Jump to content

kkaragian

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

του/της kkaragian Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Εγω απο την αλλη θεωρω οτι το κυνηγι της τελειοτητας (μαζι με την ευγενεια, τον αλτρουισμο κ τη διψα για γνωση) δικαιολογουν την υπαρξη του ανθρωπινου ειδους στον πλανητη μας. (για αλλους πλανητες δεν ξερω).
  2. Γιατρε μου προσπαθω να την βγαλω τσαμπα
  3. Αγαπητε Βασιλη, δεν θα το ελεγα. Η γκαρτναρομπα μου ειναι πολυ περιορισμενη, με ρουχα που μου αρεσει να φοραω και τα φοραω ΟΛΑ. Εχω ενα καλο σετ απο μαχαιρια κουζινας, αλλα οχι ειδικο καθαριστηρι για τα φασολακια η τις πατατες. Γενικοτερα ψωνιζω τα απολυτως απαραιτητα, υστερα απο αρκετο ψαξιμο. Απλα φροντιζω να τα παρω μια και εξω. Δεν εχω χειροτερο απο μια επισκεψη στο mall η στην Ερμου. Πιστευω πως μια τετοια συμπεριφορα δεν ειναι χαρακτηριστκη καποιου μανιακου με τα ψωνια.
  4. Ασχολουμε 2 χρονια με την αστροπαρατηρηση. Τους πρωτους 2-3 μηνες το μενου περιλαμβανε διαβασμα, χαρτες και παρατηρηση χωρις καθολου εξοπλισμο. Στην συνεχεια το μενου εμπλουτιστηκε και με ενα ζευγαρι vixen. Κατα καιρους σκεφτομαι οτι ηρθε η ωρα επιτελους να παρω και κανενα καλο τηλεσκοπιο, αλλα για καποιο λογο δεν το κανω το βημα. Τα χρηματα δεν μου τρεχουν απο τα μπατζακια, αλλα ενα τηλεσκοπιο θα μπορουσα να το αγοραζα αν το εβαζα σκοπο. Και ομως δεν το εχω κανει ακομα. Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι οποιος με ξερει, γνωριζει οτι οταν κατι μου αρεσει πεφτω με τα μουτρα πανω του και ξοδευω και χρονο αλλα και χρημα. Πχ στην μουσικη που λατρευω, εχω δωσει ενα τεραστιο, για τα οικονομικα μου, ποσο για να ακουω τα βινυλια μου. Στο ποδηλατο βουνου που κανω τα εχω χωσει κανονικα και σε ποδηλατο αλλα κ σε λοιπο εξοπλισμο. Στην ορειβασια τα ιδια. Πολυ πολυ προσφατα αρχισα να ασχολουμε με το ψαροντουφεκο και ειμαι βεβαιος οτι και εκει θα τα σκασω παλι. Αλλα στην αστροπαρατηρηση εχω ξοδεψει ουσιαστικα μονο χρονο. Για καποιο λογο ειμαι ικανοποιμενος απλα με το να δω στον χαρτη ενα αντικειμενο, να σηκωσω τα ματια μου στον ουρανο και να πω ΄΄καπου εκει μου βρισκεσαι λοιπον΄΄. Αν καταφερω να δω εστω και μια υποψια του αντικειμενου με τα κυαλυα, πεταω στον ουρανο μιλαμε. Ειμαι βεβαιος οτι καποια στιγμη θα παρω ενα τηλεσκοπιο κ θα ειναι και καλουτσικο. Αλλα δεν αγχωνομαι κιολας. Αυτο που με προβληματιζει ειναι η οχι συνηθισμενη συμπεριφορα μου οσον αφορα την αγορα εξοπλισμου. Τι εχω γιατρε μου?
  5. Για τους φτωχους συγγενεις του forum που εχουν μονο κυαλια (ενας απο αυτους και εγω) οπωσδηποτε οι επιλογες ειναι σαφως λιγοτερες. Απο αυτες, ξεκαθαρος νικητης ειναι η Ανδρομεδα λογω μεγεθους. Μολις προχθες ειδα για πρωτη φορα απο την νοτια Κρητη που παραθεριζω το Messier 7, NGC 6475 - Ptolemy's Cluster. Εμεινα κ το χαζευα μεχρι που πιαστηκαν τα χερια μουν κ ο αυχενας μου. Εξαιρετικος και σιγουρα ενας απο τους αγαπημενους μου.
  6. Πραγματι δεν εχει πλακα, αν και βγαζει γελιο Οπως καταλαβες την εβγαλα την ακρη. Τι τα θες ομως, που και ρομπα εγινα κ αφησα το σκουπιδακι μου στο forum
  7. Καλησπερα σε ολους Κανονικα θα επρεπε το θεμα αυτο να το ανοιξω στην κατηγορια ΄΄ Ερωτησεις Συζητησεις για το astrovox ΄΄ αλλα μου βγαζει μηνυμα ΄΄Συγνώμη αλά μόνο οι Συντονιστές μπορούν να δημοσιεύσουν σ' αυτή την Δ.Συζήτησή΄΄ Οποτε το ανοιγω εδω κ ζητω συγνωμη απο ολους σας. Το προβλημα μου ειναι οτι εβαλα καταλαθος ενα μελος του forum στην λιστα αγνοησης. Μπηκα μεσα στο προφιλ μου και προσπαθησα να διορθωσω το λαθος αλλα δεν βρηκα τον τροπο. Και να πεις οτι ηταν καποιο μελος που εγραψε 1-2 posts κ μετα εξαφανιστηκε να πω ΄΄μικρο το κακό΄΄. Αλλα ειναι ο kkokkolis Μπορει να μου πει καποιος πως να βγαλω καποιον χρηστη απο την λιστα αγνοησης? Σορρυ που δεν βαζω τοννους αλλα γραφω απο ταμπλετα και δεν εχω βρει ακομα τον τροπο (τρομαρα μου) Προφανως το ερωτημα μου σπευθυνεται σε ολους εκτος απο τον κ. Kkokkolis, μιας και να απαντησει δεν θα μπορω να δω την απαντηση του.
  8. Πολύ ωραία παρούσίαση. Μπράβο σου. Παρέλαβα και εγώ χθες τον χάρτη για να τον πάρω στις διακοπες με τα κυάλια μου. Αν θες πες ποιο βιβλίο σου χάρησε ο φίλος για τα κυάλια. Φιλικά, Κώστας
  9. Φανταστική φωτογραφία πολλά μπράβο στον φωτογράφο
  10. έχεις ένα δίκιο. Και εγώ αισθάνομαι ωραία όταν δείχνω σε έναν νέο συνάδελφο. Αλλά οταν έχω δουλειά θα προτειμούσα να μην το έκανα. Στον κιθαιρώνα λοιπόν. Κάποια στιγμή βρήκα se ενα θέμα το σημείο παρατήρησης παραμένει αυτό? http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Leoforos+Eleftheriou+Venizelou%2F%CE%9B%CE%B5%CF%89%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82+%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85&daddr=38.16936,23.33669+to:Unknown+road&hl=en&geocode=FVqlRAIdwsFrAQ%3BFRBrRgId8hZkASlzhqaxiVSgFDFw9kjZLL0AEw%3BFRBqRgIdcjpjAQ&mra=dpe&mrsp=1&sz=12&via=1&sll=38.147248,23.365173&sspn=0.203578,0.308647&ie=UTF8&ll=38.152917,23.313332&spn=0.203563,0.308647&t=h&z=12
  11. σωστός, δεν θα το σκεφτόμουν με τίποτα από μόνος μου, υποθέτω γιατι δεν έχω αντιληφθεί στο 100% πως λειτουργούν αυτές οι στηρίξεις. ελα μου ντε. Τα έβλεπα και τα ξανάβλεπα και απορούσα πως δεν πιάνεται ο αυχένας με τον ερευνητή και η μέση με την παρατήρηση. Όπως φαίνεται δεν ήταν η ιδέα μου. ρε παιδιά να έρθω και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα έχουν την καλή διάθεση να μου δείξουν 2 πράγματα, και εγώ το ίδιο θα έκανα. Σκέφτομαι όμως και τον άλλον που θα οδηγήσει 1-1,5 ώρα για να πάει να παρατηρήσει με την ησυχία του, και θα σκάσω εγώ με ένα τσουβάλι ερωτήσεις.
  12. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Απαντήσεις οι οποίες μου δημιούργησαν και άλλα ερωτήματα και συγχωρέστε με αν έχουν ήδη απαντηθεί στο παρελθόν και απλά δεν έπεσα πάνω τους. Αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους ένα 8άρι dob είναι η προφανής επιλογή (πολλές και φτηνές ιντσες). Ομως με φρέναρε η επιλογή των συγκεκριμένων τηλεσκοπίων διότι: 1. πραγματικά δεν υπάρχει χώρος για να αποθηκευτούν μέσα στο σπίτι. Εναλλακτικά και με πολύ κόπο μπορώ να εξασφαλίσω εναν χώρο στην αποθήκη, όμως δεν γνωρίζω αν η υγρασία που υπάρχει σε αυτούς τους χώρους μπορεί να καταστρέψει το τηλεσκόπιο. 2. το αυτοκίνητο ειναι μικρό και 3πορτο, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα χωρέσει μιας και δεν έχω παιδιά ακόμα. 3. η dob βάση υποθέτω ότι πρέπει να εδράζει σε απόλυτα οριζόντιο έδαφος, σωστά? Στην ταράτσα της πολυκατοικίας ειναι οκ, όμως στον τόπο όπου θα γίνετε κυρίως η παρατήρηση ο δρόμος έχει σημαντική κλίση. Ισως με μία σκάλα να μπορούσα να ανέβω πάνω στην δεξαμενή όπου ειναι επίπεδη, αλλά τα πράγματα γίνονται επικύνδινα όταν το βράδυ πρέπει να ανέβεις ή κατέβεις μίας σκάλα κουβαλώντας και ένα τετοιο κτηνάκι. Ενώ μία βάση υψαζιμουθιακή ή ισημερινή, θεωριτικά τουλάχιστον, μπορεί να προσαρμοστεί σε έδαφος όχι επίπεδο. Τόσο σε μία βάση dob, όσο και σε μια υψαζιμουθιακή, πρέπει να διορθώνεις τον προσανατολισμό του τηλεσκοπίου για να παραμένει ορατό τον αντικείμενο παρατήρησης. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνετε η διόρθωση αυτή. Στο stelarium zoomάρω τόσο, όσο να αρχίζω να διακρίνω το σχήμα του Κρόνου (δακτυλίδη και δορυφόροι). Σε αυτό το zoom σε ένα λεπτό έχει χαθεί από την οθόνη μου ο κρόνος. Καπως έτσι ειναι και στην πραγματικότητα? Πoλύ ενδιαφέρον το θέμα που είχες ανοίξει alepohori. Με μπέρδεψες όμως γιατί μου λες το εξής "Έχε υπόψη και μια χειροκίνητη ισημερινή". Λέγοντας χειροκίνητη εννοείς χωρίς μοτέρ? Αν ναι, τότε δεν χάνετε το ουσιαστικότερο πλεονέκτημα αυτής της στήριξης? έτσι για να έχω και μια εκτίμηση, ένας με λίγη εμπερία πόση ώρα χρειάζεται να σετάρει ένα τηλεσκόπιο πάνω σε μία ισημερινή στήριξη (θεωρούμε οτι το αμάξι ειναι δίπλα στο σημειο παρατήρησης).
  13. Καλημέρα σε όλους, ασχολούμε με την αστροπαρατήρηση 1-2 χρόνια. Στην αρχή μόνο με ένα βιβλίο και έναν χάρτη του ουρανού και στην συνέχεια αγόρασα ένα ζευγάρι κυάλια της Vixen. Ο κυκλος με τα κυάλια έχει κλείσει για εμένα πια, οπότε θέλω να προχωρήσω στο επόμενο βήμα, που ειναι η αγορά τηλεσκοπίου. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου γύρω από την επικείμενη αγορά και να μου πείτε σε τι συμφωνείτε και κυρίως σε τι διαφωνείτε. Αρχίζουμε λοιπόν: Είμαι της άποψης ότι δεν είμαι πλούσιος για να αγοράζω φτηνιάρικα πράγματα τα οποία σε λίγο καιρό θα θέλω να αντικαταστήσω. Από την άλλη δεν είμαι πλούσιος για να αγοράσω και το καλύτερο πράγμα που κυκλοφορεί στην αγορά. Οπότε ψάχνω κάτι ποιοτικό το οποίο θα με καλύψει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να με ξεπαραδιάσει όμως. Μιας και δεν έχω καταλήξει στο είδος της παρατήρησης που με ενδιαφέρει περισσότερο, θα ήθελα το τηλεσκόπιο να μπορεί να τα κάνει όλα (σε ένα βαθμό φυσικά). Αν μπορώ να προδιαγράψω κάτι για το μέλλον, εκτιμώ ότι 1. η παρατήρηση θα μου αρέσει περισσότερο από ότι η φωτογράφιση 2. τα αντικείμενα βαθέως ουρανού θα μου τραβήξουν για περισσότερο καιρό το ενδιαφέρον σε σχέση με την παρατήρηση πλανητών. Ο τόπος παρατήρησης θα είναι κυρίως ένα εξοχικό που υπάρχει σε έναν οικισμό μεταξύ Αρκίτσας και Αγ.Κωνσταντίνου. Στο πιο ψηλό σημείο του οικισμού και απαλαγμένο από τα φώτα του δρόμου κλπ, υπάρχει η δεξαμενή του οικισμού η οποία φαίνεται ιδανική για αυτή την δουλειά. Φυσικά όμως η παρατήρηση θα γίνετε και από την ταράτσα της πολυκατοικίας στα μελίσσια που μένω και βεβαίως κάποιες φορές έχω σκοπό να έρθω στον κιθαιρώνα. Η φορητότητα τώρα, είναι και αυτή ένα σημαντικό κριτήριο μιας και έχω ένα μικρών διαστάσεων αυτοκίνητο αλλά και ο χώρος στο σπίτι δεν επιτρέπει την φύλαξη μεγάλων τηλεσκοπίων. Η επίγεια παρατήρηση επίσης δεν με ενδιαφέρει. Αλλά και να με ενδιέφερε, έχω τα vixen. Από τα παραπάνω, πιστεύω ότι ένα τηλεσκόπιο SC 6 ή 8 ιντσών φαντάζει ιδανικό. Οι 8 ίντσες ειναι καλύτερες από τις 6, αλλά και ακριβότερες. Τες πα θα δω. Ισως προκύψει κανενα μεταχειρισμένο αν και δεν ειμαι fun της μεταχειρισμένης αγοράς. Στήριξη τώρα: Για εμένα τα 2/3 της χαράς είναι να εντοπίσω τον στόχο παρά να τον παρατηρήσω. Αρα τα goto αποκλείονται. Σκεφτόμουν για καμία Αλταζιμουθιακή Στήριξη η οποία είναι πιο απλή στην χρήση και πιο οικονομική σε γενικές γραμμές. Καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να κάνω συνέχεια διορθώσεις με το χέρι όταν ανεβαίνει το zoom αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό. Δεν έχω πέσει όμως σε καμία Αλταζιμουθιακή Στήριξη η οποία να μπορεί να σηκώσει ένα τηλεσκόπιο 5-7 κιλών και να μην κοστίζει περισσότερο από το ίδιο το τηλεσκόπιο. Αυτά τα ολίγα. Περιμένω με ανυπομονησία τις απόψεις σας και κυρίως τις ενστάσεις σας. Καλημέρα Κώστας Καραγιάννης.
  14. kkaragian

    Νέος στο χώρο θέλει την γνώμη σας.

    Έμπαινε αδερφέ!!!! Τα κυάλια τα παίρνω και εγώ στις διακοπές το καλοκαίρι και ας οδηγώ μηχανή. Βεβαια το να παίρνεις τα κυάλια μαζί στις διακοπές κρύβει έναν κίνδυνο: να διαπιστώσεις τι σημαίνει σκοτεινός ουρανός και πόσο δεν έχουμε τύχη οι άνθρωποι της πόλης για αστροπαρατήρηση της προκοπής. Εμένα ο κύκλος με τα κυάλια άρχισε να κλείνει όταν πέρισυ το καλοκαίρι πέρασα τις διακοπές μου στην νότια κρήτη. Οταν γύρισα Αθήνα, η επόμενη φορά που βγήκα για αστροπαρατήρηση ήταν τον Φλεβάρη (τόσο άντεξα να μην βγω έξω). Και ο λόγος που θέλω να πάω σε τηλεσκόπιο ειναι για να ισοφαρίσω με έναν μεγαλύτερο φακό, αυτά που δεν βλέπω λόγω φωτορύπανσης. Λοιπόν έμπαινε!!!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης