Jump to content

Στίβεν Χόκινγκ.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι προφητείες του Στίβεν Χόκινγκ. :cheesy:

Αναμφισβήτητα είναι ο μεγαλύτερος σταρ της επιστημονικής κοινότητας. Ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ μπορεί να είναι εδώ και δεκαετίες παράλυτος και να επικοινωνεί μόνο μέσω ειδικού υπολογιστή, ωστόσο ταράζει τα νερά κάθε φορά που δημοσιοποιεί τις σκέψεις του. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Χόκινγκ προλογίζει ένα νέο βιβλίο για την ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης στο οποίο υποστηρίζει ότι το μποζόνιο Χιγκς, το επονομαζόμενο «σωματίδιο του Θεού», είναι πιθανό να καταστρέψει κάποτε το Σύμπαν. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο πρόσφατες... προφητείες του Χόκινγκ.

Ο Χόκινγκ προλογίζοντας το βιβλίο «Starmus, 50 Years of Man in Space» παρουσιάζεται ως υποστηρικτής της θεωρίας του λεγόμενου «κυκλικού Σύμπαντος». Πρόκειται για μια θεωρία που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένας αέναος κύκλος δημιουργίας συμπάντων.

Η συμπαντική εναλλαγή γίνεται, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μέσω μιας φυσαλίδας την οποία κβαντικές διακυμάνσεις δημιουργούν σε κάποιο κοσμικό κενό. Η φυσαλίδα αρχίζει να μεγαλώνει και καθώς μεγαλώνει «καταπίνει» τον χώρο, δηλαδή το Σύμπαν στο όποιο δημιουργήθηκε επιτρέποντας έτσι σε ένα νέο Σύμπαν να εγκατασταθεί στη θέση του προηγούμενου. Στη δημιουργία της φυσαλίδας, έστω και άθελά του, παίζει ρόλο το μποζόνιο Χιγκς, οι ιδιότητες του οποίου δείχνουν ότι το Σύμπαν είναι ασταθές και άρα μπορεί να καταρρεύσει κάποτε.

Το μέλλον την ανθρωπότητας έχει απασχολήσει αρκετά τον Χόκινγκ. Πριν από λίγους μήνες ανέφερε ότι αν δεν καταφέρουμε να αποικήσουμε σύντομα άλλους πλανήτες το μέλλον του ανθρώπου στη Γη δεν είναι ευοίωνο.

«Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη ως το τέλος του αιώνα. Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Σε περίπτωση που ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί ως μια πραγματική διαστημική εποχή» υποστηρίζει ο Χόκινγκ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις του Χόκινγκ για μεταφυσικά ζητήματα όπως ο θάνατος. Το 2011 είχε πει: «Θεωρώ τον εγκέφαλο ως έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα πάψει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Και δεν υπάρχει Παράδεισος ή ζωή μετά θάνατον για χαλασμένους υπολογιστές». Ομως δύο χρόνια αργότερα παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας του Στίβεν Φίνιγκαν με τίτλο «Hawking», που πραγματεύεται τη ζωή του, και επανήλθε στο θέμα με ολίγον πιο αισιόδοξη ματιά.

«Ο εγκέφαλος είναι όπως ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεωρητικά είναι εφικτό να "αντιγράψουμε", όπως ένα λογισμικό, τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα κομπιούτερ και να παρέχουμε με τον τρόπο αυτόν ένα είδος μεταθανάτιας ζωής. Ωστόσο, σήμερα κάτι τέτοιο με τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι εφικτό. Θεωρώ πως η έννοια της συμβατικής ζωής μετά θάνατον είναι ένα παραμυθάκι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Μια διάλεξη του Χόκινγκ το 2013 στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) με τίτλο «Η καταγωγή του Σύμπαντος» σήκωσε πάλι πολλή σκόνη. Ο Στίβεν Χόκινγκ ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος σε μυθολογικές και θεολογικές προσεγγίσεις σχετικά με την ύπαρξη του κόσμου καθώς και σε υπαρξιακά ερωτήματα όπως: «Γιατί βρισκόμαστε εδώ;», «Τι έκανε ο Θεός πριν από τη γέννηση του Σύμπαντος; Μήπως προετοίμαζε την κόλαση για όσους κάνουν τέτοιες ερωτήσεις;».

Στη συνέχεια ο διάσημος αστροφυσικός έκανε αναφορά σε διάφορες κοσμολογικές θεωρίες και εστίασε σε εκείνη που έχουν αναπτύξει οι Φρεντ Χόιλ και Τόμας Γκολντ. Αυτή κάνει λόγο για ένα αιώνιο Σύμπαν που υπήρχε ανέκαθεν και δεν έχει τέλος, μέσα στο οποίο γεννιούνται συνεχώς γαλαξίες από ύλη που σχηματίζεται «αυθόρμητα».

Αναφέρθηκε επίσης στις θεωρίες που κάνουν λόγο για μια διαδικασία κατά την οποία μια Μεγάλη Εκρηξη δημιουργεί ένα Σύμπαν και όταν αυτό πεθαίνει εκδηλώνεται εκ νέου μια Μεγάλη Εκρηξη που γεννά ένα καινούργιο. Ο Χόκινγκ παρέθεσε μια σειρά από επιστημονικά δεδομένα τα οποία, όπως υποστήριξε, αποδομούν όλες αυτές τις θεωρίες. «Ο χρόνος ξεκίνησε τη στιγμή της ιδιομορφίας και αυτό πιθανότατα έχει συμβεί μόλις μία φορά» είπε. Θυμήθηκε μάλιστα ότι στη δεκαετία του 1980 δημοσίευσε ένα άρθρο για τη στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος. Την ίδια περίοδο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' είχε αποκηρύξει τις επιστημονικές προσπάθειες που μελετούσαν τη στιγμή κατά την οποία γεννήθηκε το Σύμπαν, τη στιγμή της Δημιουργίας, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ιερό θέμα που δεν πρέπει να αγγίζεται. «Ενιωσα ανακούφιση που δεν με οδήγησαν στην Ιερά Εξέταση» δήλωσε τότε ο διάσημος αστροφυσικός.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=634462

03265806E4EF69D17D220A9039CDD8F9.jpg.912c446631219dd036def3527be10bc5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο Hawking συμμετέχει στο νέο άλμπουμ των Pink Floyd. :cheesy:

Ο Stephen Hawking, θα συμμετέχει στο νέο άλμπουμ των Pink Floyd με τίτλο «The Endless River», το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος μετά από 20 χρόνια. Η ηλεκτρονική φωνή του θα ακούγεται στο κομμάτι που ονομάζεται «Talkin’ Hawkin’».

«Συμπτωματικά», στο τελευταίο άλμπουμ των Pink Floyd με τίτλο «The Division Bell» που κυκλοφόρησε το 1994, ακούγεται ένα απόσπασμα της ομιλίας του Hawking από μια διαφήμιση της British Telecom, στο κομμάτι «Keep Talking»

Παρά το γεγονός ότι ο Hawking ακούει κυρίως στην κλασική μουσική, ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής της μουσικής των Pink Floyd, τους οποίους μάλιστα έχει παρακολουθήσει να παίζουν ζωντανά. Το «Endless River» θα κυκλοφορήσει στις 10 Noεμβρίου.

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2014/10/08/%ce%bf-hawking-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%ac%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bc-%cf%84%cf%89%ce%bd-pink-floyd/

pink_floyd_-_the_endless_river_artwork.jpg.163d079a5dcb994f47a551c0ce6fed05.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Στίβεν Χόκινγκ: Η εκδίκηση της επιστήμης. :cheesy:

Με τους όρους της επιστημονικής παραγωγής ιδεών η ηλικία του είναι κάτι παραπάνω από σεβάσμια. Είναι αυτή στην οποία κάθε εξέχων θεωρητικός φυσικός έχει κερδίσει το προνόμιο να εξαργυρώνει τους κόπους της νεότητάς του: να γέρνει σε έναν αναπαυτικό καναπέ και να περιμένει πότε οι μαθητές ή οι λοιποί εργάτες του πεδίου του θα αποδείξουν πειραματικά την ισχύ των θεωρημάτων του για να εισπράξουν το Νομπέλ που τους αξίζει. Πάνω-κάτω, δηλαδή, ό,τι έπραξε η ομάδα του CERN το 2013 για τον 86χρονο Πίτερ Χιγκς και το μποζόνιό του.

Στα 72 του όμως ο Στίβεν Χόκινγκ, διευθυντής Ερευνας του Κέντρου Θεωρητικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, παρά το ότι, συμμορφωνόμενος προς τις ακαδημαϊκές ρυθμίσεις, συνταξιοδοτήθηκε το 2009 από την έδρα των Μαθηματικών όπου κάποτε δίδασκε ο Ισαάκ Νεύτων και την οποία ο ίδιος κατείχε για 30 χρόνια, δεν μοιάζει ακριβώς διατεθειμένος να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Ισως γιατί η προσωπικότητά του διαπνέεται από μια θεμελιώδη δίψα για το νέο, όπως δείχνει η είσοδός του στον κόσμο του Facebook τον περασμένο Οκτώβριο. Ισως γιατί διακρίνεται από μια γνήσια επιδίωξη της δημόσιας φιλονικίας, όπως φανερώνει μια μακρά αλυσίδα αμφιλεγόμενων δηλώσεων - ότι οι ιοί των υπολογιστών είναι μια μορφή ζωής, ότι το ανθρώπινο είδος πρέπει να υιοθετήσει τις μεθόδους της γενετικής μηχανικής προκειμένου να μην ξεπεραστεί σε ευφυΐα από την τεχνητή νοημοσύνη, ότι υπάρχουν εξωγήινοι και καλό θα είναι να αποφύγουμε την επαφή μαζί τους, ότι η εισβολή στο Ιράκ αποτελεί «έγκλημα πολέμου», ότι το μποζόνιο του Χιγκς δεν θα ανακαλυφθεί ποτέ. Ισως, τέλος, γιατί ένας άνθρωπος που στα 21 του έλαβε διορία δύο ετών ζωής από τους γιατρούς του και βρίσκεται επί 45 χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα δεν μπορεί να ταυτίζει την ακινησία με την ανάπαυση.

Εκ φύσεως άλλωστε ο Χόκινγκ έμοιαζε πάντα να απεχθάνεται τη στάση. Ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπήρξε μέλος της κωπηλατικής ομάδας, παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Τζέιν Γουάιλντ, σε ηλικία 23 ετών το 1965 και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, χώρισε το 1990 και, σύμφωνα με τον ίδιο, έζησε έναν «παθιασμένο και θυελλώδη γάμο» με τη δεύτερη σύζυγό του, Ιλέιν Μέισον, ως το 2006, δεν έπαψε ποτέ να ταξιδεύει ανά τον κόσμο για τις ανάγκες της επιστήμης του και, παρά το ότι η υγεία του προοδευτικά χειροτέρευε, παλαιότερα δεν δίσταζε να συμμετάσχει ως τις πρώτες πρωινές ώρες στα πάρτι που έκλειναν τα επιστημονικά συνέδρια. «Ηταν μια λαμπρή περίοδος. Ημουν ζωντανός και έκανα έρευνα στη θεωρητική φυσική. Ηθελα να γνωρίζω γιατί υπάρχει το Σύμπαν - γιατί υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από το τίποτε», συνοψίζει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Το χρονικό της ζωής μου» (εκδ. Τραυλός). Παράλληλα δημοσίευε καινοτόμες προσεγγίσεις στην κοσμολογία (με γνωστότερη συνεισφορά την πρόταση πως οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν μια μορφή ακτινοβολίας που τιμητικά φέρει το όνομά του), έγραφε οκτώ βιβλία εκλαϊκευμένης φυσικής για ενηλίκους και τρία για παιδιά, συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ και δίδασκε στο πανεπιστήμιο. Διόλου παράξενο που εξελίχθηκε σε εμβληματική μορφή, στον διασημότερο εν ζωή επιστήμονα.

Στη δεκαετία του '80 ο Στίβεν Χόκινγκ είχε ήδη ενδυθεί τον μανδύα του διαδόχου του Αϊνστάιν. Το «Time» και το «Newsweek», κατ' εξοχήν διαμεσολαβητές των εξελίξεων ακόμη για ένα διεθνές κοινό, αφιέρωναν εξώφυλλα στον άνθρωπο που, κατά την έκφρασή του, επιχειρούσε να διαβάσει «το μυαλό του Θεού» (αν και σε πολλές διατυπώσεις περί της σχέσης φυσικών νόμων και Υπέρτατου Οντος δεν άφηνε σπουδαία περιθώρια ελιγμών στο δεύτερο) και προωθούσαν μια εκλαϊ-κευμένη όψη της κοσμολογίας του. Σύμφωνα με αυτήν, ο Χόκινγκ συνέχιζε το έργο του Αϊνστάιν φιλοδοξώντας να ολοκληρώσει μια «Θεωρία των πάντων» η οποία θα πάντρευε τις θεμελιώδεις δυνάμεις της φυσικής μεταξύ τους στο πρότυπο που είχε οραματιστεί ο εμπνευστής της Θεωρίας της Σχετικότητας. Βέβαια, πρόγονος και επίγονος είχαν τις διαφορές τους: ο Αϊνστάιν αναζητούσε τρόπους να παρακάμψει την «αρχή της απροσδιοριστίας» του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, ακρογωνιαίο λίθο της κβαντομηχανικής, υποστηρίζοντας ότι εισήγαγε στους νόμους της φυσικής ένα ανεπίτρεπτο στοιχείο αβεβαιότητας («είμαι πεπεισμένος ότι ο Θεός δεν παίζει ζάρια», όπως το έθετε), ενώ ο Χόκινγκ στην πρόβλεψή του για μια πιθανή συνένωση σχετικότητας και κβαντικής θεωρίας δεν είχε τέτοιες προκαταλήψεις. Πέρα ωστόσο από τη γοητεία των υποατομικών σωματιδίων που γέμιζαν τις σελίδες του διεθνούς Τύπου με παραστάσεις και διαγράμματα, η περίπτωση του επιφανούς φυσικού ήταν το ίδιο ή και περισσότερο δημοφιλής ως «human interest story».

Οντας καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα από πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση ήδη από την ηλικία των 20 ετών, αποτελούσε την προσωποποίηση του ηθικού σθένους. Επιπλέον, η εικόνα του έδινε το κατάλληλο έναυσμα για δημοσιογραφική ανακίνηση του αιώνιου διπόλου για το σώμα και τη διάνοια: «Είναι σχεδόν πλήρως παράλυτος, άφωνος, περιορισμένος σε αναπηρική καρέκλα, ικανός να κινεί μόνο τους μυς του προσώπου του και δύο δάχτυλα του αριστερού του χεριού. (...) Επικοινωνεί αποκλειστικά μέσω ενός συνθετητή φωνής, τον οποίο χειρίζεται πληκτρολογώντας κοπιαστικά λέξεις σε έναν υπολογιστή προσαρμοσμένο στη μηχανοκίνητη καρέκλα του» - «Αιχμάλωτος στο ίδιο του το σώμα, όμως η διάνοιά του τον μεταφέρει στις εσχατιές του Σύμπαντος» διάβαζε κανείς σε δύο χαρακτηριστικά κείμενα του «Time» το 1988 και το 1992.

Το 1988, άλλωστε, όταν το «Newsweek» έθετε σε δεύτερη μοίρα τη συνάντηση κορυφής Ρίγκαν - Γκορμπατσόφ στη Μόσχα προκειμένου να ανακηρύξει στο εξώφυλλό του τον Χόκινγκ «Κυρίαρχο του Σύμπαντος», συνέπεσε με την έκδοση του βιβλίου μέσω του οποίου οι περισσότεροι θα τον γνώριζαν για πρώτη φορά. «Το χρονικό του χρόνου» (εκδόσεις Κάτοπτρο) ήταν ένα παράδοξο μπεστ σέλερ: από το πουθενά σχεδόν η σκληρόδετη έκδοση είχε ήδη πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα, πράγμα πρωτοφανές για κείμενο εκλαϊκευμένης επιστήμης που πραγματευόταν τις δυσνόητες έννοιες της σύγχρονης φυσικής. Η εξομολόγηση του συγγραφέα στον πρόλογο ήταν από τη μια μεριά ενδεικτική της πραγματικότητας, από την άλλη χαρακτηριστική της τόλμης του εγχειρήματος: «Κάποιος μου είπε πως κάθε εξίσωση που θα έβαζα στο βιβλίο θα μείωνε τις πωλήσεις του στο μισό. Τελικά όμως αναγκάστηκα να βάλω μία: την περίφημη του Αϊνστάιν E=mc². Ελπίζω αυτό να μη μου κοστίσει τους μισούς αναγνώστες μου».

Συνεχείς επανεκδόσεις, μεταφράσεις σε 40 γλώσσες και δέκα εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως σε 20 χρόνια κατέστησαν το «Χρονικό» τομή στην παγκόσμια βιβλιογραφία της εκλαϊκευμένης επιστήμης. Προλείαναν έτσι το έδαφος για τη διαχρονική κατόπιν επιτυχία βιβλίων που τακτικά μεταβιβάζουν την ουσία της αιχμής της φυσικής σε ευρύτερα στρώματα: ευαγγέλια της εκλαϊκευμένης επιστήμης όπως «Το σωματίδιο του Θεού» του Λέον Λέντερμαν ή «Το κομψό Σύμπαν» του Μπράιαν Γκριν δεν θα είχαν τη μορφή ή την απήχηση που απέκτησαν, ίσως και να μην είχαν δει καν το φως της δημοσιότητας, αν δεν είχε προηγηθεί εκείνο. Γιατί η δουλειά του Χόκινγκ οικοδόμησε ένα υπόβαθρο γνώσης εξοικειώνοντας ένα πολυπληθές κοινό με ορισμούς που κάποτε λογίζονταν περίπλοκοι και παραδίδοντας έννοιες όπως ο «ορίζοντας των γεγονότων» ή «το βέλος του χρόνου» προς χρήση στην καθημερινή γλώσσα.

Εδώ μπορεί να εντοπίσει κανείς κατά μία έννοια τις ρίζες της διάχυσης στη σύγχρονη κουλτούρα τόσο της ορολογίας της θεωρητικής φυσικής όσο και της ανάγκης της επιστημονικής ακρίβειας. Πριν από τον Στίβεν Χόκινγκ ο τίτλος του «Βέλους του χρόνου», του μυθιστορήματος του δημοφιλούς βρετανού συγγραφέα Μάρτιν Εϊμις, που αφηγείται ανάποδα τη ζωή ενός ναζί εγκληματία γιατρού, θα ήταν απλώς μια κρυπτική αναφορά. Πριν από τον Στίβεν Χόκινγκ η ποπ κουλτούρα σπάνια επεδίωκε την πιστότητα της επιστήμης που βρίσκει κανείς στο σενάριο των Αρθουρ Κλαρκ και Στάνλεϊ Κιούμπρικ για το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος». Προτιμούσε τα διαστημικά παραμύθια του Τζορτζ Λούκας για έναν «Πόλεμο των άστρων» - ταινίες όπου το στοιχείο της φαντασίας υπερείχε τόσο ώστε καθιστούσε την επιστήμη άχρηστο επιθετικό προσδιορισμό. Αν το σημερινό «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν έχει ανάγκη από την παρουσία του πρωτοπόρου κοσμολόγου Κιπ Θορν για να λειτουργήσει πειστικά για τον θεατή, αυτό οφείλεται και στην εξοικείωση του κοινού με τις έννοιες που διέσπειραν τα εκατομμύρια αντίτυπα του «Χρονικού του χρόνου». Αν η πρωταγωνίστρια της ταινίας Αν Χάθαγουεϊ κάνει λόγο για την αντίληψή της περί φυσικής της ως «έναν κόκκο άμμου από την ακτή της γνώσης του Κιπ Θορν», σε αυτήν έχει συμβάλει έμμεσα και ο Στίβεν Χόκινγκ.

Οπως σημειώνει ο Τζέφρι Κλούγκερ σε άρθρο του για το φιλμ που δημοσιεύθηκε σε πρόσφατο τεύχος του «Time», «ο κινηματογράφος έχει καταστεί αληθινή πηγή επιστημονικής διερώτησης για εκατομμύρια ανθρώπους σε μια εποχή που η ίδια η επιστήμη μπορεί να αποβεί εξαιρετικά μπερδεμένη και πολύπλοκη για να γίνει κατανοητή». Ο Στίβεν Χόκινγκ μπορεί τελικά να μη διατύπωσε τη «Θεωρία των πάντων» και ως εκ τούτου η ομότιτλη βιογραφική ταινία που βγήκε στους αμερικανικούς κινηματογράφους πριν από δέκα ημέρες να αφηγείται τα γεγονότα της προσωπικής ζωής του, όχι το πώς προσπέρασε τον Αϊνστάιν στη λεωφόρο της υστεροφημίας, δικαιούται όμως να επαίρεται ότι απλοποίησε τη γεωμετρία ενός χαοτικού Σύμπαντος για τα μάτια του μέσου ανθρώπου.

http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=652706

28A9766B6B919AF37540BBE260F2D156.jpg.601d034b9dda7f44cd04a22cd7e1f4df.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Χόκινγκ: Απειλή οι σκεπτόμενες μηχανές. :cheesy:

Aκόμα και την ίδια την ύπαρξή μας απειλεί η ανθρώπινη προσπάθεια δημιουργίας σκεπτόμενων μηχανών επισημαίνει ο διαπρεπής επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. «Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιφέρει το τέλος του ανθρώπινου είδους», δήλωσε ο Χόκινγκ, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και μπορεί και εκφέρει λόγο χάρη στα τεχνολογικά βοηθήματα που διαθέτει. Ο θεωρητικός φυσικός, ο οποίος πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα, που αναπτύχθηκε από την Ιntel, προκειμένου να επικοινωνεί.

Η νέα συσκευή μαθαίνει με ποιον τρόπο σκέπτεται ο διαπρεπής επιστήμονας και του υποδεικνύει τις λέξεις που ενδεχομένως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια. Ο Χόκινγκ επισήμανε ότι κάποιες «πρωτόγονες» μορφές τεχνητής νοημοσύνης έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες, αλλά ο ίδιος φοβάται πως θα καταστεί εφικτή η δημιουργία κάποιας μηχανής που θα υπερκεράσει τα όρια της ανθρώπινης ευφυΐας. «Θα μπορεί, λοιπόν, αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα να ξεκινήσει και να επανασχεδιάζει τον εαυτό του διαρκώς με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από τη βραδεία βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν και θα υπερκερασθούν».

Δεν συμφωνούν, ωστόσο, όλοι oι ειδικοί με την προσέγγιση του καθηγητή Χόκινγκ. Ο Ρόλο Κάρπεντερ, κατασκευαστής του Cleverbot, του λογισμικού που μαθαίνει από τις προηγούμενες συνομιλίες καταφέρνοντας να παραπλανήσει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι μιλούν με κάποιο συνάνθρωπό τους, υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί επί της τεχνολογίας για πολύ καιρό ακόμη, ενώ χάρη σε αυτήν θα επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα της παγκόσμιας κοινότητας. «Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί αν τα μηχανήματα γίνουν εξυπνότερα από εμάς. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό θα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει, κάτι το οποίο θα είναι αδιάφορο ή κάτι που τελικά θα μας καταστρέψει».

Ο ίδιος, ωστόσο, πιστεύει ότι θα είναι μία θετική δύναμη, ένα βοήθημα για το ανθρώπινο είδος. Αλλά, βέβαια, κάποιοι άλλοι ειδικοί και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους για το μέλλον. Βραχυπρόθεσμα εκφράζονται φόβοι πως οι σκεπτόμενες μηχανές που θα μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας ανθρώπινα καθήκοντα θα καταστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μακροπρόθεσμα, όπως επισημαίνει και ο επιχειρηματίας του κλάδου Ιλον Μασκ, η τεχνητή νοημοσύνη είναι η «σημαντικότερη απειλή για την ύπαρξή μας».

Ο καθηγητής Χόκινγκ αναφέρθηκε και στο Ιντερνετ λέγοντας ότι οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε το Διαδίκτυο να μη γίνει φυτώριο τρομοκρατών και να το επιτύχουν χωρίς να παραβιάσουν την ελευθερία ή την ιδιωτικότητα του βίου των χρηστών.

Παρά την αναβάθμιση της τεχνολογίας επικοινωνίας που χρησιμοποιεί, η φωνή του θα παραμείνει ίδια, έστω κι αν ακούγεται ηλεκτρονική. «Εχει γίνει το σήμα κατατεθέν μου», λέει.

http://www.kathimerini.gr/794226/article/epikairothta/episthmh/xokingk-apeilh-oi-skeptomenes-mhxanes

 

Σύστημα της Intel βοηθά τον Στίβεν Χόκινγκ να επικοινωνεί. :cheesy:

Ο αμερικανικός γίγαντας των ημιαγωγών Intel παρουσίασε ένα σύστημα επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για τον παράλυτο φυσικό Στίβεν Χόκινγκ, μπορεί όμως να προσαρμοστεί στις ανάγκες πολλών ακόμα ασθενών.

Ο Χόκινγκ, παράλυτος λόγω της ασθένειας της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης, μπορεί πλέον να πληκτρολογεί κείμενα τέσσερις φορές ταχύτερα, και να εκτελεί άλλες εργασίες, όπως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο και η επεξεργασία κειμένου, δέκα φορές πιο γρήγορα.

«Το παλιό μου σύστημα είχε ηλικία 20 ετών και ήταν για μένα όλο και δυσκολότερο να επικοινωνώ αποτελεσματικά» είπε ο καθηγητής, διάσημος για το έργο του στις μαύρες τρύπες, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

«Το νέο σύστημα άλλαξε τη ζωή μου και ελπίζω ότι θα με εξυπηρετήσει τα επόμενα 20 χρόνια» αστειεύτηκε ο Χόκινγκ, σήμερα 72 ετών.

Το νέο λογισμικό, με την ονομασία ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) θα γίνει διαθέσιμο δωρεάν ως ανοιχτός κώδικας, και θα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε ασθενή με τετραπληγία ή ασθένεια του κινητικού νευρώνα.

Ο Χόκινγκ μπορεί να επικοινωνεί μόνο με τα μάτια και με μικρές κινήσεις του σαγονιού του, τις οποίες ανιχνεύει ένας αισθητήρας. Το σύστημα εμφανίζει χαρακτήρες και εντολές από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο χρήστης, και ένα συνθεσάιζερ φωνής αναλαμβάνει να εκφέρει τις λέξεις.

Μια τροποποιημένη βερσιόν της δημοφιλούς εφαρμογής SwiftKeys προβλέπει ποια θα είναι η επόμενη λέξη που θα επιλεγεί. Το λογισμικό διαφέρει από αυτό που χρησιμοποιείται για πληκτρολόγηση στα κινητά τηλέφωνα, αφού γνωρίζει πως αν ο Χόκινγκ ξεκινήσει με το άρθρο «το» η επόμενη λέξη θα είναι πιθανότατα «Σύμπαν». Αν ο καθηγητής γράψει «μαύρη», το σύστημα συμπληρώνει την επόμενη λέξη «τρύπα».

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το σύστημα, εκτιμά η Intel.

«Χωρίς την τεχνολογία δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω σήμερα» είπε ο Χόκινγκ.

Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο καθηγητής μίλησε στο BBC προειδοποιώντας ότι η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Τον τελευταίο καιρό ο Χόκινγκ έχει επανέλθει στη δημοσιότητα λόγω της ταινίας Theory of Everything με θέμα τη ζωή του.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231367927

 

Ο Στίβεν Χόκινγκ θέλει να παίξει τον «κακό» σε ταινία του Τζέιμς Μποντ. :cheesy:

Είναι ο επιστήμονας σταρ: Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι μια φιγούρα που ξεπερνά τα όρια των συγγραμμάτων και της έρευνας και κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα ακόμη και στην τέχνη στις πιο λαϊκές εκφάνσεις της - από την εμφάνισή του στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «The Simpsons» μέχρι την παρουσία του το καλοκαίρι στην εκπομπή «Last Week Tonight with John Oliver».

Υπό αυτό το πρίσμα η ζωή του έγινε και ταινία: Το φιλμ «The theory of everything» θα κάνει πρεμιέρα στα ελληνικά σινεμά στις 29 Ιανουαρίου 2015 και καλύπτει τις δεκαετίες της ζωής του από το 1960 ως και το 1980.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για τον διάσημο επιστήμονα - θέλει λέει να παίξει σε ταινία του Τζέιμς Μποντ και μάλιστα στον ρόλο του «κακού».

Ο βρετανός φυσικός που πάσχει από τη νευρολογική νόσο ALS και ζει καθηλωμένος σε καροτσάκι, επικοινωνώντας μόνο δια μέσου ηλεκτρονικού υπολογιστή, δεν έχει χάσει το χιούμορ του.

Σε συνέντευξη που έδωσε για το τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Wired - και αποσπάσματά της προδημοσιεύει η Telegraph - ο Χόκινγκ αφού επαινεί τον ηθοποιό Εντι Ρεντμέιν που τον ενσαρκώνει στο φιλμ «Η θεωρία των πάντων», αποκαλύπτει τα δικά του τα κινηματογραφικά όνειρα: «Ονειρεύομαι να παίξω τον κακό σε ταινία του Τζέιμς Μποντ. Νομίζω ότι η αναπηρική καρέκλα και η συνθεσάιζερ ομιλία μου θα ταίριαζαν γάντι στο ρόλο. Πριν χάσω εντελώς τη φωνή μου, τραύλιζα μισόλογα - μόνο οι δικοί μου άνθρωποι μπορούσαν να με καταλάβουν. Με τη φωνή από το κομπιούτερ όμως μπορώ να επικοινωνώ και να δίνω μέχρι και διαλέξεις. Μόνο που το συνθεσάιζερ μου έχει δώσει αμερικανική προφορά - δεν το αλλάζω όμως, γιατί αυτή η φωνή έγινε το σήμα-κατατεθέν μου».

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5185777/o-stiben-xokingk-thelei-na-paiksei-ton-kako-se-tainia-toy-tzeims-mpont/

steven.jpg.baedc75333827ea9388871e5082e010c.jpg

stephen-hawk1-thumb-large.jpg.4f1ed7d5d95374160378e96bb39c26a6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πώς ο Στίβεν Χόκιν μας κάνει να χαμογελάμε. :cheesy:

Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον σπουδαιότερο εν ζωή αστροφυσικό και έναν μεγάλο αστέρα της επιστήμης. Ο λόγος για τον Στίβεν Χόκιν, ο οποίος στις 8 Ιανουαρίου συμπλήρωσε τα 73 του χρόνια.

Ενώ έχει γίνει ευρέως γνωστός στο να «ζυγίζει» τα πάντα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξωγήινης ζωής και της θρησκείας, έχει επίσης έναν ιδιαίτερο, δικό του τρόπο να κάνει τον κόσμο να χαμογελά με αισιοδοξία μέσα από εύστοχα και πολλές φορές αυτοσαρκαστικά αποφθέγματα.

Ιδού μερικά από τα καλύτερά του

«Η ζωή θα ήταν τραγική, εάν δεν ήταν αστεία»

«Εάν μας επισκεφθούν οι εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι όπως όταν ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, το οποίο δεν βγήκε σε καλό στους ιθαγενείς Αμερικάνους. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε πόσο έξυπνη ζωή θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με κάτι που δεν θα θέλαμε να συναντήσουμε».

«Λίγα χρόνια πριν, το δημοτικό συμβούλιο της Μόντσα στην Ιταλία παρεμπόδισε τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων από το να κρατούν χρυσόψαρα σε γυάλες, με το σκεπτικό ότι είναι βάρβαρο να κρατάς ένα ψάρι σε καμπυλωτή γυάλα, γιατί χαζεύοντας έξω το ψάρι μπορεί να έχει παραμορφωμένη εικόνα της πραγματικότητας.

Αλλά πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι εμείς έχουμε την αληθινή, μη παραμορφωμένη εικόνα;»

«Η συμβουλή μου προς τους άλλους ανάπηρους ανθρώπους είναι να συγκεντρώνονται σε πράγματα τα οποία δεν τους εμποδίζει η αναπηρία τους από το να τα κάνουν καλά και να μην μετανιώνουν για πράγματα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Μην είστε ανάπηροι στο πνεύμα, όπως στο σώμα»

«Οι άνθρωποι δεν θα έχουν χρόνο για σας, αν συνεχώς είστε θυμωμένοι ή παραπονιέστε»

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Αυτό που είναι όμως σημαντικό, είναι η ικανότητα να δημιουργούμε».

«Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή».

«Ενας από τους βασικούς κανόνες του σύμπαντος είναι ότι τίποτα δεν είναι τέλειο. Η τελειότητα απλώς δεν υφίσταται. Χωρίς ατέλειες ούτε εσείς, ούτε εγώ θα υπήρχαμε»

«Κοίταξε τα άστρα και όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι βλέπεις και αναρωτήσου τι κάνει το σύμπαν να υφίσταται. Γίνε περίεργος»

«Όσο δύσκολη και να μοιάζει η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις σε αυτό».

«Οι άνθρωποι που καυχιώνται για το IQ τους είναι χαμένοι»

«Περιορίζοντας την προσοχή μας στα επίγεια γεγονότα μπορεί να περιορίσει το ανθρώπινο πνεύμα»

Οι γυναίκες...

Από τις φιλοσοφημένες ατάκες του Χόκιν δεν λείπουν, όπως είναι φυσικό, και οι γυναίκες. Όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό New Scientist τι σκέφτεται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας είπε: «Γυναίκες. Είναι ένα πλήρες μυστήριο».

«Ενώ η φυσική και τα μαθηματικά μπορούν να μας πουν πώς γεννήθηκε το σύμπαν, δεν αρκούν για να προβλέψει κανείς την ανθρώπινη συμπεριφορά γιατί υπάρχουν πολλές εξισώσεις για να λυθούν. Δεν είμαι ο καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο να καταλάβει τι κάνει τους ανθρώπους "τσιμπούρια", και ιδιαίτερα τις γυναίκες», λέει σε άλλο του απόφθεγμα για το γυναικείο φύλο

«Εχει γενικά αναγνωριστεί ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες στις γλώσσες, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις πολλές ταυτόχρονες εργασίες, αλλά λιγότερο καλές στο να διαβάζουν χάρτες και την αίσθηση του χώρου. Ως εκ τούτου δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι μπορεί να είναι λιγότερο καλές στα μαθηματικά και τη φυσική».

Εγώ, ο Στίβεν...

«Γεννήθηκα στις 8 Ιανουαρίου 1942, ακριβώς εκατό χρόνια μετά το θάνατο του Γαλιλαίου. Εκτιμώ, παρόλα αυτά, ότι περίπου 200.000 άλλα μωρά γεννήθηκαν την ίδια ημέρα. Δεν ξέρω, όμως, αν κάποιο από αυτά ασχολήθηκε μετά με την αστρονομία...»

«Το μειονέκτημα της δημοσιότητάς του μου είναι ότι δεν μπορώ να πάω πουθενά χωρίς να με αναγνωρίσουν. Μπορώ να μεταμφιεστώ με μία περούκα και μαύρα γυαλιά, αλλά με προδίδει το καροτσάκι»

«Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην ιδέα μίας ανάπηρης ιδιοφυΐας»

«Θέλω τα βιβλία μου να πωλούνται στους πάγκους των αεροδρομίων»

«Αυτό που πραγματικά θέλω να ελέγχω δεν είναι οι μηχανές, αλλά οι άνθρωποι».

«Εμφανώς, λόγω της αναπηρίας μου χρειάζομαι βοήθεια. Αλλά πάντα προσπαθώ να ξεπερνώ τα όρια της κατάστασής μου και να ζω όσο το δυνατό μία γεμάτη ζωή. Εχω ταξιδέψει στον κόσμο, από την Ανταρκτική μέχρι σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας»

...ο Θεός

«Ο Θεός δεν παίζει μόνο ζάρια. Πολλες φορές πετάει το ζάρι εκεί που δεν μπορεί να το δει κανείς»

«Τι έκανε ο Θεός πριν τη γέννηση του Σύμπαντος;»

«Αυτό που έκανα είναι να δείξω ότι είναι πιθανό το Σύμπαν να δημιουργήθηκε από τους νόμους της επιστήμης. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήταν απαραίτητο να απευθύνονται στο Θεό για να αποφασίσουν πώς γεννήθηκε το Σύμπαν. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι δεν υπήρξε θεός, μόνο ότι δεν ήταν απαραίτητος»

...και ο άνθρωπος

«Είμαστε μία μόλις προηγμένη φυλή πιθήκων σε έναν μικρό πλανήτη. Αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε το σύμπαν. Αυτό μας κάνει πολύ ιδιαίτερους»

«Δεν νομίζω ότι το ανθρώπινο είδος θα επιβιώσει τα επόμενα χίλια χρόνια, αν δεν εξαπλωθεί στο Διάστημα. Υπάρχουν τόσα πολλά ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στη ζωή σε έναν απλό πλανήτη. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Θα φτάσουμε στα αστέρια»

«Τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας ήρθαν μέσα από την ομιλία και οι μεγαλύτερες αποτυχίες από τη σιωπή.

Δεν πρέπει να είμαστε έτσι. Οι μεγαλύτερες ελπίδες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον. Με την τεχνολογία στη διάθεσή μας οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να σιγουρευτούμε ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64120880

.jpg.037fb29acba6493ca37a924f72134773.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Στίβεν Χόκινγκ: Απαραίτητος ο εποικισμός του διαστήματος για την επιβίωση της ανθρωπότητας. :cheesy:

Η διαστημική εξερεύνηση, και η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία αποικιών σε άλλους πλανήτες, είναι απαραίτητες για να διασφαλισθεί το μέλλον της ανθρωπότητας. =D> =D> =D>

Αυτό ανέφερε χθες ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ανθρώπινου είδους είναι η επιθετικότητα, η οποία με τα πυρηνικά οπλοστάσια θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολιτισμού μας. ](*,)

Οι δηλώσεις του 73χρονου επιστήμονα έγιναν στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, στο οποίο ξενάγησε χθες την Άνταϊζ Ουγιάνουα, νικήτρια του διαγωνισμού «Guest of Honour».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η 24χρονη Αμερικανίδα ρώτησε τον Χόκινγκ ποιο είναι το πιο αρνητικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης προσωπικότητας και, αντίθετα, ποιο χαρακτηριστικό του είδους μας θα ενίσχυε αν μπορούσε.

Όπως απάντησε, αυτό που θα ήθελε να εξαλειφθεί είναι η επιθετικότητα.

«Μπορεί να αποτέλεσε πλεονέκτημα για τον άνθρωπο των σπηλαίων, ώστε να διεκδικήσει περισσότερη τροφή και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο, σήμερα όμως απειλεί να μας καταστρέψει όλους. Ένας πυρηνικός πόλεμος ευρείας κλίμακας θα μπορούσε να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό και, ακόμη χειρότερα, το είδος μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, υποστήριξε πως το θετικότερο γνώρισμα του ανθρώπου είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα να κατανοούμε και να ταυτιζόμαστε συναισθηματικά με τους γύρω μας. \:D/

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως θα πρέπει να συνεχισθεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς η εξερεύνηση του διαστήματος, αφού είναι η «ασφάλεια ζωής» που εγγυάται πως ο άνθρωπος θα συνεχίσει να υπάρχει. «Οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη άλλαξαν το μέλλον του είδους μας με τρόπους που προς το παρόν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει», δήλωσε.

«Μπορεί να μην έλυσαν κάποιο άμεσο πρόβλημα εδώ στον πλανήτη Γη, ωστόσο άνοιξαν νέους δρόμους για την επίλυσή τους και δημιούργησαν νέες προοπτικές. Πιστεύω πως το απώτερο μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στο διάστημα. Κι αυτό γιατί ο εποικισμός άλλων πλανητών είναι μια σημαντική “ασφάλεια ζωής”, που θα μπορούσε να αποτρέψει την εξαφάνιση της ανθρωπότητας».

Ο διαγωνισμός «Guest of Honour» διοργανώθηκε από το σάιτ VisitLondon.com, με σκοπό την τουριστική προβολή της βρετανικής πρωτεύουσας. Η 24χρονη Αμερικανίδα αναδείχθηκε νικήτρια ανάμεσα σε περισσότερες από 10.000 συμμετοχές.

Το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου δεν είναι, πάντως, η μόνη απειλή για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον Χόκινγκ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο φυσικός υποστήριξε πως αυτό το μέλλον του ανθρώπου κινδυνεύει επίσης και από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη εξελιγμένων «σκεπτόμενων» μηχανών, που θα έχουν τη δυνατότητα να αυτενεργούν, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του είδους μας.

Μάλιστα, ένα μήνα αργότερα ο Χόκινγκ συνυπέγραψε με άλλους επιστήμονες και επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ μία ανοικτή επιστολή, ζητώντας να τεθούν κατευθυντήριες αρχές στην έρευνα, οι οποίες θα εξασφαλίζουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίζει να εξελίσσεται προς όφελος της κοινωνίας.

http://www.naftemporiki.gr/story/918451/stiben-xokingk-aparaititos-o-epoikismos-tou-diastimatos-gia-tin-epibiosi-tis-anthropotitas

stiben-xokingk-arxeio.jpg.73ace500a133c3b1cf69b03519f7a997.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Είμαι πολύ περήφανος για σένα»: Συγχαρητήρια και δάκρυα από τον Στίβεν Χόκινγκ για την ερμηνεία του Εντι Ρεντμέιν. :cheesy:

Συγχαρητήρια στον Εντι Ρεντμέιν, που κέρδισε το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου υποδυόμενος τον Στίβεν Χόκινγκ, έστειλε και ο ίδιος ο Χόκινγκ. «Πολύ καλή δουλειά, Εντι. Είμαι πολύ περήφανος για σένα», διεμήνυσε στον βρετανό ηθοποιό μέσω Facebook.

Ο 33χρονος Ρεντμέιν από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο, δήλωσε «πολύ τυχερός» και αφιέρωσε το βραβείο σε όλους όσοι, όπως ο Χόκινγκ, ζουν με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα.

«Η Θεωρία των Πάντων» ξετυλίγει το κουβάρι της περίπλοκης ζωής του βρετανού θεωρητικού φυσικού, καθώς και όλο τον αγώνα του με την εκφυλιστική νόσο. Επικεντρώνεται επίσης στη σχέση του με την πρώην σύζυγό Τζέιν Γουάιλντ, την οποία υποδύεται η Φελίσιτι Τζόουνς.

Σε προηγούμενη δήλωσή του, ο Χόκινγκ είχε παραδεχθεί ότι ο Ρεντμέιν ήταν τόσο καλός στον ρόλο του, που ακόμη και ο ίδιος αισθάνθηκε ότι έβλεπε τον εαυτό του όταν παρακολούθησε για πρώτη φορά την ταινία.

«Πιστεύω ότι ο Ρεντμέιν με έκανε πολύ καλά», είχε πει συγκεκριμένα ο Χόκινγκ και είχε εκμυστηρευθεί ότι είχε δακρύσει.

Βίντεο.

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5212341/eimai-poly-perhfanos-gia-sena-sygxarhthria-kai-dakrya-apo-ton-stiben-xokingk-gia-thn-ermhneia-toy-enti-rentmein/

redmayne_142472266613.jpg.3037153f2c19b6c6a5141f8ed8708f4a.jpg

1090883_h0537805_limghandler.jpg.1ac249113375ce6fbc7ee20e6de7bfd6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

O Stephen Hawking τραγουδάει Monty Python. :cheesy:

O Stephen Hawking ερμηνεύει το «Galaxy Song» που γράφτηκε το 1983 για την ταινία “Monty Python – The Meaning of Live”:

http://physicsgg.me/2015/04/17/o-stephen-hawking-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%ac%ce%b5%ce%b9-monty-python/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ζηστε στο Διαστημα ή θα πεθάνετε. :cheesy:

Ο πολυβραβευμένος κορυφαίος Φυσικός προειδοποιεί πως ο άνθρωπος πρέπει να κατοικήσει στο Διάστημα εντός των επόμενων 1.000 ετών

Οι «προφητείες» του πολυβραβευμένου Βρετανού Φυσικού Στίβεν Χόκινγκ προκαλούν πάντα αίσθηση και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Για μία ακόμα φορά, λοιπόν, ο 73χρονος επιστήμονας που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και επικοινωνεί μέσω υπολογιστή προειδοποιεί την ανθρωπότητα ότι το τέλος στον πλανήτη Γη πλησιάζει.

Σύμφωνα με παρέμβασή του στην επιβλητική Όπερα του Σίδνεϊ ο άνθρωπος εντός των επόμενων 1.000 ετών θα πρέπει ήδη να κατοικεί στο Διάστημα, διαφορετικά κινδυνεύει με θάνατο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο Διάστημα για το μέλλον της ανθρωπότητας», τόνισε ο Χόκινγκ, προειδοποιώντας: «Δεν πιστεύω ότι θα επιζήσουμε 1.000 ακόμα χρόνια χωρίς να βρούμε καταφύγιο εκτός του εύθραυστου πλανήτη μας».

Ο 73χρονος Φυσικός μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα της Όπερας από το γραφείο του στο Κέμπριτζ μέσω ολογράμματος κατά τη διάρκεια μίας από τις δύο προγραμματισμένες παρεμβάσεις του.

Όπως αναφέρει ο Independent στο τέλος της ομιλίας του, ο Χόκινγκ ενθάρρυνε το κοινό να «κοιτάζει τα αστέρια και όχι χαμηλά στα πόδια του».

Κάλεσε, μάλιστα, τους δεκάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν να αναζητήσουν την σημασία όσων βλέπουν και να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να υπάρχει.

«Να είστε περίεργοι και όσο και η ζωή μοιάζει δύσκολη, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείτε να κάνετε και να πετύχετε. Σημασία έχει να μην τα παρατήσετε», τόνισε ο Χόκινγκ από το αναπηρικό καροτσάκι του, στο οποίο βρίσκεται καθηλωμένος από νεαρή ηλικία εξαιτίας της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης, ασθένεια που έχει πλήξει τους κινητικούς νευρώνες του.

Εξάλλου, ο ίδιος έχει πει αρκετές φορές ότι παρά τις δυσκολίες που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, το καροτσάκι δεν έχει περιορίσει τη ζωή του.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον, ως αποτέλεσμα της αύξησης της τεχνητής νοημοσύνης και τους κινδύνους από την βαρβαρότητα και την ανθρώπινη επιθετικότητα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, άλλωστε, είχε δηλώσει πως πρέπει να δημιουργηθούν αποικίες στο Διάστημα ως «ασφάλεια ζωής» για το ανθρώπινο είδος, καθώς όπως είχε τονίσει ίσως αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο να εξακολουθήσει να υπάρχει ο άνθρωπος.

Εντούτοις, ο σπουδαίος επιστήμονας δεν περιορίστηκε στα θαύματα του σύμπαντος, αλλά απέδειξε για μία ακόμα την αίσθηση χιούμορ που διαθέτει.

Όταν, λοιπόν, μία γυναίκα από το κοινό του έθεσε ερώτημα για την αποχώρηση του... Ζέιν Μαλίκ από το συγκρότημα «One Direction», ο Χόκινγκ απάντησε αναλόγως.

«Ποιες οι κοσμολογικές επιπτώσεις από την αποχώρηση του Ζέιν από τους One Direction που ράγισε την καρδιά εκατομμυρίων κοριτσιών σε ολόκληρο τον κόσμο;», ρώτησε η νεαρή για να λάβει την απάντηση ότι ίσως αποδειχθεί η ύπαρξη παράλληλου σύμπαντος.

«Σε ένα από αυτά ο Ζέιν είναι ακόμα μέλος του συγκροτήματος και στο δεύτερο έχει παντρευτεί με την κοπέλα που έθεσε το ερώτημα», είπε ο Χόκινγκ ενθουσιάζοντας το κοινό.

Στο τέλος της ομιλίας του, μάλιστα, έκανε αναφορά στην ταινία «Star Trek» και με την ατάκα «beam me up Scotty» εξαφανίστηκε από την οθόνη...

http://www.prisonplanet.gr/διεθνη/85645-τελεσίγραφο-χόκινγκ-στην-ανθρωπότητα-ζήστε-στο-διάστημα-ή-θα-πεθάνετε

hok.jpg.1d28d387bc15b1e8681b2d5a022f6cce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

«Σύντομα θα γίνουμε σκλάβοι των ρομπότ»! :cheesy:

Την ίδια στιγμή που καθημερινά ανακοινώνονται σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ μιλώντας σε μεγάλο επιστημονικό συνέδριο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που μπορεί να έχει η δημιουργία υψηλής νοημοσύνης ρομπότ.

Μιλώντας στο συνέδριο Zeitgeist που γίνεται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο ο Χόκινγκ υποστήριξε ότι η ανάπτυξης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της ανθρωπότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος αστροφυσικός αναφέρεται στον συγκεκριμένο κίνδυνο. Πριν από λίγους μήνες ο Χόκινγκ συνυπέγραψε μια ανοικτή επιστολή με τον δισεκατομμυριούχο οραματιστή της τεχνολογίας Ελον Μασκ στην οποία υποστήριζαν ότι είναι απαραίτητο η έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να γίνεται βάση συγκεκριμένων κανόνων και στενών ελέγχων.

«Αντί να ανησυχούμε ποιος θα ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να ανησυχούμε αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ελεγχθεί. Οπως πάνε τα πράγματα οι υπολογιστές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη νοημοσύνη από αυτή του ανθρώπου μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε πώς όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο οι υπολογιστές θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τις ανθρώπινες ανάγκες, επιδιώξεις και στόχους» ανέφερε ο Χόκινγκ ανησυχώντας ότι μπορεί στο τέλος του αιώνα στη Γη να υπάρχει μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που δείχνουν ταινίες όπως «Ο Εξολοθρευτής» όπου συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και πανίσχυρα ρομπότ έχουν καταλάβει τον πλανήτη και κυνηγούν τους ανθρώπους.

Σχόλιο.Υπαρχουν και αντίθετες αποψεις οτι ποτε τα ρομποτ δεν θα μπορεσουν να υπερκερασουν τους ανθρώπους και οι επιστημονες παντα θα κρατουν τα κλειδια ελεγχου τους.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=703530

C05963C9508A71973DD2DC5193DC425A.jpg.39ed87e5a66fe91d993c07d6d147a04f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Στίβεν Χόκινγκ: «Θα σκεφτόμουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία» «Εάν δεν μπορούσα πλέον να προσφέρω» :cheesy:

Το ενδεχόμενο να βάλει τέλος στη ζωή του αφήνει ο Στίβεν Χόκινγκ θέτοντας ωστόσο δύο βασικές προϋποθέσεις: αφενός ότι δεν θα έχει τίποτα άλλο πλέον να προσφέρει και αφετέρου ότι θα αποτελεί βάρος για τους ανθρώπους γύρω του. Παρόλ’ αυτά, όπως ο ίδιος δήλωσε στο BBC, η αυτοκτονία δεν είναι παρά μόνο ένα σενάριο, αφού γνωρίζει καλά ότι παρά την ασθένειά του έχει πολλά να συνεισφέρει στην επιστήμη.

«Το να κρατάς κάποιον στη ζωή παρά τη θέλησή του είναι η απόλυτη αναξιοπρέπεια», δήλωσε ο 73χρονος βρετανός θεωρητικός φυσικός μιλώντας στον βρετανό κωμικό Ντάρα Ο’Μπράιαν, για να διευκρινίσει όμως ευθύς αμέσως ότι ο ίδιος θα αυτοκτονούσε μόνο εάν πονούσε πολύ ή εάν αισθανόταν ότι δεν είναι πλέον χρήσιμος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, κάνει λόγο για αυτοκτονία. Το 2014, πάλι σε συνέντευξή του στο BBC, είχε αποκαλύψει ότι είχε αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή του έπειτα από μία τραχειοστομία στην οποία είχε υποβληθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80. «Είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω κρατώντας την αναπνοή μου. Τα αναπνευστικά αντανακλαστικά όμως ήταν πολύ ισχυρά», είχε υποστηρίξει τότε.

Ο Χόκινγκ ανήκει στους υπέρμαχους του αξιοπρεπούς θανάτου και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Πολλές φορές έχει εκφράσει δημοσίως τη θέση του τονίζοντας ότι όσοι αφουγκράζονται την επιθυμία των ασθενών να πεθάνουν και τους βοηθούν να απαλλαγούν από μία μη αναστρέψιμη επώδυνη κατάσταση δεν θα πρέπει να διώκονται ποινικά.

Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, ο Χόκινγκ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να είναι απολύτως σαφής η επιθυμία του ασθενούς να πεθάνει. Και παραθέτει πάντα ένα παράδειγμα από την προσωπική του εμπειρία. Το 1985, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση λόγω επιπλοκών μίας πνευμονίας.

Η πρώην σύζυγός του Τζέιν δεν είχε δώσει τότε τη συγκατάθεση της για την αποσύνδεσή του από το μηχάνημα που τον κρατούσε στη ζωή. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Ο Χόκινγκ όχι απλώς συνήλθε, αλλά λίγο αργότερα μπόρεσε να ολοκληρώσει τη «Σύντομη ιστορία του χρόνου», ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, το οποίο όμως τον έκανε βασιλιά της λίστας των μπεστ-σέλερ.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5244945/xokingk-tha-skeftomoyn-thn-ypobohthoymenh-aytoktonia/

20157045_14739366_limghandler.jpg.16a6e37c230595df1369f65974c31187.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Hawking: Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα ρομπότ αλλά τον καπιταλισμό. :cheesy:

Ο Stephen Hawking προέβλεψε ότι οι ανισότητες θα ενταθούν στο μέλλον οδηγώντας σε μια «οικονομική Αποκάλυψη», αφού πολλές από τις δουλειές στις οποίες απασχολούνται σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι θα καταργηθούν εξαιτίας της αυτοματοποίησης που θα φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Δεν θα προκαλέσουν υπερεξελιγμένα ρομπότ την οικονομική Αποκάλυψη, αλλά οι άπληστοι επιχειρηματίες, εκτίμησε ο Hawking.
κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνεδρίας που είχε με το κοινό μέσω της πλατφόρμας Reddit, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Hawking η οικονομική ανισότητα θα ενταθεί στο μέλλον, αφού πολλές από τις δουλειές στις οποίες απασχολούνται σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι θα καταργηθούν με την αυτοματοποίηση που θα φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Όταν οι μηχανές θα φτάσουν να παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, η κοινωνική διαστρωμάτωση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο διανομής αυτών των αγαθών. Στο καλύτερο δυνατό σενάριο αυτής της, όχι και τόσο μακρινής, εξέλιξης η διανομή θα γίνεται δίκαια και όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη θα απολαμβάνουν μία άνετη ζωή μακριά από κάθε ανάγκη για σκληρή εργασία.

Στον αντίποδα, προβάλλει ο κίνδυνος μιας μελλοντικής δυστοπίας όπου οι πανίσχυροι ιδιοκτήτες των μηχανικών μέσων παραγωγής αγαθών δεν θα μοιράζονται τον παραγόμενα αγαθά με τους υπόλοιπους, καταδικάζοντάς τους στην φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Αν το οικονομικό χάσμα συνεχίσει να μεγαλώνει με τους ίδιους ρυθμούς, οι «πάμπλουτοι ιδιοκτήτες των μηχανών θα αποτελούν την ανώτερη τάξη μιας Νέας Εποχής», χωρίς ενδιάμεσα στρώματα από αυτούς μέχρι την τάξη των εξαθλιωμένων φτωχών.

Η ως τώρα συμπεριφορά των περισσότερων επιχειρηματιών προκρίνει το άσχημο σενάριο ως το πιο πιθανό, εκτίμησε ο θεωρητικός φυσικός.

http://physicsgg.me/2015/10/10/hawking-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%ce%bf%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80%cf%8c%cf%84-%ce%b1%ce%bb/

hawking.jpg.2a7d9b39a75c05381fcd68708d15decf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Οι σκοτεινές προβλέψεις του Stephen Hawking. :cheesy:

O βραβευμένος αστροφυσικός Stephen Hawking, που γιόρτασε στις 8 Ιανουαρίου τα 74α γενέθλιά του, είναι γνωστός όχι μόνο για το επιστημονικό του έργο αλλά και για τις προειδοποιήσεις που συχνά απευθύνει στην ανθρωπότητα, σχετικά με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν το ανθρώπινο είδος στο μέλλον. Αυτές είναι οι πιο «σκοτεινές» προβλέψεις του θεωρητικού φυσικού.

«Δε νομίζω πως θα επιβιώσουμε για άλλα χίλια χρόνια χωρίς να εγκαταλείψουμε αυτό τον εύθραυστο πλανήτη».

(Ομιλία στην Όπερα του Σίδνεϊ, 27 Απριλίου 2015)

http://www.independent.co.uk/news/science/stephen-hawking-humanity-needs-to-live-in-space-or-die-out-physicist-warns-via-hologram-10206243.html

Ο Hawking επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την σπουδαιότητα των διαστημικών ταξιδιών, ως μία εφεδρική «ασφάλεια ζωής» των ανθρώπινων κοινωνιών. Κατά τον Hawking, τα οικοσυστήματα της Γης κινδυνεύουν από μία ευρεία γκάμα διαφορετικών παραγόντων – από την ανθρώπινη αδιαφορία μέχρι την πρόσκρουση αστεροειδούς – και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο «να μπορούμε να φύγουμε από εδώ αν χρειαστεί».

«Αν ποτέ μας επισκεφτούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με την έλευση του Κολόμβου στην Αμερική που, όπως θυμάστε, δεν πήγε και πολύ καλά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς».

(Συνέντευξη στην El Pais, 30 Σεπτεμβρίου 2015)

http://www.mirror.co.uk/news/technology-science/science/advanced-aliens-could-conquer-colonise-6545914

Αν και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αναζήτησης για εξωγήινη ζωή, ο Hawking είναι επίσης από τους πλέον διάσημους «προφήτες κακών» σε ό,τι αφορά μία ενδεχόμενη συνάντηση μας με εξωγήινο πολιτισμό. Αν οι εξωγήινοι είναι αρκετά εξελιγμένοι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν ως εδώ, πιθανότατα θα πρόκειται για «επικίνδυνους, διαστημικούς νομάδες σε αναζήτηση εκμεταλλεύσιμων πλανητών».

«Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή για όλους μας».

(Συνέντευξη στον Independent, 19 Φεβρουαρίου 2015)

http://www.independent.co.uk/news/science/stephen-hawking-aggression-could-destroy-us-10057658.html

«Η βία εξυπηρετούσε τις ανθρώπινες κοινωνίες όσον καιρό ήταν απαραίτητη για την εξεύρεση τροφής ή συντρόφου. Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η επιθετικότητα λίγων αρκεί για να εξαφανίσει την ανθρωπότητα», δήλωνε ο διάσημος φυσικός στον Independent, τονίζοντας την ανάγκη για μία προσπάθεια «παγκόσμιας ευαισθητοποίησης» που ωστόσο δεν θεωρεί πιθανή.

«Η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας»

(Συνέντευξη στο BBC, 2/12/2015)

http://www.bbc.com/news/technology-30290540

Ο καθηγητής εκτιμά πως σε περίπτωση που καταφέρουμε να δημιουργήσουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, εκείνα θα βρουν αργά ή γρήγορα τρόπους να αυτο-βελτιωθούν, με άμεση συνέπεια την απομάκρυνση των στόχων τους από την ανθρώπινη λογική. Ο Hawking θεωρεί πως δεν κινδυνεύουμε από τις «ύπουλες» μηχανές αλλά από μία πιθανή αδιαφορία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για το ανθρώπινο είδος.

«Το αληθινό ρίσκο με την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα είναι η ‘κακία’ αλλά η αδιαφορία (…) Οι περισσότεροι από μας δεν μισούμε τα μυρμήγκια αλλά τα πατάμε κατά λάθος. Όταν όμως είσαι υπεύθυνος ενός υδροηλεκτρικού σταθμού η λειτουργία του οποίου θα πνίξει φωλιές εκατομμυρίων μυρμηγκιών, το πρόβλημα είναι των μυρμηγκιών, όχι δικό σου».

(Διαδικτυακή συζήτηση στο Reddit, 2/10/2015)

http://www.wired.com/brandlab/2015/10/stephen-hawkings-ama/

«Αν ο παραγόμενος πλούτος αναδιανεμόταν δίκαια, όλοι θα μπορούσαν θα απολαύσουν μία άνετη και ξεκούραστη ζωή. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία κινδυνεύει να καταλήξει πάμφτωχη, σε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των μηχανικών μέσων παραγωγής συμμαχήσουν κατά μιας ‘λογικής διανομής’. Η τρέχουσα τάση δείχνει πως το δεύτερο σενάριο είναι το πιο πιθανό, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας να εντείνει επί τα χείρω τις ανισότητες».

(Διαδικτυακή συζήτηση στο Reddit, 2/10/2015)

http://www.wired.com/brandlab/2015/10/stephen-hawkings-ama/

Ακόμα και αν οι «σκεπτόμενες μηχανές» δεν μας αφανίσουν, η ανάπτυξή τους θα διαιωνίσει επιχειρηματικές πολιτικές που ενδέχεται να εντείνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση, «καθιστώντας τον άνθρωπο, τον μεγαλύτερο εχθρό της ανθρωπότητας».

http://physicsgg.me/2016/01/08/%ce%bf%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-stephen-hawking/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο άνθρωπος κινδυνεύει από τις ίδιες τις δημιουργίες του. :cheesy:

Η ανθρωπότητα διατρέχει κινδύνους που απορρέουν από την ίδια τη δημιουργία του ανθρώπου, ανέφερε ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ φέρνοντας ως παράδειγμα τους πυρηνικούς πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τους γενετικά κατασκευασμένους ιούς. ](*,) ](*,) ](*,)

Μιλώντας σε ειδική επιστημονική διάλεξη υπό την αιγίδα του BBC ανέφερε ότι περαιτέρω πρόοδος σε επιστήμες και τεχνολογία θα δημιουργήσει «νέους τρόπους μέσω των οποίων τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν».

Πρόσθεσε όμως ότι εφόσον η ανθρωπότητα τελικά εγκαταστήσει αποικίες σε άλλους κόσμους θα μπορέσει να επιβιώσει.

«Μπορεί η πιθανότητα να συμβεί μια τραγωδία στη Γη σε συγκεκριμένη χρονιά να είναι αρκετή μικρή, ωστόσο συσσωρευμένη στο χρόνο γίνεται βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια», είπε.

Ωστόσο επισήμανε ότι «μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε επεκταθεί στο διάστημα και σε άλλους αστέρες, ώστε μια καταστροφή επί γης να μη σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».

Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα έχουν εγκαθιδρυθεί αυτοδιατηρούμενες αποικίες ανθρώπων στο Διάστημα τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια, «επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή την περίοδο».

Σε προηγούμενες διαλέξεις του ο κ. Χοκιγνκ είχε σταθεί ιδιαιτέρως στους ενδεχόμενους κινδύνους από την δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να ενδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου.

Ωστόσο σημειώσε πως κατά την εκτίμησή του, «δεν θα σταματήσουμε να προοδεύουμε» σε αυτό το κομμάτι, επομένως «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε». «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε», είπε.

Ερωτηθείς να δώσει συμβουλές από νέους επιστήμονες, ο καθηγητής Χόκινγκ ανέφερε ότι οι νέοι θα πρέπει να διατηρήσουν «μια αίσθηση θαυμασμού για το περίπλοκο σύμπαν» και συμπλήρωσε ότι από τη δική του οπτική γωνιά, «τα χρόνια αυτά ήταν ένδοξα για να ζει κανείς και να κάνει έρευνα στη θεωρητική φυσική» καθώς «είναι ασύγκριτη η στιγμή που κάποιος ανακαλύπτει κάτι που κανείς δεν ήξερε πριν».

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι μελλοντικές γενιές ερευνητών θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος αλλάζουν τον κόσμο και βοηθούν το ευρύ κοινό να τον κατανοήσουν, μεταδίδει το BBC.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64318424

newego_LARGE_t_1101_54431213.thumb.jpg.8f13a7a5f37c55b71c0de53d6ff4ce4a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κόντρα Χόκινγκ-SETI για τους εξωγήινους. :cheesy:

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ έχει διατυπώσει πολλές φορές την άποψη ότι αν υπάρχουν εξωγήινοι και κάποια στιγμή έρθουν στη Γη η στάση τους θα είναι πιθανότατα επιθετική απέναντι μας. Πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Χόκινγκ ανέφερε «αν κάποιοι εξωγήινοι μας επισκεφτούν το αποτέλεσμα θα είναι λίγο πολύ το ίδιο με εκείνο που είχε η έλευση του Κολόμβου στην αμερικανική ήπειρο η οποία δεν νομίζω ότι είχε ευτυχή κατάληξη για τους ιθαγενείς εκεί»

Η Τζιλ Τάρτερ, συνιδρυτής και πρώην επικεφαλής του γνωστού ερευνητικού προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης ζωής SETI αποφάσισε να απαντήσει στον Χόκινγκ «Δε συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση. Εξωγήινα όντα που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τέτοιο πολιτισμό και τεχνολογία ώστε να ταξιδεύουν στα πέρατα του διαστήματος θα είναι πνευματικά αναπτυγμένοι για να είναι φιλικοί και ειρηνικοί. Η ιδέα ενός πολιτισμού που έχει καταφέρει να επιβιώσει πολύ περισσότερο από τον δικό μας και ταυτόχρονα έχει επιθετική τεχνολογία είναι αντικρουόμενη. Η πίεση για μακρά επιβίωση ενός σχετικά περιορισμένου πληθυσμού νομίζω ότι απαιτεί εξελικτική διαδρομή και ανάπτυξη νοημοσύνης που συμβαδίζει με την δική μας. Απαιτεί διαδικασίες συνεργασίας για την επίτευξη μεγάλων στόχων. Οσο ο ανθρώπινος πολιτισμός προχωρούσε και εξελισσόταν ο άνθρωπος γινόταν ολοένα και λιγότερο επιθετικό ον και η ίδια αρχή μπορεί να συναντάται καις σε εξωγήινους προηγμένους πολιτισμούς» αναφέρει η Τάρτερ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων της NASA ο γαλαξίας μας διαθέτει περί τους 40 δισ. πλανήτες με συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Ισως σε κάποιον από αυτούς να έχει αναπτυχθεί κάποιος προηγμένος πολιτισμός που κάποτε θα έρθει σε επαφή μαζί μας και τότε θα μάθουμε ποιος τελικά έχει δίκιο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=770678

DA01D2C3C9DD7935432D3B8EB928812B.jpg.7f3065f2e4439145785723942597656f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Hawking παίζει κβαντικό σκάκι εναντίον του Paul Rudd. :cheesy:

O ηθοποιός Keanu Reeves από το …. έτος 2716 επικοινωνεί με τον Paul Rudd, πρωταγωνιστή της ταινίας Ant-Man, ο οποίος στη συνέχεια εμπλέκεται σε ανηλεή αγώνα … κβαντικού σκακιού με τον Stephen Hawking, σ’ ένα παιχνίδι με υψηλό διακύβευμα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μπορεί ένας ηθοποιός να κερδίσει τον μεγάλο Hawking;

Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία του Alex Winter, που προβλήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2016 στο Caltech σε εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του νομπελίστα φυσικού Richard Feynman.

http://iqim.caltech.edu/one-entangled-evening/

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2016/01/27/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%bf-hawking-%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b9/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χόκινγκ: Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα από μικροσκοπικές μαύρες τρύπες. :cheesy:

Τον τρόπο που η θεωρητική φυσική θα μπορούσε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη, παρουσίασε ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ στο Πρόγραμμα 4 του ραδιοσταθμού του BBC, γνωστό ως Radio 4.

Πραγματοποιώντας τη δεύτερη ομιλία του στο πλαίσιο των διαλέξεων Reith, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο προς τιμήν του ιδρυτή του BBC John Reith, ο Χόκινγκ εξήγησε με ποιον τρόπο «μικροσκοπικές» μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της ανθρωπότητας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, επεσήμανε πως, ακόμη κι αν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει να ξεπερασθούν αρκετά εμπόδια για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία μαύρη τρύπα με μέγεθος ενός βουνού θα εξέπεμπε ακτινοβολία με τη μορφή ακτίνων Χ και γ με ισχύ περίπου 10 εκατομμυρίων Megawatts, ηλεκτροδοτώντας ολόκληρη τη Γη.

Η ακτινοβολία αυτή είναι γνωστή ως ακτινοβολία Χόκινγκ, καθώς προβλέφθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό φυσικό. Η ύπαρξή της οφείλεται κατ’ αρχάς στη φύση του κενού, σύμφωνα με την κβαντική φυσική, στο οποίο μπορούν να σχηματίζονται ζεύγη εικονικών σωματιδίων και αντισωματιδίων, τα οποία μέσα σε ελαχιστότατο χρόνο εξαϋλώνονται.

Αν όμως ένα τέτοιο ζεύγος βρίσκεται στη «γειτονιά» (δηλαδή τον ορίζοντα γεγονότων) μιας μαύρης τρύπας, τότε είναι πιθανό το ένα εικονικό σωματίδιο να καταλήξει στη μαύρη τρύπα, με συνέπεια να μην μπορεί πλέον να εξαϋλωθεί αλληλεπιδρώντας με τον «εταίρο» του. Επομένως, το «ορφανό» εικονικό σωματίδιο που έχει απομείνει θα διαφύγει, σχηματίζοντας την ακτινοβολία Χόκινγκ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο επιστήμονας ξεκαθαρίζει πως μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα ήταν η αξιοποίηση μια μαύρης τρύπας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

«Δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε ένα εργοστάσιο, αφού θα διέφευγε από το πάτωμα, καταλήγοντας στο κέντρο της Γης. Ο μόνος τρόπος για να την ελέγξουμε θα ήταν να τη θέσουμε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως, αν και οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και χρόνια μικροσκοπικές μαύρες τρύπες στη φύση, μέχρι σήμερα οι προσπάθειές τους δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. «Δυστυχώς, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μάλλον θα είχα πάρει Νόμπελ», συμπλήρωσε χαριτολογώντας.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθούν τέτοιες οντότητες στις επιπλέον διαστάσεις του χωρόχρονου.

Ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων πιστεύουν πως εκτός από τις τέσσερις γνωστές διαστάσεις, τις τρεις διαστάσεις του χώρου και τη διάσταση του χρόνου, υπάρχουν πρόσθετες διαστάσεις που, αν και δεν τις αντιλαμβανόμαστε, αποτελούν την εξήγηση για άλυτα έως σήμερα μυστήρια της φυσικής.

«Με βάση ορισμένες θεωρίες, το σύμπαν που αντιλαμβανόμαστε δεν είναι παρά μια τετραδιάστατη “επιφάνεια” σε έναν χωρόχρονο 10 ή 11 διαστάσεων», σημείωσε.

«Ο λόγος που δεν μπορούμε να δούμε τις επιπλέον διαστάσεις είναι ότι το φως δεν διαδίδεται σε αυτές, κάτι που αντίθετα συμβαίνει με τη βαρύτητα. Κάτι που σημαίνει πως θα ήταν πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσουμε μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα στις έξτρα διαστάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, η ύπαρξή τους είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN στη Γενεύη. Στη σήραγγα του LHC, δύο δέσμες σωματιδίων κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να συγκρουστούν μεταξύ τους.

«Κάποιες από τις συγκρούσεις ενδεχομένως δημιουργήσουν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες. Τότε, θα εκπεμφθούν σωματίδια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε», πρόσθεσε. «Επομένως, ίσως τελικά βραβευθώ με Νόμπελ», κατέληξε.

http://www.naftemporiki.gr/story/1062738/xokingk-lusi-sto-energeiako-problima-apo-mikroskopikes-maures-trupes

mauri-trupa-diastima.jpg.fa2377c9161ccc4dd87451325eebe120.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Όταν ο Μπαζ Άλντριν συνάντησε τον Στίβεν Χόκινγκ. :cheesy:

Ένα σύντομο τετ-α-τετ είχαν στο Κέμπριτζ ο αστροναύτης Μπαζ Άλντριν και ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Ο Μπαζ Άλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στο Φεγγάρι, βρέθηκε στη Βρετανία για ομιλία στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για την αποστολή του Apollo 11 το 1969 αλλά και την ελπίδα του να βοηθήσει σε μια αποστολή αστροναυτών στον Άρη.

Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο βρέθηκε ο Χόκινγκ, που μετά την ομιλία συζήτησε κατ' ιδίαν με τον 86χρονο αστροναύτη.

Ο Άλντριν μοιράστηκε τη φωτογραφία της συνάντησής τους μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Twitter.

http://www.ethnos.gr/klik/arthro/otan_o_mpaz_alntrin_synantise_ton_stiben_xokingk-64337326/

newego_LARGE_t_1101_54639746.thumb.jpg.c7303a0dda33831d829f53376948bb07.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Διάλεξη του S. Hawking περί μαύρων τρυπών. :cheesy:

Πιθανόν «πύλες» για άλλα σύμπαντα οι μαύρες τρύπες.

Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τελικά τόσο… μαύρες ενώ, παρόλο που εγκλωβίζουν ακόμη και το φως, ενδεχομένως αφήνουν κάποια δίοδο διαφυγής – η οποία μάλιστα πιθανόν να οδηγεί και σε κάποιο άλλο σύμπαν.

Αυτά ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας που έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Στίβεν Χόκινγκ στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο διάσημος Βρετανός φυσικός βρέθηκε στο αμερικανικό ίδρυμα για να ενισχύσει την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός ερευνητικού κέντρου με αντικείμενο τις μαύρες τρύπες.

«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe.

«Υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής, πιθανόν μέσω ενός άλλου σύμπαντος».

Μέσα σε μία περίπου ώρα, ο Χόκινγκ περιέγραψε τα σημαντικότερα ορόσημα για την επιστημονική κατανόηση των μελανών οπών, οι οποίες σχηματίζονται όταν ένας αστέρας μεγάλης μάζας ξεμείνει από «πυρηνικά καύσιμα» και καταρρεύσει υπό την επίδρασης της ίδιας της βαρύτητάς του.

Πρόσθεσε πως χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να συμπεράνει πως οι μαύρες τρύπες όντως υπάρχουν και εκπέμπουν ακτινοβολία. «Αν και είναι πιο παράξενες από οτιδήποτε έχουν επινοήσει οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, η ύπαρξή τους είναι δεδομένη για την επιστήμη», συμπλήρωσε.

Ο Βρετανός φυσικός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το πείραμα Advanced LIGO στις ΗΠΑ, η οποία εκτός των άλλων ήταν η πρώτη φορά που δύο μαύρες τρύπες «πρόδωσαν» άμεσα την παρουσία τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάμετρος μίας μαύρης τρύπας μπορεί να αγγίζει και τα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, όσο περίπου η απόσταση του Δία από τη Σελήνη, ή το μέγεθός της να μην ξεπερνά ένα βουνό.

Επίσης, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες από τις συγκρούσεις στον επιταχυντή LHC στο CERN στη Γενεύη. Χαριτολογώντας συμπλήρωσε πως, σε μία τέτοια περίπτωση, θα κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ.

Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του Βρετανού φυσικού ήταν ότι προέβλεψε θεωρητικά πως οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία έχει ονομαστεί ακτινοβολία Χόκινγκ.

Παράλληλα, έχει αφιερώσει αρκετά χρόνια έρευνας στο «παράδοξο της χαμένης πληροφορίας», ένα γρίφο που εδώ και τέσσερις δεκαετίες κατατρύχει τους επιστήμονες, αφού φέρνει σε αντίθεση τους δύο βασικούς «πυλώνες» της φυσικής –

τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και την Κβαντική φυσική.

Σύμφωνα με τη Γενική Σχετικότητα, καθώς μια μαύρη τρύπα «καταπίνει» για πάντα τα φωτόνια και τα σώματα που θα βρεθούν μέσα στην «εμβέλεια» του πανίσχυρου βαρυτικού της πεδίου, καταστρέφει για πάντα και τις περισσότερες πληροφορίες που είναι κωδικοποιημένες σε αυτά. Έτσι, από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να ανακτηθούν από έναν εξωτερικό παρατηρητή.

Με βάση όμως την Κβαντική φυσική, η πληροφορία δεν μπορεί να εξαφανισθεί και θα πρέπει να διατηρείται πάντοτε. Αυτή η αντίφαση ονομάστηκε «παράδοξο της χαμένης πληροφορίας» και απασχολεί τους φυσικούς, η οποία αναζητούν μία λύση που θα εναρμόνιζε τις δύο θεωρίες.

Αν και αρχικά ο Χόκινγκ υποστήριζε πως οι πληροφορίες χάνονται για πάντα, στην πορεία διαπίστωσε πως είχε κάνει λάθος. «Είναι σαν να κάψει κανείς μία εγκυκλοπαίδεια», είπε στην ομιλία του. «Οι πληροφορίες δεν έχουν χαθεί, αφού βρίσκονται στις στάχτες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ανακτηθούν».

Αυτό σημαίνει πως οι μαύρες τρύπες είναι οι καλύτεροι «σκληροί δίσκοι» στο σύμπαν, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, που προσπαθούμε σκληρά να εξιχνιάσουμε, είναι με ποιον τρόπο μπορούν να αποθηκεύουν τόσο όγκο πληροφοριών», κατέληξε.

http://physicsgg.me/2016/04/21/%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-s-hawking-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%cf%89%ce%bd-%cf%84%cf%81%cf%85%cf%80%cf%8e%ce%bd/

041816_Hawking_Stephen_097_605.jpg.934516e836e26680c5d3a084b267671b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ο Χόκινγκ επεσήμανε τους κινδύνους του πλανήτη. :cheesy:

Οι μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ανθρώπινη βλακεία και η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ.

«Σίγουρα δεν έχουμε γίνει λιγότερο άπληστοι ή λιγότερο βλάκες» δήλωσε ο Στίβεν Χόκινγκ

Σε συνέντευξή του στον παρουσιαστή Λάρι Κινγκ, όπου ερωτήθηκε αν τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την τελευταία τους συνάντηση πριν από έξι χρόνια, που ο επιστήμονας επέκρινε την απληστία και βλακεία της ανθρωπότητας, ο Χόκινγκ απάντησε αρνητικά:

«Σίγουρα δεν έχουμε γίνει λιγότερο άπληστοι ή λιγότερο βλάκες».

«Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά μισό δισεκατομμύριο από την τελευταία μας συνέντευξη και δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει. Με αυτόν το ρυθμό θα φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια έως το 2100. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Πάνω από το 80% των κατοίκων σε αστικές περιοχές είναι εκτεθειμένοι σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης», ανέφερε αν και πρόσθεσε ότι παρά τους μεγάλους κινδύνους αναμένει ότι «θα βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε». Επιπλέον ο Χόκινγκ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο που μπορεί να αποτελέσουν τα ρομπότ για την ανθρωπότητα, εξέφρασε ανησυχία για το ότι οι κυβερνήσεις έχουν εμπλακεί σε μία «κούρσα όπλων τεχνητής νοημοσύνης» και προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστεί ο ηθικός σχεδιασμός της τεχνητής νοημοσύνης με τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας».

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/o_xokingk_epesimane_tous_kindynous_tou_planiti-64399854/

assets_LARGE_t_420_54697765_type13145.jpg.a438cf30bc1cf1ed7041ad1a4420da78.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O Ηawking ανακοινώνει πρόγραμμα 3D χαρτογράφησης του σύμπαντος. :cheesy:

Ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα θα προσθέσει σύντομα στο βιογραφικό του ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές ανακαλύψεις για το σύμπαν, αλλά και με την εκλαΐκευση της επιστήμης.

Έτσι, μερικές δεκαετίες μετά τις έρευνές του για τις μαύρες τρύπες, που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών, είναι έτοιμος να ανακοινώσει το επόμενο σχέδιό του: την τρισδιάστατη χαρτογράφηση ολόκληρου του γνωστού σύμπαντος. Μάλιστα, γι’ αυτό τον σκοπό, θα επιστρατεύσει τον υπερυπολογιστή Cosmos του πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ, στο οποίο εργάζεται.

Το σχέδιο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από ένα άρθρο στην εφημερίδα Sunday Times, στο οποίο αναφέρεται πως η επίσημη ανακοίνωσή του θα γίνει από τον Χόκινγκ κατά τη διάρκεια του επιστημονικού συνεδρίου Starmus, το οποίο ξεκινάει στις 27 Ιουνίου στην Τενερίφη.

Σύμφωνα με τον Πολ Σέλαρντ, καθηγητή κοσμολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διευθυντή του τμήματος που διαχειρίζεται το Cosmos, το πρότζεκτ θα βασισθεί κατ’ αρχάς σε δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Το Planck αποτύπωσε την «ηχώ» της Μεγάλης Έκρηξης, δηλαδή το υπόλειμμα της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν περίπου 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ο χάρτης του «νεαρού» σύμπαντος, στον οποίο στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι θέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων γαλαξιών, με βάση μετρήσεις από τη μελέτη Dark Energy Survey (DES), η οποία βασίσθηκε σε ένα επίγειο τηλεσκόπιο διαμέτρου 3,9 μέτρων περίπου, το οποίο είναι εγκατεστημένο στη Χιλή.

«Το Planck μάς δίνει μία πολύ λεπτομερή εικόνα για την κατανομή ύλης στο πρώιμο σύμπαν και τον τρόπο που αυτή οδήγηση στη δομή του σημερινού “κόσμου”», σημειώνει στην εφημερίδα ο Σέλαρντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χάρτης θα βελτιωθεί μετά το 2020, όταν θα εκτοξευθεί το τηλεσκόπιο Euclid (Ευκλείδης) της ESA, με σκοπό τη μελέτη της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης.

Εκτός από τη χαρτογράφηση του σύμπαντος, το πρότζεκτ Cosmos αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως» στη σκοτεινή ενέργεια, δηλαδή στην άγνωστη αιτία που επιταχύνει τη συμπαντική διαστολή. Η φύση της σκοτεινής ενέργειας παραμένει ακόμη και σήμερα αδιευκρίνιστη στους επιστήμονες, ενώ μάλιστα μόλις τον περασμένο Ιούνιο μία αμερικανική ομάδα αστροφυσικών πρόσθεσε ακόμη περισσότερο μυστήριο στον τρόπο που δρα, υποστηρίζοντας πως οι μετρήσεις της έδειξαν ότι το σύμπαν επιταχύνεται 5-9% ταχύτερα από τους έως σήμερα υπολογισμούς.

http://physicsgg.me/2016/06/30/o-%ce%b7awking-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-3d-%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b7/

stiben-xokingk.jpg.649d3d19f913bec5bea1fcf87c5db999.jpg

cosmosix.jpg.878812a9490b508f8c61ecee83b927f2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το ανθρώπινο είδος θα χαθεί αν δεν αλλάξουμε στάση απέναντι στα χρήματα και στον πλούτο. :cheesy:

Απαισιόδοξος για το μέλλον δηλώνει ο Στίβεν Χόκινγκ και σε δοκίμιο του στην εφημερίδα Guardian, προειδοποιεί ότι το ανθρώπινο είδος θα χαθεί, αν συνεχιστεί η προ Brexit στάση των ανθρώπων για τα χρήματα και τον πλούτο.

Καλεί τη Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναθεώρησει την αξία του χρήματος και του πλούτου, ώστε να υπάρξει ελπίδα για το μέλλον.

Μάλιστα εκτιμά, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρεάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ιεραρχεί η σύγχρονη κοινωνία τα υλικά αγαθά.

Όσο για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, αυτές εκτιμά ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιστημονική έρευνα. Όπως τονίζει ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός, το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχορηγήσεις για έρευνες σε μαθητές με προβλήματα αναπηρίας.

«Έχω μιλήσει στο παρελθόν για την ανησυχία μου ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών στη Βρετανία θα επηρέασουν αρνητικά τις επιχορηγήσεις σε μαθητές με αναπηρία. Αυτή η χρηματική υποστήριξη με βοήθησε πολύ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Στην περίπτωσή μου βέβαια, τα χρήματα όχι μόνο με βοήθησαν να κάνω την καριέρα μου, αλλά με κράτησαν κυριολεκτικά ζωντανό!», τόνισε ο Stephen Hawking στο δοκίμιο του.

Τα χρήματα όπως τόνισε, μπορούν να δώσουν την ελευθερία στα ξεχωριστά άτομα και η φτώχεια αντίθετα, να τα παγιδεύσει και να τα περιορίσει.

Ως άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία, έκανε σαφές ότι για εκείνον τα χρήματα είναι απλά ένα μέσο για να κάνει τη δουλειά του και να λειτουργήσει και ότι ποτέ δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τους κατόχους του πλούτου που τον στήριζαν οικονομικά.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να αμφισβητούν την αξία του καθαρού πλούτου. Είναι η γνώση πιο σημαντική από τα χρήματα; Μπορεί να έχουμε πραγματικά κάτι δικό μας, ή είμαστε απλά παροδικοί θεματοφύλακες;», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Χόκινγκ προέτρεψε την διαιρεμένη Βρετανία να αλλάξει τη γενική στάση της απέναντι στα χρήματα και έκανε λόγο για συνεργασία των πολιτών για ένα κοινό όραμα.

«Να συνεργαστούμε όλοι μας για ένα κοινό όραμα και η προσπάθεια μας αυτή μπορεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτου, την κατοχή πλούτου, τι είναι δικό μου και τι δικό σου. Ακριβώς όπως τα παιδιά, θα πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε».

Και καταλήγει: «Εάν αποτύχουμε, τότε οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο Brexit, ο φθόνος και ο απομονωτισμός, που δεν κυριαρχούν μόνο στην Βρετανία αλλά σε όλο τον κόσμο, το πνεύμα του να μην μοιραζόμαστε, η αποτυχία να διαιρέσουμε τον πλούτο πιο δίκαια, τόσο εντός όσο και εκτός των εθνικών συνόρων, οι δυνάμεις αυτές λοιπόν, θα ενισχυθούν. Αν συμβεί αυτό, δεν θα ήμουν αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας».

http://physicsgg.me/2016/07/30/%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%ce%b1%ce%b8%ce%b5%ce%af-%ce%b1%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac/

ellie-foreman-peck.jpg.9311ba17319462134b27231f7e18f019.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Stephen Hawking: Είναι οι μαύρες τρύπες «άτριχες»; :cheesy:

O John Wheeler εσήγαγε τον όρο “μαύρη τρύπα” αντικαθιστώντας την προηγούμενη «παγωμένο άστρο» και η ονομασία αυτή γνώρισε γρήγορα μεγάλη επιτυχία. Αλλά οι Γάλλοι, όντας Γάλλοι, διέκριναν στον όρο μια σκανδαλιστική σημασία. Για πολλά χρόνια αντιστέκονταν στην ονομασία “trous noir”, ισχυριζόμενοι πως είναι άσεμνη. Η προσπάθειά τους έμοιαζε λίγο με την προσπάθεια εξάλειψης νεολογισμών αγγλικής προέλευσης (Franglais), όπως το le weekend. Τελικά αναγκάστηκαν να ενδώσουν. Ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να διακρίνει τι βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας. Μπορείτε να πετάξετε οτιδήποτε μέσα της τηλεοράσεις, δακτυλίδια με διαμαντόπετρες ή ακόμη και τους χειρότερους εχθρούς σας. Τα μόνα που θα “συγκρατήσει στη μνήμη της” η μαύρη τρύπα θα είναι η συνολική μάζα, η στροφορμή και το ηλεκτρικό φορτίο. Ο John Wheeler πάλι εξέφρασε αυτή την αρχή της εξάλειψης των ιχνών με την εύγλωττο αστεϊσμό: “οι μαύρες τρύπες δεν έχουν τρίχες” – δεν αφήνουν πίσω τους ίχνη. Κατά τους Γάλλους, αυτό απλώς επιβεβαίωνε τις υποψίες τους. Από αυτή τη ρήση του Wheeler είναι εμπνευσμένος ο τίτλος της πρώτης διάλεξης του Hawking.

Tο BBC Radio 4 κάθε χρόνο καλεί έναν επιστήμονα για να μιλήσει σχετικά με την έρευνά του στο πλαίσιο των «Διαλέξεων Reith». Στις διαλέξεις Reith του 2016, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Stephen Hawking, που έδωσε δυο διαλέξεις.

Η πρώτη από αυτές δόθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2016, με τίτλο: Είναι οι μαύρες τρύπες “άτριχες”;

Μπορείτε να ακούσετε την εν λόγω διάλεξη (αρχίζει από το 5:58′)

Audio Playerhttps://physicsgg.files.wordpress.com/2016/09/thereithlectures-20151124-stephenhawkingdoblackholeshavenohair.mp3

ή (και) να την διαβάσετε (ταυτόχρονα) (τα σχόλια – σημειώνονται με τα αρχικά DS – είναι του αρχισυντάκτη του BBC David Shukman).

https://physicsgg.files.wordpress.com/2016/09/hawking_reith_with_shukmanv2.pdf

Η ίδια διάλεξη του Hawking ακούγεται και στο βίντεο που ακολουθεί, ενώ ο καλλιτέχνης Andrew Park σχεδιάζει στον μαυροπίνακα τα σημεία – κλειδιά της διάλεξης:

Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο τις ζωγραφίζουμε.

Στο τέλος της πρώτης διάλεξής του ο Hawking αναφέρεται στην σύνδεση, που πρώτος έκανε ο Jacob Bekenstein, της εντροπίας μιας μαύρης τρύπας με το εμβαδόν του ορίζοντα των γεγονότων της, λέγοντας πως αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε θα έπρεπε να έχει και πεπερασμένη θερμοκρασία. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι μια μαύρη τρύπα θα μπορούσε να βρίσκεται σε ισορροπία όσον αφορά τη θερμική ακτινοβολία, σε κάποια θερμοκρασία διαφορετική του απολύτου μηδενός. Αλλά μια μαύρη τρύπα εξ’ ορισμού ενώ απορροφά κάθε τι που πέφτει μέσα της, είναι αδύνατον εκπέμψει οτιδήποτε στο περιβάλλον, ούτε θερμότητα. Κι αυτό το παράδοξο εξηγεί ο Hawking στη δεύτερη διάλεξη.

Η δεύτερη διάλεξη του Hawking δόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 2016 και είχε ως τίτλο: «Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο τις ζωγραφίζουμε» (η διάλεξη αρχίζει στο 1:54′):

Audio Playerhttps://physicsgg.files.wordpress.com/2016/09/thereithlectures-20151201-stephenhawkingblackholesaintasblackastheyarepainted.mp3

ή (και) να την διαβάσετε (ταυτόχρονα)

https://physicsgg.files.wordpress.com/2016/09/hawking_reith_lecture2_with_shukman.pdf

Για όποιον επιθυμεί να διαβάσει τις μικρές αυτές διαλέξεις του Hawking στα ελληνικά υπάρχει λύση: θα τις βρει στο μικρό βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις κάτοπτρο με τίτλο: “Stephen Hawking, ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ, Οι διαλέξεις Reith του BBC”

http://physicsgg.me/2016/09/13/stephen-hawking-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%81%cf%8d%cf%80%ce%b5%cf%82-%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%87%ce%b5%cf%82/

cebcceb1cf85cf81ceb5cf82-cf84cf81cf85cf80ceb5cf82.jpg.5c95362931b7d1d89cd5c74d8428f52a.jpg

trous_noir.png.2e5dd9571e1e2194e07ed4082fa67aa6.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πιθανότατα καταστροφική η επικοινωνία με εξωγήινους. :cheesy:

Μπορεί σχεδόν σε κάθε έργο επιστημονικής φαντασίας οι εξωγήινοι να διαβεβαιώνουν πως έχουν ειρηνικούς σκοπούς, μόλις έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους του πλανήτη μας, ωστόσο ο Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει πως θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις πραγματικές προθέσεις ενός προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον διάσημο Βρετανό φυσικό, η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο αποτελεί ένα ιστορικό προηγούμενο επαφής δύο κοινωνιών που βρίσκονταν σε πολύ διαφορετικά στάδια εξέλιξης, το οποίο «δεν είχε και την καλύτερη έκβαση», όπως αναφέρει.

Το παραπάνω σχόλιο προέρχεται από το ντοκιμαντέρ «Stephen Hawking’s Favorite Places», το οποίο μπορεί να δει κανείς στην online πλατφόρμα CuriosityStream. Στα 25 λεπτά που διαρκεί το φιλμ, ο Χόκινγκ ξεναγεί τον θεατή σε πέντε σημαντικούς προορισμούς στο σύμπαν, μέσα από ένα εικονικό ταξίδι με το «διαστημόπλοιο» SS Hawking.

Φθάνοντας στον πλανήτη Gliese 832c, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 16 ετών φωτός, ο Χόκινγκ σημειώνει: «Όσο περισσότερο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο γίνομαι σίγουρος πως δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Έπειτα από τόσα χρόνια που αναρωτιόμουν, τώρα παίρνω μέρος σε μία νέα προσπάθεια για να το διαπιστώσουμε.

Αν και το πρότζεκτ Breakthrough Listen να ψάξει για ενδείξεις ζωής στο 1 εκατομμύριο πλησιέστερους αστέρες, ωστόσο ξέρω από πού θα έπρεπε να ξεκινήσουμε. Μία μέρα μπορεί να λάβουμε ένα σήμα από κάποιον πλανήτη όπως ο Gliese 832c, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα απαντήσουμε».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χόκινγκ προειδοποιεί την ανθρωπότητα για τον ενδεχόμενο επικοινωνίας με εξωγήινους. Πέρυσι, στην εκδήλωση για την έναξη του πρότζεκτ Breakthrough Listen, είχε αναφέρει πως αποδέκτης των μηνυμάτων μας μπορεί να είναι ένας πολιτισμός ο οποίος να προηγείται δισεκατομμύρια χρόνια από τον ανθρώπινο.

«Σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ πιο ισχυρός και ενδεχομένως να μην μας θεωρήσει πιο πολύτιμους από όσο θεωρούμε εμείς τα βακτήρια», είχε πει.

Το φιλμ ξεκινά με τη Μεγάλη Έκρηξη, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά ερευνητικά αντικείμενα του Βρετανού φυσικού. Ο Χόκινγκ «ξεναγεί» επίσης τον τηλεθεατή στη μαύρη τρύπα Τοξότη Α*, που βρίσκεται περίπου στο κέντρο του Γαλαξία μας, αλλά στον Κρόνο «το πιο εντυπωσιακό μέρος στο Ηλιακό μας σύστημα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το «ταξίδι» ολοκληρώνεται με την επιστροφή στη Γη και στη Σάντα Μπάρμπαρα των ΗΠΑ, με τον φυσικό να περιγράφει τα πρώτα χρόνια του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Cal Tech. «Ο στόχος μου είναι απλός: να κατανοήσω πλήρως το σύμπαν», σημειώνει. «Το όνειρό μου ήταν πάντοτε να εξερευνήσω το σύμπαν».

http://www.naftemporiki.gr/story/1151374/s-xokingk-pithanotata-katastrofiki-i-epikoinonia-me-eksogiinous

1.jpg.42362ba2b14e3725778dc20484d15e7e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Στήβεν Χόκινγκ προειδοποιεί την ανθρωπότητα: «Θα εξαφανιστούμε, εκτός εάν κατακτήσουμε το διάστημα. :cheesy:

Σήμα κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας, η οποία αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες, αντί να συνεργάζονται όλοι οι λαοί για την επιβίωσή της, εξέπεμψε ο μεγαλύτερος επιστήμονας της εποχής μας, Στήβεν Χώκινγκ.

Ο 74χρονος καθηγητής δήλωσε ότι το ανθρώπινο είδος είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί, εκτός και αν κατακτήσει το διάστημα. Ο Στήβεν Χώκινγκ θεωρεί επιβεβλημένη την επιχείρηση μετοίκησης του ανθρώπου στο διάστημα, καθώς τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο πως θα επέλθει η καταστροφή, είτε από πυρηνικό πόλεμο, είτε από κάποιον ανυπέρβλητο ιό, είτε από άλλους κινδύνους που θα προκύψουν.

Ο διάσημος φυσικός έθεσε τους ηγέτες του κόσμου προς των ευθυνών τους, καθώς η στιγμή αυτή πλησιάζει, είτε λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, είτε για φυσικούς λόγους. «Το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί από τη Γη. Πρέπει να αποδράσουμε στο διάστημα για να επιβιώσουμε», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας με την ευθεντία του μεγαλύτερου εν ζωή επιστήμονα του κόσμου μας.

Ο Χώκινγκ εξωτερίκευσε τις σκέψεις του στο νέο βιβλίο που εξέδωσε δημοσιογράφος Julian Guthrie, λέγοντας πως «πιστεύω ότι η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον, αν δεν διαφύγει στο διάστημα» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές και να τους θέσουμε τους προβληματισμούς "τι θα βρούμε όταν ταξιδέψουμε στο διάστημα;", "υπάρχει εξωγήινη ζωή ή είμαστε μόνοι μας;", "πώς φαίνεται το ηλιοβασίλεμα στον Άρη;".

Το 2010, ο Στήβεν Χώκινγκ είχε κρούσει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας, λέγοντας ότι «θα καταστραφούμε από τη δική μας αναλγησία και την ηλιθιότητα».

«Από τότε, δεν γίναμε λιγότερο ηλίθιοι. Η κατάσταση είναι χειρότερη από τότε. Η ανθρωπότητα μεγάλωσε κατά μισό δισ. σε λίγα χρόνια. Το τέλος έχει αρχίσει να φαίνεται...», δήλωσε ο 74χρονος επιστήμονας, ο οποίος επιχειρεί με τις απόψεις που εκφράζει, να στρέψει σε άλλα μονοπάτια τον προορισμό του ανθρώπινου είδους, το οποίο θα κληθεί να επιβιώσει στο απώτερο ή κοντινό μέλλον. Θα είμαστε προετοιμασμένοι; Ή θα έχουμε αναλωθεί σε εσωτερικές έριδες και καταστροφικούς πολέμους; Σύμφωνα με τον πιο φωτισμένο νου στον πλανήτη, αν δεν στραφούμε στο διάστημα, σύντομα θα είναι αργά για το ανθρώπινο είδος...

http://www.pronews.gr/portal/20160928/genika/epistimes/27120/o-stiven-hokingk-proeidopoiei-tin-anthropotita-tha-exafanistoyme

B33E292839F0AC6A4741B6F0481F612C.jpg.36e27d7bc92d3e5f78214b5fb0ab6d19.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης