Jump to content

mars1980

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    139
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με mars1980

  • Γενέθλια 04/02/1980

του/της mars1980 Επιτεύγματα

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. mars1980

    Άρης - αμμοθύελλα

    καλησπέρα Όσοι από εσάς κάνατε παρατήρηση στον Αρη εχθές τι είδατε ? Ξέρω ότι μαίνεται μια αμμοθύελλα αυτή την περίοδο στην επιφάνεια του και έτσι εγώ κατάφερα και είδα μόνο το βόρειο παγοκάλυμμα αλλά καμία λεπτομέρεια στην επιφάνεια. Παρατηρούσα με μικρό τηλεσκόπιο (4άρι) και κάτω απο τις χειρότερες συνθήκες παρατήρησης, όπως μπαλκόνι στην Αθήνα, λάμπες παντού τριγύρω, τηλεσκόπιο ζεστό κτλ. Η ατμόσφαιρα αντίθετα μου φάνηκε σχετικά καλή αφου κατάφερα και σήκωσα τον Κρόνο στις 200χ λίγη ώρα πριν ξεκινήσω με τον Αρη. Είδατε κάτι παραπάνω εσείς με μεγαλύτερα τηλεσκόπια ?
  2. mars1980

    βιβλίο αστρονομίας?

    καλησπέρα είναι κάποιος που έχει το Turn left at Orion σε pdf και δεν τον πειράζει να μου το στείλει;
  3. mars1980

    Skywatcher Dobsonian Truss 130mm

    Μια αναγνωριστική ερωτηση. Είναι ακόμα διαθέσιμο το τηλεσκόπιο ?
  4. Καλησπέρα Όπως είπε και ο Juvegre πρέπει να τραβήξεις μια καθαρή φωτογραφία. Βάλε το πάνω σε ένα τραπέζι μόνο του και τράβηξε φώτο ώστε να κάνει σε αυτό focus η κάμερα και όχι στο χέρι σου. Αλλά δεν φαίνεται να έχει κάτι εξωγήινο η πέτρα αυτή.
  5. μοιάζει πολύ με εξαλοιωμένο περιδοτίτη (υπερβασικό πυριγενές πέτρωμα). googlare το αν θές να μάθεις περισσότερα.
  6. Γιώργο Σωστή είναι η απορία σου σχετικά με την εξαφάνιση ή όχι τών κρατήρων. Τελικά ναι οι κρατήρες εξαφανίζονται απο τις διαβρωτικές διεργασίες που επιδρούν στην επιφάνεια της γής εξαιτίας της ατμόσφαιρας που έχουμε (βροχή, χιόνι, ποτάμια, κ.τ.λ). Για αυτό άλλωστε έχουμε βρεί τόσους λίγους κρατήρες σύγκρουσης σε σχέση ας πούμε με την σελήνη ή τον Ερμή που έχουν την ίδια ηλικία με την γή αλλά δεν έχουν ατμόσφαιρα. Οι πιο καλά διατηρημένοι κρατήρες στην επιφάνεια της γής είναι επομένως οι πιο νέοι σε ηλίκία όπως είναι αυτός στην Αριζόνα των ΗΠΑ για παράδειγμα που είναι μόνο 50.000 χρόνων. (googlare το να δείς φωτογραφίες). Τώρα ως προς τον χρόνο που χρειάζεται για να διαβρώθει μια τέτοια δομή και να εξαφανιστεί, ισχύει ό,τι και στις υπόλοιπες δόμες πάνω στην επιφάνεια της γής, δέν έχει δηλαδή κάποια ιδιαιτερότητα το οτι είναι κρατήρας σύγκρουσης. Οι παράγοντες λοιπόν που επηρεάζουν τον χρόνο διάβρωσης χοντρικά είναι: α) το μέγεθος του κρατήρα β) το πέτρωμα στο οποίο δημιουργήθηκε (σκληρό, μαλακό) γ) το κλίμα της περιοχής ( πολλές βροχοπτώσεις, μεγαλές θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ μέρας-νύχτας και μεταξύ των εποχών κ.τ.λ ) Οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών λίγο επηρεάζουν αυτές τις διαδικασίες, πρώτον γιατί είναι παρα πολύ αργές (μερικά χιλιοστά τον χρόνο ) με αποτέλεσμα να έχουν προλάβει να δράσουν πάνω στις δομές οι ατμοσφαιρικές διεργασίες και δεύτερον και σημαντικότερον επειδή οι κινήσεις των πλακών εξαφανίζουν μόνο τον φλοιό που είναι υποθαλάσσιος και όχι τον ηπειρωτικό (ξηρά). Όπως αντιλαμβάνεσαι είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί κρατήρας στον πυθμένα της θάλασσας και ακόμα πιο δύσκολο για εμάς να τον εντοπίσουμε αν υπάρχει. Τώρα να σου πώ και κάτι τελευταίο σχετικά με τους πολύ παλιούς κρατήρες της Σουηδίας που αναφέρθηκες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους αυτής της ηλικίας. Μην περιμένεις ότι φαίνονται εύκολα (τώρα) οτι ειναι κρατήρες ακόμα και στους ειδικούς. Τους καταλαβαίνουν με διασκοπήσεις βαρυτικής ανωμαλίας και με ορυκτολογικές αναλύσεις. Αυτά σε γενικές γραμμές.
  7. καλησπέρα Η πρώτη είναι πυριτιόλιθος με χαρακτηριστικό κογχώδη θραυσμό..το υλικό που οι προιστορικοί έφτιαχναν εργαλεία δηλαδή. Στο δεύτερο δεν έχεις βάλει καθαρή φωτογραφία αλλά μάλλον ιζηματογενής σχηματισμός είναι. Όπως και να έχει δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία εκτός αν το πρώτο έχει επεξεργαστεί απο κανα Νεάντερταλ αλλά δεν μπορώ να σου πώ ναι ή οχι.
  8. mars1980

    Απορια

    το διοπτρικο
  9. φαντάζομαι δεν μιλάνε για νερό στην επιφάνεια αλλά στο υπέδαφος όπου οι συνθήκες είναι πιο ευνοικές..για αυτό άλλωστε υπάρχει νερό σε υγρή μορφή αν υπάρχει τελικά.. η βαρύτητα θα είναι όντως πολύ πιο ασθενής απο αυτή της γής αλλά αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο για την δημιουργία ζωής. Κάτι αντίστοιχο με την Ευρώπη δηλαδή όπου μιλάνε για ωκεανό νερού κατω απο κάποια χιλιόμετρα πάγου..
  10. mars1980

    Nexstar

    καλησπέρα ! όσοι έχετε χρησιμοποιήσει focal reducer στο 4se πως το βλέπετε να λειτουργεί? μειώνεται η φωτεινότητα του ή συνεργάζεται καλά? Καλό-χρυσό το πορτοκαλάκι αλλά συχνά με πιάνει ασφυξία απο το στενό του πεδίο και θέλω να παρατηρώ και μεγάλα αντικείμενα. Οπότε απο το να παίρνω ενα κοντό αχρωματικό σκέφτομαι μήπως κάνω δουλειά και με τον μειώτη. Αν και απο τιμή το ίδιο έρχεται εδώ που τα λέμε. Τί λέτε εσείς που το έχετε δουλέψει έτσι ? Άρης
  11. mars1980

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΥΛΩΝΑ

    Ωραίο πράμα !! Οντως άξιζε ο κόπος σου....! Αλλα να σε ρωτήσω...εκει απο το μπαλκόνι θα παρατηρείς?
  12. mars1980

    Ηλιακό φίλτρο για 4'' τηλεσκόπιο

    Καλησπέρα και πάλι Ναι όντως είναι παιχνίδι του φωτισμού και ίσως και λίγη σκόνη μαζεμένη... Αλλά έχεις δίκιο έτσι φαίνεται, σαν να μήν έχω βγάλει την προστατευτική διαφάνεια....
  13. mars1980

    Ηλιακό φίλτρο για 4'' τηλεσκόπιο

    Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους. Όχι οτι έκανα καμιά εξυπνάδα αλλά όσοι έχουν 4αρι τηλεσκόπιο και θέλουν να φτιάξουν μια βάση για ηλιακή μεβράνη οπως αυτή της Baader, να ένας βολικός τρόπος. Το καπάκι απο τις θήκες των CD ταιριάζει απόλυτα με την διάμετρο ενός τηλεσκοπίου 4 ιντσών. Κόβοντας με ενα κοπίδι την πάνω επιφάνεια απο το καπάκι προσαρμόζουμε την μεμβράνη και την κολλάμε με ταινία. Μιλάμε για 10 λεπτά υπόθεση. Εγω εκανα και μερικές τρύπες στα πλάγια της θήκης για αποσυμπιεση του αέρα στο βάλε-βγάλε απο τον σώληνα του τηλεσκοπίου. Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε και πόσο καλα εφαρμόζει στον σωλήνα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης