Jump to content

dtsitom

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

    Ποτέ

του/της dtsitom Επιτεύγματα

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post
  • Conversation Starter

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Πετρο, σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Ξέρεις καμιά φορά αυτές οι μικρές δυσκολίες χρήσης του εξοπλισμού αφαιρούν μεγάλο μέρος από την χαρά της υπόθεσης, με την έννοια ότι θα αφιερώσω 95% του χρόνου σε alighnment, εύρεση του σωστού σημείου-τρόπου παρατήρησης και 5% σε αυτή καθεαυτή την παρατήρηση.
  2. dtsitom

    GOTO & TRACKING σε EQUATORIAL MOUNT

    Το Bushnell ήταν δώρο της γυναίκας μου, και όπως καταλαβαίνεις μάλλον το παντρεύτηκα μαζί με αυτήν. Αυτό της σύστησε ο μαγαζάτορας, αυτό μου πήρε. Αν το αγόραζα μόνος μου θα την έψαχνα βέβαια πολύ καλύτερα την ιστορία. Αν μου λές οτι δεν υπάρχει λύση, μάλλον το βλέπω να γίνεται διακοσμητικό στο σαλόνι και να σκάω άλλα λεφτά για να κάνω την δουλειά μου στον κήπο. ..... αλλά θέλω να το παλέψω λίγο.
  3. οκ petroccd κατάλαβα ! Κοίτα απλώς είμαι καινούργιος στο άθλημα και προσπαθώ να καταλάβω τι κάνει η πλειοψηφία των ερασιτεχνών. Οι απορίες μου προκύπτουν από τις δικές μου δυσκολίες αλλά και από διάφορα περιοδικά και web sites που διαφημίζουν διάφορα προϊόντα και θέλω να ξεκαθαρίσω πόσο χρηστικά είναι όλα αυτά. Πάντως για την αμεσότητα του ματιού δεν διαφωνώ καθόλου. Προχθές έπεσα πάνω σε ένα site πανεπιστημίου που είχε στήσει ένα τηλεσκόπιο σε κάποιο απομακρυσμένο βουνό και με ειδικό σύστημα τηλεχειρισμού διαχειριζόταν το τηλεσκόπιο από μακρυά. Την εικόνα δε που έπερνε μέσω ccd και μόνο, την έστελνε ζωντανά μέσω tcp/ip σε δεκάδες computer στο LAN του πανεπιστημίου. Κάτι αντίστοιχο κάνουν πολλοί στον κήπο του σπιτιού τους απ'οτι βλέπω σε ξένα περιοδικά και μάλιστα αφού δεν υπάρχει ανάγκη παρουσίας τους δίπλα στο τηλεσκόπιο ο ρομποτικός προστατευτικός θόλος του τηλεσκοπίου ίσα που το καλύπτει. Δεν σου κρύβω ότι θα ήθελα πολύ ένα αντίστοιχο σύστημα για άνετη παρατήρηση χειμώνα - καλοκαίρι. Το θέμα είναι με τους οπτικούς συμβιβασμούς που αναφέρεις, τι πραγματικά βλέπουν όλοι αυτοι οι άνθρωποι και άν όλα αυτά τα εκατομύρια σε εξοπλισμό αξίζουν τα λεφτά τους.
  4. ΟΚ, αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο, με το σκεπτικό οτι πρέπει να περιστρέφεις το τηλεσκόπιο αρκετά συχνά. Αλήθεια την λύση με την βιντεοκάμερα ή το CCD πόσοι την έχουν εφαρμόσει και άραγε τί απώλειες στην παρατήρηση υπάρχουν ?
  5. Επανέρχομαι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με μια βασική κατ'εμέ ερώτηση. Στο τηλεσκόπιο με GE mount που έχω, το σώμα του τηλεσκοπίου όταν κινείται σημαδεύοντας διαφορετικά σώματα στον ουρανό παίρνει μεγάλες κλίσεις με αποτέλεσμα το προσοφθάλμιο να μήν είναι στο σωστό ύψος και σε γωνία τέτοια που να βολεύει. Αρα μάλλον υπάρχουν τρείς λύσεις α) ανεβαίνεις σε σκαλοπάτια καρέκλες κλπ. και στραβολαιμιάζεις, β) περιστρέφεις το σώμα του τηλεσκοπίου ξεσφίγκωντας το ελαφρά από την βάση του και άρα κουνιέται όλο μαζί με τη βάση και χάνεις το alignment ή γ) η καλή και ακριβή λύση προσαρμόζεις μία κάμερα ccd ή video στο προσοφθάλμιο και παρακολουθείς άνετα από ένα μονιτορ. Ποιά είναι η γνώμη σας για αυτά ? μήπως κάτι μου διαφεύγει ?
  6. θα ήθελα την γνώμη σας και την γνώση σας ! Εχω ενα BUSHNELL 900mm 4,5" με equatorial mount, το οποίο σαν αξεσουάρ δέχεται ένα clock drive της εταιρίας για να παρακολουθεί την κίνηση του ουρανού (προφανώς μόνο στον έναν άξονα). Επίσης για εκμάθηση και παρατήρηση ημερολογίου χρησιμοποιώ το πρόγραμμα "THE SKY" σε handheld PC HP Jornada το οποίο μπορεί να συνδεθεί σειριακά με διάφορα συστήματα προσανατολισμού τηλεσκοπίων (πχ Autostar, BBox, Nexstar). Ψαχνω λοιπόν ένα σύστημα με 2 μοτέρ και ελεγκτή που να προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο με δυνατότητα GOTO και TRACKING (star,moon κλπ) με ή χωρίς ενσωματωμένο computer και με δυνατότητα ει δυνατόν σύνδεσης με το παραπάνω PC. H BUSHNELL απ'οσο έχω δεί στα sites δεν διαθέτει κάτι συγκεκριμένο πέρα από το clock drive που το θεωρώ ημίμετρο, ενώ ψάχνωντας αρκετά στο internet πέφτω όλο σε ιδιοκατασκευές με βηματικά μοτερ και μάλλιστα για μεγαλύτερα dobsonian τηλεσκόπια. Αν έχει κανείς κάτι υπόψη του θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης