Jump to content

Το τελος της ερασιτεχνικης αστρονομιας (φωτορυπανση)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επαναφέρω το θέμα, παρακάμπτωντας το νομικό "φως στο τούνελ" που όλοι περιμένουμε για να δούμε και κανένα αστέρι 7mag με γυμνό ματι.. :wink: και προτείνω ακόμα μια λύση (μετά το αεροβόλο, και τις παγωμένες σφαίρες paintball)

 

Η πιο ήπια λύση λοιπόν (που απροπροσανατολίζει τους τεχνικούς της ΔΕΗ, και ζαλίζει τους γείτονες) είναι η παρακάτω πατέντα.

Αποτελείται απο 3 καλάμια, πολλα zipties, και 1 τρύπια σαμπρέλα ποδηλάτου!

τι κάνει? απλά ξεβιδώνει τη λάμπα και την αφήνει να κρέμεται σβηστή!

εύκολα

αθόρυβα

οικολογικά

φθηνα

Δοκιμασμένο στην πράξη!! \:D/

 

tips για την κατασκευή:

Αν δεν εχουμε αρκετά μακριά καλάμια, ενώνουμε μερικά για προέκταση

Η σαμπρέλα είναι απο κούρσα (700Χ23) δηλαδη η πιο μικρή σε διάμετρο που υπάρχει, όμως ακόμα κι έτσι, επειδή "εστριβε" γύρω απο το καλάμι, μπήκαν μερικά zipties κι εκει (τα κίτρινα που διακρίνονται)

Τη σαμπρέλα που περισεύει, την τυλίγουμε στην θέση της χειρολαβής!

 

Προσοχή όταν στρίβουμε τη λάμπα, μη τυχόν σπάσει και πέσουν γυαλιά στα μάτια!! (η τεχνη εδώ είναι, η άκρη που "αγκαλιάζει" τη λάμπα να μην είναι πολύ σφιχτή, αλλα και ούτε πολύ ανοιχτή ωστε να μην γυρίζει καθόλου η λάμπα, επίσης ΠΟΤΕ δεν ξεβιδώνουμε υπο γωνία, αλλα μόνο απο την νοητή ευθεία που "κοιτάει" η λάμπα)

 

Μετά απο αυτό, και επειδή είμαστε σε ενα ανοιχτό προς τα εξω forum, αφαιρώ και τις συντεταγμένες στην υπογραφή μου!! :cheesy:

 

Καλές δουλειές, και μαύρους ουρανούς!!

Ωραίο κόλπο Παναγιώτη :wink: :P

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 528
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Τέλειο!!! γιατί η σφεντόνα και οι πετριές, δεν έφερναν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα :wink:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο μυαλό μου ήσουνα!Αυτό το κόλπο έκανα την περασμένη εβδομάδα στη Μάνη με δύο ενωμένα κοντάρια και στραβό (με γωνία) πινέλο παρακαλώ.

Α, και δύο χέρια πέρασμα,ένα πρωί, ένα απόγευμα για σίγουρο αποτέλεσμα. :twisted:

Φιλικά Νίκος

Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Εγω,που ακομα ειναι στο ψαξιμο για εξοπλισμο,θα ηθελα να ρωτησω τους "παλιους",τελικα,ποσο δυσκολη ειναι η ζωη ενος ερασιτεχνη,στην Αθηνα;Μπορει να δει κατι,ή ονειρευεται οτι βλεπει,και στην πραγματικοτητα,τα φανταζεται;

Ρωταω,γιατι το μυαλο μου κανει γυρους,απο φτηνα σε ακριβα πραγματα,αλλα θεμα ρυπανσης,δεν ειχα βαλει ακομη.

Αν μπει κι αυτο μεσα στην εξισωση για την αγορα,μηπως καλα θα κανω να μεινω με το "ποντιο" τηλεσκοπιακι με zoom 8-24,που εχω καμια 20αριά χρονια,και ψιλοβλεπω κατι με δυσκολια,μιας και δεν εχω και μεγαλο τριποδο;

Θα ηταν παραλογο,να δωσω δυο τρια χιλιαρικα,και να βλεπω "γαλα" στον ουρανο.

Η οχι;

Θοδωρος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Αθήνα η ζωή είναι χάλια. Μπορείς να παρατηρείς την Σελήνη και τους πλανήτες, διπλούς αστέρες και highlights όπως τις Πλειάδες, το διπλό σμήνος του Περσέα (με κυάλια) το Μ13, το Μ27, το Μ42. Στην εξοχή τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και στο βουνό απίστευτα καλύτερα. Όπου και να στρέψεις το τηλεσκόπιο υπάρχει κάτι για να δεις.

Νομίζω πως αξίζει ένα Maksutov στην πόλη (ή SCT) για να περνάς την ώρα σου, αλλά την βραδιά που θα πας με ένα (νευτώνιο ή SCT) 8-12'' στο βουνό θα την κρατάς στο μυαλό σου για πάρα πολύ καιρό και οι νύκτες της πόλης θα συγκρίνονται δυσμενώς. Για να καταλάβεις, σαν να παίζει Ιταλική ομάδα με Ελληνική και το σκορ να είναι 7-0 (ονόματα δεν λέμε). Τέτοια διαφορά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...
Ανακαλώ αυτό το θέμα για να μοιραστώ την φετεινή μου εμπειρία με τους φίλους του astrovox. Φέτος έτυχε να ξαναβρεθώ σε μέρη που είχα αστροπαρατηρήσει πριν από μερικά χρόνια, στον Πάρνωνα την πρώτη φορά το 2004 και στην Ελαφόνησο το 2008. Η εικόνα που είχα αντικρύσει τότε ήταν εντυπωσιακή, κατάμαυρος ουρανός διάστικτος με λαμπρά αστέρια και πολύ μικροί κώνοι φωτορύπανσης σε μεγάλη απόσταση και χωρίς να παρεμποδίζουν ουσιατικά το πεδίο. Η φετεινή εικόνα ήταν διαφορετική. Αφενός η Ελαφόνησος έχει αναπτυχθεί τουριστικά με club bar που θεωρούν ότι πρέπει να ρίχνουν αντιαεροπορικούς προβολείς (κινητά μνημεία κακογουστιάς) στους τοπικούς βράχους, ενώ η αίσθηση που είχα για τον Πάρνωνα ήταν ότι ο ουρανός εξακολουθεί να είναι σκοτεινός, αλλά η φωτορύπανση φτάνει πιο ψηλά και ο ουρανός δεν είναι τόσο μαύρος. Φυσικά πιστεύω πως ο Πάρνωνας παραμένει από τα καλύτερα δυνατά σημεία και προφανώς δεν τον συγκρίνω με τον ουρανό άλλων περιοχών. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω είχαν άλλοι φίλοι αυτή την αισθηση; Μήπως ο ουρανός εξακολουθεί να είναι σκοτεινός, αλλά η χρήση μικρών πηγών φωτός από εμάς αθροιστικά είχε τέτοιο αποτέλεσμα, μήπως έτυχε εκεινη η νύχτα να μην είναι τόσο καλές οι συνθήκες από πλευράς υγρασίας; Παρεπιπτώντος, τί εικόνα υπάρχει από τους φίλους που επισκέπτονται το βουνό άλλες εποχές του χρόνου; Ή μήπως πρέπει να κοιτάξω τα γυαλιά μου μήπως ανέβηκε η μυωπία;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι βραδιές δεν ήταν οι καλύτερες.

 

Σχετικά με την φωτορρύπανση δείτε αυτό:

 

%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE%20%CE%97%20%CE%95.JPG

 

Η πτώση της παραγωγής από ΔΕΗ (σε τεραβατώρες) ξεγελά καθώς υπάρχουν πλέον και ιδιωτικοί φορείς παραγωγής ενεργείας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θέλω να ρωτήσω τους φίλους που έχουν ξαναπάει Πάρνωνα τα προηγούμενα χρόνια και γενικά βρίσκονται σε σκοτεινούς ουρανούς:

Το "φυσικό" χρώμα ενός σκοτεινού ουρανού είναι το μαύρο (το φουλ μαύρο όμως) ή το σκούρο μπλε;

Γιατί νομίζω "μπλέδιζε' λίγο στον Πάρνωνα στην 6η ΠΕΕΑ (όπως και να 'χει όμως ήταν φοβερός ουρανός).

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το φυσικο χρωμα του ουρανου δεν μπορει να ειναι το φουλ μαυρο γιατι ενας σκοτεινος ουρανος φωτιζεται απο τα ιδια του τα αστερια,αυτο το προσεξα χτες που ημουνα στο Παρνωνα ενω με τα ματια αν θυμαμαι καλα τον εβλεπα σκουρο μπλε στο τηλεσκοπιο σε μεγαλες μεγενθυσεις φαινοταν εντελως καταμαυρος.Εξαλου αμα δεν υπηρχαν τα αστερια στον ουρανο δεν θα βλεπαμε καθολου ουτε καν να προχωρησουμε
Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν βγαίνεις από ένα μέρος με φώτα και οι κόρες των οφθαλμών σου έχουν διάμετρο περί τα 2mm, τότε ο ουρανός σου φαίνεται μαύρος. Όταν μείνεις 30 λεπτά στο σκοτάδι, τότε συλλαμβάνεις περισσότερο φως με κόρες 5-7mm και χημική προσαρμογή. Κάθε μακρινή πηγή φωτός τότε είναι ορατή καθώς και το αστρικό υπόβαθρο ή το φως που ανακλούν σώματα όπως η Αφροδίτη και ο ουρανός τότε φαίνεται γκρί- μπλε. Όταν είσαι κοντά σε πηγές αστικού φωτός ο ουρανός είναι σκούρο πορτοκαλί. Όταν είσαι ψηλά ο ορίζοντας σε ανατολή και δύση είναι φωτισμένος αρκετή ώρα αφού δύσει ή πριν ανατείλει ο ήλιος. Και στον ουρανό ορισμένα αντικείμενα είναι ορατά με πλάγια όραση και όχι απευθείας.

Αν στο βουνό, σε Νέα Σελήνη, χωρίς πηγές φωτός, ο ουρανός σου φαινόταν φωτισμένος αλλά αντιλαμβανόσουν αντικείμενα (με το μάτι) όπως το Μ13 και το Μ51, μπορούσες δε να περπατήσεις και διέκρινες έναν μαύρο τρίποδα Manfrotto με άνεση (χωρίς κόκκινο φως) τότε πέτυχες καλή προσαρμογή. Χωρίς αυτήν δεν θα έβλεπες ούτε τα μισά απ' όσα είπες πως είδες.

Απόλυτο σκοτάδι δεν υπάρχει παρά μόνο σε ένα κλειστό δωμάτιο ή σπηλιά. Έξω υπάρχει η αστροφεγγιά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δες και αυτό: http://en.wikipedia.org/wiki/Airglow

 

Και αυτό: http://www.atoptics.co.uk/highsky/airglow1.htm

 

3001414.jpg

 

Υπάρχουν και ατμοσφαιρικά φαινόμενα εκτός από την αστροφεγγιά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρέθηκα φέτος όπως και πέρυσι στην Άνδρο, μόνον 2 ώρες μακρυά από την Αθήνα.

Φέτος πήρα και το τηλεσκόπιο μαζί, πραγματικά είναι άλλη αίσθηση, να βρίσκεις Messier μακρύα από τα "σπαστικά" φωτά των μεγαλουπόλεων...τα σμήνη στον Τόξοτη και στο Σκόρπιο ήτανε υπέροχα...βρήκα με γυμνό μάτι την Ανδρομέδα και επιτέλους την παρατήρησα με τηλεσκόπιο!! Μέτρησα 8-9 αστερια στις Πλειάδες (ας μην πω πόσα έβλεπα εν Αθήναι).

Και το πλέον υπέροχο θέαμα.....διάττοντες!!!

Γυρνώντας βέβαια με το πλοίο, τα φώτα της Αττικής κατέστρεφαν τα πάντα!!

Συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, ο άνθρωπος κάτω απ'' το φεγγάρι να έχει μια θέση στον ήλιο. Ανώνυμος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Δημοσιεύθηκαν οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες της NASA που απεικονίζουν τη νυχτερινή εικόνα της Γης μας. Η φωτορύπανση... καλά κρατεί.

 

Ανακοίνωση εξέδωσε σχετικά και η IDA

 

NASA's new 'Black Marble' images of the nighttime Earth aren't so black. They reveal that our globe is heavily littered with excessive and wasteful lighting that produces light pollution - a bright glow over our cities that not only masks the stars but wastes vast amounts of energy. Fixing the problem would cut greenhouse gas emissions, save money, lessen our impact on the natural world, and improve visibility on the ground.

 

Revealed in the images, collected by the Suomi National Polar-orbiting Partnership satellite, is the upward-directed light emitted from our cities, highways, natural gas burn offs and more. The images show cities that are brighter than they need to be because much of our light is poorly aimed. In the United States alone, billions of dollars are wasted annually illuminating the night sky instead of sidewalks and roadways on the ground.

 

"The new 'Black Marble' images of our Earth show that there is still much work that needs to be done in tackling the problems of light pollution," says Bob Parks the Executive Director of the International Dark-Sky Association (IDA). "The impact of our lighting at night extends well beyond astronomy," he continued.

 

Excessive and poorly directed lights can create deep shadows that are unsafe for pedestrians, cause hatchling sea turtles to lose sight of the ocean, and confuse migrating birds causing them to fly into buildings. Light pollution has other far-reaching effects unknown to many who continue to use ineffective lighting and inadvertently add to light pollution in their communities. Although the problem is serious, the solution for many is as simple as changing bulb wattage, using motion sensors, or installing hoods over bare bulbs.

 

IDA recommends that all outdoor lighting be directed downward. It should only be used when it is actually needed and in the amount that is necessary. With proper lighting we can dim the 'Black Marble' and return the stars to the skies overhead.

city_lights_namerica_night.thumb.jpg.b4063d67c364122f76356391dca75397.jpg

city_lights_africa.thumb.jpg.4aeead15b8ff71976d8ed228a43bb88a.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τουλάχιστον λυπηρό...πάει, τέρμα δεν βάζει μυαλό το ανθρώπινο είδος γιατί απλά ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ-ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ!!!
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδώ και 3-4 χρόνια γίνεται διεθνώς καταγραφή της φωτορύπανσης (Global at Night αν θυμάμαι καλά)..Αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς?? :?: :-k

 

Στις πιο πίσω σελίδες διάβασα για την Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού (ΕΕΦ) γνωρίζει κανείς τι απέγινε??? :-k

 

Παρακάτω παραθέτω το βίντεο της NASA σχετικά με τα αποτελέσματα:

http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=156524031

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά υπάρχει κάποιο λινκ που να μπορούμε να δούμε με μεγαλύτερη ανάλυση την Ελλάδα;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατερίνα σε ευχαριστώ! Η φωτογραφία αυτή όμως είναι του 2008. Αυτό που ψάχνω είναι μια πιο καινούρια έκδοση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

στο τέλςο μας βλέπω να καταλήγουμε κάπωε έτσι http://images4.wikia.nocookie.net/__cb20111008195128/starwars/images/5/58/CoruscantGlobeE1.jpg μια παρατήρηση όμως όλη η φωτορύπανση είναι συγκεντρωμένη στο λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά υπάρχει κάποιο λινκ που να μπορούμε να δούμε με μεγαλύτερη ανάλυση την Ελλάδα;

 

Δες τη συνημμένη φωτό.

 

Για ζουμάρισμα παντού, φορτώστε το επισυνατόμενο .kml αρχείο (αφού ξε-ζιπάρετε) στο Google Earth και θα μπορείτε να ζουμάρετε σε όλο τον κόσμο!

 

Δεδομένα από το δορυφόρο Suomi NPP από 18/4 έως 23/10 του 2012.

greece-blackmarble-2012.thumb.png.958b2c4eb6bd53d4e850a5ee0c6cb030.png

black_marble.zip

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατερίνα σε ευχαριστώ! Η φωτογραφία αυτή όμως είναι του 2008. Αυτό που ψάχνω είναι μια πιο καινούρια έκδοση.

 

 

web έκδοση.

 

 

https://earthbuilder.google.com/10446176163891957399-13737975182519107424-4/mapview/

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης