Jump to content

Theodore

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    32
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Theodore

  • Γενέθλια 08/29/1988

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Theodore Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Καλησπέρα μετά από καιρό...... Ήρθε και η σειρά μου να πάω Φιλλανδία, φεύγω την ερχόμενη Δευτέρα (17/11)! Θα φτάσω μέχρι το Rovaniemi (19/11), στον αρκτικό κύκλο δηλαδή. Όνειρο αρκετών ετών! Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τι πιθανότητες (καιρού επιτρέποντος) έχω να δω το σέλας μέσα από μια πόλη 60.000 κατοίκων (φωτορύπανση). Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια ιστοσελίδα με πρόβλεψη για την ένταση του σέλαος (τουλάχιστον για περισσότερες από 24 ώρες); Επίσης, αν η ένταση είναι ~2, θα φαίνεται το σέλας στον αρκτικό παράλληλο; Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία; Τι ακριβώς πρόκειται (αν πρόκειται) να δούμε από εκεί; Θα το δούμε στα βόρεια ή πάνω απ' τα κεφάλια μας (!); Ευχαριστώ.
  2. Φίλε chicken, Έχω ασχοληθεί ελάχιστα με την παρατηρησιακή Αστρονομία, αλλά από αυτά που διαβάζω κατά καιρούς στις δημοσιεύσεις, θα σου έλεγα να ΜΗ διαθέσεις απευθείας ένα τόσο μεγάλο ποσόν για να αγοράσεις εξοπλισμό. Δεν ξέρω αν έχεις παρατηρήσει καθόλου με κυάλια και γενικότερα αν έχεις ασχοληθεί με το... άθλημα, αλλά καλύτερα θα ήταν να ξεκινήσεις με κάτι φθηνό. Στη συνέχεια θα είσαι σε θέση να ξέρεις εάν σου αρέσει η παρατήρηση και τι εξοπλισμός σε καλύπτει. Ακόμη, όπως είπε και ο φίλος Vegan προηγουμένως, ως αστροφυσικός στο μόνο που θα σου χρησιμεύσει πιθανότατα το τηλεσκόπιο είναι για hobby. Φιλικά, Θεόδωρος
  3. Φίλε Drumx13, Νομίζω πως η ερμηνεία που μας περιγράφεις ξεκινά από την εξής λανθασμένη αντίληψη: η στάκτη και γενικά τα σωματίδια που στριφογυρίζουν και ανυψώνονται πάνω από μια φωτιά, δεν κερδίζουν ύψος λόγω της θερμότητας που δέχονται, αλλά επειδή τα παρασύρει μαζί του ο αέρας που η φωτιά ζεσταίνει. Και γιατί ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω; Επειδή, όπως όλα σχεδόν τα στοιχεία όταν θερμαίνοται διαστέλλονται, έτσι και αυτός. Και όταν διαστέλλεται, επειδή αποκτά μεγαλύτερο όγκο, γίνεται πιο αραιός σε σχέση με τον κρύο αέρα που βρίσκεται γύρω του. Γι' αυτό και ο κρύος αέρας «σπρώχνει» τον ζεστό προς τα πάνω. Έτσι τα αερόστατα μπορούν και πετούν. Έτσι επιπλέει και ο άνθρωπος στο νερό. Ένα όχι και τόσο επιτυχημένο παράδειγμα είναι μια... λεκάνη με μαλακά πλαστικά μπαλάκια. Αν πάνω από αυτά ρίξουμε σιδερένια μπαλάκια και ταρακουνήσουμε λίγο τη λεκάνη, τα σιδερένια θα βρεθούν στο κάτω μέρος και τα πλαστικά, που είναι αραιότερα (δηλαδή, ενώ έχουν ίσο όγκο, ζυγίζουν λιγότερο), στο πάνω. Ελπίζω να βοήθησα κάπως.
  4. Μακάρι να είχα τον χρόνο και το... κουράγιο να ασχοληθώ με τα Ομηρικά Έπη! Απλώς όταν διάβασα την δημοσίευση έψαξα την ετυμολογική προέλευση των λέξεων και βρήκα ότι είναι κραδίη και όχι καδρίη. Ακόμη (λάθος δικό μου) είναι «...ΚΑΙ ΚΥΝΤΕΡΟΝ ΑΛΛΟ...» και όχι ΑΛΛΟΝ, όπως αρχικά είχα γράψει. Πάντως θαυμάζω πραγματικά το γεγονός ότι θυμάσθε ύστερα από τόσα χρόνια στίχους της Οδύσσειας, που είχατε διδαχθεί στο σχολείο.
  5. Ομ. Οδύσσεια - υ, στ. 18: «ΤΕΤΛΑΘΙ ΔΗ, ΚΡΑΔΙΗ: ΚΑΙ ΚΥΝΤΕΡΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΤ' ΕΤΛΗΣ. ...
  6. Απλώς για να δεις πόσοι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά: http://www.heavens-above.com
  7. Φίλε amgamer, Ταα αστέρια δεν είναι μέσα στο Ηλιακό μας Σύστημα. Τα αστέρια είναι αυτόφωτα σώματα σαν τον Ήλιο, μικρότερα ή και πάρα πολύ μεγαλύτερα, που βρίσκονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από εμάς και καθένα έχει, συνήθως, το δικό του αστρικό σύστημα. Το πλησιέτερο στη Γη αστέρι απέχει περίπου 40 τρισ. χιλιόμετρα, ενώ ο Ήλιος μόλις 150 εκ.. Οι πλανήτες είναι όπως και η Γη, δορυφόροι του Ηλίου, σε αποστάσεις από 0,4 A.U. (Ερμής) έως και 40 A.U. (Πλούτων) από τον Ήλιο, όπου 1 A.U. (Astronomical Unit) είναι η απόσταση Ηλίου-Γης. Πιστεύω ότι στο τηλεσκόπιό σου θα φαίνονται ο Κρόνος με τους δακτυλίους του, ίσως να μπορείς να διακρίνεις κάποιο χώρισμα, στον Δία θα ξεχωρίζουν κάποιες από τις ζώνες του πλανήτη. Η Αφροδίτη θα φαίνεται μικρή, ο Ερμής σχεδόν σαν κουκίδα, όπως και ο Ουρανός και ο Ποσειδών. Τον Πλούτονα δύσκολα θα τον δεις. Πάντως αναλυτικότερα μπορεί να απαντήσει κάποιος έμπειρος. Οι γαλαξίες είναι συμπλέγματα αστέρων σε αποστάσεις εκατομμυρίων ετών φωτός (1 έ.φ.=9,5 τρισ. χλμ.) από τον δικό μας. Όσο για τους περσίδες, πρόκειται για πολύ μικρά κομμάτια ενός κομήτη, που ζυγίζουν ελάχιστα γραμμάρια. Η Γη καθώς περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο προσκρούει επάνω τους με ταχύτητα 30 Km/s, κάνοντας τα να καούν από την τριβή στην ατμόσφαιρά της. Η διαδικασία διαρκεί κλάσματα του δευτερολέπτου και φαίνεται σαν μία γραμμή στον ουρανό. Δεν παρατηρούνται με τηλεσκόπιο, αλλά με γυμνό μάτι. Όσον αφορά στην έυρεση των αστεριών και των πλανητών, μπορείς να κατεβάσεις ένα πρόγραμμα που δείχνει τον ουρανό όπως είναι κάθε στιγμή, π.χ. το Cartes du ciel και, αναγνωρίζοντας τους αστερισμούς και τα λαμπρότερα αστέρια, μέσω αυτών να εντοπίζεις τις θέσεις των άλλων (star hopping). Νομίζω ότι είναι πολύ ευκολότερο από το να προσανατολίσεις το τηλεσκόπιο και να ψάχνεις για συντεταγμένες. Λογικά η κλίση και και το αζιμούθιο πρέπει να φαίνονται επάνω στον τρίποδα.
  8. Theodore

    Μηπως τελικα δεν πηγαμε Σεληνη!!;;

    Προσωπικά, κατ' αρχάς δεν βλέπω κανέναν λόγο για να υπάρξει μία προσπάθεια εξαπάτησης εκ μέρους των Η.Π.Α. ή της Ρωσίας πάνω στο θέμα αυτό. Μπορεί να υπήρχε σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών, αλλά νομίζω ότι αφορούσε άλλους τομείς, κυρίως. Ακόμη, μου φαίνεται λίγο εως πολύ εξωφρενικό να παίχθηκε ένα τόσο δαπανηρό παραμύθι δέκα και πλέον ετών προετοιμασίας και υποσχέσεων για αποστολή στη Σελήνη που κατέληξε σε κακοφτιαγμένες ψεύτικες φωτογραφίες. Ήταν όντως πολύ δύσκολο για την εποχή εκείνη για μία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, καθώς απαιτείται πολύ μεγάλη ακρίβεια για την ασφαλή επιστροφή των αστροναυτών, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι σε λιγότερο από μία δεκαετία από την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη εκτοξεύθηκαν οι Voyager, που με πολύ μεγάλη ακρίβεια πέρασαν πολύ κοντά από πολύ μακρινούς πλανήτες. Ας μην ξεχνάμε και ότι τυχόν διορθώσεις στην πορεία των επανδρωμένων διαστημοπλοίων μπορούν να πραγματοποιηθούν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, λόγω της μικρής σχετικά απόστασης, και με κάποια βοήθεια του ανθρώπινου παράγοντα, πράγματα που δεν συμβαίνουν στις μακρινές αποστολές.
  9. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας νομίζω δεν είναι ο πλησιέστερος στον Milky Way, πιο κοντινοί π.χ. είναι τα Νέφη του Μαγελάνου, η Μικρή κ' Μεγάλη Άρκτος κ.ά. Σε ένα βιβλίο του Ισ. Ασίμοφ που είχα διαβάσει πριν τουλάχιστον 8 χρόνια είχα διαβάσει ότι από τότε γνωρίζαμε ότι η διάμετρος του γαλαξία της Ανδρομέδας είναι περίπου 200.000 έ.φ. και περιλαμβάνει γύρω στους 800 δισ. αστέρες. Αν θυμάμαι καλά, το ίδιο βιβλίο έγραφε και ότι βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον Γαλαξία μας.
  10. Αγαπητέ bug, 1. Τα πλαστικά αυτά, απ' όσο ξέρω, μαζεύονται για άτομα που φορούν γυαλιά. 2. Δεν νομίζω ότι εξαιτίας του αστιγματισμού ή της μυωπίας αλλοιώνονται τα χρώματα των πραγμάτων -εμένα τουλάχιστον δεν μου συμβαίνει. Αυτό πρέπει να οφείλεται σε τυχόν υγρασία στους φακούς, που λειτουργεί ως πρίσμα και αναλύει το φως στα χρώματα της ίριδος. Ελπίζω να βοήθησα. Ας απαντήσει και κάποιος πιο έμπειρος
  11. Για δείτε και αυτό: http://www.geocities.com/RainForest/Vines/4451/KokoLiveChat.html
  12. Συμφωνώ απολύτως. Είναι αλήθεια ότι το Υπ.Ε.Π.Θ. (δείχνει να) αδιαφορεί για τη συμμετοχή μαθητών σε διαγωνισμούς σαν αυτόν, οι οποίοι βοηθούν στην εύρεση ατόμων που έχουν τη διάθεση και τις ικανότητες ν' ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες. Νομίζω ότι η χώρα μας τους χρειάζεται περισσότερο από τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες, στις οποίες καταλήγουν ορισμένοι. Δηλαδή, αυτό που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να γίνεται είναι να δίδονται κίνητρα για συμμετοχή σε τέτοιους διαγωνισμούς είτε με οικονομικές διευκολύνσεις, όπως είπε ο φίλος Vegan, είτε με μόρια (και όχι μόνον με άνευ εξετάσεων εισαγωγή σε ορισμένα τμήματα Α.Ε.Ι. αυτών που παίρνουν διεθνή διάκριση) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως δίδονται στους αθλητές, οι οποίοι, πιστεύω, αφιερώνουν τον ίδιο περίπου χρόνο για την προετοιμασία τους.
  13. Όσον αφορά στη διαμονή, στην επιστολή που μας έστειλαν ότι διακριθήκαμε γράφει ότι οι μαθητές που θα δώσουν θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο «Φίλιππος» σε τρίκλινα δωμάτια. Αν όμως έρθουν με γονείς και θέλουν να μείνουν μαζί τους, η μία κλίνη του δωματίου για το Σάββατο το βράδυ, όπως είπε το ξενοδοχείο, θ' αφαιρεθεί από την τιμή. Δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρον έδειξε το Υπουργείο, αλλά πιστεύω ότι η οργάνωση εκ μέρους της Ε.Ε.Α.Δ. είναι εξαιρετική.
  14. Εγώ ναι, στο «Φίλιππος» θα μείνω από την Παρασκευή, δεν βλέπω να γίνεται αλλιώς (είναι και ο διαγωνισμός Φυσικής την ίδια μέρα το πρωί). Στο σχολείο όσοι το έμαθαν χάρηκαν, αλλά επίσημη ενημέρωση προς το σχολείο είτε δεν υπήρχε, όπως συνήθως συμβαίνει σε διαγωνισμούς -πλην της Μαθηματικής Εταιρείας- είτε απλώς δεν ανακοινώθηκε το πρωί στο προαύλιο. Καλό διάβασμα σε όλους τους επιτυχόντες. Τα λέμε στο Βόλο!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης