Jump to content

tolis45

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    600
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της tolis45 Επιτεύγματα

  1. Στο spaceweather.com σήμερα δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία του 12P κάτω από το Γαλαξία της Ανδρομέδας: https://spaceweathergallery2.com/indiv_upload.php?upload_id=204407
  2. Για τους ενδιαφερόμενους, η γεωγραφική κατανομή των αναφορών (θετικών και μη) βρίσκεται εδώ.
  3. Φίλοι, Παραθέτω μια προκαταρκτική έκδοση της δικιάς μου φωτομετρίας, πάλι από Κερκυρα. Εξοπλισμός: Watec 902DM2S + Computar 8mm F0.8 + Clear filter + HDD Η συχνότητα λήψεων ήταν 25/δλ και το συγκεκριμένο plot έχει βγει με 4x binning. Ο αστέρας αναφοράς ειναι ο Ρίγκελ (β Ori). Ο χρόνος έχει βαθμονομηθεί με βάση τα flashes στις 01:12 UT και 01:13 UT από το Οccult Flash Tag.
  4. Ιστοσελίδα με τα πρώτα αποτελέσματα από τη διεθνή καμπάνια εδώ
  5. Διονυσόπουλος, Μεταλληνός και Χρήστου παρατήρησαν από Κέρκυρα με καθαρό ουρανό και αρκετή υγράσια. Έγιναν καταγραφές, επεξεργασία έπεται. Αξιοσημείωτο το ότι η όποια μείωση της λαμπρότητας του Βέτελγεζ δεν ήταν φανερη με γυμνό μάτι.
  6. Ίσωςτελευταίο post πριν από την "΄Ωρα Μηδέν". Καλή Επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες! Παρεπιπτόντως: O Gianluca Masi, δημιουργος του Virtual Telescope Project, θα προσπαθήσει να κάνει live webcast του γεγονότος στο παρακάτω link:
  7. Το meteoblue δίνει πρόβλεψη ως προς τη νεφοκάλυψη για 0200 ΩΕ στις 12 του μηνός. Αυτή αφορά κυρίως τα μέσα ύψη. Σημειωτέον το αζιμούθιο του Βέτελγεζ στις 0312 ΩΕ θα είναι ~230ο δηλ ΝΔ.
  8. Επίσης, στο παρακάτω link μπορεί να δει κάποιος τις διάφορες προβλέψεις: https://cloud.occultwatcher.net/event/1075-319-83995-648466-H27989
  9. Μόλις δοκίμασα (επιτυχώς) την εφαρμογή στο κινητό, το λεγόμενο Occult Flash Tag. Αυτό ενεργοποιεί το φλας της κάμερας σε δύο προκαθορισμένους χρόνους και για ένα σύντομο (πχ 100 ms), επίσης προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά σου δίνει τους ακριβείς χρόνους στους οποίους ενεργοποιήθηκε το φλάς μέσω των δεκτών του GPS. Πραγματικά, το GPS του φτωχού..
  10. Ο εν λόγω κομήτης φαίνεται ότι υπέστη καινούρια έξαρση, αυτή τη φορά όμως χωρίς κέρατα. Και κάτι άλλο που μάλλον θα ενδιαφέρει τους αστροφωτογράφους: Νομίζω ότι το Δεκέμβρη ο 12P θα πέρασει μέσα από τον αστερισμό της Λύρας και μάλιστα πολύ κοντά από το Βέγα.
  11. tolis45

    12P/Pons–Brooks

    Kατά το space.com, ο διαβολοκομήτης!
  12. Ειδικά για το μονοπάτι, δεν έχω δει να υπάρχει κάτι κατι καινούργιο. Έτσι κι αλλιώς, εκτιμώ ότι όποιες ενημερώσεις δε θα αλλάξουν ριζικά την τρέχουσα πρόβλεψη. Υπάρχει όμως ένα πολύ ωραίο καινούργιο άρθρο στο Sky & Telescope σχετικά με το γεγονός, το οποίο εξηγεί με απλά λόγια την επιστημονική αξία της απόκρυψης, την αβεβαιότητα στην πρόβλεψη που προκύπτει από την ελλιπή μας γνώση των δύο σωμάτων που συμμετέχουν σ' αυτή και επίσης δίνει κάποιες συμβουλές για την παρατήρηση αυτή καθεαυτή. Δίνει και ένα link για ένα διαδραστικό εξομοιωτή με τον οποίο μπορεί κάποιος να δει πως αλλάζει η φωτοκαμπύλη του γεγονότος με τις βασικές παραμέτρους του γεγονότος: φαινόμενη διάμετρος Βετελγέζ/αστεροειδή όπως και απόσταση από το κέντρο του μονοπατιού.
  13. Ένα μικρό update: το τρέχον τεύχος της Journal of Occulation Astronomy (JOA) περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στο γεγονός.
  14. Φίλοι, Γενικά αν δύο προβλέψεις είναι διαφορετικές, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι η μια είναι “σωστή” και η άλλη είναι “λάθος”, ή ακόμα ότι η μία είναι πιο επικαιροποιημένη από την άλλη. Κάθε πρόβλεψη κρύβει αρκετά στοιχεία αβεβαιότητας, τα οποίο αντιμετωπίζονται ή με νέες παρατηρήσεις ή χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, η αβεβαιότητα εστιάζεται στην θέση & διάμετρο της Leona και στη θέση & διάμετρο του Βετελγέζ. Από την απόκρυψη της 6ης Σεπτεμβρίου, έχουμε επικαιροποίηση της εφημερίδας (δηλ θέσης ως συνάρτησης του χρόνου) αλλά και της διαμέτρου του αστεροειδή που φέρεται να είναι κάπου στα 66 χλμ και με φαινόμενη διάμετρο που είναι πολύ κοντά σε αυτή του άστρου (κοίτα όμως παρακάτω). Υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για το σχήμα της Leona, οι επόμενες αποκρύψεις πχ στις 29 αυτού του μήνα, κοιτάξτε εδώ θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Για την απόκρυψη της 6ης Σεπτεμβρίου, υπάρχει δημοσιευμένη εργασία εδώ για όποιον ενδιαφέρεται να τη διαβάσει. Κάτω κάτω στην πρώτη σελίδα υπάρχουν σύνδεσμοι που σε στέλνει στην πρόβλεψη του Mike Kretlow και σε αυτή του Lucky star project. H πρόβλεψη του LS δε χρησιμοποιεί την εφημερίδα του JPL αλλά τη δικιά τους ΝΙΜΑ v4, ενώ η JPL70 χρησιμοποιείται στην ισπανική πρόβλεψη εδώ. Ειδικά για τη διάμετρο του Βετελγέζ, ρώτησα σχετικά τον Jose-Luis Ortiz, 1o συγγραφέα της εργασίας ο οποίος μου εξήγησε ότι η διάμετρος του άστρου δεν λαμβάνεται υπόψη στις δημοσιευμένους χάρτες. Και αυτό γιατί η διάμετρος εξαρτάται από το μήκος κύματος στο οποίο παρατηρεί κάποιος. Με άλλα λόγια, σε ένα κόκκινο φίλτρο ο Βετελγέζ θα έχει διαφορετική διάμετρο απ’ ότι με ένα κόκκινο, δηλ ουσιαστικά η διάρκεια της απόκρυψης εξαρτάται από το μήκος κύματος της παρατηρησης. Τώρα, αν με ρωτήσετε ποια πρόβλεψη πιστεύω περισσότερο και ποια λιγότερο, θεωρώ ότι όλες είναι λίγο-πολύ ισοδύναμες με την έννοια ότι αντιπροσωπούν τις τελευταίες και καλύτερες δυνατές πληροφορίες. Εδώ βάζω έναν μικρό αστερίσκο στην πρόβλεψη του Mike Kretlow διότι χρησιμοποιεί ακόμη την JPL69 εφημερίδα για τη Leona, τελικά όμως βλέπουμε ότι το κέντρο του μονοπατιού θα περάσει από το ύψος του Ολύμπου και όσο πιο κοντά είσαι στο κέντρο τόσο πιο πιθανό να δουμε το Βετελγέζ να σβήνει για κάμποσα δεύτερα, ίσως και με γυμνό μάτι. Όσοι παρατηρήσουν με εξοπλισμό μέσα σε μια ζώνη που χοντρικά εκτείνεται από Βόλο μέχρι Θεσσαλονίκη και από Άρτα μέχρι Καστοριά, λογικά θα πιάσουν φωτοκαμπύλη. Επειδή δε έχουμε το θέμα με τη διάμετρο του άστρου που περιέγραψα παραπάνω, αυτή η ζώνη ενδέχεται να είναι και λίγο πιο πλατειά απ' ότι βλέπουμε στους δημοσιευμένους χάρτες. Βέβαια σε αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν εγγυήσεις, οπότε θα έλεγα ας εκμεταλλευτούμε τη λαμπρότητα του Βετελγέζ στήνοντας μια βιντεοκάμερα/DSLR ή ακόμα μια απλή compact digital camera από όπου και αν είμαστε just in case. Αν στο τέλος μας τα χαλάσει ο καιρός, c’est la vie και κερδίζουμε έναν καλό ύπνο!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης