Jump to content

Δοκιμή προσοφθαλμίων zoom 8-24 mm


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για το συγκριτικό.

Διαβάζω στο internet ότι το Vixen zoom LV είναι το ίδιο με το Celestron zoom LV.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν το Celestron zoom LV είναι το ίδιο με το Celestron zoom, και πιο συγκεκριμένα με αυτό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα ήτανε εύκολο να γίνει μια μικρή αναφορά στο πως συμπεριφέρονται τα zoom σε σχέση με τα προσοφθάλμια αναφοράς που αναφέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν στο τεστ, όπως ο Televue Plossl 8mm?

Και κατά πόσο αν δεν μας ενδιαφέρει η ευκολία που δίνουνε οι zoom δικαιολογείται η αγορά του αντί 2 σταθερών πχ στα 8 και 25mm ποιότητας όπως οι Plossl της televue ή των σταθερών hyperion ?

Αναφέρω μόνο 2 σταθερούς για να είναι το κόστος εφάμιλλο ώστε να δούμε μόνο το θέμα της χρησιμότητας, ποιότητας και οπτικής ποιότητας.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντώ με τρομερή καθυστέρηση αφού δεν είχα δει αυτό το post :oops:

Σχεδόν όλοι οι zoom στο κέντρο της εικόνας συμπεριφέρθηκαν σαν πολύ καλοί σταθεροί φακοί. Η διαφορά τους από τους φακούς αναφοράς, είναι ανεπαίσθητη που δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς μ' αυτή ιδιαίτερα (πάντα για το κέντρο της εικόνας) ακόμη κι αν είναι πολύ σχολαστικός. Πάντα υπάρχουν σοβαρότεροι παράγοντες που μπορεί να υποβαθμίζουν την τελική εικόνα στο φακό (seeing, μείωση κοντράστ λόγω φωτορύπανσης κλπ.) από το αν είναι ένας πολύ καλός zoom ή ένας πολύ καλός σταθερός φακός.

Εκεί που υστερούν κυρίως οι zoom είναι η ευχρηστία (όγκος, βάρος) η ποιότητα εικόνας στα άκρα του πεδίου (κι αυτό όχι πάντα), και το μέγεθος του οπτικού πεδίου στη χαμηλή μεγέθυνση. Σε αντιστάθμισμα προσφέρουν την ποικιλία μεγεθύνσεων και συνολική εικόνα που για τους καλύτερους zoom της δοκιμής ήταν σαφώς καλύτερη από την εικόνα ενός ( ή ...τριών) κοινών plossl. Αν κάποιος θέλει το απόλυτο σε εικόνα θα διαλέξει σταθερούς φακούς αλλά αν τελικά διαλέξει έναν καλό zoom πολύ λίγα θα χάσει σε εικόνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντιληφθεί διαφορά. Εγώ συνεχίζω να χρησιμοποιώ σταθερούς φακούς κυρίως επειδή τον καιρό που έκανα τη δοκιμή είχα ήδη μιά συλλογή πολύ αξιόλογων σταθερών. Όμως ακόμη και τώρα σκέφτομαι ότι ίσως έπρεπε να κρατήσω τον WO 7.5-22.5 mm για την καταπληκτική ποιότητα κατασκευής και συνολική αίσθηση (εικόνα+χρήση), αφού ήταν ιδανικό ταίρι για το μικρό αποχρωματικό μου.

Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για το συγκριτικό.

Διαβάζω στο internet ότι το Vixen zoom LV είναι το ίδιο με το Celestron zoom LV.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν το Celestron zoom LV είναι το ίδιο με το Celestron zoom, και πιο συγκεκριμένα με αυτό.

Αυτή ακριβώς είναι και δική μου απορία, αφού δεν τον έχω δει από κοντά. Πιθανόν να είναι η ίδια οπτική σχεδίαση ωστόσο η τιμή του είναι αρκετά χαμηλότερη.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω χρησιμοποιήσει τέτοια προσοφθάλμιο και αυτό που μου άρεσε είναι ότι δεν χρειάζεται να αφαιρείς και να βάζεις άλλο προσοφθάλμιογια να μεγενθύνεις. απλα περιστρεφεις ένα τμήμα του και ζουμάρεις στον πλανήτη στην Σελήνα και όπου αλλου θές.

Το αρνητικό για μένα είναι το οπτικό πεδίο που έχουν όταν ζουμάρουν τέρμα τουλάχιστον,θυμάμαι ότι είχα πολύ μικρό οπτικό πεδίο σε σχέση απο ένα Ploss Φακό που έχουν (52Μοίρες) οπτικό πεδίο.

Και έτσι το έδωσα για τι δεν τον άντεχα άλλο.

Προτιμώ προσωπικά να έχω μία σειρά απο καλά προσοφθάλμια παρα ένα φακό που να καλύψει μία ολόκληρη σειρά φακων.

Αυτα τα ζουμ προσοφθάλμια κάνουν για πλανήτες σελήνη και μέρα με διοπτρικά τηλεσκόπια.

Και αρέσουν πολύ σε αυτους που μπαίνουν στο περιββάλον τις ερασιτεχνικής Αστρομίας για να ΖΟΥΜΑΡΟΥΝ Όπως λένε Αλλιώς την Μεγένθυση.

Δοκιμάστε και δείτε τα θετικά τους.

Καλή Συνέχεια στο θέμα σας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...
Σκέφτομαι και εγώ να αγοράσω ένα τέτοιο προσοφθάλμιο για το 8" τηλεσκοπιό μου. Να το αγοράσω σε διάμετρο 1/2" ή 2"; Ποιά θα είναι τα οφέλη από κάθε μια; Αν το αγοράσω σε 2" θα έχω μεγαλύτερο οπτικό πεδίο; Και θα μπορέσω να βρω αργότερα Barlow με διάμετρο 2";
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλα τα zoom είναι 1,25'' (αφού όλα είναι κάτω από 24mm και έχουν μικρό πεδίο, δεν προσφέρουν τίποτε οι 2''). Ο Hyperion ωστόσο έχει 2 διαφορετικές κάννες και μπαίνει σε κάθε διαγώνιο. Αυτόν πήρα εγώ και είναι φοβερός (έχω και ένα της Skywatcher 21-7mm το οποίο δεν κάνει ούτε για να του γυαλίζει τα παπούτσια). Αν πάρεις λοιπόν τον Hyperion μην ανησυχείς, χωράει παντού, αλλά θα δείχνει ακριβώς το ίδιο (σαν 1,25'' δηλαδή). Πάντως Barlow 2'' υπάρχουν. Είναι σπανιότερα, ακριβότερα, μεγαλύτερα, βαρύτερα και δεν έχουν λόγο ύπαρξης καθώς barlow βάζεις για περισσότερη μεγέθυνση και όλα τα προσοφθάλμια υψηλής μεγέθυνσης είναι 1,25". Όταν θες περισσότερο πεδίο βάζεις 2'' ή focal reducer ή παίρνεις ένα δεύτερο μικρότερο τηλεσκόπιο. Πεδίο και μεγέθυνση είναι αντιστρόφως ανάλογα

TFOV=AFOV/P, όπου:

 

TFOV= Πραγματικό πεδίο (μοίρες του πραγματικού ουρανού που βλέπεις)

AFOV= Φαινομενικό πεδίο (μοίρες του πεδίου μέσα στο προσοφθάλμιο, δηλαδή εικόνα παραθύρου ή κλειδαρότρυπας)

P= Μεγέθυνση

Ο μόνος τρόπος να μεγαλώσεις και τα 2 είναι ευρυγώνια προσοφθάλμια 68-100 μοιρών μικρής εστιακής απόστασης, τα οποία σχεδόν πάντα είναι 1,25''. Τότε έχεις μεγάλο AFOV και σχετικά μεγαλύτερο TFOV από ότι με ένα Plossl ίσης εστιακής απόστασης, αλλά ένα Plossl μεγαλύτερης εστιακής απόστασης θα δώσει μεγαλύτερο TFOV αν και έχει μικρότερο AFOV.

Απλούστατο!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρήστο δεν παίρνουν όλοι ένα zoom για ΖΟΥΜΑΡΙΣΜΑ, προσωπικά έχω ένα Hyperion Zoom 8-24 και εκτός του ότι είναι πολύ καλός σε σχέση τιμής προς απόδοση, είναι φοβερά πρακτικός σε αστροπάρτυ όπου μπορείς να παίξεις με τις μεγενθύσεις για να καταλάβει και στην πράξη κάποια πράγματα ο κόσμος..
ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενας ζουμ και ενας μπαρλοου πρεπει παντα να υπαρχει....!!!
''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...
Σε άσχετο μέρος ρωτάς. Πάντως ο TV Barlow 2x αξίζει στην τιμή αυτή και ο Powermate 2.5x επίσης. Για τους ισχυρότερους εξαρτάται από τον εξοπλισμό σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης