Jump to content

Rigelian

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    101
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Rigelian

  • Γενέθλια 12/07/1969

του/της Rigelian Επιτεύγματα

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Παρακολουθώ τη συζήτηση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! ΑΚΡΙΒΩΣ. Και για κάθε μία πρόταση. Η φωτοσυλλεκτική ικανότητα εν συντομία ορίζεται ως συλλεγόμενα φωτόνια (ενός αντικειμένου) ανά μονάδα χρόνου, χωρίς άλλο "ανά" να ακολουθεί. Γι αυτό εξαρτάται μόνο από τη διάμετρο κι όχι από τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου. Επειδή όμως είμαι ακόμα λίγο μπλεγμένος, θα σας ήταν παρακαλώ εύκολο να δώσετε μια απάντηση στο παρακάτω ενδιαφέρον παράδειγμα-ερώτημα; http://astroforum.gr/forum/viewtopic.php?p=31158#31158 Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  2. Χαίρομαι που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα! Όντως η συζήτηση είναι τεράστια. Απλά, κατά τη γνώμη μου, όσο σημαντικός και να ήταν ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, δεν ήταν ο σημαντικότερος. Προχωρώντας τη σκέψη μου, ίσως είναι δύσκολο και χωρίς νόημα να πούμε ότι ένας πολιτισμός ήταν ο "καλύτερος".
  3. Δεν υβρίζω και δεν κρίνω ανθρώπους. Κρίνω μόνο απόψεις. Μίλησα γενικά, όχι συγκεκριμένα. Στέλιο, με χαρά να συναντηθούμε, δεν είμαι ανώνυμος, όποτε κατέβεις στην Αθήνα (ή αν ανέβω εγώ στη Δράμα) να γνωριστούμε και να τα πούμε από κοντά. Η άποψη, λοιπόν, ότι "είμαστε οι καλύτεροι, οι πρώτοι, οι πρωτοπόροι σε όλα" είναι, κατά τη γνώμη μου, κατ' αρχάς μη σοβαρή και κατα δεύτερο λόγο ακραία και φανατική. Όπως όλοι οι φανατισμοί (πολιτικοί, θρησκευτικοί κτλ) κλείνουν το μυαλό, το οποίο θα πρέπει να είναι ανοιχτό για να σκέφτεται. Πάντως στο τελευταίο σου ποστ δεν μιλάς για "πρωτιές" των Ελλήνων (θυμάστε τις δηλώσεις της Φανής Χαλκιά το 2004; ) αλλά για "για το μεγαλειο των προγονων μας,για την απιστευτη προσφορα τους στην ανθρωποτητα, για τα υψη στα οποια φτασανε", πράγματα με τα οποία γενικά συμφωνώ.
  4. Σωστά, επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγουμε ακραίες και φανατικές απόψεις που κλείνουν το μυαλό και δεν οδηγούν πουθενά.
  5. Πού βλέπετε την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας; Quendi, πολύ καλό το ποστ.
  6. Rigelian

    Εκλειψη Ηλιου: Η τελεια αρμονια;

    Nansy, δεν διαφωνώ σ' αυτό που λες. Απλά, νομίζω ότι με το πέρασμα των χρόνων και την κατάκτηση ολοένα και περισσότερης γνώσης, αυτές οι μυθοπλασίες και οι δοξασίες σιγά σιγά αρχίζουν (τουλάχιστον για τους σκεπτόμενους ανθρώπους) να υποχωρούν.
  7. Rigelian

    Εκλειψη Ηλιου: Η τελεια αρμονια;

    Επειδή η λέξη "μαγεία" δεν συνάδει με την αστροπαρατήρηση, θυμίζει προλήψεις και δεισιδαιμονίες παλαιών καιρών, ίσως το "μαγευτικό" ταιριάζει καλύτερα. Νομίζω ότι επίθετα όπως καταπληκτικό, φανταστικό, απόκοσμο, πανέμορφο κτλ δίνουν μια εικόμα των συναισθημάτων μας. Πάντως, κάθε λεκτική περιγραφή χάνεται μπροστά στο δέος μιας Ολικής Έκλειψης Ηλίου και μόνο όποιος έχει βιώσει μια τέτοια εμπειρία μπορεί να το καταλάβει. Όσο για το γεγονός ότι η φαινόμενη διάμετρος της σελήνης είναι περίπου ίδια με αυτήν του ήλιου, είναι απλά μια σύμπτωση. Γιατί θα πρέπει πίσω από κάθε ωραίο να ανακαλύπτουμε θεούς και δεν ξέρω τι άλλο; Όπως έχει πει και ο Douglas Adams: Isn't it enough to see that a garden is beautiful without having to believe that there are fairies at the bottom of it too?
  8. Αυτο που θα με κανει να παρατησω την αστρονομια είναι, απλά, τίποτα!
  9. Σκουπιδάκι πάνω στον φακό;
  10. Πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστώ!
  11. Για το χειμερινο το καταλαβαίνω, αλλά για το θερινό γιατί;
  12. Rigelian

    Planet X

    Δεν είναι σαύρα, είναι χαμστεράκι. Και είναι θεός. Αυτό το πιστεύω εγώ και άλλοι 200,000,000 στον κόσμο που θα βγούνε στους δρόμους το 2012. Κοινό καλό; Δεν προσβάλω κανέναν άνθρωπο, ούτε το θέλω. Για σκέψου, πχ πόσοι δρόμοι κλείνουν για μια θρησκευτική γιορτή; Δηλαδή τα πιστεύω γίνονατι σεβαστά μόνο όταν δεν έρχονται σε αντίθεση με το κοινό καλό; Όταν ένα ζευγάρι Ιεχωβάδων αρνείται την μετάγγιση αίματος για να σωθεί η ζωή της 3χρονης κόρης τους εξαιτίας των πιστεύω τους, αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τους γιατρούς; Ποιος είναι ο δημιουργός; Και αυτός ποιος τον έφτιαξε;
  13. Rigelian

    Planet X

    Ακριβώς αυτό! Ο άνθρωπος έπλασε τον θεό (για την ακρίβεια: Δημιούργησε την έννοια του "θείου") για να μην τρελαθεί! Όμως συνεχίζουμε να βγαίνουμε off topic...
  14. Rigelian

    Planet X

    Δεν θα κάνουμε αντιπαράθεση για το άν υπάρχει ή όχι θεός. Απλώς σεβάσου και εσύ αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει και πιστεύουν σε αυτά που εσύ αποκαλέις σαχλαμαρίτσες. Μα καλά, εγώ μίλησα γενικότερα και ορμώμενος από την ιστορία περί νιμπούρου, εσύ πώς υπέθεσες ότι το "σαχλαμαρίτσες" αναφέροταν στην ύπαρξη θεού ή όχι;;; Έχει πολλές παροιμίες ο σοφός λαός μας, περί μύγας και μυγιάσματος! Κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχει θεός και είναι ένα χαμστεράκι που έχω και λέγεται Αλγκερνον. Προσεύχομαι σε αυτό 7 φορές την ημέρα. Σταματάω ό,τι κάνω, αν έχω αυτοκίνητο κλείνω την κυκλοφορία, αν έχω χειρουργείο αφήνω τον ασθενή, και επί 7 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα προσεύχομαι στον Αλγκερνον επαναλαμβάνοντας 7 φορές: "Αλγκερνον 7". Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τους άλλους;
  15. Rigelian

    Planet X

    Σόρρυ, αλλά αυτές οι απολυτότητες είναι που είμαι αντίθετος. Επειδή εσύ είσαι Άθεος δεν πάει να πεί ότι έχεις και δίκιο. Αλίμονο άν το πνεύμα του ανθρώπου είναι μόνο η επιστήμη. Πάντα θα υπάρχει έλλειμα γνώσης που η επιστήμη δεν θα μπορεί να δώσει απάντηση. Είπαμε, από τα πιό βασικά και θεμελιώδη είναι η ίδια η δημιουργία του σύμπαντος. Άν εσύ πιστεύεις ότι έτσι απλά έτυχε και έγινε το big bang και από κεί δημιουργήθηκε όλο αυτό το σύμπαν, με την νοημοσύνη που έχει και με την ζωή και όλα αυτά, τότε τί να πώ. Ξαναγράφω: Όλα εξηγούνται. Αυτά για τα οποία έχουμε απορίες τώρα θα εξηγηθούν στο μέλλον ή θα έχουν εξηθηγεί κάπου αλλού στο Σύμπαν. Το ότι η δική μας ατελής γνώση δεν εχει μπορέσει να τα εξηγήσει (ακόμα; ) δεν σημαίνει ότι υπάρχει "κάτι άλλο", κάτι "ανωτερο". Ναι, το big bang έτυχε. Είμαστε μια τυχαία κβαντική διακύμανση του τίποτα, όπως έχει πει και ο Δ. Νανόπουλος. Αλλά και έτσι να μην είναι, θα είναι κάπως αλλιώς. Το οποίο αλλιώς ίσως ανακαλύψουμε στο μέλλον, ίσως όχι. Και δεν είμαι καθόλου απόλυτος. Ό,τι μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά το δέχομαι. Αλλά την κάθε σαχλαμαρίτσα της οποίας απλά δεν μπορεί να αποδειχθεί το αντίθετο, δεν τη δέχομαι, όποιος κι αν τη λέει. Διαβάστε την Περί Θεού Αυταπάτη του Ντώκινς. (The God Dellusion) Και sorry αν βγήκα off topic.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης