Jump to content

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Η Λύση για την κίνηση του ΥΨΟΥΣ στα SW Dobsonians


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 27 Ιανουαρίου φέτος, κλείνω 4 χρόνια κάτοχος του SW 12” Flextube Dobsonian, του εντελώς χειροκίνητου μοντέλου. Κάνοντας μια ανασκόπηση σε όλες τις στιγμές που έχω περάσει με αυτό το τηλεσκόπιο και απολαμβάνοντας όλα τα καλά που έχει, οφείλω να ομολογήσω πως το μόνο θέμα που έχει μείνει σαν αγκάθι και με ενοχλεί, με το οπτικό αυτό όργανο, βρίσκεται στη βάση. Όχι όμως στον όγκο της που πολλοί θα πρωτοσκεφτείτε, απεναντίας, αυτόν τον κουμαντάρω μια χαρά. Μιλώ για την κίνηση στον άξονα του ΥΨΟΥΣ. Ποτέ δεν ήταν όπως την ήθελα..

 

Βέβαια πέρασε και κάποιος καιρός για να εκτιμήσω με ακρίβεια ΤΙ σημαίνει καλή κίνηση σε ένα τέτοιου είδους Νευτώνειο. Είχα την τύχη να κινήσω ο ίδιος με τα χέρια μου premium και πανάκριβα dobsonian τηλεσκόπια φίλων, 15” και πάνω, στα οποία η κίνηση είναι απλώς μαγική, έτη φωτός μπροστά. Πάντα όμως είχα μια κρυφή επιθυμία να κάνω και τον μαζικής παραγωγής Κινέζο σωλήνα, να έχει μια παρόμοια, εφάμιλλη αίσθηση, πάντα στο μέτρο του δυνατού φυσικά! Ακόμη και το 1/5 της κίνησης εκείνης να κατάφερνα, θα ήμουν υπέρ του δέοντος ευχαριστημένος...άλλωστε όλα αυτά τα όργανα μαζικής παραγωγής, σηκώνουν πολύ «πείραγμα» και χώρο για περαιτέρω βελτίωση. Αδύνατον λέτε, ε; Διαβάστε παρακάτω...

 

Όσοι έχετε κάνει πολλές παρατηρήσεις με ένα SW Dob και μάλιστα σε υψηλές μεγεθύνσεις (250x) , σαρώνοντας αμυδρά πεδία γαλαξιών ή/και πλανήτες θα το έχετε παρατηρήσει. Η κίνηση στο ΥΨΟΣ πάσχει! Αυτό φυσικά είναι πολύ πιο προφανές στις υψηλές μεγεθύνσεις. Κομπιάζει ο σωλήνας να αρχίσει να κινείται και όταν κινηθεί, κινείται απότομα. Εφαρμόζοντας μια ελάχιστη δύναμη θα έπρεπε κανονικά, να κινηθεί αμέσως ΚΑΙ ΟΜΑΛΑ!

 

Υπάρχει όμως μια στατική τριβή, πάντα παρούσα, που είναι ικανή να σας χαλάσει και την καλύτερη διάθεση όταν παρατηρείτε σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Από αυτό το χούϊ δυστυχώς, πάσχει όλη η σειρά με τον ίδιο μηχανισμό και τα χερούλια tension control. Όλοι οι διάμετροι σε 6”, 8”, 10” 12”, ακόμη και το 16” τέρας έχει το ίδιο κουσούρι. Ενώ στο αζιμούθιο μπορεί να κινείται άψογα, ειδικά από τις 12” και πάνω που έχουμε lazy susan αντί για teflon pads, απεναντίας στο ύψος, η κίνηση π-ά-σ-χ-ε-ι.

 

Φαινόμενο που εντείνεται όσο περνάει ο καιρός. Το τονίζω αυτό γιατί ένας αρχάριος δεν υπάρχει περίπτωση να το θεωρήσει ως ελάττωμα την στιγμή που δεν έχει καν σημείο αναφοράς από άλλα παρόμοια τηλεσκόπια. Θα του φανεί σχετικά φυσιολογικό. Με τον καιρό όμως, και με την εμπειρία να αυξάνεται θα τον ενοχλήσει σίγουρα.

 

Διάφοροι λόγοι άσχετοι δεν με άφηναν να ψάξω το θέμα εξονυχιστικά, όπως μου αρέσει να κάνω με τα περισσότερα τέτοια προβλήματα. Μέχρι πρόσφατα όμως, που φτάνοντας στο αμήν, αποφάσισα να το ψάξω όσο πάει και να δώσω μια λύση, να ξεψαχνίσω το internet και να δω τι έχουν κάνει άλλοι ομοιοπαθείς στο εξωτερικό, μήπως και ξεκλέψουμε καμιά ιδέα.

 

Λίγο πριν τις γιορτές, αφού είχαν κοκκινίσει τα μάτια μου μετά από πολύωρη αναζήτηση και μην έχοντας βρει τίποτα αξιόλογο να έχει γραφτεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, έπεσα στο site ενός Καναδού, ονόματι Dennis Fell από την κομητεία της Alberta. Ο τύπος αυτός έχει το ίδιο SW 12” Flextube τηλεσκόπιο, στο πρώτο όμως μοντέλο, το λευκό.

 

Στο site του http://www.spacealberta.com μέχρι πρόσφατα, θα βλέπατε πως έχει πραγματοποιήσει μια σωρεία αναβαθμίσεων στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Τελευταία όμως το άλλαξε το site και δεν μπορείτε πια να μπείτε σε εκείνη την περιοχή με τις αναβαθμίσεις, κρίμα!! Για αυτό και διόρθωσα τα links και επισύναψα τις φωτογραφίες για να φαίνονται παρακάτω, στις επισυναπτόμενες.

 

Μια από αυτές τις αναβαθμίσεις, αφορούσε την αλλαγή των εργοστασιακών bearings για το ΥΨΟΣ, αυτά τα λευκά κυλινδράκια δηλαδή που είναι από βινύλιο και είναι βιδωμένα στα εσωτερικά πλαϊνά της βάσης με μια βίδα και στα οποία «κάθεται» ο σωλήνας με τα κυλινδρικά του πλαϊνά κομμάτια και όλα μαζί στο σύνολο, εξυπηρετούν την κίνηση καθ΄ύψος.

Αυτός λοιπόν τα έχει αντικαταστήσει με ρουλεμάν παρόμοιων διαστάσεων! Μιλάμε για ρουλεμάν μινιατούρες δηλαδή, κλειστού τύπου (sealed ball bearings). Στο site του έδινε και το link της εταιρείας από την οποία τα πήρε.

Δείτε παρακάτω στις επισυναπτόμενες, την φωτογραφία από την εν λόγω αλλαγή για να καταλάβετε πως αλλάζει το συγκεκριμένο σημείο στη βάση.

 

Εδώ είμαστε είπα! Και όντως...ΕΔΩ θα μείνουμε γιατί...η λύση παίζει καταπληκτικά!!! Παράγγειλα αμέσως χωρίς πολλή σκέψη ένα σετ από 10 ρουλεμάν (χρειαζόμαστε 8 ρουλεμάν, 4 σημεία θέλουν 2 τμχ. το καθένα), από την ίδια εταιρεία που τα πήρε και αυτός, VXB.com στην California και μου κόστισαν 20 ευρώ με τα μεταφορικά μέσα! Να πω εδώ, πως προσπάθησα να τα βρω και εδώ και τα βρήκα αλλά συνολικά θα μου κόστιζαν 34 ευρώ τα δέκα!

 

Μέχρι να έρθουν είχα σκάσει από την περιέργεια. Βελτιώνουν όντως τόσο πολύ την κίνηση; Αυτή είναι τελικά η αιτία που ο σωλήνας ξεκινάει να κινείται απότομα και αποτρέπει την ομαλή παρακολούθηση σε υψηλές μεγεθύνσεις; Η απάντηση είναι ΝΑΙ αλλά σε ποσοστό 40%. Για το υπόλοιπο 60% ευθύνεται κάποιο άλλο σημείο εκεί κοντά στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω

.

Φτάνουν λοιπόν τα ρουλεμάν, πάω βρίσκω όλο το σετ από τα παρελκόμενα εξαρτήματα που ήταν απαραίτητα για την εγκατάστασή τους, σύμφωνα πάντα με τον Καναδό φίλο μας ερασιτέχνη και επιτέλους μπαίνουν στο τηλεσκόπιο. Δείτε στην επισυναπτόμενη φώτο τι χρειάστηκε: βίδα στήριξης, ροδέλες και παξιμάδια. Η φώτο είναι του Καναδού και δείχνει πως είναι και το εργοστασιακό σύστημα συγκριτικά με το νέο, σε ανάλυση.

 

Θα χρειαστείτε:

1. 4 βίδες 5cm μήκους με σπείρωμα 6mm. Δεν θα βρείτε σαν του Καναδού ενδεχομένως, που έχει στο μισό μήκος της βόλτες, θα είναι ολόκληρο το μήκος της με βόλτες.

2. 8 ροδέλες που δεν πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή των ρουλεμάν, την εξωτερική διάμετρο (O.D. – outer diameter) εννοώ φυσικά.

3. 4 παξιμάδια απλά, των 6mm. Θα πρέπει να βιδώνουν στην βίδα στήριξης και θα τα δοκιμάσετε επιτόπου στο μαγαζί που θα σας προμηθεύσει και την βίδα.

4. 4 παξιμάδια ασφαλείας, πάλι των 6mm. Αυτά βιδώνουν έως ένα σημείο, δεν πηγαίνουν σε όλο το μήκος της βίδας όπως τα απλά. Χρησιμεύουν για να κλειδώνουν τον όλο μηχανισμό. Δείτε την φωτογραφία και θα καταλάβετε. Έχουν μέσα τους μια λαστιχένια τσιμούχα.

5. Τα ρουλεμάν φυσικά! 2 σε κάθε σημείο, 8 στο σύνολο. Καλό είναι να τα έχετε μαζί σας όταν πάτε στο σιδηροπωλείο/χρωματοπωλείο για να τα δοκιμάσετε επιτόπου.

 

Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα το εξής: Να είναι ΣΩΣΤΗ η σειρά που θα μπουν οι ροδέλες και τα παξιμάδια. Ακολουθήστε την φώτο παραπάνω που δείχνει το σύστημα σε ανάλυση. Οι ροδέλες έχουν σημαντικότατο ρόλο, ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτή που είναι από την έξω πλευρά της βάσης, φέρνει κόντρα μαζί με το παξιμάδι που την σπρώχνει πάνω στο ξύλο. Η πίεση που ασκείται σπρώχνει την ροδέλα από την πίσω εσωτερική πλευρά της βάσης, η οποία πίσω ροδέλα πιέζει το εσωτερικό των ρουλεμάν και τα ενεργοποιεί! Τα ενεργοποιεί, σημαίνει πως τα κάνει να γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους με την βουτυρένια τους κίνηση και όχι γύρω από την βίδα!! Θέλει να βρείτε την ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΟΝΤΡΑΣ ώστε να γυρίζουν σφιγμένα (δηλαδή ενεργοποιημένα) και βουτυρένια. Θα καταλάβετε όταν το ζευγάρι των ρουλεμάν θα γυρίζει σωστά, είναι η κίνησή τους φανταστική. Επίσης, θα προσέξετε η ροδέλα που είναι δίπλα στα ρουλεμάν και τα πιέζει, να τα πιέζει ΚΕΝΤΡΙΚΑ, αν έχει λίγο μπόσικο και πέφτει λίγο προς τα κάτω ή κλειδώνει προς τα πάνω...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ! Πάλι όταν είναι στην σωστή θέση, θα γυρίζουν τέλεια και αθόρυβα τα ρουλεμάν.

 

Πληροφοριακά, οι διαστάσεις των ρουλεμάν είναι πολύ συγκεκριμένες. Όταν αγοράζετε ρουλεμάν σας ρωτάνε 2 πράγματα, εσωτερική διάμετρο (Ι.D. - Inner Diameter) και εξωτερική διάμετρο (O.D. - Outer Diameter). Αυτά που θα ήταν ιδανικά στην δική μας περίπτωση (και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί), είναι διαστάσεων OD 20mm και ID 6mm. Μας επηρεάζει η εξωτερική διάμετρος εδώ, γιατί η διάμετρος του εργοστασιακού bearing του λευκού κυλίνδρου από βινύλιο που αντικαθιστούμε είναι ακριβώς 20mm!

 

ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΟΥΛΕΜΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ με OD 20mm και ID 6mm!!! Έφαγα τα λυσσακά μου να ψάχνω να το βρω σε άπειρα sites του εξωτερικού, ρώτησα και εδώ στην Ελλάδα. Όλοι, ξένοι ή Έλληνες, είχαν την ίδια απάντηση: Δεν κατασκευάζεται, δεν υπάρχει ζήτηση!

 

Και καλά, θα μου πείτε, τι σε νοιάζει αν είναι ένα χιλιοστό λιγότερο;

Καλό το ερώτημα όμως...μας νοιάζει! Προς το παρόν τουλάχιστον. Διαβάζοντας παρακάτω θα δείτε πως το ξεπεράσαμε ΚΑΙ αυτό και τελικά...δεν μας νοιάζει πια!

Τα ρουλεμάν που θα πρέπει να πάρετε και που πήρα και εγώ όπως και ο Καναδός φίλος, αναγκαστικά θα έχουν OD 19mm και ID 6mm. Είναι οι πλησιέστερες διαστάσεις.

Βάζοντάς τα ανακάλυψα πως αυτή η διαφορά του ενός χιλιοστού στην εξωτερική τους διάμετρο (σε σχέση με το εργοστασιακό bearing βινυλίου), ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ όλο το σωλήνα χαμηλότερα!!

Αποτέλεσμα: τα πλαϊνά χερούλια tension control ΔΕΝ βρίσκουν τις βόλτες του σωλήνα για να βιδώσουν ακριβώς, αυτές είναι πιο χαμηλά πια, και όταν βιδώνουν με λίγο ζόρι τελικά..ΑΝΑΣΗΚΩΝΟΥΝ τον σωλήνα από τα ρουλεμάν που καθόταν!! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται αυτή η ΤΕΛΕΙΑ αίσθηση που έχει το τσούλισμα πάνω σε αυτά και να αποκτάει και πάλι ένα ποσοστό στατικής τριβής στην κίνηση του ύψους.

 

Συζητώντας με κάποιους φίλους για το πρόβλημα και ακούγωντας διάφορες προτάσεις όπως: παρεμβολή υλικού 1mm μεταξύ σωλήνα και ρουλεμάν, δημιουργία μικρών δαχτυλιδιών για να «ντυθούν» τα ρουλεμάν με αυτό το 1mm υλικού, δημιουργία μεγάλων αλουμινένιων δακτύλιων πάχουν 1mm που θα αγκάλιαζαν τα πλαϊνά κυλινδρικά κομμάτια του σωλήνα...η καλύτερη ιδέα ήρθε από έναν φίλο μας, τον Παναγιώτη Καζασίδη (παναγιωτης) που σκαρφίστηκε το εξής έξυπνο: «Και γιατί δεν βγάζεις τα πλαϊνά πλαστικά ποτήρια της βάσης, μέσω των οποίων βιδώνουν τα χερούλια;;;» Αυτό ήταν! Μας έσωσε ο Παναγιώτης!

 

Γιατί...βγάζοντας αυτά (τα δείχνω σε φωτογραφίες παρακάτω), έχουν πάνω από 1mm πάχος και μένει γυμνό το ξύλο φορμάϊκας της βάσης. Οι βόλτες που είχαν κρυφτεί χαμηλότερα ΞΑΝΑεμφανίζονται και τα χερούλια βιδώνουν και πάλι τέλεια. Επίσης, κερδίζουμε το σημαντικότατο...ΔΕΝ ανασηκώνεται ο σωλήνας από τα 8 ρουλεμάν!!

 

Κάποιος από εσάς μπορεί να σκεφτεί: «και γιατί δεν πετάς τελείως τα χερούλια και να ζυγίζεις με αντίβαρα κάθε φορά τον σωλήνα, χωρίς να έχεις το σφίξε-ξέσφιξε των χερουλιών;»

Είναι όμως ΠΟΛΥ πιο πρακτικό μέσα στα σκοτάδια να σφίγγεις μια φορά και να τελειώνεις παρά να βάζεις/βγάζεις αντίβαρα. Ο μηχανισμός των χερουλιών tension control στα SW θεωρώ πως λειτουργεί πολύ καλά, δεν βλέπω πραγματικά γιατί πρέπει να τον ακυρώσω.

 

Ξεκίνησα λοιπόν τις δοκιμές. Η κίνηση βελτιώθηκε πολύ. Αισθητά καλύτερα! ΟΜΩΣ....κάτι ακόμη μου έλειπε...παρατήρησα πως ενώ η προσθήκη των ρουλεμάν έλυνε σε ένα μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα (για αυτό είπα 40% στην αρχή) χρειαζόταν κάτι ακόμη να γίνει για να τελειοποιηθεί η κίνηση. Επίσης, είδα πως το σφίξιμο στα χερούλια έγινε ακόμη πιο ευαίσθητο. Τι εννοώ με αυτό; Ακόμη και μια μικρή στροφή σφιξίματος ή χαλαρώματος διαφοροποιούσε την ποσότητα στατικής τριβής που είχε η κίνηση στο ύψος. Συγκριτικά με την εργοστασιακή κίνηση όμως, και πάλι, ήταν ΠΟΛΥ καλύτερη. Έλειπε όμως μια τελευταία «πινελιά» για να κλείσει το θέμα μια για πάντα.

 

Σκέφτηκα λοιπόν και ενώ παρακολουθούσα το σωλήνα για πολλή ώρα, κινόντας τον πέρα δώθε...πως ένα σημείο δεν έχει την σωστή τριβή που θα έπρεπε. Αυτό λοιπόν είναι εκεί που η βάση κάνει σάντουϊτς τον σωλήνα και τα κυλινδρικά του κομμάτια με τα πλαϊνά της λευκά ξύλα της φορμάϊκας. ΑΥΤΑ προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος! Τι υλικό λοιπόν μπορώ να παρεμβάλλω εκεί μέσα, που φημίζεται για τις ΑΡΙΣΤΕΣ ιδιότητες ολίσθησής του;; Teflon φυσικά!

 

Βουρ στο internet ξανά (είμαι παιδί της εποχής μου, πως να το κάνουμε! :cheesy: ) ψάχνω για παρθένο teflon που να είναι σε μορφή φύλλου, πάχους 1mm (αυθαίρετα το διάλεξα αυτό το πάχος) για να παρεμβάλλεται σαν κυκλική ΦΛΑΝΤΖΑ ανάμεσα στην επιφάνεια φορμάϊκας της βάσης και στα κυλινδρικά τμήματα του σωλήνα. Θα την κατασκεύαζα μόνος μου εννοείται!

 

Πέσαμε διάνα αυτή τη φορά!

Υπάρχει ένα εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη που λέγεται Stemplast και κατασκευάζει όλα τα βιομηχανικά πλαστικά, μέσα σε αυτά και παρθένο teflon ονόματι PTFE. Το παράγει σε ΟΤΙ ΜΟΡΦΗ μπορείτε να φανταστείτε, φύλλα, ράβδους, σωλήνες, ταινίες, διάτρητα κομμάτια κλπ. Επικοινωνώ και ζητάω ένα φύλλο πάχους 1mm. Σε 2 μέρες ήταν σπίτι μου. Το κόβουν από ένα ρολό που έχει φάρδος 1,20m και μήκος όσο θέλετε εσείς να ξετυλίξετε. Πήρα 20cm x 1,20m, μια πλατιά λωρίδα δηλαδή. Σκέφτηκα πως θέλω να φτιάξω 2 φλάντζες με την ακριβή διάμετρο των κυλινδρικών τμημάτων του σωλήνα, δηλαδή 14,5cm και με μια κεντρική οπή των 2cm για να περνάει το χερούλι. Παρακάτω έχω φωτογραφίες για να καταλάβετε.

Το link για το εργοστάσιο είναι εδώ

http://www.stemplast.gr/02951CC7.el.aspx

 

Τις φλάντζες θα τις έφτιαχνα απαραίτητα με έναν διαβήτη, το παλιό και αγαπημένο σχολικό όργανο σχεδίου. Πάω στο ΠΛΑΙΣΙΟ και ζητάω έναν με δυνατότητα να δεχθεί εξάρτημα με ΔΑΚΤΥΛΙΟ προσαρμογής για κανονικό στυλό ή μαρκαδόρο. Δεν υπήρχε περίπτωση η μολυβένια κλασσική μύτη του διαβήτη να καταφέρει να γράψει πάνω στο teflon! Κόστος μόλις 5 ευρώ, πολλοί θα τον έχετε πιθανότατα ήδη σπίτι σας.

 

http://www.plaisio.gr/Art-Design/Drafting-Supplies/Drawing-Instruments/Compasses/Q-Connect-Quick-Change-Bow-Compass-KF00582.htm

 

Αφού λοιπόν βγάζω το ρολό teflon από τη συσκευασία ρολού με την οποία ήρθε, το πάω για μπάνιο, ήταν γεμάτο μαυρίλες από το εργοστάσιο, αναμενόμενο. Μετά έλαμψε, λευκό λευκό σαν το χιόνι!

Κατόπιν, με τον διαβήτη παρέα και τον φίλο μας τον μαρκαδόρο για cd/dvd, σχεδιάσαμε 2 φλάντζες με ακτίνα 7,25cm που βγάζει διάμετρο 14,5cm. Αφού σχεδιάστηκαν και οι κεντρικές τρύπες για τα χερούλια με διάμετρο 2cm, ήρθε ή ώρα του κοψίματος. Εγώ το έκοψα κυκλικά με μεγάλο ψαλίδι που ευτυχώς, δεν βρήκε πρόβλημα να κόψει το φύλλο teflon με 1mm πάχος. Η κεντρική οπή ανοίχθηκε με μικρό κοπίδι. Εκεί όσοι έχετε ποτηροτρύπανο με 2cm διάμετρο μπορείτε να το κόψετε τέλεια. Το να έχετε όμως και ποτηροτρύπανο με διάμετρο 14,5cm το βρίσκω λίγο δύσκολο. Αρκεστείτε σε ένα καλό ψαλίδι λοιπόν, θα κάνει την δουλειά μια χαρά και ας μην είναι και σούπερ λείος στην περίμετρο ο κύκλος, ΔΕΝ μας απασχολεί. Φτάνει να είναι σωστή η διάμετρος, και η μικρή και η μεγάλη!

 

Μόλις ετοιμαστούν οι φλάντζες, φορτώνετε τον σωλήνα κανονικά στην βάση και ΠΡΙΝ βάλετε τα χερούλια, ρίχνετε στο κενό ανάμεσα στην βάση και στο κυλινδρικό τμήμα του σωλήνα τις φρέσκιες teflonόφλαντζες! Δεν υπάρχει λόγος να επικολληθούν κάπου μόνιμα, όπως π.χ. στα πλαινά της βάσης. Αν θέλετε κάντε το αλλά μπορεί να βρίσκει το 1mm καθώς κατεβαίνει ο σωλήνας για να μπει στην θέση του...σκεφτείτε το.

 

Μόλις τις έβαλα και άρχισα μικροκινήσεις στον σωλήνα...(θα γίνω γραφικός και επαναλαμβάνομαι, αλλά είναι η μόνη έκφραση που αρμόζει!) ΜΟΥ ΠΕΣΑΝ ΤΑ ΣΑΓΟΝΙΑ!!!! :mrgreen: :shock: :mrgreen: :shock:

Εξάρθρωση κάτω σιαγόνας αμέσως!! Σαν και αυτή που παθαίνει κανείς όταν κοιτάει κάτι αριστουργήματα αστροφωτογραφίες ορισμένων φίλων εδώ μέσα, όπως του Άγγελου του Κεχαγιά!!

Μιλάμε για το απόλυτο σοκ από την κίνηση...σαν να απόκτησα ΑΛΛΟ τηλεσκόπιο...ούτε ίχνος κομπιάσματος, απίστευτη ευκολία, σταθερότητα και εντελώς ΑΘΟΡΥΒΗ κίνηση!! Κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση...δεν ακούω τίποτα σε σχέση με πριν!

Έβγαλα το αστροκαρεκλάκι μέσα στο δωμάτιο, προσπάθησα να φανταστώ ότι παρατηρώ έναν πλανήτη στα 250x. Έκανα όσο πιο μικρές και ελαφριές κινήσεις μπορούσα. Ο σωλήνας ανταποκρίθηκε άμεσα σε κάθε σπρώξιμο. Δεν βλέπω την ώρα (βρωμοσύννεφα!) να το δοκιμάσω έξω με τον Δία.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ο συνδυασμός του teflon με τα ρουλεμάν μινιατούρες που τσουλάνε εφαπτομενικά, σε αυτά τα ΚΑΙΡΙΑ σημεία αυτής της βάσης η οποία έχει παρεξηγηθεί και κατηγορηθεί από πολλούς κατόχους της, εμού συμπεριλαμβανομένου, έγινε ένα..ΑΛΛΟ ΦΡΟΥΤΟ!! Το προτείνω όχι απλά με κλειστά μάτια, είναι πολύ επιεικής χαρακτηρισμός αυτός. ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΤΕ στον εαυτό σας και στο τηλεσκόπιό σας να κάνετε αυτή τη μετατροπή. Κοστίζει λίγα και...θα σας δώσει ΠΟΛΛΑ!!

Δεν έχω να σας πω περισσότερα, θα παραθέσω αναλυτικά μόνο το κόστος κάθε υλικού απαραίτητου για την μετατροπή

 

ΡΟΥΛΕΜΑΝ: 20 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά από ΗΠΑ. Αν θέλετε να τα πάρετε από Ελλάδα σας βλέπω να πληρώνετε περισσότερα, όπως σας βολεύει όμως. Αν θέλετε να πάρετε τα ίδια τα παραγγέλνετε από το παρακάτω link

http://www.vxb.com/page/bearings/PROD/R4AZZ

Υπάρχει και ο έλληνας έμπορος http://roller.com.gr/component/virtuemart/ball-roller-bearings/industrial-bearings/miniature-bearings.html αλλά τα δίνει 3 ευρώ το ένα και αγοράζονται σε 10άδα! Απίστευτο αλλά από ΗΠΑ είναι πολύ φθηνότερα...

 

ΒΙΔΕΣ, ΡΟΔΕΛΕΣ, ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ: Αστείο το ποσό, γύρω στο 1 ευρώ και κάτι ψιλά.

 

ΛΩΡΙΔΑ Παρθένου Teflon: Όπως έγραψα νωρίτερα, από το εργοστάσιο Stemplast κοστίζει 35 ευρώ το κιλό και το δικό μου κομμάτι ζύγιζε 600 γραμμάρια. Μαζί με τα μεταφορικά από Θεσσαλονίκη (με ΕΛΤΑ) κόστισε 25 ευρώ.

 

ΔΙΑΒΗΤΗΣ με Δακτύλιο συγκράτησης μαρκαδόρου/στυλό: 5 ευρώ από το ΠΛΑΙΣΙΟ. Μπορεί να το έχετε ήδη στο σπίτι σας.

 

Γενικό Σύνολο: 51 ευρώ για μια άψογη κίνηση στο ύψος που..πάντα θέλατε να έχετε!

 

Αν υπολογίσουμε ότι κάποιοι θα βρούνε ενδεχομένως φθηνότερα το teflon ή/και χωρίς μεταφορικά, θα τους έρθει και πιο φθηνά!

 

Μιλάμε για ΤΗΝ mastrovoxιά!!!! Απλή, φθηνή και αποτελεσματική!

Περιττό να σας πω ΠΟΣΟ χαρούμενος είμαι με την όλη έκβαση...!

Να'ναι καλά και ο Καναδός φίλος μας!!!!!!!!!!! Μέγας χορηγός ψυχικής ηρεμίας!!!

 

\:D/ \:D/ \:D/ \:D/

 

DSC03355.thumb.JPG.9de7c7b66764dc80b16afcb450fc2dd5.JPG

5 πόντους μήκος, 6mm σπείρωμα

 

DSC03354.thumb.JPG.9af1b9bf9903f45efc819dd2c483ae74.JPG

βίδα

 

DSC03353.thumb.JPG.bea82f61a30682affce346220c54d96a.JPG

προσέξτε την διάμετρο της ροδέλας!! ΤΟΣΗ ΘΕΛΕΙ...

 

DSC03352.thumb.JPG.bde4662bce4da9949f64f81c840da498.JPG

ροδέλα και ρουλεμάν

 

.thumb.JPG.64f447506a10bb13b2d9445a5e7c9961.JPG

τοποθέτηση φλάντζας ΑΝΑΜΕΣΑ!

 

117591349_.thumb.JPG.d94ff58d2ccd9e364ed037835e4c6418.JPG

επιτέλους! Ένα μεγάλο πρόβλημα ΛΥΘΗΚΕ!

 

2095165491_.thumb.JPG.dac0ff8454019114c494d2bdb791f236.JPG

Είσοδος χερουλιού στην γυμνή υποδοχή για σωστό βίδωμα

 

976685007_.thumb.JPG.99837c0a9df4aaa4833d9e03dfd99506.JPG

οι βόλτες εμφανίζονται ξανά!

 

126809273_.thumb.JPG.4b4e713edc6bb191b48c2eb94ada83b6.JPG

είναι σφηνωτό, το αφαιρείτε!

 

.thumb.JPG.d321cfcd836ec831cfb0f46a638a107a.JPG

το πλαστικό που ΠΡΕΠΕΙ να αφαιρεθεί

 

1745981355_.thumb.JPG.e47a8c0d6d2bd1fdba85f12e855d6103.JPG

Φλάντζες έτοιμες προς κοπή

 

85003800_.thumb.JPG.ebfad0587749ef7e618bc637b38ad0e4.JPG

Τρυπήστε καλά με τη μύτη πρώτα να μη σας ξεφύγει!

 

1541828890_.thumb.JPG.a6a3281bdf75fb9194ddff0171b5bb6a.JPG

Κεντρική οπή με κοπίδι ή ποτηροτρύπανο.

 

699814516_.thumb.JPG.5208e79c92245ed0e86b0f8d688bc764.JPG

Εύκολο κόψιμο με ψαλίδι μεγάλο.

 

.thumb.JPG.b3bd26d722f45894f75de97c6b666827.JPG

ένας κατάλληλος μαρκαδόρος

 

1375509209_.thumb.JPG.aa71263fcb7a3ebe25af1a461eebcc11.JPG

επί το έργον..

 

2.thumb.JPG.d78c88c18f093833723f3ce5d227950c.JPG

Τα ρουλεμάν από άλλη γωνία

 

1.thumb.JPG.ca9de3175d34b80edb486f87348372cb.JPG

Επιτέλους τσουλάμε ομαλά! Τέρμα η μόνιμη τριβή με το βινύλιο!

 

.thumb.JPG.92da5891170e66ab4f733441ba151f68.JPG

Απ'έξω πλευρά

 

1831929304_NEWballbearings.jpg.f857489740eb0cbaf249ffe376379271.jpg

Η εν λόγω αλλαγή με τα ρουλεμάν, για να καταλάβετε πως αλλάζει το συγκεκριμένο σημείο στη βάση. Φωτογραφία: Dennis Fell

 

Bearings-washers-nuts.jpg.48f3b4d107080c20dd38bd8bbe927315.jpg

Εδώ φαίνεται η σειρά τοποθέτησης του νέου συστήματος, κάτω. Στην κορυφή φαίνεται το original και υποδέεστερο εργοστασιακό σύστημα με τα κυλινδράκια βινυλίου. Φωτογραφία: Dennis Fell

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ όμορφη, αναλυτική και γεμάτη ενθουσιασμό παρουσίαση φίλε Τάσο !! Χαίρομαι που βοήθησα στην επίτευξη του στόχου σου!! :) σου εύχομαι καλές παρατηρήσεις με την νεα σου βάση :) και καθαρούς ουρανούς !!
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάσο!!! =D> φοβερή πατέντα \:D/

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάσο! Θα το δούμε σύντομα από κοντά και ελπίζω καιρού επιτρέποντος σύντομα και στο πεδίο!

Κυριολεκτικά έσωσες πολύυυ κόσμο με την πατέντα σου! :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ καλη δουλεια. Και εμενα με ετρωγε αυτη η κινηση (γενικα ολη η βαση). Αλλα με προβληματιζει που εβγαλες τiς πλαστικες ροδελες απο της οπες των χερουλιων. Το ξυλο αυτο δεν αντιδρα και πολυ καλα με τις τριβες και την υγρασια και δεν ξερω με τον καιρο αν θα αρχισει να σου τρωγεται απο τις χειρολαβες.

Προσωπικα εγω στο μυαλο εχω να φτιαξω μια βαση απο το μηδεν που να αποσυναρμολλογειται για να πιανει λιγοτερο χωρο και ισως απο υλικο οπως αλουμινιο.

Αληθεια, αν εβαζες ρουλεμαν με διαμετρο 21mm ωστε να σηκωθει πιο πανω 1mm αντι να κατεβει;

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο, συγχαρητήρια!!

 

Πολύ καλή η βελτίωση, έξυπνη και σχετικά χαμηλή σε κόστος για το αποτέλεσμα που σου δίνει. Η ομαλή κίνηση ενός dob είναι η ψυχή του και ο λόγος που υπάρχει. Αν δεν έχεις καλή κίνηση οι ίντσες πάνε χαμένες. Έχω κι εγώ κόλλημα με την κίνηση σε dob βάσεις.

 

Είμαι σίγουρος ότι τώρα θα κάθεσαι να το κινείς χωρίς λόγο μέσα στο σπίτι (το έκανα κι εγώ). :cheesy:

Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω από κοντά (ίσως σε κάποια συνάντηση ποιος ξέρει).

 

Καλή συνέχεια!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο φίλε Τάσο. Τέλειος. Αυτό που θέλω να σου πω είναι για τις βίδες. Υπάρχουν βίδες που να έχουν λήγω σπείρωμα. Αν θέλεις και μόνο 5 χιλιοστά. Όμως αυτές δεν θα τις βρεις στα χρωματοπωλεία αλλά στα βιομηχανικά είδη. Η ειδοποιός διαφορά με τις αμερικάνικες βίδες είναι στα σπειρώματα. Εκεί μετράνε το πόσο θα περπατήσει μία βίδα, όταν την περιστρέψουμε μία φορά ακριβώς σε ίντσες ή υποδιαίρεσης της ίντσας, εδώ σε χιλιοστά.Και γι' αυτό τα σπειρώματα είναι διαφορετικά.

Για άλλη μια φορά μπράβο σου και καλές πλανητικές στις πάνω από300Χ, έτσι για να χαρείς την κατασκευή σου και την επινοητικότητα σου.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους και χαίρομαι που σας άρεσε η πατέντα. :cheesy:

 

Βέβαια να πούμε πάλι πως η δική μου νόηση ήταν μόνο στις φλάντζες, τα ρουλεμάν ανήκουν στον Καναδό Dennis Fell, στον οποίο σκοπεύω και εγώ με τη σειρά μου να στείλω ένα ευχαριστήριο email για την ιδέα.

 

Ένα τεράστιο ευχαριστώ πάει στον Παναγιώτη Καζασίδη που μας ξελάσπωσε κυριολεκτικά με την ιδέα του. Επίσης στην αστροπαρέα του Πειραιά που τον τελευταίο καιρό τους είχα πρήξει μιλώντας ακατάπαυστα για αυτή την ιστορία, ευχαριστώ παίδες για την υπομονή σας. :mrgreen:

 

Στο δια ταύτα όμως για να ταΐσουμε και λίγο την συζήτηση.

 

Δημήτρη (songless bird),

 

Το ξύλο που αποκαλύπτεται βγάζοντας τα πλαστικά ποτήρια ΔΕΝ ακουμπιέται από τα χερούλια καν όταν βιδώνουν! Το σπείρωμα επίσης των χερουλιών δεν είναι τόσο χοντρό ώστε να το ακουμπήσει, βιδώνει απευθείας στις βόλτες του σωλήνα και δεν υπάρχει καμία απολύτως τριβή. Τώρα για το θέμα της υγρασίας, το σημείο όταν σφίξουν τα χερούλια είναι κλειστό σχεδόν ερμητικά. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα υγρασίας να μπορεί να παρουσιαστεί. Για τώρα θα το αφήσω ως έχει, αν δω ότι επηρεάζεται μπορεί να το περάσω με ειδικό βερνίκι που ανθίσταται στην υγρασία και τέλος.

Το σίγουρο όμως είναι πως ΔΕΝ υπάρχουν τριβές, τα χερούλια περιστρέφονται στον αέρα του τούνελ της τρύπας.

Το να φτιάξεις μια εξ'αρχής νέα βάση για αυτόν το σωλήνα αποτελεί για όλους μας όνειρο θερινής νυκτός. Θέλει όμως αρκετή μελέτη, χρόνο και υλικά (κόστος σίγουρα κάποιο) και τώρα που έχω αυτή την φοβερή λύση στα χέρια μου δεν με απασχολεί καθόλου!

 

Ρουλεμάν με διαμετρο 21mm εξωτερική και 6mm εσωτερική δεν υπάρχει...το πλησιέστερο στην κατάστασή μας είναι το 19mm..δεν μας νοιάζει Δημήτρη!! Βγάζουμε τα πλαστικά και τελειώσαμε, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη...είναι η πιο αναίμακτη λύση. \:D/

 

Δημήτρη (Μανούσος)

 

Με κατάλαβες αμέσως!! :lol:

Δεν υπάρχει φορά που να περάσω δίπλα από το τηλεσκόπιο και να μην το πάω βόλτα πάνω κάτω!!! :mrgreen:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω δει παντως ρουλεμαν με 6x21x6 οταν εψαχνα ιδεες για το barndoor μου, αλλα δεν ειναι αυτου του τυπου. Ειναι αυτα που εχουν ενα αυλακι για να περναει συρμα ή ραγα απο πανω τους. Παντως θετικο που δεν ακουμπαει η χειρολαβη το ξυλο. Δεν ειναι και το πιο ανθεκτικο. http://www.tradebearings.com/a603-zz-2rs-wire-guides-straightening-rollers-bearing-product-3339.html

http://cysbearing2009.en.made-in-china.com/product/JoTxbdQEvKrq/China-Wire-Guides-Straightening-Rollers-Track-Roller-Bearings.html

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για την ιστορία να πω, και ειδικά για τους υποψήφιους αγοραστές. Ρωτώντας στην Ελλάδα για τις προδιαγραφές των ρουλεμάν που χρησιμοποίησα, μου είπαν πως άνετα σηκώνει το καθένα φορτίο 60 κιλών!

 

Βέβαια εδώ σηκώνουν πολύ λιγότερο, μοιράζεται και σε 4 σημεία το 20κιλο του σωλήνα.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο μπράβο! Η πατέντα είναι πολύ σημαντική και με δεδομένη και τη δημοτικότητα των συγκεκριμένων dob θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ κόσμο!

 

Η ομαλή κίνηση ενός dob είναι η ψυχή του και ο λόγος που υπάρχει.

 

Δημήτρη, είναι αλήθεια πως η ομαλή κίνηση σε ένα dob είναι καθοριστική. Αν δεν κινείται καλά η απόλαυση που δίνει μειώνεται δραματικά..

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τασο εκανες την απολυτη αναβαθμιση στην κινηση καθ'υψωση.

Τωρα το "your pricious" εγινε ακομα πιο "προσωπικο", και κατα συνεπεια πιο αγαπητο.

=D> =D> =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω ηδη ψηθηκα και παρηγγειλα απο ebay 10 ρουλεμαν. :mrgreen: Η μονη διαφορα στις διαστασεις με τα δικα σου ειναι το παχος τους. Αντι για 6x19x7 ειναι 6x19x6

http://www.ebay.co.uk/itm/10pcs-6x19-x6-MM-BALL-BEARING-FOR-TAMIYA-KYOSHO-TRAXXAS-HPI-FAST-SHIPPING-/281046737102?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item416fb0e0ce

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη, είναι αλήθεια πως η ομαλή κίνηση σε ένα dob είναι καθοριστική. Αν δεν κινείται καλά η απόλαυση που δίνει μειώνεται δραματικά..

 

Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια. Και επειδή η κίνηση των SW είναι εκνευριστική, η πατέντα του DobsonTassou είναι σωτήρια. Απλά θέλω να δω το ποσοστό που συμμετέχουν τα ρουλεμάν και οι φλάτζες από τεφλόν στο τελικό αποτέλεσμα. Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για 80-20 υπερ του τεφλόν........

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω ηδη ψηθηκα και παρηγγειλα απο ebay 10 ρουλεμαν. :mrgreen: Η μονη διαφορα στις διαστασεις με τα δικα σου ειναι το παχος τους. Αντι για 6x19x7 ειναι 6x19x6

http://www.ebay.co.uk/itm/10pcs-6x19-x6-MM-BALL-BEARING-FOR-TAMIYA-KYOSHO-TRAXXAS-HPI-FAST-SHIPPING-/281046737102?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item416fb0e0ce

 

Δημήτρη δεν πειράζει καθόλου. Είναι αμελητέα η διαφορά. Μπαίνουν 2 ανά σημείο οπότε θα έχεις 12mm επιφάνεια αντί για 14mm για να πατήσει και να τσουλήσει το κυλινδρικό τμήμα του σωλήνα, δεν τρέχει τίποτα για 2mm. :wink:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απλά θέλω να δω το ποσοστό που συμμετέχουν τα ρουλεμάν και οι φλάτζες από τεφλόν στο τελικό αποτέλεσμα. Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για 80-20 υπερ του τεφλόν........

 

Πάνο, το σίγουρο είναι ότι λειτουργούν βοηθητικά τα ρουλεμάν στις φλάντζες και αντίστροφα.

 

Τα ρουλεμάν εφάπτονται ΣΗΜΕΙΑΚΑ στα πλαϊνά κυλινδρικά τμήματα του σωλήνα όταν αυτός τσουλάει πάνω τους, ενώ οι φλάντζες τεφλόν παρέχουν μια πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια αλλά κυρίως την ΣΩΣΤΗ επιφάνεια για τριβή, με τις κατάλληλες ιδιότητες ολίσθησης.

 

Τελικά ίσως το πιο σωστό ποσοστό θα ήταν το 70-30 υπέρ του τεφλόν.. :-k

 

Όταν το δοκιμάσεις θα μου πεις.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο πολύ καλό! Άψογη και ενθουσιώδης η παρουσίασή σου. Από τα αποτελέσματα είναι προφανές ότι αφιέρωσες χρόνο για πειραματισμό και σίγουρα άξιζε το διάστημα που διέθεσες μέχρι να υλοποιήσεις την κατασκευή. Κάποια dob πάσχουν πολλές φορές στα σημεία που περιστρέφονται και χρειάζεται περισσότερη δύναμη στην αρχή για να ξεκινήσει η κίνηση. Έτσι αυτό είναι μια πολλή καλή λύση όπως και η Lazy Susan για την κίνηση στο αζιμούθιο. Εύγε!

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε σε ευχαριστώ. Μακάρι να υλοποιηθεί από όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, αυτή η πατέντα, υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω με SW dob χειροκίνητα.

 

Aυτή η βάση... ευτυχώς, την φτάσαμε στο σημείο που τώρα θα την "κατηγορούμε" και θα γκρινιάζουμε μόνο για τον όγκο της (στα 12" και πάνω) και όχι και για την κίνησή της. :D \:D/

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάποια dob πάσχουν πολλές φορές στα σημεία που περιστρέφονται και χρειάζεται περισσότερη δύναμη στην αρχή για να ξεκινήσει η κίνηση.

 

Όλα τα SW πάσχουν σε αυτά τα σημεία Κωνσταντίνε. Και αυτή η περισσότερη δύναμη οδηγεί σε άλματα τα οποία δεν είναι αστροάλματα που βρίσκεις στόχο αλλά τον χάνεις. :mrgreen:

 

Οποιος έχει χειροκίνητο SW dob και δεν κάνει την πατέντα, απλά δεν το χρησιμοποιεί.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Τασο εκανες την απολυτη αναβαθμιση στην κινηση καθ'υψωση.

Τωρα το "your precious" εγινε ακομα πιο "προσωπικο", και κατα συνεπεια πιο αγαπητο.

=D> =D> =D>

 

Κώστα, με αφορμή την παρουσίαση του χειροκίνητου SW Dob 10" που έχεις κάνει στην ενότητα των Δοκιμών, βάζω ξανά το link σου επειδή περιγράφεις ακριβώς το πρόβλημα στην κίνηση του ύψους και εσύ.

Είναι στο τμήμα 3.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10340

 

Νομίζω θα χρησιμέψει η αντιπαραβολή των περιγραφών στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος, για το πριν και το μετά. Αυτό ακριβώς που περιγράφεις για την προβληματική κίνηση στο ύψος, είναι και αυτό που λύνεται με την εν λόγω μετατροπή.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάποια dob πάσχουν πολλές φορές στα σημεία που περιστρέφονται και χρειάζεται περισσότερη δύναμη στην αρχή για να ξεκινήσει η κίνηση.
Αυτό λέγεται στατική τριβή η οποία είναι πάντα μεγαλύτερη από την τριβή κίνησης. Το τεφλον έχει σχεδόν ίδιο συντελεστή στατικής & δυναμικής τριβής με τη φορμάικα γι'αυτό έχει αυτή τη συμεριφορά. Δεν ξέρω παιδιά αλλά το υλικό αυτό όποιος δεν το έχει χρησιμοποιήσει στο τηλεσκόπιο του χάνει πολλά.

 

Όλα τα SW πάσχουν σε αυτά τα σημεία Κωνσταντίνε. Και αυτή η περισσότερη δύναμη οδηγεί σε άλματα τα οποία δεν είναι αστροάλματα που βρίσκεις στόχο αλλά τον χάνεις. :mrgreen:

Οποιος έχει χειροκίνητο SW dob και δεν κάνει την πατέντα, απλά δεν το χρησιμοποιεί.

Δυστυχώς το ίδιο πρόβλημα με την κίνηση ισχύει και στα GSO και πιστεύω και σε άλλα brands της κινεζικής. Αλλά η εφευρετικότητα είναι η γιατρειά. Ο Τάσος, αλλά και άλλοι ερασιτέχνες, με αυτό που έκανε θα βοηθήσει πάρα πολλούς από εμάς να βελτιώσουμε τα τηλεσκόπια μας με απλές παρεμβάσεις.

 

Τάσο keep going!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Σημερα μου ηρθαν και εμενα τα ρουλεμαν και θα κανω την μετατροπη :lol: Ομως εχω ενδιασμους για τις ροδελες που βλεπω οτι εβαλες Τασο... Οπως βλεπω αν βαλω μια τετοια ροδελα οπως και εσυ θα μπλοκαρει το ενα απο τα δυο ρουλεμαν αφου η πλευρα που πρεπει να κινειται τωρα θα σφιξει πανω στο ξυλο της βασης. Το σωστο ειναι να μπει μικροτερη ροδελα που να παταει πανω στο κεντρικο σημειο του ρουλεμαν αφηνοντας ολο το υπολοιπο να γυρναει ελευθερα, με τρυπα 6mm και οχι μεγαλυ διαμετρο. Μπορει ομως να εχω και διαφορετικα ρουλεμαν απο εσενα :!: :?: Θα βγαλω φωτο το βραδυ δοκιμαζοντας οπως τα εβαλες εσυ και οπως πιστευω οτι λειτουργουν καλυτερα.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη οι ροδέλες για τα ρουλεμάν που αναφέρω στην αρχή είναι οι ιδανικές σε διαστάσεις! Αν έχεις διαφορετικά ρουλεμάν, που δεν νομίζω γιατί από ότι μου είπες διαφοροποιούνται μόνο στο πάχος τα δικά σου, θα πρέπει να βρεις και άλλες ροδέλες.

 

Τα ρουλεμάν για να λειτουργήσουν ΠΡΕΠΕΙ να μπλοκαριστούν ΚΕΝΤΡΙΚΑ από την κόντρα της πίεσης που τους ασκούν οι ροδέλες κατά το σφίξιμο! Για αυτό βρίσκονται εκεί εκείνες και δοκιμάζοντας αυτές που δειχνω, είδα πως παίζουν μια χαρά. Πρέπει όμως, όπως έχω γράψει στην αρχή, να προσέξεις όταν πάνε να σφίξουν οι ροδέλες να κάθονται κεντρικά ως προς τα ρουλεμάν και να μην πέφτουν προς τα κάτω, από ένα μικρό, πολύ μικρό μπόσικο που μπορεί να έχουν.

 

Στην βάση ακουμπούν ΜΟΝΟ οι ροδέλες και όχι τα ρουλεμάν, δες πως μπαίνει το όλο σύστημα στην φωτογραφία που είναι αναλυμένο στην αρχή. ΑΝΑΜΕΣΑ στις 2 ροδέλες είναι η βάση.

 

Με την σωστή ποσότητα σφιξίματος που θα πετύχεις με το κόντρα παξιμάδι, θα δεις ότι τα ρουλεμάν θα φτάσουν να κινούνται βουτυρένια. Τότε μόνο θα είναι έτοιμα να δεχθούν τον σωλήνα πάνω τους. Πειραματίσου λίγο και θα το πετύχεις.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τασο πειραματιστηκα αρκετα και μια πετυχαινα ομαλη κινηση μια μου εκανε νερα η ροδελα γιατι μπορει να μην ηταν καλοφτιαγμενη (πηρα αρκετες και οντως μερικες ηταν σκαρτες)να μην ειχε καλη τρυπα, να ηταν λιγο στραβη, να ειχε εξοχες στην τρυπα που πληγωναν τα ρουλεμαν κλπ. Δοκιμασα τελικα με μικρες ροδελες με τρυπα 6mm. παταει μονο στο κεντρικο σημειο του ρουλεμαν χωρις να ερχεται σε επαφη με το υπολοιπο που πρεπει να κινειται ανεξαρτητα. Κανενα κινδυνο να "πεσει" η ροδελα ή αναγκη για κεντραρισμα. Οσο για σφιξιμο, μπορω να βιδωσω τοσο που να σπασει το ξυλο, αλλα τα ρουλεμαν δεν θα νιωθουν! Μαλιστα οταν ανεβασα το τηλεσκοπιο στη βαση ευτυχως το κρατουσα καλα, αλλιως θα κουνιοταν σαν εκρεμμες!

Με τις ροδελες που προτεινεις εφαγα μια ωρα , μολις εβαλα τις μικρες, απλα βιδωσα :-k

 

ΥΓ Φανηκαν και οι ατελειες της βασης που ενα απο τα τεσσερα ζευγαρια ρουλεμαν δεν παταει καλα. Με το τηλεσκοπιο επανω μπορω να γυρισω τα ρουλεμαν με το χερι... Ή η τρυπα ειναι ελαχιστα πιο χαμηλα απο τις αλλες ή θεμα συναρμολογισης.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τις ροδελες που προτεινεις εφαγα μια ωρα , μολις εβαλα τις μικρες, απλα βιδωσα :-k

ΥΓ Φανηκαν και οι ατελειες της βασης που ενα απο τα τεσσερα ζευγαρια ρουλεμαν δεν παταει καλα. Με το τηλεσκοπιο επανω μπορω να γυρισω τα ρουλεμαν με το χερι... Ή η τρυπα ειναι ελαχιστα πιο χαμηλα απο τις αλλες ή θεμα συναρμολογισης.

 

Αποτελεί μυστήριο το πως έφαγες μια ώρα... :shock: :-k μήπως έχουν άλλα χαρακτηριστικά-διαστάσεις τα ρουλεμάν;; Για πάρε μια φώτο με τις ροδέλες δίπλα σε ένα, όπως αυτή που έχω στην πρώτη σελίδα.

 

Πάντως γιατί όχι και με μικρότερες, αν παίζει όπως λες, ακόμη καλύτερα!

 

Για το τελευταίο που λες...δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι. Από βάση σε βάση μπορεί να διαφέρει, όντως, δεν το αποκλείω! Δοκίμασε να σφίξεις κι άλλο τα άλλεν που ενώνουν τα ξύλα μεταξύ τους μπας και...

Σε εμένα κάθησε ο σωλήνας και στα 4 σημεία. Δεν σε αφήνει το βάρος του σωλήνα να τα γυρίσεις. Όταν κινείται ο σωλήνας, τότε μόνο παίρνουν μπρος και τσουλάνε.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης