Jump to content

ΔΟΚΙΜΗ ΦΑΚΩΝ ES 20mm 68ο , HYPERION 21mm , TS WA 20mm


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΔΟΚΙΜΗ ΦΑΚΩΝ

ES 20mm 68ο , BAADER HYPERION 21mm 68ο , TS WA 20mm 70ο

Οι πιο συχνόχρηστοι τύποι τηλεσκοπίων είναι συνήθως είτε νευτώνεια ντομπσόνιαν με μικρούς εστιακούς λόγους , είτε διοπτρικά και καταδιοπτρικά με μεγάλους εστιακούς λόγους. Σε όλους τους τύπους τηλεσκοπίων τα προσοφθάλμια με εστιακή γύρω στα 20mm κρίνονται απαραίτητα είτε πρόκειται για το κύριο προσοφθάλμιο παρατήρησης ( f=10) , είτε πρόκειται για ερευνητικό προσοφθάλμιο αναζήτησης στόχων ( f=5) . Η ξεκούραστη και άνετη παρατήρηση απαιτεί φακούς με μεγάλο πεδίο τουλάχιστον πάνω από 60ο και με μεγάλο eye relief πάνω από 15 mm .

Βρέθηκαν στην κατοχή μου 3 προσοφθάλμια που ανταποκρίνονταν σ’ αυτές τις δύο προϋποθέσεις κι επίσης κρίνονται και ως οικονομικά μιας και η τιμή τους δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ. Τα προσοφθάλμια δοκιμάστηκαν σε ένα νευτώνειο 250/1250 με εστιακό λόγο f=5 οπού ως γνωστόν ο μικρός εστιακός λόγος αναδεικνύει όλα τα σφάλματα των φακών. Παρακάτω αναγράφονται τα χαρακτηριστικά τους.

 

TS WA 20mm 70ο

φαινόμενο πεδίο=70ο

πραγματικό πεδίο=67’ *

field stop=25mm

eye relief = 17mm

κόρη εξόδου=4,1mm*

μεγέθυνση=63Χ*

βάρος = περίπου 160 γραμμάρια

τιμή = 45 ευρώ

οπτικά στοιχεία = 5

 

Explore Scientific 20mm 68ο

φαινόμενο πεδίο=68ο

πραγματικό πεδίο=65’ *

field stop=22,8mm

eye relief = 15,3mm

κόρη εξόδου=4,1mm*

μεγέθυνση=63Χ*

βάρος = 247 γραμμάρια

τιμή = 134 ευρώ

οπτικά στοιχεία = 6

 

BAADER HYPERION 21mm 68ο

φαινόμενο πεδίο=68ο (65ο )

πραγματικό πεδίο=66’ *

field stop=22,5mm

eye relief = 20mm

κόρη εξόδου=4,3mm*

μεγέθυνση=60Χ*

βάρος = 388γραμμάρια

τιμή = 108 ευρώ

οπτικά στοιχεία = 8

 

Από τα παραπάνω στοιχεία οι τιμές με αστερίσκο διαμορφώνονται μόνο για το συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου.

Το πραγματικό πεδίο TFOV δεν υπολογίστηκε από μένα με τη τεχνική drift αλλά με το γνωστό τύπο TFOV=AFOV/MAGN(X). Ενώ όλη η σειρά των Hyperions έχει 68ο , ο 21 mm έχει 65ο . Πιο πολύ γυαλί έχει ο Baader , ενώ τα πιο λίγα οπτικά στοιχεία τα έχει ο TS.

Η τιμή του TS και του Explore Scientific είναι από καταστήματα του εξωτερικού και δεν έχει υπολογιστεί σε αυτά τα έξοδα μεταφοράς.

 

ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ , ΤΙΜΗ , ΑΝΕΣΗ

Οι ES και Hyperion είναι πιο ακριβοί ενώ ο TS έχει αρκετά φθηνή τιμή. Οι ES και Hyperion είναι καλοφτιαγμένοι , στιβαροί με τον Hyperion να είναι πολύ βαρύς και ογκώδης ενώ αντιθέτως ο TS είναι ο πιο μικρός και ο πιο ελαφρύς . Όλοι οι φακοί έχουν μεγάλο πεδίο , όμως ο TS φαίνεται να έχει μικρότερο πεδίο. Υπολογίζω ότι υπολείπεται τουλάχιστον 5ο από τις 70ο που ανακοινώνει η εταιρεία. Οι ES και Hyperion φαίνεται να έχουν ακριβώς το ίδιο πραγματικό πεδίο .

Πιο ξεκούραστος απ’ όλους ο Hyperion με eye relief στα 20mm , ακολουθεί ο TS με 17 mm και τελευταίος ο ES με 15,3 mm , όπου πρέπει να πλησιάσεις αρκετά το μάτι στο φακό.

 

ΣΤΟΧΟΙ

Μ51

Στο συγκεκριμένο γαλαξία ο ES έδειξε περισσότερη λεπτομέρεια και σπείρες από τους άλλους δύο που ήταν ισάξιοι .

 

Μ 101

Σ’ αυτόν το διάχυτο γαλαξία ο ES και ο TS είχαν παρόμοια απόδοση με τον Hyperion να υπολείπεται ελάχιστα.

 

Μ 13

Εδώ ο TS έδειξε περισσότερα αστεράκια απ’ ότι οι άλλοι δύο. Ο ES απαιτούσε την πιο λεπτομερή και ακριβή εστίαση για να αναδείξει τα αστεράκια στο κέντρο του σφαιρωτού.

 

Μ 57 , Μ 27

Σ’ αυτά τα πλανητικά ο ES ήταν καλύτερος και αναδείκνυε περισσότερες λεπτομέρειες με τους άλλους δύο να ακολουθούν. Λίγο καλύτερος ο Hyperion στο Μ 27 και ο ΤS στο Μ 57.

 

Κρόνος

Ο ES ήταν καλύτερος και είχε καλύτερο contrast από τους άλλους.O Hyperion έδινε επίσης ωραία εικόνα του πλανήτη . Ο TS είχε περίεργες αντανακλάσεις που δημιουργούσαν ψευδή είδωλα. Επίσης οι TS , Hyperion είχαν αρκετά χρωματικό σφάλμα όταν ο Κρόνος ήταν στην άκρη του πεδίου.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 

Explore Scientific 20mm 68ο

ΥΠΕΡ

Πολύ καλή αντίθεση και ευκρίνεια που σε συνάρτηση με το σκοτεινό πεδίο δίνει ωραίες εικόνες. Αναδεικνύει καλύτερα τη δομή γαλαξιών και νεφελωμάτων. Έχει ελάχιστη κόμη μετά τις 60ο οπότε προτείνεται σε τηλεσκόπια με μικρό εστιακό λόγο. Δε θολώνει εύκολα.

 

ΚΑΤΑ

Μικρό eye relief

Σε σημειακά αντικείμενα απαιτεί πολύ καλή και λεπτομερή εστίαση.

 

 

BAADER HYPERION 21mm

 

ΥΠΕΡ

Ο πιο ξεκούραστος και ο πιο άνετος φακός της δοκιμής. Ενδείκνυται για παρατηρήσεις παιδιών και γενικότερα κοινού.

ΚΑΤΑ

Αρκετή κόμη στα άκρα ειδικά μετά τις 50ο . Βαρύς και ογκώδης. Εμφανής ήταν και η καμπύλωση πεδίου όπως και το χρωματικό σφάλμα στα άκρα σε πολύ φωτεινούς στόχους.

 

TS WA 20mm 70ο

ΥΠΕΡ

Φθηνός , ελαφρύς , ξεκούραστος και γενικό ο πιο χρηστικός φακός της δοκιμής. Επειδή είχε λίγα οπτικά στοιχεία και γενικά πιο απλή κατασκευή έδινε καλή πληροφορία στο κέντρο του πεδίου.

 

 

ΚΑΤΑ

Αρκετή κόμη μετά τις 40ο . Μικρότερο πεδίο απ ότι αναγράφεται. Στα άκρα παρουσίαζε χρωματικό σφάλμα και σφαιρική εκτροπή μαζί με την κόμη έκαναν τα άστρα στις άκρες να μοιάζουν με κομήτες που περιστρέφονται γύρω από το στόχο που παρατηρούμε. Σε πολύ φωτεινούς στόχους έκανε περίεργες αντανακλάσεις και δημιουργούσε ψευδή είδωλα.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο ES ήταν συνολικά ο πιο καλός φακός της δοκιμής με τους άλλους δύο να υπολείπονται Τα πιο πολλά σφάλματα τα παρουσίαζε ο TS που ήταν όμως ο πιο φθηνός φακός της δοκιμής. Άρα ο ES προτείνεται ως αγορά σε «γρήγορα» τηλεσκόπια , o Hyperion προτείνεται ως αγορά σε «αργά» τηλεσκόπια και ο TS προτείνεται ως αγορά σε «αργά» και εισαγωγικά (φθηνά) τηλεσκόπια.

Photo-0030.thumb.jpg.d4a26c4a9bd1e27fdad2cc5436ddcd09.jpg

Photo-0031.thumb.jpg.7fa0788fce8465331dde5bfbd94d722d.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο TS είναι καλός και για ημερήσια παρατήρηση με ένα διοπτρικό αχρωματικό. Τον προτιμούσα εκεί από τους Hyperions 24/17 (τον 21 δεν τον είχα ποτέ). Αυτό που μπορεί να ενοχλεί είναι πως το εστιακό πεδίο βρίσκεται στον αντικειμενικό φακό και κάθε κόκκος σκόνης εκεί είναι έντονα ορατός σε φωτεινούς στόχους. Με Barlow ο αστιγματισμός μειώνεται και ήταν καλύτερος από τον 10mm της σειράς.

Καιρό είχαμε να δούμε συγκριτική δοκιμή, μπράβο!

=D>

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οφείλω να διορθώσω: η δική μου εμπειρία αφορά τον generic 20mm SWA και όχι τον 20mm WA. Ο SWA εξωτερικά μοιάζει πολύ, αλλά είναι περίπου 40-50% ακριβότερος και μέλος της σειράς που περιλαμβάνει και τα δημοφιλή 38, 32, 26mm με διάφορα ονόματα.

Μια προφανής διαφορά είναι το πεδίο. Στον SWA είναι πραγματικά 70 μοίρες, ή τουλάχιστον φαινόταν ελαφρώς μεγαλύτερο των απλών Ηyperions και ισότιμο των Aspheric. Κατά τ' άλλα ισχύουν όσα περιγράφεις, ακόμη και η εικόνα με τους κομήτες την οποία είδα και στο 8" f/6, όταν το πήγα σε σκοτεινό ουρανό. Και τα δύο είναι ενσαρκώσεις των Erfle και ως εκ τούτου κάπως κατώτερα των Plossls και Orthos στα άκρα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα , νομίζω πως οι φακοί είναι ίδιοι ίσως αυτός που έχεις να είναι λίγο πιο premium από την Agena γιατί απ' οτι βλέπω έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. και οι δύο βασίζονται στον william optics 20 swan.Γενικά ο TS είναι πολύ χρηστικός φακός και τον έχω μόνιμα πάνω σε ένα φθηνό αχρωματικό που έχω. Επίσης σε γαλαξίες , νεφελώματα μια χαρά τα πάει.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ καλη δοκιμη. Αλλα ο 21 υπεριον εχει σχεδιαστει ξανα με κοντο σωμα και περιμενα αυτον στη δοκιμη. Μηπως επρεπε να γινει δοκιμη του νεου ή δεν εχει καμια διαφορα περα απο τον σχεδιασμο;

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως ο "καινούριος" Hyperion 21mm δεν είναι μικρότερος από τον σχετικά "παλιό" . Αισθητικά του έχουν κάνει ένα face lift αλλά δε νομίζω να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Μήπως τον μπερδεύεις με τον 24 mm που είναι πιο κοντός. Στην φωτογραφία του τεστ είναι ανοικτά τα αναδιπλούμενα λαστιχένια παρεκτάματα και φαίνεται πολύ μεγαλύτερος απ ότι είναι . Μάλιστα ο καινούριος είναι και 5 γραμμάρια πιο βαρύς από τον προηγούμενο. Αν έχεις κάποια νέα για πιθανές βελτιώσεις στην απόδοση καλό είναι να το ξέρουμε! :D
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οχι . Ειναι ελαχιστα μεγαλυτερος απο τον 24 και μικροτερος απο τον 17! Εχει σχεδιαστει ξανα. Τον ειδα και απο κοντα στο πλανηταριο και τους βαλαμε διπλα διπλα παλιο και νεο. μαλιστα στο κουτι του 8mm που αγορασα τον Οκτωβριο εχει τον κοντο 21mm. Ειναι μεσα στη λιστα αγορων μου , αλλα προεχουν αλλα πραγματα, περα απο το "χομπυ" μου. Αυτο που ειδα σαν διαφορα ηταν οτι ο φακος στο κατω μερος το επιπλεον στοιχειο smythie αν δεν κανω λαθος , ηταν πολυ κοντα στην ακρη . Δηλαδη εκει ειδα την διαφορα. Σαν να ειναι ενας 24αρης με barlow που τον κανει 21mm...

Hyperion21.jpg 410wQZyLIBL._SL500_AA300_.jpg Hyperion_Technik.jpg

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις απόλυτο δίκιο! Δυστυχώς εχω τον παλιο Υπερίωνα στην κατοχή μου. Προφανώς θα είναι λιγάκι πιο διορθωμένος από τον παλαιότερο. Θα είχε ενδιαφέρον ένα συγκριτικό παλιου και νέου.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης