Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε όλους.

 

Σκέφτηκα ότι μερικά σχόλια για προγράμματα που όλοι μας γνωρίζομε και χρησιμοποιούμε θα βοηθούσε οποιονδήποτε αναζητά φτηνές και οικονομικές λύσεις για να απολαύσει την ερασιτεχνική αστρονομία χωρίς να ξοδεύει απαραίτητα πολλά λεφτά παρά μόνο, όταν αυτό απαιτείται.

 

Στην εποχή του internet οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, αλλά μερικά προγραμματάκια όπως το HNSKY μπορεί να τα φορτώσουμε στο φορητό υπολογιστή μας και να τα έχουμε παντού χωρίς καθόλου κόστος.

 

Το πρόγραμμα αρχικά το προμηθευτικά σε προσφορά (χωρίς αντίτιμο) από το περιοδικό DISCOVERY & SCIENCE που δυστυχώς σταμάτησε να κυκλοφορεί , εάν δεν κάνω λάθος, από τα τέλη του 2006. Πρόκειται για ένα απλό μα ταυτόχρονα πολύ εύχρηστο αστρονομικό πρόγραμμα. Η χωρητικότητά του είναι περίπου 55, 7 ΜΒ πολύ "ελαφρύ" για κάθε υπολογιστή πιστεύω. Μπορεί ο καθένας να το "κατεβάσει" ελεύθερα από εδώ:

http://www.hnsky.org/software.htm

 

Στο HNSKY oι αστέρες είναι αριθμημένοι σε κατάλογο SAO (Smithsonian Astrophysical Observatory Star Catalog) γνωστός σε όλους του ερασιτέχνες (και επαγγελματίες) αστρονόμους παγκοσμίως. Το πρόγραμμα περιέχει: 26.000 αντικείμενα (M, NGC, IC κτλ) μέχρι magnitude 15,5 παρακαλώ! Επίσης περιέχει 300 αστέρες με τις γνωστές και Αραβικές και Ελληνικές ονομασίες όπως επίσης και 46.100 περίπου αστέρες μέχρι magnitude 8.0, (Εικόνα 1)

 

Το πρόγραμμα έχει επίσης ικανοποιητικά ενημερωμένους καταλόγους για Αστεροειδείς και κομήτες.

Με τη αφή και μόνο του κέρσορα του ποντικιού πληροφορούμαστε το όνομα και το magnitude του αντικειμένου.

Το Zoom (IN) και το Out στο χάρτη γίνονται πανεύκολα με την "ροδέλα" του ποντικιού μας.

Η γρήγορη ανασκόπηση στον χρόνο (λεπτά, ώρες, ημέρες) πραγματοποιείται με τα αντίστοιχα κουμπιά F στο πληκτρολόγιο μας, ο χάρτης κινείται κανονικά όπως περνάνε τα λεπτά, οι ώρες και οι ημέρες. Με την παραπάνω δυνατότητα βλέπουμε π.χ την ώρα που ανατέλλουν (στην περιοχή μας, βάση συντεταγμένων) τα διάφορα ουράνια αντικείμενα. Μπορούμε λοιπόν να δούμε τον ουρανό μέχρι το έτος 2250.

Και τέλος το πιο σημαντικό από όλα είναι, ότι ο χάρτης, προσανατολίζεται πολύ εύκολα (North, South, East, West) με το ποντίκι και ακόμη πιο εύκολα, με τα βελάκια δεξιά στο πληκτρολόγιο μας, χωρίς καμία παραπάνω απαίτηση.

 

 

hnsky_nikos1_1.png

Εικόνα 1

 

 

Το HNSKY περιέχει ένα χρήσιμο ημερολόγιο (Εικόνα 2) για τις μέρες και τις ώρες που φωτοβολεί η Σελήνη, έτσι ώστε να αποφεύγουμε το έντονο φωτισμό που μας δημιουργεί προβλήματα στην παρακολούθηση του βαθέως ουρανού.

 

hnsky_nikos1_2.png

Εικόνα 2

 

Στο HNSKY μπορούμε να δούμε τις ώρες που εμφανίζονται οι πλανήτες (έντονο χρώμα) μια συγκεκριμένη νύχτα, έτσι ώστε να προγραμματίσουμε την παρατήρησή μας (Εικόνα 3)

 

hnsky_nikos1_3.png

Εικόνα 3

 

Άλλη μια χρησιμότατη δυνατότητα του HNKSY είναι απεικόνιση του ίχνους του Ήλιου της Σελήνης, των Πλανητών, των Αστεροειδών και των Κομητών (Εικόνα 4) για τις επόμενες 30 ημέρες:

 

hnsky_nikos1_4.png

Εικόνα 4

 

 

Τελειώνοντας πιστεύω ότι το HNSKY μπορεί να μην έχει τις δυνατότητες του Starry Night για παράδειγμα, ή άλλων ακριβοπληρωμένων προγραμμάτων, είναι όμως τόσο απλό και εύχρηστο που προσωπικά με έχει ευχαριστήσει κατά πολύ στα 3 χρόνια που το χρησιμοποιώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Το έχω το εν λόγω πρόγραμμα και είμαι και εγώ πολύ ευχαριστήμενη!!! :cheesy:

 

Πάντως σε ευχαριστούμε nikos1 που έγραψες για αυτό γιατί ομολογώ κάποια πράγματα για αυτό δεν ήξερα!! :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ώραια η παρουσίαση του προγράμματος αγαπητέ nikos1. Φαίνεται αρκετά καλό και εύχρηστο. =D>

 

Θα το κατέβασω σίγουρα, μιας και το μόνο πρόγραμμα software που διαθέτω είναι το stellarium 0.10.2. Όποτε θα με βοηθήσει αρκετά.

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Και εγώ το έχω και είναι το αγαπημένο μου! Ελαφρύ και εύχρηστο σε αντίθεση με το stellarium (ναι ειμαι αντιstellarium :cheesy: ).

Οι κατάλογοι κομητών και αστεροειδών είναι στο φορμάτ του TheSky και ανανεώνονται εύκολα απλά κατεβάζοντας και σώζοντάς τους πάνω στου παλιότερους.

Επίσης μπορείς να βάλεις και το GSC κατάλογο σε compact μορφή για να έχεις άστρα μέχρι 16 μεγέθους.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης