Jump to content

CURIOSITY Rover


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Curiosity θα προσπαθήσει να ανεβοκατέβει έναν αμμόλοφο του Αρη. :cheesy:

Μια νέα δοκιμασία ετοιμάζεται να φέρει εις πέρας το Cuiriosity. Το ρομπότ της NASA που εξερευνά τον Αρη θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το εμπόδιο ενός αμμόλοφου του Κόκκινου Πλανήτη.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κρατήρα Γκέιλ του Αρη τον Αύγουστο του 2012 προκειμένου να εξετάσει αν ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε ποτέ τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Αυτή τη στιγμή το ρομπότ προσπαθεί να φτάσει σε μια μικρή κοιλάδα του κρατήρα και οι υπεύθυνοι της αποστολής έχουν επιλέξει μια διαδρομή στην οποία το Curiosity δεν θα περάσει πάνω ή δίπλα από «κοφτερά» πετρώματα τα οποία πιθανώς να προκαλέσουν ζημιές στους τροχούς του. Ομως στο ασφαλές «μονοπάτι» που κινείται το ρομπότ βρίσκεται αυτός ο αμμόλοφος που έχει ύψος ένα μέτρο.

Η προσπάθεια φέρνει στον νου των επιστημόνων της NASA τον ρομποτικό εξερευνητή Spirit που το 2009 χάθηκε σε μια «παγίδα» άμμου στον Αρη. Παρά το γεγονός ότι το Curiosity είναι πολύ πιο προηγμένο από το Spirit, τα μέλη της αποστολής έχουν σχεδιάσει μια άκρως προσεκτική μετακίνηση του ρομπότ στον αμμόλοφο ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τον όποιο κίνδυνο να υποστεί βλάβη. Ενας από αυτούς τους κινδύνους είναι το να κρύβεται κάτω από την άμμο κάποιο πέτρωμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ρομποτικό εξερευνητή.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=564395

D4B2760384AB5F79EDBAC26466256995.jpg.c765bf9065707fe2686677ae81f68e7b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 170
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

To Curiosity προσπέρασε τον αμμόλοφο. :cheesy:

Το Curiosity, ο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής του Αρη, έφερε εις πέρας με επιτυχία ένα δύσκολο εγχείρημα. Κατάφερε να ανέβει και να κατέβει έναν αμμόλοφο που βρισκόταν πάνω στο «μονοπάτι» που ακολουθεί κατά την εξερεύνησή του στον Κόκκινο Πλανήτη. Το Curiosity κατέγραφε συνεχώς την προσπάθεια ανάβασης και κατάβασης από τον αμμόλοφο και με τις εικόνες αυτές οι ειδικοί της NASA δημιούργησαν ένα animation που δείχνει το ρομπότ να κινείται σε... ρυθμούς 4x4.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κρατήρα Γκέιλ του Αρη τον Αύγουστο του 2012 προκειμένου να εξετάσει αν ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε ποτέ τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής. Αυτή τη στιγμή το ρομπότ προσπαθεί να φτάσει σε μια μικρή κοιλάδα του κρατήρα και οι υπεύθυνοι της αποστολής έχουν επιλέξει μια διαδρομή στην οποία το Curiosity δεν θα περάσει πάνω ή δίπλα από «κοφτερά» πετρώματα τα οποία πιθανώς να προκαλέσουν ζημιές στους τροχούς του. Ομως στο ασφαλές «μονοπάτι» που κινείται το ρομπότ βρισκόταν αυτός ο αμμόλοφος που έχει ύψος ένα μέτρο. Αν και υπήρχαν κίνδυνοι από την προσπάθεια προσπέρασης του αμμόλοφου από το ρομπότ (να κολλήσει στην άμμο ή να χτυπήσει σε κάποιο θαμμένο πέτρωμα) οι επιτελείς της αποστολής αποφάσισαν να κάνει το Curiosity την προσπάθεια ανάβασης και κατάβασης.

Βίντεο.

http://www.space.com/24661-curiosity-s-drives-over-dune-on-mars-rear-cam-video.html

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=566795

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Tο Curiosity βάζει για πρώτη φορά όπισθεν στον Άρη. :cheesy:

Για πρώτη φορά μετά την προσεδάφισή του στην αρειανή έρημο τον Αύγουστο του 2012, το ρομπότ Curiosity της NASA έβαλε για πρώτη φορά όπισθεν, ένα κόλπο που εκτιμάται ότι θα μειώσει τις φθορές των αλουμινένιων τροχών όταν το έδαφος είναι τραχύ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ρομπότ είχε γυρίσει να κοιτάξει τα ίχνη που άφησε σε ένα φαντασμαγορικό, εξωγήινο τοπίο.

Η εικόνα δείχνει τα ίχνη που άφησαν οι ρόδες σε έναν μικρό αμμόλοφο, ύψους περίπου ενός μέτρου, στις 9 Φεβρουαρίου, την 538η αρειανή μέρα που πέρασε η αποστολή στον Άρη. Η ισορροπία λευκού στην εικόνα έχει ρυθμιστεί ώστε να δείχνει το τοπίο όπως θα φαινόταν κάτω από το φως του γήινου ουρανού.

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου ο εξάτροχος ρομποτικός γεωλόγος κάλυψε 100,3 μέτρα, τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει μέχρι σήμερα σε διάστημα μιας αρειανής μέρας.

Την ίδια μέρα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η λειτουργία κίνησης προς τα πίσω -οι αλγόριθμοι που επιτρέπουν τη χρήση όπισθεν αναπτύχθηκαν ενόψει της άφιξης του Curiosity σε πιο τραχύ έδαφος, καθώς οι τροχοί από αλουμίνιο εμφάνιζαν γρατζουνιές και μικρές τρύπες όταν το ρομπότ πέρασε πάνω από αιχμηρές πέτρες.

Επόμενος σταθμός του Curiosity είναι μια περιοχή με στρώματα διαφορετικών πετρωμάτων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1,1 χλμ. Τελικός προορισμός της αποστολής είναι οι πλαγιές του Όρους Σαρπ, ενός απότομου υψώματος στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ.

Τα πετρώματα στις πλαγιές του Σαρπ θα μπορούσαν να δώσουν νέα στοιχεία για τη μεταμόρφωση του Άρη από υγρό και θερμό πλανήτη στην παγωμένη έρημο που βλέπουμε σήμερα.

Η συνολική απόσταση που έχει διανύσει το ρομπότ από την προσεδάφισή του τον Αύγουστο του 2012 είναι 5,21 χιλιόμετρα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231297679

PIA17944.thumb.jpg.1cd8d4fa5d2533247981f4e056c6edd9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Το Curiosity «μπορεί να μόλυνε τον Άρη με ζωή»

Δεν αποκλείεται να μεταφέρει ανθεκτικά μικρόβια που επέζησαν στο ταξίδι και μόλυναν τον πλανήτη

Βοστόνη, Μασαχουσέτη

Ο τελευταίος ρομποτικός εκπρόσωπος της NASA στον Άρη δεν αποκλείεται να μεταφέρει σκληροτράχηλους λαθρεπιβάτες: δύο νέες μελέτες ενισχύουν την ανησυχία για ανθεκτικά μικρόβια που ενδέχεται να επέζησαν στο ταξίδι και να μόλυναν έναν πλανήτη με γήινη ζωή.

Σούπερ οργανισμοί

 

Η πρώτη από τις δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας δείχνει ότι μια κατηγορία γήινων μικροβίων θα μπορούσε δυνητικά να επιζήσει στον Άρη. Η δεύτερη μελέτη αποκαλύπτει ότι το Curiosity, το εξάτροχο ρομπότ που εξερευνά τον Κρατήρα Γκέιλ του Άρη από το 2012, ήταν μολυσμένο με μικρόβια που ίσως θα μπορούσαν να αντέξουν το πολύμηνο ταξίδι στο διάστημα.

 

Όλες οι διαστημικές αποστολές καθαρίζονται και απολυμαίνονται προσεκτικά πριν την αναχώρηση, όχι μόνο για την προστασία του εξοπλισμού από τη σκόνη αλλά και λόγω των φόβων για μόλυνση από οργανισμούς που δυνητικά μπορούν να επιζήσουν στο διάστημα. Όμως, παρά την απολύμανση με υπεριώδες φως και υπεροξείδιο του υδρογόνου, αρκετά μικρόβια είναι γνωστό ότι επιζούν.

 

Οι υποψίες

 

Αυτό συνέβη και στο Curiosity. Η Στέφανι Σμιθ του Πανεπιστημίου του Άινταχο εξέτασε τα δείγματα που είχαν ληφθεί με μπατονέτες από τις επιφάνειες του ρομπότ πριν από την εκτόξευση. Η ανάλυση αποκάλυψε 65 είδη βακτηρίων, αρκετά του γένους Bacillus. Στο εργαστήριο, οι ερευνητές εξέθεσαν τα βακτήρια αυτά σε αποξήρανση, υπεριώδη ακτινοβολία, ψύχος και ακραία όξινα ή αλκαλικά περιβάλλοντα, και διαπίστωσαν ότι το 11% άντεξε σε τουλάχιστον μία από αυτές τις πολύ σκληρές συνθήκες.

 

«Δεν γνωρίζουμε αν τα μικρόβια αποτελούν πραγματική απειλή [για τον Άρη]» σχολιάζει στο Nature.com η Δρ Σμιθ. «Μέχρι να βεβαιωθούμε, είναι καλύτερα να κρατήσουμε μέτρα προφύλαξης» προσθέτει.

 

Η μελέτη δείχνει να επιβεβαιώνει μια άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με την οποία αρκετά μικρόβια μπορούν δυνητικά να επιβιώσουν σε ένα πολύμηνο διαστημικό ταξίδι, κρυμμένα ίσως σε σημεία του σκάφους που δεν εκτίθενται άμεσα στην ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία.

 

Τα αρχαία βακτήρια

 

Η δεύτερη από τις δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δείχνει ότι τα μεθανογόνα, πρωτόγονα μικρόβια που κατατάσσονται στα αρχαιοβακτήρια, μπορούν δυνητικά να επιζήσουν στον Άρη.

 

Πρόκειται για μικρόβια εντελώς διαφορετικά από τα κοινά βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούν υδρογόνο ως πηγή ενέργειας και διοξείδιο του άνθρακα ως τροφή. Είναι επίσης αναερόβια, δεν χρειάζονται οργανικές ουσίες ούτε φως για να επιζήσουν, οπότε θα μπορούσαν ίσως να επιζούν στο υπέδαφος του Άρη.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άρκανσο πειραματίστηκαν με δύο μεθανογόνα, τα Methanothermobacter wolfeii και Methanobacterium formicicum, τα οποία διαπιστώθηκε ότι αντέχουν στους ακραίους κύκλους ψύξης και απόψυξης στην επιφάνεια του Άρη. «Η επιφανειακή θερμοκρασία του Άρη παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, και συχνά κυμαίνεται στη διάρκεια της ημέρας από τους -90 βαθμούς Κελσίου το βράδυ στους +27 βαθμούς» λέει η διδακτορική φοιτήτρια Ρεμπέκα Μίκολ που πραγματοποίησε τα πειράματα.

 

Η μελέτη απηχεί τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, ωστόσο δεν αποδεικνύει ότι τα αρχαιοβακτήρια θα μπορούσαν πραγματικά να αναπτυχθούν στον Άρη. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα ίσως ενδιαφέρουν τους αστροβιολόγους, καθώς το 2004 ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα του Άρη το αέριο μεθάνιο, το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να προέρχεται από μεθανογόνους οργανισμούς.

 

Κανείς πάντως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα γήινα μικρόβια να γίνουν οι πρώτοι άποικοι του Άρη ή άλλων προορισμών που επισκέπτονται γήινες αποστολές.Κανείς δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο τα δείγματα πετρωμάτων που θα φέρουμε μια μέρα από τον Άρη να έχουν μολυνθεί στο δρόμο με γήινη ζωή. Θα ήταν ένα ατύχημα που μόνο σύγχυση θα μπορούσε να φέρει στην αναζήτηση για εξωγήινη ζωή.

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=597931

D6AC33FC1D1F3E5EDEB994E12F8A78E5.jpg.ed96a5d0777f8097bf3b4b7ec1183aef.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Διάρκεια αποστολής του Curiosity = 1 αρειανό έτος :cheesy:

Σήμερα, 24 Ιουνίου 2014, τo διαστημικό ρόβερ της NASA Curiosity συμπλήρωσε στην επιφάνεια του Άρη ένα ολόκληρο αρειανό έτος (που ισοδυναμεί με 687 γήινες ημέρες).

Το Curiosity εξερευνά τον Άρη από τον Αύγουστο του 2012 και ο βασικός του στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο κόκκινος πλανήτης φιλοξενούσε στο παρελθόν κάποιο είδος μικροβιακής ζωής.

Πάντως τα μέχρι τώρα τα ευρήματα δείχνουν ότι στην επιφάνεια του Άρη υπήρχε νερό και το περιβάλλον ήταν κατάλληλο για την διαβίωση μικροοργανισμών.

Στην φωτογραφία με κόκκινο χρώμα βλέπουμε την μέχρι σήμερα διαδρομή του Curiosity στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη από τον Αύγουστο του 2012.

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2014/06/24/%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-curiosity-1-%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%ce%ad%cf%84%ce%bf/

pia18391_sol663map-small.jpg.e3c0e639a3e64832deddaba17066d070.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Nέο εύρημα του ρόβερ Curioasity στον Άρη. :cheesy:

Με ενθουσιασμό οι επιστήμονες της NASA παρουσίασαν το νέο εύρημα του ρόβερ Curioasity στον Άρη. Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός «σιδερένιου» μετεωρίτη, παρόμοια με εκείνα που είχαν «δει» οι προκάτοχοί του, τα ρόβερ Spirit και Opportunity. Ο μετεωρίτης ονομάζεται «Lebanon» και η σύστασή του αποτελεί ένα κράμα σιδήρου και νικελίου.

Ο «Lebanon» έχει μήκος 2 περίπου μέτρα. Oι «σιδερένιοι» μετεωρίτες θεωρούνται πιο σπάνιοι από τους πέτρινους.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-curiosity-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1

image.jpg.9d948e3b935281321485ff9be1100e5a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γήινα και φιλόξενα εδάφη στον Άρη. :cheesy:

Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε το Curiosity στον Αρη. Ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε στον κρατήρα Γκέιλ όπου βρίσκεται κάποια σημεία όπου η σύσταση του εδάφους έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα του εδάφους σε ορισμένες περιοχές της Γης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε αυτά τα σημεία να υπήρχαν κάποτε ή και να εξακολουθούν να υπάρχουν μικροβιακές μορφές ζωής.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον μελέτησαν εικόνες που έστειλε το ρομπότ Curiosity και επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε κάποια σημεία της επιφάνειας του κρατήρα στα οποία υπάρχουν ρωγμές. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σύσταση του εδάφους εκεί και ειδικά τα επίπεδα φωσφόρου είναι τέτοια που τουλάχιστον στη Γη δημιουργούν προϋποθέσεις για την παρουσία μικροβιακών μορφών ζωής. Η ηλικία του συγκεκριμένου εδάφους υπολογίστηκε στα 3.7 εκ. έτη.

Εδαφος σαν αυτό που εντοπίστηκε στον Αρη υπάρχει σύμφωνα με τους ερευνητές στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή και στις Ξηρές Κοιλάδες της Ανταρκτικής. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν τώρα κάποιες μορφές ζωής σε αυτά τα σημεία του Κόκκινου Πλανήτη είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν στο κοντινό ή απώτερο παρελθόν όταν οι κλιματικές συνθήκες ήταν πιο φιλικές για την παρουσία της ζωής. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geology.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231336093

EE2682B48B83B47F6DF78853824DC6C2.jpg.69ebc4b8149acb4d5d564056910b6af9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Φωτογραφία της NASA δίνει τροφή στους συνομωσιολόγους! :cheesy:

Η NASA έχει πολλές φορές βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επιχειρεί να αντικρούσει τις θεωρίες των απανταχού συνομωσιολόγων. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, τροφή για... σκέψη έχουν δώσει βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η ίδια η υπηρεσία.

Μία ακόμη φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη έρχεται να δώσει τροφή στις θεωρίες συνομωσιάς για το τι πραγματικά συμβαίνει στον πλανήτη Άρη ή τι μπορεί να κρύβουν οι εικόνες που καταγράφει από την επιφάνεια του πλανήτη το όχημα Mars Curiosity.

Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον των ufoλόγων έχει στραφεί σε μία φωτογραφία, που σύμφωνα με τη θεωρία τους, παραπέμπει σε... οστά!

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν έχει αποκλειστεί ποτέ το ενδεχόμενο να είχε αναπτυχθεί ενός είδους μορφή ζωής στον πλανήτη Άρη, η οποία εν συνεχεία μπορεί να εξελίχθηκε σε μεγαλόσωμο έμβιο ον.

https://gr.news.yahoo.com/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE-%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-nasa-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-231000438.html

mars2.jpg.94a3beaa618bea4c07502f37cab619ae.jpg

mars1.jpg.ee0132287e95d1412c7d825b1a06c9b7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλο πρόβλημα στο Curiosity. :cheesy:

Μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι βρίσκονται οι επιστήμονες της NASA. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη Άρη δεν επιτρέπουν στο Curiosity να αντέξει. Οι ρόδες έχουν αρχίσει να λιώνουν, ενώ τα μεταλλικά μέρη του οχήματος αρχίζουν να εμφανίζουν εικόνα φθοράς.

Υπενθυμίζεται πώς στις 6 Αυγούστου η ΝASA γιόρτασε την παρουσία για δεύτερη χρονιά του ερευνητικού οχήματος Curiosity στον πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία στον Άρη πηγαίνει από τους 20 βαθμούς στους -73, ενώ οι αμμοθύελλες και οι αιχμηρές πέτρες κάνουν την κίνηση του οχήματος αρκετά δύσκολη.

Το Curiosity είναι το τέταρτο κατά σειρά όχημα που μεταβαίνει στον Άρη, διαθέτει 17 κάμερες και ζυγίζει όσο ένα Μini Coοper. Αν και προηγουμένως είχαν προβλεφθεί όλες αυτές οι αντιξοότητες, εντούτοις οι απώλειες δεν έχουν μειωθεί. Οι ειδικοί της NASA πάντως προτείνουν αρχικά το όχημα να κινείται με την όπισθεν έτσι ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό τις τριβές, άρα και την καταστροφή του.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-curiosity-%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

curiosity_3.jpg.de59fd120088f3c92880527576c385a4.jpg

3.thumb.jpg.d3cd025e51f89bd3abe95be3b55e0c63.jpg

2.jpg.d8a797ed5a667106a0004255458d1ac1.jpg

1.jpg.4a8a8248707c61a8c34fd2be15e1cd1f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εφτασε στο όρος Σαρπ του Αρη το Curiosity. :cheesy:

Με αργό, αλλά σταθερό «βήμα» το ρόβερ Curiosity της NASA έφτασε τελικά στον προορισμό του, το όρος Σαρπ του Άρη , στο κέντρο του κρατήρα, όπου και θα εκτελέσει το κυρίως ερευνητικό έργο του

«Το Curiosity θα ξεκινήσει τώρα ένα νέο κεφάλαιο ερευνών. Μετά από μια ιστορική και πρωτοποριακή προσεδάφιση και έπειτα από τις ως τώρα επιτυχημένες επιστημονικές ανακαλύψεις, έπεται η επιστημονική συνέχεια», δήλωσε ο Τζιμ Γκρίν, διευθυντής του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Το ρόβερ, που βρίσκεται πλέον στους πρόποδες του όρους, θα αρχίσει να μελετά το κάτω μέρος της πλαγιάς και μετά θα επιχειρήσει μια μικρή ανάβαση. Το Curiosity θα χρησιμοποιήσει το μικρό γεωτρύπανό του για να συλλέξει δείγματα του υπεδάφους, τα οποία στη συνέχεια θα αναλύσει με τα όργανά του.

Η επιλογή της διαδρομής του οχήματος γίνεται από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), με επικεφαλής τον Τζον Γκρότζινγκερ, με τη βοήθεια εικόνων που τραβά συνεχώς από ψηλά ο δορυφόρος ΜRO, που κινείται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη».

Οι επιστήμονες χρειάστηκε πάντως να κάνουν υποχρεωτικές αλλαγές στο «δρομολόγιο», όταν αντιλήφθηκαν προ μηνών ότι τα κοφτερά βράχια του αρειανού εδάφους προκαλούσαν φθορά στους τροχούς του ρόβερ, με αποτέλεσμα να το στρέψουν πρόσφατα σε πιο μαλακό έδαφος, πιο νότια, εκεί που βρίσκεται τώρα.

Το κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Curiosity προσεδαφίστηκε στο εσωτερικό του κρατήρα Γκέιλ τον Αύγουστο του 2012. Ο βασικός στόχος του είναι να μελετήσει γενικότερα το αρειανό περιβάλλον και ειδικότερα να εντοπίσει ίχνη αρχαίας ζωής.

Πάντως, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα πορίσματα μιας ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής που έγιναν γνωστά το καλοκαίρι, δεν λείπουν τα παράπονα ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αποστολής είναι μάλλον κατώτερα των αναμενομένων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64062903

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μοναδικά τοπία από τον Κόκκινο Πλανήτη. :cheesy:

Μοναδικά τοπία από τον Κόκκινο Πλανήτη απαθανάτισε το rover της NAΣΑ Curiosity την Τετάρτη. Στις εικόνες που δημοσίευσε η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος εμφανίζεται ένας πολύ καλά σχεδιασμένος… σηματοδότης αλλά και μια σφαίρα.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους:

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%C2%AB%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%C2%BB-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-curiosity-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

2.jpg.cf38ed592b9313528e150c0263737b70.jpg

1.jpg.d4d4f45ba194781c841365980504fd3b.jpg

3.jpg.e31a8f7369460b0496f6fc78a3e5cf8b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Curiosity παίρνει μια γεύση αρειανού βουνού. :cheesy:

Την πρώτη »γεύση» από το όρος Σαρπ, το βουνό του Άρη που αποτελεί τον κύριο προορισμό της αποστολής του, πήρε ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA. Το Curiosity, το οποίο έφθασε στους πρόποδες του όρους που βρίσκεται μέσα στον κρατήρα Γκέιλ στις 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε τώρα και την πρώτη δειγματοληψία. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη των νέων δειγμάτων θα δώσει ακόμη πιο σαφείς πληροφορίες για το γεωμορφολογικό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη και για το ενδεχόμενο να είχε κάποτε φιλοξενήσει τη ζωή.

Χρησιμοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό του ο ρομποτικός εξερευνητής άνοιξε μια τρύπα με διάμετρο 1,6 εκ. και βάθος 6,7 εκ. σε ένα σημείο το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «Λόφοι Πάραμπ» (Pahrump Hills). Το έδαφος στο σημείο αυτό, στο οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνουν μια σειρά από αναλύσεις, είναι αμμώδες και πιο μαλακό από τα πετρώματα που έχει εξετάσει ως τώρα το ρομπότ – όπως φαίνεται στη φωτογραφία έχει επίσης διαφορετικό χρώμα. Οι αναλύσεις που θα γίνουν στο ειδικό εργαστήριο στο «στομάχι» του Curiosity θα δώσουν στους επιστήμονες μερικές πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση στη βάση του Σαρπ (το βουνό αποτελείται από διάφορα στρώματα πετρωμάτων) καθώς και μια ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσουν στην πορεία.

Οι ερευνητές της αποστολής εκτιμούν ότι το έδαφος στους «Λόφους Πάραμπ» θα πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο – χαρακτηριστικό το οποίο το Curiosity έχει ανιχνεύσει με φασματομετρικές αναλύσεις και σε άλλα πετρώματα που έχει συναντήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες της πορείας του. Αν οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιωθούν η έντονη παρουσία του πυριτίου θα έρθει να στηρίξει και άλλες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τα ιζηματογενή πετρώματα στην περιοχή σχηματίστηκαν παρουσία άφθονου νερού. Ηδη προηγούμενα ευρήματα του ρομποτικού εξερευνητή έχουν δείξει ότι στον κρατήρα Γκέιλ πριν από δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχαν ποτάμια και μια λίμνη.

Στην φωτογραφία η τρύπα από την πρώτη δειγματοληψία του Curiosity στο όρος Σαρπ έχει διάμετρο 1,6 εκ. και βάθος 6,7 εκ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231351293

PIA16768.thumb.jpg.497bcedcf2db1587ad4ba14bf2252c4a.jpg

9AD06BD2CE52D7483BCC0D58953EF733.jpg.3334e9fda9b2446ea6fce1847617b501.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

To Curiosity ξεπερνά το ορόσημο των 10 χιλιομέτρων στον Άρη. :cheesy:

Μόλις τρεις εβδομάδες αφότου το μικρό ρομπότ Opportunity ολοκλήρωσε τον πρώτο αρειανό μαραθώνιο στην ιστορία, ο νεότερος ξάδελφός του Curiosity ξεπέρασε το ορόσημο των δέκα χιλιομέτρων εξερευνώντας τους πρόποδες ενός αρειανού βουνού.

Την Πέμπτη 16 Απριλίου, το εξάτροχο, πυρηνοκίνητο ρομπότ διάνυσε τα τελευταία 65 μέτρα μέχρι το όριο των 10 χλμ, ανακοίνωσε η NASA.

Σύμφωνα με το οδόμετρο του Curiosity, το ρομπότ είχε ξεπεράσει το όριο από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η μέτρηση αυτή δεν θεωρείται ακριβής λόγω της ολίσθησης των τροχών. Το επίσημο νούμερο προέρχεται από μετρήσεις σε χάρτες, οι οποίες δίνουν πιο ακριβή απάντηση.

Το Curiosity έφτασε στον Άρη το 2012 με αποστολή να διαπιστώσει αν ο γειτονικός πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής. Και η απάντηση που έδωσε ήταν καταφατική:

ο γιγάντιος κρατήρας Γκέιλ που εξερευνά το ρομπότ φιλοξενούσε κάποτε ένα σύστημα λιμνών και ποταμών, στο οποίο θα μπορούσαν θεωρητικά να είχαν εξελιχθεί αρειανά μικρόβια.

Η μελέτη του Όρους Σαρπ, το οποίο ορθώνεται σε ύψος 5,5 χιλιομέτρων από τη λεκάνη του κρατήρα, ίσως προσφέρει τώρα νέα στοιχεία για τη μεταμόρφωση του Άρη από ένα υγρό, φιλόξενο κόσμο στην παγωμένη έρημο που βλέπουμε σήμερα.

Το Curiosity, όμως, δεν είναι ο μόνος ρομποτικός εξερευνητής της NASA που κινείται σήμερα στον Άρη.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, στις 24 Μαρτίου, το μικρότερο Opportunity έφτασε το ορόσημο του μαραθωνίου έχοντας διανύσει συνολική απόσταση 42,195 χιλιομέτρων.

Χρειάστηκε βέβαια 11 χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει τον αγώνα δρόμου. Το Opportunity και το πανομοιότυπο Spirit προσεδαφίστηκαν στον Άρη το 2004 και προσέφεραν τις πρώτες ενδείξεις για την παρουσία υγρού νερού στον νεαρό Άρη.

Το Spirit σταμάτησε να επικοινωνεί με τη Γη το 2010 και κηρύχθηκε επίσημα νεκρό ένα χρόνο αργότερα.

Είχε προλάβει να διανύσει μόλις 7,7 χιλιόμετρα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231401697

0C771E8C48A2E9896D639EE7ACD864E5.jpg.4bd2267b111e245d4645f13f84192314.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Εντοπίστηκαν μυστηριώδη πετρώματα που ίσως περιέχουν ίχνη οργανικής ύλης. :cheesy:

Το ρομπότ Curiosity της NASA που εξερευνά τον Αρη από το 2012 εντόπισε δύο πολύ διαφορετικά σε εμφάνιση και σύσταση πετρώματα από εκείνα που υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα δύο πετρώματα, επειδή θυμίζουν κέρατα ελαφιού, έλαβαν τις ονομασίες «Elk» και «Moose» που είναι ονομασίες κάποιων ειδών ελαφιών. Οπως δείχνουν οι πρώτες αναλύσεις, τα πετρώματα αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα διοξειδίου του πυριτίου.

Το διοξείδιο του πυριτίου είναι ένωση του πυριτίου με οξυγόνο πολύ διαδεδομένη στη φύση σε κρυσταλλική ή άμορφη κατάσταση. Η κοινή θαλάσσια άμμος αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του πυριτίου. Η κρυσταλλική μορφή της ονομάζεται «χαλαζίας» ενώ η άμορφη «άμμος». Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή το διοξείδιο του πυριτίου θεωρείται ιδανικό για τη διατήρηση των ιχνών οργανικής ύλης τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν ενδείξεις της παρουσίας κάποιων αρχαίων μορφών ζωής. Σύμφωνα με ειδικούς της NASA, αυτά τα πετρώματα μπορεί να λειτουργούν ως οι αρειανές εκδοχές των κεχριμπαριών της Γης διατηρώντας μέσα τους οργανικές ύλες που παραπέμπουν σε μορφές ζωής -πολλές φορές πιθανότατα να κρύβουν και διάφορους αρχαίους οργανισμούς.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=726396

mars16.jpg.5584028a71ec44bb9f912afe0994acf4.jpg

mars21.jpg.6f26f7bf7eda52bf739df3cefc536b74.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Νερό στον Αρη!!! :cheesy:

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό την ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στους πόλους του πλανήτη Άρη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή το οποίο είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Μία τέτοια ανακάλυψη που αλλάζει τα όσα πιστεύαμε για τον κόκκινο πλανήτη έρχεται να επιβεβαίωση το ρομποτικό όχημα Curiosity της Nasa με μία νέα φωτογραφία του ενώ αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανακάλυψη ζωής.

Σε αυτή τη φωτογραφία, που λήφθηκε από το Curiosity βλέπουμε το νερό να τρέχει κάτω από τα βράχια σε ένα μικρό ύψους 2 μέτρων στην πλαγιά του κρατήρα Gale.

Μπορείτε να δείτε την υγρασία και το διαφορετικό χρώμα του εδάφους σε σχέση με γύρω από αυτό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για νερό.

Αυτή η φωτογραφία είναι απόδειξη ότι υπάρχει νερό σε πολλά μέρη στον πλανήτη Άρη, ακόμα και κοντά στο ρομποτικό όχημα Curiosity.

http://www.defencenet.gr/defence/20151022/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%83%CE%B5-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%AE-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-curiosity-%CF%86%CF%89%CF%84%CF%8C

nero-igri-morfi-ston-planiti-ari-fotografise-curiosity1.jpg.fb1471ac7ef7cfe573bf1eef8432f1d1.jpg

aris_30.jpg.ef0eec4eed4d0338a2a660aae9aea0ee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Δωδέκατα γενέθλια για το ρομπότ Opportunity στον Άρη. :cheesy:

Ο βετεράνος της εξερεύνησης Opportunity, το ρομπότ που σχεδιάστηκε να λειτουργήσει μόλις για τρεις μήνες, γιορτάζει αυτή την εβδομάδα τα δώδεκα χρόνια από την άφιξή του στον Άρη.

Το Opportunity και το πανομοιότυπο ρομπότ Spirit προσεδαφίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές του Άρη στις 25 Ιανουαρίου 2004. Το Spirit επέζησε για δύο χρόνια, το αδερφάκι του όμως συνεχίζει και συνεχίζει.

Η άκρως πετυχημένη αποστολή προσέφερε τις πρώτες άμεσες ενδείξεις για το υγρό, φιλόξενο παρελθόν του γειτονικού πλανήτη.

Αν και έχει συμπληρώσει 12 γήινα χρόνια εξερεύνησης, ο ρομποτικός γεωλόγος διανύει μόλις το έβδομο αρειανό έτος από την άφιξη της αποστολής στον πλανήτη.

Ο λόγος είναι ότι ο Άρης βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο από ό,τι η Γη και χρειάζεται 1,9 γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά.

Αυτό σημαίνει ότι στον Άρη οι εποχές διαρκούν περίπου διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τις εποχές της Γης.

Στη διάρκεια του χειμώνα η ενέργεια που προσέφεραν οι ηλιακοί συλλέκτες του ρομπότ ήταν μειωμένη, πλέον όμως έχει αρχίσει να αυξάνεται.

Οι άνεμοι που καθάρισαν τους συλλέκτες από τη σκόνη έπαιξαν σημαντικό ρόλο, επισημαίνει η NASA.http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500054570

42BFF8C83996EF04C6CBD1515EFC709A.jpg.255f531792f2c4c55db408862cc33e9f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ακολουθώντας το Curiosity. :cheesy:

Η διάρκεια μιας ημέρας στον Άρη (ονομάζεται sol) διαρκεί 39 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα παραπάνω από ότι μια γήινη ημέρα. To διαστημικό ρόβερ Curiosity συμπλήρωσε 1293 αρειανές ημέρες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη (προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6-8-2012). Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του Curiosity κατά την διάρκεια της πορείας του (από την 1094η έως την 1108η sol).

http://physicsgg.me/2016/03/27/%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-curiosity/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Η NASA γιορτάζει τα 4 χρόνια του Curiosity στον Άρη. :cheesy:

Το Curiosity της NASA γιορτάζει στις 5 Αυγούστου τα 4 χρόνια από την ημέρα που προσεδαφίστηκε στον Άρη.

Πριν 4 χρόνια σαν σήμερα το διαστημικό σκάφος Curiosity της Υπηρεσίας Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) προσεδαφίστηκε στον «κόκκινο» πλανήτη και προς τιμήν του, οι τεχνικοί στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard χρησιμοποίησαν την εφαρμογή «Ανάλυση Δειγμάτων από τον Άρη» (Sample Analysis on Mars - SAM) για να «τραγουδήσουν» τα χρόνια πολλά στο διαστημικό σκάφος.

http://www.pronews.gr/portal/20160805/genika/diastima/49/i-nasa-giortazei-ta-4-hronia-toy-curiosity-ston-ari-vinteo

curiosity-birthday-600x371.jpg.8e635187264f69a7f7743f8c2ff9a804.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το ρόβερ Curiosity ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Aρη. :cheesy:

Ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του πλανήτη Αρη ανοίγει το ρομποτικό ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Το αυτοκινούμενο επιστημονικό εργαστήριο άρχισε να σκαρφαλώνει σε πιο υπερυψωμένο έδαφος στους πρόποδες του Όρους Σαρπ για να κάνει μια νέα γεώτρηση και να συλλέξει διαφορετικά δείγματα υπεδάφους προς ανάλυση.

Την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε η διετής παράταση της πετυχημένης αποστολής, την οποία αποφάσισε η NASA, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες παρατάσεις. Ήδη το ρόβερ έχει βρει αξιόπιστες ενδείξεις ότι ο «κόκκινος πλανήτης» κάποτε διέθετε ποτάμια και λίμνες, που είχαν τα αναγκαία χημικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής.

Το ρόβερ τώρα κατευθύνεται κατ' αρχήν σε μια τοποθεσία πλούσια σε αιματίτη (ορυκτό του σιδήρου), σε απόσταση περίπου δυόμιση χιλιομέτρων, η οποία είχε εντοπισθεί από ψηλά, από το δορυφόρο Mars Orbiter, πριν την άφιξη του Curiosity στον Αρη. Θα είναι η 15η κατά σειρά διαφορετική τοποθεσία γεώτρησης.

«Μετά από τέσσερα χρόνια εξερεύνησης κοντά ή πάνω στο βουνό, το ρόβερ έχει πάντα τη δυνατότητα να μας εκπλήξει», δήλωσε ο 'Ασγουιν Βασαβάντα της NASA.

Από τον Αύγουστο του 2012, που έφτασε στον γειτονικό πλανήτη, το Curiosity έχει στείλει στη Γη πάνω από 180.000 εικόνες, μεταξύ των οποίων κάποιες ωραίες «σέλφι».

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5394818/to-rober-curiosity-ksekina-ena-neo-kefalaio-sthn-eksereynhsh-toy-arh/

12.jpg.2bad00aa2ad823ddc88a8dc1296a049c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Το τρυπάνι του ρόβερ Curiosity κόλλησε στον Άρη. :cheesy:

Το μικρό τρυπάνι που χρησιμοποιεί το ρόβερ Curiosity της NASA για να παίρνει δείγματα από το έδαφος του Άρη, αντιμετωπίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και αδυνατεί να κινηθεί.

Οι μηχανικοί και επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο έχει οδηγήσει σε αναγκαστική διακοπή τις «βόλτες» του ρόβερ, το οποίο ανέβαινε αργά στο όρος Σαρπ, όπου υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για συνθήκες φιλικές προς τη ζωή κάποτε.

Το Curiosity -ένα κινητό επιστημονικό εργαστήριο- έφθασε στον γειτονικό πλανήτη πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε παίρνει συνεχώς δείγματα αρειανού εδάφους, στα οποία κάνει χημικές αναλύσεις. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από εκεί όπου προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012.

Το τεχνικό πρόβλημα εμφανίσθηκε πριν από μια εβδομάδα και, ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίσθηκε, επανεμφανίσθηκε ακόμη πιο έντονα, όπως έκαναν γνωστό οι επιστήμονες της NASA στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ανίχνευσαν στον Άρη το χημικό στοιχείο βόριο. Η παρουσία του -η οποία διευκολύνει το σχηματισμό του σακχάρου ριβόζης και του μορίου του RNA (που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα των έμβιων γήινων όντων)- πιθανώς αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι κάποτε ο «κόκκινος» πλανήτης είχε συνθήκες φιλικές προς τη ζωή.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5414278/to-trypani-toy-rober-curiosity-kollhse-ston-arh/

99E44ABB69E2CAB7BED26B13F08F3ED5.jpg.883e1e5c447c59b789219247ce4728a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Το Curiosity «είδε» ανεμοστρόβιλους στον Άρη. :cheesy:

Το μη επανδρωμένο όχημα Curiosity της NASA που εξερευνά την επιφάνεια του πλανήτη Άρη από τον Αύγουστο του 2012, κατέγραψε μερικά εντυπωσιακά πλάνα με ανεμοστρόβιλους:

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2012, το διαστημικό σκάφος της NASA, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), – βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006 – κατέγραψε έναν πολύ μεγαλύτερο ανεμοστρόβιλο, ύψους 20 χιλιομέτρων.

http://physicsgg.me/2017/03/01/%cf%84%ce%bf-curiosity-%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%84%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

1735654712_anemostroviloiaris.jpg.d4c65eb22ee1c778876ff93b7f657144.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

2000 ημέρες στον πλανήτη Άρη. :cheesy:

Ένα νέο, σημαντικό ορόσημο πέτυχε την προηγούμενη εβδομάδα το Curiosity της NASA στον Άρη: Το ρομποτικό όχημα έκλεισε 2.000 αρειανές ημέρες (sol) στον Κόκκινο Πλανήτη, και ένα μωσαϊκό εικόνων που τράβηξε τον Ιανουάριο παρέχει μια αρκετά καλή εικόνα όσον αφορά στο τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για το προσεχές μέλλον.

Στο πάνω μέρος της παραπάνω εικόνας δεσπόζει το Όρος Σαρπ, στο οποίο το όχημα ανεβαίνει από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται ο επόμενος μεγάλος επιστημονικός του στόχος- μια περιοχή την οποία επιστήμονες έχουν μελετήσει από τροχιά και θεωρούν πως περιλαμβάνει αργιλώδη ορυκτά. Ο σχηματισμός των ορυκτών αυτών απαιτεί νερό και οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει πως τα κατώτερα στρώματα του βουνού σχηματίστηκαν μέσα σε λίμνες οι οποίες κάποτε βρίσκονταν στον πυθμένα του κρατήρα Γκέιλ. Η περιοχή αυτή θα μπορούσε να παρέχει επιπλέον σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την παρουσία νερού, το για πόσο υπήρξε εκεί και το αν το αρχαίο εκείνο περιβάλλον μπορούσε να υποστηρίξει ζωή.

Η επιστημονική ομάδα του Curiosity σκοπεύει να αναλύσει δείγματα από τους βράχους που βρίσκονται στο κέντρο της εικόνας. Σημειώνεται πως το όχημα άρχισε πρόσφατα να δοκιμάζει το τρυπάνι του στον Άρη για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2016. Μία νέα διαδικασία σχετικά με τη λήψη δειγμάτων και την ανάλυσή τους στα εργαστήρια που διαθέτει ο όχημα είναι σε στάδιο βελτίωσης, εν όψει επιστημονικών στόχων όπως η περιοχή με τα αργιλώδη ορυκτά.

Στην φωτογραφία δυο τρύπες από το τρυπάνι του Curiosity – η δεξιά έχει 16 χιλιοστά πλάτος και 20 χιλιοστά βάθος, η αριστερή έχει βάθος 64 χιλιοστά

Το Curiosity προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012 και από τότε έχει διανύσει 18,7 χλμ. Το 2013, η αποστολή εντόπισε στοιχεία περί ύπαρξης ενός περιβάλλοντος λίμνης με γλυκό νερό, που παρείχε όλα τα βασικά χημικά συστατικά για μικροβιακή ζωή. Από τότε που έφτασε στο Όρος Σαρπ το 2014, το όχημα έχει εξετάσει περιβάλλοντα όπου τόσο το νερό όσο και οι άνεμοι έχουν αφήσει τα ίχνη τους. Έχοντας μελετήσει αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες της ομάδας του Curiosity έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η περίοδος κατά την οποία ο πλανήτης είχε «κατοικήσιμες» συνθήκες διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια.

https://physicsgg.me/2018/03/26/2000-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7-%ce%ac%cf%81%ce%b7/

earth_curiosity1.jpg.b0fea681fb52aefed49b0ed12c1ab11a.jpg

holes_mars.jpg.543949aba2f9813811f1f0498bbd605e.jpg

sharp.jpg.a70fcac0bb271fe248ace92d329aab18.jpg

curiosity-mars-rover-self-portrait.thumb.jpg.d88c9f7989abd74a903ea2de6742b50a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

NASA: Τι ανακάλυψε το ρόβερ Curiosity στον Άρη; :cheesy:

Κάτι μάλλον σημαντικό πρέπει να ανακάλυψε το αμερικανικό ρόβερ Curiosity στον 'Αρη, καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) προανήγγειλε ότι θα κάνει σχετική ανακοίνωση την Πέμπτη το βράδυ (στις 21:00 ώρα Ελλάδας).

Η NASA έκανε γνωστό ότι σε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή επιστημόνων «θα ανακοινωθούν νέα επιστημονικά ευρήματα του ρόβερ Curiosity». Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τη NASA TV, το Facebook Live, το YouTube και το Twitter/Periscope.

Το ρόβερ, που έφθασε στον 'Αρη τον Αύγουστο του 2012, συνεχίζει να ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά στο Όρος Σαρπ, ένα βουνό ύψους περίπου 5.000 μέτρων στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5571787/nasa-ti-anakalypse-to-rober-curiosity-ston-arh/

31353648_19609522.limghandler.jpg.d6de56963da394da613a175dd463dfaa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eνδείξεις για ύπαρξη ζωής στον Άρη αποκάλυψε η NASA. :cheesy:

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) δεν βρήκε ίχνη αρχαίας ή σύγχρονης μικροβιακής ζωής στον Άρη, αλλά έκανε δύο ανακαλύψεις που φέρνουν πιο κοντά αυτή την πιθανότητα στο μέλλον -αν και χωρίς ακόμη να διαβαίνουν το κατώφλι της βεβαιότητας.

Αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά πέραν πάσης αμφιβολίας την παρουσία οργανικών ουσιών στο έδαφος του ‘Αρη, έφερε στο φως το αμερικανικό ρόβερ Curiosity. Εκτός από την οργανική ύλη, επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι όχι μόνο μια βασική οργανική χημική ένωση, το μεθάνιο, υπάρχει στην αρειανή ατμόσφαιρα, πιθανότατα προερχόμενο από κάποια άγνωστη πηγή στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του πλανήτη, αλλά επίσης εμφανίζει έντονες εποχικές διακυμάνσεις.

Οι δύο αλληλένδετες ανακαλύψεις, που παρουσιάσθηκαν σε δύο ξεχωριστές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Science», κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές στο πεδίο της αστροβιολογίας, δηλαδή της πιθανότητας ανακάλυψης ζωής πέραν της Γης, γι’ αυτό η NASA θεώρησε σκόπιμο να τις προβάλει διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου.

Η συνδυασμένη παρουσία οργανικών ουσιών στο έδαφος και μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη αρχαίων μικροοργανισμών στον ‘Αρη.

Η συλλογή δειγμάτων που έκανε το γεωτρύπανο του ρόβερ από ιλυόλιθους (πετρώματα από λάσπη) στον κρατήρα Γκέιλ και η ανάλυσή τους στη συνέχεια από το επιστημονικό όργανο SAM (Sample Analysis at Mars) του Curiosity, αποκάλυψε μια σειρά από διαφορετικά οργανικά μόρια, δηλαδή με βάση τον άνθρακα.

Το 2015 είχαν υπάρξει οι πρώτες ενδείξεις από το Curiosity για περιορισμένες ποσότητες οργανικών ουσιών στον ‘Αρη, αλλά παρέμεναν ορισμένες αμφιβολίες. Αυτή τη φορά, τα νέα δείγματα από δύο σημεία του ίδιου κρατήρα, που πιστεύεται ότι έχουν ηλικία περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών, έφεραν στο φως βέβαια στοιχεία για την παρουσία αρκετών οργανικών ουσιών, ορισμένες από τις οποίες είναι πτητικές.

Μερικές τέτοιες ουσίες, οι οποίες έχουν επίσης βρεθεί στη Γη, είναι το θειοφαίνιο, το μεθυλθειοφαίνιο, η μεθανοθειόλη και το διμεθυλοσουλφίδιο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα μόρια αποτελούν τμήματα άλλων μεγαλύτερων οργανικών μορίων που υπήρχαν στον ‘Αρη. Τόνισαν όμως ότι προς το παρόν δεν μπορούν να γνωρίζουν αν η προέλευση αυτής της οργανικής ύλης είναι βιολογική, γεωλογική ή μετεωριτική, αλλά δεν αποκλείουν την πρώτη περίπτωση.

Όσον αφορά το μεθάνιο της αρειανής ατμόσφαιρας, οι μετρήσεις δείχνουν σημαντικές εποχικές διακυμάνσεις στις συγκεντρώσεις του. Στο παρελθόν είχαν ανιχνευθεί μικρές ποσότητες μεθανίου στον γειτονικό πλανήτη και η προέλευσή του αποτέλεσε πηγή έντονης διαμάχης. Στη Γη το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου έχει βιολογική προέλευση (από μικροοργανισμούς), αλλά για το αρειανό μεθάνιο είχαν προταθεί και άλλες αβιοτικές εξηγήσεις, όπως η διαστημική προέλευσή του.

Τα νέα στοιχεία προέρχονται από ατμοσφαιρικές μετρήσεις στη διάρκεια τριών αρειανών ετών (55 γήινων μηνών) που έκανε το Curiosity. Αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ότι τα επίπεδα μεθανίου στον «κόκκινο πλανήτη» εμφανίζουν ένα έντονα εποχικό κύκλο, που κυμαίνεται από 0,24 έως 0,65 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb). Η μεγαλύτερη συγκέντρωση καταγράφεται κάθε χρόνο προς το τέλος του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο του ‘Αρη.

Οι επιστήμονες αποκλείουν πλέον διάφορες πιθανές πηγές προέλευσης του μεθανίου. Θεωρούν πιθανό ότι μεγάλες ποσότητες αυτού του αερίου εγκλωβίζονται και αποθηκεύονται στο αρειανό υπέδαφος σε κρυστάλλους με βάση το νερό, που λέγονται ενώσεις εγκλεισμού ή κλαθράτες. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι εποχικές αλλαγές στην θερμοκρασία του πλανήτη πιθανώς προκαλούν τις αυξομειώσεις στην απελευθέρωση του μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα. Σε κάθε περίπτωση, θα καταβληθεί περαιτέρω προσπάθεια για να κατανοηθεί ο κύκλος του μεθανίου στον ‘Αρη.

Η βέβαιη πλέον ανίχνευση οργανικών μορίων και μεθανίου στον ‘Αρη αυξάνει τις πιθανότητες ο γειτονικός πλανήτης κάποτε να φιλοξενούσε ζωή. Το Curiosity είχε δείξει από το 2014 ότι ο κρατήρας Γκέιλ διέθετε συνθήκες κατάλληλες για ζωή πριν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, συμπτωματικά σε μια εποχή που η ζωή στη Γη είχε αρχίσει να αναπτύσσεται με μορφή μικροοργανισμών.

Συνεπώς, παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν είναι απίθανο να υπήρχε τότε κάποια μορφή ζωής και στον ‘Αρη, εφόσον είναι πλέον δεδομένο, μετά τα νέα ευρήματα, ότι οργανικές ουσίες υπήρχαν στο έδαφός του εκείνη την μακρινή εποχή.

Η ζωή στη Γη χρησιμοποιεί και παράγει τέσσερα βασικά είδη οργανικών ουσιών: υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα. Καθένα από αυτά αποτελείται από μικρότερα οργανικά μόρια, όπως τα σάκχαρα, τα αμινοξέα και τα νουκλεοτίδια. Κάνοντας την υπόθεση ότι η (υποθετική) αρειανή ζωή δεν θα διέφερε ιδιαίτερα από τη γήινη, οι επιστήμονες εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στην εύρεση αυτών των θεμελιωδών λίθων της ζωής στον ‘Αρη.

Η NASA έκανε γνωστό ότι το Curiosity («Περιέργεια») που είχε σταματήσει τις γεωτρήσεις και τη συλλογή δειγμάτων τον Οκτώβριο του 2016 εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος, μόλις άρχισε πάλι το έργο του. Το σκληροτράχηλο επιστημονικό ρόβερ, που έφθασε στον ‘Αρη τον Αύγουστο του 2012, συνεχίζει να ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά στο Όρος Σαρπ, ένα βουνό ύψους περίπου 5.000 μέτρων στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ.

Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aaq0131

και

http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aas9185

https://physicsgg.me/2018/06/07/e%ce%bd%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8d%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%be%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba/

curiosity_mars5.jpg.11c5f8852720011e90d001679597e4cf.jpg

curiosity.jpg.8d7f3838fbccb685c9cf5a9da0e7ee3e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Τι είναι η λαμπερή πέτρα που βρήκε το Curiosity στον Άρη; :cheesy:

Ένα παράξενο λαμπερό αντικείμενο εντόπισε το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανώς πρόκειται για κάποιον μετεωρίτη που έπεσε στην επιφάνεια του Άρη.

Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει σαφής απάντηση, το ρόβερ θα ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο αντικείμενο, ενώ θα ακολουθήσουν και χημικές αναλύσεις.

Με μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και βάρος 900 κιλών, το Curiosity (στα αγγλικά σημαίνει περιέργεια) είναι ένα ρομποτικό όχημα το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη.

Το όχημα εκτοξεύθηκε τις 26 Νοεμβρίου 2011 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους, στον κρατήρα Γκέιλ, στις 6 Αυγούστου 2012, μετά από ταξίδι 563 εκατ. χιλιομέτρων.

Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, καθώς και να διαπιστώσει εάν υπήρχαν ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, αλλά και αν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τον άνθρωπο.

Το ρόβερ φέρει επιστημονικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση δειγμάτων που λαμβάνει.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες και η αποστολή του InSight της NASA στον Άρη. Το InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον Κόκκινο Πλανήτη την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα ταξίδι επτά μηνών και 458 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.

Η διετής αποστολή του σκάφους έχει να κάνει με τη μελέτη του εσωτερικού του Άρη, προκειμένου να αποκτηθούν νέα στοιχεία σχετικά με το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες.

https://www.naftemporiki.gr/story/1420014/ti-einai-i-lamperi-petra-pou-brike-to-curiosity-ston-ari

15.jpg.66fc1e640012f405912d48e3d7978daf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης