Jump to content

Orion Variable Polarizing Filter


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από πολύ καιρό, και λόγω κάτι εργασιών στην ταράτσα, αποφάσισα να βγάλω το 10’’ καταδιοπτρικό για παρατήρηση, δεδομένης και της σχετικής άνεσης και ησυχίας που χαρακτηρίζει αυτές τις Αυγουστιάτικες μέρες.

Η Σελήνη , παρούσα και πληθωρική, οπότε θα μου δινόταν η ευκαιρία για δοκιμή του νεοαποκτηθέντος φίλτρου μεταβλητής σκίασης.

Το φίλτρο είναι διαμέτρου 2 ιντσών, με τη φίρμα της “ORION” και παραγγέλθηκε στην ΟΡΤ(USA).

Το τηλεσκόπιο στήθηκε γρήγορα και μετά από μια πρόχειρη ευθυγράμμιση, (μέθοδος “easy”) το τηλεσκόπιο (LX 200 gps) με εξέπληξε ακόμα μια φορά με την ακρίβεια του ως προς τον εντοπισμό αντικειμένων βαθέως ουρανού.

Μετά από μια περιήγηση από το μενού του τηλεσκοπίου στην επιλογή «tonights best» άφησα στο τέλος τον Δία και τη Σελήνη, ώστε να κερδίσουν λίγο ύψος και να βρεθούν σε σταθερότερες περιοχές του ουρανού.

Το προσοφθάλμιο που τοποθέτησα ήταν ένας Nagler 31mm ο οποίος σε συνδυασμό με το εγκατεστημένο «eye-opener» της εταιρείας Peterson, «άνοιγε παράθυρα» στην κυριολεξία.

Στη θέα της Σελήνης, η παρατήρηση ήταν πάρα πολύ δύσκολη έως ανέφικτη λόγω υπερβολικής φωτεινότητας. (μέχρι στιγμής όποτε παρατηρούσα τη Σελήνη, μείωνα το άνοιγμα του τηλεσκοπίου ανάλογα με τη φάση).

Εγκατέστησα το φίλτρο πάνω στον 31, και ξεκίνησα δοκιμές.

Στις προδιαγραφές, αναφέρεται ικανότητα σκίασης από 1% έως 40%.

Η «διάταξη» του προϊόντος από 2 γυάλινες επιφάνειες με δεδομένο προσανατολισμό στοιχειών σκίασης, στην κάθε μια από αυτές. Καθώς αυτές οι επιφάνειες δύνανται να περιστρέφονται ομοαξονικά, τα στοιχεία σκίασης είτε συμπίπτουν είτε αποκλίνουν όσον αφορά τον οπτικό άξονα, οπότε μεταβάλλουν και την ποσότητα του διερχόμενου φωτός. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα μεταβολής της τιμης σκίασης (από 1% έως 40%), περιστρέφοντας το εξωτερικό δακτυλίδι (εξωτερική επιφάνεια).

Τα αποτελέσματα της δοκιμής ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικά. Η ιδανική σκίαση επιτυγχάνεται γρήγορα, και δεν παρατήρησα (όπως φοβόμουν) αλλοιώσεις στο είδωλο. Ακολούθησε αύξηση της μεγέθυνσης (έως 280Χ). Στις υψηλές μεγεθύνσεις, δεδομένου ότι η Σεληνιακή επιφάνεια «σκοτείνιαζε» (όχι όμως αρκετά), μια μικρή περιστροφή του φίλτρου έδωσε κατευθείαν τη λύση.

Θεωρώ ένα τέτοιο φίλτρο άκρως απαραίτητο για την απολύτως άνετη παρατήρηση της Σελήνης και αποτελεί εργαλείο ειδικά για τους λάτρεις των φάσεων .

Η δοκιμή σκίασης στον Δία ήταν απογοητευτική, παρά τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή ότι βελτιώνει την αντίθεση. Γενικώς σε πλάνητες, νομίζω πως ότι προστίθεται (γυάλινες επιφάνειες, καθρέπτες κλπ) κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Το φίλτρο σπανίως εμφανίζεται στις λίστες των μεταχειρισμένων, και όποτε γίνεται αυτό, γίνεται ανάρπαστο, κυρίως λόγω της «γκατζετίστικης» ιδιότητάς του.

Συνίσταται ανεπιφύλακτα στους συστηματικούς (και όχι μόνο) παρατηρητές της Σελήνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης