Jump to content

irapan

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    147
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με irapan

  • Γενέθλια 07/09/1978

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της irapan Επιτεύγματα

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Dedicated Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Η αγγελία ολοκληρώθηκε!

    • Πώληση
    • Νέο

    Πωλείται καινούριος & αχρησιμοποίητος ο 1.25'' helical focuser της ZWO με female T2 threaded connection. Κουμπώνει στον oag της ZWO για fine tunning της εστίασης της οδηγητικης (νομίζω και σε οποιονδήποτε oag αλλης μαρκας με T2 male thread). Για τον ίδιο λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οδηγητικο τηλεσκόπιο. Για ενδιαφερόμενους εκτός Αττικής τα έξοδα αποστολής επιβαρύνουν τον αγοραστή. Επικοινωνία με ΠΜ ή στο κινητό 6932608331. Ευχαριστώ.

    70.00 EUR

  2. Up!! Μήπως τον έχει κάποιος φίλος, κάτοχος κάμερας της ZWO, που δεν τον χρησιμοποιεί? Επισυνάπτω και σχετική φωτο σε ποιόν αντάπτορα αναφέρομαι.
  3. Ζητάω τον ανταπτορα προσαρμογής φίλτρων 1.25" που συνήθως συνοδεύει της κάμερες της ZWO ή και κάποιον αντίστοιχο για άλλες εταιρείες καμερών. Αν κάποιος φίλος δεν τον χρησιμοποιεί θα με ενδιέφερε να τον αγοράσω. Επικοινωνία με πμ. Ευχαριστώ
  4. Να προσθέσω στα παραπάνω που έγραψε ο Δημήτρης, τα εξής. Το δευτερεύον ουσιαστικά κόβει τον κώνο φωτός που δημιουργεί το πρωτεύον και στέλνει την κορυφή του στον εστιαστη του νευτωνειου τηλεσκοπίου. Αν το δευτερεύον είναι πολύ μικρότερο από το πρέπον μέγεθος δεν θα συλλέγει όλο το φως από το πρωτεύον, με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται η φωτοσυλλεκτικοτητα του, πχ. ένα 8ιντσο κάτοπτρο θα λειτουργεί σαν 6ιντσο. Από την άλλη μικρότερη παρεμπόδιση σημαίνει και μεγαλύτερο κοντραστ. Σε νευτώνεια F6 και πάνω το δευτερεύον είναι μικρότερο από ότι σε τηλεσκόπια F5 και κάτω. Τα πρώτα έχουν καλύτερο κοντραστ στην πλανητική παρατήρηση ενώ τα δεύτερα υπερτερούν σε παρατήρηση deep sky. Θα συνιστούσα και εγώ να μην το πειράξεις, συνήθως οι κατασκευαστές λαμβάνουν υπόψη τους τις παραμέτρους αυτές. Γενικά σε ένα υπάρχον αγορασμενο τηλεσκόπιο είναι ευκολότερο να αντικαταστήσεις το υπάρχον δευτερεύον κάτοπτρο με ένα ελαφρώς μεγαλύτερο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, το να πας σε μικρότερο είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία. Πιθανώς να πρέπει να πας και σε εστιαστη χαμηλότερου προφίλ ή και ακόμα να πρέπει να μετατοπίσεις τον εστιαστη σε διαφορετική θέση, το οποίο είναι λίγο δύσκολο σε έτοιμο σωλήνα. Αντίθετα όταν φτιάχνεις ένα τηλεσκόπιο από το μηδέν, οι εναλλακτικές στην επιλογή δευτερεύοντος είναι περισσότερες.
  5. Καλησπέρα, προσπάθησε να βρεις την εποξικη μετάλλων 2 συστατικών που επισυνάπτω στην φώτο. Δεν υπάρχει καλύτερη. Έχω φτιάξει κελί πρωτεύοντος κατόπτρου με αυτή. Καθάρισε καλά με οινόπνευμα τις επιφάνειες πριν εφαρμόσεις. Και τα υπολείμματα από την κόλλα που έβαλες. Και μην βάλεις την βίδα κατά την κόλληση. Σφιξε ελαφρώς με ένα σφικτηρα
  6. Και εγώ Ηλία, πιθανώς αύριο θα δοκιμάσω από Χολαργό και δεν σου κρύβω ότι δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις σε υψηλότερα gains 250-400. Συνηθίζεται αυτή η περιοχή gain για τις ZWO στο cloudy nights. Καλή επιτυχία σου εύχομαι. To plate solving λειτουργεί κανονικά από το Γαλάτσι?
  7. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Για τις λήψεις έκανα κλασσική πολική μέσω της πολικής διόπτρας της βάσης. Ακολούθως star alignment με ένα αστέρι και πριν από κάθε στακάρισμα κεντράρισμα του στόχου με τη βοήθεια σταυρονήματος στην οθόνη του Sharpcap. Σε κάθε στόχο, αφού τον κέντραρα, χρησιμοποιούσα την εντολή sync to target μέσω του controller, για βελτίωση της ακρίβειας στόχευσης στον επόμενο στόχο. Φαντάζομαι ότι με το plate solving θα γλιτώνω χρόνο που χάνω για να κεντράρω. Από οτι διαβάζω στο manual του Sharpcap για να δουλέψει το plate solving, προυποθέτει την εγκατάσταση του all sky plate solver και τον έλεγχο της βάσης μέσω υπολογιστή. Ξέρετε αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το Stellarium αντί του Cdc ? Είμαι περισσότερο εξοικειωμένος με το συγκεκριμένο (γνωρίζω ότι για να δουλέψει μέσω Stellarium πρέπει να εγκαταστήσω και το stellariumscope).
  8. Και είναι και εθιστικό... Ήδη σκέφτομαι την επόμενη φορά που θα μου δοθεί η ευκαιρία να στήσω. Ερώτηση προς τους εμπειροτερους που τα έχουν εφαρμόσει : Τα polar alignment και plate solving μέσω του Sharpcap, επιταχύνουν όντως την διαδικασία στησίματος και ακρίβεια στόχευσης? Αν δεν κάνω λάθος η κάμερα μου έχει πεδίο 1.00 X 1.46 μοίρες, επαρκεί για την πολική ευθυγράμμιση?
  9. Είσαι μισό βήμα πριν την κανονική αστροφωτογραφία. !!!!!!! Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός όντως αποτελει μια καλή αφετηρία για να ασχοληθεί κάποιος με την αστροφωτογραφία. Ωστόσο, προτιμώ, τουλάχιστον προς το παρόν, να αφιερώσω χρόνο σε αυτή τη διάσταση του χόμπι που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις από εσένα και το set up σου (unguided, μικροί χρόνοι έκθεσης, λίγα adjustments επιτόπου κατά την λήψη) . Επίσης η εμπειρία μου και οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες, αυτές ήταν και οι πρώτες λήψεις που έχω κάνει ποτέ ( και η 2η φορά που έστησα την βάση!). Επίσης, η συγκεκριμένη προσέγγιση, σου επιτρέπει να δεις, εφόσον έχουν λυθεί τα χέρια σου 20 περίπου στόχους μια καλή βραδιά, μιας και ο χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε στο χόμπι, όσο μεγαλώνουμε κιόλας, γίνεται ολοένα και λιγότερος
  10. Οι ψυχωμενες κάμερες μπορεί να κοστίζουν αρκετά παραπάνω αλλά σου προσφέρουν τον απόλυτο έλεγχο στην λήψη των darks. Μπορείς να δημιουργήσεις darks library για όλες τις ρυθμίσεις που εφαρμόζεις στις λήψεις σε ανύποπτο χρόνο χωρίς η κάμερα να είναι προσαρμοσμένη στο τηλεσκόπιο. Επισυνάπτω και έναν οδηγό που βρήκα, για όλη την διαδικασία του live stacking μέσω του Sharpcap : the-unofficial-guide-to-using-sharpcap-v0.5.pdf
  11. Συγχαρητήρια Ηλία, υπέροχες!!! Σε τι format τράβηξες RAW ή RGB?
  12. Ευχαριστώ πολύ παιδιά!! Ηλία όντως, δεν είναι σαν την οπτική παρατήρηση, αλλά έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και σου επιτρέπει να δεις στόχους που με το μάτι ήταν αδιανόητο να τους παρατηρήσεις. Και η συγκεκριμένη κάμερα είναι πολλά υποσχόμενη. Τώρα προσπαθώ να καταλήξω στους καλύτερους συνδυασμούς sub exposure, gain και offset για το live stacking. Πολλές πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο cloudy nights στο αντίστοιχο νήμα της EAA. Δυστυχώς κάθε εταιρεία καμερών έχει διαφορετική κλίμακα στο gain οπότε πρέπει να βρεις τις αντιστοιχίες. Γενικά από ότι έχω δει στοχεύουν σε ένα relative gain της τάξης των 25-30 db. Επίσης, για όποιον χρησιμοποιεί το Sharpcap υπάρχουν δύο πολύ καλά εργαλεία για να βρεις τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις ανάλογα με το sky brightness της τοποθεσίας που τραβάς, το sensor analysis σε συνδυασμό με το smart histogram. Καλή συνέχεια!!
  13. Καληπσέρα παιδιά, Πρώτη απόπειρα και πρώτες δοκιμές και από μένα στο live stacking. Οι λήψεις έγιναν από τον Πάρνωνα χθες Σάββατο βράδυ. Ακόμα είμαι στην αρχή των δοκιμών όσο αφορά τις εκθέσεις και το gain. Ο εξοπλισμός μου : Skywatcher 150 PDS Newtonian Ισημερινή βάση Ioptron IEQ45 Altair Astro 294C Pro TEC Camera Ο συνολικός χρόνος έκθεσης κυμάνθηκε μεταξύ 5 και 12.5 λεπτών. To live stacking έγινε με το Sharpcap Pro με adjustments στα black point, midtones και στο white balance στα στακαρισμένα frames. Η θερμοκρασία του σένσορα ήταν στους -10 βαθμούς κελσίου. Η χρήση τουλάχιστον darks θα βελτίωνε σίγουρα πολύ το τελικό αποτέλσμα.
  14. Καλησπέρα, Κατά το ζύγισμα του τηλεσκοπίου στο RA, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι οι ροπές και όχι τα βάρη καθεαυτά εκατέρωθεν του πολικού άξονα. Οπότε, αν το τηλεσκόπιο σου με όλα τα παρελκόμενα πάνω του έχουν βάρος μέχρι 10-12 kg, τα βαρακια των 10 kg που σου δίνουν είναι υπεραρκετά για να εξισορροπησεις την ροπή του τηλεσκοπίου στην άλλη μεριά, μεταβάλλοντας την απόσταση των αντίβαρων στο shaft.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης