Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υγρό νερό λιώνει τους πάγους της Ευρώπης. :cheesy:

Η παράξενη μορφολογία της επιφάνειας του δορυφόρου του Δία σχηματίζεται από υγρές «λίμνες» υποστηρίζει νέα μελέτη.

Τα παράξενα εξογκώματα και οι ρωγμές στην παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης μαρτυρούν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, και μάλιστα όχι σε μεγάλο βάθος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature10608.html

στην επιθεώρηση «Nature».

Οι ειδικοί ωστόσο αμφιβάλλουν ότι το νερό αυτό μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη ζωής

Οι αστροφυσικοί έχουν διατυπώσει εδώ και καιρό την άποψη ότι κάτω από το στρώμα πάγου πάχους 20-30 χλμ. που καλύπτει τον δορυφόρο του Δία κρύβεται ένας τεράστιος ωκεανός από αλμυρό νερό, βάθους περίπου 160 χλμ.

Θέλοντας να διερευνήσει αυτό το ζήτημα αλλά και την ιδιαίτερη μορφολογία της επιφάνειάς του, η νέα μελέτη προσέγγισε το ζήτημα υπό ένα διαφορετικό, «γήινο» πρίσμα και κατέληξε σε συμπεράσματα που εκπλήσσουν.

Μοντέλο οι παγετώνες της Γης

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν με επικεφαλής τη Μπρίτνεϊ Σμιτ ανέλυσαν μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό των παγετώνων της Γης και ιδιαίτερα στα ηφαίστεια που κρύβονται κάτω από τους πάγους των πολικών περιοχών του πλανήτη μας.

Συγκρίνοντας τα γήινα δεδομένα με αυτά της Ευρώπης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «χαοτική μορφολογία» του δορυφόρου του Δία δημιουργείται από θερμό νερό που ανεβαίνει από τα κατώτερα τμήματα της επιφάνειάς του προς τα επάνω.

Το νερό αυτό, υποστηρίζουν, διατηρείται σε υγρή μορφή πολύ κοντά στην επιφάνεια για διάστημα δεκάδων χιλιετιών, λιώνοντας τον πάγο και δημιουργώντας ρωγμές και υψώματα που φθάνουν ως και τα 300 μ. ύψους.

Χαοτικοί σχηματισμοί

Η χαοτική διαδικασία περιγράφεται ως εξής: καθώς η Ευρώπη περιστρέφεται γύρω από τον Δία, κάμπτεται εξ αιτίας ανεπαίσθητων μεταβολών στη βαρυτική έλξη που ασκεί επάνω της ο γιγαντιαίος πλανήτης. Η ενέργεια που προκύπτει από αυτή την κάμψη μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία θερμαίνει το κάτω μέρος του επιφανειακού στρώματος πάγου σπρώχνοντας τμήματά του προς τα επάνω.

Οι μεταβολές στις πιέσεις που προκαλούνται από αυτή τη διεργασία δημιουργούν θυλάκους υγρού νερού στα ανώτερα στρώματα του πάγου. Το νερό αυτό συνεχίζει να κινείται προς τα επάνω ώσπου «σπάζει» την εξωτερική επιφάνεια του πάγου προκαλώντας ρωγμές. Στη συνέχεια οι υγρές «λίμνες» ξαναπαγώνουν σε διάστημα δεκάδων χιλιετιών δημιουργώντας ανώμαλα και μπερδεμένα εξογκώματα.

«Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι προφανώς ένας ενεργός χαοτικός σχηματισμός» δήλωσε η κυρία Σμιτ, προσθέτοντας ότι η Κηλίδα της Θήρας, ένα εντυπωσιακό σκούρο «σημάδι» στην επιφάνεια της Ευρώπης, ενδέχεται να έχει προκύψει από θερμό νερό που αναβλύζει σε εκείνο το σημείο.Αμφίβολη η ύπαρξη ζωής

Η παρουσία υγρού νερού τόσο κοντά στην επιφάνεια του δορυφόρου θα μπορούσε να συνδέεται με την ύπαρξη ζωής. Οι ειδικοί όμως θεωρούν ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι μικρή.

Όπως εξήγησε ο Πολ Σενκ του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου του Τέξας ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, το νερό της Ευρώπης θα μπορούσε να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής μόνον αν αυτή «κρύβεται» ήδη μέσα στους πάγους της.

«Αυτοί οι θύλακοι νερού έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής – σε 10.000 με 100.000 χρόνια ξαναπαγώνουν» δήλωσε. «Για τον λόγο αυτό είναι αμφίβολο ότι οποιαδήποτε μορφή ζωής θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε αυτούς εκτός και αν ήταν ήδη ενσωματωμένη μέσα στον πάγο».

Η Ευρώπη είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του Δία και είναι κάπως μικρότερη από τη Σελήνη. Η NASA και η ευρωπαϊκή ESA σχεδιάζουν ειδικές αποστολές στην Ευρώπη για το τέλος της δεκαετίας ή τις αρχές της επόμενης.

05F160324AA588ADE11A48E1ACB5C2CF.jpg.2a5dda21023a974f039ff8a2b43290cf.jpg

9234EF135C419CC588F28A7FF07187B1.jpg.5b6c93ecf4dfd9289633894e7a5094d7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...
  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Υπάρχει ζωή στην Ευρώπη; :cheesy:

Όχι απαντούν οι επιστήμονες. Ο ωκεανός που υπάρχει στον δορυφόρο Ευρώπη (και συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες για ύπαρξη μορφών ζωής) είναι πάρα πολύ όξινος (pH 2,6)

Αμερικανοί ερευνητές που μελετούν την Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία, υποστηρίζουν ότι ο υπόγειος ωκεανός που πιθανότατα υπάρχει κάτω από το παχύ στρώμα πάγου δεν διαθέτει ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ζωής συνθήκες.

Η Ευρώπη μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν το πιθανότερο σημείο ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Η Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία. Εχει διάμετρο 3122 χλμ (10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης). Ο δορυφόρος διαθέτει μια αραιότατη ατμόσφαιρα από οξυγόνο και μία από τις πλέον λείες επιφάνειες στο ηλιακό μας σύστημα.

Η Ευρώπη ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 1610 από τον Γαλιλαίο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το στρώμα πάγου εκτείνεται σε βάθος δεκάδων χιλιόμετρων από την επιφάνεια και κάτω από αυτό υπάρχει ένας ωκεανός. Η ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού στην Ευρώπη έχει εξάψει τη φαντασία ειδικών και μη εδώ και δεκαετίες για το τι μπορεί να υπάρχει μέσα σε αυτόν. Ο κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκε στην ύπαρξη ζωής στην Ευρώπη. Την έκανε μάλιστα κεντρικό σκηνικό σε μια από τις συνέχειες της περίφημης «Οδύσσειας του Διαστήματος».

Τα σουλφίδια.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας μελέτησαν τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται στην επιφάνεια της Ευρώπης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εκεί καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη την ανάπτυξη ζωής.

Στην Ευρώπη αφθονούν μεν το υπεροξείδιο υδρογόνου και το οξυγόνο που είναι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη ζωής αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, στις ιδιαίτερες συνθήκες της Ευρώπης είναι πολύ πιθανό να συντελούνται σε μεγάλη κλίμακα αντιδράσεις με ενώσεις του θείου που ονομάζονται σουλφίδια, παράγοντας άλλες ενώσεις, όπως θειϊκό οξύ, που δεν ευνοούν την ανάπτυξη ζωής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η οξύτητα του ωκεανού της Ευρώπης είναι πιθανό να βρίσκεται σε επίπεδα 2,6 pH, παρόμοια δηλαδή με εκείνη ενός αναψυκτικού τύπου κόλα. «Δεν πρόκειται για φιλικές για τη ζωή συνθήκες» αναφέρει ο Μάθιου Πάσεκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Ο Εγκέλαδος.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι και ο Εγκέλαδος, το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, διαθέτει πιθανώς μια θάλασσα κάτω από το μόνιμο στρώμα πάγου. Οι διαστημικές υπηρεσίες μελετούν εδώ και πολύν καιρό τη διοργάνωση μιας αποστολής εξερεύνησης σε κάποιον από τους δύο δορυφόρους και μάλιστα για διαφόρους λόγους φαινόταν ότι προβάδισμα έπαιρνε ο Εγκέλαδος.

Αν ληφθούν υπόψη και τα ευρήματα της νέας έρευνας ίσως η προσπάθεια επικεντρωθεί τελικά μόνο στον δορυφόρου του Κρόνου όπου εκτιμάται ότι ο ωκεανός είναι πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια από ό,τι στην Ευρώπη και άρα θα είναι πιο εύκολη η προσέγγιση σε αυτόν. Τα σχέδια εξερεύνησης αφορούν την εκτόξευση μια βολίδας η κάποιου άλλου μηχανισμού που θα τρυπήσει τον πάγο και όταν φτάσει στο νερό θα απελευθερώσει κάποια συσκευή η οποία θα αναζητήσει την ύπαρξη ζωής εκεί.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14089

 

Στην φωτογραφία οι Δορυφόροι του πλανήτη Δία: Από πάνω προς τα κάτω, Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ.

europa_ect.jpg.0f01337426595f57e4a8f40067b6626e.jpg

europa.jpg.401f102f53df78a63add951c1eae5a55.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ένας ρομποτικός εξερευνητής θα τρυπά με λέηζερ τον πάγο σε παγωμένους δορυφόρους του Δία για να βρει ζωή. :cheesy:

Τα εξερευνητικά σκάφη του μέλλοντος θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται με υψηλής ισχύος λέιζερ, το οποίο θα περνά μέσα από λεπτά καλώδια οπτικών ινών μήκους πολλών χιλιομέτρων. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρομποτικά σκάφη να τρυπούν βαθιά στρώματα πάγου για να εξερευνήσουν π.χ. λίμνες στην Ανταρκτική ή ακόμη και τους υπόγειους ωκεανούς παγωμένων δορυφόρων όπως η Ευρώπη και ο Εγκέλαδος.

«Ο μετριοπαθής μας στόχος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα λέιζερ των 5.000 βατ για να περάσουμε ένα cryobot μέσα από 250 μέτρα πάγου», λέει ο εφευρέτης και εξερευνητής Bill Stone, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα του σε συνέδριο της NASA.

«Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει τίποτε που να μας εμποδίζει, αν και όπως το βλέπω εγώ, όλα αυτά είναι παιχνιδάκι μπροστά σε όσα θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους επιστήμονες που ήλπιζαν να μελετήσουν μεταξύ άλλων τον ωκεανό, ο οποίος πιστεύεται ότι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης – δορυφόρου του Δία- ήταν η ποσότητα ενέργειας που θα απαιτούνταν για να τρυπήσει ένα πολύ παχύ στρώμα πάγου.

Οι υπάρχουσες μπαταρίες δεν θα διαρκούσαν τόσο πολύ, η ηλιακή ενέργεια δεν θα λειτουργούσε παρά μόνο στην επιφάνεια ενώ, εάν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας, το «αποτύπωμά» του για μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν πολύ μεγάλο.

Το ρομπότ του Στόουν, ο οποίος στο παρελθόν έχει σχεδιάσει και δοκιμάσει αρκετούς ρομποτικούς εξερευνητές, ονομάζεται «Βαλκυρία». Είναι κυλινδρικό, με μήκος περίπου ένα μέτρο και 80 εκατοστά και διάμετρο μόλις 25 εκατοστά. Η ακτίνα λέιζερ θα μεταφέρεται μέσω από καλώδια οπτικών ινών, τα οποία θα «ξετυλίγονται» καθώς το ρομπότ θα τρυπάει τον πάγο. Η «Βαλκυρία» θα εξερευνά τον ωκεανό συλλέγοντας δείγματα κι έπειτα θα λιώνει ξανά τον πάγο για να επιστρέψει στην επιφάνεια, σφραγίζοντας την τρύπα πίσω της.

«Όλες οι σπουδαίες ιδέες χρειάζονται θεμέλια», λέει ο επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος Bart Hogan. «Πριν από δέκα χρόνια, η τεχνολογία που απαιτείται γι’ αυτό το πρότζεκτ δεν υπήρχε». Η ομάδα του Στόουν «πάντρεψε» επιτεύγματα από αρκετούς κλάδους. «Είναι σαν να υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες που κατασκευάζουν φακούς για καλύτερα γυαλιά και ξαφνικά κάποιος προτείνει να συνδυαστούν όλοι αυτοί οι φακοί για να φτιαχτεί ένα τηλεσκόπιο», εξηγεί ο Bart Hogan.

Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί στο εργαστήριο, ενώ οι πρώτες δοκιμές στην πράξη προγραμματίζονται για τον Ιούνιο του 2013, σε παγετώνα της Αλάσκας.

Valkyrie2.jpg.fad853146c96835faa1c0f77ebc5e32d.jpg

valkyrie.jpg.5a156421d60c33bf90f5c5ac6aa3b242.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...

Πράσινο φως για αποστολή στην Ευρώπη. :cheesy:

Οπως έγινε γνωστό η NASA ενέκρινε την πρόταση για μια αποστολή εξερεύνησης της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας ωκεανός που πιθανώς να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής.

Η αποστολή θα ονομαστεί Clipper και αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το σκάφος που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο θα ξεκινήσει το ταξίδι του το 2021 ή το 2022. Θα χρειαστεί περίπου έξι χρόνια για να φτάσει στην Ευρώπη και στη συνέχεια θα τεθεί σε τροχιά γύρω της για να μελετήσει λεπτομερώς την επιφάνεια της.

Οι επιτελείς της NASA είδαν και ενέκριναν τα σχέδια του σκάφους που θα κατασκευαστεί για την αποστολή. Θα διαθέτει ειδικά όργανα (ραντάρ, αισθητήρες κ.α) τα οποία θα μπορέσουν να χαρτογραφήσουν την επιφάνεια της Ευρώπης αλλά και να διεισδύσουν στο εσωτερικό της. Τα δεδομένα που θα συλλέξει το σκάφος θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να σχεδιάσουν στη συνέχεια μια νέα αποστολή στην Ευρώπη. Μια αποστολή που αυτή τη φορά θα αφορά την προσεδάφιση ενός σκάφους και την προσπάθεια διείσδυσης στον ωκεανό για εξερεύνηση.

«Η Ευρώπη είναι το πιθανότερο μέρος για την ύπαρξη ζωής μακριά από τη Γη και για αυτό υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα αλλά και από το Αμερικανικό Κογκρέσο για μια αποστολή εκεί» ανέφερε σε επιστημονικό συνέδριο που γίνεται αυτές τις μέρες στη Βοστόνη ο Ρόμπερτ Παπαλάρντο, στέλεχος του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών της NASA κάνουν λόγο για μια αποστολή το κόστος της οποίας θα αγγίξει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Το υψηλό κόστος πάντως κάνει ορισμένους να διατηρούν επιφυλάξεις αναφέροντας ότι μπορεί στο προσεχές μέλλον η ύπαρξη της αποστολής να τεθεί σε αμφισβήτηση αν υπάρξουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό της NASA

Αν υπάρχει ωκεανός στην Ευρώπη αυτός βρίσκεται σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της. Αυτό κάνει ορισμένους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα είναι από εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο να βρεθεί τρόπος να διεισδύσει κάποιο ρομποτικό σύστημα τόσο βαθιά. Κάποιοι άλλοι στην επιστημονική κοινότητα υποστηρίζουν ότι ο Εγκέλαδος, ο παγωμένος δορυφόρος του Κρόνου, είναι το πιθανότερο σημείο να υπάρχει ζωή στο ηλιακό μας σύστημα και εκεί και όχι στην Ευρώπη πρέπει να γίνει μια αποστολή εξερεύνησης. Κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει μεν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή κάτω από τους πάγους της Ευρώπης αλλά όχι και ζωής. Εδώ δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο για το πώς θα μοιάζει μια επανδρωμένη αποστολή εξερεύνησης στην Ευρώπη

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=498941

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αρκεί να «γλείψετε» την επιφάνεια της Ευρώπης!

Πιθανώς υπάρχουν στο παγωμένο έδαφος στοιχεία του υπόγειου ωκεανού

Πασαντίνα, Καλιφόρνια

Οι επιστήμονες είναι εδώ και πολλά χρόνια πεπεισμένοι ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης βρίσκεται ένας μεγάλος ωκεανός που ίσως κρύβει κάποιες μορφές ζωής. Σχεδιάζονται μάλιστα αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου του Δία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αναζητείται ένας τρόπος ώστε να γίνει διείσδυση στον ωκεανό που βρίσκεται σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων κάτω από τη παγωμένη επιφάνεια.

 

Μια νέα μελέτη δημιουργεί νέες προσδοκίες για την ανακάλυψη στοιχείων για αυτόν τον ωκεανό. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές είναι πιθανό αλμυρό νερό από τον ωκεανό να έχει βρει τρόπο να φτάσει στην επιφάνεια και έτσι λαμβάνοντας απλά κάποια δείγματα από την επιφάνεια να ανακαλύψουμε σημαντικά στοιχεία αυτόν.

 

 

Η μελέτη

 

Ομάδα επιστημόνων από τη NASA και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια αρχικά μελέτησε δεδομένα της αποστολής Galileo που για διάστημα οκτώ ετών (1995-2003) εξερεύνησε τον Δία και τα φεγγάρια του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Keck II στη Χαβάη για να συμπληρώσουν τα κενά που υπήρχαν στις έρευνες του δορυφόρου ο οποίος δυστυχώς δεν διέθετε ένα προηγμένο φασματογράφο υπερύθρων.

 

Αν υπήρχε ένα τέτοιο όργανο στον Galileo θα γνωρίζαμε εδώ και δέκα χρόνια με βεβαιότητα την ύπαρξη κάποιων υλικών και συστατικών που βρίσκονται στην επιφάνεια της Ευρώπης και θα είχαμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεση μας ώστε να οργανωθούν καλύτερα οι νέες αποστολές εξερεύνησης σε αυτή.

 

Η ανακάλυψη

 

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν την κατανομή του πάγου νερού στην επιφάνεια της Ευρώπης σε σχέση με άλλα υλικά και στοιχεία που βρίσκονται πάνω σε αυτή. Διαπίστωσαν ότι σε κάποια σημεία υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις πάγου νερού και σε άλλες μικρότερες. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας δεδομένα που γνωρίζουμε από πολλούς παγωμένους κόσμους σχεδίασαν προσομοιώσεις στις οποίες συνδύασαν την παρουσία του πάγου νερού με πολλά χημικά στοιχεία.

 

Το στοιχείο που έκανε επίμονα την εμφάνιση του στις προσομοιώσεις ήταν ο εψωμίτης (θειικό άλας μαγνησίου). Σύμφωνα με τους ερευνητές ο εψωμίτης είναι ένα χημικό στοιχείο που ταιριάζει απόλυτα στην θεωρία τους αφού ο σχηματισμός του μπορεί να έχει προκύψει από την οξείδωση κάποιων μεταλλικών στοιχείων που έφτασαν στην επιφάνεια της Ευρώπης από τον ωκεανό.

 

Τα συμπεράσματα

 

Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές τα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη τους δείχνουν ότι υπάρχει ανταλλαγή χημικών συστατικών ανάμεσα στην επιφάνεια και τον υπόγειο ωκεανό. Σύμφωνα με τους ερευνητές με αυτό τον τρόπο ο ωκεανός γίνεται ένα πλουσιότερο χημικά περιβάλλον. Εκτιμούν ότι αν ληφθούν δείγματα από την επιφάνεια της Ευρώπης, αν την «γλείψουμε» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουμε στοιχεία για τον ωκεανό.

 

«Η ανταλλαγή ανάμεσα στην επιφάνεια και των ωκεανό σημαίνει ότι είναι πιθανό να ταξιδεύει στον ωκεανό ενέργεια γεγονός που αν συμβαίνει αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής εκεί. Σημαίνει ταυτόχρονα ότι αν θέλεις να μάθεις τι υπάρχει στον ωκεανό αρκεί να πάρεις και να αναλύσεις κάποια δείγματα από την επιφάνεια» αναφέρει ο Μάικ Μπράουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. H μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomical Journal».

 

http://www.axortagos.gr/arkei-gleipsete-tin-epifaneia-tis-europis.html

E73CADB468E9DF8CB6C53476DCC1DF96.jpg.468ae1912f9e477d8cc7814c6d79e438.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Οξυζενέ στον δορυφόρο του Δία Ευρώπη.

 

Θα μπορούσε να να αποτελεί πηγή ενέργειας για τις μορφές ζωής που θα μπορούσαν να βρίσκονται στον υπόγειο ωκεανό της.

 

Η παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, αυτού του αινιγματικού δορυφόρου του Δία, περιέχει σχετικά μεγάλες ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί πηγή ενέργειας για τα μικρόβια που ενδεχομένως κρύβονται στον υπόγειο ωκεανό του φεγγαριού, ανακοίνωσαν ερευνητές της NASA.

 

«Η ζωή όπως τη γνωρίζουμε χρειάζεται υγρό νερό, χημικά στοιχεία όπως ο άνθρακας, το άζωτο, ο φώσφορος και το θείο, καθώς και κάποια πηγή χημικής ενέργειας ή φωτός» δήλωσε ο Κέβιν Χαντ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

 

«Η Ευρώπη διαθέτει υγρό νερό και χημικά στοιχεία, και πιστεύουμε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ενδέχεται να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεων σε ενέργεια».

 

»Η παρουσία οξειδωτικών παραγόντων όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εμφάνιση σύνθετων, πολυκύτταρων μορφών ζωής στη Γη» επισήμανε.

 

Η Ευρώπη, ένα από τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία, συγκεντρώνει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον των αστροβιολόγων, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάτω από τον πάγο που καλύπτει την επιφάνεια υπάρχει ένας παγκόσμιος ωκεανός, μέσα στον οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει εμφανιστεί μικροβιακή ζωή (το ίδιο ισχύει εξάλλου για τον δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο)

 

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) είναι μια υγρή, άοσμη ένωση με ισχυρές οξειδωτικές ιδιότητες. Το υδατικό του διάλειμμα, γνωστό ως οξυζενέ, χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό.

 

Για τους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς, το υπεροξείδιο του υδρογόνου σχηματίζεται ως παραπροϊόν των μεταβολικών αντιδράσεων και πρέπει να εξουδετερώνεται από τα κύτταρα καθώς έχει ισχυρή τοξική δράση. Ορισμένα βακτήρια, πάντως, χρησιμοποιούν το υπεροξείδιο ως πηγή ενέργειας.

 

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη υπεροξειδίου του υδρογόνου στην Ευρώπη ήρθαν το 1997 από την αποστολή Galileo, η οποία όμως μελέτησε ένα μικρό τμήμα του υδρογόνου.

 

Τώρα, οι ερευνητές K. P. Hand and M. E. Brown παρουσιάζουν στo The Astrophysical Journal Letters μια ανάλυση που καλύπτει μια πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια.

 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Keck ΙΙ στη Χαβάη για να ανιχνεύσουν τη φασματική υπογραφή του Η2Ο2 στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Η ουσία ανιχνεύθηκε στην πλευρά του Ευρώπης που κοιτά προς την κατεύθυνση της κίνησης του φεγγαριού, σε συγκέντρωση 20 φορές μικρότερη από ό,τι στο οξυζενέ για οικιακή χρήση.

 

Αυτό όμως που παραμένει άγνωστο είναι το κατά πόσο το υπεροξείδιο υπάρχει και μέσα στον ωκεανό της Ευρώπης, εκτός από την επιφάνεια που είναι σχεδόν σίγουρα νεκρή.

 

«Στην Ευρώπη, το υπεροξείδιο θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ενεργειακές απαιτήσεις που απαιτούνται για τη ζωή, εφόσον βέβαια αναμειγνύεται με το νερό του ωκεανού» επισήμανε ο Δρ Hand.

 

Όσον αφορά το μηχανισμό σχηματισμού του υπεροξείδιου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ένωση δημιουργείται από το βομβαρδισμό του επιφανειακού πάγου από ισχυρή ακτινοβολία.

 

http://physicsgg.me/2013/04/08/%CE%BF%CE%BE%CF%85%CE%B6%CE%B5%CE%BD%CE%AD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/

europe.jpg.3a0cddb8d24da242c21c0d15ef24b1b3.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Νέα θεωρία για τη ζωή στο δορυφόρο του Δία

 

Η υπέρυθρη φωτοσύνθεση μπορεί να είναι «πηγή ζωής». Για παράδειγμα, στο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη.

 

Ο Κουβανός φυσικός Ρολάντο Καρντένας (Cardenas) (The University «Marta Abeu») υποθέτω πως στο βυθό του ωκεανού που βρίσκεται κάτω από τους παγετώνες του δορυφόρου μπορεί να βρίσκονται ζώντες μικροοργανισμοί.

 

Σύμφωνα με τη θεωρία του επιστήμονα, τα βακτήρια αυτά μπορεί να τρέφονται με υπεριώδες φως.

 

Ο Καρντενάς θεωρεί πως στον ωκεανό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από ένα χοντρό στρώμα πάγου στην Ευρώπη, υπό γιγαντιαία πίεση, από τα έγκατα αναβλύζει καυτό νερό. Εκεί αστραπιαία παγώνει. Η μετάπτωση της θερμοκρασίας μπορεί να αφορά σε μερικές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα διαχωρίζονται κβάντα υπεριώδους φωτός.

 

Η βιολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Γιλένα Βορομπιέβα θεωρεί την ιδέα του Καρντενάς πολύ ενδιαφέρουσα:

 

Θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας από τους δρόμους της πιθανής εμφάνισης της ζωής και σύνθετων βιολογικών συστημάτων στους πλανήτες. Οι παγωμένοι δορυφόροι του Διός διαφέρουν ουσιαστικά από τη Γη, ακόμη και από τον Άρη και θα πρέπει να έχουν τη δική τους ιδιομορφία.

 

 

Η άποψη του επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας «Βινογκράντσκι» Ζορίττο Ναμσαράγιεβ είναι:

 

Αναφορικά με την θερμοκρασία του πυρήνα της Ευρώπης, όλα αυτά είναι θεωρίες. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Εδώ όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα άλλο πρόβλημα. Θα πρέπει να μάθουμε τι είδους χημική σύνθεση έχει ο υγρός ωκεανός κάτω από το στρώμα του πάγου. Χάρη σε ορισμένα μοντέλα υποθέτουμε ότι εκεί το νερό έχει πολύ αλάτι, πράγμα που ουσιαστικά αποκλείει την ανάπτυξη σε αυτό πολλών ομάδων μικροοργανισμών.

 

Παρόλη την τόλμη της, η υπόθεση του Κουβανού δεν είναι και ιδιαίτερα καινοτόμα. Θεωρίες για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στα διαστημική σώματα υπάρχουν πολλές. Η πλειοψηφία τους όμως θεμελιώνεται σε ανακαλύψεις, τις οποίες κάνουν οι επιστήμονες στη Γη. Θεωρητικά παρόμοιες διαδικασίες μπορούν να λαμβάνουν χώρα και στην Ευρώπη, συνεχίζει ο επιστήμονας:

 

Τα τελευταία χρόνια η αστροβιολογία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση. Σήμερα οι βιολόγοι τείνουν να θεωρήσουν πως η ζωή έχει οικουμενική διάσταση και δεν περιορίζεται στον πλανήτη Γη. Δεν μπορούμε όμως να πούμε τίποτα για τη μορφή της, αν είναι ενεργή ή αν είναι παγωμένη.

 

Οι υποθέσεις για τη ζωή στην Ευρώπη θα μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς μόνο όταν επισκεφτούν το δορυφόρο διαστημικά σκάφη και πάρουν δείγματα του νερού κάτω από τους παγετώνες. Είναι αλήθεια ότι είναι αδύνατο να φτάσουν μέχρι εκεί, στο βαθμό που το πάχος του πάγου φτάνει τα εκατοντάδες μέτρα. Ο διαπλανητικός σταθμός θα βρεθεί στην Ευρώπη, κατά πάσα πιθανότητα, όχι νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Έχοντας μεγάλη εμπειρία κατασκευής σκαφών με δυνατότητες προσγείωσης, ένα τέτοιο θα μπορούσε να κατασκευάσει και η Ρωσία.

 

http://www.inews.gr/0/nea-theoria-gia-ti-zoi-sto-doryforo-tou-dia.htm

lakeineuropeshiftingicecap.jpg.1c490126f0cf3058093873e3391caaa7.jpg

nea-theoria-gia-ti-zoi-sto-doryforo-tou-dia-1-315x236.jpg.752b0bf92ac10ceecc52e602f0e6fc2d.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Η Ευρώπη «φτύνει» νερό στο Διάστημα

Το τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε γιγάντιους πίδακες υδρατμών που εκτοξεύονται από το φεγγάρι του Δία

 

Ουάσινγκτον

 

Η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία, που θεωρείται από τις κύριες υποψήφιες «κατοικίες» εξωγήινης ζωής στο Ηλιακό Σύστημα, «φτύνει» νερό στο Διάστημα.

 

Περίσσεια υδρογόνου και οξυγόνου

 

Εικόνες που έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνουν περίσσεια υδρογόνου και οξυγόνου στο νότιο ημισφαίριο του δορυφόρου, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science».

 

Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για στήλες νερού, αυξάνονται οι ελπίδες για μελέτη των υπόγειων ωκεανών της Ευρώπης από την… επιφάνεια του φεγγαριού. Ετσι μελλοντικές αποστολές θα μπορούν να αναζητήσουν ίχνη ζωής.

 

Αστροβιολόγοι εκτιμούν ότι θεωρητικώς στους ωκεανούς της Ευρώπης μπορούν να ζουν οργανισμοί. Οι επιστήμονες φοβούνταν όμως ότι ο παχύς παγωμένος φλοιός του δορυφόρου αποτελούσε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για να διερευνηθεί το τι συμβαίνει από κάτω του.

 

Τώρα στο πλαίσιο της νέας μελέτης αμερικανοί φυσικοί μελέτησαν εικόνες που ελήφθησαν από το Hubble πέρυσι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καθώς και παλαιότερες εικόνες που είχαν ληφθεί το 1999.

 

Δύο γιγάντιες στήλες υδρατμών

 

Σε δύο διαφορετικές περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου της Ευρώπης βρήκαν ενδείξεις νερού το οποίο διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο – όπως αποκάλυψαν οι υπεριώδεις «υπογραφές» των δύο στοιχείων. «Οι εικόνες αυτές μαρτυρούν την ύπαρξη δύο στηλών υδρατμών με ύψος 200 χιλιομέτρων η καθεμία» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Λόρεντς Ροθ από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Southwest στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

 

Αυτοί οι τεράστιοι πίδακες φαίνεται ότι είναι άκρως… εφήμεροι – εμφανίζονται μόνο για επτά ώρες τη φορά. Φθάνουν στο αποκορύφωμά τους όταν η Ευρώπη βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόστασή της από τον Δία (στο απόκεντρο της τροχιάς της) και εξαφανίζονται όταν φθάνει στην πιο κοντινή απόσταση από τον πλανήτη (στο αποκαλούμενο περίκεντρο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι πιθανότατα οι παλιρροϊκές δυνάμεις οδηγούν στη δημιουργία των πιδάκων σπάζοντας τον πάγο της επιφάνειας του φεγγαριού.

 

Σαν τους πίδακες του Εγκέλαδου

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πίδακες υδρατμών της Ευρώπης μοιάζουν με εκείνους που εντοπίζονται στον Εγκέλαδο, το φεγγάρι του Κρόνου, όπου από πολύ στενές ρωγμές της επιφάνειας εκτοξεύονται υδρατμοί με τεράστια πίεση.

 

Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρουσιάστηκαν και στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

 

Εκτός από τις επόμενες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις του φαινομένου, η μεγάλη ευκαιρία να μελετηθούν οι πίδακες της Ευρώπης από κοντά αναμένεται να έλθει με την αποστολή Juice του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η αποστολή θα ξεκινήσει το ταξίδι της για το σύστημα του Δία το 2022 και υπολογίζεται ότι θα περάσει πολύ κοντά από την Ευρώπη δύο φορές το 2030. Με λίγη τύχη τα όργανα του διαστημόπλοιου θα καταφέρουν να λάβουν… πραγματικό δείγμα των πιδάκων.

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=548375

roth4HR.jpg.e44f822f86905937bd7d105adae31c51.jpg

4B913D41DD7A68BFAE7AE1AA31DE0E06.thumb.jpg.60362fd2af7fd1845ff218979083c78f.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόσκρουση αστεροειδή «ίσως χάρισε ζωή» στη μακρινή Ευρώπη. :cheesy:

Η επανεξέταση των δεδομένων μιας παλαιότερης αποστολής της NASA αποκαλύπτει ενδείξεις για μια αρχαία πρόσκρουση αστεροειδή ή κομήτη στο δορυφόρο του Δία Ευρώπη -μια πρόσκρουση που δεν αποκλείεται να έφερε τα δομικά συστατικά της ζωής.

«Οργανικά υλικά, τα οποία είναι σημαντικοί δομικοί λίθοι της ζωής, ανιχνεύονται συχνά σε κομήτες και αρχέγονους αστεροειδείς» δήλωσε ο Τζιμ Σίρλεϊ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της Καλιφόρνια. «Ο εντοπισμός των υπολειμμάτων αυτής της πρόσκρουσης στην επιφάνεια της Ευρώπης ίσως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αναζήτησης ζωής στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει η NASA σε ανακοίνωσή της, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι ο καλύτερος προορισμός για την ανακάλυψη μικροβιακής ζωής εκτός της Γης. Ένα από τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία, η Ευρώπη καλύπτεται από ένα στρώμα πάγου, κάτω από το οποίο πιστεύεται ότι υπάρχει ένας παγκόσμιος, βαθύς ωκεανός υγρού νερού.

Τις ελπίδες για τον εντοπισμό ζωής στην Ευρώπη ενισχύει στο μεταξύ και μια δεύτερη μελέτη στο Science Express, η οποία χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να ανακαλύψει γιγάντιους πίδακες νερού στην Ευρώπη. Οι πίδακες, οι οποίοι φτάνουν σε ύψος 200 χιλιομέτρων, καθιστούν σαφές ότι οι μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το νερό του υπόγειου ωκεανού και να πραγματοποιήσουν φασματοσκοπικές και χημικές αναλύσεις.

Η μελέτη για την αρχαία πρόσκρουση, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας, εντοπίζει στην Ευρώπη φυλλοπυριτικά πετρώματα, βασικά συστατικά του αργίλου ή πηλού. Το υλικό αυτό, ορατό σε υπέρυθρες εικόνες της αποστολής Galileo, βρέθηκε να σχηματίζει έναν δακτύλιο γύρω από τη λεκάνη ενός κρατήρα διαμέτρου 30 χιλιομέτρων.

Ο Σίρλει και οι συνεργάτες του επανεξέτασαν υπέρυθρες εικόνες που μετέδωσε το Galileo το 1998. Οι εικόνες δεν προσφέρουν υψηλή ανάλυση, ωστόσο μια νέα τεχνική επεξεργασίας επέτρεψε τη μείωση του θορύβου και τον εντοπισμό νέων χαρακτηριστικών.

Δεδομένου ότι ο άργιλος δεν θα μπορούσε να είχε περάσει τον παγωμένο φλοιό για να φτάσει στην επιφάνεια από το εσωτερικό του δορυφόρου, η πιθανότερη εξήγηση για τις αποθέσεις είναι ότι προήλθε από κάποια κοσμική πρόσκρουση.

Η γεωμετρία των αποθέσεων αργίλου υποδηλώνει ότι ο αστεροειδής ή κομήτης προσέκρουσε επιφάνεια υπό γωνία τουλάχιστον 45 μοιρών σε σχέση με την επιφάνεια. Μια τέτοια ρηχή γωνία θα επέτρεπε σε μεγάλο μέρος των συντριμμιών να επιστρέψει στο έδαφος αντί να εκτιναχθεί στο Διάστημα.

Βάσει του μεγέθους του κρατήρα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εισερχόμενο αντικείμενο ήταν είτε αστεροειδής διαμέτρου 1.100 μέτρων είτε κομήτης διαμέτρου 1.700 μέτρων.

Το ίδιο περίπου μέγεθος είχε ο κομήτης ISON που καταστράφηκε πριν από μερικές εβδομάδες σε κοντινό πέρασμα από τον Ήλιο.

Στην φωτογραφία το Hubble ανίχνευσε τη φασματική υπογραφή του οξυγόνου και του υδρογόνου στα οποία διασπώνται οι υδρατμοί των πιδάκων.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231280389

europa.jpg.9eb1d5b66d0569384ec19bcb50550aee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τα αμερικανικά σχέδια αποστολής στον δορυφόρο του Δία Ευρώπη

Κερδίζει υποστηρικτές το Europa Clipper, μετά τις νέες ενδείξεις για ύπαρξη ενός τεράστιου ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης.

 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναθερμαίνονται τα σχέδια για μια διαστημική αποστολή που θα μελετήσει την Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, με ένα μη επανδρωμένο σκάφος το οποίο με κατάλληλα όργανα θα επιχειρήσει να εντοπίσει τυχόν ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στον δορυφόρο.

 

Η Ευρώπη ήρθε στη δημοσιότητα πριν από 10 ημέρες, με την ανακοίνωση επιστημόνων από το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Τέξας στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τη βοήθεια εικόνων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιους πίδακες υδρατμών που ξεπηδούν από τον νότιο πόλο του δορυφόρου, φτάνοντας σε ύψος έως και 200 χιλιομέτρων. Παρόλο που παρόμοια γκέιζερ έχουν βρεθεί και στον Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου, στην περίπτωση της Ευρώπης η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, επειδή ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τεράστιου ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου – ένα υπόγειο περιβάλλον το οποίο θα συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή.

 

Η ανακάλυψη του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου θα πρέπει να επαληθευθεί και από μεταγενέστερες έρευνες, καθώς παλαιότερες αναλύσεις εικόνων από το Hubble για πίδακες υδρατμών στην Ευρώπη δεν είχαν αίσιο αποτέλεσμα. Αν όμως επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των γκέιζερ, τότε αναμένεται να κερδίσει ακόμη περισσότερους υποστηρικτές, εντός και εκτός ΝΑSΑ, το σχέδιο για την κατασκευή και την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου οχήματος με προορισμό τη «γειτονιά» του Δία.

 

Εξάλλου, ένας από τους πρώτους επιστήμονες που μίλησε για μια «εντυπωσιακή εξέλιξη» ήταν ο Jim Green, διευθυντής του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση στο περιθώριο του συνεδρίου, ο ειδικός της ΝΑSΑ ανέφερε πως, παρόλο που είναι νωρίς για να βγουν τελεσίδικα συμπεράσματα, «οι πίδακες δίνουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο σενάριο ύπαρξης οργανικής ύλης στο υπέδαφος της Ευρώπης».

 

Στην πραγματικότητα, επιστήμονες της ΝΑSΑ έχουν ήδη εκπονήσει τα σχέδια για μια αποστολή στην Ευρώπη, τα οποία ανακοίνωσαν επίσημα τον περασμένο Φεβρουάριο. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Robert Pappalardo από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης στην Καλιφόρνια, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της προοπτικής μελέτης του δορυφόρου για την ύπαρξη ζωής. Με όνομα Europa Clipper, η αποστολή προβλέπει την εκτόξευση ενός διαστημοπλοίου το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από τον Δία, πραγματοποιώντας αρκετές διελεύσεις από την Ευρώπη.

 

Αν η ομάδα επέλεξε το διαστημόπλοιο να μην έχει προορισμό απευθείας την Ευρώπη, ο λόγος ήταν για να μειώσει το κόστος της αποστολής περίπου στο μισό – με τους υπολογισμούς τους να τοποθετούν τον προϋπολογισμό της στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη όμως και με αυτή την προσαρμογή, οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το σκάφος θα καταφέρει να μελετήσει επαρκώς τον δορυφόρο.

 

Κατά την παρουσίαση του Europa Clipper, ο Pappalardo είχε αναφέρει πως το σκάφος θα μπορούσε να εκτοξευθεί το 2021, φτάνοντας στην Ευρώπη σε 3-6 χρόνια, ανάλογα με τους πυραύλους που θα επιλέγονταν. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, όλα έδειχναν πως πιθανότατα το σχέδιο θα έμενε στα χαρτιά καθώς, όσον αφορά την πλανητική εξερεύνηση, το χρονοδιάγραμμα της ΝΑSΑ περιλάμβανε τότε την άφιξη του Juno στον Δία το 2016 και την κατασκευή του «διάδοχου» του Curiosity για τον Αρη, που η υπηρεσία ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Η ανακάλυψη των γκέιζερ, ωστόσο, και ακόμη περισσότερο μια πιθανή επαλήθευση της ύπαρξής τους είναι πολύ πιθανό να ανατρέψουν πλήρως τα δεδομένα. Εξάλλου, στα δεκάδες δημοσιεύματα που κάλυψαν την είδηση, αρκετοί κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες -όπως ο John Grunsfeld, διευθυντικό στέλεχος της ΝΑSΑ, και οι Carolyn Porco και Alan Stern, επικεφαλής των αποστολών Cassini και New Horizons, αντίστοιχα- σημείωναν πως πλέον η εξερεύνηση της Ευρώπης ισοδυναμεί με ακόμη μία προσπάθεια να απαντήσει ο άνθρωπος στο ερώτημα αν είναι μόνος στο σύμπαν.

 

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο Europa Clipper έδωσε και ο Jim Green, αμφιβάλλοντας πάντως για το κατά πόσο η αναβαθμισμένη πια επιστημονική αξία της αποστολής θα έχει ως συνέπεια να εγκριθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ετσι, ο ίδιος προβλέπει πως η προετοιμασία της θα μπορούσε να ξεκινήσει στο τέλος της δεκαετίας.

 

Το 2030 η άφιξη του ευρωπαϊκού JUICE στη «γειτονιά» του Δία

 

Πέρα από την τύχη που θα έχει τελικά το Europa Clipper της NASA, το μόνο επιβεβαιωμένο «ραντεβού» ενός ρομποτικού σκάφους με την Ευρώπη αναμένεται το 2030, όταν θα φτάσει στην περιοχή η αποστολή JUICE της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Το JUICE είναι το αρκτικόλεξο του Jupiter Icy Moon Explorer, που είναι το πλήρες όνομα της αποστολής και υποδεικνύει τον σκοπό της, δηλαδή τη μελέτη των σημαντικότερων δορυφόρων του Δία.

 

Το διαστημόπλοιο αναμένεται να εκτοξευθεί το 2022 και θα εξετάσει τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη. Με βάση το υπάρχον σχέδιο όμως η Ευρώπη είναι ο τρίτος σε προτεραιότητα επιστημονικός στόχος της αποστολής, καθώς το σκάφος θα πραγματοποιήσει μόλις δύο διελεύσεις από τον παγωμένο δορυφόρο. Ετσι, σύμφωνα με επιστήμονες όπως ο Robert Pappalardo της NASA, δεν υποκαθιστά το Europa Clipper.

 

Το Juice είναι η πρώτη από τις τρεις αποστολές μεγάλου μεγέθους (L-mission) που έχει εγκρίνει η ESA για τις επόμενες δεκαετίες. Οι άλλες δύο αποστολές πήραν οριστικά το «πράσινο φως» από την ESA στις 28 Νοεμβρίου. Η μία από αυτές είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, το οποίο θα μελετήσει με ποιον τρόπο μεταβάλλονται τα νέφη αερίων στα σμήνη γαλαξιών. Η εκτόξευσή του προγραμματίζεται για το 2028, ενώ αργότερα, το 2034, θα ξεκινήσει η τρίτη αποστολή μεγάλου μεγέθους, με την εγκατάσταση στο Διάστημα τριών σκαφών που θα ανιχνεύουν τα βαρυτικά κύματα. Μέσω των βαρυτικών κυμάτων, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να «δουν» ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, αποκτώντας έτσι εικόνα για πιο πρώιμες φάσεις του σύμπαντος.

 

http://physicsgg.me/2013/12/22/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD/

watervapordata-full_0.jpg.e8940b0af30b4c5cbbd1e0576e958b5e.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ψάχνοντας για ζωή στους παγωμένους ωκεανούς της Ευρώπης

 

… του δορυφόρου του πλανήτη Δία

 

Νέες παρατηρήσεις της Ευρώπης, ενός από τους δορυφόρους του Δία, δείχνουν έναν τεράστιο πίδακα από υδρατμούς να πηγάζει από το νότιο πόλο της. Ο δορυφόρος είναι γνωστό από καιρό πως πληρεί τις τυπικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής αφού καλύπτεται από ωκεανούς, ενώ περιέχει και τα κατάλληλα οργανικά χημικά στοιχεία. Καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για τη φιλικότητα που παρουσιάζει το περιβάλλον της στο ενδεχόμενο ανάπτυξης μορφών ζωής, φαντάζει ένας ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για μία διαστημική αποστολή.

 

Η Ευρώπη είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις γαλιλαϊκούς δορυφόρους του Δία, τους τέσσερις μεγαλύτερους δηλαδή που είχε παρατηρήσει πρώτος ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιό του. Έχει μέγεθος περίπου ίσο με αυτό της Σελήνης, και είναι συνολικά ο έκτος μεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό Σύστημα.

 

Οι πρώτες ενδελεχείς παρατηρήσεις της επιφάνειάς της έγιναν από τα διαστημόπλοια Voyager τη δεκαετία του ’80. Αν και οι επιστήμονες ανέμεναν ένα χέρσο κόσμο, όπως αυτόν της Σελήνης, οι πρώτες εικόνες τους διέψευσαν. Η Ευρώπη θύμιζε μία μεγάλη λευκή μπάλα, σχεδόν χωρίς καθόλου κρατήρες, ενώ η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως η επιφάνειά της ήταν καλυμένη από καθαρό πάγο.

 

Ειδικά η απουσία κρατήρων έδωσε το ερέθισμα για ένα πλήθος θεωριών. Οι κρατήρες είναι ένα μέσο χρονολόγησης των ουράνιων σωμάτων, καθώς οτιδήποτε μεγάλο εντός του Ηλιακού Συστήματος, γίνεται ενίοτε στόχος μετεωριτών και αστεροειδών. Ο αριθμός των κρατήρων σε ένα σώμα είναι κατά συνέπεια ένας καλός τρόπος να μελετηθεί η ιστορία του.

 

Ακόμη και η Γη έχει ένα μεγάλο ιστορικό ενός κοσμικού βομβαρδισμού, όμως οι περισσότεροι κρατήρες της έχουν «λειανθεί» από γεωλογικά φαινόμενα, όπως η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών ή η διάβρωση από ατμοσφαιρικές αιτίες. Στο φεγγάρι αντίθετα, όπου δεν συναντώνται αντίστοιχα φαινόμενα είναι εμφανή τα σημάδια από την πρόσκρουση άλλων σωμάτων στην επιφάνειά του.

 

Στην Ευρώπη, οι υπολογισμοί έδειχναν πως θα έπρεπε να υπάρχει μία σημαντική πρόσκρουση κάθε ένα περίπου εκατομμύριο χρόνια, όμως στην επιφάνειά της δεν απαντώνται παρά 12 εμφανείς κρατήρες, γεγονός αξιοπερίεργο αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία της, αλλά και το γεγονός πως το ψύχος στην επιφάνειά της (-160ο C) δεν επιτρέπει στο νερό να βρίσκεται σε υγρή μορφή.

 

Το παράδοξο λύθηκε με μεταγενέστερες παρατηρήσεις από το σκάφος Galileo, το 1996 σύμφωνα με τις οποίες στην Ευρώπη συμβαίνουν αξιοσημείωτα γεωλογικά φαινόμενα. Τα νέα δεδομένα έδειξαν πως ο δορυφόρος ήταν όντως καλυμμένος από ωκεανούς, με παγόβουνα να εξέχουν σε διάφορα σημεία τους. Καθώς η θερμότητα του Ήλιου δεν αρκούσε για να λιώσει το νερό της Ευρώπης, η μόνη πιθανή εξήγηση ήταν πως η θερμότητα αυτή παράγεται στο εσωτερικό της, από ηφαίστεια ή από τριβές των πλακών της που δημιουργεί η βαρύτητα από το περίπλοκο πλανητικό σύστημα του Δία.

 

Πλέον η εκτίμηση είναι πως η Ευρώπη αποτελείται από ένα βραχώδη φλοιό, που καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από ωκεανούς βάθους μεγαλύτερου ακόμη κι από 100 χιλιόμετρα, οι οποίοι είναι με τη σειρά τους καλυμμένοι από ένα λεπτό στρώμα πάγου. Ο πίδακας που εντόπισε το Χαμπλ, ίσως σημαίνει πως υπάρχουν περιοχές που το νερό σε υγρή μορφή βρίσκεται ακάλυπτο, γεγονός που σίγουρα θα βοηθούσε την έρευνα μίας ενδεχόμενης διαστημικής αποστολής.

 

Για την ώρα ωστόσο τα κονδύλια είναι περιορισμένα, και οι ελπίδες γύρω από την εξερεύνηση ενός από τα πιο ενδιαφέροντα ουράνια σώματα στο Ηλιακό Σύστημα είναι εντοπισμένες στη μελλοντική πρόταση της NASA με το όνομα Europa Clipper, ένα σκάφος κόστους 2 δις δολαρίων το οποίο θα αναλύσει το νερό του δορυφόρου και θα μελετήσει την επιφάνειά του.

 

http://physicsgg.me/2014/01/14/%CF%88%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%89%CE%BA/

europa_2789641b.jpg.eba33748f99a86daf2762f988c8282d5.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ο Ομπάμα θέλει να κατακτήσει την… Ευρώπη

Στα σχέδια του Λευκού Οίκου αποστολή στον παγωμένο δορυφόρο του Δία

 

Ουάσινγκτον

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκριθεί ένα ποσό της τάξης των 17.5 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της NASA από την 1η Οκτωβρίου του 2014 ως τον Οκτώβριο του 2015.

 

Ανάμεσα στα προγράμματα τη χρηματοδότηση των οποίων εγκρίνει ο Μπαράκ Ομπάμα είναι η κατασκευή καινούργιων διαστημικών οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μια αποστολή εξερεύνησης της Ευρώπης, του μεγάλου δορυφόρου του Δία που πιστεύεται ότι κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια υπάρχει ένας ωκεανός που πιθανώς φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής.

 

Ταξί και Ευρώπη

 

Η NASA συνεργάζεται ήδη με τρεις εταιρείες (Boeing, Space Exploration Technologies, Nevada Corp.) για τη δημιουργία νέων οχημάτων μεταφοράς αστροναυτών τα οποία έχουν λάβει την ονομασία «διαστημικά ταξί». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το καλοκαίρι η NASA θα πρέπει να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για τις εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαστεί και για το σκάφος που θα κατασκευαστεί. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε τον χρόνο που διανύουμε προϋπολογισμό 696 εκ. δολάρια και για τον επόμενο χρόνο η πρόταση του Λευκού Οίκου είναι για άλλα 400 εκ. δολάρια.

 

Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια χρηματοδότηση για να ξεκινήσει η οργάνωση μιας αποστολής εξερεύνησης της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους επιτελείς της NASA, αν ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία της αποστολής, στα μέσα του 2020 θα μπορεί να αποπλεύσει ένα ρομποτικό σκάφος για τον παγωμένο δορυφόρο. Ειδικοί εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος αυτής της αποστολής θα αγγίξει τα 5 δισ. δολάρια. Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης έγκριση για χρηματοδότηση 3.1 δισ. δολαρίων για τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και 2.8 δισ. δολαρίων για την κατασκευή της κάψουλας Orion με την οποία σχεδιάζεται να γίνουν επανδρωμένες αποστολές των ΗΠΑ σε Σελήνη και Αρη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=573623

460014273_dias-europa.jpg.aa790d3d4e587c00967bb4a166f71e79.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι επιστήμονες προσομοιώνουν τις ακραίες συνθήκες των «δεξαμενών υγρού» στην επιφάνεια της Ευρώπης

 

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα πείραμα για να βοηθήσουν να εξηγηθεί και να αναδημιουργήσουν τις ακραίες συνθήκες των «δεξαμενών υγρού» στην επιφάνεια της Ευρώπης (δορυφόρο).

 

Νερό, άλατα και διαλυμένα αέρια, στον τεράστιο ωκεανό, πιστεύουν οι επιστήμονες ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν κάτω από τον παγωμένο φλοιό της Ευρώπης, μπορεί να ανέλθουν στην επιφάνεια δημιουργώντας αινιγματικούς γεωλογικούς σχηματισμούς που συνδέονται με κόκκινα υλικά που μπορεί να φαίνεται σε αυτόν τον δορυφόρο του Δία.

Αυτό, επιβεβαιώνεται από το πείραμα που διεξάγεται στο εργαστήριο, με θειικό άλας, διοξείδιο του άνθρακα και μαγνήσιο από ερευνητές του Κέντρου Αστροβιολογίας (CAB).

 

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι στο εσωτερικό της Ευρώπης, ένα από τα παγωμένα φεγγάρια του Δία, υπάρχουν «δεξαμενές» νερού σε υγρή μορφή, το βασικό στοιχείο για τη ζωή στη Γη.

Αυτή η θεωρία προέκυψε από τις πληροφορίες που λαμβάνονται σχετικά με τις αποστολές Voyager και Galileo, οι οποίες επίσης καταχώρησαν ρήγματα και «χαοτικά» εδάφη που συνδέονται με κοκκινωπά υλικά, που έρχονται σε αντίθεση με το παγετώδες λευκό του κυρίαρχου παγωμένου νερού της επιφάνειας.

 

Μερικές από αυτές τις γεωλογικές δομές, φαίνεται να σχετίζονται με την αύξηση των υγρών που προέρχονται από το εσωτερικό, καθώς οι διαστημικές παρατηρήσεις των αποστολών το υποδηλώνουν.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης, ότι τα κόκκινα υλικά είναι ένυδρα άλατα, κυρίως από θειικό μαγνήσιο (MgSO4).

Πτητικές ενώσεις, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το διοξείδιο του θείου (SO2) και το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) που έχουν επίσης ανιχνευθεί.

 

Τώρα, με όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, οι ερευνητές στο Κέντρο Αστροβιολογίας (CAB, INTA-CSIC) έχουν αναπτύξει ένα πείραμα για να εξηγήσουν πώς τα υγρά αυτά εξελίσσονται στην πορεία τους ανάμεσα στις βαθιές «δεξαμενές» και την επιφάνεια του φεγγαριού.

 

"Ακριβώς όπως το μάγμα της Γης που αναδύεται στην επιφάνεια, ένα παρόμοιο φαινόμενο θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι, σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένα υδαρές κρύο-μάγμα που θα εξελιχθεί και θα βγει προς τα έξω από το εσωτερικό του παγωμένου φεγγαριού, " λέει η Victoria Muñoz Iglesias, συντάκτρια αυτής της εργασίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geochimica et Cosmochimica Acta.

 

http://to-new-sas.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9246.html

1263444938_New-Experiment-Recreates-Europa-Crust2.thumb.jpg.c7e6a505368f7c76b5d704e16a0a3f2e.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Τεκτονική δραστηριότητα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά εκτός Γης. :cheesy:

Η Ευρώπη, ένα μεγάλο φεγγάρι του Δία που κρύβει έναν βαθύ ωκεανό κάτω από ένα κάλυμμα πάγου, είναι το πρώτο σώμα εκτός της Γης στο οποίο ανιχνεύονται ενδείξεις τεκτονικής δραστηριότητας -ενδείξεις που αναπτερώνουν τις ελπίδες για ανακάλυψη μικροβιακής ζωής, και ίσως επιταχύνουν τις προσπάθειες της NASA για την εξερεύνηση αυτού του αινιγματικού κόσμου.

Οι τεκτονικές πλάκες της Γης είναι γιγάντιες φέτες στερεού φλοιού που επιπλέουν στο υποκείμενο, ημίρρευστο στρώμα του μανδύα. Το ίδιο φαινόμενο δείχνει να διαμορφώνει και την επιφάνεια της Ευρώπης, μόνο που σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για γιγάντιες πλάκες πάγου που επιπλέουν είτε σε έναν υπόγειο ωκεανό είτε σε ένα στρώμα θερμότερου, πιο εύπλαστου πάγου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η επιφάνεια της Ευρώπης είναι σχετικά νέα και ότι οι τεράστιες ρωγμές που διατρέχουν την επιφάνεια του φεγγαριού επιτρέπουν στο υπόγειο νερό να ανέβει στην επιφάνεια και να μετατραπεί σε φρέσκο πάγο. Μέχρι σήμερα, όμως, παρέμενε ασαφές πώς ο πάγος ανακυκλώνεται και ανανεώνει το κάλυμμα πάγου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άινταχο και του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» αναφέρουν ότι βρήκαν την απάντηση σε εικόνες της αποστολής Galileo, η οποία μελέτησε το σύστημα του Δία από το 1995 έως το 2003.

Εξετάζοντας το παγκόσμιο παζλ που σχηματίζουν οι πλάκες πάγου στην επιφάνεια, η ερευνητική ομάδα εντόπισε ένα κομμάτι πάγου, περίπου στο μέγεθος του Ισραήλ, το οποίο είχε με κάποιο τρόπο εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με το τεκτονικό μοντέλο που προτείνουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο Nature Geoscience, μεγάλες πλάκες πάγου στην Ευρώπη χάνονται γλιστρώντας κάτω από γειτονικές πλάκες -ένα φαινόμενο ανάλογο με την υποβύθιση των τεκτονικών πλακών στη Γη κατά μήκος μεγάλων ρηγμάτων.

Η ανακάλυψη ενισχύει τώρα τις υποψίες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής στο παγωμένο φεγγάρι, καθώς η τεκτονική δραστηριότητα συνδέει τον υπόγειο ωκεανό με το υπερκείμενο στρώμα πάγου και επιτρέπει σε θρεπτικά συστατικά, ίσως και σε μικρόβια, να ανεβαίνουν από τα βάθη στην επιφάνεια και το αντίστροφο.

Είναι η δεύτερη σημαντική ανακάλυψη στην Ευρώπη σε διάστημα λίγων μηνών, έπειτα από τον εντοπισμό γιγάντιων πιδάκων νερού στο νότιο πόλο του δορυφόρου.

Οι ανακαλύψεις ίσως επιταχύνουν τώρα τα σχέδια εξερεύνησης της Ευρώπης. Η NASA εξετάζει εδώ και χρόνια το ενδεχόμενο μιας αποστολής στο μυστηριώδες φεγγάρι, θέτοντας όμως το μάλλον χαμηλό όριο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για το κόστος της αποστολής.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μελέτη της Ευρώπης, και μέχρι τις 17 Οκτωβρίου η NASA δέχεται ιδέες για τα επιστημονικά όργανα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει η φιλόδοξη αποστολή.

Θα περάσουν πάντως χρόνια μέχρι να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός του εγχειρήματος και να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον παγωμένο αλλά πιθανώς φιλόξενο κόσμο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231345783

0D2CDB47386B65255DE96B7B6320DC5A.jpg.37ef1e2caf743d173845b6da01660764.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η Ευρώπη του Δία στα πραγματικά της χρώματα. :cheesy:

Η παγωμένη, αινιγματική επιφάνεια της Ευρώπης, ενός από τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία, αποκαλύπτεται στα χρώματα που θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι.

Το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εκδοχή της ιστορικής εικόνας από την αποστολή Galileo τη δεκαετία του 1990.

Η προηγούμενη βερσιόν είχε χαμηλότερη ανάλυση και έντονα ενισχυμένα χρώματα που έκαναν πιο ευδιάκριτα τα επιφανειακά χαρακτηριστικά. Η νέα εικόνα έχει πιο ρεαλιστικό χρώμα, ό,τι πλησιέστερο έχουμε σε μια πραγματική φωτογραφία.

Οι φωτογραφικές μηχανές καταγράφουν τρία χρώματα -κόκκινο, πράσινο και μπλε. Όμως η εικόνα του Galileo, ένα φωτομωσαϊκό επιμέρους εικόνων, λήφθηκε με φίλτρα στο εγγύς υπέρυθρο, το πράσινο και το ιώδες, και έπρεπε να υποστεί επεξεργασία για να δώσει χρώματα πιο κοντά στα πραγματικά.

Οι χρωματικές διαβαθμίσεις της εικόνας αντιστοιχούν σε διαφορές της γεωλογίας. Οι περιοχές που περιέχουν σχεδόν καθαρό πάγο νερού εμφανίζονται άσπρες και μπλε, ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων του πάγου. Οι πολικές περιοχές, οι οποίες εμφανίζονται στα δεξιά και τα αριστερά της εικόνας, εμφανίζονται πιο γαλάζιες από ό,τι ο ισημερινός.

Οι κοκκινωπές και καφέ περιοχές αντιστοιχούν σε άλλα υλικά που υπάρχουν μέσα στον πάγο σε ποικίλες συγκεντρώσεις.

Οι εικόνες από τις οποίες αποτελείται το φωτομωσαϊκό λήφθηκαν από το Galileo το 1995 και το 1998, στην πρώτη και την δέκατη τέταρτη περιφορά του σκάφους γύρω από την Ευρώπη.

Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αντιστοιχεί σε περιοχή πλάτους 1,6 χιλιομέτρων.

Η επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού είναι γεμάτη μακρόστενες ρωγμές στον πάγο, οι οποίες έχουν κλείσει από νερό που ανέβηκε στην επιφάνεια, πάγωσε και έκλεισε το κενό.

Κατά κάποιο τρόπο, οι μεγάλες πλάκες από πάγο είναι για την Ευρώπη ό,τι οι τεκτονικές πλάκες για τη Γη.

Οι πλανητολόγοι υποψιάζονται ότι κάτω από την παγωμένη κρούστα κρύβεται ένας απέραντος ωκεανός υγρού νερού.

Μέσα του θα μπορούσε να κρύβεται μικροβιακή ζωή, πιστεύουν οι αστροβιολόγοι.

Στην φωτογραφία η Ευρώπη σε ρεαλιστικά χρώματα. Ο βόρειος πόλος είναι δεξιά.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231365798

PIA19048_hires.thumb.jpg.22659dd40bfe1680b683ce183ec0eda5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Eίναι η Ευρώπη «φιλική» στη ζωή; :cheesy:

Επιστήμονες της NASA αποκάλυψαν πως ήρθε ένα βήμα πιο κοντά η πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής στην Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία, χάρις στον αυξημένο προϋπολογισμό που ενέκρινε ο Λευκός Οίκος για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Το ποσό που έχει προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα για τη NASA αγγίζει τα 18,5 δισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2016. Έτσι, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της υπηρεσίας, με επιπλέον 30 εκατομμύρια οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την προετοιμασία της αποστολής.

Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JBL) της NASA στην Καλιφόρνια εκπονούν εδώ και 15 χρόνια σχέδια για την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου σκάφους με προορισμό την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλες οι προτάσεις δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Παπαλάρντο, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του JBL, η νέα αποστολή που έχουν στα σκαριά, και η οποία ονομάζεται «Europa Clipper», πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μάλιστα, αν εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, τότε οι προκαταρκτικές μελέτες για την προετοιμασία της θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου.

Στo πλαίσιo της «Europa Clipper», ένα διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει μέχρι τον Δία και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Από εκεί και σε διάστημα τριών ετών, θα πραγματοποιήσει 45 κοντινές διελεύσεις από την επιφάνεια της Ευρώπης.

Παρόλο που η Ευρώπη καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου, οι επιστήμονες εκτιμούν πως κάτω από αυτό βρίσκεται ένας τεράστιος ωκεανός, με τριπλάσιο όγκο νερού από όλους τους ωκεανούς της Γη. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, το νερό στο υπέδαφος διατηρείται σε υγρή κατάσταση λόγω της βαρυτικής έλξης του Δία.

Ο στόχος στον οποίο θα επικεντρωθεί η αποστολή δεν θα είναι να αναζητήσει συγκεκριμένα ίχνη έμβιων οργανισμών, αλλά να διερευνήσει κατά πόσο οι συνθήκες στο υπέδαφος είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. «Ο ωκεανός στην Ευρώπη, από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να είναι ένα αντίξοο περιβάλλον», σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Κέβιν Χαντ, αναπληρωτής διευθυντής του επιστημονικού τμήματος του JPL.

Οι εκτιμήσεις των πλανητικών επιστημόνων για το βάθος του ωκεανού ποικίλλουν, με ορισμένες να ξεκινούν από τα 11 χιλιόμετρα και άλλες να φθάνουν μέχρι τα 100 χιλιόμετρα. Όλοι οι ειδικοί, πάντως, συμφωνούν στο ότι και μόνο η παρουσία του νερού κάνει τον ωκεανό έναν από τους σημαντικότερους «υποψήφιους» για την ύπαρξη ζωής στο ηλιακό σύστημα, πέρα από τη Γη.

http://www.naftemporiki.gr/story/911635/einai-i-europi-filiki-sti-zoi

147DB75F74D777DB8D5EF9074E28CBDF.thumb.jpg.9fab568b87158c547525e5e665e48657.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι γαρίδες της Ευρώπης του... Δία. :cheesy:

Ειδικοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA (JPL) μελετούν ένα είδος γαρίδας με μοναδικές ιδιότητες που ανακαλύφθηκε το 2012. Πρόκειται για τις γαρίδες Rimicaris hybiase που ζουν στον πυθμένα των θαλάσσιων περιοχών της Καραϊβικής και ειδικότερα γύρω από υδροθερμικές «καμινάδες» από τις οποίες διαρρέονται στο νερό διάφορα στοιχεία (μέταλλα, αέρια κ.α). Μάλιστα μια από τις δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στην Γη αναφέρει ότι οι αυτές οι καμινάδες δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνει την εμφάνιση της η ζωή και παράλληλα παρείχαν το περιβάλλον εκείνο για να μπορέσει η ζωή να εξελιχθεί στα πρώτα της στάδια. Οι γαρίδες R.hybiase ζουν μακριά από το φως του Ηλιου γύρω από καμινάδες που εκτός των άλλων διαρρέουν και θειικό οξύ με το οποίο οι γαρίδες τρέφονται!

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι γαρίδες αυτές διαθέτουν στο στόμα τους και τα βράγχια τους κάποια βακτήρια που μετατρέπουν το... βιτριόλι σε βρώσιμη οργανική ύλη. Αυτές οι ακραίες συνθήκες (έλλειψη φωτός, τοξικά υλικά) είναι πιθανό να επικρατούν και στον υπόγειο ωκεανό που βρίσκεται δεκάδες χλμ κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, ενός εκ των μεγαλύτερων δορυφόρων του Δία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν έχουν αναπτυχθεί κάποιες σύνθετες μορφές ζωής εκεί αυτές να είναι γαρίδες σαν τις R.hybiase.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=676395

EDE03ADC23BFC7951580D240815F112C.jpg.d2d896f3b940c2623095cc01ca055197.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Eνα «καλαμάρι» θα εξερευνήσει την Ευρώπη. :cheesy:

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε βάθος δεκάδων ή και εκατοντάδων χλμ κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης, του παγωμένου δορυφόρου του Δία, βρίσκεται ένας ωκεανός το βάθος του οποίου εκτιμάται ότι είναι περίπου 100 χλμ! Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για την εξερεύνηση τόσο της επιφάνειας της Ευρώπης όσο - κατά κύριο λόγο - του ωκεανού της στον οποίο ίσως να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής.

Οπως έγινε γνωστό, η NASA αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός επαναστατικού ρομπότ εξερεύνησης του ωκεανού της Ευρώπης. Το ρομπότ αυτό θα έχει το σχήμα καλαμαριού και το πιο εντυπωσιακό του χαρακτηριστικό είναι ότι θα διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να λειτουργεί μετατρέποντας σε ενέργεια τα μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία του δορυφόρου.

Αυτό και άλλα σχετικά συστήματα αναπτύσσονται για χρήση από σκάφη και συσκευές που θα κληθούν να εξερευνήσουν περιβάλλοντα στα οποία οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής ενέργειας όπως η ηλιακή και η πυρηνική δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Περιβάλλοντα όπως οι υπόγειοι ωκεανοί της Ευρώπης και άλλοι παρόμοιοι εξωγήινοι κόσμοι.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=702966

20C5DBDBE14B5109A493765288A586B7.jpg.b2fac8f204681ffdd7b0b92146e2f0ba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«Εξερευνήστε την Ευρώπη» :cheesy:

Το αμερικανικό Κογκρέσο ανέκρινε τον νέο προϋπολογισμό της NASA και της έδωσε εντολή να οργανώσει μια αποστολή εξερεύνησης της Ευρώπης, του παγωμένου δορυφόρου του Δία κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του οποίου υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός που πιθανώς να έχουν αναπτυχθεί σε αυτόν κάποιες μορφές ζωής

Το αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσε το ποσό που ενέκρινε για την χρηματοδότηση της NASA για τους επόμενους 18 μήνες το οποίο θα είναι 18,5 δισ. δολάρια.

Το Κογκρέσο ζήτησε από την διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ να υλοποιήσει το πρόγραμμα OWEP (Ocean Worlds Exploration Programme) που θα περιλαμβάνει την εξερεύνηση ωκεανών που υπάρχουν σε εξωγήινους κόσμους. Μάλιστα το Κογκρέσο έθεσε και σχετικό χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αποστολή αυτού του προγράμματος.

Ζήτησε από την NASA η πρώτη αποστολή να ξεκινήσει το αργότερο το 2022.

Στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν δύο δορυφόροι στους οποίους όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού κάτω από την παγωμένη τους επιφάνεια.

Ο ένας είναι η Ευρώπη, ο δορυφόρος του Δία και ο άλλος ο Εγκέλαδος, ο δορυφόρος του Κρόνου.

Υπήρχε προβληματισμός για το ποιος από τους δύο δορυφόρους πρέπει να εξερευνηθεί πρώτος και τελικά η NASA μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού αποφάσισε να οργανώσει άμεσα μια αποστολή στην Ευρώπη. Ομως σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν με το Κογκρέσο η NASA θα οργανώσει αμέσως μετά την αποστολή στην Ευρώπη αποστολές εξερεύνησης τόσο στον Εγκέλαδο όσο και στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα ο οποίος βρίσκεται σε μια γεωλογική και ατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην Γη την πρώτη περίοδο της ύπαρξης της.

Πριν την τελευταία εξέλιξη και τις εντολές του Κογκρέσου η NASA είχε ξεκινήσει την οργάνωση μιας εξερευνητικής αποστολής στην Ευρώπη την οποία ονόμασε Clipper. Το σκάφος της αποστολής είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το ταξίδι του στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Το κόστος της αποστολής έχει υπολογιστεί στα δύο δισ. δολάρια με την NASA να προσφέρει περίπου 250 εκ. δολάρια και αναζητούσε συμμάχους για να προχωρήσει το σχέδιο.

Η αποστολή Clipper έχει σχεδιαστεί να συλλέξει δεδομένα από την επιφάνεια της Ευρώπης και να είναι προπομπός για επόμενες αποστολές οι οποίες θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην παγωμένη επιφάνεια και να εξερευνήσουν τον ωκεανό που βρίσκεται από κάτω. Όμως με βάση τα νέα δεδομένα και την επιθυμία του Κογκρέσου να αναζητηθεί άμεσα ζωή στους εξωγήινους ωκεανούς είναι πολύ πιθανό οι στόχοι της αποστολής Clipper να μεταβληθούν ή να οργανωθεί μια νέα αποστολή.

Βασικό εμπόδιο στην εξερεύνηση των υπόγειων ωκεανών τόσο στην Ευρώπη όσο και τον Εγκέλαδο είναι ότι αυτοί (αν υπάρχουν) βρίσκονται σε βάθη δεκάδων ή και εκατοντάδων χλμ κάτω από την παγωμένη τους επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα σύνθετο προηγμένο σύστημα που περιλαμβάνει ένα πανίσχυρο τρυπάνι που θα καταφέρει να τρυπήσει την επιφάνεια της Ευρώπης και να διεισδύσει μέχρι τον ωκεανό και ένα σκάφος ή κάποιο άλλο όργανο που θα τον εξερευνήσει.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει ακόμη και δεν είναι γνωστό αν μπορεί να κατασκευαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Πάντως πριν από λίγες εβδομάδες η NASA ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός επαναστατικού ρομπότ εξερεύνησης του ωκεανού της Ευρώπης. Το ρομπότ αυτό θα έχει το σχήμα καλαμαριού και το πιο εντυπωσιακό του χαρακτηριστικό είναι ότι θα διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα που θα του επιτρέπει να λειτουργεί μετατρέποντας σε ενέργεια τα μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία του δορυφόρου.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=706123

..jpg.75deece568b3797d05a1f3911c4431b7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Αξονική τομογραφία» στην Ευρώπη. :cheesy:

Λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού της NASA από το Κογκρέσο το οποίο ζήτησε να οργανωθεί άμεσα μια αποστολή στην Ευρώπη η αμερικανική υπηρεσία ανακοίνωσε της λεπτομέρειες μιας αποστολής εξερεύνησης στον παγωμένο δορυφόρο του Δία ο οποίος πιθανότατα διαθέτει ένα υπόγειο ωκεανό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA κατασκευάζεται ένα διαστημόπλοιο που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια το οποίο θα ταξιδέψει στον Δία και θα μελετήσει για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών τον γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος και τους κοντινούς του δορυφόρους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αποστολής το σκάφος αυτό θα πραγματοποιήσει 45 επισκέψεις στην Ευρώπη.

Οπως έγινε γνωστό κατασκευάζονται διάφορα νέα προηγμένα όργανα καταγραφής, παρατήρησης και συλλογής δεδομένων ειδικά για την εξερεύνηση της Ευρώπης. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια κάμερα υψηλής ανάλυσης για την λεπτομερή χαρτογράφηση της επιφάνειας του δορυφόρου, ένα μαγνητόμετρο και ένα ραντάρ που θα μπορεί να διεισδύσει κάτω από την παγωμένη επιφάνεια.

Το μαγνητόμετρο και το ραντάρ θα μελετήσουν τη δομή των παγετώνων της Ευρώπης ενώ θα αναζητήσουν δεδομένα για τον ωκεανό που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βρίσκεται σε βάθος δεκάδων ή και εκατοντάδων χλμ κάτω από την επιφάνεια της. Οι επιτελείς της αποστολής αναφέρουν ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός στην Ευρώπη μπορεί να υπάρχουν υπόγειες λίμνες παρόμοιες με αυτές που έχουν εντοπιστεί στο υπέδαφος της Ανταρκτικής. Οπως σημειώνουν αν υπάρχουν τέτοιες λίμνες τα όργανα αυτά θα τις εντοπίσουν. Η αποστολή θα αναζητήσει επίσης πίδακες που εκτοξεύουν ύλη από το εσωτερικό του δορυφόρου ίχνη των οποίων έχει εντοπίσει στον νότιο πόλο της Ευρώπης το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η αποστολή αυτή θα αποτελέσει τον προπομπό μιας επόμενης η οποία σε περίπτωση που εντοπιστεί ο ωκεανός ή κάποιες λίμνες στην Ευρώπη θα ταξιδέψει σε αυτή με στόχο να διεισδύσει στο εσωτερικό της κάποιο σύστημα ή συσκευή που θα εξερευνήσει τα υπόγεια νερά της.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=707854

0F8D50616E80D6CAF593F484C75863FB.jpg.72c14e73a6c45b9a5be7956a681c5617.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα επιστημονικά όργανα της ΝΑSA για την εξερεύνηση της Ευρώπης. :cheesy:

Εννιά επιστημονικά όργανα για μια αποστολή στην Ευρώπη, φεγγάρι του Δία, επέλεξε η NASA, προκειμένου να διερευνηθεί το αν το μυστηριώδες παγωμένο φεγγάρι έχει συνθήκες που θα υποστήριζαν την παρουσία ζωής.

Η αποστολή Galileo παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι η Ευρώπη, που έχει διαστάσεις αντίστοιχες αυτών της Σελήνης, έχει έναν ωκεανό κάτω από έναν άγνωστου πάχους παγετώνα. Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει όντως, αυτός ο ωκεανός, που θα «έπιανε» όλο το φεγγάρι, θα μπορούσε να περιλαμβάνει σχεδόν διπλάσιο νερό από όλη τη Γη. Με τεράστια αποθέματα αλμυρού νερού, βραχώδη πυθμένα και ενέργεια και χημική δραστηριότητα από παλιρροϊκή θέρμανση, η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι το καλύτερο μέρος για να αναζητήσει κανείς ζωή στο Ηλιακό Σύστημα, πέρα από τη Γη.

Ο προϋπολογισμός της NASA για το 2016 περιλαμβάνει 30 εκατ. δολάρια για μια αποστολή στην Ευρώπη, η οποία θα έστελνε ένα διαστημόπλοιο που κινείται με ηλιακή ενέργεια σε τροχιά γύρω από τον Δία, προκειμένου να πραγματοποιήσει χαμηλές πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, μέσα σε διάστημα τριών ετών. Συνολικά, η αποστολή θα πραγματοποιούσε 45 υπερπτήσεις σε ύψη από 25 μέχρι 2.700 χιλιομέτρων.

Τα όργανα που επελέγησαν είναι τα εξής:

- Plasma Instrument for Magnetic Sounding (PIMS): για τον καθορισμό του πάχους του παγετώνα, του βάθους του ωκεανού και της αλμυρότητας.

- Interior Characterization of Europa using Magnetometry (ICEMAG): μαγνητόμετρο για τη μέτρηση του μαγνητικού πεδίου κοντά στην Ευρώπη.

- Mapping Imaging Spectrometer for Europa (MISE): για τη διερεύνηση της σύνθεσης του φεγγαριού.

- Europa Imaging System (EIS): για τη χαρτογράφηση της Ευρώπης σε ανάλυση 50 μέτρων.

- Radar for Europa Assessment and Sounding: Ocean to Near-surface (REASON): για τη διερεύνηση του παγωμένου «κελύφους» και την αποκάλυψη της κρυμμένης δομής του, καθώς και το νερού που πιθανώς κρύβεται από κάτω.

- Europa Thermal Emission Imaging System (E-THEMIS): ανιχνευτής θερμότητας για τον εντοπισμό ενεργών ζωνών.

- MAss SPectrometer for Planetary EXploration/Europa (MASPEX): για τον καθορισμό της σύστασης της επιφάνειας του κρυμμένου ωκεανού, μέσω μετρήσεων στην ατμόσφαιρα.

- Ultraviolet Spectrograph/Europa (UVS): βασιζόμενο στις ίδιες αρχές με το Hubble, το όργανο αυτό θα έχει σκοπό τον εντοπισμό της πιθανής παρουσίας πιδάκων νερού που εκτοξεύονται από την επιφάνεια της Ευρώπης.

- SUrface Dust Mass Analyzer (SUDA): για τη διερεύνηση της σύνθεσης μικρών, στέρεων σωματιδίων που εκτοξεύονται από την Ευρώπη.http://www.naftemporiki.gr/story/958601/ta-epistimonika-organa-tis-nasa-gia-tin-eksereunisi-tis-europis

ektokseusi-puraulou-atlas-v-landsat-ldcm.jpg.6759ba1682772cf027e0454715f68acf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Cryobots: Ρομποτικοί εξερευνητές για τα παγωμένα φεγγάρια του Ηλιακού Συστήματος. :cheesy:

Η Ευρώπη, ο δορυφόρος του Δία, καθώς και άλλα παρεμφερή παγωμένα φεγγάρια, αποτελούν προορισμούς εξαιρετικά υψηλού ενδιαφέροντος, τόσο για τη NASA, όσο και για τις άλλες διαστημικές υπηρεσίες του κόσμου, καθώς θεωρείται πιθανόν να φιλοξενούν ζωή.

Ωστόσο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά (τα λίγα) που γνωρίζουμε σήμερα για αποστολές σε άλλους κόσμους, και ως εκ τούτου είναι σε εξέλιξη η τεχνολογική έρευνα για μέσα που θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις τέτοιων αποστολών.

Σε αυτό το πλαίσιο, στον προϋπολογισμό της NASA για το 2016 περιλαμβάνονται 30 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του Europa Clipper concept, για την αναζήτηση ιχνών ζωής. Ωστόσο, δεν θα φέρει μαζί του σκάφος προσεδάφισης, οπότε και η επόμενη αποστολή (αυτή του Europa Clipper αναμένεται κατά το 2025) θα είναι πιο εξερευνητικού χαρακτήρα, καθώς θα πρέπει να τρυπήσει τον πάγο και να κινηθεί από κάτω του.

Κι εδώ υπεισέρχονται τα αποκαλούμενα «cryobots», που θα μπορούν να ανοίξουν τούνελ μήκους 20 με 30 χιλιομέτρων στον πάγο, διατηρώντας την επικοινωνία με την επιφάνεια παράλληλα και αντέχοντας τις τεράστιες πιέσεις κάτω από τον πάγο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του space.com, σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δουλειά του Μπιλ Στόουν και της εταιρείας του, Stone Aerospace, δοκιμάζοντας το πλέον ανεπτυγμένο cryobot στον κόσμο, με την ονομασία VALKYRIE (Βαλκυρία)- Very deep Autonomous Laser-powered Kilowatt-class Yo-yoing Robotic Ice Explorer- με την χρηματοδότηση του προγράμματος ASTEP της NASA.

H «Βαλκυρία» χρησιμοποιεί λέιζερ και άλλες προηγμένες μεθόδους για να ανοίξει δρόμο στον πάγο- όπως αναφέρει ο ίδιος ο Στόουν, το ρομπότ αυτό λειτουργεί.

Το 2003 η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση από τη NASA για το DEPTHX (Deep Phreatic Thermal eXplorer), ένα αυτόνομο ρομπότ για την εξερεύνηση των βυθών, με το βλέμμα κάποια στιγμή προς την εξερεύνηση της Ευρώπης.

Το VALKYRIE αποτελεί εξέλιξη του ρομπότ εκείνου, με τη δυνατότητα να αφήνει την πηγή ενέργειάς του στην επιφάνεια και να μεταδίδει την ενέργεια μέσω λέιζερ, περνώντας από μία οπτική ίνα πλάτους μερικών microns.

Επί της παρούσης, το VALKYRIE διαθέτει ένα λέιζερ μόλις των 5 kilowatt, ωστόσο για τα δεδομένα του παγωμένου δορυφόρου του Δία απαιτούνται ανάμεσα σε 250 kilowatts και ένα megawatt.

To cryobot χρησιμοποιεί την ενέργεια του λέιζερ για να θερμαίνει νερό, λιώνοντας τον πάγο μπροστά, ενώ το νερό από πίσω παγώνει πάλι γύρω από την ίνα, επιτρέποντας διατήρηση της ροής ενέργειας και δεδομένων. Το 2014 κατάφερε να κατεβεί σε βάθος 31 μέτρων στον παγετώνα Ματανούσκα, αλλά κατά τον Στόουν οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πέρα από τη διάτρηση του πάγου, υπάρχει και το θέμα της κίνησης στον παγωμένο ωκεανό: εκεί την αποστολή θα αναλάβει το DEPTHX και ένα νέο αυτόνομο υποβρύχιο ρομπότ, το ΑRTEMIS (Autonomous Rover/ airborne – radar Transects of the Environment Beneath the McMurdo Ice Shelf), που θα είναι σε θέση να λειτουργεί ως «μητρικό σκάφος» αποστέλλοντας μικρότερα drones σε περιοχές ενδιαφέροντος.

http://www.naftemporiki.gr/story/967678/cryobots-rompotikoi-eksereunites-gia-ta-pagomena-feggaria-tou-iliakou-sustimatos

cryobots-valkyrie.jpg.690652bacea0f31ab7b709b0330242ba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Άλλοι «κόσμοι» υποψήφιοι για την ύπαρξη ζωής εκτός από τον Άρη. :cheesy:

Η ανακάλυψη τρεχούμενου νερού στον Άρη, όπως ανακοίνωσε η NASA την περασμένη εβδομάδα, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ύπαρξης μικροβιακής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του τμήματος πλανητικής επιστήμης Τζιμ Γκριν: «Αν πάρουμε ως παράδειγμα τη Γη, το νερό αποτελεί ένα ουσιώδες συστατικό. Όπου βρίσκουμε νερό, βρίσκουμε και ζωή».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η αναζήτηση νερού, και επομένως ζωής, κάθε άλλο παρά περιορίζεται στον Άρη. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως αποθέματα νερού υπάρχουν και σε άλλα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα, όπως σε δορυφόρους του Δία και του Κρόνου.

Έτσι, αρκετοί ερευνητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν κονδύλια για την αποστολή μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων που θα εξερευνήσουν αυτά τα σώματα. Παρόλο που πρόκειται για «κόσμους» ακόμη και 1,5 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο, με συνέπεια να επικρατούν σε αυτούς αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένας τέτοιος πολλά υποσχόμενος «κόσμος» είναι η Ευρώπη. Ο δορυφόρος του Δία καλύπτεται από ένα στρώμα του πάγου στην επιφάνειά του, ενώ στο υπέδαφός του είναι γνωστό πως βρίσκεται ένα μεγάλο κοίτασμα νερού, όπου υπάρχουν και οργανικές ενώσεις.

Αυτή τη στιγμή, για την Ευρώπη σχεδιάζονται δύο ξεχωριστές αποστολές, η αμερικανική US Europa και η JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer) από τη «Γηραιά Ήπειρο». Και οι δύο αναμένεται να εκτοξευθούν περίπου το 2020, ενώ η JUICE θα εξερευνήσει επίσης τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, δύο ακόμη «φεγγάρια» του Δία.

Αντίθετα, η αμερικανική αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας δεκάδες κοντινές διελεύσεις για να επιχειρήσει να ανιχνεύσει τυχόν περίπλοκο, οργανικό υλικό που ενδεχομένως εξατμίζεται από την επιφάνεια του δορυφόρου.

«Αν όντως υπάρχει ζωή στην Ευρώπη, σχεδόν σίγουρα θα έχει εντελώς διαφορετική προέλευση από τη ζωή στη Γη», αναφέρει στον Guardian ο Ρόμπερτ Παπαλάρντο, επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της αποστολής. «Η Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντική, αν θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: είμαι μόνοι στο σύμπαν;»

Από την άλλη μεριά, ο Τζον Ζαρνέκι, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης στην Ελβετία, θεωρεί πως ο Τιτάνας συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να ανακαλύψουμε ζωή στο ηλιακό μας σύστημα. Δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας διαθέτει ατμόσφαιρα σχετικά μεγάλου πάχους, με κύριο συστατικό το άζωτο, ενώ η επιφάνειά του είναι γεμάτη με «λίμνες» και «θάλασσες» από μεθάνιο.

«Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι όμως πως στο υπέδαφος υπάρχει ένας ωκεανός, που θα μπορούσε να φιλοξενεί κάποιες λιγότερο εξελιγμένες μορφές ζωής», αναφέρει ο ερευνητής στη βρετανική εφημερίδα.

«Ο Τιτάνας πιθανότατα έχει πυρήνα αρκετά θερμό, ώστε να διατηρεί το νερό σε υγρή κατάσταση. Έτσι, δεν είναι απίθανο ένα μείγμα υδρογονανθράκων, που έχουν συντεθεί στην επιφάνεια, να έχει εισχωρήσει στον ωκεανό. Ένα σενάριο ιδανικό για τη δημιουργία ζωής και την ανάπτυξη αποικιών από βακτήρια».

Εκτός όμως από τον Τιτάνα, και ένα ακόμη «φεγγάρι» του Κρόνου προσελκύει την προσοχή των επιστημόνων. Ο λόγος για τον Εγκέλαδο, για τον οποίο δεδομένα από το διαστημόπλοιο Cassini έχουν αποκαλύψει νερό να αναβλύζει στην επιφάνειά του, σχηματίζοντας στήλες ώστε να διαφύγει στο διάστημα.

Το νερό φαίνεται να προέρχεται από έναν ωκεανό στο υπέδαφος, πηγάζοντας μέσα από ρωγμές στο ανάγλυφο του δορυφόρου. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν πως σε αυτό το κοίτασμα έχουν σχηματισθεί περίπλοκες οργανικές ενώσεις.

Για πολλούς αστροβιολόγους, ο Εγκέλαδος είναι ο ιδανικότερος προορισμός, αφού το γεγονός ότι το νερό και οι οργανικές ενώσεις σχηματίζουν στήλες μεγάλου ύψους σημαίνει πως ένα σκάφος μπορεί να πάρει δείγματα περνώντας απλώς κοντά από την επιφάνεια του δορυφόρου, χωρίς να χρειάζεται να προσεδαφισθεί σε αυτόν.

Τα σκάφος αυτό έχει σχεδιασθεί στα πλαίσια της προτεινόμενης αποστολής Enceladus Life Finder, με σκοπό το ομώνυμο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο όχι μόνο να συλλέξει δείγματα, αλλά και να αναλύσει ψάχνοντας για αμινοξέα, ισότοπα του άνθρακα και άλλα στοιχεία που «προδίδουν» βιολογική δραστηριότητα.

«Πλήγμα» για την Enceladus Life Finder ήταν η πρόσφατη απόφαση της NASA να την αποσύρει από τις μελλοντικές αποστολές μελέτης πλανητών στο ηλιακό σύστημα. Αν και αυτό σημαίνει σίγουρα πως η «επίσκεψη» στον Εγκέλαδο μετατίθεται 2-3 χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες που έχουν σχεδιάσει την αποστολή σκοπεύουν να τροποποιήσουν το πρότζεκτ και να το υποβάλουν ξανά για έγκριση στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

http://www.naftemporiki.gr/story/1012107/alloi-kosmoi-upopsifioi-gia-tin-uparksi-zois-ektos-apo-ton-ari

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κομήτες έσπειραν ζωή στην Ευρώπη; :cheesy:

Εχει διαπιστωθεί ότι μερικές δεκάδες χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, ενός εκ των δορυφόρων του Δία, υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός και μάλιστα πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι είναι πιθανότατα φιλικός στη ζωή. Μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στη Γη είναι ότι τα δομικά της υλικά έφθασαν στον πλανήτη μας με κάποιους από τους κομήτες που την βομβάρδιζαν την πρώτη περίοδο της ύπαρξη της. Επιστήμονες του Williams College στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια μελέτη σύμφωνα με την οποία αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί και στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κομήτες με διάμετρο 5 χλμ. έχουν την δυνατότητα να τρυπήσουν την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου και να φτάσουν μέχρι τον ωκεανό απελευθερώνοντας εκεί βιολογικό υλικό και γενικά πρώτες ύλες για την ανάπτυξη ζωής. Οι παρατηρήσεις στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι κάποιες από τις ρωγμές στην επιφάνεια της έχουν δημιουργηθεί από πτώση κομητών ή αστεροειδών. Οπότε θεωρητικώς τουλάχιστον θα μπορούσε ένας εξ αυτών να είχε καταφέρει να διεισδύσει σε μεγάλο βάθος. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research, Planets» ένας κομήτης με διάμετρο 0.5 χλμ θα μπορούσε να διεισδύσει σε βάθος 5 χλμ στην Ευρώπη και ένας κομήτης διαμέτρου 5 χλμ θα μπορούσε να φτάσει σε βάθος 40 χλμ!

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=747070

B0106EB40117A1EC7AE13D0850042383.jpg.1ed6cf1d2701d5bcc94a19205b982b93.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Νέα στοιχεία για τον ωκεανό της Ευρώπης. :cheesy:

Μια νέα μελέτη έρχεται να προσφέρει νέα δεδομένα για τον μυστηριώδη υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης, του παγωμένου δορυφόρου του Δία. Ενα ωκεανό που πολλοί επιστήμονες λένε ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να κρύβει ζωή έστω και σε μικροβιακή μορφή.

Η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στο υπέδαφος της Ευρώπης προτάθηκε πριν από μερικές δεκαετίες και οι πρώτες παρατηρήσεις που έγιναν στον δορυφόρο από αποστολές όπως αυτή του Pioneer και του Galileo στη δεκαετία του 1970 υπέδειξαν την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι επιστήμονες συνέλεγαν συνεχώς στοιχεία για την Ευρώπη τα οποία ναι μεν εμφάνιζαν ίχνη της ύπαρξης του υπόγειου ωκεανού αλλά δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για την ύπαρξη του.

Τα τελευταία χρόνια τα διαστημικά τηλεσκόπια, τα ολοένα πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια αλλά και νέες αποστολές που προσέγγισαν την Ευρώπη (όπως το New Horizons στον δρόμο προς τον Πλούτωνα) επέτρεψαν στους επιστήμονες όχι μόνο να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού στον παγωμένο δορυφόρο αλλά να εντοπίσουν στοιχεία για τη σύσταση του. Οπως φαίνεται πρόκειται για ένα ωκεανό με αλμυρό νερό και άλλα συστατικά και συνθήκες που είναι φιλικές προς την ζωή έστω και σε μικροβιακή μορφή.

Η τελευταία μελέτη για την Ευρώπη έγινε από ομάδα επιστημόνων από μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα καθώς και την NASA. Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο αποκαλούμενο από την επιστημονική κοινότητα «χαοτικό έδαφος», τις περιοχές της Ευρώπης που υπάρχουν μεγάλες ρωγμές και ρήγματα στην λεία παγωμένη επιφάνεια της. Οι ερευνητές στη μελέτη τους επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που αναφέρουν ότι οι ρωγμές δημιουργούνται από γεωλογικές διεργασίες που οφείλονται στην κίνηση του νερού του υπόγειου ωκεανού το οποίο βρίσκει τρόπους να διαπερνά το στρώμα πάγου και να φτάνει μέχρι την επιφάνεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο υπόγειος ωκεανός βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 χλμ. κάτω από το στρώμα πάγου της Ευρώπης.

«Η συλλογή δειγμάτων απευθείας μέσα από τον ωκεανό αποτελεί μια τρομερή επιστημονική και τεχνολογική πρόκληση και δεν αναμένεται να επιχειρηθεί στο κοντινό μέλλον. Αν όμως συλλέξουμε δείγματα από το χαοτικό έδαφος θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε σημαντικά στοιχεία για τη σύσταση του ωκεανού αλλά και τη δυναμική του νερού σε αυτόν. Μπορεί επίσης να εντοπίσουμε στοιχεία για τον πυρήνα του δορυφόρου» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomical Journal».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=749526

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης