Jump to content

Συνέντευξη του Στράτου Θεοδοσίου στο AstroVox


astrovox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν μερικούς μήνες το AstroVox ζήτησε από τον καθηγητή Στράτο Θεοδοσίου να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο δικτυακό μας τόπο. Με προθυμία ο κ. Θεοδοσίου ανταποκρίθηκε και μας έδωσε μία «Εκ Βαθέων» συνέντευξη. Απαντάει στις ερωτήσεις μας αναφερόμενος στην προσωπική του πορεία, το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, σε σημαντικά ζητήματα αστρονομίας, αστροφυσικής, κοσμολογίας και -θίγοντας όλα τα κακώς κείμενα- καταγράφει τις προσωπικές απόψεις του για θέματα που χρονίζουν και αναζητούν τη λύση τους τόσο στα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα όσο και γενικότερα στην Παιδεία. Η συνέντευξη είναι σίγουρο πως θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τις απόψεις του κ. Θεοδοσίου, και θα δώσει αφορμή για γόνιμη συζήτηση επί των σημαντικών ζητημάτων που θίγονται.

 

theodosiou.jpg

 

Ο Στράτος Θεοδοσίου είναι αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπορεί κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά για το έργο του στην προσωπική του ιστοσελίδα www.stratos-theodosiou.gr

 

 

AstroVox: Πολύς κόσμος σάς γνώρισε από τις τηλεοπτικές σας εκπομπές με το Μάνο Δανέζη. Θεωρείτε πως καταφέρατε να περάσετε κάποιο μήνυμα στο κοινό ή αυτό απετέλεσε μια σταγόνα, μια φωτεινή εξαίρεση, στον ωκεανό μια κακής πραγματικότητας στα ΜΜΕ;

 

Στράτος Θεοδοσίου: H αλήθεια είναι ότι το ευρύ κοινό μας γνώρισε από τις τηλεοπτικές σειρές στην ΕΤ-3, αρχικά το «Σύμπαν που αγάπησα» και στη συνέχεια από το «Έτσι βλέπω τον κόσμο». Συνολικά γύρω στις 130 εκπομπές, που διήρκεσαν παραπάνω από τέσσερα χρόνια, και με τις οποίες πραγματικά γράψαμε ιστορία στον τομέα των ενημερωτικών (άκρως επιστημονικών) εκπομπών στις Θετικές Επιστήμες γενικότερα και στην Αστρονομία-Αστροφυσική ειδικότερα. Φυσικά, όλα αυτά τα σενάρια τα αντλούσαμε μέσω των πολλών βιβλίων μας από τις Εκδόσεις Δίαυλος, αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνουμε τόσες πολλές και καλές, όπως λέει ο κόσμος, εκπομπές. Εγώ και ο «αδελφός» μου ο Μάνος είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το «προϊόν» που προσφέραμε αφενός μεν στο ευρύ κοινό, αφετέρου δε στους φυσικούς, τους μαθηματικούς, αλλά και σε όλους τους άλλους συναδέλφους των Θετικών Επιστημών και όχι μόνο. Νομίζω ότι «βγήκε» η Αστρονομία προς τα έξω και «κάναμε γνωστό στον πολύ κόσμο» το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαστε ικανοποιημένοι, αφού αρκετοί συνάδελφοι από τις Σχολές των Θετικών Επιστημών πανελλαδικά και από πολλές άλλες Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών έκαναν κρίσεις διθυραμβικές…

 

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θεωρώ ότι το μήνυμα που περάσαμε στο ευρύ κοινό είναι μόνιμο και διαρκές. Ας είναι καλά οι φοιτητές μας που πέρασαν τις εκπομπές στο Διαδίκτυο (Μπορείτε να τις βρείτε στο Site μου: www.stratos-theodosiou.gr

 

Θεωρώ ότι δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό αυτή η προσπάθεια, αλλά πραγματικός ωκεανός. Τόσα χρόνια μετά τις πρώτες εκπομπές μας, ομάδες επιστημόνων, ιδίως φυσικών, μαθηματικών, γιατρών, αλλά και απλών ανθρώπων, τις βλέπουν, συζητούν πάνω στη θεματολογία τους και μας καλούν (συνεχώς) να δίνουμε διαλέξεις. Πιστεύω ότι ήταν ευλογία αυτή η συγκυρία της συνεργασίας μας με την ΕΤ-3 και οι εκπομπές που προέκυψαν άριστες για επιστημονικές συζητήσεις και για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών. Πραγματικά, τόσο εμείς όσο και πολλοί άλλοι συνάδελφοι χρησιμοποιούμε τις εκπομπές αυτές στα μαθήματά μας.

 

 

AstroVox: Στην επιστημονική πορεία σας έχετε επιδείξει διδακτικό, ερευνητικό, συγγραφικό και εκλαϊκευτικό έργο. Ποιο από όλα σας δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση; Πιστεύετε πως οι επιστήμονες εν γένει, οφείλουν να προσεγγίσουν το ευρύ κοινό ή το ερευνητικό έργο πρέπει να είναι η κύρια μέριμνά τους;

 

Στράτος Θεοδοσίου: Έχω πει πολλές φορές ότι τώρα που ολοκληρώνω την καριέρα μου νιώθω πλήρης, ως επιστήμονας, ως δάσκαλος, ως συγγραφέας και ως ένας από τους ανθρώπους που διαχέει τη γνώση με τη σωστή εκλαΐκευσή της.

 

Θεωρώ λοιπόν ότι είμαι ένας ολοκληρωμένος επιστήμονας με πολλές και καλές ερευνητικές εργασίες, όπως αναφέρουν οι εξωτερικοί-ξένοι κριτές των εργασιών μου, αρχικά στην Αστροφυσική και στη συνέχεια στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Αστρονομίας σε διεθνή περιοδικά. Οι τελευταίες εργασίες έκαναν γνωστή την Αστρονομία των αρχαίων και σχετικά σύγχρονων Ελλήνων διεθνώς. Έχω ασχοληθεί: Με το έργο των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων, με τα αστρονομικά στοιχεία μνημείων όπως το Δρακόσπιτο της Όχης, το αρχαίο Γλυπτό ημερολόγιο του Αγίου Ελευθερίου πλάι στη Μητρόπολη των Αθηνών, την τεράστια κτιστή Κλεψύδρα στο Αμφιαράειο του Ωρωπού και με τα έπη του Ομήρου (Ιλιάδα και Οδύσσεια). Για πρώτη φορά διεθνώς δημοσιεύτηκαν τα αστρονομικά στοιχεία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στο διεθνές περιοδικό History of Astronomy and Heritage (JH2A). Επίσης, σε διεθνή περιοδικά έχουν δημοσιευτεί εργασίες για τους Προσωκρατικούς Έλληνες φιλοσόφους, αλλά και για τους Βυζαντινούς αστρονόμους και λογίους από τους Πατέρες της Εκκλησίας έως τον αστρονόμο Νικηφόρο Γρηγορά κ.ά. Επιπλέον, δεν με άφησαν αδιάφορο οι νεότεροι ερευνητές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού: Βενιαμίν ο Λέσβιος και Πανταχηκίνητο, Θεόφιλος Καΐρης και Θεοσεβικό ημερολόγιο, Ρήγας Φεραίος και Απάνθισμα Φυσικής. Και τέλος η προσφορά του πραγματικού δημιουργού του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή Δημήτριου Αιγινήτη. Ένας μεγάλος επιστήμονας και υπουργός Παιδείας για έξι μήνες δημιουργώντας τόσα όσα άλλοι υπουργοί δεν τα μπορούν τα τα ολοκληρώσουν ούτε σε είκοσι χρόνια: Ίδρυση νέων Ινστιτούτων στο Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ιονοσφαιρικό, Σεισμολογικό. Δημιουργία του Πειραματικού Σχολείου Αθηνών, διαχωρισμός της Σχολής Θετικών Επιστημών από τη Φιλοσοφική, δημιουργία της Ακαδημίας Αθηνών, αγορά του Πύργου της Πλακεντίας για να στεγαστεί το Βυζαντινό Μουσείο, οργάνωση και λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, ίδρυση 1.000 σχολείων στην επαρχία και τόσα άλλα…

 

Το καταπληκτικό μνημείο (το κενοτάφιό του), στην είσοδο του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών μπαίνοντας δεξιά –παρά τις οχλήσεις μου προς το Αστεροσκοπείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τις δημοσιεύσεις μου (βλέπε: Αέροπος, 2009, τεύχ. 85, σελ. 8-22)– είναι ένας πραγματικός σκουπιδότοπος. Δείτε εκεί «ιδίοις όμμασι». Μέσα στο μνημείο, σπρώχνοντας λίγο τη σιδερένια θύρα του, θα αντικρίσετε σπασμένες γλάστρες, σκούπες, σκουπόξυλα, σκουπίδια, φαράσια… Το βεβηλώνουν χρησιμοποιώντας το ως αποθήκη. Ίδιον των Ελλήνων!… Δυστυχώς…, έτσι «πάντα» τιμάμε «εμείς» τους μεγάλους μας!

 

Έκκληση: Ερασιτέχνες αστρονόμοι, σας παρακαλώ, ως Ένωση επίσημη, ζητείστε εσείς τη σχετική άδεια, καθαρίστε και περιφρουρήστε το μνημείο. Είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Θα το αναγνωρίσετε αμέσως. Ήταν αστρονόμος και υπουργός Παιδείας-Θρησκευμάτων, γι’ αυτό τον λόγο ο κατασκευαστής έγραψε στην προμετωπίδα του μαρμάρινου μνημείου: Θρησκεία-Αστρονομία-Παιδεία, θέματα που αποτελούσαν το τρίπτυχο των ενασχολήσεών του.

 

Τέλος πάντων…, όσον αφορά τις εργασίες μου, κάποιες από αυτές μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο, αλλά και στην ιστοσελίδα μου:

www.stratos-theodosiou.gr , όπου έχω αναρτήσει αρκετές.

 

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι ο ερευνητής πρέπει να είναι εξωστρεφής. Τι θα πει κλείνομαι στο γραφείο μου και ασχολούμαι μόνο με την έρευνα. Ποιά είναι αυτή η έρευνα; Τί έχεις προσφέρει στην επιστήμη; Τί έχεις προσφέρει στην κοινωνία; Έχει κάποιο στόχο και κάποιο σκοπό η έρευνά σου ή είναι απλώς έρευνα για την έρευνα; Αυτό επισημαίνει ο γνωστός Αμερικανός αστροφυσικός Frank Shu: «Η επιστήμη δεν είναι αποκλειστικά ιδιοκτησία των επιστημόνων, είναι μια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, μια κληρονομιά που αφορά κάθε σκεπτόμενο άτομο του πλανήτη. Η επιστήμη είναι κάτι περισσότερο από εντατική δουλειά και δημοσιευμένες ανακοινώσεις. Είναι κατ’ εξοχήν ένας κόσμος ιδεών. Μάθετε να χαίρεστε τον κόσμο αυτό των ιδεών, διότι περιέχει πολλή ομορφιά και χάρη, φιλοσοφική ενόραση και κοινωνική προσφορά».

 

Επιπλέον, τόσο το διδακτικό όσο και συγγραφικό μου έργο με καλύπτουν 100%. Με τον Μάνο Δανέζη όταν διδάσκουμε Αστρονομία και Εισαγωγή στην Αστροφυσική τόσο στο Τμήμα Μαθηματικών όσο και στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα αμφιθέατρα ήταν και είναι γεμάτα όλο τον χρόνο και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαιτέρως.

 

Τα βιβλία μας στα μαθήματα που διδάσκουμε, όπως αναφέρουν οι σχετικές βιβλιοκριτικές, είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Τα διαβάζουν όχι μόνο οι φοιτητές μας, αλλά και το ευρύ κοινό. Άλλωστε, τόσο «Τα άστρα και οι μύθοι τους», όσο και το «Σύμπαν που αγάπησα» αποτελούν τις ναυαρχίδες του Εκδοτικού Οίκου Δίαυλος. Το συγγραφικό μας έργο λοιπόν πλούσιο και δυναμικό. Γι’ αυτό τον λόγο μεταφράζεται πλέον στα αγγλικά για διεθνή καριέρα. Δείτε τις ιστοσελίδες μας. Με τον Μάνο Δανέζη έχουμε γράψει 25 βιβλία, που θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολλά. Μάλιστα, καθηγητής από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών πιστεύει πως τα βιβλία αυτά είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών τα τελευταία χρόνια. Σεμνύνομαι να ακολουθήσω τη ρήση του, αλλά είναι όντως πολύ προσεγμένα βιβλία που έχουν τιμηθεί με δύο Βραβεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών: Βραβείο Αρώνη για την Κοσμολογία της Νόησης-Εισαγωγή στην Κοσμολογία και Βραβείο Κοσκορόζη για το βιβλίο: Στα Χρόνια του Βυζαντίου-Οι Βυζαντινοί θετικοί επιστήμονες, ιατροί, χρονολόγοι και αστρονόμοι. Τα υπόλοιπα έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Ειδικότερα το δίτομο έργο Η Οδύσσεια των ημερολογίων έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το ογκώδες βιβλίο μας Στα ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.-Αστρονομία, Ιστορία, Φιλοσοφία έχει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου.

 

Φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο σε όγκο επιστημονικά θεμελιωμένο εκλαϊκευτικό έργο που είναι κατά καιρούς δημοσιευμένο σε καλά επιστημονικά περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας και σε έγκριτες εφημερίδες στις επιστημονικές στήλες τους ή στα ένθετά τους.

 

Τελικά, θεωρώ ότι τα βιβλία, που έχει γράψει ο κάθε καθηγητής/ερευνητής είναι το έργο που τον καταξιώνει ως επιστήμονα. Ίσως αυτή να είναι και η δική μου παρακαταθήκη στον κόσμο. Είναι γεγονός ότι στις διάφορες διαλέξεις μου συγκινούμαι πραγματικά όταν με πλησιάζουν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων και μου λένε ότι σας διάβασα εκεί, ότι έλυσα τις απορίες μου με εκείνο το άρθρο σας ή ότι αγαπήσαμε την Αστρονομία από τα βιβλία σας και τις εκπομπές σας. Η ικανοποίησή μου είναι μεγάλη αφού αισθάνομαι αυτή την αγάπη και νιώθω ότι με τα βιβλία μας και με τις πολλές δημοσιεύσεις μας προσφέραμε πολλά στη σχετικά φτωχή στο είδος Ελληνική Βιβλιογραφία.

 

 

AstroVox: Έχετε ασχοληθεί εκτενώς με την Ιστορία της Επιστήμης. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στην επιστήμη και δη στην αστρονομία; Οι σύγχρονοι Έλληνες γνωρίζουν αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της επιστήμης;

 

Στράτος Θεοδοσίου: Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια ασχολούμαι με την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών και ανακάλυψα πολλά μα πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα, όπως φαίνονται στις δημοσιεύσεις μου σε διεθνή ξένα περιοδικά. Οι αρχαίοι Έλληνες φυσιολόγοι φιλόσοφοι δίδαξαν στον κόσμο τον πολιτισμό, και στις επιστήμες την αριθμητική, τη γεωμετρία, την αρχιτεκτονική, την ιατρική, τη μουσική, την ποίηση, την αστρονομία και τη μηχανική. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έθεσαν τις βάσεις επάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν οι επιστήμες και οι διάφορες κοσμοθεωρίες. Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

 

Παλαιότερα την πρωτοβουλία για την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων φυσιολόγων φιλοσόφων στην Επιστήμη και ιδιαιτέρως στην Αστρονομία την είχαν ερευνητές άλλων εθνικοτήτων και μάλιστα κυρίως φιλόλογοι που δεν μπορούσαν, εκ των πραγμάτων, να εισέλθουν στον πυρήνα της μαθηματικής, φυσικής και αστρονομικής γνώσης γιατί απλώς δεν την ήξεραν. Ευτυχώς, στη συνέχεια ακολούθησαν διάσημοι Ευρωπαίοι φυσικοί και αστροφυσικοί, όπως ο Sir Fred Hoyle (1915-2001), o Werner Karl Heisenberg (1901-1976) κ.ά., που ανακάλυψαν σπουδαίες ιδέες στα διασωθέντα κείμενα. Φυσικά, εξαιρετική δουλειά είχαν κάνει τόσο ο D.R. Dicks, όσο και μαθηματικός, λόγιος και ερευνητής της Ιστορίας της Επιστήμης Sir Thomas L. Heath (1861-1940).

 

Γενικά όμως πολλές εργασίες και δημοσιεύσεις έγιναν από ξένους ερευνητές, όχι αρκούντως κατηρτισμένους, και εμείς οι Έλληνες ενίοτε δεχόμαστε –ως πειθήνια μαϊμουδάκια– ό,τι είπαν οι άλλοι για τους προγόνους μας και μάλιστα ανερυθρίαστα, χωρίς καμιά έρευνα, επαναλαμβάνουμε εκείνα που έγραψαν οι «οποιοιδήποτε» ξένοι σχολιαστές των έργων των αρχαίων Ελλήνων ερευνητών και φιλοσόφων χωρίς βεβαίως να ελέγχουμε τις απόψεις τους. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτοι Έλληνες καθηγητές μιμήθηκαν και αφομοίωσαν τις ξένες απόψεις, αφού σπούδασαν στην Εσπερία και έτσι εξ Εσπερίας μετέφεραν τις ιδέες των ξένων λογίων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ηλιοκεντρικό σύστημα. Είναι γνωστό πλέον ότι το πρωτοεισήγαγε ο Έλληνας αστρονόμος Αρίσταρχος ο Σάμιος, τον 3ο π.Χ. αιώνα, και το ανέσυρε εκ της λήθης πολλούς αιώνες μετά ο Πολωνός αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ακόμα και τα ελληνικά συγγράμματα αποκαλούν το ηλιοκεντρικό σύστημα κοπερνίκειο, αντί για αριστάρχειο, όπως είναι και το σωστό.

 

Όμως, δειλά δειλά εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα οι πρώτοι θετικοί επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης των αρχαίων Ελλήνων, όπως ο φυσικός και ακαδημαϊκός Μιχαήλ Στεφανίδης (1868-1957), καθηγητής της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών στη Φυσικομαθηματική Σχολή Αθηνών. Ο αστρονόμος Κωνσταντίνος Χασάπης (1914-1972), η καθηγήτρια Μάρω Παπαθανασίου, με την καταπληκτική δουλειά τους στους Ορφικούς Ύμνους και όχι μόνο. Ο φυσικός και μελετητής των θετικών επιστημών των αρχαίων Ελλήνων Ευάγγελος Σταμάτης (1898-1990), ο καθηγητής Ιωάννης Λυριτζής, οι συνάδελφοι καθηγητές από το Μ.Ι.Θ.Ε., ο υποφαινόμενος σε συνεργασία με τον Μάνο Δανέζη, ο μαθηματικός, συγγραφέας και εκδότης Ευάγγελος Σπανδάγος και πιο πρόσφατα οι καθηγητές Ξενοφών Μουσάς και Ιωάννης Σειραδάκης με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Χωρίς φόβο και πάθος θα πω όμως ότι όλοι μας αντιμετωπίσαμε μια κάποια εχθρότητα(;) –χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί– από τον εν γένει επιστημονικό «περίγυρό» μας. Θαρρώ ότι η ελληνική επιστημονική (κυρίως αστρονομική) κοινότητα δεν είναι έτοιμη ακόμα να δεχτεί ορισμένα νέα πράγματα. Είναι «προσκολλημένη» στους αυστηρούς ορισμούς, στη σφαιρική τριγωνομετρία, στη μηχανική και τους στρόβους, στις ασκήσεις και στις εξισώσεις της κοσμολογίας και όχι στο φιλοσοφικό της υπόβαθρο ή στην απαρχή της από τους αρχαίους Έλληνες φυσιολόγους φιλοσόφους. Δεν θέλει καν να ακούσει(;) ότι ακόμα και η νέα πληθωριστική θεωρία του Γκουθ ή του Λίντε έχει τις ρίζες της στις απόψεις του Λεύκιππου και του Δημόκριτου, όπως δημοσιεύσαμε με τον Μάνο Δανέζη σε διεθνές αστρονομικό περιοδικό. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ότι η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.), στην προσπάθειά της να μην «ακούγονται» τέτοια «γραφικά» (κατά την άποψή της) πράγματα, παρότι δημοσιευμένα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με κριτές, απέκλεισε, «επαναστατικώ δικαίω», την Ιστορία και Φιλοσοφία της Αστρονομίας από τα δύο τελευταία διετή Πανελλαδικά Συνέδριά της, μολονότι η Διεθνής Αστρονομική Ένωση καλύπτει με ιδιαίτερη Commission (No. 41) την κατεύθυνση “History of Astronomy”. Το λέω και το επαναλαμβάνω… Δεν είναι έτοιμοι… Πρέπει να διαβάσουν πολλά πράγματα ακόμα και ίσως σιγά σιγά καταλάβουν! Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν φωτισμένοι λόγιοι/καθηγητές όπως ο ευπατρίδης καθηγητής Αστροφυσικής Σωτήριος Σβολόπουλος, που μας προέτρεπε να ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα. Ο πολυγραφότατος καθηγητής και ακαδημαϊκός Πάνος Λιγομενίδης, που με το «άρτι τυπωθέν» πεντάτομο έργο του «Το γίγνεσθαι», καθοδηγεί τη σκέψη μας, ο σοφός ερευνητής-καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Παναγιώτης Βαρώτσος που ασχολείται ενδελεχώς με αυτά τα θέματα και ο χαρισματικός λόγιος-μηχανικός, καθηγητής και φιλόσοφος Θεοδόσιος Τάσιος, που πολλά χρόνια «αγωνίζεται» –μέσω της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΜΑΕΤ)– και συνεχώς αποδεικνύει και αναδεικνύει την υψηλή γνώση τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων!

 

Συνεπώς στην ερώτησή σας: «Οι σύγχρονοι Έλληνες γνωρίζουν αυτό το κεφάλαιο της Ιστορίας της Επιστήμης;». Η απάντησή μου είναι εν γένει όχι, εδώ δεν το γνωρίζουν οι καθηγητές-επαγγελματίες αστρονόμοι! Και τώρα στην αυτοκριτική μας: Τί κάνουμε εμείς στην Ελλάδα; Πού είναι το καινούργιο, το πρωτοποριακό και το πρωτότυπο στη χώρα που γέννησε την Αστρονομία; Τίποτα το ουσιαστικό. Απλώς «αναμασάμε» αυτά που έχουν ήδη ανακαλύψει οι ξένοι στην Εσπερία. Και μέσα στην «άγνοιά» μας είμαστε ευχαριστημένοι κιόλας! Οι πρωτοκλασάτοι της Αστρονομίας στη χώρα μας θέλουν να γίνουν διευθυντές, πρόεδροι, ακαδημαϊκοί και να διοργανώνουν φιέστες. Δεν ασχολούνται ούτε με την πρωτοπορία της επιστήμης τους ούτε με την ουσιαστική πρόοδό της στη χώρα του Αρίσταρχου, του Ίππαρχου, του Πτολεμαίου, του Νικηφόρου Γρηγορά και του Δημήτριου Αιγινήτη πιο πρόσφατα.

 

Για όποιον όμως θα ήθελε να ενημερωθεί για την προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στην Αστρονομία, ένα βιβλίο που έγραψα (και το διδάσκω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), με τίτλο: «Η εκθρόνιση της Γης-Η διαπάλη του γεωκεντρικού με το ηλιοκεντρικό σύστημα» από τις Εκδόσεις Δίαυλος, περιέχει στο πρώτο μέρος του (γιατί φτάνει έως τις απόψεις του Νεύτωνα) τις ιδέες, τα κοσμολογικά μοντέλα και τις φιλοσοφικές ενοράσεις των αρχαίων Ελλήνων φυσιολόγων φιλοσόφων για τον Κόσμο, αυτό το κόσμημα –που σύμφωνα με τον μύστη Πυθαγόρα– μας περιβάλλει.

 

 

AstroVox: Ποια είναι η θέση της Αστρονομίας σε επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα του 2013; Υπάρχει μέλλον στη χώρα μας για νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον κλάδο;

 

Στράτος Θεοδοσίου: Δυστυχώς, τα πράγματα όπως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η θέση της Αστρονομίας σε επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα του 2013 (και των επόμενων 10 ετών νομίζω) είναι πολύ δύσκολη. Οι θέσεις αστρονόμων λίγες, και τώρα με τις περικοπές ακόμα λιγότερες, επιπλέον η επιστήμη της Αστρονομίας «θέλει δουλειά πολλή». Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει στο μέλλον να ασχοληθούν με την επιστήμη μας όσοι πραγματικά, φυσικοί ή μαθηματικοί, αγαπούν με πάθος την Αστρονομία. Είναι δύσκολο να συμβουλεύσεις νέους να ασχοληθούν με αυτή την επιστήμη, γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα προσφέρει μετά βεβαιότητος ένα «αβέβαιο» μέλλον.

 

AstroVox: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα των τελευταίων ετών στην αστρονομία και τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια;

 

Στράτος Θεοδοσίου: Το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα των τελευταίων ετών στην Αστρονομία θεωρώ ότι είναι η έξοδός της στο Διάστημα. Αρχικά κάποιοι μικροί αστρονομικοί δορυφόροι και μετά το Hubble Space Telescope (HST).

 

Επόμενα σημαντικά βήματα:

1.Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Νέας Γενιάς NGST (New Generation Space Telescope) ή James Webb Space Telescope (JWST), που θα είναι ο διάδοχος του HST. Θα φέρει κάτοπτρο με διάμετρο 6,5 m, ενώ η διακριτική του ικανότητα θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από το HST, επικεντρώνοντας κυρίως στο υπέρυθρο.

2.Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο φασματικής ανάλυσης –υπερσύγχρονης τεχνολογίας– που κατασκευάζεται από την Κίνα. Στόχος του LAMOST (Large sky Area Multi Object Spectroscopic Telescope) ή Guoshoujing Telescope, που θα εγκατασταθεί στον Σταθμό Xinglong (Hebei) θα είναι η ταυτόχρονη καταγραφή του φάσματος 4.000 ουρανίων σωμάτων.

 

Ο αστρονόμοι πλέον σχεδιάζουν τα τηλεσκόπια του 21ου αιώνα με ραγδαίους ρυθμούς. Όσοι ενδιαφέρονται για τα μεγαλύτερα κατοπτρικά οπτικά τηλεσκόπια του κόσμου μπορούν να ανατρέξουν στο διαδίκτυο:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_optical_reflecting_telescopes

 

 

AstroVox: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επαφή σας με την ελληνική κοινότητα ερασιτεχνών αστρονόμων;

 

Στράτος Θεοδοσίου: Πιστεύω ότι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι στην Ελλάδα επιτελούν ένα σημαντικότατο έργο και με τα τηλεσκόπιά τους φέρνουν πιο κοντά τον έναστρο ουρανό στο ευρύ κοινό.

 

Σήμερα πια, μετά τις ηρωικές πρώτες προσπάθειες που τις είχα παρακολουθήσει βήμα βήμα, έχουν οργανωθεί καλά. Υπάρχουν Ενώσεις και Όμιλοι ερασιτεχνών αστρονόμων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ γίνονται συνεχώς τα μεγάλα συνέδριά τους με καταπληκτική συμμετοχή. Θυμάμαι πριν χρόνια, το Συνέδριό τους στην Αλεξανδρούπολη, όπου ως προσκεκλημένος ομιλητής, μίλησα σε ένα ακροατήριο 600 ατόμων! Καταπληκτικό, όλοι εκεί να παρακολουθούν μετ’ εμβριθείας. Δεν έχει γίνει αυτό ποτέ σε επαγγελματικό Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ).

 

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι στην Ελλάδα, όπως έχω δει, είναι πλέον πολύ ενημερωμένοι, διαβάζουν και γνωρίζουν Αστροφυσική, παρατηρούν και δημοσιεύουν τις παρατηρήσεις και τις επιστημονικές εργασίες τους σε διεθνή περιοδικά, ενώ και οι ίδιοι είναι κατασκευαστές οργάνων. Αργήσαμε σαν χώρα να οργανωθούμε, αλλά είμαστε πια σε καλό επίπεδο. Τιμώ τους ερασιτέχνες αστρονόμους και με τιμούν, αφού τους συνάντησα για άλλη μια φορά στο Astrocamping στη Θάσο (10-15 Ιουλίου 2013).

 

 

AstroVox: Είναι η επιστήμη ο φωτεινότερος φάρος για να χαραχθεί η πορεία ενός ατόμου στη ζωή ή υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος;

 

Στράτος Θεοδοσίου: Ο όρος επιστήμη σήμερα μας δηλώνει την εξακριβωμένη και τεκμηριωμένη γνώση και συνάμα τη μεθοδολογία για να την αποκτήσουμε. Θεωρώ ότι πραγματικά η επιστήμη είναι μια πηγή και ένας λαμπρός φάρος που χαράζει την πορεία ενός ανθρώπου, ωστόσο δεν είναι το παν ούτε αποτελεί μια πανάκεια.

 

Γενικά η επιστήμη, και ειδικότερα η συνεχής έρευνα, ανοίγει τους ορίζοντες του ανθρώπου, αλλά κατ’ ουδένα τρόπο δεν μπορώ να πω ότι αποτελεί τον μόνο ή τον μοναδικό δρόμο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Υπάρχουν επιστήμονες καταξιωμένοι που έχουν αποτύχει σαν άνθρωποι γιατί δεν τα «έχουν βρει» με τον εαυτό τους, ενώ αντιστοίχως απλοί άνθρωποι, ένας γεωργός ή ένας ψαράς ας πούμε, παρά το ότι δεν έχουν σπουδάσει έχουν κατακτήσει όλη τη γνώση και την εμπειρία της ζωής και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία έχοντας συναντήσει και συνομιλήσει με σοφούς απλούς ανθρώπους στις πολλαπλές διαλέξεις μου στις πόλεις της Ελλάδας.

 

Το βασικό μήνυμα είναι ένα και μόνον ένα. Προέχει να «τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας» και να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας. Δίνοντας αγάπη, εισπράττουμε αγάπη και συνεχώς πρέπει να προσπαθούμε προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

 

 

AstroVox: Ποιος είναι ο ρόλος της φιλοσοφίας και ποιος της επιστήμης στην απάντηση των σύγχρονων κοσμολογικών ερωτημάτων; Από πού θα προέλθουν οι απαντήσεις;

 

Στράτος Θεοδοσίου: Η απάντησή μου είναι, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, αλλά και έχουμε αποτυπώσει με τον Μάνο Δανέζη στο βιβλίο μας «Η Κοσμολογία της Νόησης», ότι το Σύμπαν, δεν είναι ένα μηχανιστικό κατασκεύασμα. Έχει ψυχή και νόηση όπως ακριβώς και ο άνθρωπος και μας αποκαλύπτεται στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

 

Εμείς… από την πλευρά μας μελέτη, διάβασμα… και επιστημονικές εργασίες, αλλά οι απαντήσεις δεν έρχονταν. Έτσι, κάποτε πάψαμε να κυνηγάμε τη γνώση και συμφιλιωθήκαμε μαζί της. Εξάλλου υπήρξε και υπάρχει πριν από μας και θα συνεχίζει να υπάρχει στο μέλλον μετά από μας.

 

Όταν λοιπόν προσπαθείς να συλλάβεις το Σύμπαν με τις ανεπαρκείς ανθρώπινες αισθήσεις και τα όργανα που τις ενισχύουν είναι προφανές ότι σου αποκαλύπτει μια εντυπωσιακή, «μαγική», συγχρόνως όμως και ψεύτικη εικόνα. Είναι η εικόνα του ορατού και παρατηρήσιμου Σύμπαντος, που έχουμε την αίσθηση ότι μας περιβάλλει και το οποίο μελετά η κλασική κοσμολογία. Τελικά, πιστεύω ότι η εικόνα αυτή αποτελεί μια παραμορφωμένη και στρεβλή μορφή ενός απειροελάχιστου μέρους των ιδιοτήτων αυτού που στην πραγματικότητα είναι το Σύμπαν.

 

Το πραγματικό Σύμπαν δεν είναι μια σφαίρα που διαστέλλεται. Δεν είναι ένα σταφιδόψωμο που φουσκώνει και οι γαλαξίες του σαν σταφίδες απομακρύνονται μεταξύ τους. Δεν μοιάζει με την επιφάνεια μιας σφαίρας και πόσο μάλλον ενός σαμαριού(!) – σχήματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε κλασικά συγγράμματα Κοσμολογίας. Όλες αυτές είναι εκλαϊκευμένες εικόνες του που υποτιμούν την ανθρώπινη νοημοσύνη και αγνοούν επιδεικτικά την επιστημονική αλήθεια. Το αληθινό Σύμπαν γεννήθηκε από «κάτι» που προϋπήρχε, ασχέτως αν αυτό δεν αναφέρεται σε θεολογικά κείμενα και δεν εξυπηρετεί δογματικές κοινωνικές αγκυλώσεις.

 

Οι διαστάσεις του Σύμπαντος είναι τουλάχιστον τέσσερις και η γεωμετρία που το περιγράφει δεν είναι η ευκλείδεια. Αν το μελετούσε η γεωμετρία του Ευκλείδη και όχι η γεωμετρία του Riemann, δεν θα ίσχυε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Τα γεωμετρικά αυτά χαρακτηριστικά του, συνδυαζόμενα με τους περιορισμούς της ανθρώπινης βιολογίας το κάνουν ουσιαστικά απροσπέλαστο στις ανθρώπινες αισθήσεις, όσο κι αν τις ενισχύουμε με όργανα υψηλής τεχνολογίας.

 

Μετά από όλα αυτά είναι φανερό ότι ο ρόλος της Φιλοσοφίας στη μελέτη του Κόσμου μας είναι σημαντικότατος. Η σύγχρονη Κοσμολογία δεν είναι πλέον η επιστήμη της απλής διερεύνησης της αισθητής μορφής, αλλά ουσιαστικά της «ψυχής» του Σύμπαντος!

 

Ιδού λοιπόν από πού στην πραγματικότητα θα έλθουν οι απαντήσεις. Γι’ αυτό στις «Συμπαντικές Ενοράσεις», έγραψα:

 

«Μα την αλήθεια ανοίγεται

η νέα Φυσική,

που συλλαμβάνει αδιάκοπα

ρυθμούς και καταστάσεις,

αυτές που θα δαμάσεις

με άγγιγμα ψυχής».

 

 

AstroVox: Αν γινόσασταν υπουργός παιδείας, ποια θα ήταν τα πρώτα τρία πράγματα που θα αλλάζατε επειγόντως στην Ελλάδα του 2013;

 

Στράτος Θεοδοσίου:

1. Θα εφάρμοζα αμέσως το «Σχέδιο της Μπολόνια», αλλιώς θα βρεθούμε απομονωμένοι από τις υπόλοιπες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Είναι γεγονός ότι έχουμε υπογράψει το «Σχέδιο ή Συνθήκη της Μπολόνια» και πρέπει να το εφαρμόσουμε άμεσα, πράγμα που το επισημαίνουν συνεχώς συνάδελφοι από το εξωτερικό στις εκεί συναντήσεις μας. Θα ζήταγα λοιπόν αμέσως από τους νεότερους πανεπιστημιακούς να απομονώσουν κάποιους γραφικούς με «ονοματεπώνυμο» που αντιδρούν συνεχώς στις αλλαγές. Ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών έχω συναντηθεί με τον νυν υπουργό Παιδείας καθηγητή Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και του έχω πει ότι συμφωνώ με ορισμένες αλλαγές και επιλογές του στην Παιδεία, που θα δώσουν ώθηση και νέα πνοή στα Πανεπιστήμια. Εξορθολογισμός και ένωση τμημάτων με σκοπό πιο δυναμική έρευνα και πιο σωστές σπουδές. «Η ισχύς εν τη ενώσει!». Είναι δυνατόν να «βγάζουμε» περισσότερους φυσικούς και μαθηματικούς από τη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α.; Τί θα τους κάνουμε; Πού θα τους απορροφήσουμε; Θα τους στέλνουμε έτοιμους σε άλλες χώρες; Ορθολογισμός στα διάφορα τμήματα, αξιολόγηση και παραγωγικότητα!

 

Θα σας μιλήσω με παραδείγματα από το Τμήμα Φυσικής που ισχύουν εν πολλοίς και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά τμήματα. Υπάρχουν κάποιοι «παρωχημένοι» συνάδελφοι στο Τμήμα Φυσικής στην Αθήνα, που δεν εφαρμόζουν ποτέ τον νόμο και στο όνομα του κάποιου δήθεν «εκδημοκρατισμού» (αχ αυτή η έννοια!) αντιδρούν έντονα σε κάθε νέα προσπάθεια για αλλαγή προς το καλύτερο. Ταυτόχρονα, θα ήθελα, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες, να ανανέωνα το προσωπικό. Οι παλαιότεροι, με τις πελατειακές σχέσεις και τις ίντριγκες, ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Αξιολόγηση λοιπόν συνεχώς και σε όλες τις βαθμίδες, το πρώτο όνομα στις εργασίες 40%, το δεύτερο 30% , το τρίτο 20%, το τέταρτο 10%, από εκεί και πέρα τίποτα! Κάποιοι καλύπτονται μέσα σε πολλά ονόματα συγγραφέων. Για παράδειγμα, υπάρχουν ονόματα ερευνητών-συγγραφέων σε ορισμένες εργασίες που καλύπτουν περισσότερο χώρο από την εργασία αυτή καθεαυτή. Οι περισσότεροι «ηλικιωμένοι και παρωχημένοι» καθηγητές αντιδρούν λυσσαλέα, γιατί ο νέος νόμος γράφει για συνεχή αξιολόγηση κάθε πέντε χρόνια σε όλες τις βαθμίδες και αυτό δεν το θέλουν καθόλου. Και φυσικά δεν μπορούν να λάβουν τα «μηνύματα» των καιρών, δεν μπορούν να καταλάβουν τις νέες ιδέες. Πολλοί δεν «έχουν σηκώσει μολύβι», όπως λέω, τα πέντε τελευταία χρόνια. Δείτε τις ιστοσελίδες τους (αν βέβαια υπάρχουν) τίποτα! Δεν προσφέρουν πλέον γνώση και επιπλέον… ζητούν παράταση θητείας έως τα 70 τους… Έλεος! Είναι «κολλημένοι» ακόμα σε αυτά που έκαναν πριν 40 χρόνια στο διδακτορικό τους! Αλλαγή εδώ και τώρα και νέα πνοή στα Πανεπιστήμια!

 

Τελικά, θέλω να πω ότι η πρόοδος των επιστημών πολλές φορές εμποδίστηκε ουσιαστικά από την αρνητική προσέγγιση –προς κάθε τι νέο και καινούργιο– μερίδας πανεπιστημιακών δασκάλων. Έβλεπα και βλέπω μια μεγάλη δόση –ή ακόμα και υπερβολή– υπερσυντηρητισμού εκεί όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει…, δηλαδή στα Πανεπιστήμια – κατ’ εξοχήν φορείς και «διαθέτες» των σύγχρονων επιστημονικών ιδεών.

 

Ο συντηρητισμός αυτός συνδεδεμένος σφιχτά με το παρελθόν, νομίζω ότι είναι διαλεκτικά ασυμβίβαστος με την «αύρα» που αποπνέει η κίνηση προς το νέο, το καινούργιο και το μελλοντικό. Οι αυθεντίες πολλές φορές μας απέδειξαν με τα λάθη τους ότι μάλλον εμπόδισαν παρά ωφέλησαν την πρόοδο της επιστήμης. Φυσικά και δεν είχε άδικο ο Μαξ Πλανκ, ο πατέρας των κβάντα, όταν έγραφε:

 

«Καμιά νέα επιστημονική θεωρία δεν θριάμβευσε επειδή κατάφερε να πείσει τους αντιπάλους της κάνοντάς τους να δουν το φως της αλήθειας, αλλά μάλλον γιατί αυτοί που ήταν εναντίον της κάποια στιγμή πέθαναν, και μια νέα γενιά, περισσότερο εξοικειωμένη μαζί της μεγάλωσε και πήρε τα ηνία».

 

2. Θα εφάρμοζα ακόμα πιο αυστηρό νόμο για την Παιδεία που θεωρώ πως είναι το όχημα για την αναγέννηση έθνους και κράτους.

 

Πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να δουλέψουμε όλοι σοβαρά και με πρόγραμμα: Δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης, Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όχι «με τον πατριωτισμό των Ελλήνων», αλλά με Νόμο Πλαίσιο και με Κανονισμό Λειτουργίας. Είμαι 38 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πού είναι ο Κανονισμός λειτουργίας του; Πού είναι οι υποχρεώσεις όλων των βαθμίδων Καθηγητών, των ΕΕΔΙΠ, των ΙΔΑΧ, του ΕΤΕΠ κ.ά.; Πώς θα σταματήσει η ασυδοσία των ανώτατων βαθμίδων, που εν γένει δεν τηρούν ποτέ τους νόμους και θεωρούν τους εαυτούς τους «ηγήτορες» των άλλων; Τα παραδείγματα πολλά και κατακριτέα: «Έκοψαν» με συνοπτικές διαδικασίες από την εκλογή τους ως καθηγητές στο Τμήμα Φυσικής όποιον διακρινόταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακατάλληλοι ο Τομ Υψηλάντης, ο Πάνος Λιγομενίδης, ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο Σταύρος Κατσανέβας και αναφέρω μόνο τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις…, που θριάμβευσαν σε ξένα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια ή στη συνέχεια εκλέχτηκαν ακαδημαϊκοί!

 

Αλλά και οι φοιτητές μας, μόνο από καταλήψεις ήξεραν… και επιζητούσαν «νομή» στην εξουσία. Δεν έβλεπαν ή δεν ήθελαν να δουν σε ποια μαθήματα «λίμναζαν». Γιατί; Γιατί δεν ζητούσαν περισσότερη δουλειά, φροντιστήρια και εργαστήρια από τους καθηγητές τους για να μαθαίνουν καλύτερα. Γιατί δεν καταγγέλλουν, στον Πρόεδρο του Τμήματος, τους καθηγητές που βάζουν τέτοια θέματα που ούτε οι ίδιοι μπορούν να λύσουν; Είναι οι καθηγητές που έχουν προβλήματα με τον ίδιο τους τον εαυτό και ξεσπούν στους «αδύναμους» φοιτητές. Οι ίδιοι καθηγητές, ως «μαθητευόμενοι μάγοι», αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια εισαγωγής μαθημάτων Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής στο Τμήμα Φυσικής δηλώντας ότι «ο φυσικός αν ξέρει Φυσική τί τη χρειάζεται την Ψυχολογία και τη Διδακτική;», πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι οι καθηγητές απευθύνονται σε ψυχές που τις πληγώνουν ανεπανόρθωτα. Δείτε τον μέσο όρο αποφοίτησης στο Τμήμα Φυσικής, είναι δυνατόν; Έχει ξεπεράσει τα 8,2 έτη! Ποιος φταίει για αυτό; Μόνο οι φοιτητές; Όχι βέβαια, όλοι έχουμε το μερίδιό μας. Δεν πρέπει λοιπόν να κάνουμε την αυτοκριτική μας; Ζητούνται όμως από κανένα ευθύνες;

Τελικά, θα μου πείτε μου… «Τι ψάχνεις; ψύλλους στ’ άχυρα;».

 

Προσωπικά πιστεύω ότι μέσω εκπαίδευσης, δηλαδή της «ΠΑΙΔΕΙΑΣ» θα αναδιπλωθούμε σαν έθνος και θα μεγαλουργήσουμε. Κάθε «κατεργάρης» στον πάγκο του. Όλοι θα δουλεύουμε για όλους και τα αποτελέσματα θα φαίνονται και θα ελέγχονται συνεχώς. Δεν είσαι ικανός για «ερευνητής» και «δάσκαλος» φύγε και κάνε κάτι άλλο, μην οχυρώνεσαι στη θέση σου λέγοντας ότι ήδη έχεις εκλεγεί και κριθεί. Επιμόρφωση συνεχής και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αυτάρκη. Οι παραγωγικές Σχολές που βγάζουν τους δάσκαλους και τους καθηγητές των σχολείων (παρά τις αντιδράσεις κάποιων «ξεπερασμένων» που βλέπουν τους φοιτητές μας σαν «εξισώσεις κβαντομηχανικής και σαν στοιχειώδη σωμάτια»), θα πρέπει στα Προγράμματα Σπουδών τους να έχουν μαθήματα Διδακτικής, Ψυχολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης τους, γιατί κακά τα ψέματα μια Επιστήμη χωρίς τη γνώση της Ιστορίας της δεν έχει μέλλον και χωρίς τη γνώση της Φιλοσοφίας της δεν έχει ούτε όραμα. Έτσι, τίθενται και έτσι θα πρέπει να δομηθούν τα θεμέλια της επιστήμης μας!

 

 

3. Θα έκανα πρωτοπόρες κινήσεις, όπως άρση της μονιμότητας, αλλά και πρόταση για διαχωρισμό του (κομματικού) κράτους από τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.

 

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να γίνουν από μια διακομματική επιτροπή Παιδείας και να ισχύουν για τουλάχιστον 20 χρόνια. Με διαφάνεια και με σωστή προσέγγιση σε όλες τις τάσεις. Πρέπει όμως και τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν τις μικροπολιτικές τους και να πάρουν σοβαρά τα θέματα της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να μιλάμε και να γράφουμε για «συνωστισμό» στη Σμύρνη, όταν οι Σμυρνιοί παππούδες μου «έχασαν» παιδιά, γονείς, αδελφούς και αδελφές που ηθελημένα πνίγηκαν με το μωρό στην αγκαλιά τους για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Είπαμε να μη δηλητηριάζουμε τις σχέσεις των νέων με τους γείτονες λαούς, αλλά να ξεχνάμε και την ιστορία μας;… Ένα έθνος χωρίς μνήμη… είναι ένα έθνος που σβήνει.

 

Και όπως ανέφερα στην επικεφαλίδα θα πρότεινα άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και διαχωρισμό κράτους (κομμάτων) από την Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση. Όχι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δουλεύουν σωστά και οι περισσότεροι δυναμικά και παραγωγικά, αλλά «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Σαράντα σχεδόν χρόνια στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση μου δίνουν το δικαίωμα να πω ότι έτσι θα εξαλείφονταν φαινόμενα «κομματικοποίησης» που έφερε τόσα και τόσα στρεβλά στην Παιδεία μας. Επίσης, ο «φόβος» με την καλή έννοια εξαλείφει φαινόμενα «λούφας και παραλλαγής», αφού ο κάθε κρίκος της αλυσίδας είναι απαραίτητος στη μηχανή. Ωράρια θα τηρούνται (κάντε μία έφοδο πρωί στα Πανεπιστήμια, κλειστές οι πόρτες σαν… φυλακή! Πού είναι οι εργαζόμενοι και ιδιαιτέρως οι καθηγητές, που θέλουν να τους συμβουλευτούν οι φοιτητές τους; Ή αυτό είναι το πάρεργο για τους πολλούς;). Πώς φεύγουν κάποιοι, με άδεια από τη σημαία; Πώς λείπουν χρόνια και δεν απολύονται; Τί ασυδοσία είναι αυτή! Μήπως τα Πανεπιστήμια είναι σαν την ΕΡΤ και πρέπει να «κλείσουν» κι αυτά και να ανοίξουν αμέσως με άλλο πλαίσιο λειτουργίας;

 

Αφού λοιπόν δεν είμαστε εμείς ικανοί να φτιάξουμε τους κανόνες, τους νόμους και τον Κανονισμό Λειτουργίας, ας τα φτιάξει το Υπουργείο και ας τα «επιβάλλει βιαίως» και μη μου πει κανείς (με ονοματεπώνυμο στο Τμήμα Φυσικής) ότι αυτά είναι «φασιστικά», γιατί με «ολοκληρωτικές» μεθόδους «διέλυε» με τη βοήθεια των αριστερών σχημάτων τη Συνέλευση των καθηγητών που τον έκρινε μέχρι να πετύχει τις κατάλληλες πλειοψηφίες. Έκτοτε καταψηφίζει ανηλεώς τους μη αρεστούς και τους μη ανήκοντες στον ίδιο κομματικό χώρο, ενώ τους κατακεραυνώνει κιόλας, μιλώντας συνεχώς για αξιοκρατία και υπευθυνότητα. Αχ πατρίδα τιμημένη!

 

Ευτυχώς(!) αυτό το διάστημα γίνονται συνεχείς έλεγχοι από ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και λίγο λίγο, αργά αλλά σταθερά τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και τα ωράρια αυξήθηκαν με σχετικό νομοθέτημα. Για μένα όχι ακόμα αρκετά. Νομίζω ότι πρέπει να αυξηθεί κι άλλο το ωράριο και μάλιστα επιπλέον οι καθηγητές να δίνουν επ

theodossiou_orion.thumb.jpg.6752d88b79ef03c78fb7d27ace038da2.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο στον κ. Θεοδοσίου για το σθένος του να πει κάποια κακώς κείμενα ευθέως. =D> =D>

Δυστυχώς όχι μόνο το ΑΠΘ αλλά και το πανεπιστήμιο Αθηνών (ίσως και τα υπόλοιπα), να αποτελούνται από προσωπικό προς συνταξιοδότηση. Είναι αστείο αλλά τουλάχιστον το 80% οι καθηγητές είναι πάνω από 50-55 ετών!

Γενικά πολλά είναι τα κακώς κείμενα, και η ευθύνη δεν πρέπει να ρίχνεται ολοκληρωτικά στους φοιτητές. Έχω δει και καθηγητές να συμπεριφέρονται με τον ίδιο "τραμπουκισμό".

 

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι να σας πω, εμένα η εκπομπή δεν μου ΄άρεσε καθόλου. Αλλά anyway, ας πούμε οτι ήταν ok. Πιστεύω πως όλη αυτή η ιστορία με την εκλαΐκευση της επιστήμης είναι μια πατάτα. Και συμβάλουν οι κύριοι στο να βγαίνει μετά ο κάθε άσχετος που έχει καταλάβει λάθος το 1/10 απο ότι είπαν στην tv και να λέει το μακρύ του και το κοντό του. Συζητήσεις καφενείου για φυσική και κοσμολογία.. έλεος. Που άμα πας σε ένα Πανεπιστήμιο και ρωτήσεις ένα καθηγητή θα σου πει ''δεν ξέρω'' (αν δεν είναι ο τομέας του).

 

Δεν θέλω να πω άλλα και φυσικά δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν αλλά όλη αυτή η ιστορία εμένα μου φαίνεται ''μαγαζάκι''

 

 

Όσο για τους φοιτητές, τις καταλήψεις, τη Μπολόνια κλπ

 

Ας δώσουν πρώτα δωρεάν σίτιση και στέγαση στους φοιτητές, ας βάλουν πετρέλαιο να μην παγώνουμε το χειμώνα... και τα λέμε

 

 

''Θα εφάρμοζα ακόμα πιο αυστηρό νόμο για την Παιδεία που θεωρώ πως είναι το όχημα για την αναγέννηση έθνους και κράτους. ''

 

 

Έθνους????????????????? ](*,) ](*,)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πατάτα; Γιατί η επιστήμη να είναι μόνο για λίγους και όχι για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο; Οι περισσότεροι ερασιτέχνες αστρονόμοι απέκτησαν το μεράκι τους και την αγάπη τους για την αστρονομία, διαβάζοντας ένα εκλαϊκευτικό άρθρο, παρακολουθώντας μια διάλεξη ή μια συζήτηση..Έτσι ξεκινήσαμε λίγο πολύ όλοι..Η βαθιά κατανόηση ενός αντικειμένου ξεκινάει από τις βασικές έννοιες, την βασική δομή.

 

Όσο για την εκπαίδευση, είναι μεγάλη συζήτηση και πολύ ευαίσθητο θέμα..Δωρεάν σίτιση και στέγαση υπάρχει, όπως εστίες και λέσχες. Συγνώμη όχι δωρεάν αλλά τζάμπα.. =;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πατάτα; Γιατί η επιστήμη να είναι μόνο για λίγους και όχι για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο; Οι περισσότεροι ερασιτέχνες αστρονόμοι απέκτησαν το μεράκι τους και την αγάπη τους για την αστρονομία, διαβάζοντας ένα εκλαϊκευτικό άρθρο, παρακολουθώντας μια διάλεξη ή μια συζήτηση..Έτσι ξεκινήσαμε λίγο πολύ όλοι..Η βαθιά κατανόηση ενός αντικειμένου ξεκινάει από τις βασικές έννοιες, την βασική δομή.

 

Όσο για την εκπαίδευση, είναι μεγάλη συζήτηση και πολύ ευαίσθητο θέμα..Δωρεάν σίτιση και στέγαση υπάρχει, όπως εστίες και λέσχες. Συγνώμη όχι δωρεάν αλλά τζάμπα.. =;

 

Συζητήσεις καφενείου

 

 

δεν έχω να πω κάτι άλλο και δεν έχω σκοπό να απαντήσω σε κάποια ερώτηση. Σέβομαι το γεγονός πως το astrovox είναι forum με αστρονομικό ενδιαφέρων και αναπάντεχα η συζήτηση θα πάει αλλού...

 

Τα σχόλια μου αφορούν στη συνέντευξη

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To βρίσκω λίγο παράξενο για κάποιον να αντιτίθεται στην εκλαίκευση της επιστήμης ενώ να συμμετέχει σε ένα ερασιτεχνικό φόρουμ, κάνοντας ερωτήσεις για επιστημονικά θέματα.

 

Τωρα πραγματικά για τους φοιτητές κλπ ο καθένας ας συμπληρώσει το παρακάτω

 

Καλά...ας ........πρώτα και μετά ας.......!!

Κ προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα οι επιστημονικές συζητησεις να γίνονταν κ στο καφενείο!! Μακάρι!!

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Συζητήσεις καφενείου

 

 

δεν έχω να πω κάτι άλλο και δεν έχω σκοπό να απαντήσω σε κάποια ερώτηση. Σέβομαι το γεγονός πως το astrovox είναι forum με αστρονομικό ενδιαφέρων και αναπάντεχα η συζήτηση θα πάει αλλού...

 

Τα σχόλια μου αφορούν στη συνέντευξη

 

Χμμ, δηλαδή ο Feynman και ο Hawking, που θεωρούνται δύο από τους σπουδαιότερους επιστήμονες όλων των εποχών και άριστοι εκλαϊκευτές είναι πατάτες και marketing..Μάλιστα..Είσαι μέρος ενός φόρουμ που κατά κόρον διαδίδει την Αστρονομία με εκλαϊκευτικό τρόπο. Δηλαδή όσοι δεν έχουν το υπόβαθρο ενός μαθηματικού ή φυσικού απλά κάνουν συζητήσεις καφενείου.

 

Λυπάμαι, πραγματικά που βλέπω ανθρώπους να βλέπουν την Φυσική ως στείρα αποστήθιση εξισώσεων και ασκήσεις για λύση, χωρίς να κατανοούν στο ελάχιστο την μαγεία που κρύβουν και τα ερωτήματα που αναδύονται. Οι νέες ανακαλύψεις προφανώς δεν έρχονται τοιουτοτρόπως :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι να σας πω, εμένα η εκπομπή δεν μου ΄άρεσε καθόλου. Αλλά anyway, ας πούμε οτι ήταν ok. Πιστεύω πως όλη αυτή η ιστορία με την εκλαΐκευση της επιστήμης είναι μια πατάτα. Και συμβάλουν οι κύριοι στο να βγαίνει μετά ο κάθε άσχετος που έχει καταλάβει λάθος το 1/10 απο ότι είπαν στην tv και να λέει το μακρύ του και το κοντό του. Συζητήσεις καφενείου για φυσική και κοσμολογία.. έλεος. Που άμα πας σε ένα Πανεπιστήμιο και ρωτήσεις ένα καθηγητή θα σου πει ''δεν ξέρω'' (αν δεν είναι ο τομέας του).

 

Δεν θέλω να πω άλλα και φυσικά δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν αλλά όλη αυτή η ιστορία εμένα μου φαίνεται ''μαγαζάκι''

 

 

Όσο για τους φοιτητές, τις καταλήψεις, τη Μπολόνια κλπ

 

Ας δώσουν πρώτα δωρεάν σίτιση και στέγαση στους φοιτητές, ας βάλουν πετρέλαιο να μην παγώνουμε το χειμώνα... και τα λέμε

 

 

''Θα εφάρμοζα ακόμα πιο αυστηρό νόμο για την Παιδεία που θεωρώ πως είναι το όχημα για την αναγέννηση έθνους και κράτους. ''

 

 

Έθνους????????????????? ](*,) ](*,)

Κατ'αρχήν, αρκετά από αυτά που γράφεις είναι τουλάχιστον προσβλητικά για έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει πρόσβαση στις γνώσεις του μέσω της

εκλαΐκευσης, ακόμη και σε ανθρώπους οι οποίοι για τον "Α" ή "Β" λόγο δεν κατάφεραν να σπουδάσουν κι έπειτα, είναι επίσης προσβλητικά για αρκετά

από τα μέλη του φόρουμ. Θα πρέπει να γνωρίζεις πως ένα μεγάλο ποσοστό των μελών του φόρουμ, έχουν μυηθεί στην αστρονομία από ανθρώπους σαν

τον κ. Θεοδοσίου και κατά συνέπεια αποκαλείς εμμέσως πλην σαφώς, άσχετους όλους όσους έχουν εξελιχθεί στην αστρονομία σε ερασιτεχνικό επίπεδο

με αυτό τον τρόπο και ότι δεν "πρέπει" να συζητούν θέματα σχετικά με την αστρονομία διότι δεν έχουν το κατάλληλο "επιστημονικό υπόβαθρο".

Με λίγα λόγια, διακρίνω έντονα μια απαξίωση των όσων ασχολούνται με την ερασιτεχνική αστρονομία. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα,

άλλωστε είμαι συνηθισμένος προσωπικά να διαβάζω παρόμοιες δημοσιεύσεις από χρήστες "no name" στο διαδίκτυο. Καταλήγοντας αυτό που έχω να πω

(σαν συνέχεια της άποψης του dp297) είναι πως αν στα καφενεία συζητούσαν φυσική και κοσμολογία, πέραν του ότι προσωπικά θα ήμουν θαμώνας τους,

πιστεύω πως μόνο θετικά αποτελέσματα θα είχε κάτι τέτοιο και αναμφίβολα, η χώρα μας θα ήταν σε πολύ ανώτερο επίπεδο αυτή τη στιγμή.

Τέλος, όταν ξεκινάς την τοποθέτηση σου τόσο άκομψα γράφοντας: "Τι να σας πω, εμένα η εκπομπή δεν μου ΄άρεσε καθόλου.", θεωρώ πως είσαι

ο πρώτος σε αυτή την θεματική ενότητα ο οποίος μετέτρεψε τη συζήτηση σε συζήτηση καφενείου. Όλα αυτά χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω,

παρόλο που εσύ (πιθανότατα άθελα σου) το έπραξες.

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να πω την αλήθεια, εγώ περίμενα κάποια έξαρση για την εκτός θέματος παρεμβολή ενός ποιήματος και όχι αμφιβολίες για την εκλαΐκευση της επιστήμης.

Κάποιες φορές με εκνευρίζει και εμένα η εκλαΐκευση της ιατρικής και της ψυχιατρικής (τη λέμε Popular Psychology) αλλά πρέπει να δεχτούμε πως το μορφωτικό επίπεδο του μέσου ανθρώπου είναι σαφώς ανώτερο από του παρελθόντος και η ευκολία των μέσων ευνοεί σήμερα την ενημέρωση επάνω στο κάθε τι. Ως εκ τούτου, καλύτερα να εκλαϊκεύσει την επιστήμη του ένας Καθηγητής και να το κάνει αυτό με καλλιέπεια και επιστημονικότητα (evidence based και, προκειμένου για την ιατρική, και best practice) παρά ο κάθε παντελώς αδαής ή υποστηρικτής της κάθε φραπελιάς. Στην προκείμενη περίπτωση, καλύτερα ο κος Θεοδοσίου, ή ο κος Σειραδάκης, Γραμματικάκης, Sagan, Gribbin κλπ, παρά η αστρολόγος κα Σούλα της πρωινής ζώνης.

Φυσικά, δεν τα "παίρνουν" όλοι τα γράμματα, όπως συμβαίνει και με το σχολείο. Ουδείς ισχυρίζεται πως είναι αυτός λόγος να κλείσουν τα σχολεία, τα οποία εκλαϊκεύουν την επιστήμη συστηματικά.

Ειδικά ο κος Θεοδοσίου κάνει αυτήν την δουλειά πολύ καλά και είναι και πολυτάλαντος. Και έχει να επιδείξει μια σπάνια για τα Ελληνικά δεδομένα μακρόχρονη και επιτυχή συνεργασία με τον κο Δανέζη, σε αντίθεση με τον κύριο όγκο Ελλήνων καθηγητών που είναι παντελώς άγνωστοι στο εξωτερικό και περνούν την ώρα τους υπονομεύοντας ο ένας τον άλλον (η γνώμη μου προέρχεται από τον δικό μου κλάδο και ίσως να μην ισχύει εν γένει, αν και φοβούμαι πως ισχύει).

Μακάρι να τον ακολουθήσουμε και μιμηθούμε οι περισσότεροι, παρά να τον κατακρίνουμε, κατά τη γνώμη μου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που δεν κατάλαβε κανείς είναι πως δεν λέω άσχετους όσους δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν. Αν είναι δυνατόν..

 

Γράφω καθαρά ''Που άμα πας σε ένα Πανεπιστήμιο και ρωτήσεις ένα καθηγητή θα σου πει ''δεν ξέρω'' (αν δεν είναι ο τομέας του). ''

 

Η κουβέντα περι επιστήμης (κατα την άποψή μου) θα έπρεπε να έχει ένα όριο, ειδικά όταν μιλάμε για πολύ προχωρημένα θέματα.

 

Με την αστρονομία (οι περισσότεροι εδώ) είμαστε ερασιτέχνες. Είναι χόμπυ, δεν είμαστε ειδικοί. Για αυτό και δεν προσβάλλω κανέναν όταν λέω οτι είναι ΑΣΧΕΤΟΣ (στις μαύρες τρύπες πχ) όποιος μιλάει για μαύρες τρύπες σα να είναι ειδικός. Και δεν μιλάω ούτε συγκεκριμένα, ούτε για το αστροβόξ, μιλάω για όλο τον κόσμο, για οποιαδήποτε δηλαδή τέτοια περίπτωση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις δίκιο και ο Καθηγητής πρέπει να λέει "δεν ξέρω" καθώς η γνώμη του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως reference και να εκτεθεί. Άλλες φορές μπορεί να λέει "δεν γνωρίζουμε" και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν πειραματικά δεδομένα σχετικά με κάποιο θέμα. Μπορεί όμως να πει πως "ο τάδε υποστηρίζει αυτό", ή "το δείνα μοντέλο είναι το εξής" ή ακόμη και "η προσωπική μου υπόθεση είναι αυτή".

Τώρα εμείς, χάριν συντομίας μπορεί να πούμε "οι μαύρες τρύπες είναι έτσι" αντί για το περιφραστικό "σύμφωνα με το άρθρο τάδε που διάβασα από την δείνα πηγή, μια περιγραφή των μελανών οπών είναι αυτή και σας την μεταφέρω όπως εγώ την αντιλήφθηκα, κατέγραψα και ανακαλώ αυτή τη στιγμή, χωρίς φυσικά να υποστηρίζω πως είμαι ειδικός αλλά αυτό το γνωρίζετε ούτως ή άλλως". Τα ευκόλως νοούμενα παραλείπονται. Εφόσον η συζήτηση είναι ερασιτεχνική θα γίνεται με ερασιτεχνικούς όρους και, αν θέλεις τη γνώμη μου, η ψευδοεπιστημονικότητα προκαλείται ενδεχομένως από κάποιο σύμπλεγμα και μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη σύγχυση από την αγνή και ειλικρινή ερασιτεχνικότητα. Εξάλλου, πολλοί ερασιτέχνες είναι ταυτόχρονα και επιστήμονες σε άλλα πεδία και όχι κατώτερα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ. Και νομίζω πως θα αδικήσουμε πολύ τη συνέντευξη του καθηγητή αν σταθούμε στο αν ορθά ασχολείται με την εκλαΐκευση ή όχι. Στη συνέντευξη εκφράζονται ενδιαφέρουσες απόψεις για ποικίλα φλέγοντα ζητήματα που σίγουρα δεν διαβάσαμε καθόλου αδιάφορα. Μάλιστα κάποιες απόψεις ενδεχομένως προξενούν απορία ή φαίνονται "αιρετικές" σε πρώτη ανάγνωση (ή είναι). Αυτή όμως είναι και η αξία της δημόσιας έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων. Για παράδειγμα, χωρίς να θέλω να μπω τώρα στα βαθειά νερά άλλων ζητημάτων, θα σχολίαζα κάτι από τα "εύκολα": διαφωνώ με τον κο Θεοδοσίου όταν γράφει ότι τομάθημα της Αστρονομίας στο σχολείο πρέπει να είναι προαιρετικό και να το επιλέγουν όσοι ενδιαφέρονται. Οι μαθητές πρέπει να έρχονται σε επαφή με όλα τα σημαντικά γνωστικά πεδία πριν ωριμάσουν και επιλέξουν μόνοι τους το δρόμο τους. Εξάλλου, στο Λύκειο η προαιρετικότητα ενός μαθήματος μπορεί να σημάνει ότι αυτό δεν θα διδαχτεί ούτε στους λίγους που θα ήθελαν να το διδαχτούν, αν δεν συμπληρώνεται ο ικανός αριθμός μαθητών. Γιατί να μη δοθεί η ευκαιρία σε όλους να μάθουν που κατοικούν και "που πατούν" και τι είναι ένα αστέρι; Γιατί να μην δούν την αποκαλυπτική ευρύτητα ισχύος των φυσικών νόμων; Γιατί να αφεθούν στο έλεος του κάθε αστρολόγου; Τι θα γινόταν αν τα Μαθηματικά ή η Ιστορία (που πολλοί μαθητές απεχθάνονται) αφήνονταν στην επιλογή των μαθητών; Η παιδεία είναι υποχρεωτική επειδή σε ανώριμη ηλικία πρέπει να είναι υποχρεωτική. Ή μήπως η Αστρονομία δεν προσφέρει ισχυρότατη παιδεία;

Τέτοιες σκέψεις μου έρχονται διαβάζοντας τη συνέντευξη, μαζί με τις άλλες που δεν μας αφήνουν ποτέ έτσι κι αλλιώς (περί αρχής και δημιουργίας), αλλά και για την κατάσταση και καλή λειτουργία των πανεπιστημίων (και αρκετών πανεπιστημιακών...).

Και για την θλιβερή και ολέθρια σχέση ελληνικής πολιτείας - δημόσιας εκπαίδευσης.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γνωρίζοντας τον ως καθηγητή μου σε 3 μαθήματα στη διάρκεια των σπουδών

μου στο Φυσικό Αθηνών, οι απαντήσεις του στη συνέντευξη αυτή με παραξένεψαν για διάφορους λόγους.

 

Πρώτον, διακρίνω έπαρση σε όλη σχεδόν τη συνέντευξη, η οποία δεν θεωρώ

ότι ταιριάζει, ειδικά αν διδάσκεις Αστρονομία/Αστροφυσική (επιστήμες που διδάσκουν ταπεινότητα).

 

Επιπλέον, με "ξίνισε" το κομμάτι περί "έθνους" όπως ανέφερε και κάποιος προηγουμένως.

 

Τέλος, δεν είμαι σίγουρος αν η κόπρος του Αυγεία είναι εφικτό να καθαριστεί,

από ανθρώπους που εγκαινιάζουν Ιδιωτικά ΙΕΚ και ταυτόχρονα υποβαθμίζουν τη δημόσια Παιδεία.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι κακή λέξη το "έθνος". Σκεφτείτε το σαν "nation", "nationality" κλπ. Έχει αρνητικό φορτίο;

Κατέστρεψαν την λέξη στην Ελλάδα ορισμένοι που αυτοχρίστηκαν εθνοπατέρες, σωτήρες του έθνους, εκπρόσωποι του έθνους κλπ. Πρέπει να κτυπούμε τους σφετεριστές των εννοιών της φυλής, του έθνους, του λαού, του κράτους, της χώρας, της πολιτείας και να μην δεχόμαστε να βρωμίζονται οι λέξεις από τα πεπραγμένα τους, έτσι από πείσμα και σαν αντίσταση στις πράξεις τους. Αντίστοιχη κατάχρηση έγινε σε όλες τις λέξεις που αναφέρω. Σκεφτείτε τη λέξη "λαός" για παράδειγμα. Πρέπει να ντρέπεται ο λαός για εκείνους που μιλούν στο όνομά του χωρίς να τον ρωτήσουν και τον χειραγωγούν από τα πολυτελή ανάκτορά τους; Αλλά η συζήτηση γίνεται πολιτική, κάτι που δεν σκοπεύω. Εγώ μιλώ για την γλωσσική πλευρά. Αν καταχραστώ την λέξη αστρονομία θα πρέπει εσείς να πάψετε να την χρησιμοποιείτε; Μάλλον εγώ θα πρέπει να λογοδοτήσω και όχι η λέξη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη λέξη "έθνος".

 

Μίλησα για τη συγκεκριμένη παράγραφο, όπου αναφέρει και την καταστροφή της Σμύρνης.

Δεν κολλάει ούτε με την επικεφαλίδα (που έβαλε ο ίδιος), ούτε με την ανάλυση περί άρσης της μονιμότητας που επακολουθεί.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ομολογώ ότι και εμένα μου άφησε μια γλυκόξινη γεύση η συγκεκριμένη συνέντευξη και σίγουρα μου άλλαξε εντελώς την ιδέα που είχα για τον καθηγητή από εκπομπές και ομιλίες του.

Η Συνθήκη της Μπολόνια είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη και έχει υποστεί ουκ ολίγη κριτική από πολέμιους αλλά και από υποστηρικτές της. Γιατί άραγε θα πρέπει να ανησυχούμε αν βγάζουμε περισσότερους φυσικούς από τις ΗΠΑ και γιατί χρειάζεται "εξορθολογισμός" σε αυτό το επίπεδο; Δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί τι ποιότητας φυσικούς βγάζουμε; Γιατί το πτυχίο μιας ανώτατης σχολής θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια σειρά πιστοποιήσεων από ιδιωτικά επί το πλείστον ιδρύματα;

 

Η σύνδεση "παραγωγικότητας" στη γνώση με τις ανάγκες της αγοράς δεν δίνει κατεύθυνση στην έρευνα; Πρέπει η έρευνα να απομονώνεται σε γνωστικά πεδία που διαφαίνονται πρακτικά και μόνο οφέλη ή να περιλαμβάνει όλο το γνωστικό φάσμα; Μέχρι τώρα συνέβαινε το δεύτερο και η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα. Η γνώση από τον καιρό της ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου στη Μπολόνια αποσκοπούσε πρώτιστα στη γνώση και κατά δεύτερο λόγο στην πρακτική ζωή. Έρευνα μη εμπορική θα πρέπει πλέον να μην επιδοτείται; Σίγουρα ο τελικός σκοπός του σχεδίου είναι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και της έρευνας να είναι αποκλειστικά ή τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος ιδιωτική. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες ως μη εμπορικές και αποσυνδεδεμένες με την αγορά, φαντάζομαι ότι στην μετά Μπολόνια εποχή θα έχουν τη θέση που τους αξίζει: στο περιθώριο...

 

Για το κομμάτι για την ιστορία της επιστήμης και τα ..."πειθήνια μαιμουδάκια" τι να πω... Υπάρχουν ολόκληρες ιστορικές περίοδοι για τις οποίες ελληνική βιβλιογραφία είναι πρακτικά ανύπαρκτη - η εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας είναι ένα καλό παράδειγμα. Με αυτή την έννοια ευτυχώς που κάποιοι ξένοι ασχολήθηκαν και υπάρχει έρευνα και τροφή για συζήτηση γι αυτές τις εποχές.

 

Το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και βαθιές τομές αλλά δεν νομίζω ότι όλα όσα αναφέρονται στην συγκεκριμένη συνέντευξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι κακή λέξη το "έθνος". Σκεφτείτε το σαν "nation", "nationality" κλπ. Έχει αρνητικό φορτίο;

Κατέστρεψαν την λέξη στην Ελλάδα ορισμένοι που αυτοχρίστηκαν εθνοπατέρες, σωτήρες του έθνους, εκπρόσωποι του έθνους κλπ. Πρέπει να κτυπούμε τους σφετεριστές των εννοιών της φυλής, του έθνους, του λαού, του κράτους, της χώρας, της πολιτείας και να μην δεχόμαστε να βρωμίζονται οι λέξεις από τα πεπραγμένα τους, έτσι από πείσμα και σαν αντίσταση στις πράξεις τους. Αντίστοιχη κατάχρηση έγινε σε όλες τις λέξεις που αναφέρω. Σκεφτείτε τη λέξη "λαός" για παράδειγμα. Πρέπει να ντρέπεται ο λαός για εκείνους που μιλούν στο όνομά του χωρίς να τον ρωτήσουν και τον χειραγωγούν από τα πολυτελή ανάκτορά τους; Αλλά η συζήτηση γίνεται πολιτική, κάτι που δεν σκοπεύω. Εγώ μιλώ για την γλωσσική πλευρά. Αν καταχραστώ την λέξη αστρονομία θα πρέπει εσείς να πάψετε να την χρησιμοποιείτε; Μάλλον εγώ θα πρέπει να λογοδοτήσω και όχι η λέξη.

 

Συμφωνώ απόλυτα Κώστα!

Γενικά και ο Θεοδοσίου και ο Δανέζης και ο Σιμόπουλος , και ο Σειραδάκης , Μουσάς , Λιγομενίδης , Οικονόμου , Αυγολούπης και άλλοι πολλοί που ξεχνάω έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη προώθηση της αστρονομίας και γενικότερα της επιστήμης . Γιατί η εκλαΐκευση αποτελεί από μόνη της αν όχι επιστήμη αλλά σίγουρα αξιόλογη τεχνική ( για να μη πω τέχνη). Το να κάνεις ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗ ( άρα κατανοητή) την επιστήμη και ειδικά την αστρονομία αυτό αποτελεί μέγα επίτευγμα.

Αυτό κρατάω κι αυτό αξιολογώ από αυτούς.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ως τελειόφοιτη του Τμήματος φυσικής δίνω ένα μεγάλο μπράβο στον κο Θεοδοσίου. Όχι μόνο θίγει τα κακώς κείμενα αλλά πρωτίστως τολμά και δίνει λύσεις και απαντήσεις σε πολλά χρονίζοντα προβλήματα. Θέλει αρετή και τόλμη για να δώσεις μια τέτοια συνέντευξη. =D>
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης