Jump to content

Κιάλια Τεστ: Celestron SkyMaster 15X70


Προτεινόμενες αναρτήσεις

.

 

.

 

.

 

.

                • [fullalbumimg]14040[/fullalbumimg]

 

 

 

 

Εν συντομία:

 

Κιάλια από την χαμηλή ζώνη τιμών, με ελάχιστα πλεονεκτήματα, αλλά αρκετά μειονεκτήματα.

 

Σημείωση: Αν θέλετε κάποια επεξήγηση για τους όρους που περιλαμβάνονται στο άρθρο, ρίξτε μια ματιά και στο τεστ για κιάλια Helios Quantum 4 20X80, όπου αναλύονται αρκετοί από αυτούς.

 

 

 

 

Πρόλογος:

 

Δεν υπάρχει άλλο μοντέλο κιάλια που να έχει προκαλέσει τέτοια διάσταση απόψεων στο Ίντερνετ, όσο τα Celestron SkyMaster στις εκδόσεις 15X70, στην 20Χ80, στην 25Χ70 κλπ μέχρι και στις εκδόσεις τους ζουμ 20-100Χ70 και 25-125Χ80.

 

Από την μία μεριά υπάρχουν όσοι με βασικό επιχείρημα το ότι προσφέρουν υψηλή σχέση απόδοσης-κόστους, φανατικά υποστηρίζουν ότι κάνουν για αστρονομική χρήση και τα προτείνουν σε έμπειρους ή νεοεισερχόμενους. Από την άλλη μεριά υπάρχουν όσοι έχοντας κοιτάξει επισταμένως από αυτά, τα κατατάσσουν κάτω του μετρίου και τα απορρίπτουν αφού δεν δέχονται πολύ χαμηλή ποιότητα στα κιάλια για παρατήρηση του ουρανού. Οι τελευταίοι προφανώς θεωρούν τα κιάλια για παρατήρηση αστρονομικό εργαλείο και όχι ένα ακόμη γκάτζετ.

 

Ασχέτως με το τι πιστεύω εγώ, αυτό που επιχείρησα εδώ ήταν να γίνει ένα αμερόληπτο τεστ. Να δούμε νούμερα, μετρήσεις και εκτιμήσεις. Νούμερα απόδοσης, εκτιμήσεις ποιότητας. Με ένα τέτοιο στόχο, προσωπικές εκτιμήσεις δεν έχουν θέση. Φυσικά αναφέρω και την προσωπική μου άποψη στο τέλος. Από την άλλη φρόντισα οι μετρήσεις αυτές να είναι επαληθεύσιμες ώστε να μπορεί να τις κάνει ο καθένας από εμάς. Ο λόγος είναι ότι από τις σελίδες του Astrovox τα προτείνουμε συχνά, για να μην πω τις περισσότερες φορές, σε όποιον θέλει κιάλια. Το θέμα λοιπόν είναι, εφ' όσον γίνεται αυτό, τότε καλό είναι να γνωρίζουμε αντικειμενικά τι προτείνουμε. Να γνωρίζουμε δηλαδή τι έχουμε στα χέρια μας, άνθρακα ή θησαυρό, ώστε να μη τα προτείνουμε ελαφρά τη καρδία.

 

Τα Celestron SkyMaster ανήκουν στην χαμηλή ζώνη τιμών έως 190 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι τα όρια της ζώνης αυτής δεν είναι ορισμένα, ούτε εύκολα διακριτά, όμως βλέπουμε ότι κιάλια σε αυτή την ζώνη τιμών, πάσχουν από αρκετά προβλήματα και συνήθως δεν έχουν καμία σχέση στην ποιότητα με αυτά της υψηλότερης κατηγορίας τιμών που είναι η μεσαία.

 

 

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά κατά τον κατασκευαστή:

 

Specification : 15Χ70

Διάμετρος Αντικειμενικών : 70 mm

Μεγέθυνση : 15Χ

Πραγματικό οπτικό πεδίο (True Field of view) : 4.4 °

Έξοδος κόρης (Exit pupil - mm): 4.7 mm

Eye Relief : 18 mm

Interpupillary Distance (IPD mm): 56 mm – 72mm

Σημείο κοντινής εστίασης: : 13.11 m

Πρίσματα : BAK-4, Porro

Επιστρώσεις : Πολυεπιστρωμένα

Θήκη : Πλαστική

Weather Proof : Water Resistant

Weight : 1.36 Kg

Τιμή: 130 ευρώ

 

 

 

Ας δούμε μερικά ακόμη χαρακτηριστικά από το επίσημο site της Celestron:

  • - Large 70 mm objective lens offers maximum image brightness in low-light and long-range conditions
    - Ultra sharp focus across the field of view
    - Multi-Coated optics for sharp, clear views

 

 

 

 

Κατασκευή:

 

Με το που κρατήσεις για πρώτη φορά τα SkyMaster στα χέρια σου και έχεις ασχοληθεί λίγο με κιάλια, καταλαβαίνεις ότι κρατάς κάτι όχι ποιοτικό. Κοιτώντας στο εσωτερικό βλέπεις τα πρίσματα να είναι κολλημένα και η κόλλα πολλές φορές περισσεύει. Διαβάζω ότι κάποιοι βλέπουν αρκετή κόλλα να προεξέχει στον κώνο φωτός με αποτέλεσμα να εμποδίζει την απρόσκοπτη θέα. Στον ένα σωλήνα όπως βλέπετε στην φωτογραφία, υπάρχει ένα κόψιμο από κακή κατασκευή που μειώνει το φως από τον αντικειμενικό.

            • [fullalbumimg]14041[/fullalbumimg]

 

Το περίβλημα είναι από μαλακό και ζεστό υλικό, δίνει ωραία αίσθηση. Τα παρεκτάματα των προσοφθάλμιων πιέζονται από το μονοκόμματο καπάκι τους. Επειδή και αυτά είναι λεπτά, τα όχι και τόσο καλά λάστιχα έχουν πάθει μόνιμες στρεβλώσεις και έχουν χάσει το στρογγυλό σχήμα τους.

 

 

Στο εσωτερικό των σωλήνων δεν υπάρχει κάποιο σύστημα baffling για τις αντανακλάσεις, αλλά αντ' αυτού έχουν τραχιά εσωτερική επιφάνεια με κυκλικές γραμμές. Το σύστημα παρόλο που σε άλλα κιάλια είναι αποτελεσματικό, εδώ οι αντανακλάσεις είναι τόσες πολλές που όσες και αν κόβει πάλι πολλές μένουν.

 

 

 

 

Ευθυγράμμιση:

 

Τα κιάλια τα είχα πάρει με πολύ κακή ευθυγράμμιση. Πάνω από 3% στον κάθετο και ίσως και 6% στον οριζόντιο άξονα. Δεν είχα κρατήσει τις μετρήσεις γιατί έπρεπε να τους κάνω ευθυγράμμιση άμεσα, αφού δεν μπορούσα να δω τίποτα εκτός από διπλές εικόνες. Αλλά έτσι κι αλλιώς χρειάζονται conditional collimation συνέχεια. Collimation δηλαδή για την δική μας IPD, την απόσταση που έχουν οι κόρες των ματιών μας. Το σύστημα ευθυγράμμισης τους είναι αυτό στο οποίο οφείλονται τα προβλήματά τους. Είναι τόσο κακοφτιαγμένο, τα πρίσματα έχουν άφθονη κόλλα αντί για κάποιο σοβαρό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να μην κρατά η ευθυγράμμιση. Δεν ήμουν όμως ο μόνος που το αντιμετώπισα. Στο Ίντερνετ τα παράπονα που μπορείτε να διαβάσετε για κακή ευθυγράμμιση σε αυτά, δεν έχουν τελειωμό. Ακόμη και αν τα παραλάβετε ευθυγραμμισμένα, μπορούν κάποια εύκολα να χάσουν την ευθυγράμμιση με ένα απλό χτύπημα ή ένα ταξίδι. Τα κιάλια γενικότερα, πρέπει να έχουν ένα αξιοπρεπή μηχανισμό που συγκρατεί τα πρίσματα, ώστε να κρατά την ευθυγράμμιση σε απλά χτυπήματα και να κινδυνεύουν σαν τον γέρο, μόνο από πέσιμο.

 

            • [fullalbumimg]14042[/fullalbumimg]

 

                • Υπερβολικά πολλή κόλλα για να στηρίζει τα πρίσματα

 

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι αντιτείνουν το επιχείρημα ότι τα έχουν καιρό και δεν έχουν χάσει την ευθυγράμμισή τους. Εδώ δύο πράγματα έχω να παρατηρήσω καταφεύγοντας για λίγο σε προσωπικά σχόλια. Αν δεν φοβάστε ότι θα χάσουν την ευθυγράμμιση τότε χτυπήστε τα λίγο. Ένα γερό φιλικό χτύπημα! Το έχω δοκιμάσει σε όλα τα άλλα κιάλια μου και κανένα δεν χάνει. Το δεύτερο που παρατηρώ διαβάζοντας στο Ίντερνετ, αλλά έχω διακρίνει και εγώ αρκετές φορές, είναι ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ακριβώς, τι σημαίνει κακή ευθυγράμμιση. Προφανώς δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το ζήτημα, ίσως γιατί δεν το είδαν ποτέ σαν σημαντικό. Τα περισσότερα Skymaster που έχω πιάσει στα χέρια μου έχουν πρόβλημα collimation. Οι κάτοχοί τους δεν γνώριζαν ότι είχαν χάσει την ευθυγράμμισή τους. Δυστυχώς είναι συνηθισμένο. Βέβαια είναι παράξενο να βλέπουν έως και διπλές εικόνες και συνεχίζουν να τα προτείνουν σε άλλους. Να υπενθυμίσω ότι σε αυτή την μεγέθυνση των 15Χ, κακή ευθυγράμμιση έως και 1,5% στον Οριζόντιο Άξονα, διορθώνεται από τους μύες του ματιού. Έτσι ναι μεν βλέπουμε μία εικόνα, αλλά το μάτι κάνει συνεχή προσπάθεια να διορθώσει το σφάλμα, με αποτέλεσμα σύντομα την κούραση.

 

Από τα καλύτερα ανέκδοτα που έχω διαβάσει σε ξένο forum είναι οι συμβουλές έμπειρων σε νέους αστροπαρατηρητές. " Αν τα παρέλαβες με πρόβλημα collimation και εφ' όσον είναι στην εγγύηση, επέστρεψε τα… και ζήτα άλλα."

 

 

 

 

Εστιαστές:

 

Δυστυχώς το τεστ εξελίσσεται άσχημα από εδώ και κάτω.

Όσοι τα αγαπάτε και έχετε πιθανόν δυσανασχετήσει, τα παρακάτω δεν είναι καλά νέα. Όπως γνωρίζεται τα SkyMaster έχουν κεντρική εστίαση. Αυτό σημαίνει ότι ένας κεντρικός τροχός φροντίζει να εστιάζονται ΙΣΟΜΕΡΩΣ οι δύο προσοφθάλμιοι. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια σε αυτό. Για να μην πάω πάλι σε αναφορές αρκετών που τα έχουν και παραπονούνται για διαφορετική εστίαση ανάμεσα στους προσοφθάλμιους, θα σας δείξω τι βρίσκω εγώ που το ίδιο ακριβώς προφανώς συμβαίνει και στα δικά σας, -εάν τα έχετε αποκτήσει ήδη. Πρώτα να πω ότι ο κεντρικός τροχός στηρίζει μια γέφυρα που εκατέρωθεν είναι ενσωματωμένη στους προσοφθάλμιους. Έτσι η λογική είναι, γυρνάμε τον τροχό και οι προσοφθάλμιοι μπαίνουν μέσα ή έξω για να εστιάσουν. Η κίνησή τους πρέπει να είναι συμμετρική και ομαλή. Εάν δεν είναι συμμετρική, τότε εφ' όσον θα έχετε εστιάσει προηγουμένως, σε κάθε αλλαγή εστίασης θα δείτε ο ένας προσοφθάλμιος να τα βλέπει ξαφνικά θολά.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Celestron SkyMaster. Και είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματά τους. Ο μηχανισμός της γέφυρας είναι τόσο κακοφτιαγμένος, ώστε εάν πιεστεί με το φρύδι χάνει την εστίαση.

 

    • [fullalbumimg]14045[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14046[/fullalbumimg]

 

Στην εικόνα βλέπετε την διαφορά στο ύψος των προσοφθαλμίων όταν πιέζω τον ένα από αυτούς. Είναι ότι χειρότερο.

Σε κιάλια που συμβαίνει αυτό, ανεξάρτητα κατηγορίας, φτηνά - μεσαία, δεν προτείνονται για αστρονομική χρήση. Μεταξύ μας, ούτε και για επίγεια.

 

 

            • [fullalbumimg]14047[/fullalbumimg]

 

                • Η εικόνα δείχνει με κίνηση την διαφορά στο ύψος των προσοφθάλμιων όταν πιεστεί ο ένας.

 

Το επόμενο πρόβλημα που έχω είναι η σταθεροποίηση της εστίασης. Έλεγα ότι η κίνηση πρέπει να είναι ομαλή. Στα SkyMaster περνούσα πάντοτε δύσκολα προσπαθώντας να εστιάσω. Δεν είναι μόνο ότι έπρεπε να αλλάζω εστίαση συνέχεια, αλλά ότι έβλεπα θολά εναλλάξ από τον ένα ή τον άλλο προσοφθάλμιο. Αυτό οφείλεται καθαρά στον αδύναμο μηχανισμό κίνησης των προσοφθάλμιων που λασκάρει με τον καιρό. Έτσι αλλάζοντας εστίαση, λίγο εμπρός-λίγο πίσω, αυτή διαφοροποιείται ασύμμετρα. Το αποτέλεσμα είναι να θολώνουν ελαφρώς τα αντικείμενα στον ένα προσοφθάλμιο. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να το διακρίνει κάποιος, αλλά είναι εκεί.

 

 

 

 

IPD:

Η μέτρηση της IPD έδωσε εύρος από 57,52 έως 71,90 mm.

Αρκετή για να καλύψει και τα ποιο στενά πρόσωπα, ίσως μόνο υπάρξει ένα πρόβλημα με όσους έχουν μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις κόρες των ματιών τους.

 

 

 

 

Προσοφθάλμιοι, κόρη εξόδου:

 

Η κόρη εξόδου μετρήθηκε στα 4,4mm πολύ κοντά στα 4,7mm που δίνει ο κατασκευαστής.

Οι προσοφθάλμιοι έχουν μαλακά αναδιπλούμενα παρεκτάματα που όμως μπορούν να τσακιστούν από το καπάκι τους. Γύρω από το εξωτερικό γυαλί τους υπάρχει ελαστικός δακτύλιος που προφυλάσσει τους διοπτροφόρους ώστε να μη χαράσσονται τα γυαλιά τους.

 

            • [fullalbumimg]14048[/fullalbumimg]

 

Υπάρχουν αρκετές εσωτερικές αντανακλάσεις γύρω από την κόρη εξόδου δείχνοντας μειωμένο κοντράστ. Και στα δύο προσοφθάλμιους υπάρχει ένα σημείο με μεγάλη αντανάκλαση από πρίσμα. Στην φωτογραφία φαίνεται δεξιά της κόρης εξόδου. Στα συγκεκριμένα κιάλια οι κόρες εξόδου δεν είναι ολοστρόγγυλες.

 

            • [fullalbumimg]14049[/fullalbumimg]

 

Η μία κόρη εξόδου μάλιστα έχει ένα κόψιμο από το πρίσμα. Έτσι το φως που φτάνει στο μάτι από τον συγκεκριμένο σωλήνα είναι μειωμένο. Στην φωτογραφία φαίνεται σε μεγέθυνση το κόψιμο.

 

 

 

 

Eye Relief:

To Eye Relief τους μετρήθηκε στα 16,18mm αντί του 18mm που δίνει ο κατασκευαστής. Άνετα μπορείτε να δείτε όλο το πεδίο και είναι οριακά άνετο για όσους φορούν γυαλιά, ώστε να το βλέπουν ολόκληρο χωρίς να πιέζουν τους προσοφθάλμιους.

 

 

 

 

Επιστρώσεις:

Οι ποιότητα των επιστρώσεων είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που δείχνουν εάν τα κιάλια κάνουν για αστρονομική παρατήρηση. Κακές ή ελλιπείς επιστρώσεις σημαίνει πολλές αντανακλάσεις φωτός, οι οποίες μειώνουν την αντίθεση, καθώς και ότι μειώνουν το φως που φτάνει στο μάτι μας, αφού επιστρέφουν αρκετό και έτσι δεν αφήνουν πολύ φως να περνάει μέσα από τους φακούς.

 

Εάν σε κάποια εκδρομή πάρετε τα SkyMaster μαζί σας και ξεχάσετε τον καθρέπτη για το ξύρισμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε άφοβα. Οι αντανακλάσεις του φωτός είναι αρκετά ισχυρές και δεν θα έχετε πρόβλημα να δείτε το πρόσωπό σας να καθρεπτίζεται με λεπτομέρειες. Βασικά αυτό είναι και ένα από τα ποιο απλά και διαδεδομένα τεστ για να τσεκάρουμε τις επιστρώσεις. Κρατήστε τα κιάλια βλέποντας τους αντικειμενικούς φακούς σε δυνατό φως ημέρας, αλλά όχι άμεσο ηλιακό στο πρόσωπό σας. Εάν μπορείτε να διακρίνετε τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας, τότε οι επιστρώσεις επιτρέπουν να ανακλαστεί πολύ φως. Οι καλές επιστρώσεις ανακλούν ελάχιστο φως, επιτρέποντας να δείτε μόνο το αμυδρό περίγραμμα του προσώπου σας χωρίς καμία λεπτομέρεια σε αυτό.

 

 

            • [fullalbumimg]14050[/fullalbumimg]

 

                • Στην εικόνα οι επιστρώσεις και το φώς που αντανακλούν.

 

 

Το άλλο θέμα με τις επιστρώσεις είναι ότι ο κατασκευαστής τα αναφέρει σαν πολυεπιστερωμένα (Multi-coated). Πολυεπιστρωμένα λέγονται τα οπτικά που δεν έχουν μία (μονή) επίστρωση αλλά περισσότερες. Οι πολλές επιστρώσεις αντανακλούν λιγότερο φως επιτρέποντας σε περισσότερο να περάσει μέσα από τους φακούς, αλλά κοστίζουν και ακριβότερα. Και φυσικά άλλο κόστος έχει να πολυεπιστρωθεί ένας φακός, άλλο όλοι οι φακοί, άλλο όλοι οι φακοί ΚΑΙ τα πρίσματα. Οι φτηνότερες επιστρώσεις είναι οι μονές επιστρώσεις και έχουν δυνατές αντανακλάσεις φωτός στην επιφάνεια των φακών και συνήθως μπλε-βιολετί χρώμα. Εάν ο φακός έχει την μία έστω επιφάνειά του πολυεπιστρωμένη, τότε αυτή έχει συνήθως πράσινο-βαθύ χρώμα. Όταν μια επιφάνεια δεν έχει επιστρωθεί καθόλου, αντανακλά λευκό φως. Δυστυχώς όταν τα κιάλια αναφέρονται σαν πολυεπιστρωμένα αρκεί έστω και μια επιφάνεια τους να έχει πολυεπιστρωθεί για να τα αναφέρει σαν τέτοια ο κατασκευαστής ενώ όλες οι άλλες επιφάνειες μπορεί να μην έχουν επιστρωθεί καθόλου.

 

Στα Celestron SkyMaster μία επιφάνεια αντανακλά μπλε χρώμα στο δυνατό φως και όλες οι άλλες αντανακλάσεις μέχρι βαθιά μέσα στα πρίσματα, είναι λευκές. Όλες οι επιφάνειες με λευκές αντανακλάσεις δεν έχουν καμία επίστρωση.

 

 

 

 

Πραγματική Διάμετρος, Μεγέθυνση:

 

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα κιάλια είναι στην πραγματικότητα 14,5Χ64.

 

Στο τεστ Πραγματικής Διαμέτρου οι αντικειμενικοί έδειξαν ότι αποδίδουν φως σαν 64mm και όχι σαν 70mm. Εξ αιτίας του field stop που υπάρχει εσωτερικά η διάμετρος του κώνου φωτός μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται ένα 10% περίπου από το φως που θα μπορούσαν να συλλέξουν οι αντικειμενικοί.

 

Η πραγματική μεγέθυνσή τους είναι 14,5Χ κοντά στην 15Χ του κατασκευαστή.

 

 

 

 

True Field of view:

 

Το Πραγματικό Οπτικό Πεδίο τους είναι 4,14 μοίρες.

 

Για τον προσδιορισμό του TFOV μετρήθηκε η απόσταση ανάμεσα στον Alnitak και τον 27 του Ωρίωνα. Τα δύο αστέρια βρέθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετα μέσα στο οπτικό πεδίο μου, ελάχιστα διακρινόμενα στα άκρα του.

 

 

 

 

 

Chromatic Aberration (CA):

 

Το χρωματικό σφάλμα είναι αρκετό τόσο την ημέρα όσο και στον νυχτερινό ουρανό. Σίγουρα δεν υπάρχουν κιάλια παραγωγής που να το εκμηδενίζουν, απλώς τα ακριβότερα προσπαθούν να το διαχειριστούν σωστά. Κάποια φτηνότερα επίσης, από την μεσαία ζώνη τιμών τα πάνε αρκετά καλά σε αυτόν τον τομέα. Αρκετοί αγοράζουν τα SkyMaster για να τα χρησιμοποιούν ΚΑΙ για επίγεια παρατήρηση εκτός από αστρονομική.

 

Αυτό που βλέπω εγώ με αυτά, είναι χρωματικό σφάλμα την ημέρα το οποίο ξεκινάει να διακρίνεται κοντά στο κέντρο του πεδίου μόλις από το 20% εκτός αυτού. Εύκολα διακρίνω μωβ και κίτρινες αποχρώσεις στις ακμές σχημάτων με μεγάλη αντίθεση. Όσο προχωρώ προς τα άκρα το φαινόμενο χειροτερεύει. Λίγο πριν την περιφέρεια του πεδίου τα χρώματα έχουν αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό σε ένταση έχοντας προστεθεί και άλλες αποχρώσεις.

 

 

            • [fullalbumimg]14051[/fullalbumimg]

 

                • Η εικόνα από το κέντρο του πεδίο. Παρακάτω η ίδια σε μεγέθυνση

 

 

            • [fullalbumimg]14052[/fullalbumimg]

 

              • Η χαρά των παιδιών! Όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου σε μια εικόνα. Μωβ, μπλε, κίτρινο, πράσινο, καφέ.

 

 

 

Μπορείτε να τα προτείνετε σε νεοεισερχόμενο που ζητάει να μπορεί να βλέπει χρώματα στα αντικείμενα του ουρανού! ':D' Τα βράδυ στην Σελήνη, στο Δία και στα φωτεινά σώματα του ουρανού η χρωματική εκτροπή κάνει πάλι την εμφάνισή της. Αναλόγως του σημείου που έχει τοποθετηθεί το φωτεινό αντικείμενο άλλες φορές είναι ενοχλητική, άλλες όχι τόσο πολύ.

 

 

            • [fullalbumimg]14053[/fullalbumimg]

 

              • Οι εικόνα από τα άκρα του πεδίου και στην επόμενη η ίδια εικόνα σε μεγέθυνση

 

            • [fullalbumimg]14054[/fullalbumimg]

 

 

Δεν θα γράψω άλλα για το χρωματικό τους σφάλμα.

Νομίζω οι εικόνες αποκαλύπτουν αρκετά.

 

 

 

 

 

 

Vignetting, Φωτισμός της κόρης εξόδου:

 

 

            • [fullalbumimg]14055[/fullalbumimg]

 

1) Το τεστ με laser για Vignetting έδειξε ότι μόνο το κεντρικό 23,65% του αντικειμενικού φακού φωτίζει το 100% της κόρης εξόδου. Μετά από αυτό το σημείο αρχίζει το βινιετάρισμα.

 

2) Από τα άκρα των αντικειμενικών φακών φωτίζεται μόνο το 35,90% της κόρης εξόδου. Έτσι η φωτεινότητά τους μειώνεται πολύ.

 

Όπως έχω ξαναγράψει, το Vignetting είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας απόδοσης στα κιάλια. Το βινιετάρισμα ουσιαστικά μειώνει την ποσότητα φωτός που μεταδίδει το οπτικό σύστημα στο μάτι μας.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω μετρήσεων είναι να παίρνουμε αρκετά σκοτεινές εικόνες από αυτά. Το τελευταίο έχει επίδραση περισσότερο σε αμυδρούς στόχους όπως αρκετά νεφελώματα, αλλά επίσης μειώνει και το μέγεθος των αστέρων (mag) που μπορούν να διακρίνουν σε σχέση με άλλα 15Χ70 καλύτερης ποιότητας.

 

 

            • [fullalbumimg]14056[/fullalbumimg]

            • Το κεντρικό 23,65% του αντικειμενικού φακού φωτίζει το 100% της κόρης εξόδου

 

 

 

            • [fullalbumimg]14057[/fullalbumimg]

            • Από τα άκρα των αντικειμενικών φακών φωτίζεται μόνο το 35,90% της κόρης εξόδου

 

 

 

 

 

Απόδοση Οπτικών:

 

Το κοντράστ είναι χαμηλό με προσωπική μου εκτίμηση στα 4/10. Οφείλεται καθαρά στις ελλιπείς επιστρώσεις, στις αρκετές εσωτερικές αντανακλάσεις και στην ποιότητα των οπτικών. Το χαμηλό κοντράστ σε συνάρτηση με το υψηλό vignetting μειώνουν την φωτεινότητα πάρα πολύ, άρα τον αριθμό των αντικειμένων που μπορούν να δουν αυτά τα κιάλια.

Από τις γεωμετρικές παραμορφώσεις, διακρίνεται ελαφρύ pincushion στο 60% off-axis. Σχηματίζονται πάρα πολλά φωτο-είδωλα (ghost effect) στα φωτεινά αντικείμενα.

Στα άκρα του πεδίου υπάρχει κόμη στα άστρα.

 

Η ανάλυση είναι άλλο ένα σημείο που πονάνε πολύ τα Celestron SkyMaster . Τα άστρα αρχίζουν να θαμπώνουν πολύ κοντά στο κέντρο μόλις στο 40% εκτός κέντρου. Μέχρι το 50% είναι ανεκτή η ανάλυση. Μετά το 50-55% είναι φτωχή.

Χρησιμοποιώντας το τεστ USAF 1951 Bar Chart, μέτρησης της ανάλυσης οπτικών συστημάτων έκανα τις παρακάτω μετρήσεις:

(Οι μετρήσεις της ανάλυσης αφορούν στην γωνιώδη απόσταση διάκρισης και είναι εκφρασμένη σε δευτερόλεπτα του τόξου - arcseconds)

 

Celestron SkyMaster 15X70 USAF 1951 Resolution Bar Chart:

Διακρίνουν καθαρά 7,65".

Μπορούν να διακρίνουν Οριζοντίως, υποψία Καθέτως 6,81".

Δεν μπορούν να διακρίνουν 6,07"

Το διάγραμμα παρακάτω δείχνει την ανάλυση σε arcseconds στο οπτικό πεδίο του κάθε σωλήνα των SkyMaster. Την μέτρηση εκτός κέντρου αναγκάστηκα να την κάνω στο 50% γύρω από αυτό, διότι στο 60% η ανάλυση δεν είναι ικανοποιητική και τα πάντα είναι αρκετά θολά.

 

            • [fullalbumimg]14058[/fullalbumimg]

 

Ένα πρόβλημα επίσης, είναι η ανισομερής ανάλυση πάνω στο οπτικό πεδίο. Δηλαδή όπως παρατηρείτε οι αποκλίσεις είναι μεγάλες εκτός κέντρου, αλλά έχουν και πολλές διαφορές μεταξύ τους. Αυτό δείχνει την αδυναμία των οπτικών να σχηματίσουν μία ενιαία διαυγή εικόνα σε αποστάσεις που ισαπέχουν από το κέντρο του πεδίου.

 

 

 

 

 

Στην παρατήρηση του ουρανού:

 

Στο κέντρο του πεδίου μπορεί να γίνει παρατήρηση στα ουράνια σώματα. Από την άλλη δεν είναι αρκετά φωτεινή η συνολική εικόνα για να απολαύσεις τον ουρανό. Σίγουρα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την Σελήνη, τον Δία και φωτεινά αντικείμενα, με το τίμημα του αρκετού χρωματισμού σε αυτά. Αλλά στα δυσδιάκριτα αντικείμενα όπως αρκετά από τα Messier, τους διπλούς αστέρες κλπ, αισθάνεσαι πάντοτε ότι θέλεις περισσότερο φως, λίγη ακόμη οξύτητα, λιγότερο θάμπωμα κοντά στο κέντρο πλησιάζοντας προς τα άκρα. Δεν θα επεκταθώ σε παρατήρηση του ουρανού με τα SkyMaster αφού δεν παρατηρώ με αυτά και δεν έχει κάποια ουσία. Απλώς για να υπάρχει σαν αναφορά, στο Τραπέζιο του Ωρίωνα διακρίνονται οριακά 3 άστρα, με σκοτεινό ουρανό. Εάν το μετακινήσεις λίγο εκτός κέντρου αμέσως τα άστρα του μαζεύονται σε μία μπάλα και δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις πια. Η τελευταία καταγραφή έγινε με με SQM 20,6 (5,9 mag περίπου) σε υψόμετρο 700 μ. με καλή διαύγεια 7/10.

 

 

 

 

 

Συμπέρασμα:

 

Ξεκίνησα και σταμάτησα πάνω από δέκα φορές το γράψιμο αυτού του τεστ. Είχα σκοπό να δημοσιεύσω μόνο τα προβλήματα collimation και εστίασης και να σταματήσω εκεί. Καταλαβαίνω ότι τα έχουμε αγοράσει αρκετοί και κάποιοι τα θεωρούν εξαιρετικά, έχοντας συνηθίσει για πολύ καιρό σε μέτριες εικόνες. Με τέτοια ευρήματα λοιπόν από το τεστ αγαπητοί φίλοι, πώς να μιλήσεις για τα αποτελέσματα χωρίς να στεναχωρήσεις; Από την άλλη όμως, για ποιο λόγο να συνεχίσουμε να προτείνουμε κυρίως σε νεοεισερχόμενους κιάλια που πιθανόν να τους δυσκολέψουν ή και να τους απογοητεύσουν; Την κόντρα που υπάρχει στο Ίντερνετ γι αυτά, εγώ την βίωσα μέσα μου. Τελικά μετά από αρκετή συζήτηση και προτροπή φίλων αποφάσισα ότι καλό είναι να ολοκληρωθεί το τεστ και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Οι μετρήσεις υπάρχουν και μπορούν να επαληθευτούν από τον καθένα.

 

Τα καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όσοι τα έχετε ήδη, είναι να τεστάρετε στην αρχή μόνοι σας την ευθυγράμμιση. Απαραίτητα στηρίξετε πρώτα τα κιάλια σε ένα τρίποδο. Μία απλή μέθοδος, όχι μεγάλης ακρίβειας, αλλά μπορεί να σας δώσει χοντρικά μια ιδέα του τι συμβαίνει είναι η εξής:

 

Εστιάστε καλά τον αριστερό προσοφθάλμιο σε ένα φωτεινό αστέρι και αφεστιάστε εντελώς τον δεξιό, προς την μία ή την άλλη πλευρά της διόπτρας, ώστε να βλέπετε ένα μεγάλο θολό δίσκο.

Είναι το αστέρι στο κέντρο του δίσκου; Εάν όχι, πόσο εκτός του δίσκου είναι; Στα άκρα του, ή πιο μακριά;

 

Επαναλαμβάνω ότι η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς καλή στήριξη. Κυρίως εάν το σφάλμα είναι μικρό, ώστε το αστέρι να μην βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το δίσκο.

Εάν θέλετε να διορθώσετε την ευθυγράμμιση για την δικιά σας IPD, οι φωτογραφίες που παραθέτω παρακάτω θα σας βοηθήσουν σχετικά με το που βρίσκονται οι βίδες ευθυγράμμισης.

 

    • [fullalbumimg]14059[/fullalbumimg] [fullalbumimg]14060[/fullalbumimg]

 

Επίσης τεστάρετε μόνοι σας τον μηχανισμό εστίασης. Αφού έχετε εστιάσει με ακρίβεια ένα στόχο με καλή ανάλυση, πχ ένα φύλλο που φαίνονται οι νευρώσεις του ή ένα χαρτονόμισμα στα 15 μέτρα, δοκιμάστε να δείτε εάν αλλάζει ύψος ο ένας προσοφθάλμιος αν τον πιέσετε. Μένει εκεί που τον αφήσατε μετά την πίεση; Έχει θολώσει η εικόνα στον ένα προσοφθάλμιο;

 

Κατόπιν δοκιμάστε να μεταβάλλετε την εστίαση μερικές φορές. Όταν επανέλθετε στην αρχική σας εστίαση, είναι ίδια και στους δύο προσοφθάλμιους ή έχει αλλάξει ελαφρά η αρκετά στον ένα;

Τέλος με το φύλλο δέντρου ή το χαρτονόμισμα κάντε ένα απλό τεστ ανάλυσης και δείτε σε τι ποσοστό εκτός κέντρου αρχίζει η εικόνα να θολώνει. Είναι αποδεκτό από εσάς;

 

Καταλαβαίνω ότι τα περισσότερα ευρήματα είναι αρνητικά, αλλά υπάρχει και κάτι θετικό εάν τα έχετε ήδη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μάθει κάποιος πως γίνονται τα τεστ απόδοσης. Έτσι κάποια στιγμή που θα αποκτήσετε καλύτερα, θα γνωρίζετε ήδη πώς να τα τεστάρετε χωρίς να πειραματιστείτε πρώτα επάνω στα καινούργια διακινδυνεύοντας επιστρώσεις, χτυπήματα κλπ .

 

Τελικά η άποψή μου μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των τεστ, είναι ότι αυστηρά δεν κάνουν για νεοεισερχόμενο στον χώρο διότι μπορεί να κουραστεί ή να απογοητευτεί από την χρήση τους. Το βλέπω πιο πιθανόν να συμβεί αυτό, από το να ενθουσιαστεί με τις εικόνες τους. Ίσως το καλύτερο θα ήταν να τον προτρέψουμε να αγοράσει κιάλια με όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή ποιότητα και οπτικά. Εάν κάποιος τα έχει ήδη, είναι ιδανικά για να πειραματιστεί με τα τεστ απόδοσης και να μάθει με αυτά ποια είναι τα προβλήματα στα κιάλια, αφού τα έχουν σχεδόν όλα.

 

Πιστεύω ότι είναι τα πιο ακριβοπληρωμένα κιάλια μου, αφού με τα προβλήματά τους, η σχέση τιμής προς απόδοση είναι από τις χαμηλότερες που υπάρχουν.

 

 

 

 

Θετικά:

 

Μπορούν να δώσουν καθαρές εικόνες στο κέντρο της εικόνας

Αρκετό εύρος IPD

Ικανοποιητικό eye relief

Ελαστικός δακτύλιος γύρω από το γυαλί του προσοφθάλμιου προστατεύει τους διοπτροφόρους

Ωραία αίσθηση από το υλικό που τα περιβάλει

 

 

 

 

 

Αρνητικά:

 

Προβλήματα collimation

Ασταθής μηχανισμός συγκράτησης των πρισμάτων. Η ευθυγράμμιση χάνεται εύκολα

Μηδαμινός ή καθόλου έλεγχος ποιότητας από τον κατασκευαστή

Κόψιμο από πρίσμα στον ένα προσοφθάλμιο

Εστίαση χαλαρή που χάνεται εύκολα

Η εστίαση αλλάζει εάν πιεσθεί ο ένας προσοφθάλμιος

Ελλιπείς επιστρώσεις και ως εκ τούτου υπερβολικές αντανακλάσεις

Πραγματική Διάμετρος 64mm αντί για 70mm

Αρκετό χρωματικό σφάλμα την ημέρα και την νύχτα

Υπερβολικό Vignetting με αποτέλεσμα σκοτεινές εικόνες

Χαμηλό Κοντράστ

Τα άστρα αρχίζουν να θαμπώνουν πολύ κοντά στο κέντρο του πεδίου.

Κακή σχέση τιμής προς απόδοση

 

            • [fullalbumimg]14061[/fullalbumimg]

 

 

Ελπίζω αυτό το τεστ να σταθεί αφορμή για αναβάθμιση, τόσο σε εξοπλισμό στα κιάλια μας, όσο και στις απόψεις μας σχετικά με το τι σημαίνει ποιότητα σε αυτά.

 

Φιλικά

Κωνσταντίνος Μακρόπουλος

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> Μπράβο!!!Πολύ ωραίο το άρθρο σου,αλλά γιατί το έβαλες σε αυτήν την κατηγορία(κυάλια) και όχι στην κατηγορία δοκιμές κυαλιών :?: Δεν πειράζει όμως!!!Ίσως να το δει ο astrovox και να το μετακινήσει!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακό Κωνσταντίνε! =D>

Στα 89€ που τα πλήρωσα καινούρια από το Astroshop τι καλύτερο θα μπορούσα να πάρω;

 

ΥΓ: Που μένεις βρε άνθρωπε! Δεν απορώ που έχεις μανία με την ποιότητα :lol:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστουμε Κωσταντινε , καλα εκανες και το δημοσιευσες μιας και θα γλιτωσεις πολλους ...
Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://www.adorama.com/CN1570.html?utm_term=Other&utm_medium=Shopping%20Site&utm_campaign=Other&utm_source=pgrabl :-k

 

Δεν νομίζω πως οι έμποροι διαδίδουν τις θετικές κρίσεις πάντως Κωνσταντίνε. Μάλλον πρόκειται για ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα κιάλια και ως εκ τούτου δεν έχουν δει μέσα από πολλά. Δεν τα βάζουν σε τρίποδα ώστε να εκτιμήσουν την ποιότητα των εικόνων και εννοείται, δεν τα ξεσκονίζουν όπως εσύ. Δεν υπάρχει καμμία δοκιμή σαν την δική σου και θα ήταν καλό να μπορούσαν να διαβάσουν διεθνώς την κριτική σου. Εξακολουθώ όμως να αναρωτιέμαι: Με 19.95$, ή έστω με 89$, τί καλύτερο μπορείς να πάρεις, όταν ακόμη και ένας φακός Hyperion των 110€ δέχεται σκληρότατη κριτική συγκρινόμενος με φακούς που κοστίζουν 2-7 φορές περισσότερο; Και τα κιάλια έχουν 2 φακούς και 2 αντικειμενικούς και 2 σωλήνες και, και, και...

Αν η Leica έφτιαχνε ένα κιάλι των 49.95$ είμαι πολύ περίεργος να δω πως θα απέδιδε. Ή ένα των 20€ σαν αυτό του Lidl. Δεν θα φτιάξει ποτέ φυσικά καθώς θα λερώσει το όνομά της και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Τι περιμένουμε να μας δώσει ο Κινέζος για την τιμή που πληρώσαμε; Να πάψουν να πληρώνουν 1$ την ημέρα τους εργάτες και να προσλ΄΄αβουν σκλάβους;

Τέλος, από την περιγραφή καταλαβαίνω πως υπάρχει και ο τυχαίος παράγοντας λόγω κακής ποιότητας κατασκευής. Περισσότερη κόλλα στο ένα ζευγάρι, λιγότερη στο άλλο, άλλη ευθυγράμμιση στο ένα, άλλη στο άλλο κλπ. Επίσης και σκουπιδάκια εσωτερικά, το δικό μου έχει 1, όπως και οι 2 από τους 3 Nagler μου (των 400€!).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε! Αψογη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση και το κυριότερο όπως είπες με απλά τεστ που μπορεί κανείς να επαναλάβει στο σπίτι του!

Κώστα έχεις δίκιο για τους Hyperion και γενικότερα για τα οπτικά: ακόμα και αν πληρώσεις Χ2 ή Χ4 περισσότερα, σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να δεις ανάλογη βελτίωση στην εικόνα. Χωρίς να έχω εμπειρία από κυάλια, εχω την εντύπωση ότι εδώ κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει: διαθετoντας τα διπλάσια ή τριπλάσια χρήματα και παραμένοντας ταυτόχρονα σε κάποιο λογικό budget, μπορείς να βελτιώσεις Χ2 ή Χ3 την εικόνα που παίρνεις σε σχέση με φθηνότερα "εισαγωγικά" μοντέλα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγω εχω τα παραπανω κυαλια.

Κατα την αγορα τους, δεν λησμονησα ποτε πως προκειται για προιον που πωλειται λιγοτερο απο 50 ευρω στην Αμερικη, (οποτε ξερεις περι τινος προκειται πανω-κατω) και εκτοτε τα χρησιμοποιησα επιτυχως σαν βοηθητικο εξοπλισμο, και οχι σαν εργαλειο παρατηρησης.

Δεν μετανιωσα για την αγορα τους (τοτε στη χωρα μας κοστιζαν >200ευρω, εγω τα πηρα μεταχειρισμενα με 90 ευρω αν θυμαμαι καλα) και με βοηθουν αρκετα οταν θελω μια γρηγορη αναζητηση σε περιοχη του ουρανου, με το τηλεσκοπιο stand-by.

Επι τη ευκαιρια, να αναφερω οτι κατα την περιοδο αγορας τους, σε ερωτηση προς αστρο-εμπορο περι τιμης , και γιατι στη χωρα μας εχουν πολλαπλασιο κοστος απο οτι στο εξωτερικο, ελαβα σαν απαντηση πως η διαφορα οφειλεται κυριως σε quality controls που διενεργουνται στις μαζικες παραλαβες (απο τη μαμα εταιρια), πριν διατεθουν στα επισημα δυκτια πωλησης.

Με λιγα λογια, αυτα που αγοραζουμε απο "επισημη οδο" ειναι τσεκαρισμενα (και ακριβα), ενω αυτα που εχουν χαμηλη αξια, ειναι οτι περισσευει.

Σε δευτερη ερωτηση μου αν αυτος διαθετει "απο τα καλα και ακριβα" και ολη η Αμερικη πουλαει "απο τα αλλα" δεν ελαβα απαντηση...( και μου εχει μεινει και η απορια οσον αφορα την εστω και μικρη πιθανοτητα να υπαρχει πραγματι τετοιος ελεγχος).

Τα κυαλια λοιπον αυτα δεν θα καλυψουν αναγκες συστηματικης παρατηρησης του ουρανου.

Επισης λογω βαρους-ογκου .... αυτοαναιρουνται .Θελω να πω, πως η συστηματικη παρατηρηση

με αυτα , προυποθετει και χρηση τριποδου, οποτε αφ οσον μπαινει καποιος σε συνθετη διαδικασια μεταφορας/ στησιματος κλπ, εννοειται πως απαιτει "κατι παραπανω" απο ενα ζευγαρι κυαλια των 60$.

Θα τα προτεινα σε αρχαριο σαν πολυ προσωρινη αγορα (οπως και τα κυαλια του Λιντλ).

Δεν θα επαναλαμβανα ποτε τη γνωστη ηχω "ξεκινα αγοραζοντας nightwatch και (καλα) κυαλια", αλλα "παρε οποτε μπορεις κατ ευθειαν τηλεσκοπιο, αστροβοξ υπαρχει, ιντερνετ υπαρχει, κι αν θες και ενα ζευγαρακι φθηνα κυαλια για βοηθητικη χρηση, τα 15Χ70 (για τα οποια αναφερομαστε), ειναι καλη επιλογη για δαπανη <80 ευρω".

Τα δικα μου εχουν λιγο απο ολα τα μειονεκτηματα που αναφερει ο Κωστας στην δοκιμη του, αλλα σε βαθμο που εξακολουθουν να ειναι αποδοτικοτατα (επαναλαμβανω...σαν βοηθητικα εργαλεια).

Μετα απο χρονια (ελαφρας) επιγειας και ουρανιας χρησης, δεν εχουν δειξει σημεια φθορας σε κινητα μερη, λαστιχα,στιβαροτητα συναρμολογησης, ουτε ιχνη εσωτερικης υγρασιας σε πολυωρη παραμονη σε υπαιθρο και γενικως ειναι σε αψογη κατασταση.

Δεν τιθεται θεμα συγχησης κατα την (ολιγολεπτη) παρατηρηση κατα την οποια τα χρησιμοποιω, και δεν εχω παρατηρησει διπλα ειδωλα.Απο παραλληλισμο, ενα προχειρο τεστ με τα κυαλια πανω σε τοιχο, και ελεγχο σκοπευσης ανα σωληνα (στοχος κεραια σε 100 μετρα) το αποτελεσμα ειναι ικανοποιητικοτατο. Το χρωμα ειναι ακριβως οπως περιγραφεται στο τεστ (και λιγα λεει, ειδικα στην επιγεια), η στρεβλωση του πεδιου παρουσα, και οι επιστρωσεις ανεπαρκεις.

Παρ ολα αυτα (και μετα απο την αρχικη διαδικασια εστιασης) στη ευκαιριακη χρηση ηταν μια χαρα.

Το θεμα λοιπον δεν ειναι ποσο καλα ειναι, αλλα γιατι χρηση προοριζονται.

Ειναι "πεταμενα λεφτα" για καποιον που παρατηρει συστηματικα με κυαλια....πολυ σωστα. Απο την αλλη, εγω θελω να ριξω μια γρηγορη ματια σε μια περιοχη του ουρανου, με ικανοποιητικη μεγενθυνση για να κατευθηνω το Ντομπ σε καποιο δυσδιακριτο αστρο αναφορας.

Ή θελω να δειξω σε καποιον επισκεπτη το Μ31,45,42...."στο φτερο", και θελω ευρυ (σχετικα) πεδιο.

Επισης κατα τη διαρκεια της ημερας μπορω να δω κατι στην απεναντι πλαγια, ή να θελα να ελεγξω την κατασταση της θαλασσας.Δεν χρειαζεται να δωσω 400-500 ευρω για τα παραπανω, καλυπτομαι και απο τα κυαλια των 80 ευρω.

Δεν αποκλειω φυσικα να υπαρχουν και παρτιδες για πεταμα, αλλα γενικως νομιζω πως οι χρηστες χαμηλων απαιτησεων, ικανοποιουνται 100% απο την αποδοση τους.

 

(συγχαρητηρια για το επιπεδο της δοκιμης...πραγματικα ειναι υποδειγματικος ο τροπος που παρουσιασες τα κυαλια.Επισης να επισημανω οτι σε δοκιμες γενικως ειναι χρησιμοτερο να γραφουμε τι ΔΕΝ μας ικανοποιει , παρα να επαναλαμβανουμε τους διαφημιστικους - αυθαιρετους πολλες φορες- ισχυρισμους.Συγχαρητηρια και παλι.)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πράγματι το αποτέλεσμα δεν ακούγεται ευχάριστο, γιατί τα συγκεκριμένα κιάλια θεωρούνται περίπου must για εισαγωγικά και πολλοί τα έχουν ή τα είχαν (βοήθησε σε αυτό και η σχετική σύσταση στο Backyard's Astronomy, βέβαια οι Αμερικάνοι που τα πρότειναν έχουν και αμερικάνικες τιμές).

 

Ως κάτοχος μπορώ να δηλώσω πως ποτέ δεν ένιωσα πραγματικά τρελός με τα κιάλια. Μετά τον ενθουσιασμό του πρώτου μήνα, που οφειλόταν μάλλον στο γεγονός ότι είχα κιάλια 15Χ70, ένιωθα κάτι να με τρώει, οι εικόνες που έπαιρνα ποτέ δεν με ικανοποίησαν. Έχοντας και το κοντό διοπτρικό της Skywatcher, έχανα σταδιακά τον ενθουσιασμό μου για τα Celestron, όταν δε πήρα τα Pentax σχεδόν τα εγκατέλειψα. Όπως ο KOSTAKIS τα χρησιμοποιούσα μόνο για βοήθεια στην κύρια παρατήρηση από τηλεσκόπιο, σαν ένα δεύτερο ισχυρότερο finder. Όμως η ανώτερη ποιότητα των Pentax και το μικρότερο βάρος τους τα κατήργησαν και από αυτό το ρόλο τους.

 

Δεν μπορώ να έχω άποψη για όλα τα σημεία που έθιξε ο Κωνσταντίνος γιατί δεν έχω τις γνώσεις, αλλά σε απλές συγκρίσεις με τα Pentax η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη... Οι επιστρώσεις των Celestron είναι πράγματι καθρέφτες, των Pentax όχι. Η διαφορά στην ποιότητα της εικόνας έγινε δε εύκολα αντιληπτή ακόμα και από τη γιαγιά μου! :cheesy: Και όχι πως θεωρώ τα Pentax τέλεια...

 

Εν κατακλείδι, νομίζω πως το Amazon αναφέρει την πραγματική αξία των Celestron.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το θέμα της τιμής εφ' όσον θίχτηκε είναι πιστεύω καλό για προβληματισμό. Στο Amazon των ΗΠΑ κοστίζουν 36 ευρώ (49 USD) με δωρεάν αποστολή παραδομένα στην πόρτα του σπιτιού του πελάτη. Ένα ζήτημα λοιπόν είναι, ο προβληματισμός που ήδη έχετε, πως δηλαδή κιάλια των 36 ευρώ καταλήγουν στα 130 σε εμάς; Αλλά ας μιλήσουμε για το άλλο θέμα που το κατέχουμε καλύτερα: Τώρα ειλικρινά, με 36 ευρώ τι ποιότητα πιστεύετε ότι μπορούμε να περιμένουμε από κιάλια;

 

KOSTAKIS χάρηκα για όσα διάβασα. Πολλοί τα έχουν αγοράσει σαν τα βασικά τους κιάλια και χαίρομαι για το ότι ξεκαθαρίζεις ότι τα έχεις σαν βοηθητικά και όχι σαν εργαλείο παρατήρησης. Επίτρεψέ μου να σταθώ μόνο σε ένα σημείο που μοιάζει να αναιρεί τα όσα έγραψες.

 

Προσωπικά δεν θα τα πρότεινα σε αρχάριο ούτε για προσωρινή αγορά, όπως επίσης ούτε και αυτά του Lidl.

 

Ο λόγος είναι ο εξής: Σκεφτείτε ότι ο αρχάριος θα τα χρησιμοποιήσει σαν βασικό εργαλείο παρατήρησης. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν να απογοητευτεί από τα προβλήματα κατασκευής τους και από τις εικόνες τους, και να φύγει από τον χώρο. Γιατί να το κάνω; Γιατί να μην τον προτρέψω να δώσει τα διπλάσια και να αγοράσει ποιοτικά κιάλια, κυρίως εάν αυτό είναι το βασικό όργανό του για παρατήρηση; Οι εικόνες που μπορεί να πάρει από κάπως ακριβότερα κιάλια δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που βλέπουμε στο τεστ εδώ.

 

Ο Ηλίας έγραψε μια μεγάλη αλήθεια με ελάχιστα λόγια και καλό είναι να μην την παραβλέψουμε:

Στα κιάλια διαθέτοντας 2 ή 3 φορές περισσότερα χρήματα μπορείς να δεις ανάλογη βελτίωση στην εικόνα, αντίθετα από ότι γίνεται με τους προσοφθάλμιους.

Θέλετε ένα παράδειγμα: Κοιτάξτε προσεκτικά το τεστ για τα Helios Quantum που στοιχίζουν τα διπλάσια και συγκρίνετέ τα με τα Celestron 15X70. Άλλα κιάλια. Τα Hellios δεν είναι απλά 2 φορές παραπάνω σε ποιότητα αλλά πολλές φορές περισσότερο. Και αυτό συμβαίνει με αρκετά κιάλια από την μεσαία κατηγορία τιμών και πάνω.

1436988019_AmazonCelestron15X.thumb.jpg.5e0a41e799d892fddc0ca26d43c86c35.jpg

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

49$ ?????

(θα ειναι "απο τα αλλα" :D :D :D :D )

Λοιπον, εγω θεωρω ως αρχαριο τον ανθρωπο που συνδιαζει για πρωτη φορα την πληροφορια (υποτυπωδης χρηση χαρτου, διαδυκτιο , καποιος αστρο-φιλος κλπ) με την αναζητηση καποιου ουρανιου αντικειμενου.Ακομα και με τα 15Χ70 (τουλαχιστον τα δικα μου), εφ οσον τα σηκωσει προς τα επανω και δει το στοχο του,(που θα τον δει, και μαλιστα πολυ καλα για τα "ερασιτεχνικα' ματια του) ο σωστος ερασιτεχνης :mrgreen: αρχισει και υπολογιζει δαπανες και ιντσες.

Θεωρω αδυνατο να ψηλαφησει καποιος τον ουρανο με κυαλια, και εφ οσον ενθουσιαστει να μην επιθυμησει αμεσως ενα τηλεσκοπιο.Προσωπικα εχω γνωρισει παρα πολλους ανθρωπους (πολλοι απο αυτους στο φορουμ) που χαλουσαν τον κοσμο απο χαρα μετα απο τον εντοπισμο του Μ42, και την "ανακαλυψη" των 4 δορυφορων του Διος με τα κυαλια του Λιντλ (και δεν νομιζω να προχωρησε κανεις σε αγορα καλυτερων κυαλιων, αλλα σε αγορα σωληνα).

Τα κυαλια συνηθως υποβαθμιζονται (απο κυριο οργανο σε βοηθητικο) σχεδον ακαριαια στην πλειονοτητα των ερασιτεχνων, τουλαχιστον ετσι νομιζω.

Αντιθετα, η αγορα ενος καλου ζευγαριου κυαλιων ειναι συνηθεια κατασταλαγμενων εμπειρων παρατηρητων, οι οποιοι λατρευουν την απλοτητα, την τρισδιαστατη εικονα και τα μεγαλα πεδια.

Προσωπικα με συναρπαζει η ιδεα της θεας μεσα απο μεγαλα αστρονομικα κυαλια αλλα τα ποσα (για μενα) ειναι απαγορευτικα .

Ξερω επισης πολυ καλα πως θα εντοπισω γρηγορα ενα σφαιρωτο με κυαλια μεν , ασχετα με την ποιοτητα τους, αλλα ακαριαια θα σκεφτω πως θα φαινοταν μεσα απο το καταδιοπτρικο μου...(αν γινοταν να το εχω συνεχεια μαζι μου φυσικα) :?

Θελω να καταληξω στο εξης:

Ακριβα και καλα κυαλια κατεχουν τελικα μονο οσοι "κολλησουν" με αυτο το μεσο παρατηρησης.

Οι ενθουσιωδεις ερασιτεχνες μαλλον θεωρουν τα 49$ ως "σωστη δαπανη", και προσωπικα θα ξανααγοραζα ενα τετοιο ζευγαρι 15Χ70 (συμβιβαζομαι με αυτην την ποιοτητα) για να καμαρωσω τις Πλειαδες και το Double Cluster στα γρηγορα.

(διατηρω τις επιφυλαξεις μου για τυχον χαοτικη κατασταση οσο αφορα την συναρμολογηση και την ποιοτητα των υλικων του εκαστοτε ζευγαριου....τα δικα μου ειναι παρα πολυ καλα ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ οργανα, και δεν ειναι μονο η δικη μου αποψη, μια που στην ταρατσα μου εχουν δοκιμαστει απο πολυ κοσμο, σχετικους και μη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Κώστας συμφωνεί με τον Κωνσταντίνο, αλλά και με τον Κωστάκη.

Δεν είμαι μανιώδης των κιαλιών, αλλά δεν μπορώ να πω πως δεν με γοητεύουν. Ένα Canon IS και ένα 100ρι με προσοφθαλμίους υπό γωνία 90 μοιρών είναι στα απώτερα σχέδια, ενώ ένα Zeiss 20x60 στοιχειώνει τις φαντασιώσεις μου (παρατηρεί τις Πλειάδες με αυτά η Monica Belucci, τα χαμηλώνει αργά- αργά και μου χαμογελά με νόημα =P~ ), αλλά μην με παρεξηγήσετε γιαυτό που θα πω. Δεν ανήκω στους αδικημένους της ζωής αλλά έχοντας δώσει περίπου 8500€ σε 2.5 χρόνια για αστρονομικό εξοπλισμό, θέλοντας να τα δοκιμάσω σχεδόν όλα, αλλά και έχοντας παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και αρκετές άλλες υποχρεώσεις, ε, με πιάνουν λίγες ενοχές -και αυτό πριν από τα νέα μέτρα, αυτά που ήρθαν και εκείνα που θα έρθουν, πόσο μάλλον τώρα. Μια καλή ευκαιρία -που φαίνεται ως τέτοια δηλαδή- διασκεδάζει τις ενοχές αυτές. Φυσικά όταν δίνω 89€ για ένα κιάλι και το ίδιο ποσό για έναν απλό αντάπτορα (που δεν είναι ένας αλλά πολλοί) κάπου σκέπτομαι πως πρέπει να επισκεφτώ έναν συνάδελφο και εγώ. Τέλος πάντων.

Κωνσταντίνε, αφού μας είπες -κατόπιν εορτής- τι ΔΕΝ πρέπει να αποκτήσουμε, οφείλεις να μας πεις και τι ΑΞΙΖΕΙ να αποκτήσουμε και μάλιστα ανά κατηγορία, καθώς αυτά τα Helios δεν τα θεωρώ γενικής χρήσης. Στο κατάστημα που ρωτούσα για κιάλια με αποθάρρυναν από την αγορά των Celestron, προωθώντας μου τα γνωστά Vixen 9χ63. Ίσως πρέπει να δοκιμαστούν και αυτά, τα έχουν αρκετοί στην κατοχή τους. Σίγουρα η αρχή πρέπει να γίνει από κάτι μεταξύ 7x50 και 15x70.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Κώστα οι εικόνες που μας μεταφέρεις από την φαντασία σου είναι θεάρεστες!

Έχεις δίκιο για τα κιάλια 20Χ80 που δεν τα θεωρείς γενικής χρήσης. Ούτε και εγώ. Σίγουρα ένας αρχάριος μπορεί να τα διαχειριστεί πολύ ευκολότερα από ότι το 8αρι Dob λόγω του μεγαλύτερου πεδίου τους αλλά το να ξεκινήσει από 10Χ-12Χ είναι πολύ πιο εύκολο για κατανόηση του ουρανού και για γενικότερη χρήση.

Τα Vixen 9X63 δεν τα έχω, είχα τα Bresser 9X63. Θα ακολουθήσουν αρκετές προτάσεις όπως λες, ελπίζω να συνδράμουν και άλλοι από εδώ για προτάσεις ανά κατηγορία.

 

 

Ευθυγράμμιση: Πως διακρίνεται και πως διορθώνεται

 

Κάποιοι φίλοι, ζήτησαν να γράψω ποιο αναλυτικά για τον τρόπο που μπορούμε να διακρίνουμε αν τα κιάλια μας έχουν πρόβλημα ευθυγράμμισης και πως το διορθώνουμε. Θα αργήσω να γράψω κάτι αναλυτικά, λόγω της περιόδου των γιορτών επειδή θέλω να βγει κάτι αρκετά κατανοητό και βοηθητικό. Να πω κατ' αρχάς ότι το θέμα διάγνωσης της κακής ευθυγράμμισης δεν είναι δύσκολο. Μάλιστα είναι ευκολότερο από ότι στο τηλεσκόπιο. Η ρύθμιση της όμως θα πάρει λίγο χρόνο την πρώτη φορά αλλά έχει ενδιαφέρον. Δοκιμάστε το τρόπο που περιγράφω παραπάνω στο τεστ.

 

Εάν θέλετε ακριβέστερη διάγνωση και διαβάζετε αγγλικά, πατήστε εδώ και δοκιμάστε τον τρόπο που έχω δημοσιεύσει στο Stargazers Lounge. Μπορείτε με αυτή τη μέθοδο, τόσο να διαγνώσετε με ακρίβεια το πρόβλημα ευθυγράμμισης, όσο και να το διορθώσετε με μεγάλη ευκολία.

 

Θα είχε επίσης ενδιαφέρον πιστεύω να ακούσουμε αν κάποιος δοκίμασε μερικές από τις απλές δοκιμασίες που προτείνονται στο τεστ εδώ στο Astrovox και να μας πει την άποψή του. Αν βρήκε δηλαδή κάτι από προβλήματα collimation, εστίασης, επιστρώσεων, κλπ. Είναι μία καλή μέθοδος, εφ' όσον τα έχετε, να ασχοληθείτε γενικότερα με την διάγνωση των προβλημάτων στα κιάλια.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχοντας τα 15χ70 γι αρκετά χρόνια τώρα, θα συμφωνήσω αλλά και θα διαφωνήσω με κάποια σημεία του τέστ. Το "παίξιμο" στους προσοφθάλμιους υπάρχει, οι επιστρώσεις τους είναι όπως αναφέρεται, όμως δεν βλέπω κάποιο κόψιμο στους αντικειμενικούς φακούς, η ποιότητα κατασκευής τους είναι καλή (δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια κόλας και μετά απο παρατεταμένη χρήση στον Πάρνωνα παρόλο που θόλωσαν απο υγρασία, παραμένουν πεντακάθαρα) και γενικά σου δίνουν μια αίσθηση στιβαρότητας, ενώ κι η εστίασή τους δεν έχει πρόβλημα.

 

Σίγουρα δεν είναι τα καλύτερα κυάλια που κυκλοφορούν αλλά θεωρώ πώς είναι απολύτως επαρκή για ερασιτεχνική αστρονομική χρήση κι όχι μόνο. Εγώ τα αγόρασα μεταχειρισμένα απο το ebay και δεν το έχω μετανοιώσει καθόλου. Είναι αρκετές οι φορές που τα έχω μεταχειριστεί για αστρονομική χρήση απο σαρώσεις ευρέως πεδίου μέχρι εντοπισμό κομητών, ενώ έχω παρατηρήσει μέσα απο αυτά αρκετά σφαιρωτά και ανοιχτά σμήνη, τον Αλμπιρέο, τον Δία και φυσικά τη Σελήνη. Θυμάμαι ότι ο John Murphy απο την Ιρλανδία, μου τα είχε κατασχέσει ένα βράδυ στον Πάρνωνα, σαρώνοντας όλο το Νότιο ουρανό. Δεν έλεγε να τα αφήσει απο τα χέρια του.

 

Όσον αφορά την επίγεια χρήση, το μόνο παράπονο που έχω είναι το κοντράστ. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Αλλά με αυτά έχω δεί τα πάντα όλα απο αεροπλάνα, ιστιοπλοϊκούς αγώνες, μέχρι διαφόρων ειδών πτηνά χωρίς κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Απο τα κυάλια αυτά έχουν δεί πολλοί φίλοι κι όλοι έχουν μείνει ευχαριστημένοι για να μην πώ εντυπωσιασμένοι απο την εικόνα τους. Κανένας δεν παραπονέθηκε για κάποιο πρόβλημα. Ίσως γιαυτό να ευθύνεται η έλλειψη εμπειρίας τους σε κυάλια, αλλά οι αντιδράσεις ήταν όλες μα όλες θετικές.

 

Σε μια απευθείας αντιπαράθεσή τους με VIXEN 9X63 στον Πάρνωνα έχασαν με κάτω τα χέρια όσον αφορά φωτεινότητα, κοντράστ και γενική ποιότητα εικόνας, αλλά αυτό νομίζω ήταν αναμενόμενο με τέτοια διαφορά τιμής. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι αποτελούν μια πολύ καλή πρόταση για έναν αρχάριο, απο την άποψη ότι αποκλείεται να τον απογοητεύσουν.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι, πόσο εύκολα μπορείς να προτείνεις σε κάποιον ένα ακριβό ζευγάρι κιάλια όταν πολλοί έχουν οικονομικές δυσκολίες κι ακόμη περισσότεροι τις αναμένουν στο εγγύς μέλλον. Αν λοιπόν ο υποψήφιος αγοραστής έχει οικονομική άνεση, τότε κανένα πρόβλημα: ας πληρώσει να πάρει κάτι ποιοτικό. Αν όμως δεν έχει, τι είναι καλύτερο: να του προτείνεις να πάρει ένα φτηνό ζευγάρι κιάλια (με κίνδυνο να απογοητευτεί και να εγκαταλείψει το χόμπυ) ή να τον αποτρέψεις τελείως και να μην πάρει τίποτα (με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να μην ασχοληθεί τελικά με το χόμπυ)? Δεν έχω εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα...

 

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι, κάτα πόσο κιάλια 15Χ70 είναι τα καταλληλότερα για εισαγωγικά στην αστρονομία. Προσωπικά θεωρώ πως είναι τα πλέον ακατάλληλα, πως είναι ιδανικά μόνο σαν το ΔΕΥΤΕΡΟ κιάλι που ένας πιο συνειδητοποιημένος παρατηρητής με αδυναμία στα κιάλια θα επιδιώξει να αγοράσει. Και φυσικά ΔΕΝ θα το χρησιμοποιεί αντί για ερευνητή, αλλά αποκλειστικά για παρατήρηση. Για εισαγωγικά θα πρότεινα κάτι σε 8Χ ή 10Χ, που και μικρότερο κόστος με καλή ποιότητα μπορεί να έχουν, και μικρότερο βάρος (άρα υποστηρίζουν την παρατήρηση με τηλεσκόπιο ευκολότερα), και μεγαλύτερο πεδίο. Θεωρώ πως ένα τέτοιο ζευγάρι, θα μπορεί αθόρυβα να σε ακολουθεί σε όλη σου την "αστρονομική" ζωή.

 

Τώρα αν μιλάμε για συγκεκριμένα μοντέλα, τα Vixen ακόγουνται καλά (αν και αλμυρά). Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον ένα τεστ. Πάντως στην αγορά υπάρχουν κι άλλα μοντέλα και με καλό "όνομα" στα οπτικά (Nikon, Pentax, Olympus) σε τιμές που δεν είναι απαγορευτικές. Κατά πόσο είναι πραγματικά αξιοπρεπή είναι μια άλλη ιστορία, αν και η προσωπική μου εμπειρία με τα Pentax είναι πολύ θετική.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Τάκη προβληματίζομαι με αυτά που διαβάζω. Πολλές φορές είναι και το μάτι του καθενός και τι βλέπει ή δεν βλέπει. Καταλαβαίνεις ότι το να παραθέτω μετρήσεις επαληθεύσιμες ώστε να είμαι απόλυτα σίγουρος για τα γραφόμενά μου και να αντιπαραθέτεις ότι έχεις κάνει σαρώσεις ευρέως πεδίου, σμήνη, σελήνη κλπ και γι αυτό είσαι ευχαριστημένος και τα προτείνεις σε αρχάριους, δεν αρκεί από ένα βαθμό και πέρα σε εμένα τουλάχιστον και υπάρχει μια απόσταση στο να συνεννοηθούμε.

 

Ας προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε και να κατανοήσω τι ακριβώς βλέπεις. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το καταλάβω και θα ήθελα σε παρακαλώ να δοκιμάσεις το τεστ με το χαρτονόμισμα, που είναι πολύ καλύτερο από το φύλλο δέντρου. Βάλτο σε απόσταση 15-30 μέτρων ή όσο πιο μακριά γίνεται, χωρίς να μεσολαβεί τζάμι. Όσο πιο κοντά στα 30 μέτρα και πιο μικρό φαίνεται τόσο ποιο αξιόπιστη η μέτρησή σου. Φυσικά τα κιάλια στηριγμένα σε τρίποδο, αλλιώς δεν είναι πάλι αξιόπιστο το αποτέλεσμα. Στήριξη σε έπιπλο ή τοίχο δεν αρκεί. Έχεις σε παρακαλώ την καλοσύνη από την δοκιμή σου να μου απαντήσεις τα εξής:

 

- Εστίασε πολύ καλά επάνω του και μετακίνησέ το εκτός κέντρου. Η εικόνα του στο πεδίο σου μετά το 40% αρχίζει να θολώνει;

- Στο 50-55% έχει θολώσει πολύ, ώστε να μη διακρίνεις λεπτομέρειες από τις γραμμές; Ώστε να μην διακρίνεις τα 12 ψηφία με μαύρα γράμματα που έχει στην μία πλευρά του; Πάνω από το 60% είναι όλες οι λεπτομέρειες θολές;

- Στην Σελήνη που παρατηρείς, βλέπεις και μπόλικο χρώμα στην περιφέρειά της;

- Την ημέρα βλέπεις αρκετό χρώμα πολύ κοντά στο κέντρο και περισσότερο εκτός κέντρου, σε αντικείμενα που έχουν μεγάλη αντίθεση; Για παράδειγμα τα κλαδιά ενός δέντρου με τον ουρανό από πίσω ή στην ακμή ενός τοίχου με φόντο τον ουρανό;

 

Φυσικά υπάρχει και ο τρόπος να τα δούμε κάποια στιγμή από κοντά αν θέλεις και εσύ, αλλά έτσι κερδίζουμε χρόνο.

Τέλος, όταν παρατηρείς στον Πάρνωνα, τα κιάλια τα έχεις στηριγμένα σε τρίποδο;

 

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σου.

 

Φιλικά,

Κωνσταντίνος

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε θα προσπαθήσω να κάνω το τέστ που περιγράφεις μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Είναι αλήθεια ότι η δοκιμή σου με προβλημάτισε γιατί η δική μου εμπειρία με τα κιάλια αυτά δεν ήταν κακή. Το αντίθετο μάλιστα γιαυτό κι έγραψα την απάντησή μου. Μ'αυτό δεν αμφισβητώ σε τίποτα τις μετρήσεις σου, ούτε τις γνώσεις σου στο αντικείμενο.

 

Μέσα απο τα κιάλια αυτά έχω δεί πολλά αντικείμενα όπως ενδεικτικά τώρα θυμάμαι τον γαλαξία της Ανδρομέδας, τα Μ13-Μ4-Μ22, τα νεφελώματα Μ42-Μ8-Μ27, τον κομήτη Holmes και πολλά άλλα και ποτέ δεν με προβλημάτισε η εικόνα τους. Μια χαρά τα έβλεπα όλα γιαυτό κι έγραψα ότι θα πρότεινα τα κιάλια αυτά σε κάποιον αρχάριο. Θα επαναλάβω εδώ ότι μια φορά στον Πάρνωνα ο sevax τα είχε δοκιμάσει νύχτα μαζί με τα VIXEN 9X63 κι είχε αποφανθεί ότι τα VIXEN ήταν καλύτερα. Στις παρατηρήσεις μου συνήθως τα χρησιμοποιώ στο χέρι καθισμένος σε ξαπλώστρα ή στηριγμένος στο αυτοκίνητο. Έχω και αντάπτορα L για χρήση με τρίποδο αλλά δεν το πολυχρησιμοποιώ.

 

Τέλος πάντων θα προσπάθησω να κάνω το τέστ να δώ τι θα βγάλει.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε πολύ καλό review! Όσον αφορά τα υπόλοιπα θα συμφωνήσω με τον Kostakis. Επίσης τα δικά μου γενικά προσφέρουν καλή εικόνα αλλά πιθανόν να θέλουν κάποια μικροευθυγράμμιση καθώς η εικόνα μου φαίνται οτι δεν είναι πολύ ξεκούραστη. Παραταύτα η κατασκευή τους είναι καλή, δεν έχουν κόλλες κλπ και γενικά είναι στιβαρά. Όμως το θέμα με την τιμή είναι απαράδεκτο. Τα αγόρασα 140 ευρώ και στην Αμερική τα παίρνουνε με 40 δολλάρια.

 

Από κεί και πέρα αυτός που θέλει το κάτι παραπάνω και όπως ειπώθηκε θα είναι πλέον ψαγμένος ερασιτέχνης άν τα χρησιμοποιεί συχνά, θα πάει σε πιό ακριβά κιάλια. Και πιθανώς σε μεγάλα που αλλάζεις και προσοφθάλμια.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να λοιπόν μιά δοκιμή με ένα ξεχωριστό ρόλο: να προειδοποιήσει.

Κωνσταντίνε, ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιέρωσες, τέτοιες δοκιμές είναι περισσότερο χρήσιμες από εκείνες που λένε μόνο καλά λόγια.

Στο παρελθόν έχω λιώσει το πληκτρολόγιο να γράφω τι χάνουν όσοι δεν έχουν δει μέσα από ένα καλό ζευγάρι κιάλια, και πόση διαφορά έχουν από τα φθηνά. Η άποψή μου δεν άλλαξε, τα κακοφτιαγμένα κιάλια παραμένουν κακοφτιαγμένα ακόμη κι αν τα αγόρασε κανείς 10 ευρώ ή του τα χάρισαν. Το ότι τα απέκτησε τζάμπα δεν σημαίνει ότι έχει οπωσδήποτε κέρδος από τη χρήση τους. Μπορεί αυτό να τον απέτρεψε να αποκτήσει κάτι καλύτερο που θα χρησιμοποιούσε περισσότερο.

 

Για τα κιάλια της δοκιμής πάντα είχα την απορία "πως γίνεται σ' αυτά τα λεφτά, κάποιο λάκο θα έχει η φάβα." Η παραπάνω δοκιμή μου έλυσε την απορία αν και κάπως έτσι φανταζόμουν την ποιότητα τους. Δεν θα τα συνιστούσα για έναν αρχάριο έτσι κι αλλιώς - τα 10Χ50 είναι καλύτερη λύση στα 100 ευρώ, κι ακόμα καλύτερη στα 200. Και στο κάτω-κάτω τόσο κοστίζει ένας καλός προσοφθάλμιος που λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουν θελήσει να αποκτήσουν. Η όραση είναι απαιτητική αίσθηση και ξεχωρίζει αμέσως το καλύτερο, ιδίως όταν έχει την ευκαιρία να συγκρίνει. Και δύσκολα επιστρέφει στο υποδεέστερο. Μέχρι ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσό από τα 100 ή 200 ευρώ, "ότι δώσεις παίρνεις". Το "ταβάνι" στην ποιότητα εικόνας δεν προσεγγίζεται στα 100 ευρώ για να πει κανείς ότι από κει και πάνω θα πληρώσει τζάμπα λεφτά. Αν μου επιτρέπεται η σύγκριση, τα κιάλια είναι σαν τα αυτοκίνητα. Μπορείς να ταξιδέψεις ικανοποιητικά με το φθηνό, αλλά αν ταξιδέψεις με ένα ακριβό ...άστα!

Δεν θέλω να προκαλέσω με την άποψή μου σε καιρό κρίσης, απλά να δείξω ότι αν κάποιος είναι αποφασισμένος και ξοδεύει για εξοπλισμό παρατήρησης, το να χρησιμοποιεί ακριβά προσοφθάλμια και φθηνά κιάλια είναι σαν αυτοτιμωρία. Εκτός κι αν η παρατήρηση με κιάλια γίνεται μόνο περιστασιακά.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
παιδια νομιζω οτι τα ts 15x70 le ειναι αρκετα καλυτερα απο αυτα....δλδ αυτο ακουω και βλεπω σε διαφορα φορουμ! αναφερω αυτα τα ts γιατι ειναι στην ιδια τιμη με τα σελεστρον! εχει κανενασ εμπειρια απ οτα ts? καλο θα ητανε να γινει και μια αναλυση και για τα ts 15x70 le μιασ και ειναι στην ιδια τιμη με τα σελεστρον και πολυσ κοσμοσ βρισκεται αναμεσα σε αυτα τα 2 οπωσ βρισκομαι και γω...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε georbail, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια κιάλια. Δες το link:

 

http://www.united-optics.com/Products/Binoculars/Giant_Binoculars/Giant_Binoculars.html

 

Πρόκειται για το μοντέλο BA1. Σε λιγότερο από 100 ευρώ έχεις αυτό το μοντέλο σαν μοναδική σου επιλογή στα 15Χ70. Το μόνο που θα επιλέξεις είναι το περιτύλιγμα! :cheesy:

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

nik ευχαριστω για το ενδιαφερον σου! απλα το ειπα γιατι εχω την ετνυπωση οτι εχουνε εστω καποιια διαφορα στο κοντραστ και στην εικονα διοτι τα ts αναφερονται ωσ πληρωσ πολυεπιστρωμενα ενω τα σελεστρον απλα πολυεπιστρωμενα!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης