Jump to content

Σχεδιάζετε να κατασκευάσετε ένα ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο;


Σχεδιάζετε να κατασκευάσετε ένα ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο;  

80 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Σχεδιάζετε να κατασκευάσετε ένα ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο;

    • Δεν είναι στα σχέδιά μου
      14
    • Θα ήθελα αλλά είναι ανέφικτο εδώ που μένω
      19
    • Θα ήθελα αλλά είναι μεγάλο το κόστος
      9
    • Είναι στα μελλοντικά μου σχέδια
      24
    • Έχω κάτι συγκεκριμένο στα σκαριά
      6
    • Έχω ήδη το δικό μου παρατηρητήριο!
      8


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για πολλούς ερασιτέχνες αστρονόμους η κατασκευή ενός ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου αποτελεί κάτι παραπάνω από έναν χώρο όπου θα μπορέσουν να στεγάσουν το αγαπημένο τους χόμπι. Είναι ένα όνειρο ζωής, ένα δεύτερο σπίτι όπου έρχονται σε επαφή με το νυχτερινό ουρανό. Κάποιοι τα έχουν ήδη καταφέρει, για κάποιος παραμένει ανεκπλήρωτη επιθυμία. Εσείς, σχεδιάζετε να κατασκευάσετε ένα ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως το συγκεκριμένο δημοψήφισμα Βασίλη αφορά αποκλειστικά αστροφωτογράφους και ίσως θα έπρεπε να διευκρινιστεί αυτό. Δεν νομίζω πως κάποιος που κάνει μόνο παρατήρηση, σκέφτεται να κάνει κάτι τέτοιο.

 

Για παράδειγμα, θα είχε νόημα να πάρω το πολυπόθητο Obsession 22" UC και να το κλείσω σε θόλο μόνιμα;; :? :? :-k Προσωπικά θέλω να το πάρω και να το κάνω βόλτα σε όλα τα σκοτεινά σημεία της χώρας μας!

 

Επίσης, όσους γνωρίζω από εδώ μέσα στο forum αλλά και όχι μόνο εδώ, που τα έχουν καταφέρει, ασχολούνται αποκλειστικά με αστροφωτογραφία και όταν έχουν τέτοιο έτοιμο αστεροσκοπείο, με οτιδήποτε επιπρόσθετο μπορεί να γίνει για να διευκολύνει την διαδικασία της λειτουργίας του, ακόμη και απομακρυσμένα. Αυτοματισμούς για συρόμενες οροφές τηλεχειριζόμενες, πατέντες κλπ.

 

Τώρα αν εννοείς να έχουμε ένα 50ιντσο τέρας που δεν μεταφέρεται πουθενά, και να κάνουμε παρατήρηση από μόνιμο setup σε σκοτεινό ουρανό και εντός κάποιου θόλου...τότε πάω πάσο! :mrgreen:

Μιλάμε όμως για κάπως πιο εφικτά πράγματα...

 

Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με. Τουλάχιστον προσωπικά έτσι το βλέπω... :roll:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο μου σόρυ αλλά δεν συμφωνώ μαζί σου! Εγώ δεν σκαμπάζω γρι από αστροφωτογράφηση, αλλά όνειρό μου είναι κάποια στιγμή να φτιάξω στην ταράτσα μου ένα μίνι παρατηρητήριο για να στεγάσω το - όχι και πολύ μεγάλο - τηλεσκόπιο που δεν έχω ακόμη! Πραγματικά είναι στα μελλοντικά μου σχέδια! Και σκέψου ότι το όργανο πιθανότατα δεν θα το κουβαλάω σε πιο σκοτεινούς ουρανούς από εδώ που μένω, όμως μου φαίνεται εξαιρετικό να έχω έτοιμο κάποιον μικρό θόλο με μόνιμα στεγασμένο το τηλεσκόπιό μου, απ' το να το κουβαλάω κάθε φορά από και προς την ντουλάπα και να το στήνω και να το ξεστήνω για παρατήρηση... :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο, πρόσφατα διερευνούσα κι εγώ τη δυνατότητα κατασκευής αστεροσκοπείου και μπήκα σε πολλά website στο διαδίκτυο και είδα φωτογραφίες από πολλά ερασιτεχνικά αστεροσκοπεία διεθνώς. Διαπίστωσα πως αρκετοί είναι αυτοί που έχουν φτιάξει ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο για παρατήρηση απλά συνήθως βρίσκονται σε σχετικά σκοτεινούς ουρανούς, δε θα τα βρεις συχνά σε αστικές περιοχές. Αν το σκεφτείς, πες πως είχες σπίτι σε επαρχία και σε σκοτεινό μέρος, δε θα ήταν άσχημο να έχεις ένα αστεροσκοπείο για παρατήρηση που θα είναι μόνιμα στημένο και έτοιμο απλά με το άνοιγμα μιας συρόμενης οροφής. Μάλιστα, κάποιοι έχουν βάλει και dobsonian ως το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου! Όσο για εμάς στις αστικές περιοχές, όντως μόνο για φωτογράφιση αξίζει ή αν κάποιος είναι αφιερωμένος πλανητικός παρατηρητής.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι θα ήθελα πολύ να είχα <<ένα δεύτερο σπίτι κάτω από τ' αστέρια>> αλλά...

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μενέλαε σεβαστή η αποψή σου, όμως να ξέρεις πως με το να βάλεις ένα μεγάλο ή ακόμη και μεσαίου μεγέθους τηλεσκόπιο μόνιμα σε έναν ουρανό όχι σκοτεινό....δεν θα το αξιοποιήσεις ποτέ πραγματικά. Αν ήσουν σε κατασκότεινο ουρανό εσύ και η ταράτσα σου, τότε αλλάζει το πράγμα!

 

Θα σου ερχόμουν και όσο πιο συχνά θα μπορούσα.. 8) :cheesy:

 

Ανδρέα, η περίπτωση που συζητάς είναι πέρα για πέρα ιδανική, να μένεις κάτω από σκοτεινό ουρανό μόνιμα και να έχεις την παρατήρηση εύκολη και στο τσεπάκι σου. Οι περισσότεροι όμως μάλλον δεν είμαστε έτσι οπότε, η μετακίνηση καθίσταται υποχρεωτική. Για αυτό είπα πως αφορά περισσότερο αστροφωτογράφους που και σε ντεμί σκοτεινό ουρανό, βαράνε αλύπητα με τα ριφρακτοράκια τους και κάνουν θαύματα.

 

Ο καθένας το βλέπει διαφορετικά και από εκεί που διαμένει μόνιμα, ομολογουμένως. Ένας νησιώτης σε σκοτεινό ουρανό στις Κυκλάδες θα ήταν πολύ ευτυχής φαντάζομαι, θα το προστάτευε και από τους μόνιμους αέρηδες του Αιγαίου που είναι τίγγα στο αλάτι...εκεί ναι, θα το ήθελα και εγώ.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο , η παρατηρησιακή αστρονομία δεν εξαντλείται μόνο στην παρατήρηση αλλά και στην καταγραφή. Οπτική φωτομετρία μεταβλητών ή φωτομετρία με ccd , φασματοσκοπία , καταγραφή αποκρύψεων , ηλιακή παρατήρηση και καταγραφή , μέτρηση διπλών αστέρων , Με όλα αυτά μπορεί να ασχοληθεί ένας παρατηρησιακός ερασιτέχνης αλλά όπως φαντάζομαι ότι θα εννοείς ο stargazer θέλει την προετοιμασία , το φόρτωμα , τη διαδρομή , την εξοχή , τα τραπεζάκια του , τους χάρτες του και όλα τα συναφη.... Είναι ιεροτελεστία συμφωνώ , αλλά και ένα σταθερό παρατηρητήριο έχει τη γοητεία του για τις μέρες που βαριέσαι να φορτώνεις αμάξι και να κάνεις 1 ώρα δρόμο!! :wink: :wink: :D
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο συμφωνώ με τον Homo αλλά και αρκετά και με σένα, όσον αφορά τους σκοτεινούς ουρανούς. Αλλά οπωσδήποτε το κουβάλημα από δω και από κει δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε οικονομικό, ούτε καλό για την "υγεία" των οργάνων, αν και βέβαια είναι εξαιρετική εμπειρία για τον άνθρωπο! Δε βλέπεις, εδώ φτύνουμε αίμα για το αν και πώς θα πάρουμε επιτέλους ένα όργανο της προκοπής, πού θα βρούμε τα χρήματα... Έτσι είμαι της άποψης ότι η χρυσή τομή είναι κυρίως να εκμεταλλεύεσαι το σπίτι σου με τις όποιες συνθήκες έχει αυτό, για τις δε εξορμήσεις τίποτε δεν σε εμποδίζει να τις κάνεις πάντα. Και όπως έχω ξαναγράψει, εδώ, έξω από τα Μέγαρα έχουμε αρκετές φορές τον χρόνο καλές συνθήκες παρατήρησης, πολύ καλύτερες από την Αθήνα, η οποία όμως πάντα φροντίζει και στέλνει την τεράστια άλω της σε όλο το ανατολικό μας τμήμα του ουρανού... Τέλος πάντων, ας το φτιάξω κάποτε και θα σε καλέσω να το δεις!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το αστεροσκοπείο είναι εκ των ουκ άνευ στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Αν υπάρχει δυνατότητα να έχει κάποιος μόνιμη εγκατάσταση σε σκοτεινό ουρανό ειναι ό,τι καλύτερο.

Μετά από μια κουραστική μέρα η βδομάδα στη δουλειά δεν έχεις όρεξη να κουβαλάς και να στήνεις και εν συνεχεία να ξεστήνεις.

Ειδικά για ισημερινά τηλεσκόπια. Η άνεση του ανοίγω τον θόλο ή την συρόμενη οροφή παρατηρώ τελειώνω και τον κλείνω είναι τεράστια.

Τα προβλήματα είναι πολλά και το κόστος και το κατάλληλο σημείο αλλά και η μεγάλη πιθανότητα βανδαλισμού και κλοπών που μπορεί να πάει τον εξοπλισμό μας σε μάντρα σκραπ

:(

Προσωπικά θα προτιμούσα 8" σε μόνιμη εγκατάσταση σε σκοτεινό ουρανό παρά 12" που τις άγω και φέρω... Ο άνετος και ξεκούραστος παρατηρητής παρατηρεί και καλύτερα!

Για την αστροφωτογραφία δεν το συζητώ είναι απολύτως απαραίτητο για οποιαδήποτε σοβαρή ενασχόληση!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ που παρ' όλο που ψήφισα ναι θα ήθελα να είχα, εν τούτης καταλαβαίνω απόλυτα τον Τάσο, διότι βλέπεται εκφράζει μέσα από αυτά τα οποία λέει, μια βαθιά ανάγκη των ανθρώπων που ζούνε στις μεγαλουπόλεις. Για μας που η τυφλή τύχη μας καταδίκασε να ζούμε στην Αθήνα, η ερασιτεχνική αστρονομία- αστροφωτογραφία είναι άμεσα συνδεδεμένες με την απίστευτη ανάγκη φυγής από αυτό τον εκτυφλωτικά φωταγωγημένο χώρο. Λόγο ζωής που κάνουμε, για πολλούς από εμάς οι λέξεις ερασιτεχνική αστρονομία και εκδρομή μας γίνανε έννοιες ταυτόσημες!!!

Πράγματι μου είναι πολύ δύσκολο πια να φανταστώ αστροπαρατήρηση χωρίς να φανταστώ εκδρομή, και πάλι μου είναι αδιανόητο να φανταστώ εκδρομή χωρίς αστροπαρατήρηση.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τόσο έχεις κάποια δίκια ως προς την παρατήρηση απο αστικές περιοχές και όπως και αν το κάνουμε ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στις πόλης άρα οι περισσότεροι είμαστε στην φωτορρύπανση παρα σε σκοτεινό ουρανό αλλά όπως λεει και ο Ανδρέας αν κάποιος είναι τυχερός και βρίσκεται σε σκοτεινό ουρανό είναι το καλύτερο για αυτόν!

Τώρα για να πω την αλήθεια συμφωνώ 1000% με τον Θανάση, η ενασχόληση με την Ερ.Αστρονομία δεν είναι είναι μόνο κοίταγμα και φωτογράφιση καλλιτεχνικών φωτογραφιών αλλά υπάρχουν χίλια-δυο πράγματα που μπορείς να κάνεις και όταν έχεις δικό σου Θόλο όλα γίνονται ευκολότερα και πετυχαίνεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα με συστηματική δουλειά πράγμα που χωρίς θόλο και μόνιμη εγκατάσταση δεν μπορείς να πετύχεις και μερικά απο αυτά, που δεν έγραψε ο Θανάσης, είναι κυνήγι Supernova, κυνήγι κομητών, Αστεροειδών, Εξωπλανητών και ότι άλλη συστηματική δουλειά μπορεί να προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα!

Ο Θόλος για εμένα δεν είναι απλά ένα "γρηγορότερο παράθυρο" στον νυχτερινό ουρανό όπως πολύ ωραία έγραψε ο Γιώργος αλλά είναι ένα παράθυρο στην συστηματική παρατήρηση, καταγραφή και προσφορά στην επιστημονική κοινότητα!

 

Στα σχέδια μου είναι δύο θόλοι, ένας στην κορυφή του σπιτιού ή έστω μέσα στο οικόπεδο ώστε να έχω χρόνο και να κάνω το χόμπι μου αλλά και για να περνάω τον χρόνο μου με την οικογένεια διότι αν συνεχίσω με τους ίδιους ρυθμούς στο τέλος δεν θα έχω οικογένεια :roll:

Και έναν δεύτερο θόλο σε παρατηρητήριο της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας στην κορυφογραμμή του Παντοκράτορα με μόνιμα εγκατεστημένο τηλεσκόπιο το οποίο θα μπορεί θα μπορεί να λειτουργήσει εξ'αποστάσεως με όλα τα σχετικά καλούδια, το οποίο παρατηρητήριο θα μπορει να χρησιμεύσει και ως ορειβατικό καταφύγιο(το διπλανό κτίριο) αλλά και ως παρατηρητήριο της αγριας φύσης μιας και η περιοχη είναι προστατευμένη και βρίσκουν καταφύγιο άγρια πουλιά και θα μπορεί να λειτουργήσει και ως παρατηρητήριο πρόληψης πυρκαγιών. Φυσικά τίποτα απ'τα παραπάνω δεν έχω ξεκινήσει να φτιάχνω συμπεριλαμβανομένου και του σπιτιού αλλά που θα πάει...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον Τάσο.

 

Στην αστροφωτογράφηση η διαδικασία στήσε - ξέστησε τον εξοπλισμό, είναι πολύπλοκη και ιδιαίτερα χρονοβόρα. Οπότε το αστεροσκοπείο είναι μια πολύ καλή λύση.

 

Στην κλασσική οπτική παρατήρηση η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή. Επίσης οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε μεγάλες πόλεις με πολύ φωτορύπανση οπού η οπτική παρατήρηση ειδικά για DSO είναι πρακτικά αδύνατη, οπότε η μετακίνηση είναι αναγκαία.

 

Κατά τη γνώμη μου η κατασκευή αστεροσκοπείου είναι απαραίτητη για την αστροφωτογράφηση και τις αστρονομικές δραστηριότητες που όπου απαιτείται η χρήση φωτογραφικού εξοπλισμού π.χ. φωτομετρία, κυνήγι Supernova, κυνήγι κομητών, Αστεροειδών κλπ, όπως επίσης για την οπτική παρατήρηση σε τηλεσκόπια μεγάλης διαμέτρου 16''+ τα οποία μεταφέρονται πολύ δύσκολα.

 

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδώ και 4 χρόνια έχω το δικό μου παρατηρητήριο σε μέτριο ουρανό, 50 χλμ μακριά από την Αθήνα αλλά μέσα στη Αττική. Η αλήθεια είναι ότι το χρησιμοποιώ αποκλειστικά με κάμερα, κυρίως για αστροφωτογραφία αλλά περιστασιακά και καταγραφές φαινομένων ή μεταβλητών. Σοβαρή παρατήρηση deep sky είναι αδύνατη να γίνει μέσα από την Αττική, οπότε προσοφθάλμιο μπαίνει μόνο για να δείξω κάνα πλανήτη και την σελήνη σε φίλους. Σε κάθε περίπτωση έδωσε άλλη πνοή στο χόμπι, μιας και πια η ενασχόληση δεν περιορίζεται σε μια μηνιαία εξόρμηση αλλά σε κάθε ευκαιρία.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ με τον Τάσο. Θα αναφέρω ένα πρόβλημα που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα με ένα παράδειγμα.

 

Αν είχα τη δυνατότητα να φτιάξω ένα παρατηρητήριο κάπου ψηλά πχ στο Σκίνακα σε υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα και σε απόσταση από μεγάλες πόλεις, με μια γρήγορη απάντηση θα έλεγα ότι "ναι είναι καλύτερα να έχω ένα σταθερό παρατηρητήριο". Τα προβλήματα όμως για να γίνει ένα τέτοιο έργο είναι πολλά αλλά αν υποθέσουμε ότι λύνονται όλα υπάρχει ένα πρόβλημα με το οποίο θα ερχόμουν αντιμέτωπος μετά: ΤΟ ΧΙΟΝΙ. Στο Σκίνακα (όπως και σε κάθε άλλο παρόμοιο βουνό με ανάλογο υψόμετρο) η πρόσβαση είναι αδύνατη λόγω χιονιού τους χειμωνιάτικους μήνες και οι αστρονόμοι από το Νοέμβρη μέχρι το Μάρτη κλείνουν το αστεροσκοπείο και χειρίζονται το τηλεσκόπιο με ασύρματη ζεύξη από το Πανεπιστήμιο που βρίσκεται κοντά στο Ηράκλειο.

 

Στην περίπτωση τη δική μου που δεν είμαι επαγγελματίας αλλά ερασιτέχνης stargazer, αν υποθέσουμε ότι είχα ένα ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο σε ένα τέτοιο μέρος το μισό χρόνο περίπου θα μου ήταν άχρηστο. Θα έπρεπε λοιπόν πριν χειμωνιάσει να πάρω τον εξοπλισμό μου απο εκεί, αν θέλω να κάνω κάποια παρατήρηση το χειμώνα. Οπότε δεν το γλιτώνω πάλι το κουβάλημα.

 

Αν θα ήθελα λοιπόν να έχω ένα αστεροσκοπείο που να είχα πρόσβαση όλο το χρόνο θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερα, σε υψόμετρο κάτω από 800 μέτρα. Όμως επειδή "θέλω ένα ουρανό κατασκότεινο" θα έπρεπε το καλοκαίρι που έχουν λιώσει τα χιόνια, να πάω στα 1500 μέτρα. Οπότε πάλι δεν το γλυτώνω το κουβάλημα. Σε κάθε περίπτωση θυσιάζεις κάτι όταν είσαι κάπου σταθερός και όταν είσαι τρελός με τους σκοτεινούς ουρανούς (όπως εγώ) δεν θέλεις να έχεις ένα σταθερό σημείο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη ακόμα και ένα πυλώνα να έχεις έτοιμο στο βουνό είναι ευκολία και υπάρχουν άτομα που έχουν στίσει πυλώνες σε διάφορα σημεία μόνο και μόνο για να έχουν γρηγορότερη και εύκολη παρατήρηση.

Το αν θα πρέπει στον Σκίνακα 1-2 φορά τον χρόνο να ξεστίνεις μου ακούγετε λεπτομέρεια αφου θα μπορείς τις υπόλοιπες 30-50 φορές να παρατηρείς ελεύθερα και δίχως καμία ταλαιπωρία παρά μόνο το ταξίδι! Άσε που μπορείς έχεις δύο τηλεσκόπια ένα μόνιμα στον θόλο και ένα σπίτι σου :wink:

Ξέρεις πόσο ξεκούραστο είναι να έχεις ένα MonsterDob μέσα σε ένα Θόλο πάνω στο βουνό ακόμα και αν πρέπει να το μεταφέρεις 1-2 φορές τον χρόνο.

Ακόμα που μπορείς να έχεις να κάνεις και παρατήρηση εξ αποστάσεως(με συγκεκριμένα τηλεσκόπια) ακόμα και όταν ο δρόμος θα είναι κλειστός :wink:

Ξέρεις πόσες φορές θα ήθελα ενω είμαι σπίτι κουρασμένος απ'την δουλειά να μπορω να βγάλω ένα φασμα σε ένα Supernova ενω το Φεγγάρι είναι ακόμα σε Τέταρτο αλλά ο καιρός δεν επιτρέπει πολλά-πολλά παρα μόνο 1-2 ώρες παρατήρησης! ή να καταγραψω/παρατηρήσω τον Ηλιο ή να κάνω μια γρήγορη πλανητική παρατήρηση/φωτογράφιση, βλέπε Καρδάσης όπου με την συστηματική παρατήρηση και καταγραφή των Πλανητών έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και χωρίς την μόνιμη εγκατάσταση ακόμα θα παιδευόταν με το στίσε ξεστισε. Δες ακόμα τι εργο κάνει ο Αγιομαμήτης όπου τις προηγούμενες ημέρες ανακάλυψε νέο μεταβλητό και εδω η ανακάλυψη του κ.Ηλιόπουλου, ή εδω σχετικά με την POSS TEAM της ομάδας με τα Supernova και εδω οι προσπάθεια του Κώστα Supernova στον Ngc5669 , όπου όλα αυτά δίχως θόλο και παρατηρητήριο δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν, και φυσικά είναι πολλοί οι Θόλοι στην Ελλάδα που βοηθούν στις Αστρονομικές καταγραφες όπως π.χ Tο αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής όπου χωρίς αυτο ο Βαγγέλης δεν θα μπορούσε να κάνει τόσο εύκολα καταγραφές.

 

Φυσικά δεν γράφω τα παραπάνω για να σου αλλάξω γνώμη αλλά για να βοηθήσω ή να κατευθύνω όσους θέλουν να ασχοληθούν με την συστηματική καταγραφή.

ο Θόλος/Παρατηρητήριο δεν κάνει για τους περισσότερους Οπτικούς Παρατηρητές αλλά για αυτούς που θέλουν να εμβαθύνουν κάνοντας συστηματική παρατήρηση και καταγραφή το Παρατηρητήριο είναι ο Παράδεισος!

 

 

 

Εδω μερικά σχέδια και πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρετε να κατασκευάσει Θόλο

-Κατασκευη οκταγωνικου παρατηρητηριου

-Κατασκευή παρατηρητηρίου Pegasus ΙΙ

-Επιτέλους Παρατηρητήριο

-Παρατηρητηριο Μessier Observatory επιτελους τελειωσε

-Κατασκευή ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου με θόλο

-Koukanto Observatoire

-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ!!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ....!!!!

-Συζητηση σχετικά με παρατηρητήριο, γείτονα και πολεοδομία

-ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ-ΓΚΑΤΖΙΩΝΗΣ ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρατηρητήριο: Το ονειρο κάθε ερασιτέχνη.

Πρεπει να συμφωνήσω με τον Βασίλη. Εαν κάποιος θέλει να κάνει κατι περισσοτερο απο μια απλη παρατήρηση η μόνιμη εγκατάσταση είναι must.

Απο εκει και μετα ο καθενας εκτιμά την θέση, το κοστος και την ασφάλεια ενος παρατηρητηριου και με γνωμονα το παθος που εχει για την αστρονομία προχωρά.

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1957: Βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ένας πλανόδιος είχε στήσει ένα διοπτρικό , και μπορούσες να δεις την Σελήνη πληρώνοντας μισή δραχμή. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τηλεσκόπιο.

1965 : Πολύ φτωχικά χρόνια.

Ε’ Γυμνασίου, (πρακτικό). Τότε το γυμνάσιο χωρίζονταν σε πρακτικό και κλασικό.

Μάθημα ΦΥΣΙΚΗ. Βιβλίο: ΚΥΜΑΤΙΚΗ (Ταλαντώσεις και κύματα, ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ-ΟΠΤΙΚΗ). ΟΠΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Μεταξύ των άλλων και τα ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ. Ήταν η σπίθα που άναψε την φλόγα της αγάπης για την αστρονομία η οποία δεν έσβησε μέχρι και σήμερα.

Την ίδια χρονιά κατασκευάζω το πρώτο μου τηλεσκόπιο από ένα σωλήνα λαμαρίνας διαμέτρου περίπου 60 mm από αυτές που χρησιμοποιούσαν στις ταράτσες για τα νερά της βροχής.

Αντικειμενικός: Ένας φακός πρεσβυωπίας διαμέτρου 60 mm και εστιακής απόστασης 1000 mm

Προσοφθάλμιος: Εστιακή απόσταση 30 mm. (Από αυτούς που χρησιμοποιούσαν οι υφασματέμποροι και οι έμποροι γραμματοσήμων. )

Εστιακός λόγος : f /15,9

Μεγέθυνση : Περίπου 33 X

Παρατήρηση των κρατήρων στη Σελήνη, του δίσκου του Δια και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του.

Πέρασαν πολλά χρόνια, πολλά άλλαξαν.

1985 αν θυμάμαι καλά, αγόρασα από τους μετανάστες της Σοβιετικής Ένωσης ένα μικρό κατοπτρικό Νευτώνειο.

Οικογένεια, δουλειά, υποχρεώσεις. Λίγος χρόνος για την αστρονομία.

1998: Αγόρασα το MEADE LX10 8” Schmidt-Cassegrain

Όνειρα για παρατηρήσεις σε σκοτεινό ουρανό (εξοχικό στη Φούρκα Χαλκιδικής).

Οικογένεια, δουλειά, περισσότερες υποχρεώσεις, λιγότερος ελεύθερος χρόνος.

Πολύ λίγες οι ευκαιρίες για αποδράσεις σε σκοτεινούς ουρανούς.(Ένα μήνα το καλοκαίρι και καμιά δεκαριά το πολύ Σαββατοκύριακα μέσα στο χρόνο.)

Το τηλεσκόπιο πότε στο μπαλκόνι, πότε στην ταράτσα. Ο χρόνος παρατήρησης λιγότερος από την διαδικασία για την παρατήρηση.

Τα χρόνια περνάνε. Η πραγματικότητα ειναι σκληρή.

2011 Οκτώβριος. Αποφασίζω την κατασκευή παρατηρητηρίου στην ταράτσα του σπιτιού στην δυτική Θεσσαλονίκη, να βάλω το τηλεσκόπιο και ότι μπορώ να δω και να φωτογραφίσω, και όταν υπάρχουν ευκαιρίες για αποδράσεις από την φωτορρύπανση, να το παίρνω μαζί μου.

2013: Έχει δύο μήνες περίπου που λειτουργεί το παρατηρητήριο με το MEADE LX10.

Κάποια στιγμή θα ανεβάσω φωτογραφίες από την κατασκευή.

Ακόμα και η κατασκευή του παρατηρητηρίου σε γεμίζει με χαρά και ηρεμία.

Υ.Γ.

Σε όσους δίνονται οι ευκαιρίες για αποδράσεις ας τις εκμεταλλεύονται. Ίσως αργότερα να μην είναι τόσες πολλές.

Φιλικά,

 

Θανάσης Πέτσας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ευκολια που σου προσφερει ενα παρατηρητηριο, δεν συγκρινεται.

Εχοντας προσφατα φτιαξει εναν πυλωνα στο χωρο εργασιας μου (εναν χωρο εκτος πολης αλλα σε μηδενικο υψομετρο... με πολυ υγρασια) και φυσικα εχοντας ολο τον εξοπλισμο στο χωρο, εχει τυχει πολλες φορες να δουλευω μεχρι τις 7 και να "χασομεραω" επιτηδες να περασει ακομα ενα δυωρο να νυχτωσει. το συμπερασμα μου ειναι οτι εχω καταευχαριστηθει τις πλανητικες και σεληνιακες φωτογραφησεις μου (και καποιες παρατησεις με φιλους), σε αντιθεση με τις φωτογραφισεις βαθυ ουρανου που πραγματοποιω απο το Βερμιο που πηγαινω απο την ανοιξη και μετα.

Ο στοχος μου για το μελλον ειναι να στεγασω τον πυλωνα που εχω ετσι ωστε τις νυχτες με το καταλληλο seeing να ειμαι ετοιμος και απλα να ανοιξω το ρευμα στο παρατηρητηριο. και επισης σε ενα οικοπεδο στα 1250μ στο Βερμιο που εχω, αλλο ενα παρατηρητηριο για την περιοδο ανοιξη εως φθινοπωρο (ειται με πυλωνα ειται χωρις), απλα με καλο σχεδιασμο στην ασφαλεια, οσο γινεται τουλαχιστον, γιατι ειναι απομονωμενα και δινει στοχο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αστεροσκοπείο

Συστηματικών

Παρατηρήσεων

Ροής

Ουρανίων

Σωμάτων

 

Γεωγραφικό Πλάτος : 40° 53΄ 54¨ Β.

Γεωγραφικό Μήκος : 22° 38΄ 08¨ Α.

 

ΕΔΡΑ: Χωριό Άσπρος, Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Παιονίας του νομού Κιλκίς

 

( Η ευκολία που σου προσφέρει ένα παρατηρητήριο, δεν συγκρίνεται.)

Πρώτη δημοσίευση: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7002&highlight=

 

P1010057.thumb.JPG.63f2dd74dd4c5724e8720ebbc6bf70f4.JPG

Α.Σ.Π.Ρ.Ο.Σ.

P1010067.thumb.JPG.b89ebe268837bd0e071aad72f9c8e476.JPG

Constantinos

http://asprosobservatory.blogspot.com/

Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης