Jump to content

alesgeo

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της alesgeo Επιτεύγματα

  1. alesgeo

    Eq platform Ερωτησεις...

    Καλησπερα. Ευχαριστω για τον χρονο σου και τις φωτο. Να σε ρωτησω 2-3 πραγματα για να καταλαβω. Πρωτον τι υλικο εχεις (πως το λενε) για να επιτυγχανεις την τριβη και σε τι παχος και πλατος. Επιπλεον ο αξονας απι κατω ποσα χιλιοστα ειναι; και ποσα κιλα περιπου σηκωνεις. Δευτερον . Τι μοτερ χρησιμοποιεις (τυπος) και εαν εχεις μειωτη στροφων. Αυτα , γιατι σε μενα οριακα το γυρναει το τηλεσκοπιο (περιπου 25 χιλγρ), μερικες φορες δεν μπορει να το γυρισει..... και χρησιμοποιω ενα κινεζικο μοτερακι για eq-2 που εχω δει οτι χρησιμοποιουν και αλλοι. Στο μεταξυ στον αξονα μου (8μμ) τον εχω κανει τορνεψει με γραμμες για να δημιουργει κρατηματα αλλα δεν βλεπω να επιτυγχανετε το αποτελεσμα σε ολες τις δοκιμες πιυ εχω κανει με ικανοποιητικο τροπο. Και εχω δοκιμασει ξυλο 12 χιλ, ξυλο 18 χιλ, με ταινια για τριβη και με επενδυση λαμαρινας 1 χιλ. Προσπαθω να λυσω την τριβη και να δω αν φταιει η επαφη των τοξων με τον αξονα η το μοτερ για να κανω την σχετικη βελτιωση. Ευχαριστω.
  2. alesgeo

    Eq platform Ερωτησεις...

    Μια δευτερη ερωτηση. Απο την τριγωνομετρια η βαση ειναι αρκετα μακρια. Δηλαδη το σημειο τομης του γεωγραφικου πλατους με το επιπεδο της πλατφορμας μου βγαινει στο 66,45. Ομως αυτο αφορα την επανω πλευρα της σανιδας. Στο νοτο χρησιμοποιω μπαλλακι (caster) . Κανονικα πρεπει να υπολογιστει και αυτη η αποσταση αφου το σημειο τομης ειναι απο κατω. Ποσο ρόλλο παιζουν 2 εκ. στο μηκος; εμπειρικα θα αλλαξει κατι; ασχετα αν στο μελλον θα προσπαθησω να κοντινω την πλατφορα και να μεταφερω το σημειο τομης πιο ψηλα.
  3. alesgeo

    Eq platform Ερωτησεις...

    Το διαβασα μερικες φορες και θα το ξαναδιαβασω... Ωστόσο εχω μερικες αποριες που αφορά την δικη μου vnc πλατφορμα. Εχω βαλει τα βόρεια τοξα δεξι-αριστερο απο κοντρα πλακε 8 χιλ. Το τηλεσκοπιο ειναι skaywather 8", συνολικου βαρους 26 κιλων. Εντυσα την επιφανεια των τοξων με αντιολισθητικη ταινια ενισχυμενη με μικρα καρφακια ανα περιπου 1,5 εκ. Επιπλεον αγριεψα τον 8χιλ αξονακι. Το μοτερ που χρησιμοποιησα ειναι το Eq-2. Με τα 15 κιλα της βασης που εβαλα πανω μου μασησε την ταινια.... Δεν κουνηθηκε καθολου... Με τι πρεπει να επενδυσω την ακρη για να υπαρχει η απαιτουμενη τριβη? Μηπως το μοτερ ειναι αδυνατο και χρειαζεται καποιο αλλο? Βηματικο; Αν ναι ποιο;
  4. alesgeo

    Eq platform Ερωτησεις...

    Οταν μπορεις, ανεβασε μερικες φωτογραφιες. Αν μπορεις να σημειωσεις και μερικες κρισιμες διαστασεις θα ηταν καλλυτερα!
  5. alesgeo

    Eq platform Ερωτησεις...

    Γεια σας. Εχω ενα dobsonian Skywather 200 p, 8'' και αποφασισα να φτιαξω μια ισημερινη πλατφορμα vns. Εχω ομως καποιες δυσκολιες στον υπολογισμο που δινονται σε αυτη την σελιδα http://www.reinervogel.net/ α. Γνωριζει κανενας τα γεωμετρικα στοιχεια ( κεντρο βαρους) του εν λογω τηλεσκοπιου; (Καποιες μεθοδοι που εχω βρει ειναι λιγο στο περιπου....). β. Υπαρχει περιπτωση να βρω ετοιμα σχεδια της πλατφορμας για 38.36° ; Αυτα που εχει η εν λογω σελιδα ειναι πανω απο 46°. Οποιαδηποτε αλλη πληροφορια απο καποιον που εκανε και δουλευει ικανοποιητικα; Ευχαριστω.
  6. alesgeo

    Συνδεση κινητηρα σε dobsonian βαση

    Επειδη εφτιαξα την ιδα σε τορνο και ειναι μετρημενη....εαν σφιχθει περισσοτερο στην ουσια θα ακουμπισει στον σωλγνα. Και πιθανως κατα την στροφη θα λειτουργει... στην αντιστροφη ομως που θα ξεβιδωνει;; Παξιμαδι δεν παιρνει....αν προσεξεις στο βιντεο απο τις 2 βιδες μονο η μια εχει παξιμαδι... αυτη για το αζιμουθιο.
  7. alesgeo

    Συνδεση κινητηρα σε dobsonian βαση

    Το ιδιο εχω κανει και εγω. Το προβλημα μου ειναι μετα...η βιδα βιδωνει στο σωληνα (στο πλαστικο κομματι) αλλα πως εξαφαλιζεται η σταθεροτητα; εχω σκεφτει να βαλω τεφλον οπως στα υδραυλικα αλλα και παλι δεν θα ειναι σταθερο.
  8. alesgeo

    Συνδεση κινητηρα σε dobsonian βαση

    Καλησπερα. Χρειαζομαι μια μικρη βοηθεια για να συνδεσω ενα μοτερακι στον αξονα καθ υψος του τηλεσκοπιου μου. Εχω ενα skywather 8", και προσπαθω να το μετατρεψω σε push to. Στο πλαστικο δακτυλιο του τηλεσκοπιου που κανει την καθ υψος κινηση του εχει πασα για την συσφιξη του σωληνα με βιδα. Το θεμα ειναι πως σφιγγει στην βιδα που εχει ο κινητηρας ωστε να περιστρεφει τον σωληνα χωρις τζογο; Στην μια εικονα φαινεται ενας κατασκευαστης push to που βαζει απευθειας το μοτερ και την βιδα στο δακτυλιο του τελοσκοπιου. Στην αλλη η δικη μου λυση που το μοτερ ειναι μαζι με μειωτηρα για να πετυχω ακριβεια . Εχει κανεις αποψη πως η βιδα σφιγγει στον δακτυλιο χωρις τζογο; Ευχαριστω.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης