Jump to content

Στέφανος Σοφολόγης

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    3046
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    14

Στέφανος Σοφολόγηςτελευταία νίκη στο Ιούνιος 25 2022

Το Στέφανος Σοφολόγης είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

4 ακόλουθοι

Σχετικά με Στέφανος Σοφολόγης

  • Γενέθλια 03/05/1970

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Στέφανος Σοφολόγης Επιτεύγματα

  1. Θα ήταν πολύ θεαματική εμπειρία! [ Φαντάζομαι βέβαια, Κώστα, γράφοντας "όταν ο κομήτης περάσει μπροστά από το άστρο, φωτίζεται και φαίνεται ο πυρήνας του" δεν εννοείς ακριβώς αυτό (άλλωστε είναι και εντελώς αδύνατο). Υποθέτω εννοείς ότι το άστρο συνεχίζει να φαίνεται πίσω από την ημιδιάφανη, φωτεινή κόμη του κομήτη, καθώς "εισχωρεί" σ' αυτή, μέχρι να το αποκρύψει ο πυρήνας του κομήτη; Σίγουρα υπέροχο θέαμα! ] Πάντως έχοντας δει στο παρελθόν αποκρύψεις άστρων από αστεροειδή, δεν είναι καθόλου δύσκολες αν είσαι στο μονοπάτι και αν ο αστεροειδής είναι αρκετά αμυδρότερος του άστρου. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό θέαμα αλλά σίγουρα όχι σαν αυτό που περιέγραψες!
  2. Κατάφερε κανείς να δει την απόκρυψη; Στη Λάρισα σύννεφα μέχρι 01:30, μετά δεν ξέρω..
  3. Μιας και σε μαγεύουν οι παλιοί χάρτες και τα παλιά αστρονομικά όργανα, ίσως βρεις απολαυστικό να μάθεις τον νυχτερινό ουρανό και τους αστερισμούς χρησιμοποιώντας απλούς, κλασικούς χάρτες του ουρανού (sky maps). Ή και ένα "επιπεδόσφαιρο" ή "πλανισφαίριο" (planisphere) που είναι πολύ άμεσο και διδακτικό για τις κινήσεις και τις θέσεις των αστερισμών: https://planitario.gr/gr/astronomiko-epipedosfairo-40-n.html https://en.m.wikipedia.org/wiki/Planisphere https://www.skyatnightmagazine.com/advice/skills/how-to-use-a-planisphere? Αφού μάθεις να αναγνωρίζεις τους αστερισμούς (πιο εύκολο να ασχοληθείς το καλοκαίρι), το επόμενο βήμα είναι ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κιάλια (όχι πλαστικά κινέζικα ή από πωλητές του πάγκου). Αυτά που σου πρότεινε ο fotdektis τα έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί με επιτυχία και είναι πράγματι πολύ φθηνά για αυτό που προσφέρουν (αν πετύχεις κάποιο χωρίς ελάττωμα). Συνήθως όμως χρειάζεται να δώσει κάποιος € 100+ για κιάλια με αξιοπρεπή κατασκευή. Χρησιμοποίησε αυτά τα ένα-δυο βασικά για αρχή και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους!
  4. Κατάφερα και βρήκα κιάλια στη δουλειά (δεν το είχα πάρει είδηση από χθες) και το είδα. Υπέροχο θέαμα, από τα πιο όμορφα στο ηλιακό σύστημα! Πολύ εντυπωσιακή η μεγάλη τελική λαμπρότητα της Αφροδίτης στον γαλάζιο ουρανό αλλά και ο τρόπος που μεταβλήθηκε από το "μηδέν" προς το μέγιστο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
  5. Μεσαία προς μεγάλη, αν θυμάμαι καλά από ημερήσια παρατήρηση της Αφροδίτης πριν από κάποια χρόνια. Αν η ατμόσφαιρα δεν έχει υγρασία, γίνεται πολύ ευκολότερη τέτοια παρατήρηση.
  6. Χθες Τετάρτη σχεδιάζαμε (Α-Polaris) να ανεβούμε στο σημείο όπου παρατηρούμε συνήθως, στο καταφύγιο του Κισσάβου - 1500m υψόμετρο - αλλά συννέφιασε πολύ και έβρεξε, λίγο πριν βραδιάσει, οπόδε δεν ανεβήκαμε. Κρίμα γιατί από εκεί φαίνεται όλη η Βόρεια Ελλάδα μέχρι τα βουνά πέρα από τα σύνορά μας. Άλλη φορά...
  7. Και πάλι συγχαρητήρια Μάνο, αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίαση στην Πάτρα!
  8. Θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή και το "κλείσιμο" του κορυφαίου Στ. Κριμιζή! Πιστεύω ότι θα γίνει "το αδιαχώρητο" και από Πατρινούς πολίτες.
  9. Απίστευτη και επίπονη δουλειά! Θερμά συγχαρητήρια
  10. Φυσικά, ως σπουδαίος ομιλητής, ήταν και χιουμορίστας: Συχνά, απευθυνόμενος στις ηλικιωμένες κυρίες του ακροατηρίου του, τις "πείραζε" λέγοντας τους ότι είναι ανώφελο να κρύβουν την ηλικία τους αφού, έτσι κι αλλιώς, είναι φτιαγμένες από αστερόσκονη δισεκατομμυρίων ετών!
  11. Αντίο Διονύση Σιμόπουλε... Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Αξίζει να θυμηθούμε τη συνέντευξη που έδωσε στο Astrovox το 2011. Και να θυμόμαστε επίσης ανάμεσα στα άλλα ότι ήταν άριστος χειριστής του λόγου, με σπάνια χαρακτηριστικά που κέρδιζαν και ενθουσίαζαν κάθε ακροατήριο. Χαρακτηριστικά που δεν συναντούμε εύκολα πια...
  12. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό για "κοντό" τηλεσκόπιο 100mm! Βέβαια, το φίλτρο Solar Continuum βοηθάει πολύ καθώς καθιστά το τηλεσκόπιο πρακτικά αποχρωματικό. Η επεξεργασία όμως είναι κάπως υπερβολική με την έννοια ότι έχει δώσει πολύ μεγάλη οξύτητα στην εικόνα, όχι όμως χωρίς παρενέργειες - πχ η "τετραγωνισμένη" διάταξη σκοτεινών pixel σε πολλά σημεία που κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται σαν να τυπώθηκε επάνω σε καμβά. Έχει δημιουργηθεί πολλή πρόσθετη (τεχνητή) πληροφορία. Η κοκκίαση πάντως είναι εντυπωσιακή!
  13. Έτσι. Τα πολλά κενά μεταξύ των εξαγώνων θα δημιουργούσαν ούτως ή άλλως ισχυρή περίθλαση σε 3 διευθύνσεις (6 ακτίνες), οπότε και η περίθλαση της "αράχνης" έπρεπε να συμπίπτει κατά το δυνατόν με τις διευθύνσεις της πρώτης, αλλιώς οι ακτίνες θα ήταν πολυάρριθμες χωρίς λόγο. Έχει γίνει ασφαλώς πολύ μεγάλη και πολύχρονη προσπάθεια να βελτιστοποιηθούν τα πάντα σ' αυτό το τηλεσκόπιο, αλλά πρέπει και να αποδειχτεί και τυχερό στην πορεία του στο χρόνο γιατί το διάστημα έχει πολλά απρόοπτα (πχ συγκρούσεις με μικροσωματίδια που έχουν ακραίες ταχύτητες).
  14. Ένα καινούργιο παράθυρο άνοιξε, με πρωτόγνωρη θέα! Μια νέα εποχή ξεκινά!
  15. Στέφανος Σοφολόγης

    SkySafari 7 Pro

    Ίσως και να μην είναι λάθος τελικά αφού στις 24 Αυγούστου θα βρίσκεται στο περιήλιο και είναι ήδη πολύ κοντά στον Ήλιο (σύμφωνα με το SkySafari).
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης