Jump to content

pk990

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με pk990

  • Γενέθλια 09/10/1990

του/της pk990 Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. pk990

    Βάση EQ5 με celestron SC C8

    Επιτέλους έφτασε η EQ5 και τον προηγούμενο μήνα φωτογράφισα αρκετούς γαλαξίες. Γραφώ τις εντυπώσεις μου για μελλοντικούς αγοραστές της EQ5. Η βάση είναι στιβαρή και αρκετά ελαφριά. Κουνάει το Skywatcher N130/900 και ένα διοπτρικό ενός κιλού χωρίς δυσκολία. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι ο Dec άξονας είναι σκληρός. Εννοώ γυρίζει δύσκολα και με το χέρι. Το Sync scan είναι αρκετά καλό αλλά χάνει πολύ στο πρώτο αστέρι. Αν έχετε καλό ερευνητή και κεντράρετε το 1ο αστέρι, όλοι οι στόχοι θα είναι μετά εντός πεδίου. Η βάση έχει δυο προβλήματα τα οποία ακόμα δεν έχω λύσει και τα οποία νομίζω συνδέονται: Α) κάποια κουμπιά κατεύθυνσης κολλάνε. Δηλαδή πατάς το πάνω και η βάση κουνιέται. Μετά πατάς το κάτω και η βάση είναι νεκρή (καμία σχέση με backlash). Αυτό που κάνω είναι να αλλάζω ρυθμό και ξεκολλάει. Β) Το autoguiding είναι χαλαρά στο συν πλην 2 arcseconds (τέλειο για τα 900mm focal length) μέχρι που ο Dec φεύγει και γυρνάει μετά από μισό λεπτό περίπου. Αυτό γίνεται και προς τις 2 κατευθύνσεις Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία?
  2. pk990

    Ic 410 Tadpoles Nebula In Auriga

    Εξαιρετική. Μπράβο. Βάζεις τις φασματικές σαν luminance και χρησιμοποιείς τα RGB?
  3. Το τηλεσκόπιο είναι αυτό https://www.planitario.gr/skywatcher-130-900-eq2-motor-sk1309eq2-m.html μόνο που το δικό μου είναι μπλε μάλλον γιατί είναι πιο παλιό. Το γρανάζι του μοτέρ μπορεί να φεύγει αν δεν έχει πιάσει καλά, αλλά να πω την αλήθεια δεν έχω βάλει γράσο στην βάση ποτέ και είναι σκληρή. Πολική ευθυγράμμιση έκανα με το μάτι και υπολόγισα το trailing σε διάφορα δεδομένα στο ~ 0.2-0.5 arcsec/s. Η επεξεργασία θα μου πήρε περίπου μια με δύο ώρες στο Gimp για αυτήν την έκδοση v4 άρα καταλαβαίνεις… Αλλά νομίζω είναι και αυτό μέσα στην χαρά της διαδικασίας.
  4. Με <1000 Ευρώ μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες αν οι απαιτήσεις σου είναι χαμηλές και παίξεις σε μεγάλο βαθμό στο postprocess. Την παρακάτω φωτογραφία την τράβηξα με το Skywatcher 130/900 EQ2 και μια απλή DSLR. Επίσης έκανα αρκετά λάθη (όχι Darks-Flats, κακό ISO, κακό polar alignment & τραγικό framing), επίσης πήρα λίγες (45) εικόνες των 20 δευτερολέπτων και είχα και μια λάμπα να βαράει μέσα στον σωλήνα.
  5. Αρχικά να πω ότι είμαι νέος χρήστης του φορουμ και νέος στην αυτοπαρατήρηση- φωτογραφία αλλά μου έχει πολύ θετική εντύπωση η άμεσες και από καρδιάς απαντήσεις όλων σας. Μπράβο. Στο θέμα μας τώρα, to C8 δεν το σηκώνει η βάση που έχω παραγγείλει (EQ5) όπως έμαθα από προηγούμενο thread που άνοιξα. Από αυτά που μ λέτε καταλαβαίνω ότι ο C6 είναι καλό εργαλείο που μπορεί να μου δώσει αυτά που θέλω, όμορφες βραδιές αστρο-παρατήρησης και κάποιες φωτογραφίες να παίζω στο Gimp. Αρα μαζεύουμε λεφτά. Giannis60, μπόρεσες να κάνεις επιστροφή? Φαντάζομαι το collimation σου ήταν γενικά καλό όταν έλεγξες τον φακό.
  6. Ναι το καταλαβαίνω ότι οι παράγοντες είναι πολλοί αλλά με τέτοιες συγκρίσεις καταλαβαίνεις τι φταίει στον εξοπλισμό σου ή την τεχνική σου. Στην δική μου περίπτωση ας πούμε σκέφτομαι αν αξίζει η αναβάθμιση από ένα Newtonian 130/900 στο C6 για το οποίο και ρώτησα αρχικά. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να θέλει να κάνει φωτογραφία με budget <1000 ευρώ όπου θα του ήταν επίσης χρήσιμο να δει μέχρι τι ποιότητα εικόνας μπορεί να φτάσει με φθηνά τηλεσκόπια. Φυσικά αν το έχεις στα χέρια σου καταλαβαίνεις περισσότερα.
  7. Θα ήθελα να δω τις δυνατότητες του celestron C6. Μπορεί κάποιος να δώσει link από εικόνες? Ξέρω ότι κάτι αντίστοιχο υπάρχει στο astrobin αλλά ίσως θα ήταν καλή προσθήκη και για εδώ. Πχ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν threads για κάποια μοντέλα ώστε μπορούμε να βλέπουμε τις δυνατότητες του οργάνου και να απευθυνόμαστε στους αντίστοιχους χρήστες για πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις.
  8. Για παρατήρηση ή φωτογραφία? Εγώ έχω ένα Skywatcher Newtonian 130/900 ΕQ2 με απλό μοτέρ. Δεν είναι εύκολο για παρατήρηση λόγο του σημείου που είναι το προσοφθάλμιο. Από την άλλη είναι η πιο οικονομική επιλογή που αφήνει την πόρτα ανοιχτή και σε φωτογραφία. 350 Ευρώ κάνει. Το collimation δεν είναι πρόβλημα, εγώ δεν έκανα για χρόνια...
  9. pk990

    Βάση EQ5 με celestron SC C8

    Παρακολουθώντας και την περίπτωση του φίλου John.. λέω να μείνω αρχικά στο Skywatcher 130/900. Τον Μάιο λογικά θα έχω πάρει και την βάση και θα δω πόσο καλό tracking και Autoguiding μπορώ να κάνω. Έπειτα σκέφτομαι να προσθέσω επιπλέον βάρος (να πάω στο σύνολο 8kg) και να βάλω έναν barlow που έχω για να δω αν χειροτερεύει το tracking. Αν το πείραμα πετύχει θα πάω για C8, αλλιώς για C6. John.. αν έχεις νέα για το σύστημα σου πριν από εμένα γράψε τα αποτελέσματα σου στο thread.
  10. pk990

    Ngc869 & Ngc884 Διπλό σμήνος του Περσέα

    Πολύ καθαρά αστέρια, μπράβο. Με τι μέθοδο έβγαλες το υπόβαθρο ? Μόνο με Blanks ή με επεξεργασία?
  11. pk990

    Βάση EQ5 με celestron SC C8

    Ευχαριστώ kkoutr και (Quantum). Κρίμα.. πίστευα ότι με καλή ισορρόπηση και ακριβές tracking (βασικά για αυτό πήρα οδηγητικό των 500mm) μπορούσα να έχω την εστιακή απόσταση των 2032 mm που δίνει το C8, ή έστω να πάω στα 1300mm με τον αντίστοιχο reducer.
  12. Γειά σας. Θέλω να ρωτήσω αν κάποιος έχει τον συνδιασμό "Skywatcher Mount EQ5 Pro" (max add. weight: 10kg) με το "Celestron Schmidt-Cassegrain telescope SC 203/2032 C8" (5.7 kg) για χρήση Imaging. Αυτή τη στιγμή έχω ένα Skywatcher 130/900 με ένα οδηγητικό τηλεσκόπιο 500mm (1.3 kg) και έχω ήδη παραγγείλει την EQ5. Θέλω να ξέρω αν μπορώ να αναβαθμίσω το Newtonian με το SC8 στο μέλλον χωρίς προβλήματα στο tracking. (γνωρίζω ότι η HEQ5 ή η Advanced VX AVX θα ήταν καλύτερη επιλογή…) Ευχαριστώ
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης