Jump to content

Ποιο Αστρονομικό γεγονός θα θυμάστε περισσότερο από το 2013;


Bi2L

Ποιο Αστρονομικό γεγονός θα θυμάστε περισσότερο από το 2013;  

66 μέλη έχουν ψηφίσει

  1. 1. Ποιο Αστρονομικό γεγονός θα θυμάστε περισσότερο από το 2013;

    • Κομήτης C/2011 L4 Panstarrs
      14
    • Aστεροειδής 2012 DA14, κοντινό πέρασμα
      1
    • Μετεωρίτης του Chelyabinsk
      12
    • Μερική έκλειψη Σελήνης
      3
    • Έκλειψη Ηλίου
      5
    • Κομήτης C/2012 S1 Ison
      25
    • Nova Del 2013
      4
    • Άλλο (εξηγείστε)
      2


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το 2013 ήταν έτος Κομητών αν και μας απογοήτευσαν οι κομήτες αφού κανείς δεν έφτασε σε φωτεινότητα τις αρχικές εκτιμήσεις, τον Μάρτιο είχαμε τονΚομήτη C/2011 L4 Panstarrs όπου φάνηκε οριακά δια γυμνού στον δυτικό ουρανό αλλά μας χάρισε όμορφες στιγμές και όμορφες εικόνες.

 

Στις 15 Φεβρουαρίου είχαμε το κοντινό πέρασμα του Αστεροειδή DA14 όπου πέρασε περίπου στα 34.596 χλμ απ'την Γη και μας έκανε όλους να στρέψουμε τα τηλεσκόπια μας προς αυτόν.

 

Νωρίτερα όμως είχαμε ένα μεγάλο γεγονός που τάραξε όλο σχεδόν τον πλανήτη αλλά περισσότερο τους κατοίκους της πόλης του Chelyabinsk στην Ρωσία όπου ένας μικρός Απολλώνιος Αστεροειδής μεγέθους 17 μέτρων περίπου προκάλεσε τον τρόμο σε όποιον βρέθηκε κοντά στο σημείο της πτώσεις αλλά και τον φόβο σε όλη την Αστρονομική και μη κοινότητα αφού δεν είχε εντοπιστεί από κανέναν.

 

Στις 25 Απριλίου είχαμε Μερική Έκλειψη Σελήνης και έκανε αρκετούς απο εμάς να βγάλουμε τα τηλεσκόπια έξω και να παρατηρήσουμε το όμορφο αυτό φαινόμενο αλλά και να το καταγράψουμε.

 

Στις 3 Νοεμβρίου 2013 είχαμε Έκλειψη ηλίου όπου είχε φανεί ως Μερική Έκλειψη στην Ελλάδα ενω είχαμε και Ελληνικές Αποστολές στην Αφρική όπου έζησαν αξέχαστες στιγμές μέσα στον κώνο σκιάς στέλνοντας μας όμορφες εικόνες αλλά και Ελληνικές - διακρίσεις.

 

Τον Νοέμβριο είχαμε τον Κομήτης C/2012 S1 ISON όπου όλοι περιμέναμε ότι θα είναι ένας εκπληκτικός Κομήτης, τελικά ήταν απογοήτευση αφού δεν τα κατάφερε στο πέρασμά του απ'τον Ήλιο αλλά δεν είχε και αρκετά "καύσιμα" ώστε να γίνει λαμπρός νωρίτερα. Φυσικά ο Ison μας χάρισε όμορφες στιγμές αφού όλοι βγήκαμε να τον κυνηγήσουμε και να τον φωτογραφίσουμε.

 

Άλλο ένα γεγονός που μας έκανε να βγάλουμε τα τηλεσκόπια μας έξω ήταν ο δια γυμνού οφθαλμού Nova Del 2013 που έλαμβε στον Αυγουστιάτικο Νυχτερινό Ουρανό και μας χάρισε όμορφες στιγμές και εικόνες.

 

Άλλα σημαντικά γεγονότα για το έτος που μας πέρασε ήταν στις 5 έως 7 Ιουλίου 2013 όπου στα Λιβάδια Κοτύλης στην Καστοριά είχαμε την 7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων όπου εραστές του νυχτερινού ουρανού και της Αστρονομίας απο όλη της χώρα μαζεύτηκαν κάτω απ'τον ίδιο ουρανού όπου ο Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς μας χάρισε όμορφες στιγμές.

Ενω στις 11-13 Οκτωβρίου είχαμε το 8o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Θάσο όπου συζητήσαμε όλοι οι Ερ.Αστρονόμοι όλες τις εξέλιξης και τα δρώμενα στον χώρο της Ερ. Αστρονομίας.

Φυσικά το 2013 ήταν Ηλιακό έτος αφού το Ηλιακό Μέγιστο ήταν κάτι που μας απασχόλησε όλους και το ΔΗΔ μας χάρισε όμορφες εικόνες και περιγραφές.

Ακόμα το 2013 μας χάρισε όμορφες Deesky στιγμές στους σκοτεινούς Ουρανούς της Ελλάδας και στις Νουμήνιες ημέρες επέτρεψε σε πολλούς απο εμάς να φωτογραφίσουμε τα Μεγαλεία του Σύμπαντος.

Βεβαία εκτός απο Deepsky στιγμές είχαμε και πολλές Πλανητικές Παρατηρήσεις όπου ο Δίας ήταν ο κυρίαρχος των περισσοτέρων απο αυτές χωρίς βέβαια να λείπει και ο φυσικός μας δορυφόρος, η Σελήνη, αλλά και οι διάφορες Πλανητικές σύνοδοι που συνέβησαν όλο το έτος, αλλά και διάφορες άλλες παρατηρήσεις Μετεώρων, Αποκρύψεων, Διαττόντων αλλά και Ελληνικές αποστολές κοντά στον Αρκτικό Κύκλο για παρατήρηση του Σέλαος κτλ. κτλ.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ψηφίζω PanSTARRS. Είχαμε την ευκαιρία να τον παρατηρήσουμε και να τον φωτογραφίσουμε. Χωρίς να περιμένουμε υπερβολικά πολλά ήταν συνεπής και τον απολαύσαμε. Βέβαια ο καιρός μας έβγαλε την πίστη για μια εβδομάδα που προσπαθούσαμε κάθε μέρα αλλά τελικά όλα πήγαν καλά.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρατηρησιακά - ερασιτχενικά η χρονιά ήταν φτωχή για μένα, λογικό αν μένει κάποιος στο κέντρο μεγάλης πόλης.

 

Κρατάω το γεγονός του Chelyabinsk, τόσο από την επιστημονική του θεώρηση, αλλά και τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει αν δε σταθούμε τυχεροί όσο τώρα και δεν την πληρώσουν μόνο μερικά τζάμια...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι εγώ ψήφισα PanSTARRS!

 

Τον παρατηρήσαμε και τον φωτογραφήσαμε πολύ εύκολα από τον Λυκαβηττό.

Βγάλαμε δε και πολύ ωραία βίντεο.

 

Λευτέρης Βακαλόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα θυμάμαι για πάντα τον κομήτη Panstarrs διότι είναι ο μοναδικός κομήτης που έχω καταφέρει να παρατηρήσω.Επίσης και ο Nova delphi είναι κάτι που θα θυμάμαι για αρκετό καιρό,καθώς τις μέρες εμφάνισης του τον εντόπισα με απίστευτη δυσκολία μέσα από το φωτορυπασμένο ουρανό της Λευκωσίας όπου βρισκόμουν το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.

Αυτά εκ μέρους μου.

Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.

Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

PanSTARRS και εγώ. Ήταν ο πρώτος κομητης που παρατηρησα και κατάφερα να φωτογραφήσω. Α, και να τον δείξω μεσα απο το dob στην 4χρονη κόρη μου :cheesy: που μου εκανε παρεα προσπαθωντας να καταλαβει πως ενα αστρο εχει ουρά και κυριως , μεχρι να την δει, με τι μοιαζει αυτη η ουρα (γατας, σκυλου,ποντικιου κλπ ) :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η χρονιά αυτή δυστυχώς, δεν είχε παρατηρήσεις οπότε το μόνο που μπορώ να πω πώς μου έμεινε στην μνήμη ήταν η Έκλειψη Ηλίου, την οποία παρακολούθησα από livecam, αλλά και ο μετεωρίτης Chelyabinsk που έπεσε στην Ρωσία.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eμενα μου αρεσε πολυ η εκλειψη ηλιου!Αν και μικρη ηταν πολυ ωραια

''...Λειψανα αστρων με μορφες αραχνιασμενες''

 

Οδυσσεας Ελυτης

 

Τhe Delphinus Observatory

http://delphinusobservatory.blogspot.gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και ψήφισα τον κομήτη PanSARRS, τον οποίο κατάφερα και να δω, αλλά και να φωτογραφίσω, περισσότερο όμως πιστεύω πως θα θυμάμαι τον ISON (που δεν κατάφερα ούτε να δω, ούτε να φωτογραφίσω) και αυτό κυρίως για τις υψηλές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν περί κομήτη του αιώνα κλπ ... κλπ...

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι ότι είμαι φοβητσιάρης, αλλά την ξαφνική κι αναπάντεχη και πάνω από όλα μοναδική στην διάρκεια της δικής μου ζωής πτώσης του μετεωρίτη στην Ρωσία, δεν είναι κάτι που εύκολα θα ξεχάσω, ακόμα κι αν ο κομήτης ISON είχε βγάλει τεράστια ουρά.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Εγώ ψήφισα "Αλλο". ¨οχι επειδή δεν είναι αρκετά εντυπωσιακά τα αντικείμενα που αναφέρονται, αλλα γιατί με το χάλι που με έδειρε φέτος, και μόνο που ακούμπησα το μάτι μου σε προσοφθάλμιο ήταν απο μόνο του γεγονός μεγάλου μεγέθους!
Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης