Jump to content

Εσείς πως αστρο-περάσατε αυτό το καλοκαίρι;


astrovox

Εσείς πως αστρο-περάσατε αυτό το καλοκαίρι;  

80 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Εσείς πως αστρο-περάσατε αυτό το καλοκαίρι;

    • Καταπληκτικά, σχεδόν κάθε βράδυ ήμουν κάτω απ'τον έναστρο ουρανό
      9
    • Πολύ καλά, παρατήρησα/φωτογράφησα αρκετές φορές μέσα στο καλοκαίρι
      30
    • Καλά, αν και πολλές οι υποχρεώσεις, όποτε μπορούσα έστηνα τον εξοπλισμό μου
      23
    • Δύσκολη η αστροπαρατήρηση αυτο τον καιρό, σπάνια βρέθηκα κάτω από τα άστρα
      12
    • Δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι δεν παρατήρησα/φωτογράφησα καθόλου τον ουρανό
      6


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Άλλο ένα καλοκαίρι τέλειωσε. Εσείς πως αστρο-περάσατε αυτό το καλοκαίρι; Βρήκατε χρόνο για παρατήρηση, φωτογράφηση ή την αγαπημένη σας ασχολία κάτω από τα άστρα;
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό το καλοκαίρι έκανα τις λιγότερες αλλά και τις ικανοποιητικότερες παρατηρήσεις. Με καλύτερη παρέα, ανώτερο εξοπλισμό, σκοτεινότερο ουρανό, μεγαλύτερο υψόμετρο και περισσότερη εμπειρία. 3 στα βουνά και 3 στα πεδινά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλπιζα το πρωτο μου καλοκαιρι με το τηλεσκοπιο να ειναι μαγικο. Να πηγαινα στο χωριο μου στο βουνο για παρατηρηση μετα κοντα στο Αγιο Ορος που η φωτορυπανση και το ρευμα ειναι πολυτελεια και στο μπαλκονι του πατρικου μου με θεα απο την ανατολη μεχρι τη δυση.

Θα χαρακτηριζα το καλοκαιρι μου...Τζουφιο! Υγρασια παντου , αστατος καιρος, βροχες και αερα, τις καλες μερες παρατηρησης ειχαμε φεγγαρι εις διπλουν τον Αυγουστο κιολας.

Περιμενω τον χειμωνα και την περιοδο ιανουαριου- φεβρουαριου να απολαμβανω απο το μπαλκονι στο σπιτι μου τωρα που γυρισα Σουρωτη , την Ανδρομεδα, τον Δια, των Ωριωνα και τα αλλα παιδια.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πρώτο μου καλοκαίρι με τηλεσκόπιο, το ποιγουμενο με κιάλια και όλα τα υπόλοιπα απλώς κοίταζα τον ουρανό. Φέτος ήταν πραγματικά το καλύτερο καλοκαίρι αφού σχεδόν κάθε βραδύ από τις 10 μέχρι ότι ώρα (όχι βαρεθω) αλλά κουραστώ τελείωνα της περνούσα με το τηλεσκόπιο. :D

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για μένα ήταν ένα αρκετά καλό καλοκαίρι, πήγα στο βουνό δυο φορές, αρκετές στην εξοχή, εξόρμηση για τη διάβαση, απόκρυψη του Δία από τη Σελήνη, μερικές βραδιές αφιερωμένες στη φωτογράφιση και φυσικά η πανελλήνια εξόρμηση. Ψηφίζω τη δεύτερη επιλογή!

 

(Φαντάζομαι λίγοι θα μπορέσουν να ψηφίσουν την πρώτη επιλογή αλλά μακάρι να διαψευστώ και να διαπιστώσω ότι πολλοί φίλοι ερασιτέχνες ήταν πραγματικά κάτω από τα άστρα κάθε βράδυ).

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είχα την ευκαιρία να μεταφέρω το ντόμπυ μου στην επαρχία, οπότε την έβγαλα με κιάλια και με παρατήρηση με γυμνούς οφθαλμούς αλλά και με την αρχική συγγραφή κώδικα για κάτι που ίσως το παρουσιάσω σύντομα. Επίσης λόγω της σχετικά χαμηλής φωτορύπανσης έβλεπα πολύ συχνά διάφορους δορυφόρους καθώς χάζευα τον ουρανό ακούγοντας μουσική. Μάλιστα κάποιοι ήταν σε σειρά, ιδανικό δόλωμα για ΟΥΦΟλόγους :D
Skywatcher 8" DOB Pyrex
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρ' όλο που το καλοκαίρι ξεκίνησε δυναμικά με παρατήρησεις μοναδικών φαινομένων, όπως η διάβαση της Αφροδίτης και η απόκρυψη του Δια απο την Σελήνη, δεν συνεχίστηκε με τον ιδιο τρόπο. Τελευταία στιγμη λόγω απρρόπτων καταστάσεων εχασα την πανελλήνια, λόγω καιρού κάποιο Σ-Κ με νεα σελήνη και γενικά περιορίστηκα σε κάποιες παρατηρήσεις απο την Αθήνα.

Το δεύτερο πολύ θετικό στοιχείο ηταν οτι μετά από αρκετά χρόνια που το είχα στο μυαλό μου, κατάφερα να κατεβάσω και να αφήσω μόνιμα μια στηριξη στο Καστελλόριζο. Μαζί με το IN ED 70/420 μου χάρησε μια βραδια παρατήρησης στα μέσα του Αυγούστου σε κατασκότεινο μαγευτικό ουρανό και μια δυο παρατηρήσεις (απο το μπαλκόνι) του Ηλιου και της Αφροδιτης.

Φτωχή γενικά σε ποσότητα η καλοκαιρινή σοδειά, οι λίγες όμως παρατηρήσεις ηταν πολύ αξιόλογες και εξισορόπησαν καπως το συνολο.

Ψηφίζω Γ με επιφύλαξη διότι ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ \:D/ \:D/ \:D/

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς δεν μπορούσα να είμαι κάθε βράδυ κάτω απο τα Άστρα αλλά βγήκα εξω όσο περισσότερες φορές μπορούσα!! :twisted:

Μπορω να πω για κάθε μήνα βγήκα περισσότερες απο 5-6 φωρές για φωτογραφιση και παρατήρηση, μόνο ο Αυγουστος δεν μας έκανε την χάρη αφού μια το χαλιά seeing και μια ο καιρός που μας τα έκανε μούσκεμα αλλά κατα αλλά ήταν ενα ωραίο Καλοκαίρι!!

 

Αντε παιδιά, ο Χειμερινός Ουρανός μας περιμένει και το χειμερινό τρίγωνο έχει κάνει την εμφάνιση του :mrgreen:

 

Καλές Παρατηρήσεις σε όλους!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κιθαιρώνας Χ2, Πάρνωνας Χ2 και διάσπαρτες παρατηρήσεις από το σπίτι σε διπλούς-Σελήνη.

Μόνο και μόνο η εμπειρία της Πανελλήνιας μου αρκεί για να το θεωρώ ένα όμορφο καλοκαίρι.

Σκόπευα να πάρω το τηλεσκόπιο μαζί μου σε ελεύθερο κάμπινγκ στον Καΐάφα αλλά τελικά δεν έκατσε η εκδρομή. Δεν πειράζει, του χρόνου!

 

Οπότε, απάντηση #3

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για εμένα ήταν το πρώτο σοβαρό καλοκαίρι.

3ήμερο στον Πάρνωνα (ΠΑΕΕ) ,ένα 3ήμερο στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και αρκετές εβδομάδες στο χωριό με ουρανό τουλάχιστον 5 mag (και αυτό προσδιορισμένο στα γρήγορα χωρίς προσαρμογή).

Είχα από όλα:ικανοποιητικές βραδιές και άσχημες βραδιές.Ο Πάρνωνας ανήκει στην 1η κατηγορία ενώ στην 2η ανήκουν τόσο το 3ημερο στο Πευκοχώρι αλλά κάποια βράδια στο χωριό (μου προσέφερε φυσικά και καλές βραδιές).

 

Παρατήρησα πολλές φορές,ειδικά μετά το τέλος των πανελληνίων και 5-6 μέρες πριν την νέα σελήνη του Aυγούστου,ενώ στη πανελλήνια τις 2 τελευταίες μέρες παρατήρησα τουλάχιστον 4-5 ώρες (προσωπικά δεν αντέχω πάρα πολύ-ειδικά εαν δεν προετοιμαστώ κατάλληλα[μεσημεριανό ύπνο κτλπ] ) κάθε βράδυ.

 

Ευελπιστώ το επόμενο καλοκαίρι να είναι ακόμα πιο ωραίο.Με περισσότερες και ποιοτικότερες παρατηρήσεις,με καλύτερο και ποιοτικότερο εξοπλισμό.Προς το παρών θα απολαύσω ό,τι μπορώ από το χωριό και από τους χειμερινούς αστερισμούς.

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους!

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ήταν το πρώτο μου καλοκαίρι με τηλεσκόπιο, κάθε βράδυ τις 15 περίπου ημέρες που ήμουν στο εξοχικό στην Κυπαρισσία, με λίγη σχετικά φωτορρύπανση γιατί μένω σε μια ερημιά αρκετά μακρυά από την πόλη, έστηνα το τηλεσκόπιο και παρατηρούσα. Αν και άσχετη με την παρατήρηση κατάφερα να δω και τον Γαλαξία της Ανδρομέδας. Ξενύχτησα πολλά βράδια για να δω την Ανατολή της Αφροδίτης και του Δία, ενθουσιάστηκα με τις Πλειάδες και ένα πρωινό λίγο πριν την Ανατολή κατάφερα να δω και τον Ερμή. Είδα και πολλά άλλα αστέρια και πλανήτες και πιστεύω πως για αρχάρια τα πήγα καλά. Βέβαια όπως όλοι όταν πρωτοξεκινούν και πιστεύουν πως έχουν το καλύτερο τηλεσκόπιο , διαπίστωσα πως σίγουρα θα ήθελα να είχα μεγαλύτερο από το 5ιντσο που έχω και που μου το έκανε δώρο ο άνδρας μου, ξέροντας την λόξα μου για τα αστέρια!!! Ευελπιστώ σε καλύτερες και περισσότερες παρατηρήσεις και ίσως του χρόνου τα καταφέρω να πάρω τα μπαγκάζια μου και να πάω στον Πάρνωνα στο ετήσια συνάντηση ερασιτεχνών. \:D/ :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ήταν ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα αστροκαλοκαίρια μου, αρχικά επειδή καταφέραμε μετά απο αρκετό καιρό να φτιάξουμε σύλλογο δικό μας στη Χίο και βασικά να μαζευτούμε και να γνωριστούμε όλοι οι αστροπαρατηρητες και γενικά ενδιαφερόμενοι για την αστρονομία του (thanks mike). Επίσης ήταν η πρώτη φορά φέτος που είχα την ευκαιρία να πάω στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα και να χρησιμοποιήσω τα τηλεσκόπια του βλέποντας έτσι πως γίνεται σοβαρή ερευνα στην αστρονομία-αστροφυσική. Το τελευταίο και πιο σημαντικό όμως είναι οτι φέτος απέκτησα μια υπέροχη παρέα που μου έμαθε πολλά σχετικά με την αστρονομία -ίσως και με άλλη σκοπιά- περνώντας όμορφες νύχτες παρατήρησης , αν και λίγες εφόσον δεν μπορείς να τα κανεις όλα δυστυχως, κάτω απο το νυχτερινό ουρανό.

"Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε"

Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι ήταν φτωχό από αστρονομικές δραστηριότητες σε σχέση με άλλες χρονιές, πολλές υποχρεώσεις και λίγος χρόνος! Ευτυχώς είχαμε τη Διάβαση της Αφροδίτης, τα τηλεσκόπια της ΑΕΣ στη μελιτζάzz Λεωνιδίου, την Πανελλήνια στον Πάρνωνα και το αστροπάρτυ του Ωρίωνα στο Αίγιο και πήραμε τη δόση μας! :D

 

Ψήφισα το τέταρτο!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

14 φορές σε 2 μήνες...:) Και 12 dso σύνολο μερικα απο κορινθο. Και μερικα απο Χιο οπως παντα.δεν έχω παράπονο ,φαινεται πολυ το ξερω...απλά τώρα πια όπως πάντα μπαίνω σε ¨χειμερια νάρκη ¨. Για 10 μήνες ...:( του χρόνου πάλι...όταν έρθω στην πατρίδα.

 

Χαιρετίσματα σε όλους από την Ιταλία,

 

Μιχάλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι μου γεια σας.

3ήμερο στον Πάρνωνα,γνωριμία με ομάδα Ιωαννίνων και 4 παρατηρήσεις στην περιοχή τους,4 φορές σε υψόμετρο 1215 μ στην περιοχή Παραμυθιάς, 6 φορές σε υψόμετρο 540 μ στην περιοχή Συβότων και αρκετές από το σπίτι μου. Ηταν όντως ένα πολύ καλό καλοκαίρι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το καλοκαίρι που μας αποχαιρετά σιγά – σιγά φεύγοντας, ήταν καθοριστικό για μένα. Κι αυτό, γιατί είχα την ευκαιρία-τύχη, να ασχοληθώ πρωτίστως και ενδελεχώς με το νεφελώδες στερέωμα του δικού μου, προσωπικού... νεφεληγερέτη ουρανού! Έτσι, έκανα περισσότερες "ενδοσκοπήσεις" παρατηρώντας τον ουρανό της προσωπικής μου ζωής, παρά νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις...

Ήταν επιτακτική η ανάγκη, να ταυτοποιήσω ανθρώπους-κομήτες, ανθρώπους-διάττοντες, ανθρώπους-νεφελώματα, να ξεκαθαρίσω (επίπονα βέβαια) το τοπίο, έτσι ώστε, να μείνουν συνειδητά πλέον μόνο τα πεντακάθαρα, ταπεινά, αυθεντικά, λαμπερά, απαστράπτοντα διαμαντάκια! Έχοντας συμπληρώσει και τα τελευταία κομμάτια του "παζλ" που χρόνια με βασάνιζε, αφού –σαν ξεροκέφαλη που είμαι - επέμενα στη χιμαιρική προσπάθεια τοποθέτησης λάθος κομματιών σε λάθος θέσεις, με την εσωτερική γαλήνη πλέον, που προσφέρει η αποκαλυπτική του εικόνα, μπορώ ανακουφισμένη, να πω: Ναι!!! Φέτος, απόλαυσα με την ψυχή μου τις λίγες αλλά "καθαρές" βραδιές αστροπαρατήρησης. Χωρίς παρεξηγήσεις, χωρίς μικρότητες, εντάσεις, σκοπιμότητες, ζήλιες και τσακωμούς. Είτε από το σπίτι μου, είτε από το Βουνό, είτε από άλλα σκοτεινά μέρη της περιοχής μας, ο ουρανός μάς αποκαλυπτόταν κάθε φορά.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία με την εξαιρετική παρέα της 3ης Παγκρήτιας Συνάντησης, να απολαύσουμε τις από κοινού αστροπαρατηρήσεις μας, και ηλιακές παρακαλώ! :D

 

Ψήφισα το 3.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η φωτορύπανση δεν μου επέτρεψε πολλές σοβαρές παρατηρήσεις. Αλλά η Πανελλήνια ήταν πολύ αποδοτική και διασκεδαστική (είδαμε εκατοντάδες DSO). Ψήφισα το 2ο! :cheesy:
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης