Jump to content

dpapits

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

του/της dpapits Επιτεύγματα

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Ήταν 1989 όταν πήγα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς για να αγοράσω ένα ακόμα βιβλίο για UFO. Τελικά επέλεξα το γνωστό εκλαϊκευτικό βιβλίο του Ροβίθη και ταυτόχρονα έμαθα πως ένας οικογενειακός φίλος πούλαγε ένα Tasco 60mm refractor για 10,000 δρχ. Το πήρα και ξεκίνησε το ταξίδι. Γνώση από τα περιοδικά Astronomy & Astronomy Now (τα έβρισκα κάθε μήνα στο περίπτερο) και το Sky and Telescope στο Ευγενίδειο. Από βιβλία, συνεχείς αφίξεις από Broadhurst Clarkson & Fuller στο Λονδίνο (ταξίδια συγγενών) με κορυφαία την τρίτομη σειρά Burnham's Celestial Handbook, καθώς και τα Universe from Your Backyard, Turn Left at Orion, Amateur Astronomer's Handbook, The Observer's Sky Atlas, Build Your Own Telescope και άλλα που δεν θυμάμαι. Ακολούθησε ένα Vixen Super Polaris 90M στις αρχές του '90 από το Photo Olympia σε καλή τιμή, με το οποίο ως οδηγό σε 200ρη τηλεφακό πήρα τις πρώτες -και μοναδικές μου- deep-sky φωτό με Fuji 400ρι και μεγάλες εκθέσεις - California Nebula, M42 κα. Μετά στρατός και μετά ETX90. Δυστυχώς η δουλειά δε άφησε να το χαρώ πολύ, αλλά τώρα επανέρχομαι με το LS6ACF. Μεγάλη η συμβολή του Νίκου Ματσόπουλου και Γιάννη Ροζάκη που βοήθησαν όχι μόνο εμένα αλλά και στο να διαμορφωθεί ουσιαστικά η απαρχή της ερασιτεχνικής αστρονομίας με τα πρώτα αστροπάρτυ του Ομίλου Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων το '93 και μετά, στην Πεντέλη και τη Νέα Μάκρη.
  2. Ο φορητός μου αντέχει μια ολόκληρη νύχτα παρατήρησης, αλλά δυστυχώς πρέπει να λύσω το πρόβλημα του ότι δεν αναγνωρίζει το τηλεσκόπιο, οπότε είμαι ΟΚ με τη μπαταρία. Αυτό που λες για τις κανονικές μπαταρίες ισχύει και στο LS6? Πρέπει να το τσεκάρω. Ο σωλήνας (απ' όσο θυμάμαι) δεν πρέπει να πηγαίνει μπρος-πίσω. Σκέφτομαι το 36mm Meade Series 4000 QX (70 μοιρες) για ευρύ πεδίο και θα το ψάξω και για ένα καλό προσοφθάλμιο μεγάλης μεγέθυνσης.
  3. Οντως δεν είναι στις προδιαγραφές του να κεντράρουν το αντικείμενο, ωστόσο υπήρξαν φορές που αυτό ήταν τελείως εκτός του πεδίου του Plossl. Θα το δω με τον καιρό. Όσον αφορά τη μπαταρία, βλέποντας τη σχετικά μικρή κατανάλωση του τηλεσκοπίου (τη μέτρησα 6W σε ηρεμία και 10.5W σε slewing) δε βλέπω το λόγο να πάρω μεγαλύτερη - εξάλλου, το συγκεκριμένο μέγεθος χωρά ίσα-ίσα και στο tray του τρίποδα (με λίγη μονωτική για να μην έχουμε και ατυχήματα) και έτσι είναι πολύ βολικό. Κανένα καλώδιο δεν υπάρχει στη συσκευασία. Τα οπτικά δε μπορούσαμε να τα κρίνουμε σε μια νύχτα με τόση υγρασία - τουλάχιστο ήταν καλά collimated. Ο τρίποδας είχε ένα μέσο όρο 3-4 δευτερόλεπτα dumpening time και φαντάζομαι ότι με τα σχετικά pads (αλήθεια, υπάρχουν ακόμα?) θα είναι πολύ καλύτερα.
  4. Μόλις τελείωσα την παρθενική παρατήρησή μου με το ΕΤΧ-LS6. Η νύχτα δεν ήταν η καταλληλότερη (πολύ υγρασία και αραιή συννεφιά) ούτε και το μέρος (Αθήνα). Ωστόσο, είχα τον καταλληλότερο άνθρωπο δίπλα μου (astrozakis) και έτσι όλα πήγαν καλά. Οι επαναφορτιζόμενες απλά τα φτύνουν αμέσως (αν και δεν δεχίνουν να αποφορτίζονται, ίσως φταίει το χαμηλό βολτάζ), οπότε η λύση της 12V/7.2A είναι μονόδρομος. Απομένει να φτιάξω ένα σωστό καλώδιο, ωστόσο η προσωρινή πατέντα που έκανε ο Γιάννης έδειξε ότι μια τέτοια μπταρία αντέχει πάρα πολλές ώρες - με 2 ώρες χρήσης, το Autostar έδειχνε 99% μπαταρία και το βολτόμετρο μικρή πτώση του βολτάζ. Το τηλεσκόπιο όντως σε 5-6 λεπτά τα βρήκε όλα μόνο του μέσω GPS κλπ, αλλά οι στόχοι δεν ήταν πάντα κεντραρισμένοι στο πεδίο (26mm Plossl). Μάλλον θέλει λίγο διόρθωση για να στρώσει. Ως πρώην κάτοχος ΕΤΧ μού ήταν αρκετά γνώριμο το handbox, αλλά έχουν προστεθεί πολλά νέα στοιχεία. Δεν δοκίμασα ακόμα USB (δεν αναγνώριζε το τηλεσκόπιο ο υπολογιστής) ούτε και να παρω φωτό από την ECLIPS CCD κάμερα (πρέπει να θυμηθώ να πάρω miniSD που δεν βρίσκεται εύκολα πλέον). Αυτά τα ολίγα και προσμένω τις επόμενες παρατηρήσεις υπό καλύτερες συνθήκες, για πιο ασφαλή συμπεράσματα.
  5. dpapits

    Saturn 2010-05-02

    Μπράβο αφεντικό!
  6. Απ' ότι βλέπω η ερώτησή μου θα απαντηθεί από εμένα Μόλις πάρω το κατάλληλο τροφοδοτικό ή/και τις επαναφορτιζόμενες (αν είναι δυνατόν, δεν έχει τίποτα από τα δύο μέσα!), θα ξεκινήσω τα τεστάκια.
  7. Γεια χαρά σε όλους! Παλιός ενεργός ερασιτέχνης που πρόσφατα επαναδραστηριοποιήθηκε και φυσικά ξεκινά ως ένα βαθμό από την αρχή. Μόλις απέκτησα το νέο μου εργαλείο και ήθελα να μάθω τις απόψεις/εμπειρίες σας από αυτό. Όταν το δουλέψω θα δώσω κι εγώ τα φώτα μου...
  8. Κωνσταντίνε, προφανώς δεν γνωρίζεις την ιστορία του προγράμματος "Ανοιχτες Θυρες". Λειτουργεί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια! Πριν από αυτό, δεν υπήρχε τίποτα. Μόνο το Ευγενίδειο για γνώση - παρατηρήσεις/ξεναγήσεις με εξοπλισμό δεν γίνονταν. Παιδιά, στην εποχή που ζούμε υπάρχουν τα πάντα. Ρωτήστε και εμάς που ξεκινήσαμε τη δεκαετία του 80 να ασχολούμαστε με την αστρονομία και το μόνο αστρονομικό εργαλείο που υπήρχε ήταν το Astronomy magazine στα περίπτερα με ξένο τύπο και αγγαρεύαμε όποιον πήγαινε εξωτερικό να φέρνει εξοπλισμό... Ακόμα θυμάμαι την πρώτη βραδιά που άνοιξε ποτέ το αστεροσκοπείο στο ευρύ κοινό... Ας είναι καλά ο Ματσόπουλος, αν δεν ήταν αυτός η ερασιτεχνική αστρονομία θα ήταν πολύ φτωχότερη στην Ελλάδα. Συγγνώμη για το παρελθοντικό παραλήρημα, αλλά ...ο παλιός είναι αλλιώς!
  9. Φανταζομαι οτι το ονοματεπωνυμο μου θυμιζει κατι στους παλιοτερους απο τους ερασιτεχνες αστρονομους. Απο τις εποχες του Ομιλου Ελληνων Ερασιτεχνων Αστρονομων (ΟΕΕΑ)... που πολυ αργοτερα συρρικνωθηκε απο τα ενεργα μελη του ΟΕΕΑ και εγινε Ελληνικη Αστρονομικη Ενωση κλπ κλπ. Θα χαρω πολυ να ακουσω νεα και αποψεις απο οσους θυμουνται εκεινες τις ηρωικες εποχες των αρχων-μεσα του '90, τοτε που νομιζαμε πως οι ερασιτεχνες αστρονομοι στην Ελλαδα ηταν καμια εκατοστη περιεργοι σαν κι εμας...
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης