Jump to content

Μιχάλης

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    871
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Μιχάλης

  • Γενέθλια 07/12/1991

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Μιχάλης Επιτεύγματα

Mentor

Mentor (12/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Σπάνιος
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Μιχάλης

    3D printed parts για αστρονομική χρήση.

    To θεμα του βαρους ειναι προβλημα,αλλα η μηχανη μου ζητήζει περίπου 700-800 γραμμάρια και η χρήση που θα κάνω θα περιορίζεται αυστηρά σε single shots μια και δεν διαθέτω ρομποτική βαση.Απο την άλλη τα περισσότερα εξαρτήματα του εμπορίου ειναι κατασκευασμένα απο αλουμίνιο που δεν είναι και το καλύτερο υλικό απο θέμα αντοχής.Έχω στο μυαλό μου να προσπαθήσω να τυπώσω το δακτύλιο με ABS,που έχει πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες σε σχέση με το PLA.Εκεί που πιστεύω θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι στο πως θα ταιριάξει το σπείρωμα του τηλεσκοπίου με το πλαστικό σπείρωμα του αντάπτορα...
  2. Καλησπερα σε όλους!Μετά απο πολύ καιρό,και έχοντας πλεον μπει στον κόσμο των 3d prints εδω και καποιους μήνες,πιστευω θα ηταν χρήσιμο ,μια και πλεον η τεχνολογια της FDM εκτυπωσης ,είναι αρκετά διαδεδομένη ,να παραθέσουμε ή να αναζητήσουμε σχέδια απο διάφορα εξαρτήματα που θα θέλαμε να εκτυπώσουμε σχετικά με τον εξοπλισμό παρατήρησης/αστροφωτογράφησης. Κάνοντας της αρχή, θα ήθελα να ρωτήσω αν εχει καποιος επιχειρήσει να τυπώσει δακτύλιο προσαρμογής της κάμερας T-ring (Διαθέτω μία canon eos 400d) σε κάποιο dobsosnian τηλεσκόπιο (διαθέτω το μοντέλο των 8").Γνωρίζω οτι υπάρχουν έτοιμοι δακτύλιοι προσαρμογής, και ότι πιθανόν η 3d εκτύπωση να μην είναι η πλέον κατάλληλη για την συγκεκριμένη εφαρμογή (ο δακτύλος ασφαλίζει μέσα στην κάμερα,και το υλικό του PLA δεν είναι καταλλήλο για σφικτές συναρμογές) ,αλλά πριν ξεκινήσω να σχεδιάζω μόνος μου ενας δακτύλιο ,θα ήθελα να ξέρω αν κάποιος το έχει δοκιμάσει. Ευχαριστώ!
  3. εξαιρετικο καναλι!πολυ αμεση και εκλαικευμενη παρουσιαση των θεματων! εκανα κιολας sub!
  4. Αν θεωρήσουμε ότι ο κύκλος στο παρακατω σχήμα είναι η Γη τότε η έλλειψη στο κέντρο είναι ο ισημερινός. Στον ισημερινό αυτές τις μέρες ο Ήλιος το μεσημέρι βρίσκεται στο ζενίθ. Επομένως οι ακτίνες πέφτουν κατακόρυφα στην επιφάνεια της Γης. Η προέκταση μιας ακτίνας του είναι η ΙΚ και περνάει από το κέντρο της Γης Κ. Έστω ότι εμείς είμαστε στη θέση Τ. Αν τοποθετήσουμε μια κατακόρυφη ράβδο ΤΑ=Υcm τότε αυτή το μεσημέρι έχει σκιά ΤΣ=Χcm. Υπολογίζουμε την εφαπτομένη της γωνίας ΣΑΤ από το λόγο Χ προς Y και έτσι βρίσκουμε την γωνία που είναι φ μοίρες. Η γωνία φ είναι ίση με την επίκεντρη γωνία ΤΚΙ. Το γεωγραφικό πλάτος της θέσης μας είναι φ μοίρες (η γωνία φ είναι ίση με το γεωγραφικό πλάτος μόνο αν η μέτρηση γίνει τις μέρες της εαρινής ή φθινοπωρινής ισημερίας). Από το google earth βρίσκουμε την απόσταση ΤΙ=S. Είναι η απόσταση της θέσης μας από τον Ισημερινό. Με μια απλή αναλογία υπολογίζουμε την περίμετρο της Γης και μετά την ακτίνα της ®. αν δεν κανω λαθος ,απο μια διαγωνια αναγνωση που εκανα στην σελιδα που παρεθεσα ,ελεγε οτι μπορειτε να βρειτε αποστασεις απο το google earth με ενα αλλο σχολειο που θελετε(το οποιο δεν θα βρισκεται στον ισημενρινο) και να κανετε τους σχετικους υπολογισμους ...σε αυτη την περιπτωση θα μετραει η σχετικη διαφορα μεταξυ των μετρουμενων γωνιων και αμελλωντας το ωοειδες σχημα της γης θα καναμε παλι τους ιδιους υπολογισμους.Η λογικη μου ειναι σωστη?? το λεω αυτο γιατι ο ερατοσθενης ηταν τυχερος που βρισκοταν κοντα στην Συηνη,και εμεις επισης που εχουμε το google earth !
  5. εδώ η σελιδα που πολλα ανα τον κοσμο σχολεια εκαναν το ιδιο πειραμα
  6. Μιχάλης

    Registax

    ειχα ακριβως το ιδιο θεμα με την τελευταια εκδοση του registax(τα βιντεο μου ομως δεν ηταν σε HD αναλυση) ,κατεβασα την προηγουμενη (registax 5 ,δεν γνωριζω αν εχει βγει πιο καινουργια απο την 6) και δεν ειχα κανενα προβλημα,το λεω επειδη δεν γνωριζα οσα ειπε ο Ανδρεας και απλα ηθελα να βρω μια λυση χωρις μετατροπες κτλ.
  7. επιτελους!καιρος ειναι να ακολουθησει η Ελλαδα τα προτυπα κορυφαιων πανεπιστημιων του εξωτερικου και να υπαρξει ετσι εκτος των αλλων και οικονομικη ενισχυση στα ιδρυματα!
  8. Επειδη με ενδιαφερει και μενα το θεμα,μετα λυπης αναγκαστηκα να διαβαζω ποστ του τυπου ''εγω ξερω πιο πολλα απο εσενα'' ο καθενας καταθετει την γνωση του ,οσο πιο πολλες τοσο καλυτερα ,εξ αλλου καμια γνωμη δεν ειναι δεσμευτικη ως το προς το πως και αν θα επιρεασει τον αλλο.
  9. το sharpcap το εντοπισα μολις πριν λιγο και μπορω να πω οτι ειναι αρκετα ευχρηστο,δυστυχως εχει τοσο πολυ συννεφια που πιστευω οτι δεν θα μου δοθουν πολλες ευκαιριες για να πειραματιστω με τις ρυθμισεις του,ωστοσο φαινεται να λυνει τα περισσοτερα προβληματα που ειχα! update οι δυο καλυτερες φωτο που πηρα απο το registax ,υπαρχει η δυνατοτητα με καποιο τροπο να κανς export σε καποιο raw format ωστε να την πειραξω περισσοτερο ?
  10. καλησπερα μετα απο πολυ καιρο αποφασισα να πειραματιστω με μια webcam ποθ ειχα απο πιο παλια και να δω εαν μπορω να παρω καποιες φωτογραφιες ,φυσικα δεν περιμενω την καταπληκτικη ευκρινεια ,απλα καποια πρωτα βιντεακια που θα επιδεχονταν stacking . εδω ομως αρχιζουν τα προβληματα γ εμενα 1)προσπαθησα να τραβηξω την σεληνη και ηταν στο μεγαλυτερο μερος της καμμενη ,αν και απο τα σημεια που ειδα κοντα στο σκοτεινο τμημα της η εστιαση ηταν αρκετα καλη 2)υπαρχει καποιο προγραμμα ,εκτος απο αυτο που δινουν τα windows για την καμερα ,μπας και κατεβασω κ αλλο την φωτεινοτητα της? 3)τα αρχεια που τραβαω ειναι wmv και οχι avi που παιρνει το registax ,υπαρχει καποιος τροπος να αποφυγω τους converters? οσο για το πως μονταρα την καμερα ?...επειδη παρατηρησα οτι πρακτικα δεν εστιαζει ποτε (δεν χρησιμοποιησα barlow αλλα το μαμισιο super plossl ) αφησα το γυαλακι που εχει και απλα την εστιασα σε εναν επιγειο στοχο και μετα επαιξα με τον εστιαστη του τηλεσκοπιου.για την σεληνη δινει ικανοποιητικο μεγεθος (αν καταφερω καποτε να μην ειναι τοσο καμμενη ) αν υπαρχει καποιο παρομοιο θεμα ας μετακινηθει το υπαρχον !περιμενω τα φωτα σας!
  11. αν και δεν ειμαι ειδικος ,εαν σε ενδιαφερει μια πιο σφαιρικη ματια για τους αστερισμους και την ουρανογραφια ,δες και το ''ουρανογραφια ,η ιστορια και η μυθολογια των αστερισμων'' ,Χ.Τομπολουδης ISBN 978-960-89049-3-4
  12. Καλησπέρα σε όλους, μετά από πολύ πολύ καιρο επανέρχομαι στο φόρουμ και διαπιστώνω ότι γράφουν ακόμα τα ίδια άτομα, με την ίδια ευχαρίστηση και το ίδιο μεράκι που τους θυμάμαι απ όταν πήγαινα λύκειο.,δείγμα του πόσο υγείες και ξεχωριστό χόμπι είναι η αστρονομία. Για να επιστρέψω στο θέμα όμως,φιλε,μην θεωρείς δεδομένο ότι πρώτον ο φυσικός έχει γνώση περί του φαινόμενου αυτού και δεύτερο μην πιστεύεις ότι ενδιαφερει πολλούς ,φυσικούς και μη ,τι γινεται εκεί πάνω... Μάλλον θα Έλεγα ότι δεν θέλουν να έχουν ευθύνες ,παρά νοιάζονται για να πληροφορήσουν τα παιδιά και τους γονείς. Τουλάχιστον οι μισές ειδικότητες (φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί κτλ) που υπάρχουν στα σχολεία έχουν σχετικά μαθήματα με την αστρονομία στις βασικές σπουδές τους... Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον να μεταδωθει αυτή η γνώση και επικρατεί πλήρη άγνοια...
  13. σχετικα με τον χρονο που ασχολειται κανεις...μπορω να πω απο την δικη μου εμπειρια οτι ειναι αμεσα συνδεδεμενος με το ποσο χρονο θελεις να διαθεσεις στο συγκεκριμενο χομπι (και προφανως με δεδομενο οτι εχεις καποιο ελευθερο χρονο) απο κει και περα θα ελεγα οτι αυτη η διαθεση και η ''πορωση'' ερχονται σιγα σιγα μεσα απο το διαβασμα/πληροφορηση/ψαξιμο (ή οπως αλλιως θελεις πες το) βεβαια σημαντικοι παραγοντες ειναι πχ αν εχεις καθαρο ουρανο κοντα στο σπιτι σου ή ευκολη προσβαση σ αυτον και πολλα αλλα που θα τα δεις σιγα σιγα... το πιο ασφαλες (πραγμα το οποιο εκανα και εγω) ειναι γ αρχη να παρεις μονο τον βασικο εξοπλισμο (καποιο τηλεσκοπιο της επιλογης σου και μια καλη στηριξη -οχι απαραιτητα ρομποτικη...)και απο κει και περα να δεις τι θα ηθελες να κανεις παρακατω...και το λεω αυτο διοτι μπορει να σε τραβηξει η παρατηρηση περισσοτερο απο την φωτογραφηση ή το αντιθετο ,εξ αλλου το πιο σωστο ειναι να δοκμασεις ολες τις δυνατοτητες τους τηλεσκοπιου που θα παρεις και μετα να ''ριξεις'' περισσοτερα χρηματα εκει που θελεις εσυ... εδω θα διαβασεις αποψεις ,εμπειρων ανθρωπων που ασχολουνται με την αστρονομια οι οποιες ομως δεν παυει να ειναι στην πλειοψηφια τους υποκειμενικες (παντα ομως χρησιμες και σημαντικες ) το σπουδαιο ομως μ αυτο το χομπι ειναι οτι ο καθενας το βλεπει διαφορετικα...ο καθενας βρισκει κατι ξεχωριστο να ασχοληθει... σχετικα με τους επαγγελματιες αστρονομους απ οσο ξερω στην ελλαδα υπαρχουν λιγοι.η μεγαλη πλειοψηφια οσων ασχολουνται στην ελλαδα ειναι ερασιτεχνες ,χωρις αυτο να σημαινει οτι η δουλεια που παραγουν στερειται επιστημονικης τεκμηριωσης και αρτιοτητας.παντως οσον αφορα με την φωτογραφηση εαν δεν εισαι ηδη μυημενος στην φωτογραφια γενικα με dslr δεν θα προτεινα να ειναι το πρωτο πραγμα που θα καταπιαστεις-ισως απογοητευτεις απο την αρχικη πολυπλοκοτητα του θεματος-εδω ομως υπαρχουν οι καταλληλοι ανθρωποι να σε καθοδηγησουν και σε αυτον τον τομεα. καλη συνεχεια!
  14. δεν ξερω κατα ποσο σου ειναι ευκολο να φυγεις εξωτερικο που ισως τα προγραμματα σπουδων ειναι πιο εξειδικευμενα στην αστρονομια ,αλλα ο μονος τροπος (που προσωπικα πιστευω ειναι και ο πιο σωστος τροπος για να ακολουθησει αυτη την κατευθυνση) ειναι να περασεις σε μια σχολη που ασχολειται με το αντικειμενο αυτο,(ΦΥΣΙΚΟ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ,ΣΕΜΦΕ).η αστρονομια ειναι αρκετα πολυπλοκο αντικειμενο και απαιτει στερεες γνωσεις σε μαθηματικα και φυσικη.οι σχολες που αναφερω (με εξαιρεση το μαθηματικο που δεν γνωριζω αν προσφερει κατευθυνση σχετικη με αστρονομια) ασχολουνται αμεσα με το αντικειμενο της αστρονομιας και της αστροφυσικης.ΑΝ πραγματικα θελεις να ασχοληθεις επαγγελματικα οι πανελληνιες -εισαγωγη στην τριτοβαθμια -και μετεπειτα καποιο μαστερ ισως ειναι μονοδρομος με προοπτικη για το εξωτερικο.Η ηλικια σου πιστευω θα ειναι συμμαχος και θα κανει πολλα πραγματα ευκολοτερα απ οτι εαν ησουν 18 χρονων,προσωπικα εχω δει στο πολυτεχνειο ανθρωπους 50+ χρονων να περνανε με πανελληνιες (μετα απο αρκετες προσπαθειες) και να παρακολουθουν κανονικα τα μαθηματα,οποτε μην κολλας σ αυτο.Παντως αν θελεις ενα προσωπικο σχολιο μου εαν αποφασισεις να ακολουθησεις την εισαγωγη ξανα σε καποιο πανεπιστημιο μην απελπιστεις με τις καταστασεις που θα δεις ,και κυριως μην ξεχασεις τους στοχους σου,και αυτο το λεω γιατι η κατασταση στα περισσοτερα πανεπιστημια ειναι απο δυσκολη εως τραγικη...
  15. οταν λεμε μερικες διαφορικες εξισωσεις εννοουμε διαφορικες εξισωσεις που περιλαμβανουν συναρτησεις πολλων ανεξαρτητων μεταβλητων,γι αυτο και το συμβολο για το οποιο ρωτησες τι ειναι ονομαζεται μερικη παραγωγος. οι διαφορικες εξισωσεις αναφερονται σε εξισωσεις μιας ανεξαρτητης μεταβλητης. βεβαια αυτα ειναι μαθηματικα πολυ προχωρημενα που για να ειμαι ειλικρινης δεν τα κατεχω και εγω πληρως ,παντως η αξια τους ειναι πολυ μεγαλυτερη απ οσο φανταζεσαι ακουγοντας καποιους θεωριτικους ορους τωρα...ουσιαστικα τετοιους ειδους διαφορικες συνανταμε στα περισσοτερα φυσικα φαινομενα...
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης