Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χωρίς να έχω διαβάσει το Θέμα... απλά βλέποντας την απάντηση του Στάθη βρήκα αυτό το οποίο χρονολογείτε απο το 32.000π.Χ

 

 

πηγη http://www.environmentalgraffiti.com/featured/oldest-lunar-calendar/15204

 

The Oldest Lunar Calendar on Earth

http-inlinethumb05.webshots.com-7364-2722130350104391629S600x600Q85.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 821
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Εφ' όσον λοιπόν υπάρχει "σεληνιακό" ημερολόγιο από το 32,000 π.χ. συμπερασματικά μπορεί να πει κάποιος ότι οι Αρκάδες δεν ήταν προγενέστεροι της Σελήνης....

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ας σοβαρευτούμε λίγο...

 

η Σελήνη είτε πάρουμε την προηγούμενη χρονολόγηση, ηλικία 4,57 δισεκατομμύρια, είτε πάρουμε την νέα χρονολόγηση, ηλικία 4,36 δισεκατομμυρίων ετών, στον Ουρανό πάνω απο την Γη ήταν και αυτό γιατι τα δείγματα απο το Σεληνιακό έδαφος μας δείχνουν ότι έχουν τα ίδια ισότοπα και παρόμοια ηλικία με τα Γήινα πράγμα που δηλώνει ότι αυτά τα δυο σώματα έχουν προέλθει απο το ίδιο υλικό, δηλαδη όπως λεει και η θεωρεία ίσως απο έναν άλλο πλανήτη που συγκρούστηκε με την προ-Γη και δημιούργησε την Γη στο μέγεθος που την ξέρουμε και η Σελήνη δημιουργήθηκε απο τα θράσματα, τώρα αν δημιουργήθηκαν 2 δορυφόροι και μετα απο κάποιο χρονικό διάστημα συγκρούστηκαν και έγινε η Σελήνη όπως την γνωρίζουμε σήμερα αυτό είναι λίγο δύσκολο να το εξακριβώσουμε...

Επίσης μην ξεχνάμε ότι χωρίς την Σελήνη να κρατάει τον άξονα της Γης σταθερό δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί ζωή πάνω στον Πλανήτη...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ορθά τοποθετημένα Βασίλη =D>

 

Και μερικές παραπομπές από κάποιον φίλο...

 

http://www.usatoday.com/tech/science/2011-08-17-younger-moon_n.htm

 

http://pubs.usgs.gov/gip/geotime/age.html

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοι φιλοι Βασιλη (χ2) και Ευσταθιος.

Τοποθετητε το θεμα πολυ σωστα.

Δεν ειναι δυνατον να συζηταμε σοβαρα τετοια ζητηματα.

Φυσικα και γνωριζουμε την ηλικια της Σεληνης και φυσικα ειναι στην θεση της πολυ πριν την εμφανιση του ανθρωπου.

Θα συμφωνησω με τον φιλο Ευσταθιο στο οτι θεμματα Πιστεως (το ειναι πιστη για τον καθενα ειναι καθαρα προσωπικο ζητημα) δεν πρεπει να θιγονται ουτε εδω αλλα και πουθενα.Ο καθενας ας πιστευει αν θελει να πιστευει, οπου θελει.

 

Απο εκει και περα και για μενα εκει ειναι το ζητημα υπαρχει προβλημα μεγαλο.

Πανεξυπνοι (?) ανθρωποι στην προσπαθεια τους να πλουτισουν περισσοτερο και να αποκοιμισουν εμας περισσοτερο χρησιμοποιουν ενα μειγμα αληθειας,ψευδους και παραμυθιου χτιζοντας νεο-παραμυθολογιες (και οχι μυθολογιες) στην συγχρονη εποχη.

Επειδη δεν ειναι καθαρη αληθεια, η ξεκαθαρα ψεμματα ή εμφανες παραμυθι ειναι δυσκολο να καταλαβει καποιος τα ορια μεταξυ των συστατικων αυτων.Οσο λιγοτερο εχει μελετησει το αντικειμενο του μειγματος καποιος τοσο ευκολοτερα μπορει να πεσει στην παγιδα.

Αυτοι προκειμενου να το πετυχουν ανατρεχουν στην Ελληνικη μυθολογια διοτι οπως γνωριζει ο εμβρυθης μελετητης της Ελληνικης μυθολογιας υπαρχουν σημεια και αναφορες εντος της, τα οποια το λιγοτερο προβληματιζουν.

 

Επισης αναφορες σε παναρχαια κειμενα οπως τα "Ορφικα" και αλλα εχουν τμηματα τους τα οποια οχι απλα προβληματιζουν αλλα ειναι και αντικειμενο μελετης και ερευνας απο πλειστα κεντρα παγκοσμιως.

Αυτο που με θλιβει ειναι οτι "μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα..."

Ολοι αυτοι οι εκμεταλευτες των ανθρωπινων συνειδησεων εχουν επιτυχει, να γελιοποιειται η αρχαια μας ιστορια και η μυθολογια.

Ο οποιοσδηποτε ανθρωπος θελει να εκφρασει τον προβληματισμο του σχετικα με εδαφια ή τμηματα εργων απο την αρχαιοτητα, χαρακτηριζεται αμμεσα. Οποιαδηποτε παραπομπη σε κανει και εσενα τηλεπλασιε νεοπαραμυθολογιας.

 

Την ιδια στιγμη ομως ξενοι λαοι οχι απλα δεν χλευαζουν την μυθολογια μας αλλα την μελετουν εξονυχιστικα.Οπως και την Ελληνικη γλωσσα.

Τι πρεπει να κανουμε λοιπον εμεις που δεν ανηκουμε ουτε στους τηλεπλασιε, ουτε και στους επαγγελματιες συκοφαντες της Ελληνικης ιστοριας και μυθολογιας ?

 

Να παψουμε να μελετουμε ?

Να χαρακτηριζουμε συλληβδην ολους τους προγονους μας ?

Να αποκυρηξουμε την ιδια μας την ιστορια ?

Να αρνηθουμε την συμβολη του αρχαιου Ελληνικου πνευματος στην πορεια της ανθρωποτητος ?

Να παψουμε να προβληματιζομαστε οταν διαβαζουμε πχ απο τα Αιγυπτιακα του Μανεθωνος

" Primus homo (deus) Aegyptiis Vulcanus " ???

 

Τι πρεπει να κανω εγω που το διαβαζω ? Τα κεφια του καθενος ? Να σκεφτω τους τηλεπλασιε ?

Οχι κυριοι (και κυριες φυσικα) !!! Θα προβληματιστω. Και θα το ψαξω !!!

Και οποιος θελει ας με χαρακτηρισει και πρωτο ξαδερφο του Darth Vader αν θελει !!!

(Θα σεβαστω γι αλλη μια φορα το φιλοξενο χωρο και δεν θα γραψω αυτο που θελω...)

 

Να κλεισω τα ματια μου οταν διαβαζω απο τον Πλατων περι του "ψυχογονικου κυβου" ???

Γιατι ? Γιατι ο καθε τηλε....ης χρησιμοποιει αυτες τις παραπομπες γιατι θελει να χτισει την νεοπαραμυθολογια του ?

ΟΧΙ !

Δεν θα με κανουν με αυτον τον εμμεσο, υπουλο και καταπτυστο τροπο να παψω να μελετω, να παψω να ερευνω τα παναρχαια κειμενα.

Δεν υπαρχει περιπτωση.

Την ιδια ωρα που Ελληνες υβριζουν και εξευτελιζουν εννοιες που ουτε καν διανοουνται, ξενοι αγοραζουν και ερευνουν το Παλίμψηστο του Αρχιμηδους...

Μεσα στα αρχαια κειμενα κρυβονται γνωσεις,πληροφοριες,μυστικα.

 

Η ερμηνεια και η αναλυση αυτων των κειμενων κατα την αποψη μου μπορει να γινει μονο απο επιστημονες και οχι μιας κατευθυνσης.Μονο απο κοινη ερευνα επιστημονων (οπως φυσικα γινεται στο εξωτερικο).

Εμεις οι υπολοιποι απλα μπορουμε να προβληματιστουμε με αυτα που διαβαζουμε.

 

Αυτο ειναι για μενα το ζητημα αγαπητοι φιλοι και οχι η ηλικια της Σεληνης μας. (!!!)

Θελω να γραψω κι αλλα και αλλιως αλλα σεβομαι τον φιλοξενο χωρο.

 

Να ειστε καλα.

Στελιος.

 

(υγ το καινουργιο το μαθατε ? Υπαρχει δευτερος Ηλιος στο Ηλιακο μας συστημα,αλλα μας τον κρατουν κρυφο...Βοηθεια μας)

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πέραν της προφανούς μεταφορικής σημασίας της λέξης ''προσέληνος'', ανάλογη του ''αυτή η γριά είναι μεγαλύτερη από την Ακρόπολη'', το γεγονός πως οι ομιλούντες την κεντρική διάλεκτο (αρκαδοκυπριακός κλάδος) Αρκάδες κατέβηκαν στην Ελλάδα το 1900πχ σαν ένα από τα πρώτα ελληνικά φύλλα και ήταν οι μόνοι που αφομοίωσαν ομαλά τους ιθαγενείς Προέλληνες Πελασγούς της Αρκαδίας διατηρώντας πολλά πολιτισμικά τους στοιχεία και ζώντας με έναν βουκολικό τρόπο που φάνταζε ημιβάρβαρος στα μάτια των εκλεπτυσμένων Ελλήνων της κλασσικής εποχής, με κάνει να αναρωτιέμαι αν πράγματι εθεωρούντο Προσέλληνες εκτός από Προέλληνες, διατηρώντας το προδασύ ''σ'' που εξαφανίσθηκε κατά την μετατροπή της ονομασίας των Σελλών της Δωδώνης σε Σέλληνες και κατόπιν Έλληνες.

Από την άλλη πλευρά οι Αρκάδες διατή ρησαν την τοτεμική τους ονομασία (από το έμβλημά τους, την άρκτο) και το προσέληνος ενδέχεται να είχε ανάλογη τοτεμική υπόσταση. Ως γνωστόν η ρίζα σελ- σημαίνει φως (βλ. σέλας). Και αν η επιστήμονες που συνέγραψαν την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της ΕΑ διαπιστώνουν κάποια σύγχυση επάνω στο θέμα αυτό , μπορώ να φανταστώ την σύγχυση των αρχαίων ιστορικών και φιλοσόφων.

Πιστεύω πάντως πως θα μπορούσαμε να επιλέξουμε από την πλουσιότατη αρχαία μας κληρονομιά τα παραδείγματα του Αριστείδη, του Ισοκράτη και του Λυσία έναντι εκείνων των συγχρόνων τους δημαγωγών και συκοφαντών κατά την μεταξύ μας δημόσια επικοινωνία.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πώς καταφέρνουμε και μπλέκουμε τα μπούτια μας στο Astrovox... Το thread μιλά για μια θεωρία που επιχειρεί να ερμηνεύσει γιατί η Σελήνη είναι ασύμμετρη, σύμφωνα με το πώς το βλέπουν ορισμένοι. Προτού προλάβω να διαβάσω το αρχικό post, γίναμε κ#@*ς για άσχετα θέματα.

 

Επί της ουσίας λοιπόν: δε μου αρέσει αυτή η νέα θεωρία για τον απλό λόγο πως είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί, ή να απορριφθεί. Δεν είναι μόνο που κανείς δε μπορεί να κάνει γεωλογικές έρευνες στη Σελήνη, είναι και που για μια τέτοια θεωρία απαιτούνται εκτεταμένες έρευνες, δηλαδή να εγκατασταθεί η ανθρωπότητα μόνιμα και με έντονη διαρκή παρουσία, όχι μόνο δυο - τρεις αποστολές. Ουσιαστικά, αυτή η θεωρία είναι απλές εικασίες και όχι επιστήμη.

 

Επίσης αμφισβητώ τη σημασία της ασυμμετρίας της Σελήνης, ιδίως από τη στιγμή που το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μας σπίτι. Ο μισός πλανήτης καταλαμβάνεται από την ωκεάνια λιθοσφαιρική πλάκα του Ειρηνικού. Στη σύστασή της είναι διαφορετική από τις ηπειρωτικές πλάκες (βασάλτες και γάββροι, που ο ηπειρωτικός φλοιός δεν έχει), είναι βαρύτερη και γι' αυτό βρίσκεται πιο χαμηλά. Όλη η μάζα των ηπείρων βρίσκεται από την άλλη μεριά. Οι γεωλόγοι πάντως δε χάνουν τον ύπνο τους (βέβαια κάποτε κυκλοφορούσε η ιδέα πως η Σελήνη αποσπάστηκε από τον Ειρηνικό, αλλά καθώς ωρίμασε η θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών, η ιδέα εγκαταλείφθηκε). Με τόσα λίγα που γνωρίζουμε για τη Σελήνη, η εικασία πως τάχα μου υπήρχαν δύο, τρεις χίλιοι δεκατρείς δορυφόροι είναι μόνο εικασία χωρίς αξία. Με τόσο λίγες γνώσεις για τη Σελήνη, η δική μου γνώμη για την ασυμμετρία των δύο ημισφαιρίων είναι πως δεν έχω γνώμη. Μπορεί έτσι απλά να φαίνεται, χωρίς να είναι κάτι το ουσιαστικό.

 

Υ.Γ.: Τώρα που το ξανακοιτάζω, το θέμα ξεκίνησε σοβαρά και πολιτισμένα μέχρι που ξαφνικά το "εκτροχίασε" ο 525Α. Τα έχουμε ξαναπεί πάντως, τέτοιου είδους απόψεις δεν έχουν θέση στο Astrovox. Νομίζω σχετική υπόμνηση υπάρχει και στους κανόνες του φόρουμ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να οι Σελλοί και οι Πελασγοί στον Όμηρο (Ιλιάς, Π 233-238)

 

Ζεῦ ἄνα Δωδωναῖε Πελασγικὲ τηλόθι ναίων

Δωδώνης μεδέων δυσχειμέρου, ἀμφὶ δὲ Σελλοὶ

σοὶ ναίουσ᾽ ὑποφῆται ἀνιπτόποδες χαμαιεῦναι, 235

ἠμὲν δή ποτ᾽ ἐμὸν ἔπος ἔκλυες εὐξαμένοιο,

τίμησας μὲν ἐμέ, μέγα δ᾽ ἴψαο λαὸν Ἀχαιῶν,

ἠδ᾽ ἔτι καὶ νῦν μοι τόδ᾽ ἐπικρήηνον ἐέλδωρ·

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορούν ένα σωρό βιβλία για την αρχαία Ελλάδα που όμως επικεντρώνονται σε μυστική γνώση, αρχαίες τεχνολογίες κλπ. Στάγειρα Ε, ομάδα Ε, καταγωγή Ελλήνων απο τον Σείριο κλπ. Στην πλειοψηφία τους αυτά τα βιβλία δεν στηρίζονται σε βάσιμες πηγές και κάποια φαντάζουν απλά σαν ενδιαφέροντα μυθιστορήματα. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι σημαντικά και χάνονται σε όλο αυτό τον χαμό της παραφιλολογίας και συνομωσιολογίας όπως πολύ σωστά είπε ο Στέλιος. Επειδή ένας Νταίνικεν έκανε κάποιες εικασίες και μετά τράβηξε το θέμα απο τα μαλλιά δεν μπορούμε να απορρίψουμε τα πάντα με τα οποία ασχολήθηκε. Κάποια πράγματα είναι όντως πολύ ενδιαφέροντα και χρήζουν διερεύνησης που όμως δεν γίνεται γιατί υπάρχει η ρετσινιά.

 

Στην εποχή μας είναι πολύ σηνιθισμένο να παίρνουμε πράγματα απο παντού και να τα βάζουμε όλα μαζί φτιάχνοντας καινούργιες θεωρίες και γενικά ένα μπάχαλο. Αυτό γίνεται και απο ξένους και απο Έλληνες. Αυτό είναι που κολλάει τη ρετσινιά της συνωμοσιολογίας σε πολλά πράγματα τα οποία όμως μπορεί να είναι σημαντικά και άντε να πείς κάτι χωρίς να κατηγοριοποιηθείς ώς συνομωσιολόγος.

 

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε και η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει κάποια απο αυτά. Όπως έλεγα σε προσωπική μας συζήτηση με τον Γιώργο, αποδείξεις κάποιου πανάρχαιου πολιτισμού είναι δύσκολο να βρεθούν διότι παίζουμε σε βάθη στα οποία η αρχαιολογική σκαπάνη δεν φτάνει εύκολα και μόνο κατά τύχη μπορεί να γίνει κάποια αποκάλυψη εάν έχει διασωθεί κάτι απο έναν τέτοιο πολιτισμό. Έτσι οι προκατακλυσμιαίοι πολιτισμοί του Πλάτωνα και άλλων παραμένουν στα βιβλία και την φαντασία μας. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορρίπτουμε πράγματα επειδή δεν έχουν αννακαλυφτεί ή διαπιστωθεί. Αυτό ισχύει σε όλους τους επιστημονικούς τομείς.

 

Όσον αφορά τους προσέληνους και όχι προσέλληνες, υπάρχει διαφορά Κώστα, το γιατί ονομάστηκαν έτσι δεν το ξέρουμε, αλλά τα σύγχρονα ευρήματα σεληνιακών μετεωριτών δείχνουν οτι η Σελήνη ήταν εκεί.

 

Επίσης, σοφοί οι αρχαίοι μας πρόγονοι αλλά δεν πρέπει να παίρνουμε κατα γράμμα όλα τα λεγόμενα τους σαν να ήταν αλάνθαστοι. Ειδικά ο Πλούταρχος που αναφέρθηκε πιό πάνω είναι και γνωστος ώς απολογητικός για τον Αλέξανδρο στους βίους παράλληλους, Αλέξανδρος και Ιούλιος Καίσαρας. Είναι δηλαδή ταγμένος σε μία πλευρά κυρίως, αυτή που δικαιολογεί πολλά απο τα στραβά που έκανε ο Αλέξανδρος. Επομένως κανείς υπεράνω κριτικής.

 

Πρέπει όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση να δίνουμε βάση στους αρχαίους συγγραφείς και επιστήμονες διότι αυτά που είπανε πολλές φορές φαντάζουν αδιανόητα για την εποχή τους και φυσικά αποτέλεσαν τον κορμό και την βάση του σύγχρονου πολιτισμού.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επανέρχομαι στο θέμα για τη "δεύτερη Σελήνη".

 

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το Nature όφειλε να είναι πιο αυστηρό, αν και τα τελευταία χρόνια το έχει ρίξει πολύ στο μάρκετινγκ.

 

Κάθισα και ξαναδιάβασα για τη Σελήνη και κατέληξα στην εξής απορία: υπάρχει ανάγκη να αναζητούμε ένα δεύτερο σώμα;

 

Πρώτα απ' όλα οι θάλασσες δεν καταλαμβάνουν και τόσο μεγάλη έκταση. Στην κοντινή πλευρά είναι μόλις το 30% της επιφάνειας, ενώ στην αθέατη πλευρά μόλις το 2%. Συνολικά μετά βίας ξεπερνούν το 15% της συνολικής επιφάνειας της σελήνης. Η κοντινή πλευρά της Σελήνης δε διαφέρει και πολύ από τη μακρινή, τα φαινόμενα απατούν.

 

Δεύτερο που σκέφτηκα κοιτάζοντας φωτογραφίες της Σελήνης, μαζί με τοπογραφικούς χάρτες (έναν που έχει στη wikipedia) είναι πως η βασαλτική λάβα που καλύπτει τις "θάλασσες" έχει καταλάβει μόνο τα χαμηλά υψόμετρα, τις λεκάνες κρατήρων που ήδη υπήρχαν, ενώ έχει "λυπηθεί" τα μεγαλύτερα υψόμετρα. Μοιάζει σα να έχει ξεχειλίσει - πλημμυρίσει μέσα σε αυτές τις κοιλότητες και σαφώς όχι σα να έχει προσγειωθεί από ψηλά όπως δείχνει το σχήμα της υποτιθέμενης σύγκρουσης. Λογικά, αν μια τεράστια ποσότητα λάβας είχε περιχύσει την κοντινή πλευρά της Σελήνης, θα είχε απλωθεί και στα υψίπεδα.

 

Υ.Γ.: Πολύ χαίρομαι που εκτός από ερασιτέχνες αστρονόμοι είμαστε μαζεμένοι και πολλοί ερασιτέχνες φιλόλογοι. Επιτέλους βρήκα ένα μέρος να συζητήσω τις ανησυχίες μου για το περιβόητο "ομηρικό πρόβλημα" (ιδού σοβαρό ζήτημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως το θέμα αυτό δεν ανήκει εδώ, σε αντίθεση με τα στοιχεία που μπορούν να διαφωτίσουν την παρερμηνεία της λέξης ''προσέληνος''. Και δεν είμαι ερασιτέχνης φιλόλογος ούτε ερασιτέχνης αστρονόμος ούτε ερασιτέχνης είρων. :)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μήπως θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι ερασιτέχνης αστρονόμος ή έστω τι δεν είναι; Μια αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη βρήκα σε αδελφό φόρουμ με την οποία συμφωνώ. Ίσως σε κάποιο άλλο thread.

http://www.astroforum.gr/forum/viewtopic.php?t=3552&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=cecb81eaf9006c14534c8dd43f2d9521

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υ.Γ.: Πολύ χαίρομαι που εκτός από ερασιτέχνες αστρονόμοι είμαστε μαζεμένοι και πολλοί ερασιτέχνες φιλόλογοι. Επιτέλους βρήκα ένα μέρος να συζητήσω τις ανησυχίες μου για το περιβόητο "ομηρικό πρόβλημα" (ιδού σοβαρό ζήτημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας).
Κάνε την αρχή λοιπόν Νίκο! Όλοι οι καλοί χωράν'!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερασιτέχνης αστροπαρατηρητής μήπως;;; Πιστεύω ότι είναι ορθότερο εννοιολογικά, τουλάχιστον για τους περισσότερους (όχι για όλους).

 

Φιλικά

 

Βασίλης

 

Υ.Γ. Ερασιτέχνης=εραστής της τέχνης... και όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα αλλά και στο λατινικό, αγγλικό, γαλλικό,.....κλπ λεξιλόγιο!

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόνο παρατηρητής Βασίλη; Χωρίς να ενδιαφέρεται (εδώ υπάρχει αρκετή ποικιλότητα) για το αντικείμενο που παρατηρεί; Άλλά είμαστε off topic.
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είπα, οι περισσότεροι... δεν μίλησα γαι το σύνολο... Επίσης ο παρατηρητής μπορεί να είναι τέτοιος άσχετα με το τι γνωρίζει ή αγνοεί για το αντικείμενο παρατήρησης...

 

Αστρονόμος... Εδώ ίσως υπάρχει θέμα. Έστω και ερασιτέχνης. Έχω την εντύπωση ότι με την αυστηρή έννοια του όρου υπάρχουν ελάχιστοι ώς κανείς...

 

Φιλικά

 

Βασίλης

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορούμε να αφήσουμε τις δύο σελήνες και τους Προσέλληνους, Προσέληνους ή Προσέλινους στην ησυχία τους και να συνεχίσουμε (αν το επιθυμείτε) το θέμα μας εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=287

Ή ακόμη και εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2616

Αν και είναι ένα ύπουλο θέμα, ελκυστικό για αμετακίνητη έκφραση αρτηριοσκληρωτικών και απαξιωτικών απόψεων. :-k

Στο κάτω κάτω της γραφής, σε μια σύγχρονη και ελεύθερη χώρα δεν χρειάζεται να παλέψουμε για το Δικαίωμα του Αυτοπροσδιορισμού, αν και μπορούμε να το κάνουμε αν χρειαστεί. Εγώ τους Αρκάδες τους δέχομαι σαν Προσέληνους αφού έτσι τους αρέσει. Φθάνει να μην μου επιβάλουν εκείνοι το πως θα ονομάζομαι εγώ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον μόνο Αρκά που γνωρίζω που έχει αναφερθεί σοβαρά στο θέμα της Σελήνης είναι αυτός:

 

[fullalbumimg]13703[/fullalbumimg]

 

 

Sorry για το off topic. :D

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το λεπτομερέστερο «πορτρέτο» της Σελήνης. :cheesy:

Τον λεπτομερέστερο μέχρι σήμερα τοπογραφικό χάρτη της Σελήνης στον οποίον αποτυπώνεται ανάγλυφα σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια του δορυφόρου μας έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Ο χάρτης αυτός εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους επιστήμονες να σκιαγραφήσουν το πιο ακριβές «πορτρέτο» της Σελήνης στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε με βάση δεδομένα που έστειλε το διαστημικό σκάφος LRO (Lunar Reconaissance Orbiter) το οποίο εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο του 2009. Το συγκεκριμένο σκάφος φέρει έξι εξειδικευμένα όργανα τα οποία έχουν ως «καθήκον» την καταγραφή δεδομένων σχετικά με το σεληνιακό περιβάλλον.

Δύο από αυτά τα όργανα, η υψηλής ακρίβειας κάμερα του σκάφους (LROC) και το όργανο μέτρησης υψομέτρων (Lola) επέτρεψαν τη «γέννηση» του λεπτομερή χάρτη.

Αναλυτικό πορτρέτο.

Στον χάρτη αποτυπώνεται η τοπογραφία της Σελήνης με μεγάλη λεπτομέρεια – σε μια κλίμακα pixel της τάξεως των 100 μέτρων. Η χαρτογράφηση αφορά το 98,2% της επιφάνειας του δορυφόρου μας και αυτό διότι εξαιτίας της ύπαρξης μόνιμης σκιάς κοντά στους πόλους δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αναλυτική καταγραφή στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δρ Μαρκ Ρόμπινσον από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας που είναι επικεφαλής της ομάδας συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων της κάμερας LROC

«η νέα τοπογραφική ‘θέα’ που έχουμε πλέον για τη Σελήνη μας παρέχει τις πληροφορίες που οι επιστήμονες του πεδίου αναμένουν ήδη από την εποχή των αποστολών Apollo».

Ο ειδικός προσέθεσε ότι ο χάρτης αυτός μπορεί να προσφέρει πλέον νέα γνώση για τον φλοιό της Σελήνης και συγκεκριμένα για τους κρατήρες της και τα ηφαιστειακά χαρακτηριστικά της.

«Ολες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό μελλοντικών ρομποτικών αλλά και ανθρώπινων αποστολών στη Σελήνη» κατέληξε ο δρ Ρόμπινσον.

 

Σχόλιο:Αντε σιγά-σιγά να ξεκινάμε ωστε μετα το τέλος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2020(η απόφαση εχει ληφθεί απο τους εταίρους του Δ.Δ.Σ.)να είμαστε ετοιμοι για το νέο διαστημικό βήμα την δημιουργία βασεων και επιστημονικών εργαστηρίων στην Σελήνη.

moonmap.jpg.e068487ef661a71d2b3db16e5685802c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Εχει η Γη συχνά δύο φεγγάρια; :cheesy:

Μια ομάδα επιστημόνων πρότεινε ότι η Γη έχει δύο φεγγάρια, τη γνωστή μας Σελήνη που επηρεάζει τις παλίρροιες του πλανήτη μας, και άλλο ένα, που είναι όμως πολύ μικρό όσο κι ένα μικρό αυτοκίνητο.

Αυτός ο διαστημικός βράχος δεν είναι όμως πάντα ο ίδιος, πιστεύει η ομάδα. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένας διαστημικός βράχος γύρω από τη Γη ανά πάσα στιγμή, ένα αντικείμενο με μήκος τουλάχιστον 1 μέτρο.

Ωστόσο, κάθε βράχος φεύγει μακριά μετά από παραμονή 9 μηνών, και αντικαθίσταται από ένα άλλο με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την την πρόταση αυτή – που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ίκαρος – ένα θεωρητικό μοντέλο που ανέπτυξαν δείχνει την παρουσία των εν λόγω αντικειμένων σε τροχιές σχήματος ντόνατ γύρω από τη Γη. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η τροχιά είναι που αναγκάζει συνεχώς τους βράχους να διαφεύγουν έξω από αυτήν μη συγχρονιζόμενοι με τον πλανήτη μας.

Η προσομοίωση δείχνει ότι η Γη είναι ικανή να προσελκύσει μερικούς από τους αστεροειδείς που η τροχιά τους είναι στο εσωτερικό τμήμα του ηλιακού συστήματος, δεδομένου ότι προετοιμάζονται να εκσφενδονιστούν σαν σφεντόνα γύρω από τον Ήλιο και να ακολουθήσουν μία τροχιά προς τις εξωτερικές πλευρές του συστήματος για άλλη μια φορά.

Κάθε ένας από τους συνοδούς βράχους του πλανήτη μας αιχμαλωτίζεται και μένει μαζί μας για περίπου 9 μήνες, συμπληρώνοντας 3 τροχιές γύρω από τη Γη πριν τελικά φύγει για το εξωτερικό τμήμα του ηλιακού συστήματος. Αυτό το σενάριο δεν είναι καθόλου υπερβολή, λένε οι αστρονόμοι, δεδομένου ότι δεν έχει δοθεί πολύ προσοχή σε αντικείμενα που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Προφανώς, αυτό δεν συμβαίνει με τη Σελήνη, αλλά οι επιστήμονες πάντα ήξεραν βαθιά μέσα τους ότι πρέπει να υπάρχουν κι άλλα αντικείμενα που ακολουθούν μία τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Η έρευνα έγινε από τον αστρονόμο Jeremie Vauballion στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού .

«Υπάρχουν πολλοί αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημα, έτσι οι πιθανότητες να συλλάβει η Γη έναν τέτοιοι σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή δεν είναι, κατά μία έννοια, έκπληξη.», προσθέτει ο ειδικός.

Και προσθέτει ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα που θα προσπαθήσει να προσομοιώσει την επίδραση της Γης στους γύρω αστεροειδείς, σύμφωνα με το Space.

Ένα από τα προσωρινά φεγγάρια που προτείνει η ομάδα ανακαλύφθηκε από το Catalina Sky Survey, στην Αριζόνα, πριν περίπου 5 χρόνια, και πήρε το όνομα 2006 RH120. Το αντικείμενο αυτό ήταν διαμέτρου μεταξύ 3 έως 6 μέτρων και ήταν πιθανότατα ο μεγαλύτερος από άλλους συντρόφους της Γης.

Ο Mikael Gravnik λέει ότι “τα αντικείμενα αυτού του μεγέθους είναι πολύ εξασθενημένο για να ανιχνευθούν όταν είναι σε απόσταση, ας πούμε, μερικές σεληνιακές αποστάσεις από τη Γη." Ο Gravnik, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, είναι ο επικεφαλής συντάκτης της δημοσίευσης στο περιοδικό Ίκαρος.

«Όταν έρχονται πιο κοντά σε μας κατά τη διάρκεια της τροχιάς τους, κινούνται πάρα πολύ γρήγορα και δεν μπορούν να ανιχνευθούν, επειδή η περιορισμένη ποσότητα των φωτονίων που μας έρχεται κατανέμεται σε ένα μεγάλο αριθμό pixels," καταλήγει.

Πηγή: SoftPedia

ScientistsEarthHasTwoMoons.jpg.f13f0401268c5edfb0f312e73bae1422.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ρομποτικά σκάφη της NASA εξερευνούν τη Σελήνη. :cheesy:

Δύο ολόιδια μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη - δορυφόροι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), έπειτα από ταξίδι 100 ημερών και πλέον, μόλις έφθασαν στο φεγγάρι και τέθηκαν σε ελλειπτικές τροχιές γύρω του, καθώς ετοιμάζονται να καταγράψουν αναλυτικά τις διακυμάνσεις της βαρύτητας της Σελήνης. Ο στόχος είναι να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για το εσωτερικό του φεγγαριού και να δημιουργηθεί ένας σχετικός χάρτης με τις κοιλότητες και τα πετρώματα που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια.

Γι' αυτό, άλλωστε, η αποστολή έχει βαφτιστεί μεταφορικά «ταξίδι στο κέντρο της Σελήνης»Κατά τους επόμενους δύο μήνες, τα δίδυμα σκάφη της αποστολής GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) θα προσαρμοστούν σταδιακά στην καλύτερη δυνατή κυκλική τροχιά πάνω από το φεγγάρι, σε υψόμετρο περίπου 55 χιλιομέτρων, ώστε να αρχίσουν μέσα στον Μάρτιο να καταγράφουν τις αυξομειώσεις της βαρύτητας, βγάζοντας τα ανάλογα συμπεράσματα για το τι υπάρχει στο εσωτερικό της Σελήνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

Καθώς τα σκάφη θα πετούν πάνω από πιο πυκνές ή πιο αραιές και με μεγαλύτερη ή μικρότερη βαρύτητα περιοχές, η ταχύτητά τους αναγκαστικά θα επιταχύνεται ή θα επιβραδύνεται ανεπαίσθητα, όχι περισσότερο από ένα απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου, λόγω της άνισης κατανομής της μάζας στο εσωτερικό του φεγγαριού. Συνδυάζοντας αυτές τις μικρές μεταβολές ταχύτητας των δύο σκαφών, που το ένα θα ακολουθεί το άλλο σε απόσταση 100 - 200 χλμ., οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ τη σεληνιακή βαρύτητα, η οποία είναι περίπου το ένα έκτο της γήινης.

Ύστερα από περισσότερες από 100 αποστολές στο φεγγάρι (μεταξύ των οποίων οι έξι επανδρωμένες αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» κατά την περίοδο 1969-72, στο πλαίσιο των οποίων 12 Αμερικανοί αστροναύτες περπάτησαν πάνω του), οι επιστήμονες έχουν ακόμα ένα σημαντικό κενό στις γνώσεις τους, όσον αφορά τι ακριβώς υπάρχει όχι πάνω, αλλά μέσα στη Σελήνη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δορυφόρος της Γης σχηματίστηκε όταν ένα ουράνιο σώμα, μεγάλο όσο ο 'Αρης, προσέκρουσε στον πλανήτη Γη και από την τρομακτική σύγκρουση, λίγο μετά τη δημιουργία του ηλιακού του συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, τα απομεινάρια που εκτινάχθηκαν στο διάστημα, άρχισαν να περιφέρονται γύρω από τη Γη, υπό την επίδραση της γήινης βαρύτητας, ώσπου συμπυκνώθηκαν τελικά σε ένα δορυφόρο.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι επιστήμονες ξέρουν περισσότερα για τον μακρινό Άρη παρά για την κοντινή Σελήνη, σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα της νέας αποστολής, Μαρία Ζούμπερ, του πανεπιστημίου ΜΙΤ. Όπως τόνισε, παραμένουν ακόμα διάφορα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη γεωλογική εξέλιξη της Σελήνης, όπως π.χ. γιατί η σκοτεινή πλευρά της είναι μορφολογικά τόσο διαφορετική (πιο ορεινή) από αυτήν που μόνιμα «βλέπει» τη Γη (πιο επίπεδη).

Η Σελήνη χρειάζεται περίπου τον ίδιο χρόνο για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, με τον χρόνο που χρειάζεται για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, κάτι που εξηγεί γιατί βλέπουμε μόνο την ίδια πλευρά της.

Το 1959, για πρώτη φορά, το σοβιετικό μη επανδρωμένο σκάφος «Λούνα 3» φωτογράφισε τη μακρινή σκοτεινή πλευρά τής Σελήνης, η επιφάνεια της οποίας έκτοτε φέρει μέχρι σήμερα ουκ ολίγες σοβιετικές ονομασίες.

Τα σκάφη της αποστολής GRAIL (συνολικού κόστους περίπου 500 εκατ. δολαρίων), τα οποία κατασκευάστηκαν από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin Corp, τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια.

Εάν οι μπαταρίες τους καταφέρουν να επιβιώσουν από την επόμενη έκλειψη της Σελήνης, που θα συμβεί τον Ιούνιο, όταν θα «κρυφτεί» πίσω από τη σκιά της Γης για μερικές ώρες, τότε θα έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν το έργο τους έως το τέλος του 2012.

Βίντεο για την αποστολή.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=437042&h1=true

 

Βουτιά στα βάθη του σεληνιακού κρατήρα Αρίσταρχου. :cheesy:

Ο δορυφόρος LRO που εξερευνά και χαρτογραφεί τη Σελήνη πλησίασε τον γιγάντιο κρατήρα «Αρίσταρχο». Ο κρατήρας έχει διάμετρο 40 χλμ και βάθος 3,7 χλμ, διπλάσιο από αυτό του Γκραν Κάνιον. Η μελέτη του κρατήρα που είναι ορατός από τη Γη με γυμνό μάτι αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τη γεωλογική ιστορία του φυσικού μας δορυφόρου.

Ο Αρίσταρχος.

Ο κρατήρας πήρε το όνομά του από τον έλληνα αστρονόμο Αρίσταρχο, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πρώτος που πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος. Ο κρατήρας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο μιας υπερυψωμένης έκτασης με ηφαιστειογενή χαρακτηριστικά, γνωστής επίσης ως το «Υψίπεδο του Αρίσταρχου». Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στο μέσο του Ωκεανού των Καταιγίδων, μια περιοχή που είναι γνωστή για διάφορα παροδικά σεληνιακά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο κρατήρας αποτελεί προϊόν της πρόσκρουσης ενός μεγάλου κομήτη ή αστεροειδή στην επιφάνεια της Σελήνης. Τόσο τα τοιχώματα του Αρίσταρχου όσο και ο πυθμένας του διαθέτουν μεγάλη ποικιλία σεληνιακών πετρωμάτων και η μελέτη τους σε συνδυασμό με γεωλογικές παρατηρήσεις θα βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τη γεωλογική ιστορία του δορυφόρου μας. Η μελέτη του Αρίσταρχου θα βοηθήσει για παράδειγμα στο να μάθουμε πώς δημιουργείται ο γρανίτης στη Σελήνη.

Ο δορυφόρος.

Ο LRO (Lunar Reconaissance Orbiter) εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο του 2009 και διαθέτει έξι εξειδικευμένα όργανα τα οποία έχουν ως «καθήκον» την καταγραφή δεδομένων σχετικά με το σεληνιακό περιβάλλον. Δύο από αυτά τα όργανα είναι η υψηλής ακρίβειας κάμερα (LROC) και το όργανο μέτρησης υψομέτρων (Lola).

Ο LRO βρίσκεται πάνω από τον κρατήρα σε ύψος 30 χλμ και ξεκίνησε να στέλνει νέες λεπτομερείς εικόνες και στοιχεία για αυτόν.

800px-GRAIL.jpg.b96278e1277555a79fdf2d1674ba200d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Αποκλειστικά σεληνιακό» πέτρωμα βρέθηκε τελικά και στη Γη. :cheesy:

Ένα ορυκτό που είχε εντοπιστεί ως σήμερα μόνο σε δείγματα πετρωμάτων από τη Σελήνη βρέθηκε τελικά και σε αρκετές τοποθεσίες της Αυστραλίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο πλανήτης μας και το φεγγάρι του έχουν ίδια χημικά χαρακτηριστικά.

Η τελευταία ανακάλυψη αφορά τον «τρανκουιλιτίτη» (tranquillityite), ένα από τα τρία άγνωστα ως τότε ορυκτά που είχαν εντοπιστεί στα δείγματα των αποστολών Apollo τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Τα άλλα δύο είναι ο «αρμακολίτης» (armacolite) και ο«πυροξφεροΐτης» (pyroxferroite), υλικά που βρέθηκαν αργότερα και στη Γη.

Ο λόγος που ο τρανκουιλιτίτης δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον πλανήτη είναι ότι «κανείς δεν είχε ψάξει αρκετά καλά», δήλωσε στην Sydney Morning Herald ο Αυστραλός παλαιοντολόγος Μπίργκερ Ράσμουσεν.

Σε δημοσίευσή του στην επιθεώρηση Geology, ο Ράσμουσεν αναφέρει ότι εντόπισε το εξωτικό ορυκτό σε δείγματα αρχέγονων πετρωμάτων από έξι τοποθεσίες της Δυτικής Αυστραλίας.

Τα εν λόγω πετρώματα έχουν ηλικία ενός δισεκατομμυρίων ετών, ωστόσο ο ερευνητής πιστεύει ότι ο τρανκουιλιτίτης πρέπει να είναι «διαδεδομένος» και σε άλλες περιοχές της Γης.

Η ανακάλυψη «βασικά σημαίνει ότι στη Σελήνη και τη Γη έχουμε τα ίδια χημικά φαινόμενα» είπε.

Ο τρανκουιλιτίτης είναι μια περίπλοκη κρυσταλλική ένωση με τον χημικό τύπο (Fe2+)8Ti3Zr2 Si3O24.

Παίρνει το όνομά του από τη Θάλασσα της Ηρεμίας (Sea of Tranquillity), την πεδιάδα όπου προσσεληνώθηκε το 1969 η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι.

Στην φωτογραφία μικροσκοπικοί, κόκκινοι κρύσταλλοι τρανκουιλιτίτη διακρίνονται με μικροσκόπιο σε αυτό το αυστραλιανό πέτρωμα.

9779CBEA486E85C741D39611BB2B387F.jpg.6836da5123214d39fd8beefda5d65460.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να ζήσουν και να εργαστούν στη Σελήνη. :cheesy:

Ρώσοι επιστήμονες θα ζήσουν στη Σελήνη –εκεί προβλέπεται να δημιουργηθεί πολύ σύντομα επανδρωμένος Σταθμός. Για αυτό τον σκοπό θα εκτοξευτούν ως το 2020 δύο συσκευές καθόδου - οι Luna-Resource" και "Luna-Glob",- ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαστήματος της Ρωσίας (Ροσκόσμος).

«Μια βάση στη Σελήνη είναι ο στρατηγικός μας στόχος» εξηγεί ο Popovkin «Ξεκινήσαμε να αξιολογούμε την ύπαρξη ανάλογων εγκαταστάσεων, μελετώντας την Ανταρκτική με το να οικοδομούμε σταθμούς, και πρόκειται να κάνουμε το ίδιο με άλλους πλανήτες δημιουργώντας την απαραίτητες υποδομές. Είναι μια χρήσιμη διαδικασία αλλά πρόκειται να δημιουργήσουμε μια βάση στη Σελήνη σε κάθε περίπτωση».

Η τεχνική δημιουργία σεληνιακού Σταθμού θα είναι δυνατή την τρίτη δεκαετία του αιώνα μας. Στην αρχή στη Σελήνη θα εγκατασταθούν επιστήμονες, οι οποίοι θα την μελετούν, όπως λένε «επί τόπου».

Στη συνέχεια στο δορυφόρο της Γης θα κατασκευάζονται σιγά-σιγά τα απαραίτητα για τη ζωή έργα υποδομής, μαζί και της τουριστικής.

Οι άνθρωποι, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, θα μπορούν να περνούν τις διακοπές τους στη Σελήνη ύστερα από 20 κιόλας χρόνια. =D>

Οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη στο δορυφόρο της Γης δεδομένων που μαρτυρούν την ύπαρξη του νερού εκεί, είδαν νέες προοπτικές αξιοποίησης της Σελήνης. Σε σχέση με αυτό ο Ιγκόρ Μιτροφάνοφ, εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών είπε:

-«Πρέπει να εκπληρώσουμε μιά σειρά ουσιαστικά διαστημικά σχέδια για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τέτοια βάση. Σαν πρώτο βήμα προβλέπεται να γίνει η εκτόξευση δύο συσκευών καθόδου - των "Luna-Resource" και "Luna-Glob". Θα κάνουμε πειράματα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε πιο πέρα στην αξιοποίηση της Σελήνης και των πόρων της. Οι συνθήκες στους πόλους της Σελήνης διαφέρουν σημαντικά από περιοχή του ισημερινού και τα εύκρατα γεωγραφικά της πλάτη, όπου προηγουμένως είχαν αποσταλεί οι σοβιετικές και οι αμερικανικές αποστολές. Ακριβώς στους πόλους της Σελήνης έχουν βρεθεί μαρτυρίες ύπαρξης του νερού.

Οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Εκεί δεν υπάρχει εκείνη η θανάσιμα επικίνδυνη για τον άνθρωπο διαστημική ακτινοβολία, και η δύναμη βαρύτητας είναι ανάλογη με αυτή, στην οποία συνήθισαν οι γήινοι. Στην σεληνιακή δε επιφάνεια θα μπορούν να βγαίνουν αποκλειστικά με σκάφανδρα.

Η σεληνιακή βάση θα κάνει δυνατή την επεξεργασία, καθώς επίσης και τις δοκιμές νέων διαστημικών συστημάτων για πτήσεις στον ΄Αρη και άλλους πλανήτες και οι αστροναύτες θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν καλύτερα τον ΄Ηλιο και τα άστρα. Με την πάροδο του χρόνου η ανθρωπότητα θα φτάσει ως την βιομηχανική αξιοποίηση του φυσικού δορυφόρου της Γης. Εκεί θα εξορύσσονται ορυκτά, θα κατασκευάζονται διάφορα εργοστάσια και το κυριότερο – το σεληνιακό κοσμοδρόμιο, απ’ όπου θα εκτοξεύονται διαστημικές συσκευές στις πιο απομακρισμένες γωνιές του Σύμπαντος».

-«Η εκτόξευση από το σεληνιακό κοσμοδρόμιο διαστημικών οχημάτων, π.χ., προς τον Άρη μπορεί να γίνει πολύ πιο επικερδής μιά και η συναρμολόγηση αυτών των συσκευών σε περίγεια τροχιά ή η αντιμετώπιση του βαρυτικού πεδίου της Γης είναι πολύ πιο δύσκολες διαδικασίες από τον εφοδιασμό τέτοιων αποστολών από την επιφάνεια της Σελήνης»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ιγκόρ Μιτροφάνοφ.

 

Σχόλιο:Οπως εχω ξαναγράψει μετα το τέλος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2020(η απόφαση εχει ληφθεί απο τους εταίρους του Δ.Δ.Σ.)η εξερεύνηση της Σελήνης και η δημιουργία βάσεων και ερευνητικών σταθμών καθώς και η εξόρυξη σπανίων μετάλλων(κυρίως He-3) ειναι το μέλλον της Διαστημικής εξερεύνησης.

4moon-russia-flag.jpg.70afd1d08d4e4cb7494239ab643f4a68.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ως το 2050 στη Σελήνη θα κατασκευαστούν κατοικήσιμες βάσεις. :cheesy:

Οι πολικές περιοχές της Σελήνης, όπου ανακαλύφθηκε πάγος νερού, στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κατοικήσιμων βάσεων,- είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Λεβ Ζελιόνι.

Στο μέλλον, όπως είπε, αυτές οι σεληνιακές περιοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διεθνούς αστεροσκοπείου παρακολούθησης μιάς ολόκληρης σειράς ραδιοαστρονομικών φαινομένων επειδή τέτοιες έρευνες στη Γη εμποδίζονται από την ατμόσφαιρα και τις ραδιοπαρεμβολές.

Για τη συναρμολόγηση και την εξυπηρέτηση τέτοιου αστεροσκοπείου θα απαιτηθεί αν όχι μόνιμη, τότε τουλάχιστον περιοδική εμφάνιση του ανθρώπου. Τέτοιο παρατηρητήριο, κατά τη γνώμη του επιστήμονα μπορεί να δημιουργηθεί τη δεκαετία του ‘40-‘50.

Κατά τα προσεχή έτη προβλέπεται να επιλεχθεί τοποθεσία για τις μελλοντικές επανδρωμένες βάσεις με τη βοήθεια σεληνιακών αυτοκινούμενων (rover) και επιστρεφόμενων οχημάτων.

 

Βίντεο: η δύση του φεγγαριού από τον διαστημικό σταθμό. :cheesy:

Το βίντεο λήφθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2012 από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και η πραγματική του διάρκεια είναι δέκα λεπτά.

full_moon.jpg.3ea4dc65e4956d486e584a384d553a43.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης. :cheesy:

Δύο ολόιδια μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη – δορυφόροι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που εκτοξεύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου,

http://physicsgg.wordpress.com/2011/09/10/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AF%CE%B4%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%B1-grail-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF/

βρίσκονται ήδη σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με σκοπό την αναλυτική καταγραφή των διακυμάνσεων της βαρύτητας του δορυφόρου μας. Από την έρευνα των δίδυμων σκαφών της αποστολής GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) θα εξαχθούν συμπεράσματα για το εσωτερικό της Σελήνης και να δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις κοιλότητες και τα πετρώματα που υπάρχουν κάτω από την επιφάνειά της.

Για τον λόγο αυτό πολλοί ονομάζουν την αποστολή μεταφορικά «ταξίδι στο κέντρο της Σελήνης».

Οι μετρήσεις χαρτογράφησης του πεδίου βαρύτητας της Σελήνης θα είναι παρόμοιες με αυτές που έγιναν για το πεδίο βαρύτητας της Γης με την αποστολή GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment).

http://science.nasa.gov/missions/grace/

 

Τα δίδυμα διαστημόπλοια αρχικά είχαν ονομαστεί GRAIL A και GRAIL B. Η NASA διοργάνωσε έναν διαγωνισμό μεταξύ σχολείων με σκοπό την εύρεση "πρωτότυπων" ονομάτων για τα πανομοιότυπα σκάφη. Τον διαγωνισμό κέρδισε το σχολείο που βάφτισε τα δίδυμα σκάφη "πλημμυρίδα" και "άμπωτη"!

http://physicsforme.wordpress.com/2012/01/17/ebb-and-flow-montana-students-pick-winning-names-for-moon-craft/

 

Υπάρχουν ακόμα διάφορα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη γεωλογική εξέλιξη της Σελήνης, όπως π.χ. γιατί η σκοτεινή πλευρά της είναι μορφολογικά τόσο διαφορετική (πιο ορεινή) από αυτήν που μόνιμα «βλέπει» τη Γη (πιο επίπεδη). Η Σελήνη χρειάζεται περίπου τον ίδιο χρόνο για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, με τον χρόνο που χρειάζεται για μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη, κάτι που εξηγεί γιατί βλέπουμε μόνο την ίδια πλευρά της.

Το 1959 το σοβιετικό μη επανδρωμένο σκάφος «Λούνα 3» φωτογράφισε τη σκοτεινή πλευρά τής Σελήνης για πρώτη φορά.

http://physicsgg.wordpress.com/2011/10/07/h-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%82/

 

Η αποστολή GRAIL μεταφέρει την ψηφιακή κάμερα – που ονομάζεται MoonKAM (Moon Knowledge Acquired by Middle school students)– η οποία θα στέλνει εικόνες της Σελήνης σε μαθητές Λυκείου για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι πρώτες εικόνες - που βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί - λήφθηκαν στις 19 Ιανουαρίου από την MoonKAM του σκάφους "πλημμυρίδα" και δείχνουν την αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Βίντεο:

 

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να πάνε στο Φεγγάρι. :cheesy:

Αποστολή ρώσων κοσμοναυτών με απόβαση στο Φεγγάρι μπορεί να πραγματοποιηθεί το 2020,(αντε με το καλό!!!) δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Αποστολή ρώσων κοσμοναυτών με απόβαση στο Φεγγάρι μπορεί να πραγματοποιηθεί το 2020, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας.

«Σήμερα η επιστήμη έχει φτάσει στο επίπεδο να μπορεί να χρησιμοποιήσει την Σελήνη. Πιστεύω πως μέχρι το 2020 ο άνθρωπος θα πάει στην Σελήνη», - δήλωσε ο Ποπόβκιν.

Νωρίτερα η Διαστημική Υπηρεσία ανάγγειλε ανοιχτό διαγωνισμό για κοσμοναύτες, και ο οποιοσδήποτε πολίτης της Ρωσίας μπορεί να λάβει μέρος σε αυτόν. «Αυτή η ομάδα, μάλλον θα προετοιμάζεται για την Σελήνη», είπε ο Ποπόβκιν.

Επίσης η Ρωσία συζητά τα σχέδια κατασκευής βάσεων στην Σελήνη και την εκμετάλλευση των πόρων του γήινου δορυφόρου με τους ευρωπαίους και αμερικανούς συνεργάτες τους. =D>

5A1F6BBD72D0C7F63E5525A506E2611D.jpg.5c67a51bf51f2367189112d34124a32f.jpg

lu3_1.gif.afdddbecf7e746a8067c6b658a17f66e.gif

moonkam.thumb.jpg.7259e25453600b71db780929fafc2119.jpg

grail.jpg.fd0a0559cbce5c7f8bae589766e51249.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης