Jump to content

loufas

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    434
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    8

loufasτελευταία νίκη στο Δεκέμβριος 18 2023

Το loufas είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

Σχετικά με loufas

  • Γενέθλια 07/03/1974

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της loufas Επιτεύγματα

  1. Ολοκληρώνοντας τη μελέτη του σπάνιου φαινομένου της απόκρυψης του υπεργίγαντα άστρου Betelgeuse από τον αστεροειδή Leona είχα το άγχος αν οι μετρήσεις μου ήταν αξιόπιστες και σωστές, ώστε να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τη διεθνή κοινότητα για το τί συμβαίνει σε ένα τέτοιου μεγέθους άστρο λίγο πριν εκραγεί και γίνει supernova. H επεξεργασία των δεδομένων έγινε χθες και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι οι καταγραφές ήταν σωστές και ευτυχώς δεν υπήρχε κάποιο σημείο όπου οι φωτογραφίες ή το βίντεο να έχουν ξεπεράσει το σημείο όπου δεν είναι επιστημονικά επεξεργάσιμες. Επομένως τα δεδομένα θα σταλούν για πιο ενδελεχή ανάλυση στο Παρίσι ώστε να αξιοποιηθούν μαζί με τις μετρήσεις που έγιναν στην Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία. Νομίζω ότι στην Αμερική ο καιρός δεν επέτρεψε να γίνουν μετρήσεις. Ένα τεράστιο μπράβο στην ερασιτεχνική κοινότητα της χώρας μας που συμμετείχε τόσο ενεργά σε αυτό το τόσο πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την υποστήριξή τους.

    © Nick Sioulas

  2. Διάβασα και εγώ Αντρέα την ανάλυση του Dave Herald. Μάλλον χρησιμοποιήθηκε ο κατάλογος Hipparcos από το OWC. Τον είδα πολύ κατηγορηματικό ότι αυτή η λύση δεν ισχύει και να εμπιστευτούμε την πρόβλεψη του Lucky Star που βασίστηκε στον κατάλογο Gaia.
  3. Όπως παρατήρησα σήμερα το πρωί, έπειτα από τις πολύ επιτυχημένες παρατηρήσεις που έγιναν στην Ισπανία το Σεπτέμβριο, το μονοπάτι της απόκρυψης του Betelgeuse από τη Leona διορθώθηκε σύμφωνα με την νέα πρόβλεψη JPL70 (NASA) στο Occultwatcher. Έχουμε μια μετατόπιση προς τα νότια.
  4. loufas

    12P/Pons–Brooks

    Ο κομήτης 12P/Pons–Brooks σε απόσταση 450.000.000 km περίπου από τη Γη. Φωτεινότητα κοντά στα 12mag. Το site μου : http://www.noakobservatory.gr/

    © Nick Sioulas

  5. loufas

    Station L02

    Όταν βλέπεις το όνομά σου να συμμετέχει μαζί με τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του κόσμου, για την ανακάλυψη αστεροειδών και κομητών, δεν μπορείς παρά να νιώθεις περήφανος και απίστευτα συγκινημένος. Το αντικείμενο με προσωρινή ονομασία C3R8U21, ταυτοποιήθηκε και ονομάστηκε σε 2023 MH2. Πρόκειται για έναν αστεροειδή τύπου Apollo με μέγεθος από 100-200m. Ανακαλύφθηκε από το Catalina Sky Survey στις 2023-06-21. Το κοντινότερο πέρασμά του ως προς τη Γη θα είναι στις 26 Ιουνίου. Όταν έγινε η καταγραφή του ήταν στον αστερισμό του Οφιούχου με φωτεινότητα κοντά στα 18mag. Αν και έψαχνα ένα άλλο αντικείμενο, τελικά στην άκρη του πεδίου μου υπήρχε ο κομήτης C/2020 R7 Atlas που βρίσκεται σε απόσταση 519.568.247 Km και με φωτεινότητα 17mag. Τέλος αναμένω την ταυτοποίηση ενός κομήτη που πιστεύω να γίνει μέσα στη βδομάδα. Τους υπόλοιπους αστεροειδείς με τους οποίους ασχολήθηκα θα τους ανεβάσω στο site μου http://www.noakobservatory.gr/ .

    © N. Sioulas

  6. loufas

    Meteors

    Δυο καταπληκτικά μετέωρα που συνέλαβε το σύστημα καταγραφής μετεώρων που διαθέτω με κωδικό GR0003, πριν από λίγες ημέρες. Το πρώτο και μεγαλύτερο σε μήκος, ανήκει στη βροχή μετεώρων ή διαττόντων αστέρων (κοινά 'πεφταστέρια' στην καθομιλουμένη) των Northern June Aquilids. Το ακτινοβόλο σημείο από το οποίο φαίνεται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό του Αετού. Η ταχύτητά τους είναι γύρω στα 40 Km/s και η χρονική περίοδος που είναι έντονη η παρουσία τους είναι στα μέσα Ιουνίου με τέλη Ιουλίου. Η δημιουργία τους οφείλεται στα υπολείμματα που άφησε ο SOHO sungrazer κομήτης C/2009 U10 κατά το πλησιέστερο πέρασμά του από τον Ήλιο. Οι sungrazer κομήτες είναι σώματα τα οποία περνάνε πάρα πολύ κοντά από τον Ήλιο με αποτέλεσμα να διαλύονται έπειτα από μερικά περάσματά τους (ίσως και με την πρώτη). Η NASA ελέγχει την περιοχή γύρω από τον Ήλιο με το σύστημα SOHO, για την εύρεση τέτοιων αντικειμένων (και όχι μόνο). Με μια γρήγορη έρευνα που έκανα μέσω της ιστοσελίδας μου που είναι συνδεδεμένη με τις βάσεις δεδομένων της NASA ( http://noakobservatory.gr/asteroidcomet.php ), δεν βρήκα κάποια στοιχεία γι' αυτόν τον κομήτη, άρα συμπεραίνω ότι πρέπει να έχει διαλυθεί κατά το πέρασμά του από το περιήλιο. Το δεύτερο μετέωρο και το πιο εντυπωσιακό λόγω της φωτεινότητάς του, δεν ανήκει σε κάποια γνωστή "βροχή". Για να καταλάβουμε την έκταση που κατέλαβαν στον ουράνιο θόλο τα δυο αντικείμενα, το κατακόρυφο Field of View της κάμερας είναι 47 μοίρες, ενώ το οριζόντιο 88 μοίρες..

    © N. Sioulas

  7. Υπολογισμός της περιόδου περιστροφής του αστεροειδούς 2023 DZ2 με διάμετρο 45-100 m, που πέρασε σε απόσταση μόλις 170.000 km από τη Γη ( απόσταση Γης – Σελήνης 370.000 km) το προηγούμενο Σάββατο. Δυστυχώς δεν κατόρθωσα να πάρω πολλά δεδομένα λόγω προβλήματος στην τροφοδοσία του συστήματος. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι η περίοδός του είναι περίπου 6,3 min. Πιο ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε από τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε η IAWN, όπου συμμετείχαν αστεροσκοπεία από όλο τον κόσμο (και το ΝΟΑΚ) και μελέτησαν τον αστεροειδή φωτομετρικά, φασματοσκοπικά και με τη χρήση RADAR.

    © N.Sioulas

  8. loufas

    O αστεροειδής (της δεκαετίας) 2023 DZ2

    Ο αστεροειδής 2023 DZ2, ο αστεροειδής της δεκαετίας για τους περισσότερους, αφού είναι αυτός που θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μόλις 170.000 Km και με μέγεθος που να κυμαίνεται από 40-100m όπως φαίνεται και από το γράφημα. Η καταγραφή του έγινε χθες το βράδυ με τη φωτεινότητά του κοντά στα 15mag και την ταχύτητά του να προσεγγίζει 7.8Km/s. Γρήγορος και στο πεδίο με 40”/min. Σήμερα θα κάνει το κοντινότερό του πέρασμα στις 21:50 ως προς τη Γη, θα είναι όμως αρκετά χαμηλά περίπου στις 17ο , ενώ η φωτεινότητά του θα φτάσει τα 10mag. Έγινε αστρομετρική καταγραφή του και τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν στο MPC για βελτίωση της τροχιάς του.

    © N. Sioulas

  9. Καλησπέρα σε όλους. Το NOAK Observatory συμμετείχε στη 16η συνεδρίαση της IAWN. Το meeting διεξήχθη στο Διεθνές Κέντρο της Βιέννης στις 7 Φεβρουαρίου. Φιλοξενήθηκε από την Επιστημονική και Τeχνική επιτροπή της UNCOPUOS του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (Committee on the Peaceful Uses of Outer Space). https://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/copuos/index.html Συμμετείχαν διαδικτυακά αντιπροσωπείες πάνω από 20 χώρες. Υπήρξε ενημέρωση για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από ανθρώπους της NASA και της ESA και μια συζήτηση-προεργασία για ένα υποθετικό σενάριο πτώσης ενός αστεροειδή στη Γη καθώς και τρόποι αντιμετώπισής του. Περαιτέρω ανάλυσή του θα γίνει τον Απρίλιο στην 8η διάσκεψη της International Academy of Astronautics. https://cneos.jpl.nasa.gov/pd/cs/pdc23/ https://iaaspace.org/event/8th-iaa-planetary-defense-conference-2023/ Τέλος έγινε ανάλυση της εκστρατείας παρατήρησης και καταγραφής του αστεροειδή 2005 LW3 που πραγματοποιήθηκε από την IAWN τον περασμένο Νοέμβριο. Πληροφορίες για τις προηγούμενες συνεδριάσεις της IAWN μπορείτε να έχετε εδώ: https://iawn.net/meetings.shtml
  10. Σήμερα το πρωί τα αντικείμενα με προσωρινούς κωδικούς Α10Ρ1Ζt και C8H2792 ταυτοποιήθηκαν ως οι κομήτες C/2022 W2 (ATLAS) και 2022 W3 (Leonard). Ο C/2022 W2 (ATLAS) ανακαλύφθηκε από το σύστημα ATLAS-HKO στις αρχές Νοεμβρίου και χρειάστηκαν 197 μετρήσεις για τον προσδιορισμό της τροχιάς του. Βρίσκεται σε απόσταση 2.817 ΑU (421.418.000 Km) και έχει περίοδο 5676 χρόνια. Μπορούμε να τον παρατηρήσουμε ανάμεσα στους αστερισμούς του Κηφέα και της Μικρής Άρκτου με φωτεινότητα στα 18.8 mag. O C/2022 W3 (Leonard) ανακαλύφθηκε από τον G. J. Leonard στις 26 Νοεμβρίου και χρειάστηκαν 170 μετρήσεις για τον προσδιορισμό της τροχιάς του. Βρίσκεται σε απόσταση 1.865 AU (279.000.000 Km) και έχει περίοδο 5291 χρόνια. Μπορούμε να τον παρατηρήσουμε στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου με φωτεινότητα 18.5 mag. To ΝΟΑΚ Observatory συμμετείχε στην ανακάλυψή τους αλλά η παρατήρησή τους ήταν πολύ δύσκολη, αφού έγινε με πανσέληνο, ομίχλη και αιθαλομίχλη! Οι ανακαλύψεις ανακοινώθηκαν με τα παρακάτω MPECs: https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K23/K23A28.html https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K23/K23A29.html
  11. loufas

    O αστεροειδής 2005 LW3

    Σας ευχαριστώ παιδιά! Ευτυχώς βοήθησε και ο καιρός για να συμμετάσχω! Το πρωί είχε απίστευτη ομίχλη, το μεσημέρι για λίγο ήλιο και μετά βροχή! Το απόγευμα άρχισε να καθαρίζει λίγο και μετά τις 8:00 είχε ξαστεριά αλλά με πολύ αέρα! Κλασικά Ιωάννινα!
  12. loufas

    2005 LW3.jpg

    © N. Sioulas

  13. loufas

    2005 LW3 ...jpg

    © N. Sioulas

  14. loufas

    O αστεροειδής 2005 LW3

    Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής (PHA) 2005 LW3, τύπου APOLLO, αποτέλεσε τον στόχο της δεύτερης εκστρατείας που διοργάνωσε η IAWN (International Asteroid Warning Network). Πρόκειται για ένα αστεροειδή που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Siding Spring Survey στις 2005-06-05 με διάμετρο 124-278m. Τo πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη ήταν σε απόσταση 1.100.000 Km στις 23 Νοεμβρίου. Η φωτεινότητά του κυμαινόταν στα 13.4mag και η ταχύτητά του στα 50”/min. Οι λήψεις έγιναν το βράδυ της 24 Νοεμβρίου, 2 ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η IAWN, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών! Ο σκοπός της νέας καμπάνιας είναι να ελεγχθούν αν τα αστεροσκοπεία κατάφεραν να βελτιώσουν την ακρίβεια των χρόνων λήψης και καταγραφής των αντικειμένων, έπειτα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν στην πρώτη καμπάνια που διεξήχθη πριν ένα χρόνο.

    © N. Sioulas

  15. loufas

    2005 LW3.gif

    © N. Sioulas

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης