Jump to content

gkpapafilis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    73
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με gkpapafilis

  • Γενέθλια 04/07/1968

του/της gkpapafilis Επιτεύγματα

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Conversation Starter
  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. gkpapafilis

    Θεαματικό πέρασμα του ISS

    Απόψε στις 21:15 περίπου (τοπική ώρα) ο ISS θα κάνει θεαματικό πέρασμα πάνω από την Ελλάδα (πορεία από ΝΔ προς ΒΑ). Στην Αθήνα θα φτάσει σε ύψος 82 μοίρες αλλά από το γεωγραφικό πλάτος της Λάρισας το ύψος του θα είναι 52 μοίρες. Άρα πιο ευνοημένη είναι η νότια Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.heavens-above.com. Το φαινόμενικό μέγεθος -2,4 που δίνεται από το site είναι κατά τη γνώμη μου υποεκτιμημένο. Νομίζω ότι η λαμπρότητά του είναι πιο κοντά στης Αφροδίτης (-4) παρά στου Δία (-2,5). Όποιος δεν έχει δει ποτέ του τον ISS αξίζει απόψε να δοκιμάσει και θα διαπιστώσει γιατί πολλές λανθασμένες αναφορές ΑΤΙΑ οφείλονται στα περάσματά του.
  2. Από το http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov δείτε φωτογραφία animated gif. Το πρώτο snapshot είναι της 14/8/2006 με κόκκινο περίγραμμα αυτά που φαίνονται γκρίζα (καμμένα) στο δεύτερο snapshot της 2/7/2007. Το μέγεθος της καταστροφής είναι πασιφανές. Πηγή ο δορυφόρος MODIS Terra.
  3. Πάντως όσοι το χάσαμε λόγω καιρού θα έχουμε πολύ καλύτερη ευκαιρία στις 22 Μαΐου 19:53UT με την ώρα πιο ανθρώπινη, τον καιρό (ελπίζουμε) πιο ευνοϊκό, το φεγγάρι λιγότερο "γεμάτο" (39% αντί για 97%) και όλο το θέαμα πιο ψηλά στον ουρανό (alt 33 μοίρες αντί για 13). http://www.lunar-occultations.com/iota/planets/0522saturn.htm
  4. Όπως προανέφερε και ο Βαγγέλης (και συμφωνώ σε αυτό), η αποστολή ήταν ένα πείραμα. Μόνο που για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα ανώτερων οργανισμών σε διαστημικούς θαλαμίσκους αρκούσαν μετρήσεις με κοινά όργανα. Από τη στιγμή που παρέχει κανείς αέρα για αναπνοή στον θαλαμίσκο, πρέπει να ελέγξει μόνο την αντοχή στις θερμοκρασίες επανόδου, τις επιπτώσεις από ιοντίζουσες ακτινοβολίες και την επίδραση μικρομετερεωριτών σε περιβάλλον χωρίς την προστασία της ατμόσφαιρας. Αν το πείραμα σε μη επανδρωμένη (από πειραματόζωο) αποστολή ήταν επιτυχές σε όλα τα παραπάνω κριτήρια, τότε μπορούσε να ακολουθήσει και η Laika. Και τότε το ζώο θα επέστρεφε σώο και ασφαλές όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Η Laika "θυσιάστηκε" στο βωμό του ψυχρού πολέμου και όχι της κατάκτησης του διαστήματος. Όσο για τα πειραματόζωα γενικότερα, στην ιατρική επιστήμη δυστυχώς είναι απαραίτητα διότι δεν μπορούν να εξομοιωθούν συστήματα τέτοιας πολυπλοκότητας όπως οι ανώτεροι οργανισμοί σε συνθήκες εργαστηρίου. Εν κατακλείδι η άποψή μου είναι ότι τέτοιου είδους "θυσίες" είναι αποδεκτές για χάρη της προόδου μόνο αν δεν μπορούν να αποφευχθούν και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν τη θεωρώ αποδεκτή.
  5. Ναι. Κατά τη γνώμη μου οι 2 κύριοι λόγοι της αποπομπής του Πλούτωνα είναι οι 2 αποκλίσεις που παρουσιάζει στην τροχιά του σε σχέση με τα υπόλοιπα 8 σώματα που ορίζονται πλέον ως πλανήτες: α) η σχετικά μεγάλη εκκεντρότητα της τροχιάς που έχει ως αποτέλεσμα να "μπαίνει" μέσα από την τροχιά του Ποσειδώνα (οι τροχιές των υπολοίπων είναι ελλείψεις αλλά πολύ κοντά στον κύκλο) και β) η κλίση του επιπέδου της τροχιάς του (οι τροχιές των υπολοίπων είναι όλες σχεδόν στο ίδιο επίπεδο). Αν εξέλιπαν αυτές οι 2 αποκλίσεις δεν νομίζω ότι θα συζητούσε κανείς ποτέ για αποπομπή του Πλούτωνα έστω και αν υπάρχουν μεγαλύτερα σώματα και στη ζώνη Kuiper και δορυφόροι μεγάλων πλανητών.
  6. Είναι εντυπωσιακά κοντά οι δύο εικόνες. Πίσω είναι η εικόνα του starry night από το ενσωματωμένο all sky map του προγράμματος. Μπροστά είναι η εικόνα του Βαγγέλη από το DSS με έντονο κοντράστ και opacity 30%. Δεν μπορώ να βρω καμία απόκλιση. Εκτός φυσικά από το ότι τα άστρα του starry night είναι πολύ λιγότερα. Ωστόσο για εντοπισμό στόχων μέχρι μέγεθος 12-13, νομίζω ότι το starry night αρκεί. Στο πεδίο υπάρχει και το 21 Hya που απουσιάζει από το πεδίο του DSS. Πάντως με ETX 90, ο στόχος δεν εντοπίζεται από Αγίους Αναργύρους Αττικής. Καλή τύχη σε όσους επιχειρήσουν την παρατήρηση της απόκρυψης. Σύγκριση του ίδιου πεδίου (κέντρο TYC 4892-11-1) σε DSS και Starry Night Pro Plus
  7. Thanks. Χρήσιμο! Θα κάνω και μια σύγκριση του πεδίου με το ίδιο πεδίο του starry night pro plus.
  8. Βαγγέλη, η εικόνα που παρέθεσες προηγουμένως (TYC 4892-11_1deg_labels_right.jpg) από ποιό πρόγραμμα ή από ποιό site προήλθε;
  9. Κατ' αρχάς δεν είναι όλοι οι αστρικοί θάνατοι εκρήξεις. Πάντως ανεξαρτήτως του τρόπου που περνά τα τελευταία στάδια της ζωής του, ένα άστρο για να καταρρεύσει βαρυτικά σε μαύρη τρύπα θα πρέπει η μάζα στο κέντρο του να ξεπερνά το όριο του Chandrasekhar το οποίο νομίζω ότι είναι 1,4 ηλιακές μάζες.
  10. Δηλ., Μάκη, και αν κατάλαβα καλά, πιστεύεις ότι η θεωρητική φυσική του 20ου (και του 21ου) αιώνα είναι θεμελιωδώς λανθασμένη.
  11. Μάκη δεν καταλαβαίνω τίποτε. Διευκρίνησε αναλυτικά όλα τα λεγόμενά σου σε παρακαλώ. Είναι πολύ κουραστικό να διαβάζει κανείς 3 φορές κάτι και να μην κατλαβαίνει τίποτε. Δεν είμαι βλάκας. Άρα μάλλον το φταίξιμο είναι δικό σου.
  12. Τα στοιχεία που δίνεις δεν φτάνουν. Οι δορυφόροι κινούνται και μάλιστα πολύ γρήγορα για να δίνουν τόσο σταθερά είδωλα σε φωτό. Δεν έχεις καμία τύχη να φωτογραφήσεις δορυφόρο και να μπορέσεις να τον αναγνωρίσεις ως τέτοιο. Μία φωτεινή γραμμή θα αποτυπωθεί στην καλύτερη περίπτωση.
  13. Πιθανολογώ τριπλό είδωλο μη εστιασμένου αντικειμένου. Πρέπει να μας δώσεις και τα στοιχεία της φωτογραφίας (φωτογραφική μηχανή, φακός, εστιακή απόσταση, ταχύτητα και αν αυτό που βλέπουμε είναι όλο το καρέ ή αν όχι, τότε πόσο είναι το εκτιμώμενο ποσοστό αυτού που έκοψες).
  14. Το φαινόμενο μέγεθος είναι δείκτης φωτεινότητας από την υποκειμενική σκοπιά των επίγειων παρατηρητών. Με άλλα λόγια δείχνει τη τη σχετική διαφορά της φωτεινότητας των άστρων στον ουρανό μας. Δεν έχει όμως καμία σχέση με την πραγματική φωτεινότητα των άστρων διότι τα άστρα βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους και συνεπώς ένα αμυδρό άστρο που βρίσκεται κοντά στη Γη φαίνεται φωτεινότερο από ένα φωτεινό που βρίσκεται μακρύτερα. Για την πραγματική λαμπρότητα των άστρων υπάρχει το λεγόμενο απόλυτο μέγεθος σε αντιδιαστολή με το φαινόμενο μέγεθος στο οποίο αναφέρεσαι. Το απόλυτο μέγεθος ενός άστρου ορίζεται ίσο με το φαινόμενο μέγεθός του εάν το άστρο βρισκόταν σε απόσταση 10 παρσέκ (32,6 ΕΦ) από τη Γη. Συνεπώς, εξισώνοντας τις αποστάσεις όλων των άστρων από τη Γη στα 10 παρσέκ είμαστε σε θέση να τους αποδώσουμε φωτεινότητες ευθέως ανάλογες με την πραγματική τους ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα.
  15. Οι χρονικές διάρκειες του έτους, του μήνα και της μέρας είναι μεγέθη της αστρονομίας (περιφορά Γης, περιφορά Σελήνης και περιστροφή Γης). Η αυθαιρεσία του χωρισμού της μέρας σε 24 ισόχρονα διαστήματα έχει το πλεονέκτημα των πολλών διαιρετών. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με ειδωλολατρία ή οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό σύστημα. Το ότι είναι κατάλοιπα του παρελθόντος είναι τόσο προβληματικό όσο και ο χωρισμός του έτους σε Χειμώνα, Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Μία αυθαίρετη ρύθμιση είναι προβληματική άφευαυτή και όχι ανάλογα με το πόσο παλιά πρωτοεφαρμόστηκε. Συνεπώς, προσωπικά, το ερώτημά σου το βρίσκω άτοπο.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης