Jump to content

Μαραθώνιος Messier 2012 (Messier Marathon 2012)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε ένα περίπου μήνα θα κληθούμε πάλι να δοκιμάσουμε το λεγόμενο μαραθώνιο Messier, δηλαδή την παρατήρηση όλων των αντικειμένων Messier σε μία νύχτα, ή τουλάχιστον την παρατήρηση όσων περισσότερων γίνεται! Η Νέα Σελήνη του Μαρτίου πέφτει Πέμπτη 22/3 οπότε το ΠΣΚ 23-24-25/3 θα είναι ιδανικό για το εγχείρημα (καιρού επιτρέποντος!).

 

Όσοι τον έχουν δοκιμάσει ξέρουν πως είναι μια πολύ διασκεδαστική αλλά και διδακτική εμπειρία. Σκοπός δεν είναι πρωτίστως η επίδοση αλλά η ίδια η διαδικασία που περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, εξάσκηση του παρατηρητή και φυσικά μια ευκαιρία για να δει κανείς 110 από τα πιο όμορφα αντικείμενα του ουρανού σε μια νύχτα. Συνδυασμένο με καλή παρέα και συμπαρατηρητές, είναι μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία!

 

Οι επίδοξοι μαραθωνοδρόμοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες σε παλιά thread για μαραθώνιους άλλων ετών:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13959

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11458

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9375

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=916

 

στο εξής site:

 

http://seds.org/messier/xtra/marathon/mm2012.html

 

αλλά και στο εξής άρθρο που αντιγράφω από τό astronomia.gr:

 

Χρονικό και τοπικό παράθυρο παρατήρησης

 

Η παρατήρηση και των 110 αντικειμένων είναι δυνατή μόνο σε ένα χρονικό παράθυρο που διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου κάθε έτους και μπορεί να γίνει μόνο από το Βόρειο Ημισφαίριο και κάτω από ιδανικές συνθήκες. Ημιτελείς μαραθώνιοι μπορούν να γίνουν σε άλλες εποχές ή από το Νότιο Ημισφαίριο. Το χρονικό παράθυρο διεξαγωγής ενός πλήρους μαραθώνιου (με 110 αντικείμενα) έχει μελετηθεί από τον Tom Polakis. Για την Ελλάδα είναι περίπου 27 Μαρτίου με 2 Απριλίου. Το γεωγραφικό παράθυρο είναι από 3 έως 42 μοίρες Βόρεια γεωγραφικού πλάτους. Ιδανικές συνθήκες επικρατούν γύρω στις 20 μοίρες Βόρεια.

 

 

Ιστορία του Μαραθώνιου Messier

 

Τη δεκαετία του 1970 αρκετοί ερασιτέχνες αστρονόμοι στην Αμερική (Καλιφόρνια, Πενσιλβάνια) και στην Ισπανία είχαν, ανεξάρτητα μεταξύ τους, ανακαλύψει τη δυνατότητα διεξαγωγής μαραθωνίου Messier, με πιο γνωστό τον Don Machholz τα άρθρα και το βιβλίο του οποίου έκαναν ευρέως γνωστή την ιδέα.

 

Τον Σεπτέμβριο του 1978 ο Don Machholz δημοσιεύει την πρόσκληση για μαραθώνιο Messier στο San Jose Astronomical Association Newsletter.

 

Τον Μάρτιο του 1979 το Sky & Telescope δημοσιεύει άρθρο του Walter Scott Houston που περιγράφει έναν μαραθώνιο Messier, για πρώτη φορά σε παγκόσμια δημοσιότητα.

 

Από το 1981 το Saguaro Astronomy Club διοργάνωνε ετήσιο μαραθώνιο Messier στην Αριζόνα. Σε έναν από αυτούς, τη νύχτα 23/24 Μαρτίου 1985, ο Gerry Rattley στην Αριζόνα παρατηρεί για πρώτη φορά και τα 110 αντικείμενα.

 

Το 1994 ο Don Machholz εκδίδει το The Messier Marathon Observer's Guide που βοήθησε τα μέγιστα στην εξάπλωση της ιδέας.

 

 

Διεξαγωγή του Μαραθωνίου Messier

 

Τα πιο κρίσιμα στάδια κατά την προσπάθεια διεξαγωγής ενός Μαραθωνίου Messier είναι η παρατήρηση των αντικειμένων που ετοιμάζονται να δύσουν το σούρουπο και η παρατήρηση των αντικειμένων που μόλις έχουν ανατείλει λίγο πριν την αυγή. Ενδιάμεσα υπάρχει αρκετός χρόνος, ακόμα και για ξεκούραση ή ύπνο.

 

Στην έναρξη του μαραθωνίου η παρατήρηση αρχίζει όταν ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει αρκετά, δηλαδή περίπου μια ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Εκείνη την ώρα τα αντικείμενα Μ77 και Μ74 είναι λιγότερο από 10 μοίρες ψηλά και συνεπώς απαιτείται καθαρός ορίζοντας, τύχη και οργάνωση για να παρατηρηθούν.

 

Στα μέσα μαραθωνίου, ο συνωστισμός γαλαξιών σε Παρθένο, Λέοντα, Κόμη Βερενίκης είναι ένα από τα δύσκολα σημεία καθώς το πνεύμα του Μαραθωνίου Messier επιβάλλει όχι απλά να παρατηρηθούν τα αντικείμενα αλλά και να αναγνωρίζεται πιο αντικείμενο παρατηρείται.

 

Προς τη λήξη του μαραθωνίου, το Μ30 είναι λιγότερο από 10 μοίρες ψηλά πριν χαθεί στο λυκαυγές και αποτελεί το τελευταίο κρίσιμο σημείο.

 

Προγραμματισμός παρατήρησης

 

Σημαντικοί χρονικοί παράγοντες:

 

Ημερομηνία (επηρεάζει την ορατότητα αντικειμένων)

Μέρα της εβδομάδας (προτιμάται Σαββατοκύριακο ή άλλη ημέρα που να μη χρειάζεται πρωινό ξύπνημα την επομένη;)

Φάση Σελήνης (απαιτείται η φάση της Σελήνης να είναι κοντά στη Νέα Σελήνη ώστε να επηρεαστεί το δυνατόν λιγότερο η παρατήρηση των πιο αμυδρών αντικειμένων)

 

Σημαντικοί τοπικοί παράγοντες:

 

Γεωγραφικό πλάτος (ώστε να φαίνονται όλα τα αντικείμενα)

Τοπικός ορίζοντας (ο τόπος παρατήρησης να διαθέτει ανεμπόδιστο ορίζοντα στα σημεία που παρατηρούμε χαμηλά στον ορίζοντα, δηλαδή κοντά στη Δύση και την Ανατολή)

Φωτορύπανση του ορίζοντα από τα φώτα των πόλεων (η έντονη φωτορύπανση στον ορίζοντα θα αποτρέψει την παρατήρηση των κρίσιμων αντικειμένων)

 

 

Χρήσιμα αντικείμενα:

 

Κατάλογος με τη σειρά παρατήρησης

Χάρτες εύρεσης των αντικειμένων Messier

Σημειωματάριο για σημειώσεις

Χρήση χαμηλής μεγέθυνσης στο τηλεσκόπιο για γρήγορη εύρεση.

 

 

Σειρά παρατήρησης

 

Η σειρά παρατήρησης των αντικειμένων Messier κατά τη διάρκεια ενός Μαραθωνίου Messier είναι τέτοια ώστε να παρατηρηθούν πρώτα τα αντικείμενα που ετοιμάζονται να δύσουν. Πολλές είναι οι εκδοχές ωστόσο η πιο δημοφιλής είναι αυτή που προτάθηκε από τον Don Machholz και έχει ως εξής:

 

[code:1]M77, M74, M33, M31, M32, M110, M52, M103, M76, M34, M45, M79, M42, M43, M78, M1, M35, M37, M36, M38, M41, M93, M47, M46, M50, M48, M44, M67, M95, M96, M105, M65, M66, M81, M82, M97, M108, M109, M40, M106, M94, M63, M51, M101, M102, M53, M64, M3, M98, M99, M100, M85, M84, M86, M87, M89, M90, M88, M91, M58, M59, M60, M49, M61, M104, M68, M83, M5, M13, M92, M57, M56, M29, M39, M27, M71, M107, M10, M12, M14, M9, M4, M80, M19, M62, M6, M7, M11, M26, M16, M17, M18, M24, M25, M23, M21, M20, M8, M28, M22, M69, M70, M54, M55, M75, M15, M2, M72, M73, M30. [/code:1]

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

The+Observing+Guide+to+the+Messier+Marathon.jpeg

 

Κυριακή 4 Μαρτίου - Παρουσίαση: Σχεδιάζοντας έναν Μαραθώνιο Messier 3ωρη παρουσίαση, σχεδιασμός, εργαστήριο -

 

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα Σχεδίαση Προγραμματισμός και εκτέλεση Μαραθωνίου Messier που θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου στα γραφεία του ΠΑΛΣΟ Χανίων, Π. Κελαϊδή 72, στα Χανιά από τις 5 - 8μμ

 

Στο σεμινάριο το μέλος του ΣΦΑΚ Χρίστος Σωτηρόπουλος θα παρουσιάσει πως μπορείτε κι εσείς με το τηλεσκόπιο σας ή ένα ζευγάρι κιάλια μεγάλου διαμετρήματος να δείτε 110 αντικείμενα βαθέους ουρανού σε μία μόλις νύχτα. Συγκεκριμένα θα αναπτυχθούν τα θέματα:

 

 

Σχεδιάζοντας ένα Μαραθώνιο Messier

 

Στρατηγική και Τακτική - Παρατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα

 

Μαθαίνοντας τον νυχτερινό ουρανό - οι αστερισμοί ως ουράνιοι δείκτες

 

Ρυθμίσεις Τηλεσκοπίου - εντοπισμός αντικειμένων χωρίς την χρήση "μαντικών" ικανοτήτων

 

εντοπίζοντας τα αντικείμενα Messier - η γεωμετρική μέθοδος

 

Αντικείμενα Messier - Μία επισκόπηση

 

Δυσκολίες εντοπισμού, αναγνώρισης και θέασης - και λύσεις: καταφέρνοντας το ακατόρθωτο

 

Ήρθαν τα Χριστούγεννα - Μία εμπειρία από τον Robert Bruce Thompson από το Astronomy Hacks

 

 

Η παρουσίαση απευθύνεται σε χρήστες τηλεσκοπίων και κιαλιών μεγάλου διαμετρήματος οποιουδήποτε επιπέδου. Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους usb memory stick για την παροχή των χαρτών και προγραμμάτων του σεμιναρίου

 

χριστουγεννα - Robert Thompson astronomy hacks.pdf

Ήρθαν τα Χριστούγεννα. Ο Robert Thompson του Astοrnomy Hacks περιγράφει τις εμπειρίες του από τον Μαραθώνιο και δίνει πολλά τιπς για να τα βγάλετε πέρα εκείνο το βράδυ

 

Messier marathon signpost maps.pdf

Οι χάρτες που περιέχουν τους αστερισμούς "δείκτες" για τον ευκολότερο εντοπισμό των αντικειμένων

 

μαραθωνιο μεσσιερ.pdf

Η Παρουσίαση που θα κάνω σε pdf, λείπει το κείμενο αλλά θα πάρετε μία καλή ιδέα. Βασίζεται στις οδηγίες των Pennington, Machholz και Thompson

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε μια παρουσίαση του 'Αγγελου Κιοσκλή στην Ε.Α.Ε. για το Μαραθώνιο Messier:

 

http://astronomia.org.gr/pdf/messier_marathon.pdf

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία όλα μαζί μαζεμένα, Ανδρέα και Χρήστο σας ευχαριστούμε :wink:

Ας ελπίσουμε τέλη Μαρτίου να μας κάνει την χάρη ο καιρός μην μας πάει Απρίλη και χάσουμε τα τρία πρώτα...

 

Άντε Θανάση ξεκίνα τον προγραμματισμό απο τώρα, έχουμε 110 αντικείμενα να δούμε :P

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κανένας φίλος από Καλαμάτα,Μεσσηνία να κάνουμε μαζί την παρατήρηση; :)

Φιλικά Νίκος

Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο , Χρήστο! Ωραία πράγματα γίνονται στη Κρήτη! Κουραστικό πράγμα ο Μαραθώνιος αλλά πάρα πολύ ωραία εμπειρία.

 

Ετοιμάζεσαι από το μεσημέρι και ετοιμάζεις λίστα με τα απαραίτητα.Πηγαίνεις στο χώρο παρατήρησης και στήνεις τηλεσκόπιο τραπεζάκια χάρτες , καταλόγους , προσοφθάλμιους από νωρίς το απόγευμα, έχεις προμηθευτεί φυσικά σάντουιτς , καφέδες , νερά , μπάρες ενέργειας και είσαι έτοιμος. Ευθυγραμμίζεις τους ερευνητές , κάνεις και το απαραίτητο collimation . Κοιτάς κατά τη δύση και προσπαθείς να διακρίνεις τον Ερμή αν είναι ορατός κατά τη δύση σαν μια πρώτη αστρονομική εξάσκηση. Μόλις πέσει ο Ήλιος και αρχίζει να σκοτεινιάζει προσπαθείς να αναγνωρίσεις τη Κασσιόπη που θα σε οδηγήσει στην Ανδρομέδα κι από κει στο Μ33 στο Τρίγωνο (ούτε λόγος για Μ77, Μ 74 μιας και δεν έχω καλό ΝΔ ορίζοντα).

 

Εννοείται πως θα το προσπαθήσουμε αστροσύντροφε! Εκείνο το σμήνος της Παρθένου είναι λίγο βάσανο , αλλά θα το καταφέρουμε και φέτος! :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα και Χρήστο σας ευχαριστούμε πολύ !!!

Ας ελπίσουμε να μας επιτρέψει ο καιρός να κάνουμε την μαραθώνια παρατήρηση !!!

Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν και ας ευχηθούμε να έχουμε καθαρούς ουρανούς !!!

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραία παρουσίαση Χρήστο. Χρήσιμη και για σπριντ και ημιαντοχή εκτός από Μαραθώνιο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1 fit x 30 δεύτερα φωτογραφικά απο κάθε στόχο πιάνεται ; :-k 8-[

 

Εννοείται, είναι ο φωτογραφικός μαραθώνιος Messier και είναι και αυτός πολύ ενδιαφέρων!!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1 fit x 30 δεύτερα φωτογραφικά απο κάθε στόχο πιάνεται ; :-k 8-[
Πολύ δελεαστικό μου ακούγεται :twisted: :wink:

 

Με το TheSky6 να πηγαίνει το τηλεσκόπιο στους στόχους και ορισμένοι να χωράνε και δυο-δυο μέσα στο πεδίο πιστευω μέσα σε μια βραδιά μπορούν να φωτογραφηθούν όλοι.

Τωρα με το f/7.7 που έχω δεν ξερω αν στα 30sec θα γίνει δουλειά αλλά αξίζει μια προσπάθεια.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το βιντεάκι που χρησιμοποιώ στην παρουσίαση για τον φωτογραφικό μαραθώνιο

 

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Σειρά παρατήρησης

 

Η σειρά παρατήρησης των αντικειμένων Messier κατά τη διάρκεια ενός Μαραθωνίου Messier είναι τέτοια ώστε να παρατηρηθούν πρώτα τα αντικείμενα που ετοιμάζονται να δύσουν. Πολλές είναι οι εκδοχές ωστόσο η πιο δημοφιλής είναι αυτή που προτάθηκε από τον Don Machholz και έχει ως εξής:

 

[code:1]M77, M74, M33, M31, M32, M110, M52, M103, M76, M34, M45, M79, M42, M43, M78, M1, M35, M37, M36, M38, M41, M93, M47, M46, M50, M48, M44, M67, M95, M96, M105, M65, M66, M81, M82, M97, M108, M109, M40, M106, M94, M63, M51, M101, M102, M53, M64, M3, M98, M99, M100, M85, M84, M86, M87, M89, M90, M88, M91, M58, M59, M60, M49, M61, M104, M68, M83, M5, M13, M92, M57, M56, M29, M39, M27, M71, M107, M10, M12, M14, M9, M4, M80, M19, M62, M6, M7, M11, M26, M16, M17, M18, M24, M25, M23, M21, M20, M8, M28, M22, M69, M70, M54, M55, M75, M15, M2, M72, M73, M30. [/code:1]

 

Ανδρεα πιστευω να φωτογραφισω με την atik εστω και απο ενα fit των 30sec ενα μεγαλο αριθμο -τα περισσοτερα ισως- από την λιστα messier που παραθετεις.Η φωτορύπανση του ορίζοντα από τα φώτα της πόλης των Χανιων ελπιζω να μην σταθει εμποδιο χρησιμοποιωντας το φιλτρο Ha 7nm της Baader. Θα ειναι πολυ ενδιαφερουσα εμπειρια.Να εισαι καλα.

Καλη επιτυχια σε οσους το επιχειρησουν.

http//www.ethaleia.gr/ , http//astrochania.blogspot.gr/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Σε μια εβδομάδα έχουνε νέα Σελήνη και το μεθεπόμενο ΣΚ ενδείκνυται για μαραθώνιο.

 

Ο καιρός στην πρόβλεψη της επόμενης εβδομάδας μοιάζει να μυρίζει άνοιξη. Για να δούμε [-o<

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πατρινοί και κοντινοί φίλοι, σας περιμένουμε αύριο σε μια ομιλία-προετοιμασία για το μαραθώνιο Messier που θα κάνουμε το ερχόμενο ΠΣΚ:

 

http://www.orionas.gr/announcements/39--/286-meeting20120321.html

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία πράγματα έχει μαζεμένα σαυτό το θέμα! Και πολύ χρήσιμη η παρουσίαση του Σωτηρόπουλου, και το πρόγραμμα παρατήρησης! Καλή τύχη σε όποιον το επιχειρήσει!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις από τη χτεσινή βραδιά στον Ωρίωνα για το Μαραθώνιο Messier.

 

messier-marathon2012-epi-xartou.pdf

Μαραθώνιος Messier 2012 επί χάρτου

 

messier-marathon2012-eisagwgi.pdf

Εισαγωγή στο Μαραθώνιο Messier 2012

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ χαρηκα το pdf "εισαγωγη" και επισης πολυ χρησιμο το "επι χαρτου". Πολυ ωραια δουλεια

ευχαριστουμε.

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις από τη χτεσινή βραδιά στον Ωρίωνα για το Μαραθώνιο Messier.

 

Ωραία!! Ευχαριστούμε.

Tην κυριακη το βραδυ καταφερα να δω 70 αντικειμενα :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρον.

Δεν είχα σκεφτεί πως θεωρείται θεμιτός και ο ρομποτικός Μαραθώνιος. Γιατί όχι;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πάντα είναι αποδεκτά, απλά είναι ένας διαφορετικός μαραθώνιος, όχι ο κλασικός.

 

Ο Ωρίων διοργανώνει εξόρμηση την Παρασκευή. Όσοι είστε κοντινοί, σας περιμένουμε: http://www.orionas.gr/announcements/40--/287-messiermarathon2012.html

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παίδες εγω χθες έτρεξα έναν Ημιμαραθώνιο ώστε να είμαι προετοιμασμένος για τον μεγάλο αγώνα :P :mrgreen: Μέτρησα περίπου 50-60 αντικείμενα Messier, αλλά και πολλά πολλά άλλα εκτός καταλόγου Messier.

 

Ας ελπίσουμε Παρασκευή-Σάββατο να έχει καθαρό ουρανό γιατί σήμερα είχαμε Αμμοθύελλα απ'την Σαχάρα ](*,)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πάντα είναι αποδεκτά, απλά είναι ένας διαφορετικός μαραθώνιος, όχι ο κλασικός

 

Ο Μαραθώνιος ΕΟΠΥΥ δηλαδή μετράει; :D

 

Καλή επιτυχία σε όλους.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνημμένη μπορείτε να βρείτε μια φόρμα παρατήρησης για το μαραθώνιο Messier (τυπώστε σε Α4 μπρος-πίσω).

 

Καλή επιτυχία σε όλους! Ο καιρός αναμένεται γενικά καλός στη χώρα αλλά όχι στη Δυτική Ελλάδα δυστυχώς, Την εκδρομή θα την κάνουμε πάντως :cheesy:

messier-marathon-observation-form.pdf

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης