Jump to content

Nikos Bovos

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    88
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Nikos Bovos

  • Γενέθλια 04/28/1974

του/της Nikos Bovos Επιτεύγματα

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Εμμανουηλίδη και την ομάδα του. Άργησα να το δω, αλλά πότέ δεν είναι αργά... Την ώρα που στην Ελλάδα κάποιοι.......τέλως πάντων... υπάρχουν και αυτοί που εργάζονται άκνοα και προσφέρουν. Πάντα τέτοια και πάντα επιτυχίες !
  2. Η γκρι μπαίνει μέσα στο αυλάκι που έχει ο ερευνητής Αφού δεν έχει λάστιχο, βάλε ένα χοντρό (έστω του "μπακάλη") ή μονωτική ταινία στο αυλάκι αλλά πάνω 1 φορά δεν θα χωρά να περάσει ο ερευνητής για να κοντράρει - όσο μπορεί και μετά ευθυγραμμίζεις από τις άλλες δύο. Ακόμα και αν τον ευθυγραμμίσεις με "χαλαρές" τις 2 μαύρες, "δώστου" λίγο βίδωμα ακόμα (από κοινού) τις 2 μαύρες για να σφίξει στη θέση του Βασική προϋπόθεση στην όλη διαδικασία είναι η γκρι (ασημένια) να έχει μπει μέσα στο αυλάκι του ερευνητή (την οποία τραβάς προς τα έξω για να αφαιρέσεις τον ερευνητή από τη θέση του (αφού χαλαρώσεις τις 2 μαύρες)
  3. Γιατρέ έχεις απόλυτο δίκιο...Ξαναδιάβασα όλη την ανάρτηση (ίσως θα έπρεπε να το είχα κάνει πριν, χάλασα και το χρόνο σας) Μάλλον το "κόλλημα" με τα διοπτρικά είναι μεταφυσικό...Λες να το ψάξω; Ελπίζω όχι γιατί δεν περισσεύουν χρήματα για συνεδρίες τώρα... Η αλήθεια είναι, πως επειδή δεν έχω καταφέρει δυστυχώς να μεταφέρω το τηλεσκόπιο στο βουνό, αλλά μόνο από το μπαλκόνι στην πόλη (άρα τι 8" τι 2" εδώ στην Αθήνα και με τα φώτα γύρω-γύρω το ίδιο κάνει), πολλές φορές η εικόνα που βλέπω από τον ερευνητή είναι "καλύτερη" από αυτή του τηλεσκοπίου (αφού με τη φωτορρύπανση στις 8 ίντσες "όλα έρχονται στο φακό"). Το "καλύτερη" εικόνα είναι ψυχολογικό... Μάλλον θα πρέπει να περιμένω το επόμενο black-out της Δ.Ε.Η. ή να καταφέρω να μεταφέρω το τηλεσκόπιο στο χωριό... Πιθανόν λοιπόν ένα κοντό διοπτρικό να είναι σαν δεύτερο μία καλή επιλογή, ή να πάρω τον ερευνητή 9x50 του μεγάλου υπό μάλης και να ξαπλώνω ανάσκελα όταν βρίσκομαι σε "σκοτεινό" ουρανό εντός πόλης.
  4. Για να επαναφέρω λίγο την κουβέντα στο τι μπορεί να δείξει ένα μικρό τηλεσκόπιο... Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι (λόγω του ότι το 8" είναι δύσκολο στη μεταφορά), να προμηθευτώ ένα 70mm διοπτρικό για τις μικρές εξορμήσεις (αφού με 2 παιδιά μαζί δεν χωρά τίποτε άλλο στο αυτοκίνητο - πόσο μάλλον το dob). Η χρήση θα είναι κυρίως από την πόλη (όπως έως τώρα) και περιφερειακά στην πόλη (αλλά όχι ψηλά και σκοτεινά όπως θα έπρεπε). Συγκεκριμένα (για να μπορείτε να κρίνετε και αν μπορείτε να βοηθήσετε). 1) Skywatcher 70mm/700 AZ2 (Mercury) 2) Celestron Astromaster 70mm/900 AZ 3) SkyWatcher 80/400 EQ1 (αν και είναι αρκετά πιο ακριβό από τα άλλα) Λόγω της τιμής του (3), "χωράει" και το Celestron PowerSeeker 80mm/900 EQ ανάμεσα. Τα προσοφθάλμια-αξεσουάρ που έχω ήδη και θα χρησιμοποιηθούν είναι: Hyperion 13mm (Baader Plan.) Super Plossl 25mm (Skywatcher) Super Plossl 10mm (Skywatcher) Barlow X2 (SkyWatcher) Οι "στόχοι" θα είναι αυτό που μπορούν να μου δείξουν (δεν περιμένω να δω αυτά που μπορεί να μου δείξει το 8'' - σας θυμίζω πως έχω ήδη το Skyliner 200mm/1200 dobsonian) Ευχαριστώ εκ των προτέρων, μια μικρή βοήθεια από τους πιο γνώστες θα ήταν υπερ-πολύτιμη. Υ.Γ. Και 60mm να με καλύπτει ευπρόσδεκτο...
  5. Καλώς ήλθες Παναγιώτη ! Καλή διασκέδαση με την ερασιτεχνική αστρονομία. Όποια απορία έχεις, μπορείς χωρίς δισταγμό να ρωτήσεις, όλα τα παιδιά εδώ (μικρά και μεγάλα) είναι πάντα πρόθυμα να σου απαντήσουν (και πολλές φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός!)
  6. Μπράβο και από εμένα Με εξέπληξε θετικά, οι αλλαγές σωστές (και με μέτρο)
  7. Μπράβο, εύγε και μπράβο! Ένα από τα σημαντικότερα, η υλοποίηση ενός ονείρου...Και εις ανώτερα!
  8. Χωρίς να είμαι ειδικός, υποθέτω πως το πρόγραμμα πλοήγησης που του έχουν "φορτωμένο" έχει δεδομένα για τη χάραξη της πορείας - "πτήση" προς το δορυφόρο του Άρη για τις συγκεκριμένες θέσεις Γης - Φόβου για την ημερομηνία εκτόξευσης και μάλλον χρειάζεται να αλλάξουν τα δεδομένα αυτά τώρα για τις νέες θέσεις. Ίσως τώρα να χρειαστεί περισσότερα καύσιμα (αν απομακρύνεται ο Φόβος από τη Γη) που να μην έχουν αφού γυρνώντας γύρω από τη Γη έχει λίγο χρόνο που περνά πάνω από το κέντρο ελέγχου του, άρα λίγο χρόνο για διορθώσεις. Πληροφορίες από http://greek.ruvr.ru/2011/11/09/60118174.html (Voice of Russia) αναφέρουν πως τελικά έχουν διορία 2 εβδομάδων, χωρίς να εξηγεί το λόγο που συμβαίνει αυτό. Ίσως επειδή βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, να χάνει σιγά-σιγά ύψος και μετά τις 2 εβδομάδες...μπουμ κάπου εδώ στη Γαία. Επεξεργασία: Και νεότερα στο http://greek.ruvr.ru/2011/11/09/60121062.html αναφέρουν ότι μπορεί να παραμείνει 1 μήνα χωρίς κίνδυνο πτώσης. Καλό είναι να τον στείλουν εκεί που πρέπει, γιατί τα καύσιμα που κουβαλά είναι άκρως-άκρως τοξικά και φυσικά επικίνδυνα.
  9. Μόλις ολοκληρώθηκε η μεταφορά από εμένα: Nikos, you have sent €57.20 EUR to Spheretec.
  10. Nikos Bovos

    Jupiter,io,ganymede

    Υπέροχη ! Μπράβο, μπράβο, μπράβο !
  11. Τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι απλούστερα από όσο παρουσιάζονται... Αν και έγραψα πως δεν θα συμμετέχω στην κουβέντα αυτή, θα το ρισκάρω, πιστεύοντας πως θα προσφέρω κάτι σε αυτήν. Έχουμε και λέμε: 1. Τι σημαίνει ερασιτέχνης αστρονόμος; Αυτός που δεν ασχολείται επαγγελματικά με την αστρονομία (δηλαδή όλοι σας) 2. Τι σημαίνει σοβαρός ερασιτέχνης αστρονόμος; Αυτός παρατηρεί, καταγράφει και εξάγει συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις/καταγραφές του (είτε τα δημοσιεύει, ενημερώνει τις αστρονομικές ενώσεις είτε όχι) 3. Τι σημαίνει αστρονόμος του καναπέ; Αυτός που ασχολείται θεωρητικά και όχι πρακτικά με τα 1,2 4. Υπάρχουν κάποιοι που δεν πρέπει να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Ποιοι; Όλοι ερασιτέχνες είμαστε σε ότι ασχολούμαστε - εκτός από αυτό που κάνουνε ως επάγγελμα 5. Τι είναι αυτό (αν υπάρχει) που κάνει καλύτερο έναν ερασιτέχνη από κάποιον άλλον; Ή που το κάνει κακό αντίστοιχα; Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Εδώ όμως το αποτέλεσμα είναι η προσωπική ευχαρίστηση, οπότε δύσκολα το μετράς. 6. Οι φωτογράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Αν ασχολούνται και με την παρατήρηση (99% το κάνουν) ναι 7. Οι ζωγράφοι του ουρανού λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι; Μπορούν να έχουν θέση σε καθαρά αστρονομικό site; Οι ποιητές; Για να ζωγραφίσουν, πρέπει να έχουν μοντέλο, άρα μάλλον παρατηρούν πριν ζωγραφίσουν Το ίδιο και για τους ποιητές, πιθανότατα παρατηρούν και εμπνέονται για να εκφραστούν. Μπορεί και να μην γίνεται παρατήρηση, αλλά ποιος το ελέγχει; 8. Αν κάποιος παρατηρεί τον ουρανό από την πολυθρόνα του και από την οθόνη ενός κομπιούτερ συνδεμένο με τηλεσκόπιο, είναι ερασιτέχνης; Αφού παρατηρεί ναι. Η τεχνολογία είναι για να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, όχι πιο δύσκολα. Μακάρι να είχα και εγώ αυτή τη δυνατότητα. Γιατί να τρως το κρύο όταν μπορέις να το αποφύγεις; 9. Πιστεύετε ότι υπάρχει συγκεχυμένη αντίληψη για το πώς πρέπει να μιλά ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και γίνεται μια λανθασμένη προσπάθεια για λέξεις "επιστημονικές"; Ο καθένας μιλά ανάλογα με την παιδεία του και τις γνώσεις του. Πολλές φορές οι όροι που χρησιμοποιούνται - έστω καταχρηστικά - διευκολύνουν την κουβέντα ανάμεσα σε ανθρώπους που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο Συμπερασματικά, όλοι οι καλοί χωράνε εδώ
  12. Nikos Bovos

    Ngc 891 In Andromeda

    Μπρρρρράβοοοο !
  13. Nikos Bovos

    Propeller Nebula

    Πολύ όμορφη, μπράβο
  14. Nikos Bovos

    Sharpless 119

    Πανέμορφο, μπράβο σου!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης