Jump to content

Δοκιμή Bresser Messier 152/760


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με αφορμή τη σχετική κινητοποίηση στο φόρουμ γύρω από τα μεγάλα κοντά αχρωματικά, στις παρακάτω γραμμές θα παρουσιάσω ένα τηλεσκόπιο αυτού του είδους (BRESSER MESSIER 152/760).

 

Η διάθεση να αποκτήσω ένα τέτοιο τηλεσκόπιο πρόεκυψε μετά από την αγορά ενός 150/700 sky-watcher από τον eliasg2004. Όντας προκατειλημμένοι και οι δυο όσον αφορά την συμπεριφορά του, εξεπλάγημεν όταν διαπιστώσαμε ότι ένα κοντό μεγάλο αχρωματικό, μπορεί να αποδώσει τόσο εντυπωσιακά σε βαθύ ουρανό.

 

Έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, και μια αγγελία στα μεταχειρισμένα του αστροβοξ έφτασε την κατάλληλη ώρα. Το τηλεσκόπιο παραδόθηκε από τον Νίκο σε άριστη κατάσταση με τη βάση του (ΜΟΝ-2) σαν πακέτο όπως αυτό πωλείται (Meade-Νομικός). Κατά την παραλαβή, διαπίστωσα πως δεν πρόκειται για άλλη μια κόπια του γνωστού μοντέλου της Synta (όπως αρχικά νόμιζα) αλλά για κάτι τελείως διαφορετικό (όπως πολύ σωστά επέμενε ο κάτοχός του - Νίκος).

 

Όντως οι διαφορές στα δυο τηλεσκόπια ήταν προφανείς… (Μήκος/βάρος/ζύγισμα ήταν τελείως διαφορετικά και μάλιστα το Bresser είναι πιο μακρύ, πολύ βαρύτερο και πισώβαρο σχετικά με το Synta).

«Κάτι δεν πήγαινε καλά» σχετικά με το τι περίμενα να πάρω και τι πήρα τελικά.

Φθάνοντας σπίτι, ξεπακετάρισα και την επόμενη μέρα άρχισα το ψάξιμο… Εξωτερικά κερδίζει τις εντυπώσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ καλοφτιαγμένο τηλεσκόπιο. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε ο εστιαστής των 4’’(!!!!) ο οποίος είναι βράχος κυριολεκτικά και συναντάται σε πολύ ακριβές και προσεγμένες κατασκευές (rack-pinion).

 

kostakis-bresser-152_01.jpg

 

 

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το “floating ” σύστημα του αντικειμενικού φακού, το οποίο επιτρέπει ευθυγράμμιση, κάτι που επίσης συναντάται σε πολύ ακριβότερα τηλεσκόπια. Το πιο εντυπωσιακό στοιχειό του, παρ όλα αυτά, είναι η οπτική σχεδίασή του. Πρόκειται για σχεδίαση PETZVAL με έναν αντικειμενικό 6’’ doublet f10 εμπρός και έναν reducer/flattener 70 μμ doublet ακριβώς εμπρός από τον εστιαστή, ο οποίος μετατρέπει τον εστιακό λόγο από f10 σε f5.

Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες του οπτικού συστήματος του ρυθμιζόμενου αντικειμενικού και του πίσω συστήματος/μειωτη εστιακού λόγου.

 

kostakis-bresser-152_02.jpg

kostakis-bresser-152_03.jpg

kostakis-bresser-152_04.jpg

kostakis-bresser-152_05.jpg

 

Πληροφορίες για την απόδοση του συστήματος αυτού βρήκα μόνο ελάχιστες, δεδομένου ότι το σύστημα αυτό το έχω εντοπίσει μόνο στα μικρά 66αρια ημιαποχρωματικα(?) σε μερικά μοντέλα της T-V και στα καινούρια Vixen NA.

Έτσι εντόπισα τις παρακάτω πηγές πληροφοριών….

http://stargazerslounge.com/index.php?topic=22987.msg238575

 

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2037694/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1

 

 

Επίσης επισημαίνω τη γενικότερη αίσθηση που δίνει το τηλεσκόπιο όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής. Λεπτομέρειες που κερδίζουν εντυπώσεις είναι το στιβαρότατο μεταλλικό σύστημα δακτυλιδιών του ΟΤΑ και παραθέτω το αντίστοιχο του Bresser/lidl για άμεση σύγκριση μεγεθών.

(Η αλουμινένια χειρολαβή πανω από τους δακτυλίους είναι δική μου κατασκευή για ευκολότερη μεταφορά.)

 

kostakis-bresser-152_06.jpg

 

Επίσης είναι πολύ εξυπηρετική η χειρολαβή κάτω από τον εστιαστή, επιτρέποντας τον εύκολο έλεγχο του τηλεσκοπίου με λυμένα φρένα στην Ισημερινή βάση.

 

kostakis-bresser-152_07.jpg

 

Ένα ακόμα στοιχείο είναι ο πολύ καλός (φωτιζόμενος) ερευνητής 8Χ50 και γενικώς… μέταλλο παντού!

Όλα καλά λοιπόν…. αλλά ως γνωστόν… «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό»…

 

Και πράγματι… «βαρύ» το αντίτιμο… πολύ βαρυ….23 λίβρες αναγράφονται στις προδιαγραφές του!!!

Όλα αυτά τα καλά στοιχεία που έχω αναφέρει μέχρι τώρα προσθέτουν βάρος και το αποτέλεσμα είναι να ζυγίζει σχεδόν τα διπλά κιλά από ότι το ξαδερφάκι του της Synta!!!

Στη πράξη τώρα…

Άσχετα με το τι αναγράφονται στα φόρουμ, το τηλεσκόπιο αποδίδει καλά… μάλλον πολύ καλά. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο η σχεδίασή του και το γεγονός ότι ο αντικειμενικός είναι f10 (πράγμα που θεωρητικά υπόσχεται βελτιωμένη συμπεριφορά ως προς τη χρωματική εκτροπή) αλλά το τηλεσκόπιο δίνει εικόνες εντυπωσιακές (αν μη τι άλλο αντίστοιχες με τις εξαιρετικές εικόνες που πρωτοείδα στο 150/700 του Ηλία).

Σε σποραδικές δοκιμές σε κακές έως μέτριες συνθήκες όσον αφορά τη φωτορύπανση, το τηλεσκόπιο έδωσε τα αναμενόμενα τεράστια (3 μοιρες με 31mm Nagler) και τελείως flat πεδία (προφανώς λόγω του πίσω doublet που εκτελεί χρέη reducer flattener) .

Το χρώμα γενικώς απουσιάζει σε στόχους έως μέτριας λαμπρότητας (πχ Μ45) και αρχίζει να γίνεται οριακά εμφανές στον Κρόνο, Σελήνη και έντονο σε δύσκολους αστέρες (Σείριος).

Να σημειώσω ότι παρά τη χρήση φίλτρου (WO VR1) για τη μείωση του μπλε-μωβ, ο Σείριος δεν απαλλασσόταν τελείως από το χρώμα.

Η δοκιμή με Nagler12 Τ4, 16 Τ5, 9 Τ6, 7Τ6 έδωσε τη δυνατότητα να ελεγχθεί η απόδοση του τηλεσκοπίου σε διάφορες μεγεθύνσεις και παρά τις κακές συνθήκες απέδωσε πάρα πολύ καλά στον τομέα για τον οποίο κατασκευάστηκε (μεγάλα πεδία). Σε όλους τους άλλους στόχους, απλώς καλό.

Σε δοκιμή με 5αρι ορθοσκοπικό στον Κρόνο έδωσε πολύ καλές εικόνες με ευδιάκριτες ζώνες και χώρισμα Cassini.

Δόθηκε η ευκαιρία να συγκριθεί άμεσα με το ΝΑ 140 του Ανδρέα, όπου ήταν σαφής η διαφορά σε αντίθεση και χρωματικό σφάλμα υπέρ του Vixen. (Παραδόξως, στα αμερικανικά forum το 152/760 έχει υπερεκτιμηθεί κατά τη γνώμη μου και παρουσιάζονται εκδηλώσεις υπερβολής με δηλώσεις του τύπου «δεν υπάρχει λόγος αγοράς αποχρωματικού πλέον». Αυτές οι δηλώσεις μόνο σοβαρές δεν είναι προφανώς…)

Ο εστιαστής του είναι ακριβής και λίγο «βαρύς» αλλά είναι κάτι αναμενόμενο λόγω όγκου.

Σε γενικές γραμμές , είναι καλή επιλογή για κάποιον που θέλει ένα κοντό αχρωματικό ικανοποιητικής διαμέτρου και θέλει να μείνει σχετικά χαμηλά όσον αφορά τη δαπάνη. Υπάρχει φυσικά στη αγορά και το φθηνότερο Synta 150/750 το οποίο λόγω βάρους είναι ανταγωνιστικότερο κατά τη γνώμη μου, δεδομένου ότι στο βαθύ ουρανό που θα αξιοποιηθούν τα τηλεσκόπια μια ενδεχόμενη υπεροχή του Bresser ίσως δεν είναι καν αντιληπτή. Η μόνη σοβαρή αιτία επιλογής του είναι ίσως τα μηχανικά μέρη του (δυνατότητα ευθυγράμμισης, εστιαστής 4 ιντσών, σύστημα δακτυλιδιών, χειρολαβή για έλεγχο κίνησης κλπ).

Το χρώμα, αν και πάρα πολύ «διακριτικό» έως ανύπαρκτο στους περισσότερους στόχους είναι παρόν και πρέπει αυτό να θεωρείται δεδομένο.

Υποσχέσεις και θαύματα δε γίνονται αν το χέρι δεν μπει στην τσέπη βαθιά..

Τώρα, για χαμηλής δαπάνης μικροθαυματάκια… το συζητάμε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόκειται για σχεδίαση PETZVAL με έναν αντικειμενικό 6’’ doublet f10 εμπρός και έναν reducer/flattener 70 μμ doublet ακριβώς εμπρός από τον εστιαστή, ο οποίος μετατρέπει τον εστιακό λόγο από f10 σε f5.

 

Αυτό δεν το κατάλαβα μια & 760/152=5.

Ποιο είναι το πραγματικό μήκος του τηλεσκοπίου 2Χ760=1520mm;

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To focal reducer,ειναι(οπως περιγραφεται) ενας "μειωτης εστιακης αποστασης" και μετατρεπει ενα f10 σε f5.

Δηλαδή το τηλεσκόπιο έχει μήκος 152cm ή 1,52m μήκος;

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γλυκοκοιτάζω τελευταία το αντίστοιχο της skywatcher για μεγάλα πεδία στον βαθύ ουρανό. Αλλά δεν κατάλαβα από αυτά που λες, ποιο είναι καλύτερο;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα πολύ καλή παρουσίαση.Μπράβο. =D> =D> Εύχομαι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε να δοκιμάσουμε και το φίλτρο της WO VR-1.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Και τα δυο τηλεσκοπια ειναι εξαιρετικα.Το Bresser φερει περισσοτερες περγαμηνες,λογω τεχνικων χαρακτηριστικων και κατασκευης γενικοτερα.Το Synta ειναι μικροτερο σε μηκος,και παναλαφρο.

Ειναι δυσκολο να κρινει καποιος αντικειμενικα το καλυτερο εκ των δυο.

Αν δεν υπαρχει προβλημα με το βαρος, το Bresser ειναι πολυ καλη(ισως η καλυτερη) αγορα σε αυτον τον τυπο τηλεσκοπιου(μεγαλο κοντο αχρωματικο) .Αν υπαρχει περιορισμος κιλων, λογω μικρης ισημερινης, ή ακομα και για λογους φορητοτητας (ειναι τηλεσκοπια "εκτος πολης" και ο παραγων φορητοτητα ειναι σημαντικοτατος)το Synta ειναι μονοδρομος,χωρις να γινεται ιδιαιτερη θυσια (?)ως προς την ποιοτητα της εικονας.

Εγω εχοντας εμπειρια και απο τα δυο παντως,δεν θα ηθελα να βρεθω μπροστα σε αυτο το διλημμα, δηλαδη την επιλογη ενος εκ των δυο.

Δεν βοηθησα ε? Το ξερω!!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

(Ανδρεα ,πιστευω πως με αυτη τη διακριτικη προσθηκη "θα χασεις το χρωμα σου" εντελως :D . Εγω δεν το πολυχρησιμοποιω παντως.Οι στοχοι στους οποιους επιβαλλεται η χρηση του ειναι ελαχιστοι και δεν αξιζει τον κοπο η προσθαφαιρεση του.) 8)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Παιδια να προσθεσω κατι σαν κατοχος του bresser 152 πλεον, ας μην μιλησουμε σαν μεταφορικοτητα βαρος, ποιοτητα κτλ, και να μιλησουμε για το f αυτων των δυο τηλεσκοπιων, στο συγκεκριμενο απο οτι γνωριζω και απο οτι γραφει ο ΚOSTAKIS εδω ->Πρόκειται για σχεδίαση PETZVAL με έναν αντικειμενικό 6’’ doublet f10 εμπρός και έναν reducer/flattener 70 μμ doublet ακριβώς εμπρός από τον εστιαστή, ο οποίος μετατρέπει τον εστιακό λόγο από f10 σε f5.

Ενω το skywatcher δεν εχει reducer/flattener.

 

Tωρα ας μου πει καποιος αν ξερει, γνωστο οτι το f10 εχει λιγοτερη σφαιρικη εκτροπη και λιγοτερο χρωματικο σφαλμα απο ενα f5.

Η ερωτηση μου ειναι

εχεις εικονα σαν ενα f10 ? δηλαδη με χαμηλοτερη σφαιρικη εκτροπη και λιγοτερο χρωματικο σφαλμα και σαφως καλυτερη λεπτομερεια η απλα ειναι λιγο καλυτερη απο ενα f5 ?

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης