Jump to content

Αστεροειδείς.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

O νέος κομήτης ISON ορατός και στο φως της ημέρας το φθινόπωρο του 2013 :cheesy:

Ένας κομήτης που εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες από αστρονόμους στη Ρωσία φαίνεται ότι θα γίνει τόσο λαμπρός στα τέλη του 2013 ώστε θα είναι ορατός ακόμα και στο φως της ημέρας.

Η τροχιά στην οποία κινείται η διαστημική χιονόμπαλα, επισημαίνουν οι ερευνητές, παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την τροχιά του «Μεγάλου Κομήτη του 1680», ο οποίος έγινε ορατός στη διάρκεια της ημέρα και σχημάτισε μια ουρά με φαινόμενο μήκος μεγαλύτερο από το πλάτος της Σελήνης.

Η ομοιότητα των τροχιών υποδεικνύει ότι τα δύο σώματα σχετίζονται ή ότι πρόκειται για τον ίδιο κομήτη, αναφέρει το Space.com.

O νέος κομήτης, με την ονομασία Comet ISON ή C/2012 S1, εντοπίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τηλεσκόπιο του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου (ISON) κοντά στο Κισλοβόντσκ στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.

Βρισκόταν τότε σε απόσταση ενός δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη και 939 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Παραμένει εξαιρετικά δυσδιάκριτος, καθώς η λαμπρότητά του είναι 100.000 φορές μικρότερη από τη φωτεινότητα του πιο αμυδρού άστρου που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι.

Το σόου θα αρχίσει όταν ο κομήτης πλησιάσει τον Ήλιο, οπότε οι πάγοι της επιφάνειάς του θα αρχίσουν να εξαερώνουν την ακτινοβολία και θα σχηματίσουν μια ουρά που εκτείνεται για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χιλιόμετρα στο Διάστημα.

Ο C/2012 S1 θα αρχίσει να γίνεται ορατός με γυμνό μάτι τον Οκτώβριο του 2013, όταν θα φαίνεται να κινείται τις πρώτες πρωινές ώρες ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού του Λέοντα.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί όταν ο κομήτης φτάσει στο περιήλιο, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, στις 28 Νοεμβρίου 2013. Υπό την επίδραση της ακραίας βαρύτητας του Ήλιου, ο C/2012 S1 θα πραγματοποιήσει μια κλειστή στροφή πίσω από το άστρο για να εμφανιστεί και πάλι στην άλλη πλευρά του.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μακριά και φωτεινή θα είναι η ουρά του, οι αστρονόμοι πάντως ελπίζουν σε ένα από τα πιο θεαματικά περάσματα των τελευταίων δεκαετιών.

Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τον C/2012 S1 αναζητώντας στοιχεία για τη σύστασή του.

comet-ison-peri-in-west-400x283.jpg.c8e045766bcbe534d4b9b25a61c3c23e.jpg

comet-ison-long-path-ephemv2-1024x761.jpg.cb6bef44d77730f4ce829a358d01cc4e.jpg

1C6336F2B373283734533B001B444EA6.jpg.fb023cb2b8f2bab1c92adf450ae1c461.jpg

comet-ison-guido-et-all-400x225.jpg.f6961be0a9223dcc6a0424be13e0f2d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 459
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Σκόνη αστεροειδών «ομπρέλα» ενάντια στην κλιματική αλλαγή. :cheesy:

Μια νέα πρόταση πέφτει στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να μπει «φρένο» στην κλιματική αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη Γη τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιστήμονες στη Σκωτία υποστηρίζουν ότι εάν καταστρέψουμε έναν αστεροειδή που θα κινείται κοντά στη Γη θα δημιουργήσουμε ένα νέφος σκόνης γύρω από τον πλανήτη που θα λειτουργεί ως διαστημική «ομπρέλα» η οποία θα μπλοκάρει το ηλιακό φως και θα μειώσει έτσι την παγκόσμια θερμοκρασία.

Η γεωμηχανική είναι μια νέα επιστήμη που ασχολείται με την εξεύρεση μεθόδων σωτηρίας της ανθρωπότητας από περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους. Πολλοί ειδικοί έχουν καταθέσει μια σειρά από ιδέες και σχέδια που αφορούν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τρόπους αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρόκειται για ιδέες που θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει από «επαναστατικές» και «προωθημένες» ως και «σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Τεχνητά δάση, καθρέφτες στο Διάστημα, τεχνητά νέφη, διασπορά σιδήρου στη θάλασσα, τεχνητές εκρήξεις ηφαιστείων είναι ορισμένες από τις προτάσεις της γεωμηχανικής για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Κάποιες από αυτές τις ιδέες είναι μεν εφαρμόσιμες και θα μπορούσαν - σε πρώτο επίπεδο - να αποδώσουν περιορίζοντας ή και αντιστρέφοντας τις κλιματικές αλλαγές, όμως κάθε μια εξ αυτών συνδέεται και με σοβαρές παρενέργειες. Για παράδειγμα, τα τεχνητά νέφη θα μειώσουν μεν την θερμοκρασία του πλανήτη αλλά θα προκαλέσουν άλλες κλιματικές μεταβολές όπως διακοπή των βροχοπτώσεων και της εμφάνισης των μουσώνων η παρουσία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη. Η εφαρμογή άλλων ιδεών θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή τοπικών ή και ευρύτερων οικοσυστημάτων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Strathclyde υποστηρίζουν ότι το ιδανικό σημείο για την καταστροφή ενός αστεροειδούς είναι το Lagrange point ή L1. Πρόκειται για το σημείο όπου αλληλοεξουδετερώνονται οι βαρυτικές δυνάμεις Γης και Ηλιου. Θεωρούν ότι ιδανικός αστεροειδής για την περίσταση είναι ο Γανυμήδης 1036 που είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς της διαστημικής μας γειτονιάς. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η καταστροφή του συγκεκριμένου αστεροειδούς θα δημιουργήσει ένα νέφος σκόνης με διάμετρο 2,6 χιλιόμετρα και βάρος 5 τετράκις εκατομμύρια κιλά. ](*,)

Οι ερευνητές έσπευσαν να τονίσουν ότι η ιδέα τους δεν αποτελεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα ούτε έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μια «ομπρέλα» ώστε να συνεχίσει η ανθρωπότητα να δρα με τρόπο τέτοιο ώστε να απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε τη γεωμηχανική ως υποκατάστατο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μπορούμε απλά να 'εξαγοράσουμε' λίγο χρόνο ώστε να βρούμε την λύση στο πρόβλημα. Το νέφος της σκόνης του αστεροειδούς δεν είναι μια μόνιμη θεραπεία αλλά θα σταματήσει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών για ικανό χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Ράσελ Μπιούικ, μέλος της επιστημονικής ομάδας που διατύπωσε την ιδέα.

40040F6E5E721B2866A6C1A7C8C10A8B.jpg.22fc9a577b09529d1318bb366ed1415e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας αστεροειδής διαμέτρου 50 μέτρων θα περάσει δίπλα από τη Γη. :cheesy:

Ένας αστεροειδής μεγέθους περίπου 50 μέτρων θα περάσει κοντά από τη Γη την Κυριακή. Ο νέος αστεροειδής, που πλησιάζει τη Γη, εντοπίστηκε από το ιδιωτικό αστεροσκοπείο της Τενάγκρα, το οποίο βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα στις ΗΠΑ.

Την Κυριακή στις 19:03 ώρα Μόσχας ο αστεροειδής θα διέλθει στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη, 256.500 χιλιόμετρα, περίπου το 0,6 της απόστασης έως τη Σελήνη.

Αυτή τη στιγμή το ουράνιο σώμα έχει φωτεινότητα του 16ου αστρικού μεγέθους. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν να πραγματοποιήσουν φωτομετρική παρατήρηση του σώματος, πράγμα, που θα επιτρέψει ειδικότερα να προσδιοριστεί η περιοδικότητα της περιστροφής του.

222997main_apophis-20071114-browse.jpg.4c4f194323a0b73b2905ebfbc6706e13.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άγνωστος αστεροειδής θα κάνει ένα... πέρασμα απόψε. :cheesy:

Ένας άγνωστος έως σήμερα αστεροειδής, που έχει μέγεθος όσο μια μικρή πολυκατοικία, θα περάσει απόψε το βράδυ σχεδόν ξυστά από τον πλανήτη μας, σε απόσταση μόλις 95.000 χιλιομέτρων, περίπου το ένα τέταρτο της απόστασης Γης-Σελήνης. Η NASA διαβεβαίωσε ότι δε συντρέχει κάποιος κίνδυνος πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας.

Ο διαστημικός βράχος με την ονομασία «2012 TC4», ο οποίος έχει μήκος περίπου 17 μέτρων, ανακαλύφθηκε στις 4 Οκτωβρίου και από εκείνη την ημέρα οι επιστήμονες της NASA παρακολουθούν συνεχώς την πορεία του.

Πρόκειται για τον δεύτερο αστεροειδή αυτή την εβδομάδα, που θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη, σύμφωνα με το Space.com.

Την περασμένη Κυριακή, στις 7 Οκτωβρίου, ένας ακόμη μεγαλύτερος αστεροειδής, ο «2012 TV» μήκους 32 μέτρων, πέρασε σε απόσταση 255.000 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 0,7 φορές η απόσταση Γης - Σελήνης (το φεγγάρι απέχει κατά μέσο όρο 383.000 χλμ.).

Δύο αστρονομικές ομάδες, το ιταλικό Virtual Telescope Project και η Slooh Space Camera, θα προσφέρουν ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση του ταξιδιού του αστεροειδούς από τη γειτονιά της Γης. Στην πρώτη περίπτωση μετά τις 20:30 ώρα Ελλάδος στη διεύθυνση www.astrowebtv.org

και στη δεύτερη μετά τα μεσάνυχτα στη διεύθυνση www.slooh.com.

Οι έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι επίσης θα μπορούν να δουν τον αστεροειδή και με ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε βίντεο ο αστεροειδής που πέρασε ξυστά από τον πλανήτη μας. :cheesy:

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ξαναβρέθηκε χαμένος αστεροειδής με λίγη βοήθεια από την ESA. :cheesy:

http://www.esa.int/esaCP/SEMSMH4S18H_Greece_0.html

466247293_2012SE85_orbit_large1.png.e340691919b4efaa753db4fcb431bdcc.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτροπή αστεροειδούς με paintballs. :cheesy:

Ενώ στα σενάρια των επιστημονικών ταινιών του Χόλιγουντ χρησιμοποιούνται πυρηνικές βόμβες για να εκτρέψουν αστεροειδείς, ο Sung Wook Paek, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα της Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του ΜΙΤ, ισχυρίζεται πως αρκεί να τους βάψουμε άσπρους, “πυροβολώντας τους με paintball”!

Το λευκό χρώμα αντανακλά το φως του ήλιου, και με την πάροδο του χρόνου, η πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του αστεροειδούς.

Στην πρότασή του ο Paek, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον αστεροειδή Απόφι, έναν βράχο 27 γιγατόνων, που θα περάσει κοντά από τη Γη το 2029 και και στη συνέχεια το 2036.

http://physicsgg.wordpress.com/2011/11/05/%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B7/

Υπολόγισε ότι θα χρειαστούν πέντε τόνοι λευκού χρώματος για να καλυφθεί η επιφάνεια του αστεροειδούς, που έχει διάμετρο 450 μέτρα. Με την πρόταση αυτή ο Paek κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό του ”Μετακινήστε έναν αστεροειδή 2012“.

http://spacegeneration.org/index.php/activities/current-projects/neo-working-group/move-asteroid-2012

Αλλά αυτή η μέθοδος αυτή παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, απαιτεί αρκετό χρόνο. Σύμφωνα με τον Paek θα απαιτηθούν έως και 20 χρόνια για να εκτραπεί ο αστροειδής από την πορεία του – λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Έτσι η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τον αστεροειδή 2012 DA14,

http://physicsgg.wordpress.com/2012/03/09/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9/

που αναμένεται να περάσει πολύ κοντά στη Γη στις 15 Φεβρουαρίου 2013 …

asteroid_paintballs.jpg.763e8e5148478516f2a6822f67c96502.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο 2007 PA8 πέρασε δίπλα από τον πλανήτη μας στις 5 Νοεμβρίου. :cheesy:

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες του αστεροειδή 2007 PA8 ο οποίος στις 5 Νοεμβρίου πέρασε πολύ κοντά από τη Γη. Ο αστεροειδής, που έχει διάμετρο 70 μέτρων, βρισκόταν στην περιοχή μας από τα τέλη Οκτωβρίου και το κοντινότερο πέρασμα του το έκανε πριν από λίγα 24ωρα. Bρέθηκε σε απόσταση 6.4 εκατομμυρίων χλμ και οι επιστήμονες που τον παρακολουθούν αναφέρουν ότι θα συνεχίσει το ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα και θα επιστρέψει πάλι στη διαστημική μας γειτονιά σε περίπου 200 χρόνια.

article-0-15E5EA91000005DC-434_634x346_1352380080516.jpg.447b2b6a3ca5682710abc99bc5bbf6c8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πυρηνικά βλήματα κατά αστεροειδών! :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα σκάφος το οποίο θα έχει ως αποστολή να «αναχαιτίζει» αστεροειδείς ή άλλα διαστημικά σώματα που κινούνται απειλητικά προς τον πλανήτη μας.

Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο σκάφος το HAIV (Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle) που είναι ένα μη επανδρωμένο σκάφος το οποίο θα φέρει δύο βλήματα το ένα χωρίς γόμωση τα οποία θα εκτοξεύει και θα δημιουργεί ένα μεγάλο κρατήρα στην επιφάνεια του. Στη συνέχεια το HAIV θα εκτοξεύει το δεύτερο βλήμα το οποιο θα έχει πυρηνική γόμωση.

Το πυρηνικό βλήμα θα εκρύγνυεται μέσα στον κρατήρα ώστε να μεγιστοποείται η ζημιά που θα προκαλείται στον αστεροειδή ο οποίος είτε θα διαλυθεί σε μικρότερα και ακίνδυνα για τη Γη κομμάτια είτε το χτύπημα θα τον υποχρεώσει να αλλάξει τροχιά.

C02392B0886C3981ED5E1B5868F7F102.jpg.927ae6b9534aafab85888e5f1a9293d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

«Στενό πέρασμα» του αστεροειδή Τουτάτι κοντά από τη Γη. :cheesy:

Ένας μεγάλος αστεροειδής που βρίσκεται σε σχεδόν ίδια τροχιά με τη Γη, θα κάνει ένα «στενό» πέρασμα γύρω από τον πλανήτη μας, αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκρουσης, τουλάχιστον για τα επόμενα μερικές εκατοντάδες χρόνια, δήλωσαν την Τετάρτη οι αστρονόμοι της NASA.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με τη Γη. Γνωρίζουμε ότι δεν θα χτυπήσει τη Γη για εκατοντάδες χρόνια. Όμως οι νέες παρατηρήσεις θα μας επιτρέψουν να προβλέψουμε την τροχιά του για πολύ μεγάλο διάστημα μελλοντικά», ανέφερε σε δήλωση του ο αστρονόμος της NASA, Λανς Μπένερ.

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται Τουτάτις προσεγγίζει τη Γη κάθε τέσσερα χρόνια. Κατά την πλησιέστερη προσέγγιση του, την Τετάρτη, ο «ουράνιος βράχος » θα περάσει περίπου 4,3 εκατομμύρια μίλια (7.000.000 χιλιόμετρα) από τη Γη, απόσταση η οποία είναι περίπου 18 φορές μεγαλύτερη από ότι η απόσταση της Γης από το φεγγάρι.

Σύμφωνα με τη NASA πάντως ο αστεροειδείς διαμέτρου 4,3 χιλιομέτρων που είναι σε τροχιά στενά συνδεδεμένος με τη Γη, θεωρείται δυνητικά ένα επικίνδυνο ουράνιο αντικείμενο για το μέλλον.

Ο Τουτάτις εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1934 και η τροχιά του επιβεβαιώθηκε το 1989. Το 2004, ο αστεροειδής πέρασε από τη Γη μόλις τέσσερις φορές πιο μακριά από ότι βρίσκεται η Γη από το φεγγάρι, πολύ πιο κοντά δηλαδή από ότι το πέρασμά του αυτή την φορά.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας ραντάρ και οπτικά τηλεσκόπια, λαμβάνουν την όσο το δυνατόν καλύτερη οπτική γωνία για τη θέση του Τουτάτις, την ασυνήθιστη περιστροφή του και την πορεία πτήσης του, ώστε να εκτιμήσουν πού θα ταξιδεύει στο μέλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Εικόνες του αστεροειδή Τουτάτι.

http://www.google.gr/search?q=toutatis+asteroid&hl=el&tbo=u&site=webhp&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=I7vJUOzmO4TS0QXP5YCQCQ&ved=0CEsQsAQ&biw=1024&bih=545

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/12/2012_474201

c1dd371fb2fdaf8e97b61686375f7a20_XL.jpg.8daa25605214ac3ebec23d34f6c2affc.jpg

nasahadt.jpg.ceed7d8b334be17ec4d9282d37895703.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το «διαστημικό μπιλιάρδο» θα σώσει τη γη. :cheesy:

Σε ρωσικό ερευνητικό κέντρο διεξάγονται πειράματα με στόχο έχουν να αποτρέψουν τη σύγκρουση ουράνιων σωμάτων με τη Γή.

Ενας από τους τρόπους που εξετάζεται είναι να αλλάξουν την τροχιά ενός ουράνιου σώματος, κτυπώντας το με άλλον αστεροειδή (!).

Ομάδα ρώσων επιστημόνων έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο για την προστασία της Γης από ενδεχόμενες συγκρούσεις με αστεροειδείς. Η πρότασή τους είναι να θέσουν τα επικίνδυνα ουράνια σώματα εκτός τροχιάς σύγκρουσης, με «χτυπήματα» από άλλους αστεροειδείς.

«Το θέμα αφορά στην αλλαγή κατεύθυνσης μικρών αστεροειδών προς τη μεριά των μεγαλύτερων σωμάτων που βρίσκονται σε επικίνδυνη τροχιά για τη Γη. Για να αλλάξουμε προς την επιθυμητή κατεύθυνση την τροχιά του αστεροειδή «βλήματος», χρησιμοποιούμε ως επιταχυντή τη βαρύτητα της Γης. Με τη βοήθεια του βαρυτικού «χτυπήματος», μπορούμε να αναπτύξουμε ταχύτητες μέχρι και τρία χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αν και για να θέσουμε στην επιθυμητή τροχιά με ένα τέτοιο ελιγμό έναν αστεροειδή, αρκεί να προσθέσουμε στην ταχύτητά του μόλις 2,5 μέτρα το δευτερόλεπτο», είπε στο πρακτορείο RIA Novosti ο διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (ΙΔΕ), Νάταν Έϊσμοντ.

Η ομάδα, στην οποία συμμετέχει ο Έισμοντ, καθώς και άλλοι επιστήμονες από το ΙΔΕ και από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής και Μαθηματικών της Μόσχας, με επικεφαλής τον αμερικανό επιστήμονα David Dunham, δημιουργεί στη Ρωσία ένα νέο εργαστήριο για την έρευνα πάνω σε μεθόδους μαθηματικής μοντελοποίησης για την προστασία του πλανήτη από επικινδύνους αστεροειδείς και κομήτες. Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας με το ποσό των 3,75 εκατομμυρίων ευρώ (150 εκατομμύρια ρούβλια).

Στην παρούσα φάση, οι επιστήμονες έχουν εκπονήσει το σχέδιο για την προστασία της Γης από τον αστεροειδή Άποφις (Apophis), ο οποίος θεωρητικά θα μπορούσε να απειλήσει τη Γη, το 2036.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13918

Ο Έϊσμοντ και οι συνεργάτες του, προτείνουν την εξής λύση: Να επιταχύνουν έναν αστεροειδή «βλήμα» και με τη βοήθεια του «βαρυτικού ελιγμού» το ουράνιο σώμα να χτυπήσει τον Άποφις, βγάζοντας τον εκτός του «επικίνδυνου μονοπατιού».

Ο ελιγμός βαρυτικής εκσφενδόνισης μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα μιας διαστημικής συσκευής, χρησιμοποιώντας την έλξη του πλανήτη. Με τη εκμετάλλευση του βαρυτικού πεδίου των πλανητών, αρκετά διαστημικά σκάφη σε διαπλανητικές αποστολές, έφτασαν στα μακρινά σύνορα του ηλιακού συστήματος με την ελάχιστη χρήση καυσίμων.

Οι υπολογισμοί, σύμφωνα με τον Έϊσμοντ, έδειξαν ότι για την εξασφάλιση της απαραίτητης βαρυτικής επιτάχυνσης από τη Γη ενός αστεροειδή «βλήματος» με διάμετρο 15 μέτρα και μάζας 1,4 χιλιάδων τόνους, αρκούν 1,2 τόνοι καυσίμων (τετροξειδίου του αζώτου και UDMH) και ένας κινητήρας ώσης περίπου 30 κιλών.

Οι επιστήμονες, προτείνουν να εκτοξευθεί με τον πύραυλο «Σογιούζ» μια συσκευή – φάρος που να προσγειωθεί στον Άποφις. Τη σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός τέτοιου φάρου, θα υλοποιήσουν από κοινού το ΙΔΕ και η επιστημονική εταιρεία Lavochkin. Η δεύτερη συσκευή, ο κινητήρας για το «βλήμα», θα εκτοξευθεί με τον πύραυλο «Proton».

Ως τον καταλληλότερο υποψήφιο για διαστημικό βλήμα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στον αστεροειδή 2011 UK10.

Για να «χτυπήσει» τον Άποφις τον Ιούνιο του 2027, ο κινητήρας θα πρέπει να εκτοξευθεί το Δεκέμβριο του 2021, και η προσγείωση του στον αστεροειδή να πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2022. Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή της αποστολής, η οποία έχει σχεδιαστεί στη βάση του σεναρίου σύγκρουσης του «βλήματος» με τον Άποφις το 2031.

Σύμφωνα με τον Έϊσμοντ, η μέθοδος που προτείνεται, είναι από τις πιο αποτελεσματικές.

Αλλες μέθοδοι, όπως η χρήση ενός βαρυτικού «τρακτέρ» (ενός βαρέως δορυφόρου, του οποίου η βαρύτητα σταδιακά μεταβάλλει την τροχιά του αστεροειδή), ή βάφοντας την επιφάνεια του εδάφους με αντανακλαστικό χρώμα για να αυξηθεί η πίεση του ηλιακού φωτός, έχουν πολύ μικρή επίδραση στον αστεροειδή και απαιτούν πολύ χρόνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος David Dunham, έκθεση σχετικά με την πορεία του έργου θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2013 στη συνδιάσκεψη για την προστασία των πλανητών που θα διεξαχθεί στην αμερικανική πολιτεία της Αριζόνα.

http://rbth.gr/tecnology/2013/01/19/to_diastimiko_mpiliardo_tha_sosei_ti_gi_19413.html

AFP_EastNews_asteroid_468.jpg.3e6987210a8d269800abfd8cc8372134.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Ρωσία θα βάλει «Παγίδα» στους αστεροειδείς. :cheesy:

Στη Ρωσία αναπτύσσεται ένα σύστημα παγκόσμιας προστασίας της Γης από κομήτες. Πρόσφατα ο πλανήτης μας απέφυγε την σύγκρουση με τον αστεροειδή Άποφις, ο οποίος όμως το 2029 θα ξανακατευθυνθεί προς τη Γη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η NASA, πιθανό κίνδυνο για τους κατοίκους της Γης αποτελούν περίπου 47000 αστεροειδή με διάμετρο από 100 μέτρα και πάνω, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των οκτώ εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Στον 21ο αιώνα θεωρητικά είναι πιθανές 11 προσκρούσεις, από τις οποίες οι τέσσερις μπορεί να συμβούν πριν το 2050.

Πρέπει να προστατευτούμε από αυτούς τους απρόσμενους επισκέπτες και να αναζητήσουμε γι’ αυτό τον σκοπό τους καλύτερους τρόπους. Οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν το δικό τους σχέδιο δράσης σε περίπτωση κινδύνου, λέει ο Σεργκέι Μαχανκόφ, εκπρόσωπος του Κρατικού πυραυλικού κέντρου Ακαδημαϊκός Μακέγιεφ:

Μία από τις επιλογές είναι η καταστροφή αυτών των επικίνδυνων σωμάτων. Αυτό υπονοεί συσκευές, οι οποίες θα συνθλίβουν τον αστεροειδή σε μικρότερα κομμάτια. Είτε στον αστεροειδή θα μεταφέρονται συσκευές, οι οποίες θα του αλλάζουν την πορεία.

Για την μεταφορά των συσκευών καταστροφής πάνω στα επικίνδυνα για τους κατοίκους της Γης σώματα, προτείνεται να χρησιμοποιούνται διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, λέει ο Σαμπίτ Γκαράγιεφ, επιστημονικός ερευνητής του Κρατικού πυραυλικού κέντρου Ακαδημαϊκός Μακέγιεφ:

Συνδέουμε με τον πύραυλο ένα σκάφος που έχει δικό του κινητήρα και σύστημα πλοήγησης.

Έχουμε το «Κάισσα», το οποίο είναι σκάφος εξερεύνησης, και το κρουστικό σκάφος «Καπκάν» («Παγίδα»).

Το 2021 σκοπεύουμε να στείλουμε στο Άποφις ένα σκάφος εξερεύνησης, το οποίο θα περισυλλέξει δείγματα εδάφους, θα εγκαταστήσει αισθητήρες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πετούν μαζί με τον Άποφις. Θα μεταδίδουν τις ακριβείς συντεταγμένες της πορείας του. Και το 2036, εάν υπάρξει κίνδυνος πρόσκρουσης με τη Γη, θα στείλουμε εναντίον του το «Καπκάν». Στο «Καπκάν» υπάρχουν μερικές κρουστικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να ανατινάξουν τον αστεροειδή ή να τον απωθήσουν.

Η τοποθέτηση του «Καπκάν» στον αστεροειδή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των πυραύλων-φορέων «Ανγκαρά» ή «Ρους». Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο πολλά υποσχόμενος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ΔΒΠ), ο οποίος δημιουργείται για να αντικαταστήσει το ΔΒΠ «Βογιεβόντα». Σύμφωνα με τον ειδικό, οι πύραυλοι αυτής της σειράς θα μπορούν να μεταφέρουν φορτίο σε απόσταση μέχρι 10 εκατ. χιλιόμετρα, δηλαδή αρκετά, για να φτάσουν μέχρι το Άποφις.

Η πιο κατάλληλη επιλογή για την καταπολέμηση του απρόσμενου επισκέπτη, είναι η καταστροφή του, πιστεύουν οι επιστήμονες. Ο Σαμπίτ Γκαράγιεφ λέει την γνώμη του:

Μπορούμε να τοποθετήσουμε αρκετές κρουστικές συσκευές, ώστε να τον διαλύσουμε σε ακίνδυνα κομμάτια – έως 40 μέτρα. Τα αστεροειδή αυτού του μεγέθους καίγονται σχεδόν ολοσχερώς στην ατμόσφαιρα.

Αυτό το σύστημα προστασίας θα ενεργοποιηθεί, εάν τη Γη την προσεγγίσει κάποιο ουράνιο σώμα μεγέθους έως ενάμιση χιλιόμετρα σε διάμετρο. Προφανώς, το σύστημα αυτό δεν μπορεί να προστατέψει από έναν γιγαντιαίο κομήτη, ο οποίος μετακινείται με ταχύτητα 70 χλμ το δευτερόλεπτο, προσθέτει ο επιστήμονας.

Τα καλά νέα είναι, ότι θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί μια φορά στα 30 εκατομμύρια χρόνια. ](*,) ](*,) ](*,)

Σχολιο:Φαινεται οτι οι Ρωσοι το εχουν πάρει πολυ σοβαρα το θεμα.(Προηγ.Δημοσίευση και στις 22/1/2013)

http://greek.ruvr.ru/2013_02_05/103623690/

1392719_66344208.jpg.c2954b78f5ce56f74c91568e2c355ac2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς τη Γη κατευθύνεται πράσινος κομήτης με δηλητηριώδη ουρά. :cheesy:

Το 2013 η ανθρωπότητα θα μπορέσει να θαυμάσει πολλούς όμορφους κομήτες. Ένας από αυτούς ήδη από τις αρχές Απριλίου θα έχει προσεγγίσει τόσο πολύ τη Γη, ώστε οι κάτοικοι του Βόρειου Ημισφαιρίου θα είναι σε θέση να τον παρατηρήσουν με γυμνό μάτι.

Ο αριθμός του είναι ο C/2012 F6. Επίσης, τον ονομάζουν και ως Λέμμον. Έχει ένα ασυνήθιστα πράσινο χρώμα. Κινείται εντελώς αθόρυβα και τώρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 92 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, στο Νότιο Ημισφαίριο.

Ο έντονος χρωματισμός του ουράνιου σώματος δημιουργείται λόγω της σύστασης διατομικού άνθρακα και κυανίου στο φάσμα του.

http://greek.ruvr.ru/2013_02_06/103836410/

3298462097_7c2041fb99_b.jpg.59d59bbe111af0af7aeab8bbe9bd3681.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεκάδες τραυματισμοί από πτώση μετεωρίτη στα Ουράλια. :cheesy:

Βροχή μετεωριτών προκάλεσε βίαιες εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια και περιοχές της κεντρικής Ρωσίας με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια σε πολλά κτίρια προκαλώντας μέχρι και 400 μικροτραυματισμούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι περισσότερες αναφορές, έστω και συγκεχυμένες, έρχονται από το Τσελιάμπινσκ. Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το ρωσικό RT, οι τραυματισμοί οφείλονται σε σπασμένα τζάμια ή χτυπήματα ενώ δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.

H τελευταία αναφορά του υπουργείου κάνει λόγο για 400 τραυματισμούς.

Σαφές δεν είναι ακόμη εάν επρόκειτο για βροχή μετεωριτών ή έναν μετεωρίτη που έσπασε σε πολλά κομμάτια λίγο πριν φτάσει στο έδαφος: Εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών μίλησε στο Associated Press για βροχή μετεωριτών ενώ εκπρόσωπος άλλου υπουργείου ανέφερε στο Ίντερφαξ ότι επρόκειτο για έναν μετεωρίτη. Θραύσματα φέρεται να έχουν πέσει στην Σάτκα.

Το ρωσικό RT υποστηρίζει, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του -αναφορά που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.

Ανεπιβεβαίωτης γνησιότητας βίντεο στο Διαδίκτυο δείχνει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος και η πορεία τους να δείχνει ότι θα πέσουν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται εκρήξεις.

«Ο μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ», ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Αναφορές θέλουν επίσης να υπάρχουν ορισμένοι τραυματίες σε σχολείο του Τσελιάμπινσκ. Το Ίντερφαξ αναφέρει επίσης ότι τοίχος κατέρρευσε σε εργοστάσιο στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις ή τέσσερις άνθρωποι, μετέδωσε το Ιντερφαξ.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει κινητοποίησει 20.000 υπαλλήλους και τρία αεροσκάφη για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231235352

 

Διαστημικά δισεκατομμύρια. :cheesy:

Ενα… τσουβάλι με 195 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο αστεροειδής 2012 DA14 που σήμερα το βράδυ, λίγο μετά τις 8, θα περάσει «ξυστά» από τη Γη, σε απόσταση περίπου 28.000 χιλιομέτρων.

Την αποτίμηση της αξίας του αστεροειδούς, που εικάζεται ότι περιέχει νερό και μέταλλα όπως σίδερο και νικέλιο, έκανε η αμερικανική εταιρεία Deep Space Industries. Είναι μια από τις εταιρείες που φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να οργανώσει μια επιχείρηση παγίδευσης κάποιου αστεροειδούς και εξόρυξης των πολύτιμων συστατικών του.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, βάρους περίπου 130.000 τόνων, είναι ο πρώτος που γνωρίζουμε ότι περνάει τόσο κοντά σε εμάς. Θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 27.680 χιλιομέτρων. Δηλαδή θα διέλθει χαμηλότερα από το ύψος που βρίσκονται οι δορυφόροι στη γεωσύγχρονη τροχιά, 36.000 χιλιόμετρα μακριά από το έδαφος της Γης.

Από το πέρασμα αυτό δεν θα πάθει τίποτα η Γη. Η τροχιά του αποτυπώθηκε με κάθε λεπτομέρεια από τη NASA, που αποφάνθηκε ότι κίνδυνος δεν υπάρχει. Στο παρελθόν, βέβαια, τέτοιοι βράχοι έχουν πέσει στη Γη, με πιο πρόσφατο περιστατικό εκείνο στη Σιβηρία, πάνω από τον ποταμό Τουνγκούσκα, το 1908. Εξερράγη ο αστεροειδής στην ατμόσφαιρα και από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης.

ΘΗΣΑΥΡΟΙ. Η ουσία είναι ότι πλέον στη Γη πολλοί βλέπουν τους αστεροειδείς σαν ξερολούκουμα. Πιστεύουν ότι τα συστατικά τους μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικά πηγή καυσίμων για διπλανητικές αποστολές. Το νερό που περιέχουν μπορεί να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο που είναι δύο βασικά στοιχεία των πυραυλικών καυσίμων. Τα μέταλλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέου διαστημικού εξοπλισμού. Κι εδώ βρίσκεται η αξία της εκμετάλλευσης των αστεροειδών. Για να μεταφερθούν αυτά τα υλικά σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε να συναρμολογηθούν ή επισκευαστούν σταθμοί ανεφοδιασμού, δορυφόροι ή διαστημόπλοια, το κόστος είναι περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για κάθε τόνο. Αν όμως εξορύσσονταν τα υλικά στο Διάστημα και αξιοποιούνταν εκεί, τότε το κέρδος θα ήταν μεγάλο.

Εχοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς από τη Γη στο Διάστημα, οι ειδικοί της Deep Space Industries υπολόγισαν ότι αν από την ποσότητα νερού που εικάζεται ότι περιέχει ο αστεροειδής, μπορούσε να αντληθεί το 5%, τότε η αξία του θα έφθανε τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αν μπορούσε να εξορυχθεί το 10% των μετάλλων που εικάζεται ότι περιέχει, τότε η αξία τους θα έφθανε τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΠΡΟΣΙΤΟΣ. Ο συγκεκριμένος πάντως αστεροειδής δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση των... πλουτοπαραγωγικών του πηγών επειδή η τροχιά που ακολουθεί είναι κεκλιμένη σε σχέση με της Γης, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν τεράστια ποσά ενέργειας για κάποιο διαστημόπλοιο να τον πλησιάσει.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5001268/diasthmika-disekatommyria/

 

Αδέσποτα άστρα διασχίζουν το Γαλαξία με 3 εκατ. χιλιόμετρα την ώρα. :cheesy:

Άστρα που εκτινάχθηκαν από τη θέση τους λόγω της μαύρης τρύπας που κρύβεται στην καρδιά του Γαλαξία μας βρέθηκαν να τρέχουν σαν δαιμονισμένα στο Διάστημα με ταχύτητα 3,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Τα έξι αδέσποτα άστρα που ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν στο κέντρο του Μίλκι Ουέι, μια περιοχή έντονης αστρογένεσης που καλύπτεται όμως από ένα αδιαφανές πέπλο σκόνης.

Άστρα που κινούνται με αυτές τις ασύλληπτες ταχύτητες είχαν βρεθεί λίγες φορές και στο παρελθόν, όλα τους όμως ήταν γαλάζιοι, νεογέννητοι γίγαντες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται άστρα-σπρίντερ στην κατηγορία του δικού μας Ήλιου.

Η μελέτη των έξι άστρων θα μπορούσε να προσφέρει λεπτομέρειες για το περιβάλλον του γαλαξιακού πυρήνα, ανέφεραν οι ερευνητές στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αστρονομίας, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

Όπως αναφέρει το Space.com,

http://www.space.com/19748-hypervelocity-stars-milky-way.html

τα έξι άστρα πιστεύεται ότι ήταν κάποτε μέλη δυαδικών συστημάτων -πρόκειται για ζευγάρια άστρων που κινούνται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο.

Η πιθανότερη εξήγηση για το μηχανισμό που επιτάχυνε τα μοναχικά άστρα σε αυτές τις ταχύτητες είναι η βαρυτική επίδραση του Τοξότη Α*, της τερατώδους μαύρης τρύπας που πιστεύεται ότι κρύβεται στο κέντρο του Γαλαξία.

Τα μαθηματικά μοντέλα των ερευνητών δείχνουν ότι η μελανή οπή μπορεί να καταπιεί το ένα από τα δύο μέλη ενός δυαδικού συστήματος και ταυτόχρονα να εκτινάξει το άλλο στο Διάστημα με αστρονομικές ταχύτητες.

Σήμερα, τα έξι εκδιωγμένα άστρα συνεχίζουν να κινούνται μέσα στον Μίλκι Ουέι, χωρίς όμως να κινούνται σε τροχιά γύρω από το βαρυτικό κέντρο του, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα άστρα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231235300

newego_LARGE_t_1101_54165584_type12128.jpg.7eff9f4b57f2b9e15e41e7960b0540f0.jpg

Meteorite2_638_355.jpg.3054161501412c42bf86eed527335088.jpg

2vesti_ru.jpg.5c8e3e4f3e69f8eb25324f90f426f701.jpg

2vesti.jpg.e288de30dcf8a25b14c7b9ff83f62623.jpg

2ria4.jpg.c42833f55ff867e67ca795ff75ea63fd.jpg

2ria2.jpg.416076dcd65accfc917c633c946c7a65.jpg

2ria.jpg.ed18e1bc2ddf26593892b66039fb7413.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

DE-STAR: «Ασπίδα» εναντίον απειλητικών μετεωριτών. :cheesy:

Με την απειλή των μετεωριτών να έχει επανέλθει έντονα στην επικαιρότητα λόγω των δύο περιστατικών της Παρασκευής 15 -2-2013 (το «βομβαρδισμό» πόλης στη Ρωσία από θραύσματα μετεωρίτη και το κοντινό πέρασμα του 2012 DA14, αστεροειδούς μεγέθους μισού γηπέδου), το ενδιαφέρον για συστήματα «άμυνας» έχει αυξηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «timing» της ανακοίνωσης των Φίλιπ Λούμπιν, φυσικού και καθηγητή του UC Santa Barbara και του Γκάρι Χιουζ, του California Polytechnic State University, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς η αποκάλυψη των σχεδίων για ένα πρωτοποριακό σύστημα προστασίας της Γης έλαβε χώρα μία ημέρα πριν τα περιστατικά, την Πέμπτη. Πρόκειται για το DE-STAR (Direct Energy Solar Targeting of Asteroids and exploRation), το οποίο, βάσει σχεδίου, θα μπορούσε να εξουδετερώνει τέτοιες απειλές. H δουλειά πάνω στο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

«Πρέπει να μάθουμε να συζητάμε αυτά τα θέματα με ένα λογικό τρόπο» λέει σχετικά ο Λούμπιν. «Πρέπει να είμαστε ενεργητικοί, όχι απλά να αντιδρούμε στις απειλές. Η αποφυγή και η κάλυψη δεν αποτελούν επιλογές. Μπορούμε όντως να κάνουμε κάτι σχετικά με αυτές» συμπληρώνει.

Το DE-STAR χαρακτηρίζεται ως ένα σύστημα τροχιακής άμυνας κατευθυνόμενης ενέργειας. Είναι σχεδιασμένο να αξιοποιεί την ενέργεια του ήλιου, «παράγοντας» ακτίνες λέηζερ που θα είναι σε θέση να καταστρέψουν αστεροειδείς που απειλούν τον πλανήτη μας, ή να τους εκτρέψουν από την πορεία τους. Πέρα από τους «αμυντικούς» σκοπούς του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς του αναδυόμενου τομέα εκμετάλλευσης αστεροειδών, αξιοποιώντας την τεχνολογία λέηζερ για εκτιμήσεις πάνω στη σύσταση αστεροειδών.

Βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι, όπως λέει ο Χιουζ, «δεν είναι κάποια ‘τραβηγμένη’ ιδέα από το Star Trek», καθώς βασίζεται σε υπάρχουσες τεχνολογίες. «Ακόμη και αν (τα εξαρτήματα) δεν υπάρχουν ακριβώς στην έκταση που θα χρειαζόμασταν- η μεγέθυνσή τους θα αποτελούσε πρόκληση- τα βασικά στοιχεία υπάρχουν, είναι έτοιμα. Απλά πρέπει να τα θέσουμε στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου συστήματος για να είναι αποτελεσματικά, και μόλις το σύστημα ολοκληρωθεί, θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα».

Ο Λούμπιν και ο Χιουζ έχουν υπολογίσει τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες συστημάτων DE-STAR διαφόρων μεγεθών, από «επιτραπέζιες» συσκευές μέχρι «γίγαντες» διαμέτρου χιλιομέτρων. Για σκοπούς προστασίας από αστεροειδείς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το DE-STAR 2, το οποίο έχει διαστάσεις αντίστοιχες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (διαμέτρου 100 μέτρων), για την εκτροπή αστεροειδών από την πορεία τους, ή το DE-STAR 4, διαμέτρου 10 χιλιομέτρων, που θα μπορούσε να χτυπάει το στόχο με 1,4 μεγατόνους ενέργειας κάθε ημέρα, καταστρέφοντας έναν αστεροειδή διαμέτρου 500 μέτρων εντός διαστήματος ενός έτους.

Επίσης, η τεχνολογία DE-STAR θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς προώθησης διαστημοπλοίων, σε ταχύτητες πάρα πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα σημερινά μέσα.

http://physicsgg.me/2013/02/20/de-star-%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b5/

 

 

Εκτόξευση από την Ινδία για τον πρώτο δορυφόρο που επαγρυπνεί για αστεροειδείς. :cheesy:

Ο πρώτος δορυφόρος που σχεδιάστηκε να επαγρυπνεί για εισερχόμενους αστεροειδείς, ο πρώτος δορυφόρος που τροφοδοτείται από κινητό τηλέφωνο, καθώς και τα μικρότερα διαστημικά τηλεσκόπια του κόσμου, περιλαμβάνονται στα επτά διαφορετικά φορτία που έθεσε σε τροχιά τη Δευτέρα ινδικός πύραυλος.

Ο πύραυλος PSLV, εγχώριας τεχνολογίας, εκτοξεύτηκε στις 14.20 ώρα Ελλάδας από το διαστημικό κέντρο της Σριχαρικότα στη νοτιοανατολική Ινδία.

Πρωτεύον φορτίο του πυραύλου ήταν ο γαλλο-ινδικός δορυφόρος γεωσκόπησης SARAL, ο οποίος θα παρακολουθεί τους ωκεανούς.

Έξι ακόμα φορτία εκτοξεύτηκαν μαζί με τον SARAL, ανάμεσά τους ο δορυφόρος ΝΕΟSSat της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας, ο οποίος θα παρακολουθεί αστεροειδείς που κινούνται σε τροχιές που διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=499306

Ο δορυφόρος, ο οποίος έχει μέγεθος βαλίτσας και κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια, θα παρακολουθεί διαστημικούς βράχους σε απόσταση έως 50 εκατ. χιλιομέτρων, δεν θα μπορούσε όμως να εντοπίσει έναν μικρό αστεροειδή στο μέγεθος αυτού που έπεσε στα Ουράλια στις 15 Φεβρουαρίου.

Μαζί με τον ΝEOSSat εκτοξεύτηκαν οι δύο επίσης καναδικοί Brite, δύο μικροδορυφόροι σε σχήμα κύβου με πλευρά 20 εκατοστών, οι οποίοι θεωρούνται τα μικρότερα διαστημικά τηλεσκόπια που έχουν εκτοξευτεί μέχρι σήμερα. Αποστολή τους θα είναι να παρακολουθούν διακυμάνσεις στη λαμπρότητα των πιο φωτεινών άστρων για μελέτες αστροφυσικής.

Sapphire: o πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος του Καναδά, ο οποίος θα παρακολουθεί τους δορυφόρους που κινούνται σε απόσταση έως 40.000 χιλιομέτρων, καθώς και τα διαστημικά σκουπίδια.

AAUSAT3: ένας επιστημονικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Άαλμποργκ στη Δανία

STRaND-1: ο πρώτος δορυφόρος που τροφοδοτείται από κινητό τηλέφωνο. Η συσκευή Android τρέχει εφαρμογές που λαμβάνουν φωτογραφίες, μετρούν το μαγνητικό πεδίο της Γης και επιτρέπουν σε χρήστες σε όλο τον κόσμο να ανεβάζουν βίντεο που θα παίζουν στο Διάστημα. Ο δορυφόρος αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231236863

 

Ευρωαμερικανική πρόταση για πείραμα αναχαίτισης αστεροειδή. :cheesy:

Λίγες ημέρες μετά τη θεαματική πτώση του μετεώρου στη Ρωσία, αλλά και το πέρασμα ενός αστεροειδούς σε απόσταση αναπνοής από τη Γη, η NASA και η ευρωπαϊκή ESA ανακοίνωσαν λεπτομέρειες για την προτεινόμενη αποστολή AIDA, η οποία θα ήταν το πρώτο πείραμα αναχαίτισης ενός αστεροειδή.

Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή, αναφέρει η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, η αποστολή AIDA θα βάλει στο στόχαστρο τον αστεροειδή Δίδυμο όταν πλησιάσει σχετικά κοντά στη Γη το 2022.

Ο Δίδυμος δεν απειλεί τη Γη, ωστόσο το πείραμα θα προσέφερε πολύτιμα στοιχεία για την περίπτωση που ο πλανήτης βρεθεί στο διάβα κάποιου αδέσποτου διαστημικού βράχου.

Ο Δίδυμος είναι στην πραγματικότητα ένα δυαδικό σύστημα που αποτελείται από δύο αστεροειδείς σε τροχιά ο ένας γύρω από τον άλλο.

Ο ένας βράχος έχει διάμετρο γύρω στα 800 μέτρα, ενώ ο δεύτερος γύρω στα 150.

Η αποστολή θα αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο είναι το σκάφος DART, το οποίο που θα προσκρούσει στον μικρότερο αστεροειδή με ταχύτητα 6,25 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (22.500 χλμ/ώρα). Το δεύτερο σκάφος, με την ονομασία AIM, θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της σύγκρουσης προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο άλλαξε η τροχιά του στόχου.

Το διεθνές σχέδιο για την αποστολή AIDA προβλέπει ότι το σκάφος πρόσκρουσης DART θα αναπτυχθεί από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και τη NASA, ενώ το AIM θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη.

Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές σε όλο τον κόσμο καλούνται τώρα να υποβάλλουν έως τα μέσα Μαρτίου προτάσεις για τους επιστημονικούς στόχους της αποστολής και τα δεδομένα που θα μπορούσαν να συλλεχθούν.

Οι προτάσεις θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, ωστόσο η τελική απόφαση για το εάν θα υλοποιηθεί η αποστολή μπορεί να καθυστερήσει ακόμα αρκετά χρόνια.

Στο μεταξύ, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν διάφορες άλλες ιδέες για τη σωτηρία της Γης από αστεροειδείς που θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια πόλη ή ολόκληρο τον πλανήτη.

Η τακτική του «εμβολισμού» που θα επιχειρούσε η αποστολή AIDA πιστεύεται πάντως ότι θα ήταν επαρκής για την αναχαίτιση μόνο πολύ μικρών αστεροειδών.

Για την περίπτωση μεγαλύτερων βράχων, οι ιδέες που έχουν προταθεί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χρήση ισχυρών λέιζερ, τα οποία θα τροφοδοτούνταν με ηλιακή ενέργεια και σταδιακά θα εξέτρεπαν το αντικείμενο από την πορεία του παραμένοντας σε συνεχή λειτουργία για εβδομάδες ή και μήνες.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231237106

B24816F462EF37F6D5E0822498B89B7B.jpg.0ba4abcd0e16f16dff5ff966c5b7e874.jpg

E052DE3427275B7A8704D5B93A406B84.jpg.e6273dfba62bf9eae490c78e382ec922.jpg

735DEA26B39105132835EF16A3C0FE13.jpg.64acb2b0beb08cb84553dbe10794c3a2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ένας ακόμα αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη. :cheesy:

Ένας αστεροειδής μεγέθους σχεδόν όσο ένα οικοδομικό τετράγωνο πέρασε, το Σάββατο, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη. Πρόκειται για το τελευταίο φαινόμενο από μια σειρά ουράνιων αντικειμένων που έχουν πλησιάσει τελευταία από τη Γη, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που πέρασε από τη Ρωσία, προκαλώντας τον τραυματισμό 1.500 ανθρώπων.

Ο αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις πριν από έξι μέρες, είχε μήκος 140 μέτρων και πέρασε σε απόσταση 950.000 χιλιομέτρων από τη Γη, στις 20:30 ώρα Γκρήνουιτς.

Η απόσταση αυτή είναι περίπου ίση με δυόμισι φορές την απόσταση μέχρι το φεγγάρι, αν και αρκετά κοντά για τα δεδομένα του Σύμπαντος.

«Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για κάτι που ούτε καν γνωρίζαμε», δήλωσε ο πρόεδρος της αστρονομικής ομάδας Slooh Space Camera, κατά τη διάρκεια Διαδικτυακής εκπομπής που παρουσίαζε ζωντανές εικόνες του αστεροειδούς μέσω ενός τηλεσκοπίου που βρισκόταν στα Κανάρια Νησιά.

Κινούμενος με ταχύτητα περίπου 41.843 χιλιόμετρα την ώρα, ο αστεροειδής θα μπορούσε να εξαλείψει μια ολόκληρη πόλη εφόσον προσέκρουε πάνω στη Γη, δήλωσε μέλος της ομάδας Slooh.

«Ένας από τους λόγους που πλέον παρατηρούμε όλο και περισσότερα τέτοια αντικείμενα είναι επειδή υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που κοιτάζουν», δήλωσε.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231238948

Βίντεο:

http://www.tovima.gr/webtv/science/#395402

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στη Ρωσία δημιουργείται σύστημα προστασίας από την εισβολή μετεωριτών. :cheesy:

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κοσμικών απειλών θα είναι έτοιμο στη Ρωσία κατά τα τέλη του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos Βλαντίμιρ Ποπόβκιν. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Ποπόβκιν αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας ενός ενιαίου κέντρου για την πρόληψη και την απόκρουση των κοσμικών απειλών.

Η έκρηξη του μετεωρίτη πάνω από το Τσελιάμπινσκ στις 15 Φεβρουαρίου έδειξε ότι σήμερα οι απειλές των αστεροειδών είναι πραγματικά μεγάλες. Οι Ρώσοι ειδικοί προτείνουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης των ουράνιων σωμάτων και στο μέτρο του δυνατού μέσων καταστροφής των επικίνδυνων αστεροειδών, - λέει ο Βλαντίμιρ Ποπόβκιν:

- Οι βασικές προτεραιότητες, κατά την άποψή μας, είναι η ανάπτυξη και η αύξηση της αποτελεσματικότητας της παρακολούθησης των μικρών ουράνιων σωμάτων και των διαστημικών σκουπιδιών για τον εντοπισμό όλων των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη σωμάτων.

Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν μέσα επίδρασης σ΄ αυτά τα σώματα και να προγραμματιστούν ερευνητικές αποστολές σε αστεροειδείς και κομήτες για την εξακρίβωση των μεγεθών και των τροχιών τους.

Οι Ρώσοι ειδικοί παίρνουν να δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης των αστεροειδών κοντά στη Σελήνη. Συγκεκριμένα, προτείνεται να εκτοξευτούν τρία διαστημικά παρατηρητήρια, στα οποία θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της κίνησης των μεγάλων ουράνιων σωμάτων, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας Βιτάλι Λαπότα:

- Κοντά στη Σελήνη είναι τα σημεία Lagrange (σε αυτά τα σημεία τα διαστημόπλοια θα παραμένουν ακίνητα σε σχέση με το σύστημα Γη-Σελήνη). Η τοποθέτηση των σταθμών σ΄ αυτά τα σημεία σε απόσταση 400 χιλ. χλμ. από τη Γη θα εξασφαλίσει την τρισδιάστατη μέσω τριών καναλιών παρακολούθηση των αστεροειδών. Όμως αυτό δεν είναι σε θέση να το εξασφαλίσει ούτε μια χώρα, χρειάζεται ισχυρός διεθνής συνεταιρισμός. #-o

Για την εξουδετέρωση των επικίνδυνων ουράνιων σωμάτων πρέπει να δημιουργηθούν διαστημόπλοια τριών τύπων: δορυφόροι παρακολούθησης, κατασκοπευτικοί δορυφόροι και δορυφόροι αναχαίτισης, - θεωρεί ο Διευθυντής του «Κέντρου πλανητικής Άμυνας» Ανατόλι Ζάιτσεφ:

- Μετά τον εντοπισμό ενός επικίνδυνου ουράνιου σώματος εκτοξεύεται προς αυτό ένας κατασκοπευτικός δορυφόρος. Και αμέσως μετά από αυτόν – ένας δορυφόρος αναχαίτισης με κινητικά ή πυρηνικά μέσα επίδρασης. Για την εκτόξευση τέτοιου διαστημοπλοίου προβλέπεται η χρησιμοποίηση του ρωσο-ουκρανικού πυραύλου-φορέα Zenit, που χρειάζεται ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας για την εκτόξευση. Έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη Γη από σώματα μεγέθους δεκάδων και ακόμη και εκατοντάδων μέτρων.

Από το κρουστικό κύμα από μια πυρηνική έκρηξη ένας αστεροειδής θα συντριβεί σε θραύσματα μεγέθους κάτω των 10 μέτρων. Μάλιστα εκείνο το σχετικά μικρό μέρος των θραυσμάτων, που θα βρεθεί στην ατμόσφαιρα της Γης, θα εκραγεί στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω των αρκετά μικρών διαστάσεων τους. Το αποτέλεσμα αυτής της αναχαίτισης θα είναι ένα μεγαλειώδες ωραιότατο θέαμα, ακίνδυνο για τους κατοίκους της Γης.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης διαστημικών όπλων με το πρόσχημα της προστασίας από τους αστεροειδείς. Γι΄αυτό πρέπει να συμφωνηθούν σχετικά διεθνή έγγραφα, που θα αποκλείουν οποιαδήποτε δυνατότητα δοκιμής και ανάπτυξης όπλου στο διάστημα.

http://greek.ruvr.ru/2013_03_13/107805039/

59.jpg.9c69a49a542411693ecac7b4b20c5f2c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η «ταυτότητα» του μετεωρίτη των Ουραλίων. :cheesy:

Η γεωχημικοί αποτίμησαν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης του μετεωρίτη, που έπεσε στα μέσα Φεβρουαρίου στη λίμνη Τσεμπαρκούλ στα Ουράλια.

Ήδη έχει διαβιβαστεί η «ταυτότητά» του στη Διεθνή Επιτροπή Μετεωριτών.

Στο μετεωρίτη δόθηκε το όνομα «Τσελιάμπινσκ», λόγω του ότι η περιοχή της πτώσης των θραυσμάτων του μετά την έκρηξη της 15 Φεβρουαρίου κάλυψε όλη την περιφέρεια Τσελιάμπινσκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου γεωχημικής και αναλυτικής χημείας, ο κοσμικός «επισκέπτης» αποτελείται βασικά από πυριτικά άλατα. Λιγότερο από το 10% της σύνθεσης του ουρανίου σώματος είναι ψευδάργυρος, σίδηρος, χρώμιο, κοβάλτιο και αλουμίνιο.

Η ηλικία του μετεωρίτη, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 4,5 δισεκ. έτη. Όπως δηλώνουν επιστήμονες, ο κοσμικός ξένος αφίχθηκε από τη ζώνη αστεροειδών, που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία. Σ΄αυτή την περιοχή υπάρχουν αρκετά παρόμοια μικρά ουράνια σώματα.

Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ στην αρχή ήταν μέρος ενός μεγάλου αστεροειδούς. Μετά αποσπάστηκε και ξεκίνησε για ελεύθερη πτήση.

Περίπου πριν 10 εκατ. χρόνια σ΄αυτόν χτύπησε άλλο ουράνιο σώμα. Αυτό αποδεικνύεται από τα τήγματα που δημιουργήθηκαν από την θέρμανση του μετεωρίτη.

Ως αποτέλεσμα, στη Γη έφτασε ένα αρκετά πλαδαρό σώμα το οποίο, εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα της Γης, διαλύθηκε εύκολα σε μικρά κομμάτια. Το 90% της μάζας του μετεωρίτη έγινε σκονη κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, όμως περίπου δέκα τόνοι έπεσαν στη Γη. Ωστόσο ο επιστήμονας προς το παρόν βρήκαν μόνο 3 κιλά.

Ο μετεωρίτης Τσελιάμπινσκ με διάμετρο 18-20 μέτρων προξένησε αρκετή ζημιά στους ανθρώπους και στην οικονομία της πόλης – από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια πολλών κτιρίων. Από τα θραύσματά τους τραυματίστηκαν 1145 άτομα. Ζημιές προξενήθηκαν σε σχεδόν 3 χιλ. κτίρια και εγκαταστάσεις.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι, αν ο μετεωρίτης εισερχόταν στην ατμόσφαιρα της Γης με πιο απότομη τροχιά, οι συνέπειες θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο σοβαρές.

Ο συνολικός αριθμός των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών σήμερα υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες.

Σοβαρή απειλή αποτελούν τα ουράνια σώματα με διάμετρο 40 μέτρων και πάνω.

Η ενέργεια, που εκλύεται κατά τη σύγκρουση ενός τέτοιου σώματα με τη Γη, μπορεί να συγκριθεί με την έκρηξη μιας ισχυρής θερμοπυρηνικής βόμβας.

http://greek.ruvr.ru/2013_03_19/108421787/

1026790478_42011.jpg.8d7558ab432cd80960e4fe94c0572dc8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Προσευχηθείτε», η συμβουλή της NASA αν πλησιάζει αστεροειδής. :cheesy:

Ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν έχει μια απλή συμβουλή για την αντιμετώπιση ενός αστεροειδή που θα έβαζε στο στόχαστρο τις ΗΠΑ: προσευχηθείτε.

Αυτό, εξάλλου, είναι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση στην περίπτωση επικείμενης πρόσκρουσης, όπως δήλωσε ο Μπόλντεν στην Επιστημονική Επιτροπή του Κογκρέσου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί και τι κονδύλια απαιτούνται προκειμένου να προστατευτεί ο πλανήτης από αδέσποτους διαστημικούς βράχους.

Το ζήτημα ήλθε στην επικαιρότητα στις 15 Φεβρουαρίου, όταν ένας αστεροειδής διαμέτρου 15 μέτρων εξερράγη πάνω από το Τσελαμπίνσκ της Ρωσίας με την ισχύ 30 βομβών σαν της Χιροσίμα. Την ίδια μέρα, ένας ακόμα μεγαλύτερος βράχος πέρασε σε απόσταση 20.000 χιλιομέτρων, πιο κοντά από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

«Ήμασταν τυχεροί που τα γεγονότα του περασμένου μήνα αποδείχθηκαν μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση αντί καταστροφή» σχολίασε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Λάμαρ Σμιθ. πρόεδρος της επιτροπής.

Ο διοικητής της NASA ανέφερε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη εντοπίσει το 95% των κοντινών στη Γη αστεροειδών με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου, οι οποίοι μπορούν δυνητικά να εξαφανίσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αχαρτογράφητο όμως παραμένει το 90% των περίπου 10.000 κοντινών στη Γη αστεροειδών με διάμετρο έως 300 μέτρα, αρκετά μεγάλη για να καταστρέψουν μια μεγαλούπολη. Κατά μέσο όρο, τέτοια σώματα προσκρούουν στον πλανήτη μια φορά στα 1.000 χρόνια.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν γνωρίζουμε κάποιον αστεροειδή που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν όμως ένας τέτοιος αστεροειδής επρόκειτο να χτυπήσει σε τρεις εβδομάδες, τότε προσευχηθείτε» είπε. ](*,)

Ανέφερε ακόμα ότι η NASA εξετάζει διάφορες υποψήφιες ιδέες για την αναχαίτιση εισερχόμενων αστεροειδών.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως στις ταινίες, η χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα ήταν αποτελεσματική, αφού ο βράχος θα έσπαζε σε κομμάτια τα οποία θα έπεφταν στη Γη σαν βροχή.

Η μόνη λύση θα ήταν να ασκηθεί στον βράχο μια μικρή αλλά σταθερή δύναμη, η οποία θα άλλαζε την πορεία του σε διάστημα μερικών μηνών ή ετών.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους: χρωματίζοντας τη μια πλευρά του αστεροειδή άσπρη, ώστε να ανακλά το φως και να σπρώχνει το βράχο προς την αντίθετη πλευρά, ή ακόμα και με ρομπότ που κάθονται στην επιφάνεια του αστεροειδή και εκτοξεύουν πέτρες στο Διάστημα, οπότε σπρώχνουν την απειλή προς την αντίθετη κατεύθυνση.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231240411

6E60DED1B3F9FEB977BDE36067D04987.jpg.33c65160933d1a9fd5d4ddaa439becaa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ προκάλεσε “θύελλες” στην ιονόσφαιρα. :cheesy:

«Η έκρηξη του μετεωρίτη κοντά στο Τσελιάμπινσκ προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στην ιονόσφαιρα της Γης, οι οποίες επηρέασαν σχεδόν όλη της ιονόσφαιρα του Πλανήτη» δήλωσε στο πρακτορείο «RIA Novosti», ο συνεργάτης του Ινστιτούτου μετρήσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Γκίβι Γκιβισβίλι.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι αλλαγές στην πυκνότητα των ηλεκτρονίων στη ζώνη F2 της ιονόσφαιρας (250 χλμ.πάνω από τη Γη) καταγράφηκαν 5,5 ώρες μετά την έκρηξη του μετεωρίτη από τον σταθμό του Αικατερινμπούργκ, μετά από 6 ώρες από το Ροστόφ Ντον και μετά από 7 ώρες από τη Μόσχα.

«Η πυκνότητα των ηλεκτρονίων μειώθηκε για 2,7 φορές, και το υψηλότερο όριο της ζώνης F2 χαμήλωσε από τα 270 χλμ.έως τα 220 χλμ. Άλλες φορές παρατηρούσαμε την επίδραση των μετεωριτών στην ιονόσφαιρα, η οποία γινόταν συνήθως σε ύψος μέχρι 100 χλμ. Αυτό το περιστατικό αποδεικνύει, ότι όλη η ιονόσφαιρα μπορεί να επηρεαστεί, ακόμα και σε ύψος 250 χλμ. Τώρα θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, τί προκάλεσε αυτές τις αλλαγές» κατέληξε ο κ. Γκιβισβίλι.

http://rbth.gr/news/2013/03/24/o_meteoriti_toy_tseliampinsk_prokalese_thyelle_stin_ionosfaira_21051.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σχέδιο της NASA για ρυμούλκηση αστεροειδή !

 

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση θα λάβει η NASA για το φιλόδοξο πρόγραμμα ρυμούλκησης ενός αστεροειδούς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για ερευνητικούς και εξερευνητικούς σκοπούς, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον.

Όπως αναφέρει το space.com, το εν λόγω ποσό θα εντάσσεται στην πρόταση ομοσπονδιακού της κυβέρνησης Ομπάμα, που θα υποβληθεί σύντομα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα που έχουν προταθεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, και περιλαμβάνει επίσης την αποστολή αστροναυτών στον αστεροειδή ως το 2021.

Όπως είπε ο Νέλσον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζει την επιστήμη των διαδικασιών εξόρυξης σε αστεροειδείς, καθώς και την ανάπτυξη τρόπων εκτροπής ενός από την πορεία του, κάτι που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

Το σχέδιο της NASA περιλαμβάνει το «ψάρεμα» ενός αστεροειδούς από ένα ρομποτικό σκάφος, και στη συνέχεια τη ρυμούλκησή του σε σταθερή τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Στη συνέχεια, θα ακολουθούσε αποστολή αστροναυτών το 2021, μέσω της χρήσης του διαστημοπλοίου Orion και του Space Launch System, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Μία τέτοια ιδέα είχε παρουσιαστεί πέρυσι από ερευνητές του Keck Institute for Space Studies του Caltech. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που θα κερδηθούν από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολύτιμες για το σχεδιασμό αποστολών ακόμα παραπέρα, όπως στον Άρη και τους δορυφόρους του, Φόβο και Δείμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Keck, το ποσό που θα απαιτηθεί για ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς βάρους 500 τόννων (αν και το πρόγραμμα της NASA αφορά μάλλον μικρότερο αστεροειδή).

Οι ερευνητές του Caltech επεσήμαναν πως δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τη Γη, καθώς ο προτεινόμενος αστεροειδής θα έχει την πυκνότητα ενός μεγάλου «κομματιού λάσπης», και θα έρθει στη θέση του πολύ πιο αργά από, για παράδειγμα, τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας.

 

http://physicsgg.me/2013/04/08/%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-nasa-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4/

asteroid-mission.jpg.cf7edcab9de7bc09fdb5fc866c61f231.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πράσινη πέτρα ίσως είναι ο πρώτος μετεωρίτης από τον Ερμή. :cheesy:

Ένας μοναδικός πράσινος μετεωρίτης που βρέθηκε πέρυσι στο Μαρόκο δεν αποκλείεται να είναι ο πρώτος γνωστός επισκέπτης από τον Ερμή, εκτιμά ο αμερικανός ειδικός που τον εξέτασε.

Οι πλανητολόγοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι ορισμένους από τους μετεωρίτες που φτάνουν στην επιφάνεια της Γης είναι στην πραγματικότητα κομμάτια μεγάλων αστεροειδών ή πλανητών όπως ο Άρης, τα οποία εκτινάχθηκαν στο Διάστημα κατά την πρόσκρουση άλλων αστεροειδών, και έφτασαν τελικά στη Γη έπειτα από ταξίδι χιλιάδων ή εκατομμυρίων ετών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ειδικοί μπορούν να συμπεράνουν την προέλευση των μετεωριτών με σχετική ευκολία. Οι πέτρες που προέρχονται από τον Άρη, για παράδειγμα, περιέχουν ίχνη από την ατμόσφαιρα του πλανήτη, της οποίας η σύνθεση είναι χαρακτηριστική. Ανάλογες χημικές υπογραφές επιτρέπουν την ταυτοποίηση μετεωριτών που προέρχονται από την Εστία, έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του Ηλιακού Συστήματος.

Δεδομένου όμως ότι η τροχιά της Γης απέχει από την τροχιά του Ερμή πολύ περισσότερο από ό,τι απέχει από την τροχιά του Άρη, η πτώση μετεωριτών από τον Ερμή θεωρείται πολύ πιο απίθανη.

Κι όμως, στο συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που θα πραγματοποιηθεί στο Τέξας, ο ειδικός στους μετεωρίτες Άντονι Άιρβινγκ θα παρουσιάσει τη μελέτη του σε έναν ασυνήθιστο πράσινο μετεωρίτη, με την ονομασία NWA 7325, που βρέθηκε το 2012 στο Μαρόκο διαλυμένος σε 35 κομμάτια.

Η μοναδική πέτρα χρονολογήθηκε στα 4,56 δισεκατομμύρια χρόνια, περίπου όσο η ηλικία του Ηλιακού Συστήματος.

Σύμφωνα με την ηλικία αυτή, ο μετεωρίτης θα μπορούσε να είχε αποσπαστεί από κάποιον αρχέγονο αστεροειδή.

Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να αποκλείεται με βάση τις αναλύσεις. Ο NWA 7325 παρουσιάζει μεταξύ άλλων πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνητισμού.

Όπως επισημαίνει ο Άιρβινγκ στο Space.com, τα δεδομένα της αποστολής Messenger που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ερμή δείχνουν ότι ο ασθενής μαγνητισμός του πλανήτη ταιριάζει με τα μαγνητικά χαρακτηριστικά του μετεωρίτη.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%AE

sermis.jpg.6cee65ce5f01d943fb96a4ab7cc5effe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχέδιο της NASA για την αντιμέτωση των αστεροειδών: πολλές ασάφειες :cheesy:

Η Υπηρεσία Διαστήματος των ΗΠΑ NASA πρότεινε στη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος Ροσκόσμος να υλοποιήσουν από κοινού ένα ενδιαφέρον σχέδιο. Όπως είπε ο επικεφαλής της Ροσκόσμος Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, γίνεται λόγος για την «ρυμούλκηση» σε τροχιά της Σελήνης ενός μικρού αστεροειδούς, έτσι ώστε να διεξάγονται εκεί συγκεκριμένες έρευνες και εργασίες».

Δηλαδή να σταλεί εκεί επανδρωμένη αποστολή ή να μελετηθεί αυτός ο αστεροειδής με τη βοήθεια αυτόματων συσκευών.

Η συνέντευξη του Βλαντίμιρ Ποπόβκιν στη «Ροσίσκαγια γκαζέτα» συνέπεσε χρονικά με την δημοσίευση ενός νέου σχεδίου της NASA στις ΗΠΑ. Το 2019 οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να πιάσουν με διαστημόπλοιο-ρομπότ έναν αστεροειδή βάρους 500 τόνων και να τον μεταθέσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ύστερα από 2 χρόνια προβλέπεται να σταλούν εκεί αστροναύτες με το διαστημόπλοιο «Ωρίων», το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί μέχρι τότε. Το πλήρωμα θα βγει στην επιφάνεια αυτού του ουράνιου σώματος και θα πάρει δείγματα του εδάφους του.

Η αποστολή θα κοστίσει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο πρώτο της στάδιο που προγραμματίζεται για το οικονομικό έτος 2014 η NASA αναμένεται να ζητήσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την επιλογή του βέλτιστου αστεροειδή.

Σε σχέση με αυτό δημιουργείται το εξής ερώτημα: Ποιός θα είναι ο ρόλος της Ρωσίας; Απαντώντας σ΄αυτή την ερώτηση, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νέα της Κοσμοναυτικής» Ιγκόρ Μαρίνιν είπε:

- Επειδή δεν υπάρχει ακόμα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, είναι πρόωρα να μιλάμε για τον βαθμό της συμμετοχής μας.

Οι ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, δεν θα βρουν εκείνα τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, Όλα αυτά θα παραμείνουν εξερευνητικές εργασίες σχετικά με τη δυνατότητα πραγματοποίησης τέτοιου πειράματος. Η υπόθεση δεν θα προχωρήσει πιο πέρα, επειδή απαιτούνται πολύ μεγάλες δαπάνες. Νομίζω ότι το σχέδιο αυτό είναι απραγματοποίητο.

Η Ρωσία έχει καλούς ειδικούς και πολύ καλή βιομηχανική βάση. Αλλά θα θελήσουν άραγε οι Αμερικανοί να φορτώσουν με παραγγελίες τον ρωσικό διαστημικό κλάδο, όταν ο δικός τους περνάει δύσκολους καιρούς,- αναρωτιέται ο Γιούρι Καράς αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής.

- Στις ΗΠΑ ισχύει η αρχή, που λέει ότι όποιος συμμετέχει σε κάποιο διεθνές σχέδιο, πληρώνει ο ίδιος για τη συμμετοχή του. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί θα προσκαλέσουν τη Ρωσία σε αυτό το σχέδιο, η ίδια η Ρωσία θα πληρώσει για τη συμμετοχή της. Εννοείται, ότι αυτό σημαίνει βέβαια, κάποια κίνηση προς τα εμπρός, αλλά και εδώ όλα εξαρτώνται από τον ρόλο στον οποίο μπορεί να προσκληθεί.

Οι ασάφειες δεν εξαντλούνται με τα προαναφερόμενα. Ας θυμηθούμε ότι ο σκοπός του στρατηγικού διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ ήταν η απόβαση ανθρώπων σε αστεροειδή μέχρι το 2025. Ο στόχος αυτός δεν έχει καταργηθεί από κανένα. Τότε πως συμβιβάζεται με το 2021 και με το νέο, συνδεδεμένο με τους αστεροειδείς σχέδιο; Είναι το ίδιο; Ίσως επεκτείνονται τα χρονικά όρια για 4 χρόνiα,- συλλογίζεται ο Γιούρι Καράς.

- Όλο και περισσότεροι ειδικοί της NASA καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αποστολή σε αστεροειδή δεν θα δώσει σχεδόν τίποτα.

Είναι πιο ενδιαφέρον να πετάξουμε στον Άρη, κάτι που είναι πιο δικαιολογημένο από πολλές απόψεις.

Μάλλον, τις προσεχείς εβδομάδες θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την νέα αποστολή. Αν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί κάποτε, το αναμφισβήτητο όφελός του θα είναι τότε η απόκτηση συγκεκριμένης πείρας σύλληψης και μετάθεσης του αστεροειδούς, κάτι που αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί οπωσδήποτε χρήσιμο.

http://greek.ruvr.ru/2013_04_09/110301209/

4h_50699249.jpg.e3ce33d214701accba6cfecbb948006a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικός «φύλακας» θα περιφρουρεί τη Γη. :cheesy:

Το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό τηλεσκόπιο Sentinel (Φύλακας ή φρουρός), που προορίζεται για την αναζήτηση αστεροειδών, θα εκτοξευτεί το 2017.

Το απαιτούμενο χρηματικό ποσό ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, το συλλέγει το μη εμπορικό Ιδρυμα B612 Foundation, που ιδρύθηκε από τους αστροναύτες των ΗΠΑ.

Το Ίδρυμα θα μοιράζεται τις πληροφορίες, που θα συλλέγει το τηλεσκόπιο με τη NASA. Η NASA με τη σειρά της, θα παραχωρήσει τεχνικό εξοπλισμό τηλεπικοινωνίας με σκοπό την αποκατάσταση της σύνδεσης με το τηλεσκόπιο.

Η εκτόξευση του τηλεσκοπίου θα εξασφαλίσει τον εντοπισμό του 90% των περίγειων αστεροειδών μέγεθους από 140 μέτρα, οι οποίοι είναι ικανοί κατά την πτώση τους στη Γη να καταστρέψουν, για παράδειγμα, ολόκληρη πόλη. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αριθμός τέτοιων αστεροειδών φτάνει τις 500 χιλιάδες το λιγότερο. Ας πούμε για σύγκριση, σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες μόνο για 10 χιλιάδες τέτοιους αστεροειδείς.

Ώς προς τον τύπο του το Sentinel είναι υπέρυθρο τηλεσκόπιο, που θα αντιδρά ακόμα και στην ελάχιστη διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στην επιφάνεια του αστεροειδή, που έχει ζεσταθεί ελαφρά από τον Ήλιο και στο σχεδόν μηδενικό (μηδέν του Κελβίνο) γενικό φόντο του Διαστήματος. Για την εξασφάλιση καλύτερης ευαισθησίας, τους αισθητήρες του τηλεσκοπίου θα τους κρυώσουν μέχρι τις κρυογονικές θερμοκρασίες. Θα το εκτοξεύσουν σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, η οποία βρίσκεται κοντά στην τροχιά της Αφροδίτης. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι, όταν οι αστεροειδείς πετούν από την πλευρά του Ηλίου, δεν είναι ορατοί από τη Γη.

Ο διαστημικός «φύλακας» δεν θα στερήσει νόημα στα επίγεια συστήματα προειδοποίησης για την απειλή αστεροειδών, τα οποια δημιουργούνται τώρα στη Ρωσία και άλλες χώρες. Σε σχέση με αυτό ο Ντμίτρι Βίμπε, επικεφαλής του τμήματος φυσικής και εξέλιξης των αστέρων του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών είπε:

- Τα επίγεια όργανα έχουν αναρίθμητες ελλείψεις, συνδεδεμένες με τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες και την ώρα του ημερονυχτίου. Η δημιουργία δε τέτοιου δικτύου στοιχίζει σχετικά λίγα χρήματα. Εκτός απ’ αυτό τα επίγεια τηλεσκόπια μπορούν να εκσυγχρονίζονται αδιάκοπα. Από την άλλη πλευρά, όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από το επίγειο δίκτυο. Αλλά τέτοιο τηλεσκόπιο στοιχίζει πολύ ακριβά και η επισκευή του είναι αδύνατη. Έτσι, λοιπόν δεν πρέπει να ποντάρουμε μόνο σε μιά λύση. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούνται τόσο τα επίγεια, όσο και τα διαστημικά τηλεσκόπια

Η αποστολή "Sentinel" θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν τρισδιάστατο δυναμικό χάρτη του εσωτερικού μέρους του ηλιακού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι στιγμές επικίνδυνης προσέγγισης των αστεροειδών με τη Γη θα προβλεφθούν για δεκαετίες. Συνεπώς, η ανθρωπότητα θα έχει χρόνο για την προετοιμασία ειδικής επιχείρησης αποτροπής της σύγκρουσης.

http://greek.ruvr.ru/2013_04_17/111049501/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ και το ιαπωνικό τηλεσκόπιο. :cheesy:

Μετά από το συμβάν με τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, ο οποίος εξερράγη στον ουρανό πάνω από την περιφέρεια των Ουραλίων στις 15 Φεβρουαρίου, Ιάπωνες επιστήμονες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ειδικό «τηλεσκόπιο-φρουρό», το οποίο θα επιτρέπει να προσδιορίζεται η ύπαρξη στο Διάστημα μικρών ουρανίων σωμάτων, πριν αυτά συγκρουστούν με τη Γη.

Ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για ένα τέτοιο τηλεσκόπιο εκπρόσωποι της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικών Ερευνών σε συνάντηση με επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τσελιάμπινσκ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τσελιάμπινσκ Όλγκα Στσάπινα αφηγείται:

Οι Ιάπωνες επιστήμονες συναντήθηκαν με τους ερευνητές μας, είδαν τη συλλογή από θραύσματα του μετεωρίτη, επισκέφθηκαν τη λίμνη Τσεμπαρκούλ, όπου εκτιμάται ότι έπεσε ο μετεωρίτης. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η τροχιά της πτήσης και η περιοχή της πτώσης, καθώς και οι διαστάσεις, που είχε ο μετεωρίτης. Αυτές οι μελέτες στοχεύουν στην επιτάχυνση της δημιουργίας ενός ειδικού τηλεσκοπίου. Για την κατασκευή του θα δαπανηθούν περισσότερα από 32 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Τώρα όλοι έχουν σκεφτεί ότι ο κίνδυνος από τους μετεωρίτες υπάρχει και το μέγεθος των καταστροφών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.

Οι Ιάπωνες δεν είναι οι μόνοι ξένοι επιστήμονες, που επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα το Τσελιάμπινσκ λόγω της πτώσης του μετεωρίτη. Λίγο νωρίτερα μετέβη στα Ουράλια ένας ειδικός της NASA.

Μελετούν τώρα ταυτοχρόνως τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ αρκετές ερευνητικές ομάδες, τόσο ρωσικές, όσο και ξένες. Ανάμεσά τους η ομάδα του καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τσελιάμπινσκ Aλεξάντρ Ντουντόροφ. Ο αστροφυσικός είδε με τα μάτια του την έκρηξη στον ουρανό πάνω από το Τσελιάμπινσκ και την πτώση του μετεωρίτη. Χάρη στις παρατηρήσεις του και τη μελέτη των θραυσμάτων, που συνεχίζουν ακόμη να ανακαλύπτουν στην περιφέρεια του Τσελιάμπινσκ, κατόρθωσε εν μέρει να διαλευκάνει το μυστήριο του ουράνιου επισκέπτη. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η βολίδα αυτή είναι συνομήλικη της Γης, δηλαδή είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών:

Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ κρύβει προς το παρόν πολλά μυστήρια. Οι επιστήμονες εκτίμησαν το βάρος του στους 10.000 τόνους, αλλά υπέθεσαν ότι κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα διαλύθηκε, με αποτέλεσμα να πέσουν στο έδαφος περίπου 10 τόνοι μετεωριτικού υλικού. Προς το παρόν έχουν βρεθεί περίπου 60 κιλά θραυσμάτων.

Αν το σημείο της έκρηξης είναι ήδη γνωστό, ο τόπος, όπου έπεσε το μεγαλύτερο τμήμα του μετεωρίτη, προς το παρόν είναι άγνωστο. Ή μάλλον δεν μπορεί να ειπωθεί γι’ αυτό κάτι με ακρίβεια: το διαμέτρου 8 μέτρων άνοιγμα στον πάγο της λίμνης Τσεμπαρκούλ και οι κρατήρες στον πυθμένα της προδηλώνουν εύγλωττα ότι η αναζήτηση πρέπει να γίνει εδώ. Αλλά οι δύτες καταδύθηκαν στα νερά της λίμνης μόνο μία φορά και δεν κατόρθωσαν να ανακαλύψουν τίποτε, γιατί ήταν πάρα πολύ η ιζηματική λάσπη.

Όσον αφορά τη χημική σύνθεση του μετεωρίτη, οι επιστήμονες εντόπισαν στα θραύσματά του 19 στοιχεία του περιοδικού πίνακα Μεντελέεφ, μεταξύ των οποίων σίδηρος, νικέλιο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρος.

Το επόμενο έτος, όταν θα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες πληροφορίες, το Τσελιάμπινσκ θα διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη αφιερωμένη στο «δικό» του μετεωρίτη.

http://greek.ruvr.ru/2013_04_22/111429004/

10RIAN_01381533_LR_ru.jpg.a81513a5e972378b504d540bd691c8bb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης