Jump to content

hariskar

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    66
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με hariskar

  • Γενέθλια 05/20/1970

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της hariskar Επιτεύγματα

Contributor

Contributor (5/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Κάποιος που φωτογράφησε την έκλειψη Σελήνης με ρώτησε τι είναι αυτό που περιφέρεται κοντά στη Σελήνη στις παρακάτω φωτογραφίες και είπα να σας ρωτήσω. Ευχαριστώ! https://drive.google.com/folderview?id=0B_jeWgCInsCnMHd5VS01c0Q1MjA&usp=sharing
  2. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Προχθές είδα τα Μ31, που όμως δεν έμοιαζε με γαλαξία, αλλα με νεφέλωμα (υποθέτω χρειάζονται περισσότερες ίντσες για να φανεί η δομή του γαλαξία) και Μ27. Εξακολουθώ να μην μπορώ να βρω τα Μ81, Μ82..
  3. Συμπολίτισσα titi, ξεκίνα από τα Messier που είναι λίγο πάνω από τον Τοξότη. Είναι πολλά και συγκεντρωμένα εκεί, θα τα βρεις εύκολα, ακόμα και αν δεν ξέρεις ποιο ακριβώς βλέπεις. Επίσης μπορείς να δεις το Μ13 (σφαιρωτό σμήνος) στον Ηρακλή, κοντά στο Ζενίθ. Χρησιμοποίησε τους χάρτες που έχεις και θα τα βρεις εύκολα. Είδα αρκετά DSO από την αυλή του σπιτιού μου στο Παληό. Μέσα από Καβάλα δεν έχω προσπαθήσει να δω DSO.
  4. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Δεν έχω δει από άλλο τηλεσκόπιο, όμως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη επιλογή. Το επέλεξα με βασικό κριτήριο τη φορητότητα και ευκολία στο στήσιμο. Άλλος λόγος επιλογής είναι η καταπληκτική σχέση απόδοσης/τιμής (όπως όλα τα dob). Μέχρι στιγμής έχω δει αρκετά αντικείμενα βαθέως ουρανού (σφαιρωτά/ανοιχτά σμήνη, νεφελώματα) και δύο πλανήτες, τον Κρόνο και το Δία. Και φυσικά τη Σελήνη. Όσα αντικείμενα Messier έψαξα, τα βρήκα με εξαίρεση γαλαξίες (Μ81, Μ82 κλπ), που δεν έχω εντοπίσει κάποιον. Η εικόνα που βλέπω θεωρώ ότι είναι πολύ καλή ή μάλλον άριστη, αν υπολογίσουμε το κόστος (199€). Ο φακός που χρησιμοποιώ περισσότερο είναι ο Pentax XW 10mm, που δίνει μεγέθυνση 65Χ, αφού νομίζω ότι συνδυάζει μεγάλο πεδίο και φωτεινότητα στον ιδανικό βαθμό. Σε 130Χ πχ η μεγέθυνση είναι καλύτερη, αλλά η φωτεινότητα σαφώς μειωμένη. Έτσι επιβεβαιώνεται το Backyard Astronomer's Guide, που γράφει ότι για τηλεσκόπιο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ο 10mm είναι αυτός που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για να κάνει κάποιος τα πρώτα αστρονομικά βήματα!
  5. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Τάσο ο Telrad μπαίνει και χωρίς το σκληρό φωτοχιτώνιο;
  6. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Συμφωνώ για τον ερευνητή. Πάντως στο Πλανητάριο ο Telrad είναι στα προαιρετικά αξεσουάρ: http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691 παρ' όλο που από ότι διάβασα σε ποστ εδώ στο φόρουμ δεν ταιριάζει... Η βάση θα χρησίμευε σχεδόν μόνο για εύκολη παρακολούθηση πλανητών και εύκολο εντοπισμό DSO (προτιμώ να παιδευτώ να μάθω να τους βρίσκω μόνος μου προς το παρόν). Ας μείνω έτσι για κάποιο διάστημα, να μάθω κάποια πράγματα παραπάνω και να δώσω χρόνο στον εαυτό μου σχετικά με το αν θα προχωρήσω σε κάποια αναβάθμιση τηλεσκοπίου και ποιο θα είναι αυτό. Αυτό που σκέφτομαι για τώρα είναι μήπως πρέπει να γεφυρώσω το κενό από τα 10mm στα 2.5 με κάποιο φακό στα 5 ή να χρησιμοποιήσω τη λύση 10+barlow, που δε μου πολυαρέσει (φασαρία, πιο σκοτεινό είδωλο). Προτάσεις;
  7. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Αξίζει τον κόπο να το κάνω αυτό με αυτό το τηλεσκόπιο; Ποιες βάσεις ταιριάζουν; Ευχαριστώ
  8. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Εχθές νομίζω ήταν μία αποδοτική νύχτα, η πρώτη από την αγορά του τηλεσκοπίου.. Ξεκίνησα με τον Κρόνο σε 130Χ (με Barlow) και 260Χ. Στα 260Χ τον εντόπιζα πιο εύκολα και τον παρακολουθούσα επίσης καλύτερα (πάλι όμως υπήρχε σχετική ταλαιπωρία) (εδώ να αναφέρω ότι ο Τάσος με ενημέρωσε για αυτό το πρόβλημα πριν την αγορά του φακού, για την οποία πάντως δε μετανιώνω). Μετά είδα αρκετά DSO: Ξεκίνησα πάνω από τον Τοξότη: Μ28, Μ22, Μ8 (μάλλον) (ήταν αυτό που είχε ένα νεφέλωμα και ένα αστρικό σμήνος δεξιά σχεδόν ενωμένα) και αρκετά άλλα στην ίδια περιοχή, που όμως επειδή ήταν πολλά και κοντά, δεν ξέρω ποια ήταν. Στην Κασσιόπη Μ52, στον Ηρακλή το Μ13, στη Μεγάλη Άρκτο το διπλό αστέρα Mizar-Alcor. Αυτά θυμάμαι. Προσπάθησα να βρω το Μ51, αλλά δεν είδα κάτι. Φαίνεται κάτι ιδιαίτερο με το τηλεσκόπιό μου; Γενικά γαλαξίες μπορώ να δω; Εννοώ όχι σαν κουκίδα, αλλά να θυμίζει η δομή κάπως γαλαξία. Εχθές γεννήθηκαν οι πρώτες σκέψεις-επιθυμίες για μεγαλύτερες, φωτεινότερες και λεπτομερέστερες εικόνες, άρα καλύτερο/μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.. Τα συστήματα με GOTO έχουν τέτοια ακρίβεια ώστε να μπορούν να στοχεύσουν χωριστά τα διάφορα DSO στον τοξότη σε μεγάλη μεγέθυνση; Σας ευχαριστώ για όλες τις συμβουλες, τη βοήθεια και τις γνώσεις που μου δώσατε, που μου επέτρεψαν να δω όλα τα παραπάνω εχθές, που ομολογώ ότι με εντυπωσίασαν!
  9. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Σε ευχαριστώ! Θα το δοκιμάσω σήμερα.
  10. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να πετύχουμε τα 260Χ που είναι η μέγιστη μεγέθυνση σύμφωνα με την εταιρεία; Υπάρχει κάποιος προτιμότερος τρόπος; Αναρωτιέμαι αν ο XW ταιριάζει με Barlow. Θα δοκιμάσω σήμερα.
  11. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Εχθές είδα το Μ4 με 65Χ. Θα δοκιμάσω σήμερα να το βρω με 260Χ.
  12. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Κώστα με τον XO 2.5 δεν έχω πρόβλημα με το eye relief, αλλά με τον εντοπισμό στόχων και μετά με το κυνήγι τους. Παραμένει το πρόβλημα (σε 260Χ) της μικρής επαναφοράς του τηλεσκοπίου και μετά το ζύγισμα με τον τρόπο που είπες. Εχθές είδα το πρώτο μου DSO! Ήταν το Μ4, που δε θα έλεγα ότι με εντυπωσίασε (θα έπρεπε; ) Άργησα πολύ να απαντήσω, αλλά λείπαμε.
  13. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Σε ευχαριστώ, τον έχω, μένει να το χρησιμοποιήσω
  14. hariskar

    SkyWatcher Truss (Heritage) P130

    Τάσο, ελπίζω να είσαι καλά! Αν εξαιρέσουμε το βάρος του που ταλαιπωρεί αρκετά τη θέση υποδοχής, από τα μέχρι στιγμής λίγα που έχω δει, αφού το διάστημα της απουσίας μου από το φόρουμ δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα, είμαι ενθουσιασμένος με τους φακούς που πήρα: πεντακάθαρες εικόνες τόσο της Σελήνης, όσο και σε τυχαίες εικόνες στον ουρανό, χωρίς παραμορφώσεις. Θα γράψω περισσότερα τις προσεχείς μέρες.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης