατσουνιων κλπ δε γνωρίζω να σου απαντήσω έγκυρα. Μου έκανε πάντως κακή εντύπωση ότι η συσκευασία του "επώνυμου" skywatcher φίλτρου δεν περιείχε καμία οδηγία, κανένα πιστοποιητικό, προδιαγραφή κλπ... τίποτα.... (Μονο το κίτρινο αυτοκόλλητο που φαίνεται στη φωτογραφία σου). Το εμπιστεύτηκα μόνο επειδή το είχα πάρει απο αξιόπιστο κατάστημα. Αν γνωρίζει κανείς περισσότερα, ενδιαφέρομαι κι εγω να μαθω.
  5. Καλημέρα, Σχετικά με τον αντάπτορα DSLR... Βλέπω στο λινκ αυτό...: https://www.worthpoint.com/worthopedia/opticron-polarex-60mm-spotting-scope-169786256 ...ότι λεει "The diameter of the eyepiece 24.4mm, the hole it sits in is 25mm in diameter". Αν είναι έτσι και το 70αρι σου, τότε μιλάμε για εστιαστή 0.965''. Οπότε μια εκδοχή θα ήταν να βάλεις κάτι τέτοιο: https://www.planitario.gr/gr/catalogsearch/result/?q=+0.965 ...και μετά να κουμπώσεις τα ιδια t-ring/adapter που θα χρησιμοποιούσες στα συνηθισμένα τηλεσκόπια με εστιαστή 1,25''. Έτσι πιθανότατα θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ότι άλλο προσοφθάλμιο 1,25'' έχεις από άλλα τηλεσκόπια. Αλλιώς... κάτι τέτοιο: https://www.aliexpress.com/item/32762580595.html https://www.astroshop.eu/reduction-rings-adaptors/astoptics-0-965-to-t2-m42-camera-adapter/p,57900 Πάντα ελπίζοντας ότι τα μήκη που θα προκύψουν θα επιτρέπουν να πετύχεις εστίαση σε μακρινα αντικείμενα....
  6. Θα έλεγα καλύτερα πάρε πρώτα τα κιάλια, δες πώς σε βολεύουν και μετά προχώρα στο τρίποδο. Αναζήτηση στόχων και εκμάθηση του ουρανού κάνεις μια χαρά και με τα κιάλια στο χέρι. Η πιο προσεκτική παρατήρηση είναι που γίνεται δύσκολα. Και αν είσαι πουθενά που δε βλέπουν οι γείτονες να γελάνε, την πέφτεις και στο στρώμα θαλάσσης που λέει ο Dickinson...😆) Απλά επιβεβαίωσε ότι αυτά που θα πάρεις έχουν το σχετικό σπείρωμα. Το τρίποδο μπορεί να είναι είτε αστρονομικό είτε φωτογραφικό. Μέχρι τότε, ποιός ξέρει, μπορεί να έχεις ήδη αποκτησει τηλεσκόπιο με κατάλληλο τρίποδα και να μη χρειαστείς νέο... (Εγώ τα βάζω στον ΑΖ3... Λιγο ψηλοτερος δε θα με χαλούσε, αλλα Οκ). Λογικά θα χρειαστείς και έναν L-adapter, αλλά περίμενε να το παρεις μαζί με τον τρίποδα.
  7. Καλησπέρα, Δεν έχω απάντηση για όλα τα σκέλη της ερώτησης... Αρκετα αρχάριος κι εγω. Πρόσφατα πήρα 10x50 και μάλιστα απο τα σχετικά ελαφρά της κατηγορίας. Τα κουβαλάς άνετα κρεμασμένα στο λαιμό.... Στα μάτια όμως εξαρτάται από το πόσο fit εισαι... Κι εγώ και άλλοι γύρω μου δυσκολευόμαστε να δουμε άστρα και πλανήτες σταθερά. Μετά απο πολύ λίγα δευτερόλεπτα το χέρι κινείται ανεπαίσθητα και τα σώματα φαίνονται σα φώτα που κάποιος τα περιστρέφει. Σκέψου με τα 15x70 τι θα γίνεται. Ο τρίποδας/μονόποδο λύνει κάποια προβλήματα, αλλά: -Είναι ενα ακόμα μαραφέτι που θα πρέπει να κουβαλάς. -Θα πρέπει να ειναι αρκετα ψηλός ή να έχεις και καρέκλα.... Αν τα προσοφθάλμια ειναι στην ευθεία (οπως συμβαινει νομιζω πάντα στα 10x50 και σχεδόν παντα στα 15x70) η θέση του σώματος εύκολα προκύπτει να ειναι πολύ άβολη για παρατήρηση των αντικειμένων που ειναι ψηλά στον ουρανο. Γενικά νομίζω τα 10x50 δυσκολα τα μετανιώνεις. Ειδικά αν είναι τα πρώτα σου κιάλια. Δες και το Skywatch που διάβασα οτι πήρες. O Dickinson δεν τα πολυπροτείνει τα μεγάλα κιάλια... Για πρόταση για συγκεκριμένα μοντέλα, καλύτερα να δώσει συμβουλή καποιος πιο έμπειρος. Εμένα με ικανοποιούν αυτα που πήρα (kowa SVII... ειναι στο μπατζετ σου όταν βγαίνουν σε προσφορά) αλλά δεν εχω σοβαρό μέτρο σύγκρισης
  8. thanasisZ

    εξοπλισμός

    Καλησπέρα, Με [προσοφθάλμιο 20mm + barlow3x] και με βάση την εστιακή απόσταση 400mm του τηλεσκοπίου πετυχαίνεις μεγέθυνση περίπου x60. Δεν ξέρω την ποιότητα του barlow... αν είναι αρκετά ευκρινής θα μπορείς ήδη να διακρίνεις αμυδρά κάποιες κόκκινο-μπεζ γραμμές στο Δία. Επίσης πρέπει να φαίνονται οι δακτύλιοι του Κρόνου (χρώματα στον Κρόνο δε θα φανούν γενικώς). Δώσε χρόνο στο μάτι να συνηθίσει τη θέαση μέσα από το προσοφθάλμιο. Όσο περνάει η ώρα, θα βλέπεις πιο καθαρά. Με το 4αρι έχεις μεγέθυνση x100. Αν ο ουρανός έχει καλή διαύγεια, τα παραπάνω θα τα βλέπεις κάπως μεγαλύτερα και λίγο πιο έντονα. Μη φανταστείς πάντως πανδαισία χρωμάτων.... Αν μάλιστα η διαύγεια δεν είναι καλή, τα είδωλα θα είναι χειρότερα... σα να βράζουν. Μεγαλύτερες μεγεθύνσεις στο τηλεσκόπιο αυτό νομίζω έχουν νόημα μόνο αν έχεις πρόσβαση σε πολύ σκοτεινά μέρη με εξαιρετική διαύγεια. Αλλιώς δε νομίζω να αξίζει να πάρεις άλλο εξοπλισμό. Για Αφροδίτη, με τους παραπάνω συνδυασμούς θα μπορείς να δεις εμφανώς τις φάσεις της (όταν σε μερικούς μήνες ξαναγίνει ορατή τη νύχτα). Χρώμα ούτως ή άλλως δε βλέπεις. Η θέαση του μηνίσκου όταν είναι μικρός, αξίζει πάντως. Για τον Ερμή, πολύ δύσκολο (ως αδύνατο) να δεις τις φάσεις. Για το Δία, λέγεται ότι βοηθάει λίγο το φίλτρο φωτορρύπανσης ή ένα πράσινο φίλτρο.... Δοκίμασα το πρώτο... οκ, λίγο καλύτερα, αλλά δεν κάνει θαύματα. Τα παραπάνω βασίζονται στη δική μου μικρή εμπειρία με παρόμοιο διοπτρικο (70/400) και παρατήρηση από βεράντα/ταράτσα πόλης. Αν κάποιος πιο έμπειρος έχει κάποια καλύτερη πρόταση, όπως και κάποια εμπειρία από Άρη, θα με ενδιέφερε και εμένα.
  9. thanasisZ

    Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου

    Με γεια! Ειναι λογικό αυτο που βλέπεις. Υπάρχουν ανορθωτές οπως αυτός: https://www.planitario.gr/gr/anorthotis-eidolou-gia-neutonia-katoptrika-tileskopia.html Αλλα στην αστρονομική παρατήρηση δεν τον χρειάζεσαι. Συνηθίζεις στον ανάποδο προσανατολισμό. Έτσι γλιτώνεις και τα χρήματα και την έγνοια για ένα ακόμα "μαραφετι" και το επιπλέον γυαλί που παρεμβάλει... Εκτός αν ενδιαφέρεσαι για επίγεια παρατηρηση.
  10. Καλησπέρα και Καλή Χρονιά! Είναι βολική σε πολλές περιπτώσεις η κατηγοριοποίηση των αγγελιών κατα είδος και κατά ζητείται/πωλείται, αλλά μερικές φορές θα ήθελα να έχω και κάτι σαν την παλιά "σειριακή" παρουσίαση όλων των αγγελιών. Υπάρχει κανένας τρόπος στo νέο site; Φιλικά /Θάνος
  11. Φίλιππε, όταν δοκιμάσεις τα παραπάνω, πες μας τα αποτελέσματα αν μπορείς. Τι ακριβώς προσπαθείς να κάνεις; Είχα ψαχτεί λίγο με τα παρακάτω (με περιορισμένη επιτυχία)... -Προγραμματισμένες λήψεις (...πονεμένη ιστοριά το ιντερβαλόμετρο για τη D3500... εγώ βρήκα τελικά λύση με εφαρμογή android στο κινητό.) -Παρουσίαση σε κόσμο γύρω από το τηλεσκόπιο (προτίμησα HDMI σε οθόνη τηλεόρασης) -Αναμετάδοση/Streaming video από το λάπτοπ (αυτή η ιδέα δεν προχώρησε ακόμη...) ...Οπότε αν κάνεις κάτι σχετικό, θα βοηθήσει να το μοιραστείς.
  12. Διορθωσα πιο πανω.... .Mini hdmi εχει η Νικον d3500... Οχι micro...
  13. Διορθωσα πιο Καλημέρα, χρονια πολλα! Χρειάζεσαι εξαρτημα hdmi-in σαν το παρακατω: https://gr-m.banggood.com/4K-1080P-HD-HDMI-to-USB-2_0-with-Cable-Portable-HDMI-Video-Recording-Capture-Card-Game-Live-Broadcast-Camera-Video-Capture-Box-p-1794329.html (Δες αν υποστηριζει mac) Επισης ενα καλωδιο micro hdmi male to hdmi male. Micro hdmi δεχεται η μηχανη. Κανονικο hdmi συνηθως παίρνουν οι συσκευές hdmi-in.
  14. Καλημέρα, χρονια πολλα! Χρειάζεσαι εξαρτημα hdmi-in σαν το παρακατω: https://gr-m.banggood.com/4K-1080P-HD-HDMI-to-USB-2_0-with-Cable-Portable-HDMI-Video-Recording-Capture-Card-Game-Live-Broadcast-Camera-Video-Capture-Box-p-1794329.html (Δες αν υποστηριζει mac) Επισης ενα καλωδιο mini hdmi male to hdmi male. Mini hdmi δεχεται η μηχανη. Κανονικο hdmi συνηθως παίρνουν οι συσκευές hdmi-in.
  15. Προτεινω να δεις αυτο το σχόλιο (καθως και τα υπόλοιπα αυτου του thread): Why_ST80_AZ3 Σε 80αρι, προτίμησε το startravel 80 ΑΖ3. Το Levenhuk 80 δεν το ξερω, αλλα και μόνο που βλεπω τον ισχνό του τρίποδα, είμαι σίγουρος ότι θα έχεις τα ιδιο μεγάλο προβλημα όπως με το travelscope 70 dx: Το είδωλο θα κουνιέται τρελά με το παραμικρό άγγιγμα ή άνεμο... Οταν μάλιστα χρησιμοποιείς τον εστιαστή θα ειναι σα να γινεται σεισμος. θα δυσκολεύεσαι να το σταθεροποιήσεις καθ' ύψος στο σημείο που θελεις κλπ κλπ. Ένα δράμα. Αυτα τα προβλήματα είχα εγω με το απλό travelscope 70 (όχι το dx... έχουν ομως τον ίδιο αξιοπρεπέστατο σωλήνα και τον ίδιο χάλια τρίποδα). Μόνο το φεγγάρι μπορούσα να δω καλά. Οταν πηρα ομως μια μεταχειρισμένη ΑΖ3 στήριξη, ο σωλήνας απέδωσε εκπληκτικά για το μέγεθος και την τιμή του. Τον δικό του τρίποδα τον χρησιμοποιώ πλέον μόνο για φωτογραφική (και με βολεύει, είναι μικρός και ελαφρύς). Α, και κατι ακόμα: Τα δύο τηλεσκόπια που αναφέρεις έχουν διαγώνιο 45 μοιρών που προορίζεται κυρίως για επίγεια παρατήρηση. Για αστρονομική θα χρειαστείς διαγώνιο 90 μοιρών (που το startravel80 τον έχει ήδη) αν δε θέλεις να στραβώσει ο αυχένας σου (...παθών-μαθών)
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης