Jump to content

Δοκιμή Meade Lightbridge 16" f/4.5


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλά ταξίδια Κωνσταντίνε!!! =D> =D> =D> =D> Κάποια στιγμή δες και τα IC δίπλα στο Μ54 και Μ13. Μη τα αφήσεις παραπονεμένα!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε, μπράβο για την υπέροχη παρουσίαση. =D> =D> =D> =D> =D>

 

Και σε εμάς ή παρέα σου ήταν υπέροχη σε αυτήν τη βραδιά και πιστεύω σύντομα να τα ξαναπούμε.

 

Και πάλι σου εύχομαι να απολαύσεις όσο γίνεται περισσότερο το θηριάκι σου κάνοντας υπέροχα, μοναδικά, και αξέχαστα ταξίδια στους δρόμους που αγαπάς.

 

Δημήτρης.

 

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια σχετικά με το μπλε.

“ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ??? :shock: :roll: #-o
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όντως φίλε μου ο στόχος πολλών ερασιτεχνών είναι να αποκτήσουν ένα τέτοιο διαμέτρημα. Από εκεί και πάνω οι φωτεινοί στόχοι γίνονται εντυπωσιακοί και επίσης έχεις πρόσβαση σε πολλούς αμυδρότερους. Ο κατάλογος αντικειμένων που μπορείς να δεις γενικά αυξάνεται κατα πολύ.

 

Πες μας πως το φορτώνεις, αν χρειάζεται ευθυγράμμιση κάθε φορά, πόσο καλή είναι η κίνηση της βάσης σε μικροκινήσεις και άλλα τέτοια τεχνικά θέματα... 8-[

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κωνσταντίνε, τρομερή παρουσίαση, και όπως είπαν κι άλλοι, η αναφορά σου μας ταξίδεψε..... Εύχομαι να το χαρείς στο έπακρο, και μην το λυπάσαι το τέρας, βάζε του δύσκολα. Πρέπει πράγματι να είναι εκπληκτικό για τα λεφτά του.....

ΥΓ: Μία μικρή διόρθωση: Το σφαιρωτό που ανέφερες, το NGC 6717, είναι στον Τοξότη, και όχι στο Σκορπιό.

 

Φιλικά Γιάννης

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλοτάξιδο κι απο μένα Κωνσταντίνε.

 

Ένα τέτοιο τέρας όμως πρέπει να το "ταΐσεις" πολλά γαλαξιάκια για να χορτάσει.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eυχαριστω παιδια και παλι για τα καλα σας λογια.

 

Η παρεα του Αγγελου του Δημητρη και του Γιωργου ηταν επισης φανταστικη. Γενικα ηταν μια φανταστικη βραδια.

 

Οσον αφορα τη φορτωση του τηλεσκοπιου, διαιρω τη βαση σε δυο μερη. Κοινως τη λυνω λιγο. Το ενα μερος μπαινει πισω στο πορτ-παγκαζ και η υπολοιπη στο πισω καθισμα μαζι με το πρωτευον κατοπτρο. Το δευτερευον μπαινει και αυτο στο πορτ παγκαζ. Στο πατωμα του πισω καθισματος οι βαλιτσες με προσοφθαλμια και τα trusses.

 

To τηλεσκοπιο ειναι οντως λιγο τερας και θελει πολυ ταισμα. Πολλες βολτες αλλα κυριως θελει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ προσοφθαλμια! Και το καλυτερο του φιλο φυσικα, τον mr PARACOR!

 

Ναι!! Καθε φορα χρειαζεται εθυγραμμιση. Καθε φορα αυστηρα και πολυ καλη μαλιστα!!

 

Οσον αφορα τις μικροκινησεις πιστευω οτι τελικα θελει ξηλωμα η τσοχα και αντικατασταση με τεφλον. Εχει ενα μικροπροβληματακι. Δεν ειναι στρωτη και συγκεκριμενη η κινηση του. Χρειαζεται τις μικροδιορθωσεις του.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...
Συγχαρητήρια για το νέο σου απόκτημα. =D> Περιμένουμε με ανυπομονησία τα νέα σου.

Ξεκίνα ότι έχεις ξεκινήσει και θα το πετύχεις... :-s

Ο Thomas Edison προσπάθησε 24.999 φορές για να κάνει την πρώτη εν λειτουργία μπαταρία, τι θα έλεγες λοιπόν εάν είχες για κάθε μπαταρία που υπάρχει από 0.1 Ευρώ? :mrgreen:

 

www.carbon-aramid.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...
ΠΩ ΠΩ ρε φίλε έχω μείνει άναυδος...Και τι δεν θα έδινα να παρατηρήσω με αυτό το θεριό...Καλορίζικο και καλούς ουρανούς είναι δικοί σου τώρα...Μια ερώτηση..Τελικά με αυτά τα τηλεσκόπια δεν υπάρχει πρόβλημα με το φακό σκόνες αέρας τα βλέπω πολύ επίφοβα!!!

www.retrovisions.gr

www.retrosystem.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παναγια μου!!!!!!!!!Μπραβο φιλε μου εδω τελειωνεις.καλοριζικο να ειναι και καθαρους ουρανους.Αν και θα στους καθαριζει το τηλεσκοπιο.
rc 6"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...
MEADE LIGHTBRIDGE 16" F/4.5

 

Τηλεσκόπιο και κατασκευή

Εδώ και πολύ καιρό, αναζητούσα ένα νέο τηλεσκόπιο το όποιο να μπορεί να μου δώσει κάποιες πραγματικά αξιόλογες εικόνες. Με τη λέξη αξιόλογες, εννοώ εικόνες οι οποίες να μην παρουσιάζουν κλειστά σμήνη και πλανητικά νεφελώματα ως απλά συννεφάκια. Αυτά τα "συννεφάκια" τα βαρέθηκα όπως επίσης τα δεσμά και τα όρια στα αντικείμενα που θέλω να παρατηρήσω. Όποτε άνοιγα τους χάρτες μου - όντας ερασιτέχνης που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ goto -πάντα κοίταζα σε εκείνες τις περιοχές του ουρανού οι οποίες έχουν απομακρυσμένους αμυδρούς γαλαξίες. Όποτε, όμως, γυρνούσα το 8αρι μου εκεί δεν έβλεπα απολύτως τίποτα. Ακόμα και λαμπρά κλειστά σμήνη όπως το Μ13 συμβιβαζόμουν να τα βλέπω σαν αμυδρά συννεφάκια τα όποια μόνο σε περίπτωση εκπληκτικών καιρικών συνθηκών και μηδενικής φωτορύπανσης έσπαγαν λιγάκι και έβλεπα λίγα αστεράκια. Έτσι λοιπόν πριν περίπου 6 μήνες έβαλα πλώρη για ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο το όποιο θα μου έδινε καλύτερες εικόνες και δε θα μου έθετε τέτοιους δεσμά στην παρατήρηση.

 

Έτσι, μετά από συμβουλές, σκέψη και σύγκριση τιμών και πολλών άλλων παραμέτρων κατέληξα στο Meade Lightbridge 16".

 

Στις 20 Μαρτίου πήγα στο Νομικό και γράψαμε το δελτίο παραγγελίας. Επιτέλους, θα γινόμουν κάτοχος ενός τηλεσκοπίου 16"! Το τηλεσκόπιο ήρθε μετά από περίπου ενάμιση μήνα δηλαδή προχθές. Αρκετά μεγάλο διάστημα για να περιμένει κανείς. Βέβαια, τι να πουν και άλλοι που περιμένουν χρόνια! Αλλά όσο να ναι η αναμονή αυτή είναι γλυκιά και δεν πονάει καθόλου!

 

Το τηλεσκόπιο ήρθε σε 2 κουτιά αρκετά μεγάλα. Το ένα ήταν το πιο μικρό με διαστάσεις περίπου 85x85x15 εκατοστά και περιείχε μέσα τη βάση του και το δεύτερο με διαστάσεις περίπου 100x64x66 εκατοστά περιείχε τα 2 tubes τα trusses και διάφορα άλλα accessories. Προσωπικά στο αμάξι μου χώρεσε μόνο το μεγάλο κουτί και το δεύτερο και πιο μικρό μπήκε σε ένα 2ο αμάξι (του Παναγιώτη :)) ο όποιος ήρθε και βοήθησε την όλη διαδικασία! Μαζί με την αγορά του τηλεσκοπίου αγόρασα και ένα laser collimator, αγορά απαραίτητη με ένα τέτοιας διαμέτρου τηλεσκόπιο.

 

Αμέσως όταν έφτασα σπίτι δεν άντεξα όπως ήταν φυσικό να το κρατήσω κλειστό στο κουτί του και έτσι πηρά ένα ξυράφι και άρχισα να κόβω τις ταινίες με τις οποίες ήταν δεμένο το κουτί!

 

Πρώτο στη σειρά ήταν το μεγάλο κουτί το οποίο περιείχε το τηλεσκόπιο. Δύο κουτιά, το ένα μέσα στο άλλο, εξαιρετική συσκευασία και εξαιρετικά προσεγμένη. Το τηλεσκόπιο τυλιγμένο σαν δώρο μέσα στο βάθος και στη κορυφή πάνω πάνω τα trusses. H πρώτη εντύπωση ήταν λίγο εκθαμβωτική λόγω του μεγέθους.

 

kotslightbridgereview1.jpg

 

Ξεκινήσαμε λοιπόν να στήνουμε το τηλεσκόπιο. Ανοίξαμε και το πρώτο κουτί που περιείχε τη βάση. Αρκετά μεγάλο και αυτό.

 

kotslightbridgereview2.jpg

 

Το στήσιμο της βάσης δεν πήρε πολύ, περίπου ένα μισάωρο. Η βάση έρχεται σπασμένη σε όλες τις πλευρές οπότε διπλώνεται μέσα στο κουτί εύκολα. Για όποιον σκέφτεται να συναρμολογεί και να αποσυναρμολογεί τη βάση αυτή όποτε πηγαίνει για εξόρμηση, θα τον συμβούλευα να αφήσει αυτή τη σκέψη κατευθείαν. Το δέσιμό της είναι λίγο μπελάς, ανάλογα βέβαια και την όρεξη του καθενός. Η βάση είναι από ρινίσματα ξύλου όπως ακριβώς τα έπιπλα της ΝΕΟSET. Ακριβώς το ίδιο υλικό. Γι αυτό είναι και πολύ βαριά. Ζυγίζει περίπου 25 κιλά, γεγονός το οποίο βοηθά το τηλεσκόπιο να είναι ακόμα πιο σταθερό. Οι 2 κοιλότητες που κάνει η βάση στην κορυφή της ,στις οποίες εφαρμόζεται ο σωλήνας του τηλεσκοπίου, είναι επενδυμένες από ένα υλικό σαν τσόχα και όχι από τυφλόν. Όποιος θέλει να το αντικαταστήσει είναι πανεύκολο. Απλά τραβάς τη τσόχα :)! Στο αζιμούθιο η βάση κινείται υπέροχα χάρη στο ρουλεμάν που υπάρχει ανάμεσα στους 2 δίσκους. Πρόκειται για μια βάση αρκετά στιβαρή, πολύ βαριά και αρκετά μεγάλη. Είναι λίγο δύσκολο να την κουβαλήσει ένα άτομο λόγω του ότι δεν έχει καλά πιασίματα και λόγω του μεγέθους είναι δύσκολο να την πιάσει κανείς από τα δύο άκρα της.

 

Αφού συναρμολογήσαμε τη βάση, σειρά επιτέλους είχε το τηλεσκόπιο. Όσον αφορά τη συναρμολόγηση δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω από το "υπερβολικά απλή"! Απλά πήραμε το tube που περιείχε τον καθρέφτη και το τοποθετήσαμε πάνω στη βάση. Αρκετά μεγάλο σε μέγεθος.

 

Αυτό που θέλω να προσθέσω σ’ αυτό το σημείο είναι μερικές πληροφορίες για το κάτοπτρο. Για σκέπασμα έχει ένα λεπτό πλαστικό το οποίο εφαρμόζει στα σημεία στήριξης του κατόπτρου. Θέλει προσοχή καθώς τοποθετείται γιατί γρατζουνά την εσωτερική επιφάνεια του τηλεσκοπίου. Έκανα ένα πρόχειρο τεστ πατώντας το τοποθετημένο σκέπασμα πάνω στο κάτοπτρο και ρίχνοντας κάτι επάνω του. Δε λυγίζει σχεδόν καθόλου. Το μόνο που έχω να προτείνω σ’ αυτό το σημείο είναι να φτιάξει κάποιος ένα πρόχειρο δεύτερο σκέπασμα το οποίο να εφαρμόζει πάνω στο τελείωμα του tube του πρωτεύοντος. Έτσι το πρωτεύον θα είναι πλήρως προστατευμένο. Αυτό λοιπόν έχει στήριξη 18 σημείων (πολύ καλό αυτό!) και στο πίσω μέρος υπάρχει ένα cooling fan το οποίο συνδέεται με ένα κουτάκι στο οποίο μπαίνουν 6 μπαταριές μεσαίου μεγέθους ΑΑ. Επίσης για το collimation του κατόπτρου υπάρχουν 3 μαύρες βίδες οι οποίες δίνουν τη διαφορετική κλίση στο πρωτεύον και άλλες 3 άσπρες για να κλειδώνουν και να κρατούν σφιχτά το κάτοπτρο στην τελική θέση ευθυγραμμισμένο. Εδώ να επιστήσω την προσοχή σε όποιον θέλει να κολιμαρει το τηλεσκόπιο. Δεν πρέπει ποτέ να σφίγγουμε αρκετά τις άσπρες βίδες. Εγώ θα έλεγα να μη τις σφίγγουμε και καθόλου γιατί πολύ απλά σφίγγοντας τες, το κάτοπτρο ξεφεύγει από την επιθυμητή κλίση και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου σ’ αυτό το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο!

 

Από πάνω δέσαμε τα trusses και όταν ολοκληρώσαμε και αυτά από πάνω στηρίξαμε το tube με το δευτερεύον. Το tube του δευτερεύοντος εξαιρετικά πανάλαφρο. Το focuser είναι τύπου crayford 2" με αντάπτορα για 1.25" και δυο ταχυτήτων. Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει αρκετό τζόγο (προφανώς για να μπορεί να σφίγγει σωστά με τις βίδες που βρίσκονται από κάτω) γεγονός το οποίο όμως δεν αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα εφόσον το focuser είναι στηριγμένο στα πλάγια του τηλεσκοπίου όποτε όσο βαρύς και να είναι ο προσοφθάλμιος αυτό δεν επηρεάζεται καθόλου. Μαζί με το τηλεσκόπιο έρχεται και το red dot finder το οποίο εφαρμόζει πάνω από το focuser το οποίο έχει 4 διαφορετικά σχήματα και 7 επίπεδα φωτεινότητας. Προτείνω ένα telrad και αν είναι δυνατόν ένα κλασικό finder. Προσωπικά, αυτό θα κάνω μέσα στις επόμενες μέρες. Θα τοποθετήσω ένα telrad δίπλα στο red dot και θα πάρω το finder 9x50 που είχα στο παλιό starfinder equatorial και θα το τοποθετήσω πάνω στο 16αρι μου. Όποιος έχει συνηθίσει με finder καταλαβαίνει ποσό πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιείς ένα τέτοιο στις παρατηρήσεις.

 

Όσον αφορά την κίνηση και στους δυο άξονες; Σαν βούτυρο! Σκοπεύω να βγάλω μάλιστα και τις τσόχες και να βάλω teflon. Εκεί θα είναι αποθέωση πλέον! Τέλειο! Να σημειώσω ότι οι κυκλικοί μεταλλικοί δίσκοι που συγκρατούν το τηλεσκόπιο πάνω στη βάση είναι πάρα πολύ μεγαλύτεροι από των υπολοίπων lightbrdge όποτε δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν στρεβλώσεις από το βάρος κλπ (το έχω ακούσει αυτό γι αυτό το αναφέρω).

 

Ολοκληρώσαμε λοιπόν το τηλεσκόπιο. Μερικές φωτογραφίες για να καταλάβει κανείς το μέγεθός του.

 

kotslightbridgereview3.jpg

kotslightbridgereview4.jpg

 

Ολοκληρωμένο το τηλεσκόπιο είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό και πολύ όμορφο. Δεν έχει τον όγκο που έχουν τα τηλεσκόπια με ισημερινή στήριξη. Για να φανταστείτε, όταν το στήσαμε και το είδαν οι γονείς μου (η μητέρα μου ήθελα να πω γιατί οι άντρες ως γνωστόν δεν ασχολούνται τόσο με τέτοια ζητήματα) εντυπωσιαστήκαν μεν από το μέγεθος το οποίο ήταν κραυγαλέα μεγαλύτερο και ειδικά σε διάμετρο, όμως πιάνει φανερό πολύ μικρότερο χώρο μιας και όρθιο είναι ένας απλός σωλήνας.

 

Σαν κατασκευή είναι αρκετά βαριά και ζυγίζει συνολικά γύρω στα 60 κιλα.25 κιλά η βάση, 25 ο πρωτεύων και 10 τα υπόλοιπα. Δε μπορώ να πω απόλυτα ότι απαιτούνται δύο άτομα για τη μεταφορά. Μπορεί και ένας αρκεί να έχει λίγα μπράτσα. Γενικά πάντως για 16αρι τηλεσκόπιο είναι πιο εύκολα μεταφέρσιμο από κάθε άλλο της κατηγορίας του μιας και σπάει σε πολλά κομμάτια. Και στο αυτοκίνητο πιάνει φυσικά λιγότερο χώρο. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα χώρου στο αμάξι ας αποσυναρμολογήσει τη βάση και ας τη διπλώσει. Απλά θα κάνει μισή ώρα περίπου παραπάνω στο στήσιμο.

 

Θέλω να επισημάνω τη σημασία του collimation σ’ αυτό το τηλεσκόπιο. Απαραίτητη κρίνεται η αγορά ενός laser collimator μιας και το τηλεσκόπιο είναι τόσο βαρύ και μεγάλο που το κάτοπτρο φεύγει εύκολα από τη θέση του. Πριν από κάθε στήσιμο πάντα κάνω collimation και πάντα ως εκ θαύματος παρατηρώ τη φωτεινή τελεία του laser να είναι σημαντικά εκτοπισμένη από το κέντρο.

 

 

 

Παρατηρησιακό Μέρος

 

Όπως ήταν φυσικό, παρά τον καιρό το τηλεσκόπιο βγήκε έξω την πρώτη νύχτα. Το στήσαμε στην ταράτσα στο σπίτι, στα νότια προάστια. Αρκετή φωτορύπανση, πολύ κακό seeing και αρκετό haze το οποίο έσπασε λίγο μετά.

 

Τα αντικείμενα που παρατηρήσαμε ήταν ο Δίας, ο Κρόνος, το Μ57 και το Μ13.

 

Ο Δίας στην ανατολή του πάνω από τον Υμηττό μόλις 10-20 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα (την ώρα που τον παρατηρούσαμε αυτό ήταν το ύψος του) φαινόταν λαμπρός και δε χρειαζόταν καθόλου ώρα πάνω στο προσοφθάλμιο για να διακρίνω τις πολύ έντονες ζώνες του. Το είδωλο του έβραζε πάρα πολύ μέσα στο πεδίο μου και γι αυτό τον αφήσαμε. Οι δορυφόροι του δίπλα του πολύ έντονοι και σαφώς διακρινόταν ότι δεν ήταν αστέρια άλλα πλανήτες.

 

Ο Κρόνος, στη δύση του κι αυτός μόλις 15-25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και με αχνά σύννεφα από πάνω του, φαινόταν να βράζει μέσα στο πεδίο και εκτός αυτού το είδωλό του δεν ήταν σαφές και καθαρό. Δε μπορούσα να τον εστιάσω εύκολα. Παρ όλα αυτά όμως μπορούσα να διακρίνω κάποιες ζώνες (δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος) πάνω στην επιφάνειά του. Σαφώς ανώτερη εικόνα από το 8αρι μου που είχα συνηθίσει. Φαίνονταν και 2-3 δορυφόροι πλάι του.

 

Το Μ57, 40 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, μόλις που φαινόταν μέσα από το hyperion 13mm με ΟΙΙΙ. Πραγματικά τραγική κατάσταση ατμόσφαιρας. Τουλάχιστον φαινόταν. Σε παρόμοια κατάσταση με το 8αρι δε θα φαινόταν καθόλου.

 

Το Μ13 ήταν μάλλον το πιο θεαματικό από όλα. Το σμήνος όλο μέσα στο πεδίο (ήταν όμως και 85 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα) σπασμένο κανονικά. Δε χρειαζόταν ούτε πλάγια διόπτευση ούτε φαντασία. Ήταν απλά εκεί. Αχνό σχετικά μεν άλλα σπασμένο και πανέμορφο. Ειλικρινά το πιο εντυπωσιακό.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα ligtbridge πάσχουν από κόμη σε όλο τους το πεδίο σχεδόν. Λογικό το βρίσκω για ένα τηλεσκόπιο f/4.5 αν και τα αντίστοιχα OBSESSION δεν παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα λόγω των σαφώς καλύτερων οπτικών τους. Όσο να ναι το lightbridge σε καμία περίπτωση δεν είναι Obsession. Γι αυτό δεν είναι κακή ιδέα να πάρει κανείς ένα διορθωτή κόμης. Ένα paracor από το Πλανητάριο η έστω ένα baader. Έχω ακούσει τα καλυτέρα βέβαια για το Televue άλλα στοιχίζει και κάπου 300 ευρώ αν θυμάμαι καλά.

 

Δε μπορώ ακόμα να σχηματίσω πλήρη άποψη για την παρατήρηση μέσω του νέου μου αποκτήματος. Η πρώτη εμπειρία ήταν απογοητευτική όχι για το τηλεσκόπιό μου άλλα για την κατάσταση της ατμόσφαιρας και τις συνθήκες παρατήρησης από την Αθήνα. Πρέπει κανείς να φεύγει εκτός Αθηνών για να δει καλές εικόνες. Περιμένω με ανυπομονησία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που θα κάνουμε τις εξορμήσεις στο Πάρνωνα για να καταλάβω το τηλεσκόπιό μου. Βέβαια και το Κρυονέρι φέτος θα έχει την τιμητική του!

 

Υπόσχομαι ότι θα κάνω συμπληρωματικό review όταν θα έχω νέες παρατηρήσεις στο ενεργητικό μου με το νέο τεράστιο lightbridge.

 

Και για να μην το ξεχάσω, όσον αφορά το eyepiece που ερχόταν μαζί με το τηλεσκόπιο; Θα το πουλήσω κατευθείαν. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να στείλει πμ! :)

 

 

Δε θέλω να πω περισσότερα γιατί ήδη σας έχω κουράσει με το τόσο μακρόσυρτο review μου. Το μόνο που προσπαθούσα να πετύχω και ελπίζω να το κατάφερα είναι να δώσω μια πληρέστατη εικόνα όσον αφορά το κομμάτι του lightbridge 16" γιατί στο διαδίκτυο στα αγγλικά βρήκα μόνο 2 reviews. Και πιστέψτε με, το 16αρι lightbridge είναι ένα εντελώς διαφορετικό τηλεσκόπιο από το 8αρι το 10αρι και το 12αρι. Είναι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο βαρύ και λίγο πιο δύσκολο στη μεταφορά του. Σίγουρα μέσα στους επομένους μήνες θα αγοράσω κάποια πράγματα από τη JMI!

 

Eν κατακλείδι... Είναι ένα υπέροχο, πανέμορφο τηλεσκόπιο. Και είναι 16 ίντσες. Μεγάλο, πραγματικά μεγάλο aperture! Το μόνο μειονέκτημα σημαντικό που βρίσκω άλλα φυσιολογικό είναι η κόμη. Όμως διορθώνεται! Η κίνησή του; Σαν βούτυρο. Τα μεταλλικά του μέρη, φανταστικά! Η βάση στιβαρή και βαριά κρατά το τηλεσκόπιο στη θέση του ακόμα και με αρκετό αεράκι.

 

Αναμείνατε για το επόμενο review!

 

Κωνσταντίνος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Καλημέρα σε όλους παιδιά!

 

Ύστερα απο μερικά χρόνια απο το πρώτο review, ήρθε η ώρα να συμπληρώσω απο την εμπειρία μου πάνω σε αυτό το τηλεσκόπιο.

 

Πολλοί απο εσάς ήσασταν στο Πανελλήνιο συνέδριο στον Πάρνωνα φέτος και σίγουρα θα είδατε μέσα απο το LIGHTBRIDGE του άρθρου αυτού.

 

Πολλά παιδιά ήρθαν γύρω απο το τηλεσκόπιο να παρατηρήσουμε μαζί και πραγματικά πέρασα υπέροχα. Το highlight της βραδιάς ήταν η προσπάθεια να εντοπίσουμε τον NGC 6906 ανάμεσα στο Δελφίνι και την Aquila. Μάταια όμως γιατί δεν είχα άλλη υπομονή και καλό αστρονομονοπάτι. Είδαμε όμως άλλα υπέροχα όπως:

 

Stephans Quintet: φαινόταν μόνο η τριπλέτα εκ των 5

Μ51: φαινόταν και η γέφυρα

ΝGC 7331: Ολόκληρος με τους δορυφόρους του

Lagoon, Trifid, Swan nebula σε όλο τους το μεγαλείο με εξαιρετική λεπτομέρεια και λίγο χρώμα

ΝGC 457 (ET): πολύ γέλιο!

M96 , M95: Ικανοποιητικά

Ε Λύρας σχετικά διαχωρισμένοι

ΝGC 6960: σου έκοβε την ανάσα με εξαιρετική λεπτομέρεια-δομή!

 

Αυτά είναι τα όσα θυμάμαι. Να σημειώσω επίσης οτι ύστερα απο μέτρηση, το κάτοπτρο φάνηκε να είναι λ/5,5!

 

Επίσης να προσθέσω το εξής. Όλοι με ρωτούσαν πόσο κοστίζει το τηλεσκόπιο σκέτο. Απαντώ και πάλι πολύ συγκεκριμένα και είμαι σχεδόν κάθετος σε αυτό. Δεν αρκεί το μεγάλο διαμέτρημα. Μαζί με το μεγάλο διαμέτρημα ακολουθεί και μια ομάδα απο εξαιρετικά προσοφθάλμια. Προτείνω με κλειστά μάτια τα Τelevue Nagler, Ethos & Panoptic. Το τηλεσκόπιο δεν αξίζει να αγορασθεί αν είναι να το λειτουργήσει κανείς με Plossl και με προσοφθάλμια της μάνας του. Είναι σαν να αγοράζουμε ένα πολύ καλό αυτοκίνητο και να ζούμε σε νησί με χωματόδρομους. Τα μεγάλα τηλεσκόπια απαιτούν και "μεγάλα" αξεσουάρ.

 

Παραθέτω και μερικές φωτογραφίες.

393.thumb.JPG.cb32212e420b6169951e314b6da33449.JPG

m13.png.c3915a9b18034fc9c0274f91e276bed1.png

sq.thumb.jpg.3162163f820cd6d8c71a9b2a671edf43.jpg

m51.thumb.jpg.9ee65afaa563c7a92b836f503e4e05a8.jpg

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Kαλησπέρα σε όλους.

 

Αυτή τη φορά θα σας παρουσιάσω τι μετατροπή έκανα στη βάση ώστε να την επιδιορθώσω απο τη φυσική φθορά.

 

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε (πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν) οτι η βάση του Lightbridge είναι κατασκευασμένη απο νοβοπάν. Τι είναι το νοβοπάν? Ρινίσματα ξύλου (ορίστε και ένας λόγος που κρατιέται χαμηλά η τιμή ενός 16αριού). Τα ρινίσματα του ξύλου είναι ανεμιγμένα με κόλλα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα ξύλινα μέρη του να έχουν μια πυκνότητα και μια σκληρότητα.

 

Τι συμβαίνει όμως όταν πάνω σε αυτά κάθεται ένα τηλεσκόπιο που ζυγίζει 50 κιλά? Στην αρχή όλα πάνε καλά. Όσο περνά ο καιρός όμως το νοβοπάν παρουσιάζει αστοχίες. Σε μένα προσωπικά, ύστερα απο κάμποσες παρατηρήσεις στα βουνά με υγρασία και ύστερα απο 4 χρόνια συνεχούς χρήσης, η μια βίδα που συγκρατεί το νοβοπάν της βάσης με το νοβοπάν πάνω στο οποίο κάθεται το τηλεσκόπιο, έσκασε μέσα και δημιούργησε τρύπα με αποτέλεσμα να χάσει εντελώς τη σταθερότητά του. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε οτι το νοβοπάν είναι υπερβολικά ευαίσθητο στην υγρασία και απορροφάει πάρα πολύ εύκολα (ιδού και ο λόγος που το έχουν καλύψει με ένα κολλητικό χαρτί στις επιφάνειές του και με λάστιχο στη περίμετρο). Η υγρασία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντικότερη φθορά που μπορεί να πάθει η συγκεκριμένη βάση. Το να φουσκώνει το ξύλο. Μπορεί να μην σας ακούγεται κάτι τόσο τρομερό. Όμως είναι! Το τηλεσκόπιο πλέον καθίσταται ανίκανο να παρατηρεί γιατί είναι υπερβολικά δύσκολο να τσουλάει στο αζιμούθιο με ακρίβεια (κάτι που ζητάμε σαν τρελοί όταν παρατηρούμε).

 

Γι αυτούς τους λόγους επέλεξα να πετάξω το φύλο του αλουμινίου που σας είχα πει παλιότερα οτι είχα τοποθετήσει και να επισκευάσω-ενισχύσω την ήδη υπάρχουσα βάση. Το φύλο του αλουμινίου παρεπιπτόντως δεν έκανε πολλά. Πάλι είχε σκληρή κίνηση και δεν συνεργαζόταν τέλεια με τα τεφλόν της βάσης χώρια το γεγονός οτι τα κατεστραμένα και φουσκωμένα απο την υγρασία, νοβοπάν δεν μπορούσαν να αποδώσουν έτσι όπως έπρεπε.

 

Αυτό λοιπόν που επέλεξα να κάνω ήταν να πάω σε ένα πολύ καλό ξυλουργείο και να "αντιγράψω" το νοβοπάν της βάσης. Δηλαδή αυτό που εδράζει πάνω στο νοβοπάν που ακουμπά στο έδαφος. Το αντικαταστήσαμε με κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 2 cm έναντι 1.5 cm που ήταν το νοβοπάν που προσέφερε η Meade. Το κόλπο όμως ήταν αλλού. Το κόντρα πλακέ θαλάσσης το επικαλύψαμε με φορμάικα άσπρη η οποία συνεργάζεται αρκετά καλά με τα τεφλόν. Ακριβώς απο πάνω στερεώσαμε τη βάση στην οποία κάθεται το τηλεσκόπιο η οποία όμως ήταν πληγωμένη αρκετά (είχαν σκάσει οι βίδες μέσα στο νοβοπάν και έπαιζε). Έτσι λοιπόν επιλέξαμε να την ενισχύσουμε με κόντρα πλακέ θαλάσσης απο την εξωτερική πλευρά τα οποία στερεώσαμε σε όλες τις πλευρές της βάσης.

 

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια απίστευτα στιβαρή βάση! Σε μεγάλες μεγεθύνσεις το τηλεσκόπιο τσουλάει τέλεια στο αζιμούθιο και στέκεται ακριβώς εκεί που θα το αφήσεις.

 

Όσοι δεν έχετε καταλάβει πλήρως το σχέδιο, σας παρουσιάζω 3 φωτογραφίες οι οποίες θα σας δώσουν να καταλάβετε ακριβώς τι φτιάξαμε.

 

Να σας πω επίσης οτι το συνολικό κόστος κατασκευής ήταν ακριβώς 70 ευρώ!!!

1.thumb.JPG.73be97c6b4e89a66052cd890eef91041.JPG

3.thumb.JPG.97bba303ad7aef847d9789fde8a186b6.JPG

2.thumb.JPG.0dd0525bf3b00c8f18d5bcd1e80fcdcb.JPG

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαβασα ολη την παρουσιαση αναλυτικα και θα προσπαθησω να μην φωναξω το ποσο σε ζηλευω :twisted: :twisted:

Να εισαι καλα και να το χαιρεσαι και να μας ανεβαζεις φωτο και logs απο τις παρατηρησεις σου με το τερας , να βρισκουμε παρηγορια !!! Μπραβο !!

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλή σκέψη Κώστα. 2 εκατοστά πάχος όμως από τέτοιο ξύλο, όλη η βάση δε βγήκε πιο βαριά από την παλιά;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nαι. Σαφώς είναι πιο βαριά. Αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Για 2 κιλά δε χάθηκε και ο κόσμος. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά αυτό εδώ:

 

shroud_lightbridge.jpg

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο βιβλίο του David Kriege, ιδρυτή της Obsession, λέει μέσα ότι ο καλύτερος συνδυασμός για να έχεις βουτυρένια κίνηση είναι να ακουμπάνε τα teflon πάνω σε formica όχι πολύ γυαλιστερή αλλά λίγο τραχιά. Αυτό επιτρέπει στην επαφή να δημιουργούνται μικροσκοπικά κενά με αέρα τα οποία μαλακώνουν την κίνηση. Ακόμη καλύτερα αν έχεις υπολογίσει η πίεση ανά μονάδα ίντσας πάνω στα τεφλόν να είναι περίπου στα 15 PSI έχεις πετύχει την περίπου εξισορρόπηση της στατικής και δυναμικής τριβής.

 

Αυτό το έχω δοκιμάσει κι εγώ στην πράξη κάνοντας επαναληπτικές δοκιμές στο τηλεσκόπιο μου μέχρι να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Δυστυχώς τα τηλεσκόπια μαζικής παραγωγής δεν τα έχουν όλα αυτά υπολογισμένα με αποτέλεσμα το τηλεσκόπιο να είναι ασταθές και πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό.

 

Όσο για το βάρος ναι αν θέλεις να έχεις ένα στιβαρό και μεγάλο τηλεσκόπιο και ταυτόχρονα να μπορείς να το μεταφέρεις η λύση με τους τροχούς είναι απαραίτητη, αλλιώς μετά από μερικά χρόνια η μέση πληρώνει το τίμημα [-X

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη θα πιάσω τα μαθηματικά κι εγώ διότι νομίζω πως έχω μικρά τεφλόν στο αζιμούθιο και δεν έχω την κίνηση που θα ήθελα. Έχω και το βιβλίο του Kriege, θα το ξεψαχνίσω λίγο.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 9 μήνες αργότερα...
  • 11 μήνες αργότερα...
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ανανεώνω το τηλεσκόπιο σε διάφορα σημεία του. Έρχεται νέο review για τη βάση και τη πλήρη μετατροπή της κατασκευής της απο φορμάικα! :)

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης