Jump to content

gregohks

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    722
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με gregohks

  • Γενέθλια 08/13/1993

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της gregohks Επιτεύγματα

Experienced

Experienced (11/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Σπάνιος
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Εκπληκτικός ο κομήτης Neowise, ακόμα και με παρατήρηση δια γυμνού οφθαλμού. Τον παρατήρησα γύρω στις 5:15, χωρίς κιάλια ή τηλεσκόπιο, και η ουρά του ήταν εμφανής χωρίς δυσκολία.Μοναδική εμπειρία. Χρήσιμοι και οι χάρτες του Ανδρέα σε αυτό το νήμα αλλά και οι χάρτες του S&T που δείχνουν πως ο κομήτης θα βρίσκεται ψηλά στην Μεγάλη Άρκτο στις 22-23 Ιουλίου,αργά το απόγευμα. Μέχρι τότε ας ελπίσουμε για καθαρούς ουρανούς.
  2. Υπάρχει τέτοιος αριθμός και ονομάζεται Surface Brightness,Sb. Συνήθως όταν φτιάχνουμε το πρόγραμμα παρατήρησης δεν κοιτάμε μόνο το mag ενός στόχου αλλά και το Sb και τις διαστάσεις του. Ακόμα θυμάμαι πριν απο περίπου 4 χρόνια όπου προσπαθούσα να διακρίνω τον NGC 1055,γαλαξία στο Κήτος.O συγκεκριμένος έχει mag μόνο 10.6 αλλά Sb 13.7 και διαστάσεις 7′,6 × 2′,7. Μόνο με εκλάμψεις τον είχα δει.
  3. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση,"αυτό που κινείται " δεν κουβαλάει πληροφορία με την κλασσική έννοια του όρου.
  4. gregohks

    Αγορά φίλτρων

    Έχω το NPB της DGM. Εξαιρετικό φίλτρο,κάνει πολύ καλά την δουλειά του . Συγκρίσεις δεν έχω κάνει εγώ ο ίδιος με Lumicon/Ultrablock, αλλά έχω κάνει με το UHC-s της Baader.Όπως είναι αναμενόμενο είναι μακράν καλύτερο,προσφέρει περισσότερο contrast (φυσικό άλλωστε,το UHC-s δεν είναι πραγματικό narrowband) οδηγώντας σε περισσότερη λεπτομέρεια. Υπάρχουν πολλές συγκρίσεις αυτού με Lumicon/Ultrablock στο cloudy nights.
  5. http://www.astro-baby.com/collimation/astro%20babys%20collimation%20guide.htm Την ευθυγράμμιση του δευτερευοντος μπορείς να την ελέγξεις και με ένα cheshire. Όταν το σταυρόνημα του συμπέσει με τον δακτύλιο του πρωτεύοντος,τότε έχεις σωστή ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος.Αυτο προϋποθέτει ότι το δευτερεύον βρίσκεται κάτω από τον εστιαστή (centered under the focuser) (πειράζοντας την κεντρική βίδα) και ότι το δευτευρεύων βρίσκεται στο κέντρο του σωλήνα ( πειράζοντας τις αράχνες). Υποθέτω ότι δεν έχεις πειράξει ποτέ το δευτερεύων οπότε βρίσκεται στις σωστές του θέσεις.Μενει να ελέγξεις την κλίση του (3 βίδες) και να ευθυγραμμίσεις το πρωτεύων. Για το πρώτο αρκεί να "φαίνεται" το δευτευρευων σαν κύκλικη επιφάνεια όταν κοιτάς μέσα από τον κενό εστιαστή. Αλλά για πιο σίγουρα αποτελέσματα ένα cheshire,ή ακόμα πιο σίγουρα ένα laser(βλ.Howie Glatter) θα σε βοηθήσει. Για το δεύτερο (ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος) χρείαζεσαι ένα καπάκι ευθυγράμμισης,ώστε να κεντράρεις τον δακτύλιο του καθρέφτη με την κουκίδα από το καπάκι(3 βίδες στο κάτω μέρος του πρωτευοντος,υπ' όψη ότι υπάρχουν άλλες 3 βίδες εκεί για την "ασφάλιση" της θέσης.Οι βιδες ευθυγράμμισης είναι πιο μεγάλες).Είναι δύσκολο να το κάνεις χωρίς καπάκι διότι θα εισάγεις πολλή αβεβαιότητα. Μην ανησυχείς τόσο για το δευτερεύων,δεν χάνει εύκολα την ευθυγράμμιση του,αλλά ακόμα και αυτή όταν καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις γίνεται παιχνιδάκι, και η όλη υπόθεση της ευθυγράμμισης ανάγεται σε δουλειά ρουτίνας 5 λεπτών. Εν ολίγοις,πάρε ενα cheshire να βρεις την υγειά σου! Καθαρούς ουρανούς. Γρηγόρης
  6. Δεν δεχεται μονο 2" αλλα και 1.25". Η γνώμη μου είναι να μην βιαστείς. Τον ουρανό θα τον μάθεις,αργά ή γρηγορα. Οπότε και το Goto θα το παραμελήσεις πιθανότατα όταν αποκτήσεις εμπειρία. Η αναζήτηση στόχων με αστροαλματα ειναι ευκολη διαδικασία και σε βαζει και στο πνεύμα του "ψάχνω και βρίσκω",κάτι που για μενα αποτελεί το 50% αυτού του χόμπι. Άλλωστε το goto κουβαλάει ενα σφάλμα στην ακρίβεια,όπου στα πολύ αμυδρά αντικείμενα δεν συγχωρείται. Αν έχεις την δυνατότητα,όπως προαναφέρθηκε, να βρεθείς στις εξορμήσεις που οργανώνονται αυτην την περίοδο της νέας σελήνης ώστε να δεις απο κοντά διάφορους τύπους τηλεσκοπίων για να μπορέσεις να συγκρίνεις απο πρώτο χέρι τα υπέρ και τα κατά τους. Απο την άλλη μπορείς να κοιτάξεις στις μικρές αγγελίες για μεταχειρισμένο,απο το οποιο δεν θα χασεις αξία μεταπώλησης αν στο μελλον θελήσεις να το πουλήσεις.
  7. Δορυφόρος κατά πάσα πιθανότητα.
  8. Παρευρέθη το 12 στον Πάρνωνα στην ΠΕΕΑ,έκτοτε δεν έτυχε να ξαναβρεθώ. Αναγνωρίζω την τιτάνια προσπάθεια των διοργανωτών και βγάζω το καπέλο. Ωστόσο συμφωνώ πως ο χαρακτήρας της ΠΕΕΑ θα πρέπει να είναι περισσότερο (αν οχι εξ ολοκλήρου)ΓΙΑ τους ερασιτέχνες,στη βάση της λογικης οτι διοργανωνεται ΑΠΟ ερασιτέχνες αστρονόμους. Για παράδειγμα, προς τι οι κοσμολογικες/αστροφυσικές ομιλίες? Εγκυκλοπαιδικες γνώσεις δεν λέω,αλλά σε ένα αστροπαρτυ περιμένω να ακούσω(εφόσον διοργανώνονται ομιλίες) για τηλεσκόπια,κρυμμένα διαμάντια του ουρανού εκείνης της βραδιάς,χάρτες πεδίου,ίσως συμβουλές ευθυγράμμισης για νεότερους στο άθλημα,νέα αστροπροϊόντα κτλπ. Καταλαβαίνετε πιστεύω το νόημα. Αν το αντεπιχείρημα είναι "ε ρε φιλε μπες CN για κριτικές φακών,διάβασε Omeara για στόχους,μπες πλανητάριο για νεα προϊόντα" τοτε γιατι να υπάρχουν ομιλίες? Και μάλιστα όχι άμεσα συνδεδεμένες με την ερασιτεχνική μορφη της αστρονομίας. Γιατι αμφιβάλλω αν κάποιος πριν την παρατήρηση ξεσκονιζει τανυστές, κβαντικες θεωρίες πεδίου και δεν συμμαζεύεται. Με αλλα λόγια πρέπει να γίνει ένας σαφής προσδιορισμός της ΠΕΕΑ: είναι βραδιά κοινού ή ένα αστροπαρτυ από ερασιτέχνες προς ερασιτέχνες? Αν ισχύει το πρώτο τότε γιατι δεν την ονομάζουμε Εθνική Ημέρα Διάδοσης Αστρονομίας,να γίνεται σε κάποια πόλη,με φεγγάρι και στην οποία θα γίνονται και ομιλίες γενικού περιεχομένου? Έτσι και διαδιδουμε και τονωνουμε την τοπική κοινωνία και μπαίνουμε στον χάρτη. Αν παλι οι σκληροπυρηνικοί πρέπει να εκτοπιστουν άλλη μέρα ή και σε άλλο μέρος τότε δεν πιστεύετε ότι παύει να έχει τόση ισχύ ο τίτλος " Πανελλήνια εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων"? Αφού στην συντριπτική πλειοψηφία θα ειναι κοινό,με αρκετούς ερασιτέχνες να απέχουν. Σαφώς ΔΕΝ μπορούμε να απαγορευσουμε το κοινό,και για να μην παρεξηγηθώ δεν είναι το πρόβλημα το κοινό αλλά η αοριστία του χαρακτήρα της ΠΕΕΑ. Όσο για τον δήμαρχο,,ας μην ξεχνάμε οτι ασκεί πολιτική.
  9. Δεν ισχύει ακριβώς έτσι. Ναι,τα μικρά τηλεσκόπια συλλέγουν λιγότερο φως συγκριτικά με ένα μεγαλύτερο, αλλά το αν θα μας φαίνεται λαμπρος ή οχι ένας γαλαξίας εξαρτάται άμεσα και απο την επιφανειακή του λαμπρότητα. Η οποία στη συνεχεια εξαρτάται και απο τις διαστάσεις του αντικειμένου. Η Ανδρομέδα έχει μεγάλες διαστάσεις ,και κατά συνέπεια φαίνεται λαμπρότερη "όσο πιο μαζεμένη "είναι(=μικρή μεγέθυνση) . Άλλοι γαλαξίες ειναι πρακτικά αδύνατον να θεαθουν σε χαμηλές μεγεθυνσεις(ή εναλλακτικά σε μεγάλη κόρη εξόδου) λόγω μικρων διαστάσεων. Εκεί η μεγαλύτερη μεγέθυνση(μικρότερη κόρη εξόδου) θα σκοτεινιάσει την εικονα,αυξάνοντας την αντίθεση με αποτέλεσμα να φαίνεται.
  10. Σκοτεινό ουρανο χρειαζεσαι και έναν καλό άστροχάρτη. Μην περιμένεις να δεις χρώματα και τον βαθμό λεπτομέρειας που έχουν οι φωτογραφίες. Οι γαλαξίες θα φαίνονται σαν μικρά κυκλικά συννεφάκια που ίσα θα φαίνονται. Για τους δεις επιβάλλεται η προσεκτική σάρωση του (σωστού) πεδίου με πλάγια όραση. Άλλοι ειναι ορατοί απευθείας,ενώ αλλοι θέλουν τις στιγμιαίες καλυτερευσεις της ατμόσφαιρας. Τα νεφελώματα απο την αλλη,εξαρτάται. Αν μιλάμε για πλανητικά τότε ενα φιλτρο UHC ή ΟΙΙΙ μπορεί να τα ξετρυπωσει,στην περίπτωση οπου δεν ειναι ηδη αντιληπτά. Νεφελώματα ανακλασης(παράδειγμα τα νεφελώματα Van De Bergh,VdB) θελουν άριστη ατμόσφαιρα, με το φίλτρο να μην δουλεύει σε αυτά(ανακλουν φως,δεν εκπέμπουν) καθιστώντας τα δύσκολα αντικείμενα. Τα νεφελώματα του καταλόγου Sharpless, είναι αόρατα ακόμα και σε πολύ μεγάλα τηλεσκόπια. Ανήκουν στα νεφελώματα εκπομπής,στα οποία τα φίλτρα δουλεύουν.
  11. Εδω στα Γιάννενα έχουμε 2ο έτος Συγχρονή φυσική 1 και σύγχρονη φυσική 2 . Η 1 εντάσει ειδική σχετικότητα,ακτινοβολία μέλανος σώματος κτλπ, ενώ η 2 είναι ατομική,μοριακή,λίγο πυρηνική και λίγο σωματιδιακή. Το πανηγύρι αρχίζει στις κβαντικές θεωρίες 1 και 2 Κοσμίδης σύγχρονη, Ταμβάκης κβάντο? Μπενής/Κοσμίδης,Πατρώνης/Φουντάς Σ2, Κβ1 Ταμβάκης,Κβ2 Ρίζος
  12. Εδω στα Γιάννενα έχουμε 2ο έτος Συγχρονή φυσική 1 και σύγχρονη φυσική 2 . Η 1 εντάσει ειδική σχετικότητα,ακτινοβολία μέλανος σώματος κτλπ, ενώ η 2 είναι ατομική,μοριακή,λίγο πυρηνική και λίγο σωματιδιακή. Το πανηγύρι αρχίζει στις κβαντικές θεωρίες 1 και 2
  13. gregohks

    Αναζητηση DSO

    Καλημέρα Γιάννη! Ζωγραφίζω σε λευκό χαρτί με μολύβι για τα άστρα,και για τους γαλαξίες/νεφελώδες δομές βαμβάκι "λερωμένο" από μολύβι. Η μπατονέτα κάνει τρομερή δουλειά. Για τον φωτισμό χρησιμοποιώ τον κόκκινο φακό στην πιο χαμηλή ένταση και δεν βρίσκω πρόβλημα. Τον ακουμπώ πάνω στο χαρτί ώστε να φωτίζει απέναντι μου και έτσι δεν κάνει ζημιά στην νυχτερινή όραση μου.
  14. gregohks

    Αναζητηση DSO

    Καλησπέρα στην αστροπαρέα! Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία αναφορά. Λίγο η ελλειψη χρόνου,λίγο ο χάλια(ολώς τυχαίως στην Νεα Σελήνη) καιρός έκαναν τις αστρονομικές παρατηρήσεις αραιές. Το μενού όπως πάντα κατά κύριο λόγο γαλαξιάκια. Αρκετά τα σκιτσάρω πλέον,παρακάτω θα παραθέσω προσπάθειες μου. 28/6/16 Όφης-Κεφαλή NGC 5962:Mag:11.3 , SB:13, 3' οι διαστάσεις. Ελαφρώς επιμηκής,ορατός στα χ100 με τον Nagler ακόμα και με ευθεία όραση,με πυρήνα και άλω. Εύκολος στόχος.Στον γαλαξία αυτόν παράγεται ετησίως υλη συνολικής μάζας 6 ηλιακών μαζών. Ηρακλής Abel 2197: NGC 6146:12.5/12.3/1.7' Ορατός στα χ100 με τον 12Τ4,ελαφρά ελλειπτικός με αμυδρό πυρήνα και άλω. NGC 6173:12.1/13.2/1.9' Επιμηκής με πολύ αμυδρό πυρήνα και άλω. Ορατός από στα χ100. -- NGC 6195:13/13.4/1.5' Εξαιρετικά αμυδρός,πολύ μικρός,χωρίς εμφανή πυρήνα,διέκρινα ανα διαστήματα άλω η οποία ήταν εμφανής μόνο στα χ200,κρυμμένη ανάμεσα σε 2 αμυδρά 13.7-13.9 μεγέθους(πηγή wikisky). Δεν μπορούσα να τον εντοπίσω στα χ100,ακόμα και όταν τον επιβεβαίωσα στα χ200.Θέλει μεγέθυνση ο συγκεκριμένος. NGC 6229:9.4/3.8' Σφαιρωτό σμήνος. Λαμπερός πυρήνας με λίγη εκτεταμένη άλω. Δεν μπορώ στα σπάσω αστέρια ακόμα και στα χ300.Πολύ όμορφο αντικείμενο αλλά θέλει διάμετρο. Δράκοντας: NGC 5982:11/12.9/3' Λαμπρός γαλαξίας,με εμφανή πυρήνα και άλω.Μέρος της τριπλέτας του Δράκοντα παρέα με τον NGC 5985(τον οποίο και εντόπισα χωρίς καμία δυσκολία:11.9/14/5'x3'),και τον NGC 5981(13.2/12.8/2.7'x0.3',τον οποίο δεν ξετρύπωσα) Ωραία βραδιά,αναλώθηκα σε λίγους στόχους,ένα mix εύκολων-δύσκολων έτσι για το ξεσκούριασμα,και στο sketching. Οι συνθηκες ήταν ιδανικές:το απόγευμα έριξε μια ωραία βροχή και καθάρισε εντελώς τον ουρανό.Περιέργως και το seeing ήταν υπέρ μου.Τράβαγε άνετα x200. Στα συννημένα παραθέτω προσπάθειες σκιτσογράφησης των αντικειμένων που βλέπω από τον φακό,από το 8άρι μου.Τα επεξεργάστηκα στο PS όσων αφορά την αντιστροφή χρωμάτων,και την διόρθωση αστέρων ώστε να αποκτήσουν ένα πιο στρογγυλό σχήμα.Το κύριο αντικείμενο δεν πειράχτηκε καθόλου.Όλα τα σκιτσάκια ακολουθούν την αντεστραμμένη εικόνα όπως αυτή λαμβάνεται μέσα από το κατοπτρικό,την στιγμή της παρατήρησης. Καλές παρατηρήσεις σε όλους και καθαρούς ουρανούς, Γρηγόρης. Το γνωστό Μ57 στην Λύρα. Στα χ200 με τον 12Τ4 +FE x2,με το φίλτρο UHC NPB.0.42 μοίρες TFOV. NGC 6229 στον Ηρακλή.Σφαιρωτό.x200 με τον Νagler+Focal Extender x2 NGC 5962 στην Κεφαλή του Οφη.x100 με τον 12T4. 0.82 μοίρες TFOV NGC 6195: πολύ αμυδρός γαλαξίας στον Ηρακλή.Εύκολο να πας αλλά δύσκολα τον ξετρυπώνεις.Το σκετς μου συμφωνεί απόλυτα με DSS φωτογραφίες! 12Τ4+FE x2 NGC 281 γνωστό και ως Pacman nebula, στον αστερισμό της Κασσιόπης. Δεκέμβριος του 2015,στα x50 με τον MaxVission 24mm και τον NPB UHC της DGM.
  15. gregohks

    Μύκητας στον φακό μου;

    Ευτυχώς δεν φορούσε μάσκαρα εκείνη την βραδιά!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης